Level-1
1. Which of the following reactions can reach equilibrium in open vessel ?
NH 4 HS ( s ) NH 3( g ) + H 2S( g )
(a)
N 2( g ) + 3H 2( g ) 2NH 3( g )
(b)
BaCl2( g ) + H 2SO 4( aq ) BaSO 4(s ) + HCl( aq )
(c)
(d) All of these
Ans. (c)
Sol.
2. The active mass of 64 g of HI in a two litre flask would be :
(a) 2 (b) 1
(c) 5 (d) 0.25
Ans. (d)
Sol. Mol. Mass of HI == 1 + 127 = 128
64 g HI = 64/128 = 0.5 mole
0.5
HI = M = 0.25M
2
3. In order to increase the rate of forward reaction : 2A(g) + 3B(g) Product, 32 times, it is
necessary to:
(a) Make the conc. of A and B three times
(b) Make the conc. of A and B two times
(c) Make the conc. of A and B half
(d) Make the conc. of A and B four times
Ans. (b)
Sol.
4. For the reaction, A + 2B 2C, the rate constants for the forward and the backward reactions
–4 –2
are 10 and 10 respectively. The value of equilibrium constant, K for the reaction would
be :
A + 2B 2C
(a) 10–4 (b) 10–2
(c) 10–3 (d) 102
Ans. (b)
Sol.
5. Select the gaseous reaction for which the equilibrium constant is written as :
[MX3]2 = K[MX2]2 [X2]
1
MX3 MX 2 + X 2
(a) 2 (b) 2MX3 2MX2 + X2
1
MX 2 + X 2 MX3
(c) 2MX2 + X2 2MX 3 (d) 2
Ans. (c)
Sol.
6. The value of K for the reaction, A(g) + 2B(g) C(g) is 25 at a certain temperature. The
1 1
C (g) A (g) + B(g)
value of K for the reaction, 2 2 at the same temperature would be :
1
(a) 25 (b) 25
1
(c) 5 (d) 5
Ans. (c)
Sol.
7. For which of the following equilibria, is Kp = Kc :
(a) 2H2(g) + O2(g) 2H2O(g)
(b) CH4(g) + H2O(g) CO(g) + 3H2(g)
(c) N2(g) + O2(g) 2NO(g)
(d) COCl2(g) CO(g) + Cl2(g)
Ans. (c)
Sol.
8. An equilibrium system for the reaction between hydrogen and iodine to give hydrogen iodide
at 765 K in a 5 litre volume contains 0.4 mole of hydrogen, 0.4 mole of iodine and 2.4 moles
of hydrogen iodide.
The equilibrium constant for the reaction is : H2(g) + I2(g) 2HI(g)
(a) 36 (b) 15
(c) 0.067 (d) 0.28
Ans. (a)
Sol.
H2 + I2 = 2HI
0.4 0.4 2.4
2.4 2.4
K= = 36
0.4 0.4
9. The reaction quotient(Q) for the reaction
NH3
2
N 2 ( g ) + 3H 2 2NH( g ) is given by Q =
N2 H2
3
The reaction will proceed from right to left if :
(a) Q =Kc (b) Q < Kc
(c) Q > Kc (d) Q = 0
Ans. (c)
N 2 ( g ) + 3H 2 2NH ( g )
Sol. For reaction,
N 2 ( g ) + 3H 2 2NH ( g )
At equilibrium Q is equal to Kc but for the progress of reaction towards right side Q > Kc.
10. A quantity of PCl5 was heated in a 10 dm3 vessel at 250°C : PCl5(g) PCl3(g) + Cl2(g).
At
equilibrium, the vessel contains 0.1 mole of PCl5 and 0.2 mole of Cl2. The equilibrium
constant of the reaction is :
(a) 0.04 (b) 0.025
(c) 0.02 (d) 0.05
Ans. (a)
Sol. PCl5 ( g ) PCl3 ( g ) + Cl 2 ( s )
At eq. mole of PCl3 = moleof Cl2
0.2 0.2
So K =
PCl3 Cl2 = 10 10 = 0.04
PCl5 0.1
10
11. For a gaseous reaction, 2A + B 2C, the partial pressures of A, B and C at equilibrium
are 0.3 atm, 0.4 atm and 0.6 atm respectively. The value of Kp for the reaction would be :
(a) 10 atm–1 (b) 1/10 atm–1
–1
(c) 0.2 atm (d) 5 atm–1
Ans. (a)
Sol.
