[go: up one dir, main page]

0% found this document useful (0 votes)
149 views37 pages

Communication Skills Class 10 MCQ

Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
149 views37 pages

Communication Skills Class 10 MCQ

Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 37

Grade 10

Artificial Intelligence
Employability Skills
Unit 1- Communication Skills -MCQ
Session 1: Methods of Communication

1. Communication skills are very important in any __________.

a. Occupation

b. Business

c. Both a) and b)

d. None of the above

Ans:

c. Both a) and b)

2. Effective communication helps us __________ properly.

a. Read

b. Write

c. Listen

d. All of the above

Ans:

d. All of the above

3. ‘Communication’ is derived from the Latin word_________, which means ‘to share’.

a. Commūnicāre

b. Communication

c. Commitment

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 1


d. None of the above

Ans:

a. Commūnicāre

4. __________ and ________ communication is very important in work and business environments.

a. Listening and Writing

b. Clear and Concise

c. Both a) and b)

d. None of the above

Ans:

b. Clear and Concise

5. Effective Communication required __________.

a. Good Reading

b. Writing

c. Speaking and listening

d. All of the above

Ans:

d. All of the above

6. To communicate effectively, you must be able to _____________ properly.

a. Read

b. Write

c. Speak and Listen

d. All of the above

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 2


Ans:

c. Speak and Listen

7. ‘Communication’ is derived from the __________ word.

a. Latin Word

b. Devanagari Word

c. Latin Work

d. None of the above

Ans:

a. Latin Word

Communication Skills Class 10 MCQ

8. Communication is the __________of information within a group or between two or more individuals
to reach general/ common understanding.

a. Importance

b. Sharing

c. Both a. and b.

d. None of the above

Ans:

b. Sharing

9. _____________ communication makes understanding easy and fast.

a. Written Communication

b. Face – to – Face Communication

c. E-mail / Notices/ Posters

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 3


d. None of the above

Ans:

b. Face – to – Face Communication

10. Choosing the right communication method depends on several factors.

a. Target audience

b. Costs / Kind / Type of information

c. Urgency/ Priority

d. All of the above

Ans:

d. All of the above

11. Clear and concise communication is of immense importance in _______________ environments.

a. Work Place

b. Business

c. Both a) and b)

d. None of the above

Ans:

c. Both a) and b)

12. If you need to apply for leave at work? Which method of communication will you use?

a. E-mail

b. Poster

c. Newsletter

d. Blog

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 4


Ans:

a. E-mail

13. What action can senders use to deliver their messages?

a. Gestures

b. Speaking

c. Reading

d. Writing

Ans:

d. Writing

14. Communication is defined as the ______________exchange of information, or the giving and


receiving of information.

a. two-way communication

b. one-way communication

c. no way communication

d. three-way communication

Ans:

a. two-way communication

Session 2: Verbal Communication

15. The verbal communication process includes ________.

a. Sounds

b. Words

c. Speech

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 5


d. All of the above

Ans:

d. All of the above

16. Sharing the information with the help of ____________ is known as verbal communication.

a. Sign

b. Word

c. Visual

d. Writing

Ans:

b. Word

17. ______________ability to express our feelings in words.

a. Listening

b. Writing

c. Speaking

d. None of the above

Ans:

c. Speaking

18. Advantages of verbal communication.

a. Easy and Quick

b. Quick response

c. Exchange ideas

d. All of the above

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 6


Ans:

d. All of the above

19. __________ Communication takes place between two individuals and is therefore a one-on-one
discussion. It can be formal or informal.

a. Interpersonal Communication

b. Written Communication

c. Small Group Communication

d. Public Communication

Ans:

a. Interpersonal Communication

20. The sharing of information through the words is known as __________ .

a. Non-Verbal communication

b. Visual Communication

c. Verbal communication

d. Sign language

Ans:

c. Verbal communication

21. ___________ This type of communication is based on writing words. It can be letters, circulars,
reports, manuals, SMS, social media chats, etc. It can be between two people or between groups of
people.

a. Interpersonal Communication

b. Written Communication

c. Small Group Communication

d. Public Communication

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 7


Ans:

b. Written Communication

Communication Skills Class 10 MCQ

22. Having a conversation with more than two people is a type of ______________ communication.

a. Interpersonal Communication

b. Written Communication

c. Small Group Communication

d. Public Communication

Ans:

c. Small Group Communication

23. An address to a large group is an example of __________communication.

a. Interpersonal Communication

b. Written Communication

c. Small Group Communication

d. Public Communication

Ans:

d. Public Communication

24. Depending on the words used, sometimes the meanings can be confusing and difficult to
comprehend if the right words are not used, is an example of __________communication.

