[go: up one dir, main page]

0% found this document useful (0 votes)
85 views16 pages

Top 100 Maths For Bank Job Preli

The document provides a collection of 100 math problems and solutions aimed at preparing candidates for bank and BCS examinations. It includes various topics such as prime numbers, ratios, averages, and basic algebra, with each problem followed by a detailed solution. The problems are designed to test mathematical reasoning and problem-solving skills relevant to competitive exams.

Uploaded by

arvinddut77
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
85 views16 pages

Top 100 Maths For Bank Job Preli

The document provides a collection of 100 math problems and solutions aimed at preparing candidates for bank and BCS examinations. It includes various topics such as prime numbers, ratios, averages, and basic algebra, with each problem followed by a detailed solution. The problems are designed to test mathematical reasoning and problem-solving skills relevant to competitive exams.

Uploaded by

arvinddut77
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 16

[CAREER AID FOR BANK AND BCS] Top 100 Maths

Top 100 Preli Math


Segment - 01
1) If both x and y are prime numbers, which of the following CANNOT be the product of x and y? [hw`
x Ges y DfqB †gŠwjK msL¨v nq, Zvn‡j wb‡Pi †KvbwU x Ges y Gi ¸Ydj n‡Z cv‡i bv?] [RUPALI OFFICER − 2019]
a) 6 b) 10 c) 35 d) 27
Solution:
3×2=6 5 × 2 = 10 5 × 7 = 35 3 × 9 = 27
9 is not a prime number. So Ans: d)
2) How many integers from 1 to 1000 are divisible by 30 but not by 16?
a) 29 b) 31 c) 32 d) 38
1000
Solution: Number of integers from 1 to 1000 that are, Divisible by 30 = = 33.33
30
1000
Divisible by 16 and 30 i.e: 240 (LCM of 16 & 30) = =4
240
So, the number of integers from 1 to 1000 that are divisible by 30 but not by 16 is = 33 − 4 = 29 Ans: a)
3) P and Q are brothers. R and S are sisters. The father of P is brother of S. Q is related to R as
a) aunt b) uncle c) father d) mother
Solution:
P's father = S's brother
Q's father = S's brother
Q's father = R's brother
R is the aunt of Q Ans: a)
.4) If w is 10% less than x, and y is 30% less than z, then wy is what percent less than xz? [SONALI
SO 2018, RUPALI OFFICER 2019, Rupali ANE 2021]
a) 10% b) 20% c) 37% d) 40%
Solution: Let, x = 10 therefore, w = 9
Again z = 10 therefore y = 7
Now, wy = 9×7 = 63 and xz = 10×10 = 100
xz – wy = 100 − 63 = 37% Ans: 37%
5) A group of 7 members having a majority of boys is to be formed out of 7 boys and 4 girls. The
number of ways the group can be formed is
a) 80 b) 100 c) 294 d) 110
Solution:
No. Of way = 6 C  1C + 5 C  2C + 4 C  3C = 294
7 4 7 4 7 4
Ans: c)
6) The next number in the sequence 3, 6, 11, 18, 27, ... is-
a) 10 b) 38 c) 37 d) 40
Solution: 3 − 6 = 3
6 − 11 = 5
11 − 18 = 7
18 − 27 = 9
27 − 38 = 11
myZivs cieZ©x msL¨vwU 38. Ans: b)
7) The HC.F. Of two numbers are 24. The number which can be their LCM is [Rupali Bank Ltd,
Officer 2019]

1
[CAREER AID FOR BANK AND BCS] Top 100 Maths

a) 24 b) 128 c) 148 d) 120


Solution: 120 is multiple of 24
Suppose, the numbers are 24x and 24y where x and y are coprime numbers.
So, their HCF = 24
Another way
Their LCM = 24xy
Here, whatever be the value of x and y, we can say, their LCM is a multiple of 24.
Among the option values only 120 is a multiple of 24. So, 120 can be the LCM of the given numbers.
Ans: d)
8) The average of eight numbers is 14. The average of six of these numbers is 16. The average of the
remaining two numbers is-
a) 24 b) 8 c) 14 d) 12
Solution: Sum of the remaining two numbers = (sum of eight numbers) - (sum of six numbers) = 14×8
– 16×6 = 16
Average of those two numbers = 16÷2 = 8.
Average of 8 numbers = 14
Sum = 8 x 14 = 112
Sum of first 6 numbers = 6 x 16 = 96
Sum of Last 2 numbers = 112-96 = 16
Average of the last 2 numbers = 16/2 = 8 Ans: b)
9) If A = {1, 2, 3, 4, 5}, then the number of proper subsets of A is [SONALI SO 2018]
a) 120 b) 30 c) 31 d) 32
Solution: Power set of A = 25 = 32
Proper subset = P(A) −1 = 32−1 = 31 Ans: c)
10) Two numbers are in the ratio 2:5. If 16 is added to both the numbers, their ratio becomes 1:2.
The numbers are-
a) 120 b) 30 c) 31 d) 32
Solution: Suppose, the numbers are 2x and 5x respectively.
According to the question,
(2x+16): (5x+16) = 1: 2
Or, 5x + 16 = 4x + 32
⸫x = 16
The numbers are = 2×16 = 32 and 5×16 = 80. Ans: d)
11) If 1-2x ≤ 3 then-
a) x ≤ – 2 b) x ≤ – 2 c) x ≤ – 1 d) x ≥ – 1
Solution: 1 – 2x ≤ 3
Or, –2x ≤ 3–1
Or,–2x ≤ 2
Or, 2x ≥ –2
Or, x ≥ –1 Ans: d)
y 1
12) If = and x + 2y =10 then x is − [Rupali Bank Ltd. (Officer − 2019)]
x 3
a) 2 b) 3 c) 4 d) 6
y 1 x
Solution: = Or, y =
x 3 3

