[go: up one dir, main page]

0% found this document useful (0 votes)
92 views18 pages

BPSC VP 1 To 100 Technical Queations

The document consists of a series of multiple-choice questions covering various topics in physics, engineering, and civil engineering. Each question presents a scenario or concept followed by four possible answers. The questions range from topics such as resistivity in insulators, construction planning, and fluid mechanics to electrical circuits and material properties.

Uploaded by

kkytin00
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
92 views18 pages

BPSC VP 1 To 100 Technical Queations

The document consists of a series of multiple-choice questions covering various topics in physics, engineering, and civil engineering. Each question presents a scenario or concept followed by four possible answers. The questions range from topics such as resistivity in insulators, construction planning, and fluid mechanics to electrical circuits and material properties.

Uploaded by

kkytin00
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 18

1.

In the case of insulators, as the temperature decreases, resistivity


A)remains constant
B)increases
C)becomes zero
D)decreases
MP GNTST PNST 8 July 2019 Shift 2 Official Paper

2.Which of the following is self-adjusting force?


A)Static friction
B)Sliding friction
C)Limiting friction
D)Dynamic friction
VITEEE 2017

3.In the critical path of construction planning, free float can be


A)> independent float
B)> total float
C)< independent float
D)= total float
KPSC AE 2017: Special Paper

4.The most common coagulant is


A)Chlorine
B)Magnesium sulphate
C)Bleaching powder
D)Alum
ISRO Scientist Civil 2017 Paper

5.The lime which consists almost entirely of calcium oxide, is called


A)hydraulic lime
B)poor lime
C)limestone
D)rich lime
MPSC AE Civil Mains 2018 Official Paper 1

6.In a CPM network earliest start time for an event A is 10 weeks. Activity A - B takes 4 weeks for completion.
Event B starts after 16 weeks. Total float for activity A - B is
A)10 weeks
B)6 weeks
C)2 weeks
D)12 weeks
ESE Civil 2016 Paper 1: Official Paper
7.The same retarding force is applied to stop a train. The train stops after 80 m. If the speed is doubled, then
the distance will be
A)halved
B)the same
C)four times
D)doubled
NEET CLASS 12TH

8.In a thermal boundary layer, the fluid temperature is affected by


A)Fluid pressure
B)Fluid velocity
C)Heating or cooling from the surface wall
D)Viscosity
NRL GET Mechanical 23 Sept 2021 Official Paper Shift 3

9.Timber can be made reasonably fire resistant by


A)seasoning process
B)soaking it in ammonium sulphate
C)drying process
D)coating with tar paint
MP Sub Engg Official Civil Paper Held on 9th July 2017 - Shift 2

10.The depth of the bucket for a pelton wheel is generally as(where d=diameter of jet)
A)1.8 d
B)d
C)2 d
D)1.2 d
SSC JE ME Previous Paper 16 ( Held on: 1 March 2017 Evening)

11.An ideal voltmeter should have


A)high resistance
B)zero resistance
C)infinite resistance
D)low resistance
Class 12 Physics VIEEE

12. What advantage is obtained, if the load is applied through shear centre in beam cross-section?
(A) There is no bending moment in the beam
(B) There is no twisting moment in the beam
(C) There is no direct stress in the beam
(D) There is no shear in the beam
GPSC AE CE 2018 Official Paper (Part B - Civil)
13.If the process of transfer of heat is slow, then it can be
A)Convection or radiation
B).Conduction or radiation
C).Radiation only
D)Conduction or convection
Class 11th Physics

14.BOD of safe drinking water must be


A)10
B).30
C).Zero
D)20
UPCL AE Civil 2021 Official Paper

15.For power to be constant, the force has to vary with speed as


A)F ∝ V
B).F ∝ 1/V
C).F ∝ V2
D)F ∝ 1/√V
Neet Physics Work Power Energy

16.The percentage of silica in a good brick earth should vary from


A)30 to 40%
B).50 to 60%
C).20 to 30%
D)40 to 50%
UP Jal Nigam Civil 2016 Official Paper

17.The power rating of a lamp is given as 10 V and 2 A. The power of the lamp is
A)2 W
B).20 W
C).30 W
D)10 W
Class 12th Neet Physics

18.The time with which direct cost does not reduce with the increase in the time is known as
A)normal time
B).crash time
C).standard time
D)optimistic time
Gujarat Engineering Service 2019 Official Paper (Civil Part 1)
19.Cumulative errors that occur in chaining are proportional to (where L = length of the line):
A)1/L
B).L
C).1/√L
D)√L
SSC JE CE Previous Year Paper 19 (Held On: 1st March 2017 Evening)