a. Verbal Communication

b. Non – Verbal Communication

c. Visual Communication

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 8


d. None of the above

Ans:

a. Verbal Communication

25. Which of the following describes oral communication?

a. Newspapers

b. Letters

c. Phone call

d. E-mail

Ans:

c. Phone call

26. What kinds of words should we use when communicating verbally?

a. Acronyms

b. Simple

c. Technical

d. Jargons

Ans:

b. Simple

27. Why do we use e-mails?

a. To communicate with a large number of people at once.

b. To share documents and files.

c. to communicate with each other in real-time

d. To keep a record of communication.

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 9


Ans:

d. To keep a record of communication.

28. What are the drawbacks of verbal communication?

a. Cultural differences

b. Different languages

c. Inability to understand the colloquial phrases

d. All of the above

Ans:

d. All of the above

Communication Skills Class 10 MCQ

Session 3: Non-Verbal Communication

29. ____________ communication refers to the process of exchanging information or messages without
using any spoken or written words.

a. Verbal Communication

b. Non – Verbal Communication

c. Visual Communication

d. None of the above

Ans:

b. Non – Verbal Communication

30. _________ communication takes place through body movements, facial expressions, arms, etc.

a. 30%

b. 90%

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 10


c. 55%

d. 60%

Ans:

c. 55%

31. ________ percentage of communication is done using voice, tone, pauses, etc.

a. 44%

b. 38%

c. 28%

d. 98%

Ans:

b. 38%

32. ________ percentage of communication is done using words.

a. 7%

b. 17%

c. 22%

d. 31%

Ans:

a. 7%

33. Globally, _______% of communication is non-verbal.

a. 32%

b. 70%

c. 93%

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 11


d. 40%

Ans:

c. 93%

34. When you raise your hand to greet or say goodbye, or point at someone, these are examples of
_____________.

a. Expressions

b. Gestures

c. Written

d. None of the above

Ans:

b. Gestures

35. Smiling when you are happy and making a sad face when you are sad are examples of
_____________.

a. Expressions

b. Gestures

c. Written

d. None of the above

Ans:

a. Expressions

36. __________ by which attitudes and feelings are communicated. Standing straight, showing interest.

a. Expressions

b. Written

c. Body Language

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 12


d. None of the above

Ans:

c. Body Language

37. Example of facial expressions _____________.

a. Smile when you meet someone.

b. Keep your face relaxed

c. Match your expressions with your words.

d. All of the above

Ans:

d. All of the above

38. Example of posture ___________.

a. Keep your shoulders straight and body relaxed.

b. Sit straight while resting your hands and feet in relaxed position

c. While standing, keep your hands by your sides.

d. All of the above

Ans:

d. All of the above

39. Example of Gesture or Body Language _________.

a. Keep your hands open

b. Avoid pointing your finger

c. Tilt your head a bit to show that you are attentive.

d. All of the above

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 13


Ans:

d. All of the above

40. Example of paralanguage ___________.

a. Use a suitable tone and volume

b. Maintain a moderate speed while talking

c. Both a) and b)

d. None of the above

Ans:

c. Both a) and b)

41. The practice of exchanging messages only through images or pictures is called __________.

a. Verbal Communication

b. Non-Verbal Communication

c. Visual Communication

d. None of the above

Ans:

c. Visual Communication

42. Example of visual communication?

a. No parking symbol

b. Under CCTV surveillance symbol

c. No entry symbol

d. All of the above

Ans:

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 14


d. All of the above

43. Which of these facial expressions is a favorable (good) one?

a. Frowning while concentrating

b. Maintaining eye contact

c. Smiling continuously

d. Rolling up your eyes

Ans:

c. Smiling continuously

44. What does a straight (upright) body posture communicate or demonstrate?

a. Pride

b. Professionalism

c. Confidence

d. Humility

Ans:

c. Confidence

45. Which of the following is NOT an acceptable form of nonverbal communication at work?

a. Keeping hands in pockets while talking

b. Talking at moderate speed

c. Sitting straight

d. Tilting head a bit to listen

Ans:

c. Sitting straight

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 15


46. Which of the following statements is true about communication?

a. 50% of our communication is non-verbal

b. 20% communication is done using body movements, face, arms, etc.

