Neet Kasauti Plus Paper 2022 PCB Solution
Neet Kasauti Plus Paper 2022 PCB Solution
:
                                              DEEPER
                                                                                                  Test Booklet code
                        DEEPER (NEET) KASAUTI PLUS - 2022
                                PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY
                           Do not open this Test Booklet until you are asked to do so.
                     Read carefully the Instructions on the Back Cover of this Test Booklet.
                                   This booklet contains 32 printed pages.
                                                                                                     A
Day and Date:                                                           Duration : 2.00 PM - 5.20 PM
Sunday, 19th June, 2022                                                 Total Marks : 720
Important Instructions:
1. Immediately fill in the particulars on this page of the Test Booklet. Use Blue / Black Ball Point Pen only for
    writing particulars/marking responses on Side-1 and Side-2 of the Answer Sheet. Use of pencil is strictly
    prohibited.
2. The Answer Sheet is kept inside this Test Booklet. When you are directed to open the Test Booklet, take out
    the Answer Sheet and fill in the particulars carefully.
3. The test is of 3 hours duration.
4. The Test Booklet consists of 200 questions. The maximum marks are 720.
5. There are three parts in the question paper. The distribution of marks subject wise in each part is as under.
    Part A–PHYSICS (180 marks) –              Section A : 35 question from 1 to 35 for 4(Four) marks each.
                                              Section B : 15 question from 36 to 50.
                                              Any 10 questions will be considered serially for 4(Four) marks each.
    Part B–CHEMISTRY (180 marks) – Section A : 51 question from 51 to 85 for 4(Four) marks each.
                                              Section B : 15 question from 86 to 100.
                                              Any 10 questions will be considered serially for 4(Four) marks each.
    Part C–BIOLOGY (Botany) (180 marks)–Section A : 35 question from 101 to 135 for 4(Four) marks each.
                                              Section B : 15 question from 136 to 150.
                                              Any 10 questions will be considered serially for 4(Four) marks each.
    Part C–BIOLOGY (Zoology) (180 marks)–Section A :35 question from 151 to 185 for 4(Four) marks each.
                                              Section B : 15 question from 186 to 200.
                                              Any 10 questions will be considered serially for 4(Four) marks each.
6. For every question, there are four choices. Out of these choices only one choice is correct.
7. Each correct answer caries 4 marks and for each incorrect answer, one mark will be deducted.
8. No candidate is allowed to carry any textual material, printed or written, bits of papers, pager, mobile phone,
    any electronic device, etc., except the Admit Card inside the examination hall/room.
9. Rough work is to be done on the space provided for this purpose in the Test Booklet only. This space is given
    at the bottom of each page.
10. On completion of the test, the candidate must hand over the Answer Sheet to the invigilator on duty in the
    Room/Hall. However, the candidates are allowed to take away this Test Booklet with them.
11. The CODE for this Booklet is A. Please write the CODE on Side-2 of the Answer Sheet same as that on this
    booklet. In case of any discrepancy, the candidate should immediately report the matter to the invigilator for
    replacement of both the Test Booklet and the Answer Sheet.
12. Do not fold or make any stray marks on the Answer Sheet.
                                                                               1
          (3)   N = N0e–T                                       (4)   C=
                                                                               0 0
                              1
          Ans.:- (4) C =
                             0 0
      2
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                          VERSION - A       DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                                  = 2.5 + 0.2
                                  = 2.70 mm
          Chapter Name : Units and measurement
          Topic Name : Uses of screw gauge
          Difficulty level : Easy
          Class : XI
          Criteria : Knowledge
          Type of question : Mathematical
Q3.       Water rises up to a height of 4 cm, in a capillary tube immersed vertically in water. What will
          be the length of water column in the capillary tube, if the tube is immersed in water, at an angle
          of 600 with the vertical ?
          (1)   4m                                              (2)     5 cm
          (3)   8 cm                                            (4)     2 cm
          Ans.:- (3) 8 cm
                               h     4      4
          :Solution: l =          =       =   =8
                             cos  cos 60   1
                                            2
                        l=8
          Chapter Name : Mechanical properties of fluid
          Topic Name : S. T.