20.In a single phase transformer, the primary induced and secondary induced voltage vectors are
A)90° apart
B).270° apart
C).In phase
D)180° apart
RSMSSB JE Electrical (Diploma) 29 Nov 2020 Official Paper

21.In 1 in 25 model of a spillway, the velocity is 3 m/s. The corresponding velocity in the prototype is:
A)16.43 m/s
B).15 m/s
C).9 m/s
D)15.5 m/s
HPCL Engineer (Civil) 04 Nov 2022 Official Paper

22.If the true difference in level of two points A and B within a range of telescope is required, the level must
be set up
A)at the exact middle point of A and B
B).at any point between A and B
C).at point B
D)at point A
APSC JE Held on 11th Oct 2020

23.For an object other than a black body, its emissivity (e) is:
A).e > 1
B).e = 1
C).e = 0
D).0 < e < 1
UPRVUNL AE ME 2021 Official Paper (Held on 5 July 2021)

24.To check the perfect threading in hole, following gauge is used:


A).centre gauge
B).screw pitch gauge
C).screw plug gauge
D).radius gauge
ISRO SAC Technician B Fitter 6 Nov 2016 Official Paper
25.For laminar pipe flow, kinetic energy correction factor is
A).1
B).2
C).1.33
D).3.7
SSC JE ME Previous Paper 7 (Held on: 27 October 2020 Morning)

26.In construction project planning, free float can effect which of the following?
A).overall completion
B).preceding activity
C).only that particular activity
D).succeeding activity
CIL MT Civil : 2017 Official Paper

27.Which of the following starter cannot be used in DC motor?


A).Star delta starter
B).Three point starter
C).Direct switching starter
D).Two point starter
ALP CBT 2 Electrician Previous Paper: Held on 22 Jan 2019 Shift 1

28.The flow ratio in case of Francis turbine varies from


A).0.6 to 0.9
B).0.15 to 0.30
C).1 to 1.5
D).0.4 to 0.5
MPSC AMVI Official Paper 1: Set A/2017

29.The degradation of BOD is classified as what type of reaction?


A).Zero order reaction
B).Third order reaction
C).First order reaction
D).Second order reaction

30.The total strain energy stored in a body is termed as


A).resilience
B).impact energy
C).modulus of resilience
D).proof resilience
JKSSB JE CE 2021 Official Paper Shift 2 (Held on 27 Oct 2021)

31.The electric circuit used to get smooth D.C. output from a rectifier circuit is called
A).Amplifier
B).Oscillator
C).Diode
D).Filter
CSPHCL JE Electrical 6 Jan 2022 Official Paper

32.Slow sand filter is efficient to remove the bacterias from the raw water to an extent of
A).89%
B).50%
C).99%
D).78%
UPPCL JE CE Offical Paper I 2014

33.If the length of a chain line along a slope of θº is L, the required slope correction is
A).L tan2 θ/2
B).2L sin2 θ/2
C).L cos2 θ/2
D).2L cos2 θ/2
TN TRB Civil 2012 Paper

34.If the input AC voltage is 10 Vrms, find the maximum voltage across the diode of a half-wave rectifier with
capacitor input filter
A).10 V
B).10.41 V
C).14.1 V
D).20 V
MPPKVVCL Jabalpur JE Electrical 16 August 2018 Official Paper

35.According to which theory of failure does the ductile material begin to yield, when the maximum principal
strain reaches the yield strain under uniaxial loading?
A).St. Venant's theory
B).Rankines' theory
C).Guest's theory
D).Haigh's theory
RRB JE CE 28 Aug 2019 (Shift 1) CBT 2 Official Paper

36.Which of the following should be avoided in brick masonry?