c. 5% communication is done using voice, tone, pauses, etc.

d. 7% communication is done using words

Ans:

d. 7% communication is done using words

Session 4: Communication Cycle and Importance of Feedback

47. __________ is an important part of the communication cycle.

a. Feedback

b. Review

c. Addressing

d. None of the above

Ans:

a. Feedback

48. A good feedback is always ________.

a. Specific

b. Helpful

c. Kind

d. All of the above

Ans:

d. All of the above

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 16


49. What are the different types of feedback?

a. Positive Feedback

b. Negative Feedback

c. No Feedback

d. All of the above

Ans:

d. All of the above

50. Why is feedback important?

a. It validates effective listening

b. It motivates

c. It improves performance

d. All of the above

Ans:

d. All of the above

51. Which of these is an example of positive feedback?

a. You are always doing it the wrong way

b. I noticed your dedication towards the project.

c. Excellent, your work has improved

d. All of the above

Ans:

c. Excellent, your work has improved

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 17


52. Which of these is an example of negative feedback?

a. I hate to tell you this, but your drawing skills are poor.

b. You can surely improve your drawing.

c. This is a good drawing but you can do better.

d. None of the above

Ans:

a. I hate to tell you this, but your drawing skills are poor.

53. Which of the following is an effective element of good feedback?

a. Specific

b. Direct and honest

c. Detailed and time consuming

d. Opinion – based

Ans:

b. Direct and honest

Session 5: Barriers to Effective Communication

54. What are the barriers of effective communication?

a. Physical Barriers

b. Linguistic Barriers

c. Interpersonal Barriers

d. All of the above

Ans:

d. All of the above

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 18


55. ___________ are when people of different cultures are unable to understand each other’s customs,
resulting in inconveniences and difficulties.

a. Cultural Barriers

b. Organizational Barriers

c. Interpersonal barriers

d. Linguistic Barriers

Ans:

a. Cultural Barriers

56. When the sender’s message is received differently than how it was intended, ____________barriers
occur.

a. Cultural Barriers

b. Organizational Barriers

c. Interpersonal barriers

d. Linguistic Barriers

Ans:

c. Interpersonal barriers

57. What can we do to overcome the communication barrier?

a. Use simple language

b. Do not form assumptions on culture, religion or geography

c. Try to communicate in person as much as possible

d. All of the above

Ans:

d. All of the above

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 19


58. From the following which one is NOT a common communication barrier?

a. Financial barrier

b. Interpersonal Barrier

c. Linguistic barrier

d. Organizational barrier

Ans:

a. Financial barrier

59. What are the ways to overcome form communication barriers?

a. Respecting each other’s differences

b. Using a translator

c. Not communicating at all

d. Using your own language for comfort

Ans:

b. Using a translator

Session 6: Writing Skills – Parts of Speech

60. Emails, letters, notes, articles, SMSs/chats, blogs, etc. are all examples of _________ skills.

a. Verbal communication

b. Non-verbal communication

c. Visual communication

d. None of the above

Ans:

a. Verbal communication

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 20


61. __________ is a collection of words that expresses a complete thought.

a. Sentence

b. Punctuation

c. Conjunction

d. All of the above

Ans:

a. Sentence

62. All sentences begin with _____________.

a. Small letter

b. Capital letter

c. Question mark

d. Punctuation mark

Ans:

b. Capital letter

63. What are the capitalization rules in communication skills?

a. The first letter in the titles used before people’s names.

b. Capitalize the letter ‘I’ when it is used as a word

c. Capitalize the first letter in every sentence.

d. All of the above

Ans:

d. All of the above

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 21


64. Full stop, comma, question mark, exclamation mark, and apostrophe are examples of __________.
mark.

a. Sentence

b. Punctuation

c. Conjunction

d. None of the above

Ans:

b. Punctuation

65. Which of the following is the adjective for the underlined word?

a. The Girl on the Train is a best – seller

b. I can speak French

c. Radha has a red dress

d. Adbul can swim fast

Ans:

c. Radha has a red dress

66. Which of these sentence is capitalized correctly?

a. The Tiger is a strong animal.

b. Salim is visiting India in july

c. Ravi and i are going to the movies

d. She is arriving on Monday.