2
[CAREER AID FOR BANK AND BCS] Top 100 Maths

2 5x 3  10
Now, x + 2y = 10 Or, x + x = 10 Or, = 10 Or, x = x=6 Ans: d)
3 3 5
13) 3 3
How many real roots does the polynomial 2x + 8x − 7 have? [eûc`x 2x + 8x − 7 Gi cÖKZ … g~j
KZwU?][PKB Officer − 2020]
a) none b) one c) two d) three
Solution: From the equation the changing pattern of mathematical sign + + −
The sign has change once a time. Ans: a)
14) If xy = 2 and xy2 = 8, what is the value of x? [RUPALI OFFICER 2019]
a) 4 b) 2 c) ½ d) 8
2
Solution: Given that, xy = 2 Therefore, x =
y
And, xy2 = 8
2 2
Putting the value of x = we get, × y2 = 8
y y
Or, 2y = 8 Or, y = 4
Now as we know, Or, xy = 2 Or, x × 4 = 2 Or, x = ½
Alternative way
Given that, xy = 2 or, x2y2 = 4
2 2
xy 4 1
Now, 2 = x= Ans: c)
xy 8 2
1 1
15) If a – , what is a³ – 3 ?
a a
a) 14 b) 2 c) ½ d) 8
1
Solution: Given, a – = 2
a
1
Or, (a – )³ = 2³
a
1 1 1
Or, a³ – 3 – 3×a× ×(a – ) = 8
a a a
1
Or, a³ – 3 – 3×2 = 8
a
1
Or, a³ – 3 = 14 Ans: a)
a
16) The three sides of a triangle are x+1, 2x-1 and 3x+1 respectively and the perimeter is 25cm. The
length of the smallest side is [Agrani Bank – (Cash)-2018, Rupali BankOfficer-2019, BB OFF 2019]
a) 5 cm b) 6 cm c) 4 cm d) 7 cm
Solution: Here, (x+1) + (2x−1) + (3x+1) = 25 Or, 6x = 24 ⸫x=4
So, the smallest side is 4+1 = 5 Ans: a)
17) There are 10 true-false questions in an examination. These questions can be answered in-
a) 10 b) 20 ways c) 100 ways d) 1024 ways
Solution: Number of options = 2
Number of questions = 10
Number of ways to answer = 210 = 1024. Ans: d)
18) The difference in taka between simple and compound interest at 5% annually on a sum of Tk.
5000 after 2 years is-
a) 10 b) 12.50 c) 20 d) 12
Solution:

3
[CAREER AID FOR BANK AND BCS] Top 100 Maths

Simple interest = 5000 × 2 × 5% = Tk. 500


Compound interest = (5000 × 1.05)² – 5000 = 5000×105×105/100×100 – 5000 = Tk. 512.50
Difference = Tk. (512.50–500) = Tk. 12.50. Ans: b)
19) If the diagonal of a square measures 16√2 cm, what is the area of the square in sq. cm?
a) 32√2 b) 64√2 c) 128 d) 256
Solution:
Diagonal of a square = side × √2
Now, a√2= 16√2 Or, a =16
So, the area of the square is, a2 = 162 = 256 sq. cm Ans: d)
9 1
20) If logx2 =  the value of the base is − [Combined 4 banks (S.O.IT − 2018)]
16 2
16 9 256 81
a) b) c) d)
9 16 81 256
Solution: GLv‡b wfwË = x2
1
29 1 2 2 9
logx = Or, (x ) =
16 2 16
2
 1 2
 
Or, (x2) 2  =   [Dfqc‡¶ 2 NvZ wb‡q] Or,x2 =   =
9 16 2 256
Ans: c)
16  9  81
21) If cos A + cos2A = 1, then the value of the expression (cos2A + cosA) is
a) 1 b) ½ c) 2 d) 3
Solution:
Given that, cos A + cos2A = 1 Or, cos2A + cosA = 1 Ans: a)
Segment - 02
1) 1 nautical miles =
a) 5220 b) 7080 c) 6250 d) 6076
Solution: 1 bwUK¨vj gvBj = 1852 wgUvi = 6076.01 dyU Ans: d)
2) If x:y = 5:3, then (8x–5y):(8x+5y) =?
a) 3:12 b) 8:13 c) 3:11 d) 5:11
Solution:
Let, x = 5 and y = 3 therefore, (8×5–5×3): (8×5+5×3) = 40 –15: 40+15 = 25:55 = 5:11 Ans: c)
3) The average of 5 consecutive number integers starting with m as 1st integer is n. Then n is?
a) m b) m+4 c) m+2 d) n
Solution: g‡bKwi, m w`‡q ïiæ nIqv 5wU avivevwnK c~Y© msL¨v h_vµ‡gt m, m + 1, m + 2, m + 3, m + 4
G‡`i Mo = m + 2 [avivevwnK we‡Rvo msL¨vi Mo msL¨v¸wji ga¨K]
Another way, Sum of the 5 consecutive number integers m+(m+1)+(m+2)+(m+3)+(m+4) = 5n
Or, 5m+10 = 5n
Or, n = m+2 Ans: c)
4) The difference of two number is 20% of larger number. If the smaller number is 20 then the
larger number? Abyev`t `ywU msL¨vi cv_©K¨ e„nËi msL¨vi 20%| hw` ‡QvU msL¨vwU 20 nq Z‡e e„nËi msL¨vwU KZ?
Solution: Let, Larger number is = a and Smaller = 20
According to the question, a – 20 = 20% of a
a
Or, a – 20 =
5
Or, 5a – a = 100
Or, a = 25 Ans: a)