          Difficulty level : Easy
          Class : XII
          Criteria : Skill
          Type of question : Mathematical
Q4.       A cubical block of wood 10 cm along each side floats at the interface between an oil and water
          with its lowest surface 2 cm below the interface. If the heights of oil and water columns are
          10 cm each and oil = 0.8 gm/cc. Find the mass of block.
          (1)   980 g                                           (2)     840 kg
          (3)   840 g                                           (4)     740 g
          Ans.:- (3) 840 g
          :Solution: Weight of block = Wt. of displaced + Wt. of displaced
                                                Oil             water
                              mg         = (V00 + Vww)g
                              m          = (10  10  8)  0.8 + (10  10  2)  1
      3
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                    VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                                        = 640 + 200
                                        = 840 gm
          Chapter Name : Mechanical properties of fluid
          Topic Name : Law of Motion
          Difficulty level : High
          Class : XI
          Criteria : Application
          Type of question : Mathematical
Q5.       Magnetic susceptibility of a diamagnetic substances _____.
          (1)   increases with increase in temperature.
          (2)   increases with decrease in temperature.
          (3)   remains constant with change in temperature.
          (4)   decrease with increase in temperature.
          Ans.:- (3) remains constant with change in temperature.
          :Solution: Magnetic susceptibility of diamagnetic substances does not depend upon the
                       temperature. Hence, it remains constant due to change in temperature.
          Chapter Name : Magnetism
          Topic Name : Magnetic substance
          Difficulty level : Moderate
          Class : XII
          Criteria : Knowledge
          Type of question : Theoretical
Q6.       The angle of dip at a certain place where the horizontal and vertical components of the earth’s
          magnetic field are equal is _____
          (1)   300                                          (2)   750
          (3)   600                                          (4)   450
          Ans.:- (4) 450
          :Solution: Let BH and BV are horizontal and vertical components of earth’s magnetic field.
                                   BV
                        tan  =
                                   BH
                       tan  = 1                             ( BV = BH)
                        = 450
          Chapter Name : Magnetism
      4
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                    VERSION - A         DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
      5
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                         VERSION - A     DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                       44  2    1  44 + 2      
                               =              32 
                         10      15  2            
                                    2  44 + 2  64 
                       44  2 =
                                    3      2       
                       132 – 32 = 2 – 20
                       42 = 152
                       2 = 38 0C
          Chapter Name : Thermal properties of matter
          Topic Name : Newton’s law of cooling
          Difficulty level : Moderate
          Class : XI
          Criteria : Application
          Type of question : Mathematical
                                                
Q9.       A body under the action of force F = 6i  8j N acquires an acceleration of 5 m/s2. The mass of
          the body is ______
          (1)   2 kg                                           (2)   5 kg
          (3)   4 kg                                           (4)   6 kg
          Ans.:- (1) 2 kg
                       F = ma
                                F 10
                        m=       =   = 2 kg
                                a   5
          Chapter Name : Laws of motion
          Topic Name :
          Difficulty level : Moderate
          Class : XI
          Criteria : Application
          Type of question : Mathematical
      6
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                             VERSION - A     DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
Q10.       A block of mass 5 kg is suspended by a massless rope of length 2 m from the coiling. A force of
           50 N is applied in the horizontal direction at the midpoint P of the rope, as shown.
P 50N
1m
5Kg
           The angle made by the rope with vertical in equilibrium is _____ (g = 10 m/s2)
           (1)   300                                               (2)   400
           (3)   600                                               (4)   450
           Ans.:- (4) 450
           :Solution:
                                                 T1 cos 
                                        T1
                                         P                   50N
                           T1 sin       T2
                                              1m
                                           5 kg
                           T1 cos  = T2
                           But T2 = 5  10 = 50 N                        …(1)
                           T1 sin  = 50 N                               …(2)
                                      50
                           tan  =       =1
                                      50
                             = 450
           Chapter Name : Laws of motion
           Topic Name :
           Difficulty level : Moderate
           Class : XI
           Criteria : Skill
           Type of question : Mathematical
       7
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                        VERSION - A      DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
Q11.       What will be average drift speed of conduction electrons in a copper wire of cross sectional area
           1  10–7 m2 carrying a current of 1.6 A. Assume density of conduction of electron be
           9  1028 m–3 ?