Ans:

b. Salim is visiting India in july

67. Which of these sentences is correctly punctured?

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 22


a. I am so excited about my first foreign trip

b. I had bread omelet and a Banana for breakfast.

c. When is the party.

d. This is Abdul’s notebook

Ans:

b. I had bread omelet and a Banana for breakfast.

68. Can you find the adverbs from the following sentences?

a. I opened the door lock

b. Sanjay gifted me a new pen

c. Divya drinks milk every day

d. Sita is 5 – feet tall.

Ans:

d. Sita is 5 – feet tall.

Session 7: Writing Skills – Sentence

69. Almost every English sentence has _____________.

a. Subject

b. Verb

c. Both a) and b)

d. None of the above

Ans:

c. Both a) and b)

70. In communication skills, how many different types of sentences are there?

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 23


a. Direct sentence

b. Indirect sentence

c. Both a) and b)

d. None of the above

Ans:

c. Both a) and b)

71. Sentences where the subject does an action are known as __________.

a. Active voice

b. Passive voice

c. Both a) and b)

d. None of the above

Ans:

a. Active voice

72. If the subject receives an action it is known as ________.

a. Active voice

b. Passive voice

c. Both a) and b)

d. None of the above

Ans:

b. Passive voice

73. What are the different types of sentences?

a. Declarative Sentence

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 24


b. Interrogative Sentence

c. Exclamatory Sentence & Imperative Sentence

d. All of the above

Ans:

d. All of the above

74. A group of sentences forms a __________.

a. Paragraph

b. Group Sentence

c. Both a) and b)

d. None of the above

Ans:

a. Paragraph

75. Identify the verb, object and subject in the sentence, ‘The car crashed into a tree.’

a. Verb: the tree; Object: a crashed; Subject: the car

b. Verb: crashed; Object: The car; Subject: a tree

c. Verb: crashed; Object: a tree; Subject: the car

d. Verb: the car; Object: crashed; Subject: the tree

Ans:

c. Object: a tree; Verb: crashed; Subject: the car

76. Identify the indirect object, ‘The musician played music for the audience.’

a. The band

b. played

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 25


c. music

d. Audience

Ans:

b. played

77. Which of these is an imperative sentence?

a. Switch off the fan.

b. Sheila has gone to the market.

c. Where are my pen colours?

d. Oh no! I missed my flight.

Ans:

a. Switch off the fan.

78. Which of these sentences is in active voice?

a. A movie is being watched by them.

b. The car was repaired by Raju.

c. He is reading a book.

d. The thief was being chased by a policeman.

Ans:

c. He is reading a book.

79. What is a sentence?

a. It is collection of group of ideas

b. A collection of words that expresses a whole thought

c. A set of guidelines that must be followed in order to write properly

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 26


d. All of the basic punctuation signs and contained in this set of words.

Ans:

d. All of the above

80. Which sentence contains both indirect and direct object?

a. I am watching TV.

b. She bought a blue pen.

c. The girls played cricket.

d. He wrote his sister a letter.

Ans:

d. He wrote his sister a letter.

81. The passive voice is used in which of the following statements?

a. They are watching a movie.

b. The clock was repaired by Ramesh.

c. In the room, he is asleep.

d. My pet horse bit the policeman.

Ans:

b. The clock was repaired by Ramesh.

82. Which element of communication listens or understands the message?

a. Channel

b. Sender

c. Receiver

d. None of the above

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 27


Ans:

c. Receiver

83. Sentences where the subject does an action are known as __________.

a. Active voice

b. Passive voice

c. Both a) and b)

d. None of the above

Ans:

a. Active voice

Competency Based Questions for Board Examination

1. Which of these is NOT a common communication barrier?

a. Linguistic barrier

b. Interpersonal barrier

c. Financial barrier

d. Organizational barrier

Ans:

c. Financial barrier

2. Which of the following is not a form of written communication?

a. Circulars

b. Reports

c. Discussion

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 28


d. SMS

Ans:

c. Discussion

3. Beard or moustache is considered a sign of masculinity in India, but it is frowned upon in other
countries as they think it indicates low beauty standards. This can be considered as:

a. Physical Barrier

b. Cultural Barrier

c. Linguistic Barrier

d. Interpersonal Barrier

Ans:

b. Cultural Barrier

4. _ are group of words that work together to communicate an element of speech.

