[go: up one dir, main page]

100% found this document useful (1 vote)
4K views51 pages

Anesthesia Assistant Exam 2024 Loksewa Lumbini

Herw we discuss about possible right answer of Anesthesia Assistant Examination 2024 held in Lumbini proviance of nepal

Uploaded by

Surya Bam
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PPTX, PDF, TXT or read online on Scribd
100% found this document useful (1 vote)
4K views51 pages

Anesthesia Assistant Exam 2024 Loksewa Lumbini

Herw we discuss about possible right answer of Anesthesia Assistant Examination 2024 held in Lumbini proviance of nepal

Uploaded by

Surya Bam
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PPTX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 51

Loksewa Lumbini

2081/01/08
Anesthesia Assistant

Surya Bahadur Bam


(HA/AA)
Parbat Hospital
1. What do you mean by induction of anesthesia?

A. Beginning of Anesthetic process Induction of anesthesia refers to the process


B. Making Patient sleep Using of initiating anesthesia in a patient to prepare
anesthetic agent them for a medical procedure or surgery. This
typically involves administering anesthetic
C. Sedation of the patient
agents to achieve various levels of
D. Close monitoring of the patient consciousness, ranging from sedation to
during surgery unconsciousness, depending on the
requirements of the procedure.
Out of the options provided:
B. Making Patient sleep Using anesthetic
Ans: Making Patient
agent
sleep Using anesthetic This option accurately describes induction of
agent anesthesia, as it involves using anesthetic
agents to induce a state of unconsciousness
in the patient, allowing the surgical procedure
2. Which one is the side effect of
Dexmedetomidine?

A. Tachycardia
B. Bradycardia
C. Hypertension
D. Headache

Ans: Bradycardia
3. Which one is the following is safe, rapid and
smooth inducing agent in children?

A. Sevoflurane
B. Halothane
C. Ether
D. Suxamethoni
um

Ans: Sevoflurane
4. Drug Contraindicated in head injury?

A. Oxygen
B. IV fluids
C. Morphine
D. Antibiotics

Ans: Morphine
5. Which is not seen with Ketamine?

A. Analgesia
B. Bronchospas
m
C. Hallucination
D. Hypertension

Ans: Bronchospasm
6. Significant Muscle rigidity is caused by?

A. Domperidone
B. Ketamine
C. Halothane
D. Fentanyl

Ans: Fentanyl
7. Maximum dose of lignocaine with adrenaline is
…… mg/kg.

A. 7
B. 5
C. 4
D. 3

Ans: 7
8. What is added to 0.5% Bupivacaine to make it
heavy?

A. Iron
B. Glucose
C. Potassium
D. Calcium

Ans: Glucose
9. Spinal anesthesia is contraindicated in ?

A. Full stomach
B. Hemophilia
C. Diabetic
Patient
D. Old age

Ans: Hemophilia
10. Increase the dose of Spinal anesthesia is
required if the patient has?

A. Obesity
B. Pregnant
C. Increase Height
of patient
D. Ascites

Ans: Increase the height of patient


11. Excitatory neurotransmitter in brain is?

A. GABA
B. Glycine
C. Glutamine
D. Dopamine

Ans: Dopamine
12. Invasive Monitoring Devices are?

A. SPO2
B. Temp.
Monitoring
C. ECG monitoring
D. A-Line
Monitoring

Ans: A-Line Monitoring


13. If Patient Monitoring shows high BP and
tachycardia and you have decide to inject short
acting beta blocker. Which of the following drug do
you deliver to the patient?
A. Inj. Dopamine
B. Inj.
Amiodarone
C. Inj. Xylocard
D. Inj. Esmolol

Ans: Inj.Oesmolol
14. Atropine causes:

A. Miosis
B. Mydriasis
C. Bradycardia
D. Increased
Bronchial
Secretion

Ans: Mydriasis
15. Simple Facemask can provide maximum of:

A. 80% Oxygen
B. 60% Oxygen
C. 40 % Oxygen
D. 24 % Oxygen

Ans: 40% of Oxygen


16. Laryngeal Mask airway is used for :

A. Maintenance of airway
B. Facilitating Laryngeal
suction
C. Prevention of aspiration
D. Removing oral
secretion

Ans: Maintenance of airway


17. What should the suction pressure be set to
when suctioning an adult:

A. <200 mmHg
B. <400 mmHg
C. <600 mmHg
D. <800 mmHg

Ans: <400mmHG
18. Drug of choice in anaphylactic shock is:

A. Atropine
B. Adrenaline
C. Mephentermine
D. Dexamethasone

Ans: Maintenance of airway


19. Which of the following drug is used to reduce
oral Secretions preoperatively?

A. Diazepam
B. Pethidine
C. Phenergan
D. Atropine

Ans: Atropine
20. In adult during CPR the chest compression is at
ratio of:

A. 30:2
B. 60:2
C. 100:2
D. 150:2

Ans: 30:2
21. In adult Cardiac arrest algorithm management,
the first dose of amiodarone is?

A. 100mg
B. 200mg
C. 300mg
D. 400mg

Ans: 300mg
22. Haemopoiesis is the process of production of:

A. Blood plasma
B. Erythrocytes
C. Bone marrow
D. Haemoglobin

Ans: Haemoglobin
23. In severely injured patient, the first thing to be
done is:

A. Maintenance of
Airway
B. Start IV line
C. Administration of
vasopressor drugs
D. Blood transfusion

Ans: Maintenance of Airway


24. In a patient of shock, IV anesthetic agent of
choice is:

A. Maintenance of
Airway
B. Start IV line
C. Administration of
vasopressor drugs
D. Blood transfusion

Ans: Maintenance of Airway


25.The Whole blood is stored at….

A. 0 degree centigrade
B. 4 degree centigrade
C. 10 degree centigrade
D. 24 degree centigrade

Ans: 4 degree centigrade


26.The main objective of anesthesia is to make
patient…

A. Pain free
B. Unconscious
C. Relaxed
D. Calm and quite

Ans: Pain free


27. g]kfnsf] ;+lawfgdf pNn]v u/LPsf] gfu/Lssf]
st{Aodf s'g kb{5 <

 /fHonfO{ cfgLjfo{ s/ ltg{'


 /fi6Lo ufg / em08fsf] ;Ddfg ug{'
 /fHon] rfx]sf avt clgjfo{ ;]jf ug'{
 Ho]i7 gful/s k|tL ;Ddfg k|s6 ug{'

Ans: /fHon] rfx]sf avt clgjfo{ ;]jf ug'{


28. sDKo"6/df k|of]u x'g] CPU sf] k'/f ?k s] xf] ?

A. Communication Protection
Unit
B. Control protection Unit
C. Central Processing Unit
D. Control Pannel Unit

Ans:Central Processing Unit


29. Abhraham Maslo sf] cfjZostfsf] ;f]kfg tnsf dWo]
s] ;+u ;DaGwLt 5 <

A. Salary determine
B. Leadership
C. Motivation
D. All of above

Ans:Motivation
30. lghfdtL ;]jf P]g @)$( adf]hLd lghfdtL
sd{rf/LnfO{ lbOg] ljefuLo ;hfo dWo] ;fdfGo ;hfo leq
s'g kb{}g<
A. Stop two salary increment
B. Stop Grading till 5 years
C. Firing from the Service
D. Give Warning

Ans:Firing from the Service


31. ;fj{hlgs lgsfodf k|fKt x'g] lr77\Lkq jf lgj]bgdf
clwsf/L/] s] s:tf] sf/jfxL ug{] xf] ;f]s]f af/]df To;} kqdf
lnvLt ?kdf lbg] lgb]{zg nfO s] elgG5 <
A. clen]v
B. kl/kq
C. tf]s cfb]z
D. l6Kk0fL

Ans: tf]s cfb]z


32. Who is the father of Anesthesia?

A. William T.G. Morgan


B. John Lewis
C. Sherlock Holmes
D. Ramachandran

Ans:William T.G. Morgan


33. Bain System is a modified……

A. Maplison A system
B. Mapleson B system
C. Mapleson C System
D. Mapleson D System

Ans:Mapleson C System
34. ………..Is the most commonly used material for
vaporizer.