4
[CAREER AID FOR BANK AND BCS] Top 100 Maths

5) A mother said to her daughter “I was as old as you are at present, at the time of your birth." If
the mother age 38 is now. Daughter age five years back was? Abyev`t GKRb gv Zvi ‡g‡q‡K ej‡jb,"‡Zvgvi
R‡b¥i mgq Avgvi eqm ‡Zvgvi GLbKvi eq‡mi g‡ZvB wQj|" hw` gv‡qi eqm GLb 38 nq| cvuP eQi Av‡M ‡g‡qi eqm KZ wQj?
a) 40 b) 16 c) 14 d) 40
Solution: Let, Daughter Present age be x
According to the question, 38 – x = x
Or, 2x = 38 Or, x = 19
5 Years Back daughter age = 19 – 5 = 14 years
gv I †g‡qi eq‡mi m¤cK©
Mother Daughter
25 1
30 5
35 10
40 15
45 20
50 (Daughter×2) 25
Ans: c)
6) The price of a pen is 25% more than the price of a book. The price of a pen holder is 50% more
than the price of a book. How much is the price of a pen holder more than the price of a pen?
Abyev`t GKwU Kj‡gi `vg GKwU eB‡qi `v‡gi ‡P‡q 25% ‡ewk| GKwU Kj‡gi avi‡Ki `vg GKwU eB‡qi `v‡gi ‡P‡q 50%
‡ewk| GKwU Kj‡gi avi‡Ki `vg GKwU Kj‡gi `v‡gi ‡P‡q KZ ‡ewk?
a) 40% b) 20% c) 14% d) 10%
Solution:
Price of Pen: Price of Book = 125: 100 = 5:4
Price of Book: Price of Pen holder = 100: 150 = 2:3 = 4:6
So, Pen: Book: Pen holder = 5: 4: 6
2
Req. % = ×100 % = 20% Ans: b)
10
7) The sum of Tk 312 was divided among 100 boys and girls in a such way that each boy get Tk. 3.6
and each girl get Tk. 2.4. The number of girls is?
a) 35 b) 60 c) 40 d) 45
Solution:
Let, girls = x Another way
2.4x + (100 – x)×3.6 = 312 x + y = 100.......... (1)
Or, 2.4x + 360 – 3.6x = 312 Or, 3.60x + 3.60 y = 360
48 Again, 3.60 x + 2.40y = 312........ (2)
Or, x = = 40
1.2 Or, 1.2y = 360 – 312
48
Or, y = = 40 Ans: b)
1.2
8) The temperature in a city was 20C. What is the equivalent of this temperature in degree
Fahrenheit? [GKwU kn‡ii ZvcgvÎv wQj 20C. dv‡ibnvB‡U GB ZvcgvÎvi mgZzj¨ ZvcgvÎv KZ?] [BB AD ‒ 2021]
a) 4 b) 68 c) 132 d) 43.1
Solution: Here, given temperature, C = 20C
C F  32 20 F  32
We know that, = Or, =
5 9 5 9
1
Or, F = × (9 × 20+ 32 × 5) = 68 Ans: b)
5

5
[CAREER AID FOR BANK AND BCS] Top 100 Maths

9) The volume of a cube is 27 cubic meters; find the surface area of the cube. [COMBINED 4 BANKS,
AP – 2020, CTI]
a) 9 square meters b) 18 square meters c) 54 square meters d) none of these
Solution: Here, Volume in cubic = a3 = 27 cubic inches
3
Or, Side of the cube, a = 27 = 3 inches
Surface area of the cube, 6a2 = 6 × 32= 54 sq inches Ans: c)
10) The value of 0.1 × 0.1 =?
a) 0.1 b) 1 c) 0.01 d) 2
Solution: 0.1×0.1 = 0.01 Ans: c)
Segment - 03
1) The values of p for equation 2x²–4x+p = 0 to have real root is:
a) p ≤ 1 b) p ≤ 3 c) p ≤ 2 d) p ≥ 2
Solution:
To have one or more real roots, b²–4ac ≥ 0 [Here, a = 2, b = –4]
Or, (–4)² – 4×2×p ≥ 0
Or, –8p ≥ –16
Or, p ≤ 2 Ans: c)
2) How many integers from 1 to 100 are divisible by 3 but not by 8? [Probashi Kollyan Bank, Officer –
2021]
a) 27 b) 29 c) 30 d) 32
Solution:
Divisible by 3 = 100/3 = 33 integers
Divisible by 8&3, or 24 = 100/24 = 4
Divisible by 3 but not by 8 = 33–4 = 29 Ans: b
3) If x is an integer and y = –2x–8, what is the least value of x for which y is less than 9?
a) − 9 b) − 8 c) − 7 d) − 6
Solution: Here, y < 9
Or, −2x − 8 < 9 Or, −2x < 9+8
Or, −2x < 17 Or, x > −8.5
Here, x is an integer that is greater than −8.5. The least integer that is greater than −8.5 is −8 Ans: b)
4) If x:y = 5:3, then (8x+5y) : (8x–5y) = ?
a) 3:12 b) 8:13 c) 3:11 d) 11:5
Solution:
Let, x = 5 and y = 3 therefore, (8×5+5×3): (8×5–5×3) = 40+15: 40–15 = 55:25 = 11:5 Ans: d)
1 1
5) If a – , what is a³ – 3 ?
a a
a) 14 b) 2 c) ½ d) 8
1
Solution: Given, a + = 2
a
1
Or, (a + )³ = 2³
a
1 1 1
Or, a³ + + 3×a× ×(a + ) = 8
a3 a a
1
Or, a³ + 3 + 3×2 = 8
a
1
Or, a³ + 3 = 8–6 = 2 Ans: b)
a