           (1)   1  10–3 m/s                                  (2)   1  10–4 m/s
           (3)   1  10–5 m/s                                  (4)   1  10–6 m/s
           Ans.:- (1) 1  10–3 m/s
           :Solution: Given A = 1.0  10–7 m2, I = 1.6 A, n = 9  1028 m–3, Vd = ?
                      I = neAVd
                                   I
                       Vd =
                                  neA
                                         1.6
                       =
                            9 10  1.6 1019  1.0  107
                                 28
                            1
                       =       102
                            9
                      Vd = 1  10–3 m/s
           Chapter Name : Current electricity
           Topic Name : Drift velocity
           Difficulty level : High
           Class : XI/XII
           Criteria : Application
           Type of question : Mathematical
Q12.       A body is given an initial speed u inside a smooth spherical shell of radius R so that it just
           complete the circle. Acceleration of the particle when its velocity is vertical is ______
(1) 10 g (2) 2g
(3) g (4) 6g
Ans.:- (1) 10 g
       8
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                                                VERSION - A     DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
:Solution:
                                                                   a
                                                                       at
                                                      ar               V = 3Rg
                                                               R
h=R
V = 5rg
                        Radial acceleration
                                V2
                        ar =
                                R
                                             2
                        =
                               3Rg                  3g                                   … (1)
                                 R
                        Similarly, tangential acceleration at = g                           … (2)
                        Acceleration of non U. C. M.
a= a 2r + a 2t = 9g 2  g 2
                        a = 10 g
           Chapter Name : Motion in two dimensions
           Topic Name : Circular motion
           Difficulty level : High
           Class : XI
           Criteria : Application
           Type of question :Mathematical
Q13.       The correct nuclear reaction equation for + decays is ____
                                                                                                            
                                                                                            11
           (1)   11
                  6   C 
                               11
                                5    B+e+                                            (2)    6       11
                                                                                                 C  6B+ e + 
                                                                                                           
                 11
           (3)    6       11
                      C  6B + e +                                                  (4)   11
                                                                                             6       11
                                                                                                 C  5 B + e + 
                                                           
           Ans.:- (4) 116 C 
                              11
                               5 B + e + 
           :Solution: Due to + decay, At. No. decreases by 1 and position e+ and neutrino  is formed
                        from 116 C
                                     
                                                               
                        11      
                         6   C   11
                                    5 B + e + 
       9
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                        VERSION - A           DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                          u2 = Rg                                 …(1)
                                                                  R
                         Now, to hit the target at the distance     from the gun,
                                                                  2
                          R   u 2 sin 2    R   Rg sin 2 
                            =             =   =
                          2        g        2       g
                                       1
                          sin 2 =       sin 2 = 300
                                       2
                           = 150
            Chapter Name : Kinematics
            Topic Name : Projectile motion
            Difficulty level : High
            Class : XI
            Criteria : Application
            Type of question : Mathematical
Q15.        Which one of the following motions on a smooth plane surface does not involve force ?
            (1)   Accelerated motion in a straight line.
            (2)   Motion with constant momentum along a straight line.
            (3)   Motion along a straight line with varying velocity.
