086) RRB 2019 S-IJaat
086) RRB 2019 S-IJaat
For more information & any technical issues, You are feel free to contact
Ans. 19.B 20.C 21.B 22.D 23.A 24.B 25.D 26.D 27.D 28.D 29.D 30.C 31.C
Ans. 32.D 33.A 34.B 35.D 36.A 37.C 38.B 39.D 40.A 41.C 42.D 43.D
MISSION OLD PAPERS
Visit our Website for Online shopping of all Books, all Solved Old Papers & CBT Online Test Series for all Nursing Officer/Staff Nurse/CHO Exams 408
Complete Study Material for All Nursing/CHO Exams
Mission Paricharika
Complete theory of all Nursing subjects
Mission Non-Tech
For All Non Tech Subjects
Mission Old Papers 3.0
Total 135+ Solved Papers
with 1000+ images 2015 to 2023, All Previous Years Solved Papers with Rational
on
y
nal
ultA
s
Re
www.missionhighnurses.com
Assess your preparation on our website
AIIMS/NORCET, ESIC, JIPMER, DSSSB, JMCH, NCL, RRB, CHO & all Nursing Officer/Staff nurse exams
Helpline No.: 9079000426, 7984176768
www.missionhighnurses.com MISSION
MISSION OLDOLD PAPERS
PAPERS
44. Which type of family comes under the male head of the Frontotemporal dementia (FTD)is an umbrella term for a group
family possessing all powers? of uncommon brain disorders that primarily affect the frontal
a. Nuclear family b. Matriarchal family and temporal lobes of the brain. It is sometimes called Pick's
c. Joint family d. Patriarchal family disease or frontal lobe dementia.
45. The Couple who are married in the reproductive age is 58. Who introduced the principle of inheritance?
known as? a. William Harvey b. Antonie van Leeuwenhoek
a. Focused couple b. Unfocused couple c. Gregor Mendel d. Robert Brown
c. Non eligible couple d. Eligible couple 59. Which of the following mechanical device is used to support
46. Which principle of management states that the employees the patient's back?
should receive orders only from superior? a. Bed cradle b. Foot board
a. Comprehension b. Unity of command c. Back rest d. Cardiac table
c. Free rein direction d. Efficiency of direction 60. Which hormone increase the blood pressure by constricting
47. The most common type of stones that occurs in arterioles during severe hemorrhage?
Nephrolithiasis is? a. Follicular stimulating hormone b. Oxytocin
a. Struvite stones b. Calcium stones c. Anti-diuretic hormone d. Luteinizing
c. Uric acid d. Cystine stones 61. The protein present in mucus is?
48. The term MRSA in bacteriology stands for? a. Gluten b. Mucin c. Numiin d. Myosin
a. Methicillin reactive staphylococcus aureus 62. Which one of the following is a natural family planning
b. Multidrug resistant staphylococcus aureus method?
c. Methicillin resistant streptococcus anginosus a. Tubectomy b. Vasectomy
d. Methicillin resistant staphylococcus aureus c. Breast feeding d. Intra uterine devices
49. The method of helping the individual by encouraging him to 63. Which one of the following experiences does NOT easily
discover the reason for his behavior is called? reach to awareness?
a. Behavioral therapy b. Cognitive therapy a. Pre-consicious b. Semi-consicious
c. Individual psycho therapy d. Crisis intervention c. Conscious d. Unconscious
50. The first menstrual flow begins at puberty and it is termed 64. Normal respiratory rate and rhythm is termed as?
as? a. Apnea b. Tachycardia
a. Menarche b. Menopause c. Eupnea d. Bradycardia
c. Menostart d. None of the above 65. Which one of the following is used to assess the quality of
51. How much population is usually covered by community nursing care?
health center? a. Bedside clinic b. Nursing Audit
a. 30,000 to 50,000 b. 50,000 to 70,000 c. Fiscal plan d. Self destruction
c. 1,20,000 to 1,90,000 d. 80,000 to 1,20,000 66. Which type of communication is followed by video
52. What is the most reliable means of obtaining nursing conferencing?
knowledge? a. Visual one way b. Audio-visual one way
a. Authority b. Tradition c. Visual two way d. Audio-visual two way
c. Trial and error d. Scientific research 67. The condition where a patient sees a rope and fears it to be a