a. Verb

b. Phrases

c. Sentences

d. Adverb

Ans:

b. Phrase

5. Election campaigns are the example of communication.

a. Public

b. Small Group

c. Written

d. Interpersonal

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 29


Ans:

a. Public

6. Which of the following is not a form of written communication:

a. Circulars

b. Reports

c. Discussion

d. SMS

Ans:

c. Discussion

7. A manager is discussing the performance with an employee. Which kind of verbal communication is
this?

a. Interpersonal Communication

b. Written Communication

c. Small group Communication

d. Public Communication

Ans:

a. Interpersonal Communication

8. _ and _ communication is of immense importance in work and business environments as there are
several parties involved.

a. Vague and concise

b. Clear and lengthy

c. Clear and concise

d. Obscure and concise

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 30


Ans:

c. Clear and concise

9. How much percentage (%) of the communication that we do in our day-to-day communication is non-
verbal?

a. 55%

b. 93%

c. 7%

d. 38%

Ans:

b. 93%

10. Remya traveled to Sweden from India to pursue her higher education. But she doesn’t know how to
speak Swedish (language of Sweden). Because of this, she was unable to find a part time job. This is an
example of______.

a. Interpersonal barrier

b. Physical barrier

c. Organisational barrier

d. Linguistic barrier

Ans:

d. Linguistic barrier

11. Which of the following validates effective listening in communication process?

a. Feedback

b. Message

c. Channel

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 31


d. Sender

Ans:

a. Feedback

12. Which of the following is not an element of communication within the communication process
cycle?

a. Channel

b. Receiver

c. Sender

d. Time

Ans:

d. Time

13. __ is a series of sentencs that are organized and coherent and are all related to a single topic.

a. Determiner

b. Pargraph

c. Article

d. Speech

Ans:

b. Pargraph

14. Rahul moved to Japan from India for work. However, he struggles to adapt because he is not familiar
with Japanese customs and etiquette, which affects his interactions with coworkers. This is an example
of:

a. Interpersonal barrier

b. Cultural barrier

c. Physical barrier

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 32


d. Linguistic barrier

Ans:

b. Cultural barrier

15. You need to apply leave at work? Which method of Communication will you use?

a. e-mail

b. Poster

c. Newsletter

d. Blog

Ans:

a. e-mail

16. Which of the following is not a part of Body Language?

a. Facial expressions

b. The use of space

c. Clarity of speech

d. Gestures

Ans:

c. Clarity of speech

17. In the process of communication, the messenger does the and the recipient does the _.

a. encoding, coding

b. decoding, coding

c. decoding, encoding

d. coding, decoding

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 33


Ans:

d. coding, decoding

18. Which of the following types of communication takes place when one individual addresses a large
gathering?

a. Written communication

b. Public Commincation

c. Small group communication

d. Interpersonal communication

Ans:

b. Public Commincation

19. The word ‘communication’ comes from the Latin word communicate, which means _.

a. to give

b. to share

c. to take

d. to spread

Ans:

b. to share

20. Which of the following is a type of verbal communication?

a. Gestures

b. Body language

c. Facial expressions

d. Interpersonal communication

Ans:

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 34


d. Interpersonal communication

21. The __ conveys the message to the sender in the form of feedback to complete the communication
cycle.

a. Sender

b. Environment

c. Receiver

d. Circumstances

Ans:

c. Receiver

22. To learn a language, one needs to develop which of the following key skills?

a. Listening, Speaking, Writing and Copying

b. Listening, Seeing, Informing and Writing

c. Listening, Speaking, Reading and Writing

d. Listening, Speaking, Arguing and Writing

Ans:

c. Listening, Speaking, Reading and Writing

23. A paragraph is a series of sentences, that are organized and coherent, and are all related to __.

a. Adverb

b. Noun

c. Single topic

d. Multiple topics

Ans:

c. Single topic

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 35


24. __ keys include keys for punctuation mark such as colon, question mark etc.

a. Control

b. Enter

c. Punctuation

d. Navigation

Ans:

c. Punctuation

25. Hearing is a/an __ process.

a. Passive

b. Active

c. Both active and passive

d. Dynamic

Ans:

c. Both active and passive

26. Which type of words are used for verbal communcation?

a. Simple

b. Acronyms

c. Jargons

d. Technical

Ans:

a. Simple

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 36


27. Which of the following listens or understands the message?

a. Reciver

b. Channel

c. Sender

d. Messenger

Ans:

a. Reciver

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Artificial Intelligence- Kavitha Raghavan Page 37

You might also like