Idioms & Phrases
Idioms & Phrases
47. His life is at stake. Here ‘at stake' means - [DPE            57. ‘At home* means - [DPE AT: 01]
ATEO: 09]                                                         A. familiar with        B. home made of bricks
A. free from danger        B. endangered            C. to be              C. try to make a home D. one who has lost time
doomed D. out of danger                                                                                           Ans: A
                                                        Ans: B
                                                                  58. The correct meaning of ‘at home’ is - [BRUR: 12-13]
48. ‘A tree is known by the fruit its bears’ means - [DPE         A. within house        B. expert         C. powerful    D.
AT: 05]                                                           clear cut
A. evil can never be disguised B. only a fool would look                                                              Ans: B
for apples in a pear tree
C. flower docs not give a correct impression      D. a
person is known by his / her deeds                                59. He is quite at home in English. Here ‘at home’ means -
                                                      Ans: D      [RU: 11-12]
                                                                  A. be speaks English at home. B. everybody at home
49. ‘At daggers drawn' means - [15thDCS]                          speaks English.
A. to be in a state of understanding.       B. to be in a state   C. be is bad in English.         D. he is quite at ease with
of hostility / fighting / enmity / unfriendly                     English
C. to be in a state of friendship.          D. at a standstill                                                          Ans: D
                                                         Ans: B
                                                                  60. What is the meaning of the phrase ‘at home with’?
56. The winners will be selected at random. Here ‘at              [Various Ministries AO: 16]
random’ means - [DU: 02-03]                                       A. family relation     B. free at        C. neighbour D.
A. by interviewing      B. by testing C. by chance D.             at ease / comfortable
by competition                                                                                                        Ans: D
                                                     Ans: C
                                                                  61. The man did the work as my direction. Here ‘as’
51.‘At the eleventh hour' means - [NU: 08-09]                     indicates the idiom - [12 NTRC]
A. at the best time        B. at no time C. at the first time     A. as regards B. by all means          C. according to
         D. at the last time or moment                                    D. at random
                                                      Ans: C     A. up and down         B. hard and fast            C. at a
                                                                 glance D. out of print
62. He escaped by - |BB AD 18]                                                                                             Ans: C
A a breadth of a hair
B. the breadth of a hair                                         72. ‘At one’s fingertips’ means - [JU: 16-17]
C. a hair’s breadth                                              A. to take revenge        B. matter of shame       C.
D. the hair’s breadthiuder                                       complete knowledge                D. full sleeve shirts
                                                      Ans: C                                                               Ans: C
63. My presence to him vs as like ‘a red flag to a -             73. ‘A big draw’ means - [BSMRSTU: 17-18]
A. horse       B. bee           C. monkey         D. bull        A. a keen contest      B. a huge attraction
                                                     Ans: D      C. a lovely spectacle  D. a game without any result
                                                                                                                   Ans: B
64. ‘A needle in a haystack’ means -
A forceful entry into a house             B. extraordinarily     74. Students think for a bit before answering. Here ‘a bit’
beautiful to look at                                             means - [DPE AT: 01]
C. extremely difficult to find out        D. unusually           A. small amount          B. short time C. large amount
comfortable to live in                                                   D. profoundly
                                                      Ans: C                                                          Ans: B
65. All of a sudden, the victim -
A. burst in tears        B. was burst into tears           C.    75. Your deeds are at — with your words. [BBS ASO: 14]
burst out tears D. burst into tears                              A. variance    B. variety      C. variation   D.
                                                      Ans: B     variable
                                                                                                                  Ans: A
66. Identify the correct sentence. |43‘UB( S]
A. The girl burst out tears       B. The girl burst into tears   76. He has been nominated the chief director of the
C. The girl burst with tears      D. The girl bursted out        company as he has --- in the company, [IKKNIU:
tears                                                            A. a sleeping partner B. a lion heart C. a lion’s share
                                                       Ans: B             D. great courage
                                                                                                                     Ans: C
67. ‘A place in the sun’ means - [BRUR: 16-17]
A. a position which is very hot     B. a position in which
is very problematic
C. a situation which is creative    D. a position in which       77. A — of our GNP comes from agriculture. [CoU: 19-20]
you are in advantage                                             A. lion’s share B. key stone C. lay figure   D. jog trot
                                                    Ans: D                                                        Ans: A
68. ‘Across the board’ means - [CU: 17-18]                       78. ‘A slip of the tongue’ means something is said - [JnU:
A. travelling between countries        B. everyone or            14-15]
everything is included                                           A. wrongly by choice                    B. unintentionally
C. from end to end/ face to face       D. giving                 C. without giving proper thought        D. to hurt another
something across the table                                       person
                                                  Ans: B                                                              Ans: B
69. ‘At the spur of the moment’ means - [KU (B. 14-15]           79. Yesterday he had a — from a serious accident. [JnU:
A. difficult moment      B. without delay      C. great          15-16]
moment           D. beautiful moment                             A. narrow escape        B. possibility C. danger        D.
                                                   Ans: B        chance
                                                                                                                     Ans: A
70. Monica is clearly — when it conies to speaking a             80. We must — catch the 7.30 train. [CU: 07-08]
foreign language. [CU: 16-17]                                    A. at once      B. at best      C. at all costs D. surely
A. to a disadvantage    B. from a disadvantage          C.       instantly
in a disadvantage       D. at a disadvantage                                                                         Ans: C
                                                    Ans: D
                                                                 81. The students wrote the essay — the instruction of their
71. He looked over the paper - [IU: 17-18]                       teacher. [BU: 13-14]
A. accordance with      B. accordingly C. in accordance             not been done before
to      D. according to                                                                                                 Ans: D
                                                   Ans: D
                                                                    92. ‘Beating around the bush’ means - [DPE ATEO: 04]
82. In accordance — his advice, I should visit my sister’s          A. solving a problem           B. attacking aggressively
house. [BADC AAO: 20]                                               C. speaking to the point       D. avoiding the main point
A. of           B. for          C. with          D. to
                                                     Ans: C                                                             Ans: D
83. ‘As well as’ means - [CoU: 14-15]                               93. ‘Beat around the bush’ means - [IU: 13-14]
A. good          B. and         C. also              D. very        A. to walk in the bush for a long time
well                                                                B. to walk around the bush with the view to hunting doves
                                                        Ans: B      C. to talk about something for a short time without coming
                                                                    to the main point
84. The maid is — of my mother. [DPE AT: 17]                        D. to talk about something for a long time without coming
A. at the beck and call           B. at the length             C.   to the main point
at her wits’ end D. at the beck and front                                                                                Ans: D
                                                        Ans: A
                                                                    94. Robin has a habit of — without coming the actual point
85. On hearing the news of her son’s death, the mother was          at once. [DU: 07-08]
- [IF AD: to)                                                       A. sleeping partner      B. skin and bone      C. well to
A. washed with tears            B. washed in tears      C.          do       D. beating about the bush
bathed in tears D. bathed with tears                                                                                   Ans: D
                                                    Ans: C
                                                                    95. You have talked on the topic on ten minutes. Stop ---,
86. ‘Black and blue’ means –                                        and let me clarify it.
A. mercifully          B. mercilessly / sorely                 C.   A. bitine around the bush       B. beating around the bush
hopefully              D. sympathetically                           C. betting round the bush       D. butting around the bush
                                                        Ans: B
                                                                                                                        Ans: B
87. The teacher beat the student - [DPE ATEO: 10]                   96. ‘By and by’ means - [DPE ATEO: 04]
A. one by one B. black and white        C. black and blue           A. suddenly     B. in course of time C. soon             D.
        D. one after another                                        as it would be
                                                   Ans: C                                                               Ans: C
88. ‘Black sheep’ means -                                           97. ‘Blessing in disguise’ means - [KU: 15-16]
A. A phrase     B. A group       C. A clause         D. An          A. fort6unes in prayer          B. dilemma of success and
idiom                                                               failure
                                                        Ans: D      C. turning fate into successe   D. positive outcome in an
                                                                    apparent negative
89. ‘Brain-box’ means - [DFP FWI: 18]                                                                                  Ans: D
A. idea          B. wit       C. thought                       D.
intelligent person                                                  98. I started at the bottom of the — in this company. [IF
                                                        Ans: D      AD: 16]
                                                                    A. ladder          B. steps        C. stairs              D.
                                                                    elevators
90. Before taking such a test, one had better brush up on                                                                Ans: A
his/her vocabulary. Here 'brush up' means - [JNU: 10-11]
A. outline      B. translate     C. revise        D. review         99. —. I enjoyed my time at college. [JU: 16-17]
                                                                    A. by the by            B. by and large          C. by and
                                                        Ans: C      by              D. bye-bye
                                                                                                                         Ans: B
91. ‘Break the record' means - [NBR ARO: 14]
A. destroy property              B. do damage to property           100. ‘Breathe one’s last’ means - [DPE ATEO. 04]
C. attempt impossible things. D. do something that has              A. to laugh                      B. become successful
                                                               110. The suffering of the poor man -113U‘ NI K( ]
C. to pass away                   D. breathe in the open air   A. beyond description B. beggars description C. out of
                                                      Ans: C   description     D. beggar description
                                                                                                                 Ans: B
101.    ‘Be all and end all’ means - [ABLSO: 17]
A. by any means         B. supreme aim         C.              110. The condition of most slum dwellers is so miserable
everything       D. whatever happens                           that it cannot be described in words. Here ‘cannot be
                                                      Ans: B   described in words’ indicates - [ 14th BCS]
                                                               A. beggars’ description           B. cuts to the quick     C.
102. ‘By fair means or foul’ means - [DPE AT: 08]              boils down to this        D. keeps open house
A. without difficulty                   B. having been                                                                Ans: A
instigated
C. without using common sense           D. in any way,         111. What is the meaning of the expression ‘bottom line’?
honest or dishonest                                            [15th BCS]
                                                   Ans: D      A. end of a road         B. final step
                                                               C. last line of a book            D. essential point / most
103. ‘Bear and burnt’ means - [CU: 18-19]                      important thing
A. to enjoy a lot      B. to run risk C. to suffer the                                                                Ans: D
most D. to be exposed to danger                                112. ‘Bottom line’ means - [KU: 13-14]
                                                   Ans: C      A. the end of the road B. the final step           C. the end
                                                               result D. the last line of a book
104. ‘Build a castle in the air’ means — [DU: 18-19]                                                                  Ans: C
A. beautiful fort         B. real plan   C. building full of
air     D. absurd imagination                                  113. Which phrase does mean conclusion? [SUST: 14-15]
                                                     Ans: D    A. the bottom-line     B. red letter day C. long in the
                                                               tooth D. feather in your cap
105. The inquiry has brought — many interesting facts.                                                              Ans: A
[RU: 18-19]
A. to us        B. to light    C. to board     D. to           114. ‘Birds of a feather’ means - [ABAK Field Assistant:
stand                                                          18]
                                               Ans: B          A. helpful person                B. birds of same nature
                                                               C. birds of same color            D. persons of same nature
106. ‘Bell the cat’ means -|KU: 18-19]
A. do the impossible        B. do the unpleasant   C. do the                                                        Ans: D
difficult D. take the initiative
                                                      Ans: A   115. ‘Build a castle in the air’ means - [DDM Auditor: 19]