6
[CAREER AID FOR BANK AND BCS] Top 100 Maths

6) If 10% of x is equal to 25% of y, and y = 16, what is the value of x?


a) 4 b) 64 c) 24 d) 40
Solution: 10% of x = 25% of 16
10x 25 x
Or, = 16× Or, =4
100 100 10
Or, x = 40 Ans: d)
2 2 4
.7) If sinA + sin A = 1, then the value of the expression (cos A + cos A) is [COMBINED 5 BANKS,
RUPALI OFC 2018, BB OFFICER 2018]
a) 1 b) ½ c) 2 d) 3
Solution: Given that, sinA + sin2A = 1
Or, sinA =1− sin2A
Or, sinA = cos2A
Now, cos2A + cos4A = cos2A + (cos2A)2 = sinA + sin2A =1 Ans: a)
8) A pole casts a √3m long shadow on the ground at an elevation (উন্ন‌তত)600, the height of the pole is−
[COMBINED 5 BANKS]
a) 3m b) √3m c) 3√3m d) 2m
Solution: From right angle ΔABC
A height AB height
tanθ = = =
ground BC 3
height
Or, √3 =
3
60°
B
Or, height = √3×√3 = 3 m
3 C
Another way:
Base Height Hypotenuse
Side 1 3 2
Angle 30 60 90
√3 is opposite of 30we have to find the opposite side of angle 60
Multiply √3, in side triplet we get, √3, √3×√3, 2×√3 = √3, 3, 2√3 Ans: a)
9) If the difference between the circumference and diameter of a circle is 90 cm, then the radius
approximately is - Abyev`t hw` GKwU e„‡Ëi cwiwa Ges e¨v‡mi cv_©K¨ 90 ‡mwg nq, Zvn‡j e¨vmva©wU AvbygvwbK KZ n‡e?
[COMBINED 5 BANKS]
a) 21 cm b) 19 cm c) 20 cm d) 22 cm
Solution: Circumference of a circle = 2πr
Diameter of a circle, D = 2r
According to the question,
2πr −2r = 90 Or, r(π−1) = 45
22 r
Or, r(  1) =45 Or, 15 × = 45
7 7
7
Or, r = 45 × = 21 Ans: a)
15
10) If the length of a side of a regular (সু঳ম) pentagon is 4 cm, the area of the pentagon is approximately
- [COMBINED 5 BANKS]
a) 25 cm2 b) 27 cm2 c) 29 cm2 d) 32 cm2
Solution: Area of the pentagon,
1 1
 n  5(5 + 2 5)  a2 = × 5 × 5(5 + 2 5) × a2
a 4

7
[CAREER AID FOR BANK AND BCS] Top 100 Maths

= 4 × ( 25 + 10 5) = 4  25 + 10  2.23 shortcut : 3 × side2


= 3  4 × 4 = 27.7
= 4 × √47 = 4×6.86 = 27.44 ~ 27
Another way:
s cot 
n 2 180
Area of a polygon (given the length) =
4  n 
Where, n = no of sides = 5
s = length of the sides = 4
According to the question
s cot 
n 2 180 5 2 180 5 180 0 1 1
4  n  = 4 4 cot  5  = 4 ×16×cot  5  [cot36 = tan36 = 0.73 = 1.37]
= 5 × 4 × cot360 = 20 × 1.37= 27.4 Ans: b)
11) The height of an equilateral triangle with a side 2 cm is [COMBINED 5 BANKS]
a) √3 cm b) 2√3 cm c) 3√2 cm d) √5 cm
Solution:
a 2
Height of the equilateral triangle = √3 × = √3 × =√3 Ans: a)
2 2
12) The next number in the sequence 3, 4, 8, 17, 33 ... is
a) 17 b) 58 c) 20 d) 21
Solution:
3=3+0
4=3+1
8=4+4
17 = 8 + 9
33 = 17 + 16
1−−4−−9−−−16−−−−−−−− the next one is 25.
So, the next number in the sequence is = 33 + 25 = 58 Ans: b)
13) The second and third terms of a geometric series are 9 and 3 respectively. The fifth term of the
series is [COMBINED 5 BANKS]
1 1 1 1
a) b) c) d)
3 9 2 27
1
Solution: 2nd × r = 3rd Or, 9 × r = 3 Or, r =
3
1 1 1
Now, 4th term = 3 × = 1; 5th term = 1× = Ans: a)
3 3 3
.14) If two fair coins are flipped, what is the probability that one will come up heads and the other
tails? [COMBINED 5 BANKS]
1 1 1 3
a) b) c) d)
4 3 2 4
Solution:
Total events, {HH, HT, TT, TH} = 4
One Head or Tail {HT, TH} = 2
2 1
So, probability = = Ans: c)
4 2