12. At 460°C, Kc = 0.5 for the reaction
SO2(g) + NO2(g) NO(g) + SO3(g)
A mixture of these gases has the following concentration of the reactants and products :
[SO2] = 0.04 M [NO2] = 0.50 M
[NO] = 0.30 M [SO3] = 0.02 M
In which direction must be reaction proceed to reach equilibrium.
(a) Forward (b) Backward
(c) No shift in any direction (d) None of these
Ans. (a)
Sol. No; right direction
13. For the reaction C(s) + CO2(g) 2CO(g) the partial pressure of CO and CO2 are 2.0 and
4.0 atm respectively at equilibrium. The KP for the reaction is :
(a) 0.5 (b) 4.0
(c) 8.0 (d) 1
Ans. (d)
(p ) ( 2)
2 2
Kp = CO = = 1.
PCO2 4
Sol.
14. At constant pressure and temperature for a heterogeneous equilibrium the value of Kp will
be
3Fe(s) + 4H2O(g) Fe3O4(s) + 4H2(g)
(P )
4
( )
4 H2
(a) PH (b)
(P )
2 4
H2O
( ) .( P )
4 4
(c) PH H2O
(d) None of these
2
Ans. (b)
Sol.
15. Ratio of Partial pressure of O2 at equilibrium in the given reactions at same temperature-
1
Ag 2 O(s) 2Ag (s ) + O 2( g )
2
2Ag 2 O(s) 4Ag (s ) + O 2( g ) is ?
(a) 1 (b) 2
(c) 3 (d) 4
Ans. (a)
2Ag 2 O(s) 4Ag (s ) + O 2( g )
Sol. For this reactions
K p = PO2 ( Ag 2 O and Ag arein solid state )
Same for both
16. The system PCl5 ( s ) PCl3 ( g ) + Cl 2 ( g ) attains equilibrium. If the equilibrium
concentration of PCl3 ( g ) is doubled, the concentration of Cl2(g) would become.
(a) 1/4 of its initial value
(b) 1/2 of its initial value
(c) twice of its initial value
(d) none of the above
Ans. (b)
Sol. For the given eqm., K = [PCl3] [Cl2] { [PCl5(s)] = 1}
If [PCl3] is doubled, [Cl2] will be halved to keep K constant.
17. Consider the following reversible reaction at equilibrium :
2H 2 O ( g ) 2H 2 ( g ) + O 2 ( g ) ; H = +24.7 kJ
Which one of the following changes in conditions will lead to maximum decomposition of
H2O(g) ?
(a) Increasing both temperature and pressure
(b) Decreasing temperature and increasing pressure
(c) Increasing temperature and decreasing pressure
(d) Increasing temperature at constant pressure
Ans. (c)
Sol.
18. The exothermic formation of ClF3 is represented by the equation :
Cl 2( g ) + 3F2 2ClF3 ( g ) ; H = −329 kJ
Which of the following will increase the quantity of ClF3 in an equilibrium mixture of Cl2.F2
and ClF3 ?
(a) Increasing the temperature
(b) Removing Cl2
(c) Increasing the volume of the container
(d) Adding F2
Ans. (d)
Sol.
19. Which among the following reactions will be favoured at low pressure ?
(a) N 2 ( g ) + O 2 ( g ) 2NO ( g )
(b) H 2 ( g ) + I 2 ( g ) 2HI ( g )
(c) PCl5 ( g ) PCl3 ( g ) + Cl 2 ( g )
(d) N 2 ( g ) + 3H 2 ( g ) 2NH3 ( g )
Ans. (c)
Sol.
20. Which among the following reactions is favoured in forward direction by increase of
temperature?