                                                               A. making building                B. giving effort
                                                               C. absurd imagination             D. silly dream
                                                                                                                   Ans: C
107. Select the right sentence.
A. he will come back by and by             B. he will come     116. ‘By the way’ is generally used to - [CGDF Junior
back bye and bye                                               Auditor: 19]
C. he will come back by the by             D. He will come     A. beg pardon B. request         C. digress     D. show
back bye and bye                                               interest
                                                      Ans: A                                                       Ans: C
108. ‘Black sheep’ means - [KU; 0J 04]                         117. ‘Break the ice’ means - [DPE AT: 22]
A. big sheep           B. a sheep of black colour              A. speak first after long silence                 B. make
C. costly sheep        D. wicked man / bad person              someone feel comfortable
                                                  Ans: D       C. be the first to begin / start a conversation   D. all of
                                                               the above
109. ‘Beggar description’ means - |( AG Auditor. 05]                                                                Ans: D
A. life of die beggar   B. unnecessary          C.
indescribable           D. miserable life
                                                   Ans: C      118. ‘Blow hot and cold’ means - [NBLPO: 03]
                                                               A. changing weather            B. to be untrustworthy
C. to be inconsistent            D. to be rich and poor         [Auditor: 05]
                                                     Ans: C     A. noble birth B. enmity          C. bluish        D. blue
                                                                colour
119. Be all ears’ means - [MoPEMR SO: 19]                                                                              Ans: A
A. always agree with other people                  B. be
highly confused                                                 129. A ‘bull market’ means that share prices are - [17th
C. listen with great interest and curiosity D. become fully     BCS]
aware of something important                                    A. rising              B. moving         C. falling      D.
                                                       Ans: C   static
                                                                                                                     Ans: A
120. ‘Be that as it may’ means - [CoU: 15-16]
A. but B. and C. as well as D. however                          130. A ‘Bear market’ means that share prices are -
                                                       Ans: D   A. moving      B. rising               C. falling             D.
                                                                sialic
121. ‘Beg the question’ means - [BRUR: 14-15]                                                                        Ans: C
A. to refer to B. to raise objections C. to take for            131. In share market ‘bearish’ indicates - |DSS so: 08]
granted D. to be discussed                                      A. a high price         B. a falling price               C.
                                                   Ans: C       bonus D. spot market
                                                                                                                     Ans: B
122. ‘Bad blood’ means - [DU: 11-12]
A. impure blood                B. poisonous       C.            132. ‘Bag and baggage’ means - [BRDB URDO: 13]
friendship     D. enmity / animosity                            A. property     B. heavy things     C. costly things
                                                       Ans: D           D. leaving nothing behind
                                                                                                                Ans: D
123. ‘By and large’ means - [44th BCS]
A. very large B. mostly         C. everywhere             D.    133. The meaning of the idiom ‘below the salt’ is - [DSHE
nowhere                                                         AT: 04]
                                                       Ans: B   A. lowly               B. lack of salt C. salty          D.
                                                                below the sea level
                                                                                                                     Ans: A
124. Choose the option that best expresses the word ‘brush      134. ‘Breathe one's last' / ‘to kick the bucket’ / ‘pass away’
up’? [RU: 15-16]                                                / ‘to give up the ghost’ means - [33d BCS]
A. reject                               B. pay no               A. quarrel        B. die           C. begin                  D.
attention to                                                    neglect
C. remove by sweeping            D. improve one’s previous                                                               Ans: B
knowledge by study
                                                    Ans: D      135. The man — his last-on-last Sunday. [CAG Auditor:
                                                                05]
125. ‘Weal and woe’ come - [RU: 15-16]                          A. breathe    B. eaten        C. drink              D.
A. in a body   B. by and by C. by the by          D. by         breathed
turns                                                                                                          Ans: D
                                                       Ans: D
                                                                136. ‘By all means' means - |KSB Officer: 08]
126. ‘Bootleg’ means - [15th BCS]                               A. meaningful          B. uncertainly         C.
A. smuggle      B. export      C. import          D.            certainly              D. by hook or by crook
distribute                                                                                                             Ans: D
                                                       Ans: A
                                                                137. ‘By hook or by crook' means -
127. Those customers are — the most demanding we’ve             A. at any cost         B. trying hard              C. heart
ever had.                                                       and soul.      D. never say die
A. so far is   B. by far       C. from far   D. since                                                            Ans: A
far                                                             138. The — always do many good things for society. [DSS
                                                 Ans: B         SSO: 08]
                                                                A. erelong    B. big guns    C. sheet anchor          D.
128. What is the meaning of the phrase ‘blue blood’?            yellow dog
                                                       Ans: B    Accountant: 11]
                                                                 A. hook or by crook              B. fits & starts         C.
139. He is a birdbrain. Here ‘a birdbrain’ means - [DPE          and the by               D. leaps & bounds
AT: 01]                                                                                                               Ans: D
A. a fool        B. a criminal C. a conman D. a devil
                                                                 150. ‘Bury the hatchet’ means - [BJMC ACO: 13]
                                                       Ans: A    A make a noise          B. make peace        C. make a
                                                                 whole D. bury a dead body
140. Do not judge a book by its - [IU: 11-12]                                                                    Ans: B
A. colour       B. cover                 C. sales           D.
author
                                                       Ans: B
                                                                 151. What is the meaning of the idiom ‘bury the hatchet’?
141. He succeeded — perseverance. [DPE AT: 01]                   [BRUR: 12-13]
A. by dint of B. by way of C. in view of D. in lieu              A. stop quarrelling and become friendly         B. stop
of                                                               doing something and going somewhere else
                                               Ans: A            C. preserve something for bad days              D. try to
                                                                 destroy a hatchet
142. The phrase ‘to be in the swim’ means - [JBC AM: 09]                                                             Ans: A
A. to swim hard          B. to practice C. to be a part of
        D. to show off                                           152. The word ‘boring chore’ means - |DIJ: 09-10]
                                                    Ans: C       A. wasteful effort            B. absorbing thought
143. The expression ‘browbeating’ means - [BDBLSO: 17]           C. tiresome job                  D. uninteresting work
A. raising eyebrows     B. showing indifference                                                                      Ans: C
C. showing surprise     D. frightening someone
                                                Ans: D           153. ‘Back up’ means - | Mol .PA Sub Registrar: 12]
                                                                 A. stop        B. support      C. explode      D.
144. He succeeded in life — his talents. [CAG Auditor: 05]       continue
A. instead of           B. by way of           C. by                                                                Ans: B
virtue of               D. by means of
                                                   Ans: C        154. A ‘burning question’ means - |Et s to OK]
                                                                 A. a false question             B. a hard question
145. ‘By fits and starts’ means - [BRED AD: 19]                  C. an uncommon question         D. much talked about or
A. seldom                 B. repeatedly                          hotly discussed or important question
C. continuously           D. not continuously / irregularly                                                         Ans: D
                                                      Ans: D
                                                                 155. Unemployment is the — of the day. | MBS : 15-16]
146. Only those who are not serious to their success work        A. burning question   B. crying need
by — and starts. [31” BCS]                                       C. sum and substance D. part and parcel
A. long odds            B. against time          C. every                                                         Ans: A
inch            D. fits
                                                     Ans: D      156. ‘Burning the candle at both ends’ vindicates - (DSHE
                                                                 AT: 01)
147. ‘By leaps and bounds’ means -                               A. wasting                       B. burning valuables
A. wisely       B. aimlessly  C. easily             D. rapidly   C. burning the candle fully      D. both ends to be
/ very quickly                                                   demolished
                                                       Ans: D                                                         Ans: A
163. ‘Bill of fare’ is - [17thBCS]                                173. The idiom ‘between the devil and the deep sea’ means
A. a chart of bus fare            B. a price list                 - [Instructor:03]
C. a valuable document            D. a list of dishes at a        A. happy situation     B. tempting situation C.
restaurant                                                        difficult situation            D. easy situation
                                                        Ans: D                                                        Ans: C
180. ‘Cupboard love' means - [JUST: 15-16]                       191. Let’s call it a day’ means - [CGDF Junior Auditor: 19]
A. flatten7     B. open love C. reckless love              D.    A. isn’t it day time?              B. let’s stop work now
show of affection                                                C. let’s presume it to be day      D. let’s compare it with a
                                                      Ans: D     day
                                                                                                                        Ans: B
181. ‘Crocodile tears' means - [BKB Supervisor: 12]
A. tears of a crocodile B. false / deceptive cry C. tears of     192. ‘Call a spade a spade’ means - [KSB Officer: 08J
animals D. tears of lucky person                                 A. be factual            B. speak plainly      C. express
                                                        Ans: B   fully            D. use unpalatable words
                                                                                                                    Ans: B
182. Who can shed ‘Crocodile tears’? [BRDB ARDO: 14]
A. neighbours B. friends                                         193. ‘Cail in question’ means - [BRUR: 16-17]
C. relations   D. heartless man and woman                        A. problem       B. die          C. doubt     D.
                                              Ans: D             optimum
                                                                                                                       Ans: C
183. Which of the following phrases give the meaning of          194. His honesty cannot be - (BKDB 14]
‘false tears of sorrow’? [BRDB ARDO:                             A. taken into account B. brought to light          C. taken
A. crocodiles tears       B. crying need       C. a close        into question           D. called in question
fisted man        D. cry in the wilderness                                                                             Ans: D
                                                   Ans: A        195. ‘Call to mind’ means -
                                                                 A. fantasize    B. attend        C. remember       D. request
184. ‘He could not believe his ears’ means - [JnU: 07-08]                                                               Ans: C
A. incredulous          B. deaf         C. guilty
        D. hurt                                                  196. ‘Call names’ means - |DPE A 1:0|j
                                                    Ans: A       A- perplexity B. to remember C. rebuke             D. utter
                                                                 obscene word
185. ‘Catch sight of means - [DPE ATEO: 16]                                                                            Ans: C.