A).vertical joints
B).horizontal joints
C).brick bat
D).queen closer

37.In order to avoid cavitation in centrifugal pumps


A).The suction pressure should be high
B).The delivery pressure should be high
C).The suction pressure should be low
D).The delivery pressure should be low
RSMSSB JE Electrical/Mechanical 2020 Official Paper (Degree): Held on 26 Dec 2020

38.When an object is in equilibrium state, then


A).its net acceleration must be zero
B).it must be at rest
C).its net acceleration must be constant
D).no force is acting on it
Neet Class 12th Physics

39.The heat taken from a sink is based on


A).Zeroth law of thermodynamics
B).First law of thermodynamics
C).Stefan-Boltzmann's law
D).Second law of thermodynamics
Airforce Group X 6 November 2020 Memory Based Paper

40.The imaginary line drawn such that the tangent at each point on the line indicates the direction of the
velocity of the fluid particle at that point, is called
A).Streak line
B).Path line
C).Stream line
D).Potential line
RRB JE ME CBT 2 Previous Paper 1: Held on 29 Aug 2019

41.A string is used to pull a block of mass m vertically up by a distance h at a constant acceleration g/3. The
work done by the tension in the string is
A).mgh
B).2/3 mgh
C).4/3 mgh
D).-mgh/3
Neet Class 12th Physics
42.Unsymmetrical bending occurs due to
A).the beam is subjected to thrust in addition to bending moment
B).the beam cross-section is unsymmetrical
C).the bending moment diagram is unsymmetrical
D).the shear centre does not coincide with the neutral axis
ESE Civil 2016 Paper 1: Official Paper

43. A coil with 500 turns carries a current of 2 A. What is the MMF of the coil?
(A) 1000 AT
(B) 20 AT
(C) 55 AT
(D) 200 AT
NHPC JE Mechanical 6 April 2022 (Shift 2) Official Paper

44. Which operation can not be done easily on mild steel?


(A) punching
(B) hardening
(C) cutting
(D) drilling
UKPSC JE Civil 2013 Official Paper I

45. Which of the following does not help in disinfecting water?


(A) Alums
(B) Filtration
(C) Boiling
(D) Chlorine tablets
MP Vyapam Sub Engineer Civil 8 Nov 2022 Shift 2 Official Paper

46. Theodolite is an instrument used for measuring very accurately


(A) horizontal and vertical angles
(B) horizontal angles only
(C) linear measurements
(D) vertical angles only
Gujarat Engineering Service 2019 Official Paper (Engineering Aptitude)

47. Which of the following is also known as the dual of The venin's theorem?
(A) Maximum power transfer theorem
(B) Norton's theorem
(C) Millman's theorem
(D) Superposition theorem
PGCIL DT Electrical 22 Aug 2021 Official Paper (SR I)

48. Flow in pipe is laminar, if Reynold's number is


(A) < 2000
(B) 2500-3000
(C) > 3000
(D) = 3500
UPSSSC JE Civil 2015 Official Paper 2

49. Which of the following pumps is suitable for small discharge and high heads?
(A) Axial flow pump
(B) Centrifugal pump
(C) Reciprocating pump
(D) Mixed flow pump
BPSC AE Paper 6 (Civil Engineering) 2019 Official Paper

50. Strain rosetters are used to measure


(A) volumetric strain
(B) shear strain
(C) areal strain
(D) linear strain

51. The change in internal energy of a 2 moles of a gas is -10 J. Find the work done on the gas if the process is
adiabatic.
(A) 10 J
(B) 20 J
(C) -10 J
(D) -20 J
Airforce Group X 7 November 2020 Memory Based Paper

52. Work-energy theorem is valid in the presence of


(A) conservative forces only
(B) external forces only
(C) all types of forces
(D) internal forces only
Physics work power energy/Work Energy Theoram

53. Which of the following devices work on the principle of electromagnetic induction?
(A) DC motor
(B) Electric lamp
(C) Electric bell
(D) Electric generator
DSSSB TGT Natural Science (Female) Official Paper(Held On: 25 Sept, 2021 Shift 2)

54. The paint which has high reflective property is


(A) bronze paint
(B) cellulose paint
(C) enamel paint
(D) casein paint
UPRVUNL JE Civil 2016 Official Paper

55. Which of the following agents is responsible for turning the Taj Mahal yellow?
(A) Sulphur dioxide
(B) Sulphur
(C) Nitrogen dioxide
(D) Chlorine
Bihar STET TGT (Maths) Official Paper-I (Held On: 04 Sept, 2023 Shift 2)

56. The multiplying constant for the tacheometer is generally kept as


(A) 60
(B) 20
(C) 40
(D) 100

57. If n identical resistance, each of resistance R are connected in parallel, the equivalent resistance is
(A) nR
(B) n²R
(C) R/n²
(D) R/n
PGCIL DT Electrical 22 Aug 2021 Official Paper (SR I)

58. PERT is used in the preparation of


(A) evaluating
(B) budgeting
(C) finalizing
(D) scheduling

59. Principle planes have


(A) no direct stress
(B) maximum shear stress
(C) no shear stress
(D) minimum shear stress
JKSSB JE CE 2021 Official Paper Shift 2 (Held on 27 Oct 2021)

60. In which of the following processes, heat is neither absorbed nor released by a system?
(A) Isothermal
(B) Isochoric
(C) Adiabatic
(D) Isobaric
Neet
61.A line normal to the plumb line at all points is known as
A).vertical line
B).horizontal line
C).level line
D).line of collimation
GPSC AE CE 2017 Official Paper (Part B - Civil)

62.When does the transistor act like an open switch?