(a) N 2 ( g ) + 3H 2 ( g ) 2NH 3 ( g ) + 22.9kcal
(b) N 2 ( g ) + O 2 ( g ) 2NO ( g ) − 42.8kcal
(c) 2SO 2 ( g ) + O 2 ( g ) 2SO3 ( g ) + 45.3kcal
(d) H 2 ( g ) + Cl2 ( g ) − 44kcal 2HCl ( g )
Ans. (b)
Sol.
21. At constant pressure, the addition of argon to :
N 2 ( g ) + 3H 2 ( g )
2NH3 ( g ) will
(a) Shift the equilibrium in forward direction
(b) Shift the equilibrium in backward direction
(c) Not affect the equilibrium
(d) Stop the reaction
Ans. (b)
Sol.
22. The equilibrium reaction that is not influenced by volume change at constant temperature is
(a) H 2 ( g ) + I 2 ( g ) 2HI ( g )
(b) N 2 ( g ) + 3H 2 ( g ) 2NH3 ( g )
(c) N 2 O 4 ( g ) 2NO 2 ( g )
(d) 2NO ( g ) + O 2 ( g ) 2NO 2 ( g )
Ans. (a)
Sol.
23. The dissociation of ammonium carbamate according to the reaction :
NH2COONH4(s) 2NH3(g) + CO2(g)
is observed to be exothermic in nature. Which of the following will not cause a shift in
equilibrium?
(a) Increase in temperature at equilibrium
(b) Adding inert gas to the equilibrium mixture at constant pressure.
(c) Doubling the volume of the container in which the equilibrium has been established
(d) None of these
Ans. (d)
Sol. For given equilibrium,
Increase in temperature causes backward shift in equilibrium.
Adding inert gas at constant pressure causes forward shift in equilibrium.
Doubling the volume of the container causes forward shift in equilibrium.
24. If the equilibrium constant for the reaction 0.125.
P4( g ) + 6Cl2( g ) 4 PCl3( g )
The value of equilibrium for this reaction
(a) 0.25 (b) 8
(c) 0.125 (d) 6
Ans. (b)
Sol.
25. The equilibrium constant Kc for the reaction,
2NaHCO3 ( s ) Na 2CO3 ( s ) + CO 2 ( g ) + H 2O ( l )
Kc =
Na 2CO3 CO2 H 2O
(a) NaHCO3
Kc =
Na 2CO3
NaHCO3
2
(b)
(c) K c = CO 2 H 2O
(d) K c = PCO2 p H2O
Ans. (a)
Kc =
Na 2CO3 CO2 H 2O
Sol. NaHCO3
26. If some He gas is introduced into the equilibrium PCl5 PCl3 + Cl2 at constant pressure and
temperature then equilibrium constant of reaction :
(a) increase (b) Decrease
(c) Unchange (d) Nothing can be said
Ans. (c)
Sol.
27. Which of the following is not favourable for SO3 formation
2SO 2 ( g ) + O 2 ( g ) 2SO3 ( g ) ; H = −45.0kcal
(a) High pressure
(b) High temperature
(c) Decreasing SO3 concentration
(d) Increasing reactant concentration
Ans. (b)
Sol. G = H − TS , Here entropy change is –ve.
o o o
Go = Ho − TSo ,
H o becomes less negative by increasing in the temperature & increase in temperature is
not
favourable for SO3 formation.
Go = Ho + TSo
Go = Ho + TSo
−3
28. Which of the following conclusions -is correct -for a Certain. reaction, whose KC is 2 10
−2
at, 25 C and 2 10 at 50 C ?