A. he caught her sight B. he saw her C. he overlooked
her     D. he threatened her                                     197. ‘Catch a tartar’ means -
                                                 Ans: B          A. a cruel person                B. people of Turkey
                                                                 C. friendly atmosphere           D. meet a powerful
186. ‘Catch sight of means - [SBL Officer: 05]                   opponent
A. see for a moment     B. paying attention    C.                                                                      Ans: D
discover        D. become popular
                                                      Ans: A     198. ‘Cook the hooks or accounts’ means -
A. creation trouble             B. illegal business            207. ‘Come to the fore’ means to become - [SBL SO: 18]
C. improper relationship        D. preparing false             A. prominent B. aggressive C. weak                    D.
accounts                                                       aware
                                                      Ans: D                                                    Ans: A
199. ‘Cry wolf means -                                         208. The expression ‘cats and dogs’ means - [Ansar &
A. show anger          B. bare one’s teeth               C.    VDP CA: 10]
clear the road D. give a false alarm                           A. enmity      B. heavily       C. fighting    D. light
                                                      Ans: D                                                      Ans: B
200. ‘Cry over spilt milk’ means - [BU: 15-16]
A. being too inquisitive        B. complain about a loss       209. Which one is related to ‘rain’? [SPCBL Cashier: 21]
from the past                                                  A. cats and dogs          B. cat and dog       C. cat’s
C. being extremely desperate D. judge something                eye.     D. nine lives of cats
primarily on appearance                                                                                           Ans: A
                                                   Ans: B
201. ‘Cry for the moon’ is - [DPE AT: 05]                      210. ‘Cut and dry’ means - [RU: 15-16]
A. to be moonstruck              B. to be romantic person      A. secret       B. humorous C. briefer           D. already
C. to be interested in astronomy D. to want something that     decided / fixed
is impossible to get                                                                                                  Ans: D
                                                     Ans: D
                                                               211. ‘Cut to the quick’ means - [RAKUB Supervisor: 17]
202. ‘Crack the whip’ means - [IU: 13-14]                      A. surprised     B. hurt intensely    C. annoyed      D.
A. to use one's power to enable someone to work steadily       irritated
                                                                                                                Ans: B
B. to use one’s authority to make someone work harder
C. to make one’s hand useful in a mission                      212. ‘To cut a fine figure’ signifies - [JnU: 09-10]
D. to use one’s ability to make someone go quickly             A. breaking a beautiful statue B. crossing an even
                                                   Ans: B      number
                                                               C. injuring a handsome person D. giving a fine
203. ‘Cut to the quick’ means - [RAKUB Supervisor: 17]         impression of oneself
A. cut into two pieces B. cut quickly C. cut at a                                                                     Ans: D
reasonable       D. hurt intensely
                                                  Ans: D       213. ‘Cat’s sleep’ means - [DoH HT: 04]
                                                               A. sleep frequently     B. sleep at night        C. be
                                                               dismissed               D. pretension of sleep
                                                                                                                      Ans: D
204. ‘A cock and bull story’ means - [NTRC]                    214. Politicians often use students as - [12* NTRC]
A. a tragedy                    B. a false story / absurd      A. cat’s paw              B. cold water          C. fresh
and unlikely story.                                            blood            D. kith and kin
C. an animal story/a fable      D. a story about a cock                                                             Ans: A
and a bull
                                                      Ans: B   215. What is the meaning of the phrase ‘come into force’?
                                                               A. make effective      B. perplexity C. rebuke          D.
205. ‘Come to light’ means - [CAG Auditor: 01]                 utter obscene word
A. valid        B. in danger                                                                                      Ans: A
C. lighting     D. to publish / to become known
                                                      Ans: D   216. ‘Cool as a cucumber’ means - [DU: 18-19]
                                                               A. cold B.       indifferent  C. distant      D. very
206. ‘Come into question’ means - [MoFA AO: 19]                calm and controlled
A. to be a great event          B. to be matter for praise                                                   Ans: D
C. to become a matter for doubt D. to become a matter for
writing                                                        217. My friend is a couch potato. What does the ‘Couch
                                                     Ans: C    potato’ mean? [PKSF AM 19]
                                                               A. active person        B. busy person          C. lazy
person          D. angry person                                 destitute
                                                       Ans: C                                                        Ans: D
218. ‘Carrot and stick’ means - [BSMRSTU: 18-19]                228. ‘Down to earth’ means - [DU: 09-10]
A. fair and foul         B. continuous vigilance          C.    A. close to nature     B. hopeful     C. normalize D.
democratic       D. reward & punishment                         realistic
                                                       Ans: D                                                    Ans: D
219. ‘Castles in the air’ means - |BBS SO: 17]                  229. May Bangladesh prosper - [MoE Computer Operator:
A. romantic scenery       B.      visionary project             19]
C. fanciful schemes       D. idealistic thinking                A. day to day B. day by day C. day with day        D.
                                                       Ans: C   day on day
                                                                                                              Ans: B
220. ‘Cash COW’ means - (Southeast Bank PO: 17]
A. a cow bought on cash payment      B. a source of             230. ‘Dead letter’ means - [CU: 07-08]
steady profit                                                   A. draconian law        B. bad law     C. old letter    D.
C. a source of intermittent gain     D. a cow that can          law not in force
be readily encashed                                                                                                 Ans: D
                                                 Ans: B
                                                                231. ‘Dilly-dally’ means - [20th BCS]
221. ‘Cut back’ means - [SBC AM: 19]                            A. to dilute     B. repeat       C. waste time    D. wait
A. stop production            B. reducing expenditure           impatiently
C. reducing interest rate     D. return to previous                                                                  Ans: C
position
                                                  Ans: B        232. If you dilly-dally, you - [NSTU: 16-17]
                                                                A. do your work diligently        B. do your work slowly
222. The phrase ‘conservative outlook’ refers to - [CoU:        C. do your work quickly           D. hesitate to do your
16-17J                                                          work
A. openness     B. restrictions C. easy flow D.                                                                       Ans: B
blindness
                                                     Ans: B     233. ‘Die in harness’ means - [DDM AD: 01]
                                                                A. died in business     B. died in peace          C. died in
223. ‘Cut off a corner’ means - [KU: 16-17]                     honour D. died in dishonour
A. cut a road B. take a short cut       C. go slow        D.                                                         Ans: A
go fast
                                                       Ans: B   234. ‘Die in harness’ indicates - [BCICAM: 17]
                                                                A. death in a cage       B. continue to the last in one’s
224. ‘Cut a sorry figure’ means - [JnU: 17-18]                  business or profession
A. change slowly         B. make a poor impression              C. death before time     D. death after prolonged suffering
C. fruitless task        D. feel sorry for what has             from hernia
happened                                                                                                               Ans: B
                                                       Ans: B
                                                                235. ‘The die is cast’ means - [KU: 19-20]
225. ‘Do's and don’ts’ means - [PUST: 13-14]                    A. the death news is broadcast          B. somebody
A. disobedience         B. restrictions C. instructions D.      escaped his death
wisdom                                                          C. the decision that can be changed     D. the decision
                                                     Ans: C     that cannot be changed
                                                                                                                    Ans: D
226. Do come and visit us the next time you’re in Dhaka.
Here ‘do come and visit’ means - [IU: 08-09]                    236. ‘Double jeopardy’ means - [8th BJS]
A. enter       B. pay visit     C. show up       D.             A. judicating twice    B. duplicate issue         C. double
encounter                                                       zero high       D. double standard
                                                    Ans: B                                                           Ans: A
227. ‘Down and out’ means - [DU: 18-19]                         237. ‘Donkey work’ means - [DPEAT:01]
A. dead       B. deprived     C. disturbing       D.            A. a serious assignment      B. manual labour
C. very simple work              D. the hard and boring       of judgement
part of a job                                                                                                       Ans: B
                                                    Ans: D
                                                              247. An ‘early bird’ means - [BRUR: 14-15]
238. ‘Dog days’ means - [43"‘BCSj                             A. a little bird B. a short-lived bird C. an early riser
A. a period of being care free          B. a period of                  D. a bird that often sees
misfortune                                                                                                       Ans: C
C. a period of having youthful flings   D. hot weather / a
bad time                                                      248. Rahim is every inch a gentle man. Here ‘every inch’
                                                    Ans: D    means - [BSA DO: 13]
                                                              A. top to bottom        B. heavily      C. moderately
239. He started at day-break. Here the word ‘day-break’                D. roughly
means - [Various Ministries SAE: 17]                                                                              Ans: A
A. evening      B. morning      C. mid-day      D. night      249. ‘For the time being’ means - [DPE ATEO: 04]
                                                              A. later         B. temporarily         C. enduring     D.
                                                    Ans: B    lasting
                                                                                                                  Ans: B
240. ‘Every now and then’ means - |DU. 07-OKJ
A. occasionally          B. every year        C. every        250. ‘First language’ means - [PUST: 13-14]
day             D. at long intervals                          A. lingua franca         B. mother tongue        C. English
                                                  Ans: A              D. official language
                                                                                                                    Ans: B
241. ‘End in smoke’ means - | Junior teacher: 18|
A. to make completely understand        B. to excite great    251. Choose the correct sentence. [BTV Producer: 06]
applause                                                      A. quote this poem from memory.        B. quote this
C. to give up smoking                   D. to terminate       poem from the memory.
without producing any result                                  C. quote this poem from heart.         D. quote this
                                                    Ans: D    poem from the heart.