8
[CAREER AID FOR BANK AND BCS] Top 100 Maths

.15) All possible three digit numbers are formed by 1, 3, 5. If one number is chosen randomly, the
probability that it would be divisible by 5 is? Abyev`t mg¯Í m¤¢ve¨ wZb A‡¼i wWwRU 1, 3, 5 Øviv MwVZ| hw` GKwU
msL¨v G‡jv‡g‡jvfv‡e wbe©vwPZ nq, Zvn‡j msL¨vwU 5 Øviv wefvR¨ nIqvi m¤¢vebv KZ?
1 1 1 3
a) b) c) d)
4 3 2 4
Solution:
Total number of 3 digit numbers that can be formed by 1, 3, 5 is = 3! = 6
Keeping 5 at the units position, total number of 3 digit numbers that can be formed by 1, 3, 5 is = 2! = 2
2 1
Probability = = Ans: b)
6 3
16) The line perpendicular to y = x−2 is? [Combined Exam – (Officer)−2018]
a) y = 2x+1 b) 2y = −2x−5 c) 2y = x+7 d) y = 3x+1
Solution: Here, y = x−2
Slope of the line perpendicular বের করতত ঵ত঱ প্রথতম y = mx+c সূত্র ব্যে঵ার কতর Slope of Straight line
বের করতত ঵তে।তারপর তার তেপরীত ঋণাত্বক ভগ্াাংল তিতত ঵তে।প্রশ্ন অনুযায়ী y = x−2 বরখার ঢা঱ = 1. তা঵ত঱ তার তেপরীত ঋণাত্বক ভগ্াাংল
= −1 অথ থাৎ Slope of the line perpendicular = −1. এখি x এর ঴঵গ ত঵ত঴তে −1ে঴াত঱ পাই,
y = −1×x−2 Or, y = −x−2
Or, y+x+2 = 0 Or, 2y = −2x – 4, similar to option ‘b’ Ans: b)
29 1
17) If logx =  the value of the base is − [Combined 4 banks (S.O.IT − 2018)]
16 2
16 9 256 81
a) b) c) d)
9 16 81 256
Solution: GLv‡b wfwË = x2
1
29 1 2 2 9
logx = Or, (x ) =
16 2 16
2
 1 2
 
Or, (x2) 2  =   [Dfqc‡¶ 2 NvZ wb‡q] Or,x2 =   =
9 16 2 256
Ans: c)
16  9  81
n n n n
18) C1 + C2 + C3 + ....+ Cn = ?
a) 2ⁿ – 1 b) 2ⁿ c) 2ⁿ – 2 d) 1
Solution:
Suppose, n = 4
So, 4C1 + 4C2 + 4C3 + 4C4 = 4+6+4+1 = 15 = 24 –1
Suppose, n = 5
So, 5C1 + 5C2 + 5C3 + 5C4 + 5C5 = 31 = 25 – 1
So, nC1 + nC2 + nC3 + ....+ nCn = 2ⁿ – 1 Ans: a)
19) The solution of the inequality |7–3x| < 2
a) 2 >x< 4 b) x<5/3 c) 3 > x > 5/3 d) x > 3
Solution:
If (7–3x) AFYvZ¥K n‡j cvB, 7–3x < 2 Or, x > 5/3
If (7–3x) FYvZ¥K n‡j cvB, 7–3x > –2 Or, –3x > –9 Or, x < 3
Hence, 3 > x > 5/3 Ans: c)
20) The difference in taka between simple and compound interest at 5% annually on a sum of Tk.
2000 after 2 years is --
a) 7 b) 5 c) 2 d) 10
Solution: Simple interest = 2000 × 2 × 5% = Tk. 200

9
[CAREER AID FOR BANK AND BCS] Top 100 Maths

Compound interest = (2000 × 1.05)² – 2000 = 2000×105×105/100×100 – 2000 = Tk. 205


Difference = Tk. (205 – 200) = Tk. 5 Ans: b)
21) If 3x –7y = 0, and x+2y = 13, then y is --
a) 2 b) 4 c) 3 d) 7
Solution: Given that, 3x–7y = 0 -- - (1)
x+2y = 13[3 Øviv ¸Y K‡i] Or, 3x+6y = 39 -- - (2)
(2) bs †_‡K (1) bs mgxKiY we‡qvM K‡i cvB Now, 13y = 39. Or, y = 3 Ans: c)
Segment - 04
1) If n is an even integer, which of the following must be an odd integer? Abyev`t hw` n GKwU †Rvo c~Y©msL¨v
nq, wb‡Pi †KvbwU Aek¨B GKwU we‡Rvo c~Y©msL¨v n‡Z n‡e?
a) n² – n b) n + 2 c) 3n−1 d) 3n³
Solution:
Options 2 4 Results
a n² − n 2² − 2 = 2 4² − 2 = 14 Even
b n+2 2 + 2 =4 4 + 2 =6 Even
c 3n − 1 3×2 – 1 = 5 3×4 – 1 = 11 Odd
d 3n³ 3×2³ = 24 3×4³ = 192 Even
Ans: c)
2) The perimeter of a circle measures 16π cm, what is the area of the circle in sq. cm? [ BB OFFICER 2019]
a) 32√2 b) 64π c) 256π d) 128π
Solution: Circumference of a circle = 2πr
Now, 2πr = 16π Or, r = 8
The area of the circle, πr2 = π×82 = 64π Ans: b)
3) Bus fares were recently increased from Taka 1.70 to Taka 2.00. What was the approximate
percentage of increase?
a) 18% b) 15% c) 0.15% d) 0.18%
Solution:
Increase amount = Taka (2.00 – 1.70) = Taka 0.30
0.3
Increase percentage = ×100% = (30×100/170) = 17.64...% ≈ 18% Ans: a)
1.7
4) Which of the numbers below is not equivalent to 20%? [BB OFFICER 2019]
a) 1/5 b) 20/100 c) 0.5 d) 0.2
20 1
Solution: 20% = = = 0.2 Ans: c)
100 5
5) What is the H.C.F. of the numbers 36, 54 and 90? [Bangladesh Bank, Officer − 2019]
a) 6 b) 9 c) 12 d) 18
Solution:
Multiple of
36 = 2 × 2 × 3 × 3 54 = 2 × 3 × 3 × 3
90 = 2 × 3 × 3 × 5
Highest common factors = 2, 3, 3
 HCF of 36, 54 and 90 = 2×3×3 = 18 Ans: d)
6) If 1-2x ≤ 3 then-
a) x ≤ – 2 b) x ≤ – 2 c) x ≤ – 1 d) x ≥ – 1
Solution: 1 – 2x ≤ 3
Or, –2x ≤ 3–1