A. Steel
B. Cast Iron
C. Copper
D. Brass

Ans:Brass
35. What causes the pre selected volume of air to
flow into the patient by communicating directly
with a breathing circuit?
A. Nebulizer
B. Microcontroller
C. Bellows
D. Humidifier

Ans:Bellows
36. The Oxygen flush system provides a higher flow
of oxygen of …… liter/min When the patient needs
for oxygen is grater than the amount the breathing
circuit can provide.
A. 25-30
B. 35-75
C. 55-95
D. 65-105

Ans:35-75
37. Which of the following is known as laughing
gas?

A. CO2
B. N2O
C. NO2
D. B2O

Ans:N2O
38. The Capacity of 'H' Medical Cylinder is?

A. 1000ltrs
B. 3000ltrs
C. 7000ltrs
D. 10000ltrs

Ans:7000ltrs
39. In atmosphere The content of oxygen is?

A. 21%
B. 41%
C. 31%
D. 100%

Ans:21%
40. The Length of adult trachea is?

A. 5 cm
B. 7 cm
C. 10 cm
D. 17 cm

Ans:10cm
41. Complication of cricoid pressure include….

A. Esophageal Obstruction
B. Displacement of thoracic spine
C. Worsening of view of airway in
patients with difficult airway
D. Need for low pressure in
parturents

Ans:Worsening of view of airway in


patients with difficult airway
42. Immediate hypersensitivity reaction is mediated
by:

A. IgG
B. IgM
C. IgA
D. IgE

Ans:IgE
43. Which is one of the crucial region for lung
complication to fall?

A. Wet gases
B. Dry gases
C. High temperature gases
D. Low temperature gases

Ans:Dry gases
44. Cardiac Output is:

A. Equal to stroke volume


B. The result of multiplication of stroke
volume and heart rate
C. The result of multifunction of stroke
volume and blood pressure
D. The result of multiplication of stroke
volume and MAP

Ans: The Multiplication of Stroke Volume


and heart rate
45. Normal Cardiac rhythm Originates at:

A. Sinoatrial Rhythm
B. AV Node
C. Left Ventricle
D. Right Ventricle

Ans: Sinoatrial Rhythm


46. Cardiac Oxygen demand is increased by:

A. Ketamine
B. Nitrous oxide
C. Thiopentone
D. Halothane

Ans: Halothane
47. Choose the correct answer:

A. Pulmonary veins carries oxygenated blood


B. Pulmonary artery carries Oxygenated
blood
C. Both Pulmonary artery and vein carry
oxygenated blood
D. Both Pulmonary vein and artery carry
deoxygenated blood

Ans: Pulmonary veins carries oxygenated


blood
48. Clear liquid is contraindicated for how many
hours before general anesthesia.

A. 2 hrs
B. 4 hrs
C. 6 hrs
D. 8 hrs

Ans: 2 hrs
49. Instructions given to patients prior to
outpatient surgery under anesthesia should include
which of the following?

A. NPO for 12 hours preoperatively


B. The patient must be accompanied by
responsible adult
C. Discontinue all routine medications at
least 12 hrs preoperatively
D. The usual work pattern may be
resumed in 6 hours

Ans: The usual work pattern may be


resumed in 6 hours
50. Normal Saline contains?

A. Sodium chloride and calcium


B. Sodium potassium and chloride
C. Sodium and chloride
D. Sodiium, potassium and glucose

Ans: Sodium and Chloride

You might also like