                                                                                                                 Ans: A
242. The attempt taken by the authority finally -             252. What is the meaning of ‘far and wide’? [BRUR: 15-
[BSMK8TU: I8-19|                                              16]
A. cut to the quick     B. turn a deaf car        C. up to    A. nowhere        B. far away    C. everywhere            D.
mark D. ended in smoke                                        in a special place
                                                     Ans: D                                                        Ans: C
                                                              253. ‘Fight shy of means - [JnU: 17-18]
243. ‘End in smoke’ means -                                   A. a feeling of guilty                   B. be ruined
A. come to nothing      B. end in nothing       C. end        C. feel sorry for what has happened      D. trying to avoid
nicely D. to head to the fire                                 a person
                                                 Ans: A, B                                                         Ans: D
244. ‘Ended in Fiasco’ means - [DPE ATEO: 06]                 254. ‘Fight shy of means - [DPE AT: 01]
A. complete failure     B. end nicely C. yet to be failure    A. very shy     B. avoid               C. fight unitedly
        D. on the verge of failure                                            D. fight consistently
                                                  Ans: A                                                         Ans: B
258. The man who follows his nose actually follows his -        270. ‘A flying visit' means - [SPCBL Cashier: 21]
[SBL SO: 18]                                                    A. a very long visit     B. a very nice visit   C. a very
A. passion    B. rationality C. instinct        D.              short visit      D. none of them
memory                                                                                                              Ans: C
                                                   Ans: C       271. ‘A fish out of water' means - [PPA Sub-inspcctor: 18]
260. What does ‘French leave’ mean? [PUST: 17-18]               272. When he came to the village, he felt like a - [DoH HT:
A. leave with pay         B. leave without pays C. long         04]
leave D. leave without permission                               A. fish in water       B. gala day       C. fish out of
                                                       Ans: D   water D. hard nut to crack
261. No one should enjoy - [BRUR: 16-17]                                                                              Ans: C
A. in a hurry B. French leave              C. give vent to
         D. cut short                                           273. ‘To fish in troubled waters’ means - [DSHE AT: 08]
                                                       Ans: B
262. What is the meaning of the idiom ‘finger the pie’?         A. to catch fish in rough water B. to aggravate the
[MoD AD: 19]                                                    situation
A. involve in something            B. showing disliking         C. to take a dip in the river   D. to make a personal
C. getting out of something        D. uninterested in           profit out of disturbance
something                                                                                                           Ans: D
                                                       Ans: A
263. ‘Feathering one’s own nest’ means - [KU: 19-20]            274. A ‘foregone conclusion’ means - [MBSTU: 11-12]
A. neglecting his job                      B. making money      A. uneasy situation     B. false hope C. anticipated
unfairly                                                        result D. quite familiar
C. giving access to his relatives’         D. taking wrong                                                         Ans: C
decisions                                                       275. ‘Few and far between’ means - [BBS SO: 10]
                                                       Ans: B   A. long distance        B. not very far
264. ‘Fail into Jine’ means - [KU: 06-07]                       C. in between           D. rarely / very few / not
A. agree          B. disagree      C. honest        D. brave    frequently
                                                                                                                   Ans: D
                                                     Ans: A
265. ‘Fag end’ means - [BSMRSTU: 13-14]                         276. ‘Footloose and fancy-free’ means - [IU: 05-06]
A. the last part           B. foggy               C. unfair     A. whose foot is lost   B. unemployed            C.
         D. If cut a bad figure                                 imaginative             D. free to enjoy oneself
                                                   Ans: A                                                             Ans: D
266. ‘I supported Milon — friendship. [BU: 15-16]               277. Nowab Serajuddola — conspiracy. [KU: 06-07]
A. for the sake of      B. in view of C. in point of D.         A. fell a victim of      B. fell into     C. got into     D.
for reason of                                                   fell a victim to
                                                   Ans: A                                                             Ans: D
267. ‘For good’ means - [NS1 Watcher Constable: 19]             278. ‘Flare up’ means - [CU: 06-07]
A. for a good cause     B. seriously    C. temporarily          A. to get angry          B. to walk fast
         D. permanently / forever                               C. to gain weight        D. to increase in confidence
                                                         Ans: A   289. ‘Get rid of means - [15thNTRC]
279. ‘To flog a dead horse’ means - [DoR Sub-Registrar:           A. to be free from       B. listen               C. express
04]                                                                       D. pretend
A. to fight for a lost cause       B. to treat an incurable                                                             Ans: A
patient
C. to act in a foolish way         D. to take interest in an      290. ‘A gala day’ means - [SBL Officer: 05]
obsolete subject                                                  A. a day of brief                 B. a rainy day C. a
                                                         Ans: D   relevant day     D. a day of festivity
280. Appropriate use of ‘fair play ‘is - [KU: 10-11]                                                                   Ans: D
A. if you fair play, you can win the match           B. I
believe in the practice of fair play in my business               291. ‘A great deal’ means - [CoU: 08-09]
C. he wanted a fair play in the tournament           D. play      A. great things         B. a lot       C. a few thing
fair or you will loose                                                    D. almost everything
                                                         Ans: C                                                      Ans: B
281. The meaning of ‘to play fair’ is to - [IU: 13-14]
A. play nicely B. avoid cheating            C. play cordially     292. I don’t agree with you, but your idea certainly gives
                  D. play without quarrel                         me food - [MBSTU: 11-12]
                                                         Ans: B   A. for fun       B. for consider         C. for thought
282. ‘From frying pan to fire’ means - [JnU: 08-09]                        D. for money
A. jump                    B. get worse position C. get                                                                 Ans: C
burnt badly       D. get excited
                                                         Ans: B   293. ‘Get his ideas across’ means - [32nd BCS]
283. Do you feel — taking a walk? |Dof. AD. 06]                   A. summaries his ideas           B. get his ideas down pat
A. up to       B. about        C. like        D. for
                                                  Ans: C          C. put together his ideas        D. make his ideas
                                                                  understood
284. ‘A freelance journalist’ is -[RU: 15-16]                                                                           Ans: D
A. an independent journalist       C. an unpaid journalist
D. an unqualified journalist       B. a journalist belonging      294. ‘Get along with’ means - [44th BCS]
to the other country                                              A. to adjust    B. to walk      C. to interest   D. to
                                                        Ans: A    accompany
                                                                                                                        Ans: A
285. ‘Go to the dogs’ means - |BSA DO. 13]                        295. ‘Gift of the gab’ means - [DoL Medical Officer: 05]
A. be estimated         B. be agreed C. be blamed D.
be ruined                                                         A. fluency of speech             B. speaking much /
                                                Ans: D            eloquence
                                                                  C. ability to speak easily               D. all of the above
286. Choose the opposite idiomatic expression of ‘go to the
dogs’. [SBLSO: I8|                                                                                                      Ans: D
A. be off one’s head           B. to breathe one’s last
C. to turn over a new leaf     D. to oil one’s own                296. It is all Greek to me. The meaning of the sentence
machine                                                           is - [CU: 02-03]
                                                    Ans: C        A. I understand nothing          B. I understand everything
287. ‘Go all out’ means - [CAG Auditor: 05]                       C. I understand something        D. I understand many
A. unsuccessful         B. Try hard    C. harmful           D.    things
expose everything                                                                                                       Ans: A
                                                       Ans: B
                                                                  297. I know nothing about the language; it is all — to me.
288. Get — bad company. [BP RO: 06]                               [DPE AT: 02]
A. rid of      B. rid from   C. rid in                      D.    A. English     B. Bengali       C. Greek          D. Hindi
rid on
                                                       Ans: A                                                           Ans: C
298. It sounds Greek and Latin. The sentence       is related
to - [SPCBL Cashier: 21]                                         307. ‘Give or lend one’s a hand’ means - [DU: 14-15j
A. easy language         B. Latin                  C. Greece
         D. difficult meaning                                    A. giving hands         B. give him a hand       C. give
                                                       Ans: D    him handful     D. give him handy
                                                                                                                     Ans: B
299. ‘Growing up socially’ means - [CAG Auditor: 05]
                                                                 308. I am desperate. All I need really is someone to - [MoD
A. to help other people           B. to live in a society        AD: |9]
                                                                 A. take me a hand        B. put me a hand        C. give
C. to help sisters and brothers   D. to know how to live         me a hand       D. show me a hand
together                                                                                                               Ans: C
                                                       Ans: B
                                                                 309. ‘Give somebody a piece of your mind’ means - [41”
300. ‘To get wind of something’ means - [CU: 06-07]              DCS]
                                                                 A. give somebody mental peace         B. say exactly
A. hear of something      B. taste something                     what you feel or think
C. clear up something     D. puncture something                  C. return or to help somebody         D. tell someone
                                                       Ans: A    that you are angry with them
                                                                                                                   Ans: D
301. She — to her frustrations by yelling at the kids. [JU:
18-19]                                                           310. ‘Go wrong' means - [RU: 15-16]
A. gave out    B. gave in       C. gave vent      D. came        A. to expect a mistake        B. to stop working
out                                                              correctly
                                                      Ans: C     C. to turn upside down        D. to become
                                                                 unmanageable
302. I met him after a long time, but he gave me the cold                                                            Ans: B
shoulder. The meaning of the underlined phrase is -[DSHE         311. ‘Green eye' means - JUST: 15-16]
Storekeeper: 21 ]                                                A. jealousy     B. trust       C. faith          D. green
A. ignorance B. insult           C. scolding     D. offence      coloured eyes
                                                                                                                     Ans: A
                                                       Ans: A
                                                                 312. The word ‘to genuflect' means - [43rd HUS]
303. ‘Give the cold shoulder’ somebody is to - [BCIC             A. to be genuine       B. to reflect      C. to bend the
AM: 11]                                                          knee D. to be flexible
A. insult him B. ignore him C. abuse him D. avoid                                                                      Ans: C
him                                                              313. ‘Greenhorns' means - [SUST: 12-13]
                                                  Ans: B         A. the cruel persons   B. little or lack of experienced or
                                                                 inexperienced person
                                                                 C. pastoral folks                D. skilled persons
                                                                                                                       Ans: B
304. Our family is on very good terms with his family.
Here ‘good terms’ means -                                        314. ‘Hold water' means - [BKB Supervisor: 12]
A. good conditions      B. warm relationship            C.       A. be applied          B. be effective         C. be
give and take           D. hospitality                           complete               D. be failed
                                                    Ans: B                                                          Ans: B
                                                                 315. ‘Hold water’ means - [1 lth BCS]
305. ‘Get along with’ means - [DU: 18-19]                        A. store water         B. patience             C. dry
A. walk         B. adjust       C. accompany                     season.        D. bear examination
        11 stay                                                                                                    Ans: D
                                                       Ans: B
                                                                 316. ‘Herculean job’ means - [PKB EO: 17]
306. ‘Give a hand’ means - [DU: 09-10]                           A. a very interesting job      B. a very easy job
A. to shake hands      B. to stay      C. to help           D.   C. a very comfortable job      D. a very difficult job
to extend one’s hand                                                                                                 Ans: D
                                                       Ans: C
317. His books sold like - [DPE AT: 17]
A. burgers      B. hot cakes    C. fresh biscuits         D.                                                        Ans: A
butter and buns
                                                     Ans: B     327. ‘Having a screw loose’ means |DSAli: 16]
                                                                A. being sensible               B. having a loose screw in
318. ‘Hot potato’ means - [JnU: 15-16]                          the engine
A. a current issue     B. a potato just baked             C.    C. having no tight screw        D. being slightly strange
a burnt potato D. an old issue                                  in behaviour
                                                     Ans: A                                                          Ans: D
                                                                328. What is the meaning of ‘have eyes at the hack of your
319. ‘Hard and fast’ means - [MoTJ Junior Instructor: 20]       head’? [KU: 10-11]
A. obvious       B. fixed      C. fixed and definite            A. be partial   B. see everything       C. be blind      D.