o o
(a) H = +ve (b) H = −ve
(c) H = 0 (d) Both(b) and(3)
Ans. (a)
29. N 2 ( g ) + 2O 2 ( g ) 2NO 2 ( g )
1
NO2 ( g ) N 2 ( g ) + O2 ( g )
2
If equilibrium constant for the reaction(i) is 100, then for the reaction(ii) its value is
(a) 10 (b) 1
(c) 0.1 (d) 0.01
Ans. (c)
30. Which oxide of nitrogen is the most stable ?
(a) 2NO 2 ( g ) N 2 ( g ) + 2O 2 ( g ) ; K = 6.7 1016 mol litre −1
(b) 2NO ( g ) N 2 ( g ) + O 2 ( g ) ; K = 2.2 1030 mol litre −1
(c) 2N 2 O5 ( g ) 2N 2 ( g ) + 5O 2 ( g ) ; K = 1.2 1034 mol −5 litre −5
(d) 2N 2O ( g ) 2N 2 ( g ) + O 2 ( g ) ; K = 3.5 1033 mol litre −1
Ans. (a)
31. For the above reaction, CO( g ) + Cl2( g ) COCl 2( g ) , the K p / K c is equal to :
(a) 1.0 (b) RT
(c) RT (d) 1/ RT
Ans. (d)
32. X+Y Z
If the concentrations of the reactants in the given reaction are triple, then its equilibrium
constant will
(a) Become three times (b) Become nine times
(c) Become one-ninth (d) Remain the same
Ans. (d)
33. For the equilibrium A + B C + D, A and B are mixed in a vessel at temperature T. The
initial concentration of A is twice that of B, but at equilibrium concentration C was thrice
that of B. Then equilibrium constant is
(a) 4.5 (b) 1.8
(c) 0.9 (d) 9
Ans. (b)
34. The Correct equilibrium expression for the reaction P4 ( s ) + 5O 2 ( g ) P4 O10 ( s ) is
P4O10
( )
5
(a) K p = PO (b) K C =
2
5 P4 O2
1
(c) K C = (d) Both(a) and(c)
O2
5
Ans. (c)
CO ( g ) + 1/ 2O 2( g ) CO 2( g ) , K g / K c
35. For the reaction ;
(a) RT (b) ( RT ) −1
(c) ( RT )−1/2 (d) ( RT )1/2
Ans. (c)
36. The equilibrium constant for the reaction; N 2( g ) + O 2( g ) 2NO( g ) at temperature T is
4 10−4. The value of KC for the reaction. NO ( g ) 1 1
N 2( g ) + O2( g ) at the same
2 2
temperature is:
(a) 0.02 (b) 50
−4 −2
(c) 4 10 (d) 2.5 10
Ans. (b)
37. PCl5 dissociation in a closed container as:
PCl5( g ) PCl3( g ) + Cl 2( g )
If total pressure at equilibrium of the reaction mixture is P and degree of dissociation of PCl5
is , the partial pressure of PC13 will be
2
(a) P (b) P
+ 1 1 −
(c) P (d) P
− 1 1 −
Ans. (a)
38. For the reaction equilibrium, 2NOBr(g) 2NO ( g ) + Br2 ( g ) , If PBr2 = P / 9 equilibrium
and P is total pressure. The ratio K p / P is equal to :
(a) 1/9 (b) 81
(c) 1/27 (d) 1/3
Ans. (b)
39. If in the reaction N2O4 2NO2 , is degree of dissociation of N2O4 then the number of
molecules at equilibrium will be:
(a) 3 (b) 1
(c) (1− )2 (d) (1+ )
Ans. (d)
40. Which of the following equilibrium can not be effected by inclusion of inert gas.(if the
volume is allowed to change)
(a) 2NO 2 N 2O4 (b) PCl5 PCl3 + Cl2
(c) H2 + I2 2HI (d) None
Ans. (c)
41. For NH 4 HS NH 3 ( g ) + H 2S ( g ) , If K P = 64 atm 2 equilibrium pressure of mixture is
(a) 8 atm (b) 16 atm
(c) 64 atm (d) 4 atm
Ans. (b)
42. The exothermic formation for CIF3 is represented by the equation:
Cl2( g ) + 3F2( g ) 2ClF3( g ) ; H = −329 kJ
Which of the following will increase the quantity to CIF3 in an equilibrium mixture of
Cl 2 , F2 and ClF3 ?
(a) Increasing the temperature
(b) Removing Cl2
(c) Increasing the volume of container
(d) Adding F2
Ans. (d)