       10
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                       VERSION - A         DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
            Ans.:- (2) t = 1 s
            :Solution: Given  = 2t3 – 6t2
                          d
                             = 6t 2  12t
                          dt
                               d2
                          =        = 12t  12
                               dt 2
                          When the angular acceleration () is zero then the torque on the wheel becomes
                          zero. (  = I)
                          12t – 12 = 0
                         t=1s
            Chapter Name : Motion of systems of particles and rigid body
            Topic Name : Dynamics of rotational motion
            Difficulty level : High
            Class : XII
            Criteria : Skill and Application
            Type of question : Mathematical
Q18.        The unit of thermal conductivity is ____
            (1)   WmK–1                                      (2)   Wm–1K–1
            (3)   JmK–1                                      (4)   Jm–1 K–1
            Ans.:- (2) Wm–1K–1
            :Solution: K =         Q
                                   T 
                               At     
                                   x 
                         Where, K – Thermal conductivity
                         Q – Amount of heat
                         A – Area
                         t – time
                          T
                             – temperature gradient
                          x
                         Unit of K : Wm–1 K–1
            Chapter Name : Thermal properties of matter
            Topic Name : Thermal conductivity
            Difficulty level : Easy
            Class : XI
       12
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                         VERSION - A      DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
            Criteria : Knowledge
            Type of question : Theoretical
Q19.        Heat required to convert 10 g of water at 50 0C to steam ____
            (1)   5.9 Kcal                                      (2)   5.4 Kcal
            (3)   4.9 Kcal                                      (4)   540 Kcal
            Ans.:- (1) 5.9 Kcal
            :Solution: Heat required to raise temperature of 10 g of water from 50 0C to 100 0C is
                         Q1 = ms d
                         = 10  1  50 = 500 cal
                         Heat required to convert 10 g of water at 100 0C to steam at 100 0C is
                         Q2 = mL
                         = 10  540
                         = 5400 Kcal
                          Q = Q1 + Q2
                         = 500 + 5400
                         = 5900 cal
                         = 5.9 Kcal
            Chapter Name : Thermal properties of matter
            Topic Name : Latent heat
            Difficulty level : Moderate
            Class : XI
            Criteria : Understanding
            Type of question : Mathematical
Q20.        Two sonometer wires have their lengths in the ratio 36 : 35. Their tensions, radii and densities
            of the material are in the ration 8 : 1, 4 : 1 and 1 : 2 respectively. If the lower frequency is
            360 Hz then the number of beats produced per second are approximately ____ when they are
            sounded together.
            (1)   4                                             (2)   10
            (3)   6                                             (4)   8
            Ans.:- (2) 10
                             1 T   1          T
            :Solution: n =       =
                             2l m 2l         r 2
       13
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                        VERSION - A       DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                              n1   l     T1 2 r2
                                = 2          
                              n2   l1    T2 1 r1
                              n1   35 8 2 1  35
                                =       =
                              n2   36 1 11 4 36
                              360   35
                                 =
                               n2   36
                                  36
                          n2 =      (360)
                                  35
                                                        36
                         (Beat frequency) = n2 – n1 =       360 – 360  10 Hz
                                                        35
            Chapter Name : Sound
            Topic Name : Phenomenon
            Difficulty level : Moderate
            Class : XII
            Criteria : Skill
            Type of question : Mathematical
Q21.        Power of a water pump is 2 kW. If g = 10 m/sec2, the volume of water can raise in one minute
            to a height of 10 m is ____
            (1)   2000 litre                                    (2)   1000 litre
            (3)   100 litre                                     (4)   1200 litre
            Ans.:- (4) 1200 litre
                               mgh     p  t   2  10 3  60
            :Solution: P =         m=       =               = 1200 kg
                                t       gh       10  10
                                          mass         1200 kg
                         As volume =              v=             = 1.2 m3
                                         density      10 3 kg/m 3
                         Volume = 1.2 m3 = 1.2  103 litre = 1200 litre
            Chapter Name : Work, energy and power
            Topic Name : Power
            Difficulty level : Moderate
            Class : XI
            Criteria : Application
            Type of question : Mathematical
       14
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                       VERSION - A          DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
Q22.        A ball is thrown from a point with speed u at an angle of projection . Form the same point and
                                                                                   u
            at the same instant a person starts running with constant speed          to catch the ball. Will the
                                                                                   2
            person be able to catch the ball ? If yes, what should be angle of projection ?
            (1)   yes, 600                                       (2)    yes, 300
            (3)   no                                             (4)    yes, 450
            Ans.:- (1) yes, 600
            :Solution: The person will catch the ball, if his speed and horizontal speed of ball are same.