D. all of the above                                             see the past
                                                   Ans: D                                                            Ans: B
320. People got so frightened that they started running         329. ‘Hire a man’ means - [JnU: 10-11]
helter-skelter. The underlined part means - [JnU: 16-17]        A. to bring a man       B. to lend a man         C. to call
A. black and white       B. to and fro C. hard and fast         a man           D. to employ a man
         D. bag and baggage                                                                                         Ans: D
                                                      Ans: B
                                                                330. they tried heart and — hut could not prevail. [JnU: 07-
321. ‘Hit pay dirt’ is used to mean - [SBL Officer: 18]         08]
A. make futile attempts                  B. achieve             A. mind                  B. spirit      C. body           D.
something valuable after an arduous search                      soul
C. end up in failures after great labour D. great attempts                                                           Ans: D
but insignificant achievement
                                                      Ans: B    331- ‘Heart and soul’ means - [DU: 95-96]
                                                                A. whole heartedly     B. in heart
322. What is the meaning of ‘hang around’? [BRUR: 14-           C. with heart          D. earnestly / completely / with all
15]                                                             energy
A. lag behind B. keep aloof C. loiter about D. remain                                                               Ans: D
away
                                                Ans: C          332. ‘Hard up’ means - [CAAB PO: 05]
                                                                A. better off at        B. well placed           C. rich D.
323. Select the correct meaning of ‘have a heart’. [SUST:       insufficient money
14-15]                                                                                                              Ans: D
A. to have a good mind          B. to give your love to a
person                                                          333. Which one is correct? [SBL Officer: 18]
C. to be a very kind person     D. to ask somebody to be        A. I am hard up now            B. I am empty hand now
kind                                                            C. I am empty pocket now       D. I am without money
                                                     Ans: D     now
                                                                                                                 Ans: A
324. ‘Have axe to grind’ means - [ABAKFA: 15]
A. private end to serve         B. fail to arouse interest
C. to have no result            D. work for both sides
                                                      Ans: A    334. ‘Hard nut to crack’ means - [DSS FO: 18]
                                                                A. honest       B. active person        C. strong person
325. ‘To have one’s nose in the air’ means - [CU: 06-07]               D. difficult person / difficulty
A. to be confident.     B. to be modest         C. to be                                                            Ans: D
aggressive      D. to be proud / conceited
                                                    Ans: D      335. What is the meaning of ‘Herculean task’? [IF AD: 16]
                                                                A. a very good task    B. a very difficult task C. an
326. ‘To have full hands’ means - [Various Ministries PO:       important task D. none of these
18]                                                                                                                 Ans: B
A. to be fully occupied         B. to be rich
C. to lead an easy life         D. to be in a lot of troubles   336. A Herculean task is task which - [DU: 06-07]
A. quickly done        B. never finished                         limited in all possible ways
C. easily accomplished D. needs great difficulty, strength                                                                Ans: A
and determination
                                                     Ans: D      346. ‘Hale and hearty’ means - [IU: 05-06]
                                                                 A. Strong and healthy B. unwilling        C. weak and
337. ‘Hobson’s choice’ means - [BUTex: 16-17]                    feeble D. afraid
A. tough choice          B. easy choice       C. no                                                                   Ans: A
choice          D. free choice                                   347. ‘Home maker’ means - [BRUR: 09-10]
                                                  Ans: C         A. a person who builds home               B. a housewife
                                                                 C. a male who is a servant in a home      D. a person who
338. ‘High brow’ means - [IU: 17-18]                             designs home
A. big fighter B. aristocratic C. snobbish        D.                                                                   Ans: B
genuine                                                          348. ‘Harp on’ means - [KU: 10-11]
                                                       Ans: B    A. to play on the flute B. to listen attentively
                                                                 C. play music by odor D. talk about the same subject
339. ‘Head over heels in love’ means - [NTRC]                                                                         Ans: D
A. loving somebody      B. disliking somebody
C. hating strongly      D. loving somebody very much             349. ‘To hit the roof means - [DU: 07-08]
                                                 Ans: D            A. climb very high       B. to be very happy   C. to be
                                                                         very angry      D. do something dangerous Ans: C
380. The custom is in vogue in the office. Here ‘in vogue’    390. ‘Jog trot’ means - [IU: 13-14]
means - [BREB AD: 19]                                         A. slow motion           B. monotonous rhythm             C.
A. obsolete    B. strong        C. irregular      D.          tedious move             D. concurrent march
popular                                                                                                           Ans: A
                                                     Ans: D
                                                              391. ‘Keep your nose out of something’ means - [DoE AD:
381. ‘In vogue’ means - [BRTA AD: 19]                         07]
A. in practice          B. in agreement         C. in         A. to avoid     B. to interfere        C. not to smell
search of               D. in preference                              D. be controlled
                                                   Ans: A                                                        Ans: A
382. The party7 was — when we arrived. [Various               392. ‘Keeping a low profile’ means - [RU: 19-20]
Ministries PO: 18]                                            A. avoiding attention          B. attracting attention
A. do the full         B. in full swing      C. in full       C. longing for attention       D. yearning for attention
        D. fully going
                                                 Ans: B                                                           Ans: A
383. He told the story - [RU: 19-20]                          393. ‘To keep the wolf away from the door’ means - [RU:
A. in a nutshell          B. in a shell nut     C. for a      18-19]
nutshell         D. in a bullshit                             A. to keep away from extreme poverty B. to keep off an
                                                   Ans: A     unwanted and undesirable person
                                                              C. to keep alive                       D. to keep the
384. The issue will be discussed - [BR SAE: 18]               difficulties and dangers in check
A. with details          B. by details          C. in                                                            Ans: A
details         D. in detail
                                                    Ans: D    394. To keep one’s head’ means - [30U1BCS]
                                                              A. to save oneself             B. to be self respectful
385. The new policy was adopted — fierce criticism.
[JKKNIU: 15-16]                                               C. to keep calm         D. none of these
A. in the teeth of        B. in the hand of    C. in the                                                          Ans: C
face of          D. in the eyes of
                                                   Ans: A     395. Keep on walking until you reach your destination.
                                                              Here ‘keep on’ means - [JnU: 17-18]
386. I don’t think we have very much —; we are very           A. endure      B. keep your clothes    C. Turn on the
different people. [DPE AT: 01]                                light D. continue
A. together      B. in common         C. the same     D.                                                         Ans: D
similar
                                                  Ans: B      396. We must keep our fingers — which the weather will
                                                              stay fine for the picnic tomorrow. [22“J BCS]
387. ‘— his merit, he was given a prize. [BSMRSTU: 12-        A. raised         B. pointed     C. lifted            D.
13]                                                           crossed
A. in spite of B. in view of             C. in point of                                                        Ans: D
        D. in the event of
                                                  Ans: B      397. ‘Keep an eye on’ means - [DU: 18-19]
                                                              A. to keep calm        B. to be active          C. to
388. The man was arrested — the murder of his wife.           observe D. to look
[NBRARO: 14]                                                                                                      Ans: C
398. ‘To kiss the dust’ means - [JU 08-09]                      408. ‘Look blank’ means - [SBL Officer: 05]
A. to rebels     B. to oppose    C. to surrender          D.    A. look at blank space        B. firm in heart
to rebuke                                                       C. bewildered                 D. unmindful
                                                      Ans: C                                                          Ans: C
399. He lacks the know how of dealing with the issue. Here      409. Which of the following is very near to the words ‘life
‘know how’ indicates - [BSMRSTU- 15-16]                         and death’? [DFP Cameraman: 19]
A. information          B. wisdom      C. knowledge D.          A. very dangerous       B. out and out           C.
technology                                                      extreme serious         D. by and large
                                                   Ans: C                                                           Ans: C
400. What does the phrase ‘keep your chin up’ mean? [JBL        410. ‘Let something run its course’ means - [CGDF Junior
SO: 14]                                                         Auditor: 19]
A. be brave    B. be careful C. be cheerful D. be               A. to rush something                    B. to redo a piece
smart                                                           of work
                                                  Ans: C        C. to finish something with importance D. to let
                                                                something finish it in its natural time
401. Please keep an — on the baby. [KSB officer (Cash):                                                             Ans: D
05]
A. car          B. look        C. eye          D. hand          411. ‘Lachrymose nature’ means - [SBL SO: 18]
                                                                A. lethargic    B. prone to anger     C. prone to tear
                                                      Ans: C            D. energetic
                                                                                                                  Ans: C
402. ‘Kith and kin’. stands for - [DPHE Estimator: 18]
A. friends      B. beloved                                      412. ‘Leave the phone off hook’ means - [DU: 14-15]
C. foese                 D. blood relation / relatives /        A. of hook       B. for the hook       C. to be on guard
friends & family                                                        D. off the hook
                                                       Ans: D                                                      Ans: D
403. All my — left me. [DoE Field Investigator: 06]             413. ‘Leave no stone unturned’ means - [DPE AT: 22]
A. kith and kin         B. friends and relative C.              A. heavy stone B. rare stone C. impossible D. try
enemies and friends     D. beloved                              every possible means
                                                      Ans: A                                                     Ans: D
404. ‘Keep at’ means - [BKB Supervisor: 12]                     414. Both parties left the door open for further
A. persisted    B. prevailed  C. stuck                    D.    negotiations. Here underlined part means - [Coll: 16-17]
derailed                                                        A. they blocked the path to progress
                                                      Ans: A    B. the kept the way open-ended for future possibilities
                                                                C. they left the door open, and not the window
405. You are ‘at loggerheads’, when - [DU: 15-16]               D. both parties behave very rigidly
A. you are in strong disagreement       B. you are in a                                                              Ans: B
confused state of mind
C. you are cutting wood into logs               D. you are      4J5. ‘Let the cat out of the bag’ means - [DU: 17-18]
unable to think logically                                       A. to help the poor       B. to solve someone’s problem
                                                    Ans: A      C. to reveal secrets      D. to throw somebody out of the
                                                                house
406. ‘At loggerheads’ means - [16th NTRC]                                                                            Ans: C
A. very close B. belligerent C. quarrelling D. distant
relation                                                        416. He let the grass grow under his feet. The underlined
                                               Ans: C           phrase means - [BSMRSTU: 15-16]
                                                                A. loitered around       B. stayed out C. moved away
407. ‘Look quickly through’ means - [DPE ATEO: 16]                       D. sat unmoving
A. skim        B. outline      C. summarize         D.                                                               Ans: A
paraphrase
                                                Ans: A          417. All his life he Let the grass grow under his feet. The
underlined phrase means -
A. hang around         B. stay out        C. move away           427. ‘Living from hand to mouth’ means - [JnU: 08-09]
        D. sat unmoving                                          A. live a poor life        B. live a rich life C. live an
                                                      Ans: A     active life       D. live an idle life
                                                                                                                    Ans: A
418. ‘Let the things slide’ means - (DU: 12-13]
A. ignore        B. Jose gradually       C. reveal a secret      428. ‘Live and let live’ means - [7th BJS]
        D. set free                                              A. to become friendly to other people           B. to
                                                     Ans: A      accept other people’s opinions
                                                                 C. to unite and stand together.                 D. to
419. ‘Let the things slide’ means - |BB Officer: 19]             struggle for survival and peace
A. to be criticizing      B. to be indifferent    C. to set                                                          Ans: B
free    D. not to help anyone
                                                      Ans: B
                                                                 429. ‘Lay before’ means - [NSIWC: 09]
420. ‘To let the grass grow under one’s feet’ means - [DPE       A. to return    B. to place    C. to accompany            D.