53. Which grafting of burn wounds are covered with the patient snake is called?
own skin? a. Depersonalization b. Hallucination
a. Homografts b. Xenografts c. Autografts d. Heterografts
c. Illusion d. Delusion
54. An abnormal accumulation of fluid is known as?
68. The number of oscillations or vibrations per second is called
a. Inflammation b. Edema c. Epistaxis d. Necrosis the _____________?
55. Which of the following elements is a polyatomic molecule? a. Wavelength b. Frequency
a. Chlorine b. Sulphur c. Argon d. Nitrogen c. Shrillness d. Amplitude
56. The kinetic energy possessed by an object of mass (m), and 69. The excessive vomiting during pregnancy deteriorating the
moving with a uniform velocity (v) is? health of the mother is known as?
a. 1/2 mv2 b. Mv c. 1/4 mv2 d. mv2 a. Pregnancy induced hypertension b. Pre eclampsia
57. A pre senile degenerative disease of the brain affecting the c. Hyperemesis gravidarum d. Abortion
frontal lobe is called? 70. Which is the thicket layer of uterus?
a. Oedipus complex b. Orgasm a. Endometrium b. Perimetrium
c. Pick's disease d. Neologism c. Exometrium d. Myometrium
Ans. 44.D 45.D 46.B 47.B 48.D 49.C 50.A 51.D 52.D 53.C 54.B 55.B 56.A
Ans. 57.C 58.C 59.C 60.C 61.B 62.C 63.D 64.C 65.B 66.D 67.C 68.B 69.C 70.D
MISSION OLD PAPERS
Visit our Website for Online shopping of all Books, all Solved Old Papers & CBT Online Test Series for all Nursing Officer/Staff Nurse/CHO Exams 409
www.missionhighnurses.com MISSION
MISSION OLDOLD PAPERS
PAPERS
The myometrium is the middle and thickest layer of the 1. Myelocele-open type, 2. Myelomeningocele-Closed type
uterus wall. It is made up mostly of smooth muscle. Myelocele - open type, Myelomeningocele - Closed type
The perimetrium is the outer serous layer of the uterus. The 80. Which of the following drugs will be administered to treat
serous layer secretes a lubricating fluid that helps to reduce friction.
anaphylaxis?
The endometrium is the inner lining. It is shed during
a. Sodium bicarbonate b. Epinephrine
menstrual period.
c. Atropine d. Digoxin
71. Which is an intervention for a patient with chronic
obstructive pulmonary disease? 81. Which search engine is most helpful for finding scholarly
articles?
a. Chronic steroid therapy b. High carbohydrate diet
a. Web Crawler b. Scirus c. Google Scholar d. Bing
c. High flow oxygen d. Pursed-lip breathing
82. Process of identifying and implementing the best practices
72. Which one of the following is a intradermal test?
which leads to excellent performance is known as?
a. MT test b. Allen Test
a. PERT Chart b. GANTT Chart
c. Tourniquate test d. All of the above
c. Table marking d. Bench marking
73. Which one of the following is used to record the labor events?
83. Data are collected at one point in time is known as?
a. Silverman assessment b. Fetoscope
a. Experimental research b. Longitudinal research
c. APGAR d. Partograph
c. Time series research d. Cross sectional research
74. Which is the protective membrane covering the brain and
84. In a certain code language, if ALTER is coded as ODWUH,
spinal cord?
then how is DEPTH coded in that language?
a. Peritoneum b. Meninges c. Pericardium d. Pleura
a. HGSKW b. WVKGS c. LXTIH d. GHSWK
75. The process of altering the state of consciousness induced by
85. A train passes a station platform in 50 seconds and a man
conditioning and skilled use of suggestions is known as
standing on the platform in 34 seconds. If the speed of the
a. Aversion therapy b. Cognitive therapy train is 29 m/s, what is the length of the platform? (meter)
c. Hypnosis d. Relaxation therapy a. 466 b. 464 c. 470 d. 468
76. A brief description of an observed behavior or incident is Sol. Speed = 29 m/sec
knows as?