                         u
                           = u cos 
                         2
                                   1
                         cos  =
                                   2
                          = 600
            Chapter Name : Projectile motion
            Topic Name : Motion in two dimension
            Difficulty level : High
            Class : XI
            Criteria : Understanding
            Type of question : Mathematical
Q23.        An elastic spring of unscratched length L and force constant K is stretched by a small length ‘x’.
            It is further stretched by another small length ‘y’. The work done in the second stretching
            is____.
                  1                                                     1
            (1)     Ky2                                          (2)      K(x 2 + y2 )
                  2                                                     2
                  1                                                     1
            (3)     Ky (2x + y)                                  (4)      K(x + y) 2
                  2                                                     2
                         1
            Ans.:- (3)     Ky (2x + y)
                         2
            :Solution: When the spring is stretched by ‘x’ P. E. stored is
                                1
                         U1 =     Kx 2                           …(1)
                                2
                         When the spring is stretched by ‘y’ the P. E. stored is
                                1
                         U2 =     K(x + y) 2
                                2
                          Work done = change in P. E.
       15
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                       VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                               1            1
                         W=      K(x + y)2  Kx 2
                               2            2
                             1                      1
                         =     K(x 2 + 2xy + y 2 )  Kx 2
                             2                      2
                             1
                         =     K(2xy + y 2 )
                             2
                                  1
                         W=        Ky(2x + y)
                                  2
            Chapter Name : Elasticity
            Topic Name :
            Difficulty level : High
            Class : XI
            Criteria : Application
            Type of question : Mathematical
Q24.        In vertical circular motion, the ratio of kinetic energy of a particle at uppermost position
            (A) (or at highest point) to that at lowermost position (B) (or at lowest point) is ____
            (1)   0.2                                           (2)   0.5
            (3)   2                                             (4)   5
            Ans.:- (1) 0.2
            :Solution: The velocity of a particle at lowermost position (B) in the vertical motion is given by
                         (VB ) = 5rg
                                                 1       5
                         Kinetic energy K B =      mVB2 = mrg             …(1)
                                                 2       2
                         And at uppermost position (A) (or at highest point) is given by
                         (VA ) min =   rg
                                                             1
                         So KE at uppermost position K h =     mrg        …(2)
                                                             2
                                          mgr
                                    K      2
                         So ratio of h =
                                    Kl   5 mgr
                                           2
                         Kh   1
                            =   = 0.2
                         Kl   5
(3) 2 3 cm (4) 2 2 cm
            Ans.:- (3) 2 3 cm
            :Solution: Vm = A = 20 cm/sec
                         Am = A2 = 100 cm/sec2
                          Vm2      400
                              = A=     = 4 cm
                          am       100
                          am     100
                             ==     = 5 rad/sec.
                          Vm      20
V =  A2  y2
                         10 = 5 42  y2
                         4 = 42 – y2
                         y2 = 16 – 4 = 12
                         y = 2 3 cm
            Chapter Name : Oscillation
            Topic Name :
            Difficulty level : High
            Class : XII
            Criteria : Application
            Type of question : Mathematical
                                                                    I2
Q26.        Two coherent sources of light of intensity ratio  =       interfere. In the interference pattern
                                                                    I1
            Imax  Imin
                        =__. Where Imax and Imin are maximum and minimum intensities in the resulting wave.
            Imax + Imin
       17
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                         VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                   2                                                   2 
            (1)                                                  (2)
                  1                                                   1 
                  2                                                     2
            (3)                                                  (4)
                  1                                                   1 
                         2 
            Ans.:- (3)
                         1 
                       I max  I min   ( I1 + I 2 )2  ( I1  I2 ) 2
            :Solution:               =
                       Imax + Imin     ( I1 + I 2 )2 + ( I1  I 2 ) 2
                                4 I1I2
                          =
                              2  I1 + I2 
                                 2 I1I 2
                          =
                                     I 
                              I1 1 + 2 
                                      I1 
                              I2
                              2
                              I1
                          =
                               I
                            1+ 2
                               I1
                              2 
                          
                              1 
            Chapter Name :
            Topic Name : Wave optics
            Difficulty level : High
            Class : XII
            Criteria : Skill
            Type of question : Mathematical
                                                1    1
Q27.        If the power factor changes from      to   then what is the increase in impedance in AC ?