AT: 01]                                                          to sleep
A. to be indolent         B. to delay and linger                                                                     Ans:B
C. to miss the opportunity        D. to let the things go in
their natural way                                                430. ‘Loaves and fishes’ means - [IU: 16-17]
                                                        Ans: B   A. personal gains       B. personal loss C. bread with
                                                                 fishes D. none
421. ‘Something light up’ means - |BRUR: 13-14]                                                                      Ans: A
A. confused    B. happy        C. kind        D. shy
                                                  Ans: B         431. ‘Loads of mistakes’ stand for - [DU: 09-10]
                                                                 A. gross errors         B. grave mistake         C. many
422. ‘To lose heart’ is - [DPE AT: 05]                           mistakes        D. number of mistakes
A. to fall in love                      B. lose courage /                                                            Ans: C
become discouraged / be disheartened
C. to have a heart attack       D. to be without passion         432. ‘Lock and load’ means - [DPE ATEO: 09]
                                                    Ans: B       A. locking the door     B. wait with patience             C.
                                                                 get ready       D. none
                                                                                                                     Ans: C
423. ‘Don’t lose heart’ means - [BSC officer: 19]                433. ‘Lend someone one’s ears’ means - [BRUR: 15-16]
A. not to lose hope      B. not to faint         C. not to       A. check your ears    B. whisper       C. listen to
bleed            D. not to fight                                 someone        D. come close
                                                    Ans: A                                                           Ans: C
424. ‘Losing ground’ means - [SPCBL Cashier: 21]                 434. He is very shy and doesn’t — you in the eye.
A. ground is lost              B. becoming less hopeful          [BSMRSTU: 15-16]
or ambitious                                                     A. look B. watch        C. see         D. notice
C. ground is far away          D. becoming less powerful                                                             Ans: A
or acceptable
                                                  Ans: D         435. ‘Maiden speech’ means — [34th BCS]
                                                                 A. first speech         B. last speech          C. late
425. Learn the poem - [DPE AT: 22]                               speech          D. early speech
A. by memory            B. by study       C. by forces     D.                                                        Ans: A
by heart
                                                      Ans: D     436. ‘Maiden Speech’ means - [DoH HT: 04]
                                                                 A. the last speech of a function        B. a musical
426. ‘Lead story’ means - [DPE ATEO: 04]                         drama
A. main story                  C. leading Case                   C. a speech in the middle of a function D. first speech
B. leading businesses          D. important news in              made by a person in an assembly
newspaper                                                                                                             Ans: D
                                                  Ans: A
437. His — pleased us all. [12U,NTRC]
A. slow coach B. silver spoon C. weal and woe             D.    447. ‘Men of light and leading' means - [DPE AT. 01]
maiden speech                                                   A. disrepute    B. fanatic       C. familiar   D.
                                                       Ans: D   renowned
                                                                                                                  Ans: D
438. ‘Maiden voyage’ is closest in meaning to - [BJ Jail
Super: 11|                                                      448. I'd like to make — with you. [BRUR: 14-15]
A. longest      B. most elegant C. help          D.             A. a friend       B. friend     C. friends    D. the
inaugural first                                                 friend
                                                    Ans: D                                                        Ans: C
439. ‘Maiden century’ means - [DSHE AT: 04]                     449. You should make good for the loss. Here ‘make good’
A. first century B. last century     C. late century            means - [JnU: 16-17]
         D. early century                                       A. Pay B. Redress     C. hard and fast D. bag and
                                                 Ans: A         baggage
                                                                                                                  Ans: A
440. ‘A man of straw’ means -|SBL Officer: 05]
A. a man with no substance            B. an unimportant         450. ‘Make good’ means - [DSHE AT: 04]
person                                                          A. be better    B. make one’s good  C. compensation
C. a man who is good for nothing      D. all of the above               D. take into confidence
                                                                                                              Ans: C
                                                       Ans: D
                                                                451. When it started raining, she made a dash — the
441. ‘A man of letters’ means - |MoRTB SAE: 20 J                building. [NU: 03-04]
A. postman               B. good man              C.            A. to           B. of            C. for         D. upon
postmaster               D. scholar / wise person                                                                   Ans: C
                                                       Ans: D
                                                                452. He saw an opportunity and - [JnU: 07-08]
                                                                A. made a reversal     B. made a dash for it
                                                                C. made a turn for it  D. made a mess of it
442. A — is respected everywhere. | DPE ATEO: 04]                                                                     Ans: B
A. man after letter      B. man in letter C. man with
letters D. man of letters                                       453. ‘Make clean breast of means - [DMLC Junior
                                                    Ans: D      Teacher: 18]
                                                                A. gain prominence             B. praise oneself
443. He is a man of - [SPCBL Cashier: 21]                       C. confess without reserve     D. remain without tension
A. parts        B. parting             C. parted          D.                                                      Ans: C
part
                                                       Ans: A   454. ‘Make headway’ means - [JnU: 13-14]
                                                                A. doing hard work      B. to make progress                C.
444. ‘Man of Parts’ means - [1BBL Officer (Cash): 17]           to make loss   D. to find highway
A. honest      B. sincere      C. talented    D.                                                                      Ans: B
worthless
                                                   Ans: C
                                                                455. ‘Mad about’ means - [RU: 11-12]
445. Sher-e-Bangla was a - [12thNTRC]                           A. angry about          B. foolish about C. fierce about
A. man of sorrow       B. man of mark C. man of soft                    D. very enthusiastic about
heart D. man of justice                                                                                              Ans: D
                                                 Ans: B
                                                                456. ‘To move heaven and earth to do something’ means -
446. ‘Man does not live by bread alone’ means - [DU: 04-        [CU: 06-07]
05]                                                             A. to frap face                   B. to get pie in the sky
A. man needs water too          B. man is never content         C. to have a first to fry D. to have no stone unturned
C. man needs other things too           D. hunger is a                                                                  Ans: D
relative concept
                                                   Ans: C       457. ‘To make a living’ means - [SAU: 07-08]
A. to earn living experience              B. to earn
reputation                                                       467. Do it - [DPE ATEO: 04]
C. to equip your life with ornament       D. to earn             A. hook or crook       B. nook or comer           C. on
livelihood                                                       account of      D. now or never
                                                       Ans: D                                                          Ans: D
458. ‘Make ends meet’ means - [MoD AD: 18]                       468. He visits us now and again here. Here ‘now and
A. have a happy ending B. come to a close                        again’ stands for - [DU. 06-07]
C. live within one’s income    D. stretch to limit               A. every Day             B. occasionally C. many Times D.
                                                       Ans: C    often
                                                                                                                    Ans: B
459. ‘To meet trouble half-way’ means - [CAG Auditor:
01]                                                              469. Every time he lights a cigarette, I tell him it’s another
A. to be puzzled        B. to bear up C. to get nervous          - [DoL AD; 06]
        D. to be disappointed                                    A. thorn iii the flesh           B. storm in a tea cup
                                                  Ans: C         C. nail in his coffin            D. spoke in his wheel
                                                                                                                         Ans: C
460. ‘Moot point’ means - [BSMRSTU: 18-19]
A. undecided B. uncertain     C. unknown   D. not                470. It is next to impossible for me to assist him always.
clear                                                            Here ‘next to’ means - [SUST: 16-17]
                                              Ans: A             A. almost possible        B. almost impossible             C.
                                                                 impossible                D. possible
                                                                                                                       Ans: B
461. ‘Milk and water’ means - [ 12u* NTRC]
A. brave        B. courageous C. daring           D. timid /     471. The good old days have gone - [DSS sso: 06]
lifeless / dull                                                  A. never returned      B. never return C. never to return
                                                       Ans: D           D. never have retuned
                                                                                                                    Ans: C
462. ‘Nip in the bud’ means - [BRDB URDO|
A. fulfill              B. buds of flower                        472. Choose the correct sentence. [Various Ministries PO:
C. cherished well       D. destroy at / stop in the very         18]
beginning                                                        A. I care not a straw for him   B. I care a straw for him
                                                      Ans: D     C. I not care a straw for him   D. I do not care a straw for
                                                                 him
463. All his hopes were - |J5U1 NTRC]                                                                                 Ans: D
A. null and void B. nipped in the bud             C. out of
date             D. now and then
                                                       Ans: B
                                                                 473. ‘Once in a blue moon’ means - [38th BCS]
464. What is the meaning of ‘Null and void’? | ACC               A. full moon night     B. very rarely         C. very
Constable: 19]                                                   often           D. moon-lit night
A. invalid      B. rapid C. wrong      D. Of course                                                                Ans: B
                                                   Ans: A
                                                                 474. Select the incorrect phrase. [MoICT AP: 20]
465. ‘Numb scull’ means - |BRDB URDO. 11]                        A. in a nutshell         B. a forgone conclusion
A. a great idler        B. an ant  C. tearless man               C. one in a blue moon D. by leaps and bounds
        D. stupid person                                                                                               Ans: C
                                               Ans: D
                                                                 475. Choose the correct sentence. [JnU: 08-09]
466. ‘To nurse / bear a grudge’ means - [KSB Officer: 08]        A. I see him once in a red moon B. I see him once in a
A. to be ready to cure           B. to look after carefully      yellow moon
C. to be feverish                D. to bear ill will / anger /   C. I see him once in a blue moon         D. I see him once
dislike                                                          in a black moon
                                                        Ans: D                                                        Ans: C
556. ‘Road block’ means - [PBL SO: 11]                         565. ‘Smell a rat’ means - [JBL Officer: 17]
A. obstacle    B. worry       C. danger          D.            A. to be in a bad mood B. to get a bad smell of a dead rat
disaster
                                                      Ans: A   C. to suspect foul dealing      D. to see signs of plague
                                                               epidemic
557.     ‘Rule of thumb’ means - [DPE AT: 18]                                                                        Ans: C
A. algebraic ruled bee                 B. method based
on experience or practice                                      566. A sizable number of today’s students don’t read books
C. the rule given by authority         D. unimportant          thoroughly; they just - [CU: 18- toj
rule                                                           A. go through them       B. skim through them           C.