10
[CAREER AID FOR BANK AND BCS] Top 100 Maths

Or, –2x ≤ 2
Or, 2x ≥ –2
Or, x ≥ –1 Ans: d)
1 1
7) If a + = 3, what is a³ + 3 ?
a a
a) 14 b) 2 c) ½ d) 8
1
Solution: Given, a + = 3
a
1
Or, (a + )³ = 3³
a
1 1 1
Or, a³ + 3 + 3×a× ×(a + ) = 27
a a a
1
Or, a³ + 3 + 3×3 = 27
a
1
Or, a³ + 3 = 27 – 9 = 18 Ans: b)
a
8) If secθ+ tanθ = x, then tan θ is [SONALI SO 2018, BB AD 2018, BB OFFICER 2019]
x2 - 1 1 x- 1
a) b) c) d) 1
2x 2x 2x
2 2
Solution: We know that, Sec θ− tan θ = 1
Or, (secθ + tanθ)(secθ −tanθ) =1 Or, x (secθ− tanθ) = 1
1
Or, secθ −tanθ = −−−−−− (i)
x
Again, secθ + tanθ = x (ii)
From (ii) − (i)
x2 - 1 x2 - 1 x2 - 1
Or, 2tanθ = Or, tanθ = Ans:
x 2x 2x
9) If the length of a rectangle is increased by 20% and width is decreased by 20%, what is the
change in area of the rectangle?
a) 20% b) 24% c) 36% d) 44%
Solution: Let Length = 20 m and Width = 10 m
20 m × 10 m = 200 sq. m which is the area
A 20% increase on 20 is 24
A 20 % increase on 10 is 12
So 12 × 24 = 288, (which is the new increased area)
88
Now 288 − 200 = 88 to find the increase in area) And finally × 100 = 44% increase in area)
200
ab 20  20
Another way: ±a ± b ± = 20 + 20 + = 44% Ans: d)
100 100
10) The sum of first 17 terms of the series AP. 5, 9, 13, 17... is?
a) 300 b) 125 c) 629 d) 130
Solution:
Here, a = 5, d = 4, n =17
n 17
Sum of 17 terms = × [2a+ (n−1) d] = (10+16×4) = 17×37 = 629 Ans: c)
2 2

11
[CAREER AID FOR BANK AND BCS] Top 100 Maths

11) All possible three digit numbers are formed by 1, 3, 5. If one number is chosen randomly, the
probability that it would be divisible by 5 is? Abyev`t mg¯Í m¤¢ve¨ wZb A‡¼i wWwRU 1, 3, 5 Øviv MwVZ| hw` GKwU
msL¨v G‡jv‡g‡jvfv‡e wbe©vwPZ nq, Zvn‡j msL¨vwU 5 Øviv wefvR¨ nIqvi m¤¢vebv KZ?
1 1 1 3
a) b) c) d)
4 3 2 4
Solution:
Total number of 3 digit numbers that can be formed by 1, 3, 5 is = 3! = 6
Keeping 5 at the units position, total number of 3 digit numbers that can be formed by 1, 3, 5 is = 2! = 2
2 1
Probability = = Ans: b)
6 3
12) The three sides of a triangle are x+1, 2x-1 and 3x+1 respectively and the perimeter is 25cm. The
length of the smallest side is [Agrani Bank – (Cash)-2018, Rupali BankOfficer-2019, BB OFF 2019]
a) 5 cm b) 6 cm c) 4 cm d) 7 cm
Solution: Here, (x+1) + (2x−1) + (3x+1) = 25 Or, 6x = 24 ⸫x=4
So, the smallest side is 4+1 = 5 Ans: a)
13) If x:y = 5:3, then (8x–5y):(8x+5y) =?
a) 3:12 b) 8:13 c) 3:11 d) 5:11
Solution:
Let, x = 5 and y = 3 therefore, (8×5–5×3): (8×5+5×3) = 40–15: 40+15 = 25:55 = 5:11 Ans: c)
14) The difference in taka between simple and compound interest at 5% annually on a sum of Tk.
5000 after 2 years is-
a) 10 b) 12.50 c) 20 d) 12
Solution:
Simple interest = 5000 × 2 × 5% = Tk. 500
Compound interest = (5000 × 1.05²) – 5000 = 5000×105×105/100×100 - 5000 = Tk. 512.50
Difference = Tk. (512.50−500) = Tk. 12.50. Ans: b)
15) If A = {1, 2, 3, 4, 5}, then the number of proper subsets of A is [SONALI SO 2018]
a) 120 b) 30 c) 31 d) 32
Solution: Power set of A = 25 = 32
Proper subset = P(A) −1 = 32−1 = 31 Ans: c)
log 36
16) log 6 =? [Bangladesh Bank Officer General − 2019]
a) 5 b) 8 c) 3 d) 2
log 36 log 62 2 log 6 n
Solution: = = = 2[ logax = nlogax] Ans: d)
log 6 log 6 log 6
18) Every 3 minutes, 4 liters of water are poured into a 2,000 litre tank. After 2 hours, what percent
of the tank is full?
a) 10% b) 8% c) 4% d) 10%
Solution:
60
cÖwZ 3 wgwb‡U 4 evi Xvjv n‡j, 2 hours G Xvjv n‡e 2 × = 40 evi
3
40 evi 4 litter K‡i ‡gvU cvwb Xvjv nq 40 × 4 litter = 160 liter
160
Required percentage = × 100% = 8% Ans: b)
2000
20) The average of six numbers is 14. The average of four of these numbers is 15. The average of the
remaining two numbers is-
a) 4 b) 8 c) 12 d) 16