                                                2    4
            (1)   20 %                                           (2)    50 %
            (3)   25 %                                           (4)    100 %
            Ans.:- (4) 100 %
                                     R           1
            :Solution: cos  =         , cos  
                                     Z           Z
       18
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                      VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                            Z1   cos  2
                              =
                            Z2   cos 1
                            1
                          = 4
                            1
                            2
                       Z2 = 2Z1
                                                2Z1  Z1
                        Percentage change =              100
                                                  Z1
                       = 100 %
            Chapter Name : Alternating current
            Topic Name : Power factor
            Difficulty level : High
            Class : XII
            Criteria : Skill, Application
            Type of question : Mathematical
Q28.        A circular coil of radius 5 cm has 500 turns of a wire. The approximate value of coefficient of
            self induction of the coil will be ____ (0 = 4  10–7 Wb/Am)
            (1)   50  10–3 mH                                 (2)   25 mH
            (3)   25  10–3 mH                                 (4)   50 mH
            Ans.:- (2) 25 mH
            :Solution:  = Li
                       NBA = Li
                        L = NBA
                              i
                       The magnetic field at the centre of circular coil carrying current is given by
                                 0 2 Ni
                          B=       
                                4     r
                                  NA    2 Ni   N 2 r
                        L=           0      = 0
                                   i   4   r      2
                                  4  10 7  500  500    0.05
                        L=
                                                  2
                       = 25 mH
            Chapter Name : EMI
            Topic Name : Self inductance of a coil
       19
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                           VERSION - A          DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                       Potential gradient = V
                                            L
                               2       V
                          =      = 0.2
                              10       m
                               0.2V                V
                          =          = 0.2  102
                              100 cm              cm
                       = 0.2  10–2 = 0.002 V/cm
                       E. m. f. of Daniel cell  l2
                                        E2            1.08
                          l2 =                      =
                                 Potential gradient   0.002
                                1.08 = 0.54  103
                          =
                              2  10 3
                       l2 = 540 cm
            Chapter Name : Current Electricity
            Topic Name : Potentiometer
            Difficulty level : Moderate
            Class : XII
            Criteria : Application
            Type of question : Mathematical
Q31.        The electric field of electromagnetic wave in free space
                                    V
            E = 10 cos (107 t + kx) j
                                       m
            Where t – in sec. x – in meter ?
            Which option is correct ?
       21
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                       VERSION - A         DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
            (1)   b, d                                           (2)   a, b
            (3)   b, c                                           (4)   d, a
            Ans.:- (2) a, b
            :Solution: E = 10 cos (107t + kx)
                         complete E = E0 cos(t + kx)
                         2 =  = 107 rad/s
                         (1) E0 = 10 V/m
                                   C  C
                         (2)  =     =  2
                                     
                              3  10 8  6.28
                          =
                                   10 7
                         = 188.4 m
                                   
                         (3) C =
                                   K
                                     10 7
                          K=      =          = 0.033
                                C   3  10 8
            Chapter Name : E. M. waves
            Topic Name :
            Difficulty level : Moderate
            Class : XII
            Criteria : Knowledge
            Type of question : Mathematical
Q32.        When current in a coil changes from 8A to 2A in 3  10–7 second the emf induced in the coil is
            2 volt, the self inductance of the coil in millinery is ____
            (1)   1                                              (2)   5
            (3)   20                                             (4)   10
            Ans.:- (4) 10
                                   i
            :Solution: e =  L
                                   dt
                                    (2  8)
                          2 = L
                                   3  10 2
                         2  3  10–2 = –L(–6)
                         6  10–2 = 6L
                         L = 10  10–3 H
       22
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                   VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                       = 10 mH
            Chapter Name : Electromagnetic induction
            Topic Name : Self inductance
            Difficulty level : Moderate
            Class : XII
            Criteria : Knowledge
            Type of question : Mathematical
Q33.        A vessel has 6 gm of hydrogen at pressure P and temperature 500 K. A small hole is made in it
            so that hydrogen leaks out. How much hydrogen leaks out if the final pressure P is and
                                                                                          2
            temperature falls to 300 K ?