A).Saturated region
B).Cut off region
C).Active region
D).Inverted region
ALP CBT 2 Electrician Official Paper (Held On: 23 Jan 2019 Shift 3)

63.dP/ρ + gdz + vdv = 0 is a differential equation of motion suggested by


A).Laplace
B).Bernoulli
C).Cauchy-Riemann
D).Leonhard Euler
SSC JE ME Previous Paper 4 ( Held on: 25 Jan 2018 Morning)

64.When there is sudden increase or decrease in shear force diagram between any two points, it indicates
that there is a
A).uniformly varying load between the two points
B).no loading between the two points
C).concentrated load at the two points
D).uniformly distributed load between the two points
UPPSC AE Mechanical 2019 Official Paper I (Held on 13 Dec 2020)

65.The acceptable outdoor noise level (dB) in urban residential area is


A).35 - 45
B).25 - 35
C).60 - 70
D).30 - 40
JKSSB JE CE 2021 Official Paper Shift 2 (Held on 29 Oct 2021)

66.The frictional resistance in a turbulent flow is independent of


A).Density of fluid
B).Pressure
C).Surface roughness
D).Velocity of fluid
SSC JE Mechanical 11 Oct 2023 Shift 2 Official Paper-I

67.If a piece of a material neither expands nor contracts in volume when subjected to triaxial stresses, then
the Poisson's ratio must be
A).0.33
B).zero
C).0.25
D).0.5

68.A body of mass m is lifted up from the surface of the earth to a height four times radius of the earth R. The
change in potential energy of the body is
A).4mgR/5
B).mgR/4
C).4mgh
D).mgR/5

69. In PERT chart, the activity time distribution is


A).Poisson
B).Normal
C).Beta
D).Binomial
Rrb je

70.A four-stroke petrol engine theoretically operates on


A).Joule cycle
B).Otto cycle
C).Bell Coleman cycle
D).Braton cycle
Gujarat Metro STCO Mechanical 27 March 2022 Official Paper

71. Column of given length, cross section and material have different values of buckling loads for different
end conditions. The strongest column is one whose
A).both ends are fixed
B).one end is fixed and other end is hinged
C).one end is fixed and other end is free
D).both ends are hinged
MPSC AE Civil Mains 2017 Official Paper 1
View all MPSC AE Papers >

72. Which of the following diseases is caused by water pollution?


A).Diarrhoea
B).Conjunctivitis
C).Bronchitis
D).Respiratory infections
MP Patwari (15th March 2023 Shift 2) Memory Based Full Test

73. The collimation method for obtaining the reduced levels of points does not provide a check on
A).change points
B).fore sights
C).intermediate sights
D).back sights
RSMSSB JE Civil Degree Sep 2016: Official Paper

74. The maximum thickness of boundary layer in a pipe of radius R is


A).R
B).Zero
C).2R
D).0.5 R
SSC JE CE Previous Year Paper 1 (Held On: 27 Jan 2018 Evening)

75. The path which moves along the activities having total float zero, in the network diagram is called
A).total float
B).free float
C).independent float
D).critical path
HSSC JE Civil 12 April 2018 Shift 1
76. If fineness modulus of sand is 2.5, it is graded as
A).coarse sand
B).very fine sand
C).fine sand
D).medium sand
SSC JE CE Previous Year Paper 16 (Held On: SSC JE 2 March 2017 Evening)

77.If T is the absolute temperature of a body, then according to Stefan-Boltzmann law the radiation energy
emitted by the body is directly proportional to:
A).T²
B).T⁴
C).T
D).T³
ISRO MCF Technical Assistant Mechanical 23 June 2019 Official Paper

78.Who gave the fundamental principle of straightness measurement?


A).Euler
B).Bryan
C).Amedeo
D).Moire

79. The kinetic energy of a body is increased by 300%. The momentum of the body would increase by:
A).150%
B).50%
C).300%
D).100%

80.Which of the following substances, the thermal conductivity is maximum?