                                                  Ans: B       read them       D. skim thoroughly them
                                                                                                                   Ans: B
558. To understand it, read — the lines. [DoWCA UWAO.          567. ‘Red Tape’ means - [CAG Auditor: 05]
06]                                                            A. a water tape B. cautionary signal
A. behind       B. without      C. between    D. with          C. a red colour tape    D. a defect associated with
                                                 Ans: C        bureaucracy
                                                                                                                     Ans: D
559. ‘To read between the lines’ is to - [30th BCS]
                                                               568.    ‘Rainy day’ means - [DPE HT: 02]
A. read carelessly     B. read critically or carefully to      A. a day with rain             B. a difficult day
find out any hidden meaning                                    C. a day with hot weather      D. a day with cold
C. read superficially  D. read quickly                         weather
                                                     Ans: B                                                          Ans: B
560. December 16 is a — for US. [TEC Instructor: 18]           569. ‘Rank and file’ means - [DPE AT: 03]
A. green letter day       B. white letter day C. orange        A. details        B. common men        C. occasionally D.
letter day       D. red letter day                             official formalities
                                                  Ans: D                                                         Ans: B
562. What is the meaning of ‘run riot’? [BSMRSTU: 19-          571. Economic policy is likely Io run into rough weather.
20]                                                            Here the underlined part means - [KU: 15-16]
A. behave in a lawless way      B. behave in a good way         A. confuse matters              B. makes things difficult
                                                               C. encounter difficulties        D. create problems
C. behave in a lawful way       D. behave in a legal way                                                            Ans: C
573. ‘Round table conference’ means - [NBR ARO: 14]             583. ‘To see eye to eye with’ means - [CU: 18-19]
A. big public meeting                    B. well-attended       A. to agree      B. to stare fixedly    C. to be angry
seminar                                                                 D. to take revenge
C. political or other discussion D. debating competition                                                            Ans: A
                                                     Ans: C
                                                                584.    Senior politicians of the main opposition party,
574. ‘Riding fall for a fall’ means - [DPE ATEO: 09]            which is not in power, is called -
A. horse race             B. pleasure trip C. riding fast       A. shadow congress       B. shadow senate        C. shadow
        D. to act recklessly                                    ministry                 D. shadow cabinet
                                                       Ans: D                                                        Ans: D
575. To resolve a problem is to - [Various Ministries PO:       585. ‘Stuff and nonsense’ means - [DPE AT: 01]
06]                                                             A. critical      B. bad        C. complex      D. simple
A. find an answer       B. ignore it     C. pose a question
        D. do mathematics                                                                                           Ans: B
                                                     Ans: A
                                                                586. ‘Second to none’ means - [BCIC AAO: 10]
576. Try’ to strain every nerve to achieve your goal. Here      A. twenty       B. popular     C. beloved    D. unique
‘strain every nerve’ means - [IU: 17-18]
A. fill with joy         B. do well to others             C.                                                        Ans: D
do one’s best D. do one’s worst
                                                      Ans: C    587. He — the show. [JnU: 06-07]
577. ‘Steer clear of means - [BKB Supervisor: 12]               A. steal B. struck     C. stole D. truck
A. avoid         B. murder        C. resent      D. make                                                            Ans: C
friends with
                                                      Ans: A    588. ‘Stick one’s neck out’ means - [CU: 13-14]
                                                                A. ask for money        B. stand up     C. take a big risk
578. The student’s regular habit of saving — in difficult               D. negotiate
times. [BSMRSTU: 17-18]                                                                                             Ans: C
A. stood him in good             B. stood him
C. stood him in good shape       D. stood him in good stead     589. ‘Silver lining’ means - [KU: 12-13]
                                                                A. hope B. white line           C. silver plated D. white
                                                       Ans: B   colour
                                                                                                                    Ans: A
579. ‘The Salt of the Earth’ means - [NBR ARO: 06]
A. criminal              B. scientists                          590. People say, ‘every cloud has a silver lining’ to mean
C. business menD. best people / worthy person                   that - [CU: 11-12]
                                                 Ans: D         A. every difficult situation has a dual purpose
                                                                B. every difficult situation has unexpected result
580. ‘A square meal’ means - [SUST: 12-13]                      C. every difficult situation has a negative side
A. a full meal                        B. half meal              D. every difficult situation has a positive side
C. a large and satisfying meal        D. a meal with                                                                  Ans: D
vegetables and meats
                                                 Ans: A         591. ‘Swung song’ means - |23,dB<S]
                                                                A. first work         B. last work               C. early
581. ‘Stumbling block’ means - [JnU: 14-15]                     work           D. middle work
A. anxiety     B. worry        C. disaster        D.                                                                Ans: B
obstacle
                                                       Ans: D   592. Don’t raise a — in a tea cup over the issue. [MolB
                                                                Al): 13]
                                                                A. alarm        B. hue and cry           C. storm       D.
noise
                                                      Ans: C     602. ‘Stay the course’ means - [IU: 13-14]
                                                                 A. to stop doing something until it has been complete
593. ‘A storm in a tea cup’ means - [DTE Instructor: 05]         B. to avoid doing something until it has been complete
A. a serious matter      B. a stormy matter     C. a lot of      C. to give up doing something until it has been complete
fuss            D. a dangerous storm                             D. to continue doing something until it has been complete
                                                    Ans: C
                                                                                                                     Ans: D
594. When we soft-soap somebody, we do — that man.
[BSMRSTU: 14-15]                                                 603. ‘A slow coach’ means - [13th BCS]
A. criticize  B. realize     C. respect     D.                   A. an irresponsible person     B. a careless person
persuade                                                         C. an unthoughtful person      D. a very lazy person / a
                                               Ans: D            dull fellow
                                                                                                                    Ans: D
595. What is the meaning of ‘soft soap’?                         604. ‘Sharp Practice’ means - [BSMRSTU: 13-14]
A. to speak ill of others B. to speak high of others             A. temptation           B. quick Practice
C. to recognize others good deeds         D. flattery for self   C. very clever          D- dishonest business / deceptive
motives                                                          practice
                                                       Ans: D                                                        Ans: D
596. What does ‘Salt of life’ stand for? [BRDB URDO: 11]         605. My uncle is six feet under. Here ‘six feet under’
A. sorrows of life       B. saline water        C. sodium        means - [BSMRSTU: 13-14]
chloride         D. valuable things                              A. dead and buried       B. disheartened C. wounded and
                                                    Ans: D       lost    D. none of these
                                                                                                                      Ans: A
597. I told my brother to — of evil company. [JU: 09-10]
A. scot flee      B. stay away          C. moot point            606. ‘To smell a rat’ means - [DU: 12-13]
         D. steer clear                                          A. smell a bad rat      B. detecta dead man
                                                   Ans: D        C. sharp in smelling    D- suspect a trick or deceit /
                                                                 suspect something
598. ‘Step down’ means - [Various Ministries PO: 18]                                                                   Ans: D
A. bend low and keep down                      B. skip
the steps                                                        607. Which is the appropriate meaning for ‘hush money?
C. resign from an important position           D. climb          A. silent money B. quiet money C. borrowed money       D.
down the stairs                                                  money given as bribe
                                                   Ans: C                                                          Ans: D
599. They are sticking out for better terms. The underlined      608. ‘Speed money’ means - [IFAD: 16]
phrase means - [BKB Supervisor: 12]                              A bribe B. interest   C. black money D. hard-earned
A. decide to give concession              B. win                 money
C. decide not to negotiate                D. none of these                                                       Ans: A
614. The expression ‘to see red’ means - [DPE ATEO: 09]        623. He was talking only through his hat. Here ‘through his
A. become very angry B. to draw blood          C. to be        hat’ means - [BSMRSTU: 15-16]
enthusiastic   D. to be lethargic                              A. talking irresponsible B. talking ignorantly
                                                   Ans: A      C. talking nonsense               D. talking insultingly
                                                                                                                      Ans: C
615. Choose the correct sentence. [DoA Estimator: 19]
A. he found the books at six and sevens B. he found the        624. You should not take for - [IU: 05-06]
books at sixes and sevens                                      A. wanted      B. granted        C. required      D. settled
C. he found the books in six and sevens D. he found the
books in sixes and seven                                                                                            Ans: B
                                                   Ans: B
                                                               625. The expression ‘take into account’ means - [33rd
616. Sixes and sevens - [DU: 05-06]                            BCS]
A. early evening                        B. confused or         A. count numbers        B. consider     C. assess       D.
disorganized                                                   think seriously
C. six o’clock to seven o’clock D. a game plated six seven                                                         Ans: B
persons
                                                    Ans: B     626. I learned how to use the computer by trial and - [IU:
                                                               11-12]
617. ‘Six of, one and a half of a dozen of another’ means -    A. error B. mistake     C. test         D. experiment
[NBR ARO: 15]                                                                                                       Ans: A
A. twelve pieces         B. countless     C. thoroughly
        D. negligible difference                               627. ‘To be partial of something’ means to - [DSS SSO:
                                                     Ans: D    06]
                                                               A. want half             B. like it     C. hate it     D.
                                                               preserve it
618. I was — a terrible jam. [BKB Supervisor: 12]                                                                 Ans: B
A. stuck into B. stuck in       C. set off     D. Set
into                                                           628. ‘Take the chair’ means - [RU: 18-19]
                                                  Ans: B       A. taking a chair       B. make a chair C. preside        D.
                                                               bring the chairs
619. ‘Seventh heaven’ refers to - [Passport AD: 03]                                                                 Ans: C
A. in a state of shock                   B. a state of
exasperation                                                   629. ‘Tooth and nail* means - [DPE AT: 10]
C. in a state of supreme happiness       D. in a state of      A. get by heart           B. get hard
disenchantment                                                 C. go with heart D. tried hard / strongly / completely /
                                                      Ans: C   desperately
                                                                                                                      Ans: D
                                                               A. to provide entertainment              B. to keep
                                                               company
                                                               C.to deceive or humiliate a person       D. to exploit a
                                                               person
630. ‘To be one’s wits end’ means - [BREB AD: 19)                                                                    Ans: A
A. to become mad                             B. to
finish a job                                                   640. Choose the correct words: Mr. Rahman was a
C. to come to the end of the journey         D. not to         gentleman - [SUST: 10-11]
know what to do / puzzled / perplexed                          A. whole heartedly       B. inside and outside             C.