Length of the train = 29 × 34 = 986 m
a. Anecdotal record b. Clinical record
Let the length of the platform be x meters
c. Family record d. Cumulative record
77. Inability to verbally describe one's emotionally feelings? = x +50986 = 29
a. Agitation b. Akinesia c. Alexithymia d. Anhedonia x + 986 = 1450
78. Which condition is also known as Trisomy-18? x = 1450 - 986 x = 464
a. Turner syndrome b. Patau syndrome 86. The ratio of number of girls to boys in a school of 3240
c. Edward syndrome d. Down syndrome students is 35 : 37. How many more girls should be admitted
79. Hernia protrusion of sac like cyst of meninges filled with to make the ratio 1 : 1?
spinal fluid is known as? a. 90 b. 100 c. 70 d. 80
a. Rachischisis b. Meningomyelocele Sol. Total number of students = 3240
c. Encephalocele d. Meningocele Ratio of boys & girls = 35 : 37
Types of Spina bifida cystica = 35x : 37x
Meningocele- Total number of students ⇒ 3240 = 35x + 37x
In which Meninges and CSF protrude from the abnormal 72x = 3240
3240
opening and it's covered by a transparent membrane. x = 72 ⇒ 45
Chances of neurological abnormalities are low because spinal Now total boys = 37x ⇒ 37 x 45 = 1665
cord and nerve roots are not involved. Total girls = 35x ⇒ 35 x 45 = 1575
Meningomyelocele/Myelomeningocele- So in order to make the ratio 1 : 1 the number of girls must be
In which protrusion of spinal cord, nerve roots, CSF, and equal to number of boys
meninges occurred usually at lumbosacral region. =1665 - 1575 = 90
In which neurological abnormalities occurred because spinal Therefore 90 girls are added for 1 : 1 ratio
cord and nerve roots are affected and it is considered 87. The money that is spent to buy assets such as land, building,
neurological emergency. machines and other equipment is called?
It is the most common neural tube defects 90-95%. a. Investment b. Disinvestment
There are two types c. Trade Barrier d. All the above
Ans. 71.D 72.A 73.D 74.B 75.C 76.A 77.C 78.C 79.D 80.B
Ans. 81.C 82.D 83.D 84.A 85.B 86.A 87.A
MISSION OLD PAPERS
Visit our Website for Online shopping of all Books, all Solved Old Papers & CBT Online Test Series for all Nursing Officer/Staff Nurse/CHO Exams 410
www.missionhighnurses.com MISSION
MISSION OLDOLD PAPERS
PAPERS
88. In this question, relationship between different elements is Difference between two number = +4
shown in the statement. This statement is followed by three Then next number = 69 + 4 = 73
conclusions. Assume the given statement to be true and 94. On dividing a number by 385, we get 54 as remainder. On
choose the answer from the given options: dividing the same number by 55, what will be the
Statements: G = L > E < A < M remainder?
Conclusions: a. 54 b. 50 c. 48 d. 52
i) L > M ii) G < A iii) A > L Sol. Suppose dividing by 511, quotient = q
a. All follow b. Only i and ii follow Remainder = 54, Now
c. None follows d. Only ii and iii follow = 385 × q + 54 = 55 ×7q + 54
89. Who is known as the 'Napoleon of India'? = (55 + 7q) + 54 Now remainder = 54
e. Chandragupta f. Krishnadeva Raya 95. A girl stands on the lawn facing East direction. She turns 45
g. Nagarjuna h. Samudragupta degrees in clockwise direction and 135 degrees in anti-
Sol. Samudragupta (335-375 AD) of the Gupta dynasty is known as clockwise direction. Which direction is she facing now?
the Napoleon of India. Historian A V Smith called him a. West b. North c. East d. South
90. By selling a CPU for Rs. 6325, a man makes a profit of 15%. N N Face (ending)
At what price should he sell it to make a profit of 25%?