A).Diamond
B).Steel
C).Silver
D).Aluminium
CIL MT Mechanical: 2020 Official Paper &
In ISRO VSSC Technical Assistant Mechanical 8 Feb 2015 Official Paper also

81.The difference between the total float and free float is called:
A).Earliest start time
B).Duration
C).Latest start time
D).Interfering float
JKSSB JE Civil Jal Shakti 5 Dec 2022 Official Paper (Shift 1)

82.Electric current in a circuit is measured by:


A).odometer
B).voltmeter
C).potential meter
D).ammeter
SSC GD Constable (2022) Official Paper (Held On : 08 Feb 2023 Shift 3)

83.The soundness of cement is tested by:


A).Le-Chatelier method
B).Vicat's apparatus
C).Air permeability method
D).Universal testing machine
KPSC JE 2016: Specific Paper

84.A continuous time signal is said to be periodic if x(t) = x(t + T₀). Here, T₀ is called:
A).Fundamental period
B).Dummy period
C).Starting period
D).Sampling period
HPCL Engineer Electrical 11 Aug 2021 Official Paper

85.An engine develops 10 KW of power. How much time it will take to lift a mass of 200 kg to a height of 40
m?
A).5s
B).8s
C).4s
D).10s
Neet 12th physics

86.A cycle tyre bursts suddenly. What is the type of this process?
A).Isochoric
B).Isothermal
C).Isobaric
D).Adiabatic
Rrb Je

87.Which of the following defects in timber is not caused by seasoning of timber?


A).splitting
B).war page
C).checks
D).ring all or knots
UPPCL JE CE 21 Feb 2022 Evening Shift Official Paper

88.Plants growing under shade are known as


A).Heliophytes
B).Psammophytes
C).Monocots
D).Sciophytes

89.An invar tape is used for accurate measurement of distance because its coefficient of thermal expansion
is
A).high
B).zero
C).medium
D).low

90.Which of the following equipments is used to level the ground and spreads the loose material?
A).Grader
B).Excavator
C).Tractor
D).Scraper
RSMSSB JE Civil Degree (Re-Exam) Sep 2021 Official Paper

91.Venturimeter is based on the principle of


A).Navier-Stoke's equation
B).Euler's equation of motion
C).Bernoulli's equation
D).Reynold's equation of motion
HSSC JE Civil 11 April 2018 Shift 1

92.Which of the following can be carbon composition of cast iron?


A).0.5%
B).1%
C).2.5%
D).1.5%
UPMRC Fitter Official Paper held on 12th May 2018

93.Input resistance of a common emitter transistor is of the order of


A).1 Ω
B).1 MΩ
C).0.10 Ω
D).1 kΩ
WBPSC JE Electrical 2018 (Held on 18th Feb 2018) Official Paper

94. A particle moves under the effect of a force F = Cx from x = 0 to x = x₁. The work done in the process is
A).Cx₁
B).Cx₁²
C).Zero
D).½Cx₁²
Class 12th Physics work Power Energy

95. The superposition theorem is applicable to


A).Power and current
B).Current only
C).Voltage and current
D).Voltage and power
UPRVUNL AE EC 2014 Official Paper

96. The cores of electromagnets used in energy meter are made up of


A).Carbon
B).Silver
C).Phosphor bronze
D).Silicon-steel
RRB JE EE 30 Aug 2019 (Shift 2) Official Paper

97. Which of the following does not describe the diesel cycle?
A).Constant volume heat addition
B).Limited maximum temperature
C).No spark plug needed
D).High compression ratio
SSC JE Mechanical 11 Oct 2023 Shift 2 Official Paper-I

98. A shaft of diameter D is subjected to a twisting moment T and a bending moment M. If the maximum
bending stress is equal to maximum shear stress developed, then M is equal to
A).2T
B).T
C).1.5T
D).0.5T
JKSSB JE CE 2021 Official Paper Shift 3 (Held on 28 Oct 2021)

99. Turbidity of water is expressed in terms of


A).PO value
B).Silica scale
C).pH value
D).Platinum cobalt scale
BPSC AE Paper 6 (Civil) 14 Oct 2022 Official Paper

100. Which of the following is considered as one item during estimating of work?
A).Super-structure and plinth masonry
B).Plastering and pointing
C).Flooring and skirting ****
D).Foundation and plinth masonry

You might also like