                                                 Ans: D        politely D. through and through
                                                                                                                     Ans: D
631. ‘Taken one to task’ means - |('AAB Accountant: ll|
A. imitate     B. rescue        C. rebuke     D.               641. Which is the correct meaning of ‘Talk out? [SBL
restrain                                                       Officer: 05]
                                                  Ans: C       A. settle by talking       B. out of talk       C. cannot
                                                               talk              D. talk nonsense
632. What is the meaning of ‘lake after’? [IU io 11]                                                               Ans: A
A. similarity between two persons                 B. take
the opportunity                                                642. ‘Turn a deaf ear’ means - [KSB Officer: 08]
C. dissimilarity between two persons              D. none of   A. be attentive         B. disregard            C. speak
these                                                          loudly D. be caring
                                                      Ans: A                                                       Ans: B
633. My sister has supported me through - |DPE ATEO:           643. ‘Blow or toot your own horn or trumpet’ means -
04)                                                            [SBL SO: 10]
A. good and bad          B. thick and thin       C. hot and    A. self destruction     B. boast       C. talks a lot D.
cool     D in and out                                          possessive
                                                     Ans: B                                                        Ans: B
         .
634. ‘Through thick and thin’ means - [27th BCS]               644. Do not trust a man who blows his own trumpet. The
A. under all conditions B. of great density                    underlined part means - [JU: 15-16]
C. to clear understanding         D. to make thick and thin    A. rebuke others         B. scold others
                                                     Ans: A    C. praise others D. praises himself / proudly express
                                                               yourself
635. Which one is correct? [DU: 11-12]                                                                               Ans: D
A. family and friends together stay thick and thin
B. family and friends stay through thick and thin together     645. ‘Tooth for tooth’ means - [SUST: 09-10]
C. family and friends stay together through thick and thin     A. to take revenge      B. to take a tooth       C. to drop
D. family and friends through thick and thin together stay     a tooth D. none
                                                                                                                     Ans: A
                                                    Ans: C
636. What is the meaning of the idiom ‘take to one’s heel’?    646. ‘Tongue in cheek’ means - [BKB Supervisor: 12]
[BRUR: 12-13]                                                  A. seriously     B. happily      C. humorously            D.
A. to reach       B. to wear expensive shoe                    honestly
C. to escape      D. to stand on one’s own feet                                                                     Ans: C
                                                    Ans: C     647. ‘Take the bull by the horns’ means - [38th BCS]
637. ‘Take full advantage’ means - [DPE AT: 05]                A. out of one’s wit                              B. force
A. take pictures B. make a survey         C. make good use     the enemy to submit
         D. visit to get an idea                               C. to challenge the enemy with courage D. surrender
                                                    Ans: C     before the enemy
                                                                                                                    Ans: C
638. ‘A tenure position’ is - [DU: 05-06]
A. a permanent post              B. a temporary post     C.    648. I took his advice with a grain of - [CU: 17-18]
an ordinary post         D. a high post                        A. sandu         B. salt          C. woode        D. sugar
                                                  Ans: A                                                             Ans: B
639. ‘Take somebody for cruising’ means - [4th BJS]
649. ‘To spill the beans’ means - [DDM Office Assistant:        ape     D. imitate a person closely
09]                                                                                                                    Ans: D
A. to eat clumsily       B. to reveal a secret             C.
to get exhausted                  D. to tight                   660. ‘Turn over a new leaf means - [KU: 07-08]
                                                       Ans: B   A. get ready for the rainy season B. take action to change
650. The phrase ‘to drive home’ means - [CAAB                   life for the better
Accountant: 11]                                                 C. begin a new chapter or course of life D. both B & C
A. to find one’s roots                     B. to emphasize                                                            Ans: D
C. back to the original position D. to return to the place of
rest                                                            661. ‘True to their salt’ means - [SBC AM: 19]
                                                       Ans: B   A. very religious         B. very honest       C. faithful
651. What is the meaning of the idiom ‘the coast is clear’?     to their employer                 D. none
[BRUR: 15-16]                                                                                                      Ans: C
A. bright and sunny day
B. easy shipment of goods                                       662. ‘Tom. Dick and Harry’ means - [BR SAE: 17]
C. there is no danger of being seen or caught                   A. three bosom friends           B. an ordinary or a
D. activities which are performed with a lot of effort          common man
                                                       Ans: C   C. important persons in the society      D. comic
652. He is a man wicked - [DPE AT: 17]                          characters in a drama serial
A. to the backbone       B. to the heart           C. on the                                                           Ans: B
heart            D. on the backbone
Aus: A                                                          663. ‘Take to task’ means - [BREB AD: 19]
653. ‘To the full’ means - [BSA DO: 13]                         A. imitated      B. tortured   C. avoided        D.
A. to exhaust            B. to complete            C.           rebuked
thoroughly               D. to the highest extent                                                                      Ans: D
                                                       Ans: C
                                                                664. ‘Taken aback’ means - [Various Ministries PO: 18]
654. ‘To catch one’s eye’ means - [DPE AT: 05]                  A.to push back B. to return back      C. to be surprised
A. to pay attention       B. to reconsider C. to overlook               D. to take something back
        D. to attract attention                                                                                   Ans: C
                                                       Ans: D   665. ‘Through and through’ means - [HED SAE: 17]
673. We can safely say that the business is now concluded         683. ‘Under the weather’ means - [CGDF Junior Auditor:
so [MoD AD: |9|                                                   19]
A. that’s him           B. that’s us     C. that’s them           A. angry        B. nervous     C. moody       D. sick
         D. that’s it                                                                                              Ans: D
                                                      Ans: D
                                                                  684. ‘Unauthorized trespass’ means - [BMA: 16-17]
674. Our teacher told us off for being late. Here ‘told us        A. may enter without permission        B. illegal entrance
off’ is closest to - [BB Officer: 19|                             C. tracing drawing paper               D. unauthorized
A. expelled us            B. detained us           C. scolded     transparency
us                D. punished us                                                                                      Ans: B
                                                       Ans: C
                                                                  685. They were very — to protect me. [BKB Supervisor:
675. What is the meaning of the word ‘tittle-tattle’? [DSHE       12]
AT: 09]                                                           A. fold up     B. white sale C. heart of gold D. up and
A. important talk      B. gossip        C. anger           D.     doing
debate                                                                                                             Ans: D
                                                       Ans: B
                                                                  686. ‘Value judgement’ means - [6*818]
676. He comes to me from - |DSHE AT: 04]                          A. valuable judgement B. judgement about price
A. head to Feet B. bad to worse C. time to time D. time           C. famous judgement            D. judgement based on
immemorial                                                        personal views
                                                    Ans: C                                                         Ans: D
677. It turns me off when guys do not respect my                  687. ‘A vicious circle’ is a situation that cannot be - [IU:
boundaries. Here ‘turn off means - [BKB Supervisor 12]            11-12]
A. make me completely B. makes me angry          C. makes         A. damage       B. thought         C. explained D.
me sorry         D. regrets me                                    changed
                                                    Ans: B                                                                Ans: D
678. ‘Throw cold water’ refers to - [IU: 17-18]                   688. ‘Vote rigging’ means - [IU: 11-12]
A. exhort              B. impel                                   A. casting vote          B. making vote forgery
C. spur        D. discourage / damp the spirit                    C. giving seal on ballot D. collecting vote
                                                      Ans: D                                                            Ans: B
679. I have two left feet. This sentence indicates
A. I have a rare disease          B. I have poor eye sight        689. ‘White elephant’ means - [SBL Officer: 05]
C. I am not good at walking                D. I am not good       A. white colour elephant        B. unwanted overhead
at dancing                                                        C. elite class                  D. costly but useless
                                                      Ans: D      possession
                                                                                                                      Ans: D
680. The health of women is a telling window on female
inequality. Here ‘telling window’ means -                         690. What is the meaning of ‘white elephant’? [10th BCS]
A. window of a house B. speaks clearly                            A. a black marketer                     B. a very costly,
C. speaks from window D. speaks alternatively                     unproductive and troublesome possession
                                                  Ans: D          C. an elephant of white colour D. a hoarder
                                                                                                                      Ans: B
691. At last the miser of the village died without -            701. ‘Wash your dirty linen in public’ means - [BRUR: 13-
[BSMRSTU: 13-14]                                                14]
A. issue         B. issues         C. issus                D.   A. remove your shortcoming                       B. do
issuess                                                         some ugly work in public
                                                       Ans: A   C. discuss your personal affairs in public       D. both B
                                                                &C
692. ‘Without issue’ means - [MBSTU: 12-13]                                                                         Ans: D
A. childless           B. no mother         C.
wealthless             D. illiterate                            702. Anis went to Dhaka — seeing his mother in hospital.
                                                       Ans: A   [CAG Auditor: 01]
                                                                A. in view of            B. with a view to    C. with
693. You have passed - [BU: 13-14]                              the      D. intention of
A. in a flying manner          B. with a flying shirt                                                             Ans: B
C. with flying colours D. none of these                         703. He copied my essay - [BTV RO: 06]
                                                    Ans: C      A. word for word         B. word to word      C. word in
                                                                word D. to the last word
694. ‘With flying colours’ means - [DPE AT: 01]                                                                   Ans: A
A. defeat       B. win         C. without result           D.
lose                                                            704. Which one is correct? [DPE AT: 13]
                                                       Ans: B   A. he copied the answer word by word B. he copied the
                                                                answer word with word
695. ‘Worth his salt’ means - [18* BCS]                         C. he copied the answer word for word D. he copied the
A. soldier                       B. thirsty man                 answer word in word
C. valuable employee             D. highly paid worker /                                                         Ans: C
respectable man
                                                    Ans: D      705. ‘Wild goose chase’ means - [JKKNIU: 12-13]
                                                                A. an adventure        B. imaginary attempt
696. ‘Wear and tear’ means - [JnU: 13-14]                       C. chasing wild goose          D. work without success /
A. clothing    B. disbursement C. depreciation D.               useless pursuit
accumulation                                                                                                     Ans: D
                                                       Ans: C
                                                                706. ‘Watch out for’ means - [PUST: 11-12]
697. What is the meaning of a ‘white lie’? [BRUR: 12-13]        A. be cautious         B. watching something C. looking
A. harmful lie           B. harmless lie       C. useless       at something D. inspecting
lie             D. irrelevant lie                                                                                Ans: A
                                                   Ans: B
                                                                707. ’Wear your heart on your sleeve’ means - [MoD AD:
698. ‘Weed out’ means - [JnU: 09-10]                            18]
A. to invite   B. to plant     C. to grow          D. to get    A. stay in good mood                            B. being
rid of                                                          true to oneself
                                                       Ans: D   C. allowing others to see one’s feelings D. becoming open
                                                                minded
699. ‘White collar job’ means - [NBR ARO: 12]                                                                       Ans: C
A. a job without any work        B. a job with much
hardship                                                        708. Beware of that wolf - [RU: 18-19]
C. a thankless job               D. a job without manual        A. in sheep’s clothing B. behind the bush              C.
labour                                                          on a hunt               D. behind
                                                    Ans: D                                                         Ans: A
Ans: A