W E 135º
a. 6875 b. 6675 c. 6775 d. 6975
E Face (ending)
45º
Sol. SP of CPU is = 6325 S
Profit = 15% C.P. = ? Now new C.P = 5000 Tricks - WE NS
C.P. = Profit = 25% S.P. = ? 96. Kolkata city is situated on the bank of the river?
SP a. Hooghly b. Krishna c. Gomti d. Sutlej
= 1+ Profit
100 S.P. = 100+Profit x C.P
6325 100 Sol. The city is centred on the east bank of the Hugli (Hooghly River)
15
= 1+ 100 = 100+25
x 5500 97. Which of the following works got the Pulitzer Prize for
6325 100 Fiction in 2019?
115
125
= 100 x 20 = 100 x 5500 a. The Overstory b. The Art of War
6325
23 x 20 = 5500 c. The While Tiger d. The Silient Patient
= 275 = 125 x 55 = 6875
98. 1750 boys and 1250 girls are examined in a test; 42% of the
91. Two bells ring at intervals of 88 seconds and 58 seconds. If
boys and 36% of the girls pass the test. The percentage of the
they both ring at 10 O'clock in the morning together, after
total who failed is?
how many seconds will they ring together again?
a. 62.5 b. 60.5 c. 61.5 d. 63.5
a. 2662 b. 2552 c. 2772 d. 2442
Sol. Total number of students = 1750 + 1250 = 3000
Sol. Both ring bell together = 10' 0 clock 42
Number of boys passed = 1750 × 100 ⇒ 35 × 21 = 735
Internal = 58 & 88 sec 36
Number of girls passed = 1250 × 100 ⇒ 25 × 18 = 450
LCM of 58 and 88
Total students passed = 735 + 450 = 1185
= 58 x 88 = 2552
Number of student failed = 3000 - 1185 = 1815
After 2552 sec they ring again together 1815 1815
Percentage failure = 3000 × 100 = 30 = 60.50%
92. The Wellington Trophy is related to which game/sport?
99. The chairman and the members of the Union Public Service
a. Horse Racing b. Rowing
Commission hold office for a term of ?
c. Basket ball d. Car Racing
a. 4 years b. 5 years c. 6 years d. 7 years
Sol. The Wellington Cup is a Group 3 Thoroughbred horse race in
• The Commission consists of a chairman and other members
New Zealand held annually in late January at Trentham
appointed by The President of India.
Racecourse in Trentham by the Wellington Racing Club.
• Usually, the Commission consists of 9 to 11 members including
93. Find the next number in the series.
the chairman.
78, 65, 82, 69, 86, ?
• Every member holds office for a term of six years or until he
a. 73 b. 59 c. 83 d. 79 attains the age of sixty-five years, whichever is earlier.
Sol. 78, 65, 82, 69, 86, _____ 100. World heritage site 'Red Fort Complex' is situated in which
In which series make a two series of the following Union Territories/States?
I series 78, 82, 86, 90 a. Delhi b. Punjab c. Bihar d. Haryana
+4 +4 +4 • The Red Fort is a historic fort in the city of Delhi in India that
Difference between two number = +4 served as the main residence of the Mughal Emperors.
2nd series = 65, 69, 73 • Emperor Shah Jahan commissioned construction of the Red
+4 +4 Fort on 12 May 1638.
Ans. 88.C 89.D 90.A 91.B 92.B 93.A 94.A 95.B 96.A 97.A 98.B 99.C 100.A
MISSION OLD PAPERS
Visit our Website for Online shopping of all Books, all Solved Old Papers & CBT Online Test Series for all Nursing Officer/Staff Nurse/CHO Exams 411
Mission Paricharika
Complete theory of all Nursing subjects
Mission Old Papers 3.0
Total 135+ Solved Papers
with 1000+ images 2015 to 2023, All Previous Years Solved Papers with Rational
All Books Extra Discount esa Order djus ds fy, Publisher dh Website Visit djsa &
www.missionhighpublication.com • Helpline No. : 9079000426, 7984176768
All Books also available on : Amazon | Flipkart | Book Seller