12
[CAREER AID FOR BANK AND BCS] Top 100 Maths

Solution:
QqwU msL¨vi mgwó = 14×6 = 84. PviwU msL¨vi mgwó = 15×4 = 60.
24
djZ, `ywUi msL¨vi mgwó =84 – 60 = 24. Ges `ywU msL¨vi Mo = = 12 Ans: c)
2
Segment - 05
1) The lengths of two sides of a triangle are 7 cm and 4 cm respectively. The length of the third side
is –[BKB – (CASH ) -2017]
a) greater then 3cm b) less then 3cm
c) equal to 3 cm d) all are true
Solution: wÎfy‡Ri ‡h ‡Kvb `ywU evûi mgwó Zvi Z…Zxq evû A‡c¶v e„nËi n‡Z n‡e|
GLv‡b 7 Ges 4 Gi e¨eavb 3 myZivs Aci evûwU Aek¨B 3 Gi ‡_‡K eo n‡Z n‡e|
ZvB DËi: third side should be greater than 3. Ans: a)
2) If w + x = − 4, x + y = 25 and y + w = 15, then the average of w, x & y is; [Uttara TAO − 2022]
a) 3 b) 4 c) 5 d) 6
Solution: Here, w + x = ‒ 4, x + y = 25 and y + w = 15
Sum of these equation, 2(w + x + y) = ‒ 4 + 25 + 15 = 36
1
And w + x + y = ×36 = 18
2
1
Hence, the average of w, x & y = × 18 = 6 Ans: d)
3
3) How long will it take for an amount TK 450 to yield TK 81 as interest at 4.5% per annum of
simple interest? [BDBL SO 2017]
a) 4 years b) 4.5 years c) 5 years d) 5.5 years
Solution: Here, Principal, P = Tk 450; Interest, I = Tk 81; Rate of interest, r = 4.5%
Time, n =?
I 81
We know that, I = Pnr Or, n = ⸫ Time = = 4 years. Ans: a)
Pr 4504.5%
4) Club A has 20 members and club B has 27. If a total of 42 people belong to two clubs, how many
people belong to both clubs? [Dhaka Bank TO−22] [BKB – (CASH ) -2017]
a) 3 b) 4 c)5 d)6
Solution:
Here, total people n(AUB) = 42
Club A (20) Club B(27)
In club A, members n(A) = 20
In club B, members n(B) = 27
Both n(A∩B) = ?
Only A Both Only B We know that, n(AUB) = n(A) + n(B) ˗ n(A∩B) = 42 = 20
+ 27 ‒ n(A∩B)
Total = 42 Or, 42 ‒ 47 = ‒ n(A∩B)
Or, n(A∩B) = 5 Ans: c)

5) Today is Aziz's 12th birthday and his father's 40th birthday. How many years from today will
Aziz's A father be twice as old as Aziz’s at that time? [BKB – (CASH ) -2017]
a) 12 b) 24 c) 18 d) 16
Solution:
Let after x years Aziz’s fathers will be double
So, 2(12+x) = 40+x
Or, 24+2x = 40+x So, x = 16 Ans: d)

13
[CAREER AID FOR BANK AND BCS] Top 100 Maths

6) If 61% of Bangladeshi people like cafe, and 74% like tea, how many like both? [BKB OFC 2017]
a) 13% b) 16% c) 26% d) 35%
Solution:
Like both = (61+74) % −100% = 35% Ans: d)
7) A grocer buys some eggs at Tk. 3 each. He finds that 12 of them are broken, but he sells the others
at Tk. 4 each and makes profit of Tk. 96. How many eggs did he buy? [BKB – (CASH ) -2017]
a) 140 b) 142 c) 144 d) 150
Solution:
Let, the grocer buys = x eggs
According to the Question,
4(x–12) –3x = 96
Then, x = 144 Ans: c)
8) What is the original price of a T − shirt, if the sale price after 16% discount is 264? [BKB OFC − 2017]
a) 300 b) 214 c) 320 d) 314
Solution: At 16% discount, 84% = 264
So, 100% = 314.29 ≈ 314 Ans: d)
10) The present ages of John and Mary are in the ratio of 6: 4. Five years ago their ages were in the
ratio of 5: 3. How old is John now? [BKB – (CASH ) -2017]
a) 42 b) 36 c) 30 d) 24
Solution: awi, John Gi eqm 6x eQi Ges Mary Gi 4x eQi
Now, 6x−5:4x–5 = 5:3
5 = 30 Or, 20x−25 = 18x−15 So, x = 5. Age of John is 6×5 = 30 Ans: c)
11) A man buys doughnuts at the rate of Tk. 35 per 100 pieces and sells them at Tk. 7.20 per dozen.
If the profit is Tk. 30, how many doughnuts did he buy? [BKB – (CASH) - 2017]
a) 60 b) 120 c) 180 d) 210
Solution:
35
Cost price of one doughnuts = = 0.35
100
7.20
Selling price of one ‘’ = = 0.6 tk.
12
Profit in one doughnuts = 0.6 − 0.35 = 0.25 tk.
30
So, total doughnuts = = 120 Ans: b)
0.25
12) If y% of x = 29, then x =? [BKB – (CASH ) -2017]
a) 2900/y b) 29x/y c) 29y/x d) 29xy
Solution:
Given, y% of x = 29
100 2900
So x=29× = Ans: a)
y y
13) How many tangents (¯úk©K) to a circle can be drawn from an external point? [BKB – (CASH ) -2017]
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4
Solution:
e„‡Ëi ewn:¯’ ‡Kvb we›`y ‡_‡K H e„‡Ë `ywU gvÎ ¯úk©K AsKb Kiv m¤¢e| Ans: b)
14) The one-third of the complementary angle to 30° is – [B.K.B. (Officer Cash-2017)]
a) 150° b) 100° c) 50° d) 20°
Solution: We know that, complement any angle makes 90° angle
60
Therefore, 90° - 30° = 60° Now, = 20° Ans: d)
3

14
[CAREER AID FOR BANK AND BCS] Top 100 Maths

15) If the area of a rhombus is 54 sq. cm and the length of one of the diagonals is 6 cm then the
length of the other diagonal is -[BKB – (CASH ) -2017]
a) 18 b) 12 c) 16 d) 6
1
Solution: Area of rhombus is = ×D1×D2 [here, D1, D2= Diagonal]
2
1
×6 × D2 = 54 Or, 3 × D2 = 54
2
54
Or, D2 = =18 cm Ans: a)
3
16) If one number exceeds another number by 14 and the larger number is times the smaller
number, then the smaller number is -[BKB – (CASH ) -2017]
a) 13 b) 26 c) 28 d) 31
Solution:
Let large number is 3x and smaller number is 2x
Now, 3x − 2x =14
Or x = 14
So smaller number = 2×14=28 Ans: c)
17) The ratio between two numbers is 3:4 and their sum is 420. The greater one of the two numbers is
- [BKB – (CASH ) -2017]
a) 360 b) 240 c) 180 d) 120
Solution:
60If the number is 3x and 4x then 3x+4x = 420 or 7x = 420 so x = 60
So the greater number is 4 = 240 Ans: d)
18) If 4x+1=32, then x =? [BKB – (CASH ) -2017]
a) 2 b) 3 c) 2/3 d) 3/2
Solution:
4x+1=32
3
Or, 22(x+1) =25 Or, 2x+2 = 5 Or, 2x = 3 So, x = Ans: d)
2
20) Log 81 =? [Agrani Bank (S.O. Auditor − 2018); BK.B Officer Cash − 2017)]
3
a) 9 b) 7 c) 6 d) 8
8 3
Solution: log 81 = log (3)4 = log (
3) = 8log = 8  1 [logaa = 1]= 8 Ans: d)
3 3 3 3
21) What will be the difference between simple and compound interest at 10% on a sum of Tk. 1000
after 4 years? [BKB – (CASH ) -2017]
a) 10 b) 12.50 c) 20 d) 12
Solution:
Simple interest = 1000 × 4 × 10% = Tk. 400
Compound interest = (1000 × 1.1) 4 – 1000 = 1464.1–1000 = 464.1
Difference = Tk. (464.1 − 400) = Tk. 64.1 Ans: b)
22) Income of A is 25% less than B. What percent B's income would be more than A? Abyev`t A Gi Avq
B Gi Av‡qi †P‡q 25% Kg| B Gi Avq A Gi Av‡qi †P‡q KZ kZvsk †ewk? [BB Officer Cash − 2021]
a) 35% b) 33.33% c) 30% d) 25%
Solution: Let B's income be 100
Then A's income is 75

15
[CAREER AID FOR BANK AND BCS] Top 100 Maths

100 ‒ 75 25
So, B’s income is ×100% = ×100% = 33.33%
75 75
r 25 25
Shortcut: ×100% = ×100% = ×100% = 33.33% Ans: b)
100 ‒ r 100 ‒ 25 75
[mZ©KZvt †ewk kZvsk wbY©q Ki‡Z n‡j n‡i (‒) wPý n‡e Avi Kg kZvsk wbY©q Ki‡Z n‡j n‡i (+) wPý n‡e]
23) After a 20% price decrease, a computer monitor is on sale for Tk. 7200. What is its original
price? [BKB OFC 2017]
a) Tk. 9000 b) Tk. 10000 c) Tk. 11000 d) Tk. 12000
Solution: Let, cost price = Tk. 100
Selling price = Tk. 80
If selling price is Tk. 80 then cost price = Tk. 100
100  7200
If selling price is Tk. 7200 then cost price = Tk. = Tk 9000
80
Short cut
80% = 7200
So, 100% = 9000 Ans: a)
24) The number 2, 3, 5 and x have an average is 4, x =? [Combined 5 Bank Officer (cash) − 18] Abyev`t 2,
3, 5 Ges x Gi Mo 4, x =?
a) 4 b) 5 c) 6 d) 7
Solution: Here, total number 4
Sum of the 4 number = 4×4 = 16
Sum of the numbers 2 + 3 + 5 + x = 10 + x
Now, the value of x = 16 –10 = 6 Ans: c)
25) In a series of 6 consecutive odd numbers if 15 the 6th number, what is the 4th number in the
series? [BB AD 2018]
a) 7 b) 9 c) 11 d) 13
Solution:
Let, 1st odd number = x Another way:
Then 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th will be x+2, x+4, The difference between consecutive odd
x+6, x+8, x+10 numbers is 2.
According to the question, So, If 15 is 6th number,
x+10 = 15 15 − 2 = 13 is 5th number
So, x =5 13 − 2 = 11 is the 4th number
Then 4th number = x+6=5+6 =11
Ans: c)

16

You might also like