            (1)   29                                        (2)   39
            (3)   49                                        (4)   19
            Ans.:- (4) 19
            :Solution: PV = nRT
                                 m
                          PV =     RT
                                 M
                                  6
                        PV =       R  500
                                  M
       23
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                        VERSION - A         DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                         Q = n CP T = 20  7 8.3  45
                                       28   2
                         = 933.75 J
            Chapter Name : Thermodynamics
            Topic Name : sp heats of gases
            Difficulty level : High
            Class : XI
            Criteria : Application
            Type of question : Mathematical
Q35.        An ideal gas is taken around the cycle ABCA as shown in PV diagram. The net work done by
            the gas during cycle is ____
                     B
            4P
             P                          C
                   A
                     V                 3V
            (1)   12 PV                                           (2)   6 PV
            (3)   3 PV                                            (4)   PV
            Ans.:- (3) 3 PV
            :Solution: Work done by the gas during cycle = Area of triangle
       24
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                       VERSION - A          DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                              1
                          =      Base  height
                              2
                              1
                          =      2V  3P
                              2
                         = 3 PV
            Chapter Name : Thermodynamics
            Topic Name : PV diagram
            Difficulty level : Moderate
            Class : XII
            Criteria : Understanding
            Type of question : Mathematical
                                                  SECTION – B
Q36.        The weight of the object in the coal mine, sea level and at the temperature of maintain are
            W1, W2 and W3 respectively, then _______
            (1)   W2 > W1 > W3                                    (2)   W1 = W2 = W3
            (3)   W1 < W2 < W3                                    (4)   W1 > W2 > W3
            Ans.:- (1) W2 > W1 > W3
                                                 h 
            :Solution: W1 = Wcoal mine = mg  1    
                                             Re 
                         W2 = Wsea level = mg
                                                  2h   
                         W3 = Wmountain = mg  1        ; h << Re
                                              Re       
                          W2 > W1 > W3
            Chapter Name : Gravitation
            Topic Name :
            Difficulty level : Moderate
            Class : XII
            Criteria :
            Type of question : Theoretical
       25
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                               VERSION - A     DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
Q37.        Velocity time graph for a moving object is shown in figure. The total displacement of the object
            during the time interval 0 to 100 second is ____
                  Vm/s
                                     C
            6
            5
            4
            3
                  A        B               D
            2                                        E
            1
20 40 60 80 100 t (s)
                           = 40  2 + 1  40  4 + 40  2 + 20  2
                                      2
                           = 80 + 80 + 80 + 40
                           = 280 m
            Chapter Name : Motion in one dimension
            Topic Name :
            Difficulty level : Easy
            Class : XI
       26
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                                       VERSION - A       DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
            Criteria : Understanding
            Type of question : Mathematical
Q38.        Three particles each of mass m gram, situated at the vertices of an equilateral triangle ABC of
            side l cm (as shown in figure). The moment of inertia of a system about a line Ax perpendicular
            to AB and in the plane of ABC in gm cm2 units will be ____
            -X                   m
                                         C
l l
             A                                             B
                  m                  l                    m
            Ans.:- (3) 5 m l 2
                       4
            :Solution:
                                 X
                                                      0
                                         l sin 30              m
                             D                                     C
l l
                                 300
                                              0
                             A               60                                  B
                                                 l                               m
                             The moment of inertia of the system,
                             = mArA2 + mBrB2 + mCrC2
                             = mA (0) + m(l)2 + m(l sin 30)2
                                                          2
                                 2       1  2
                             = ml + ml   
                                          2
       27
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                       VERSION - A         DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                               2ml 2
                         = ml +
                                 4
                             5 2
                         =     ml
                             4
            Chapter Name : Motion of system of particle sand rigid body
            Topic Name : Moment of inertia
            Difficulty level : High
            Class : XI
            Criteria : Application
            Type of question : Theoretical
Q39.        A parallel plate capacitor has plate of area A and separation d. It is charged to a potential
            difference V0. The charging battery is disconnected and the plates are pulled apart to three times
            the initial separation. The work required to separate the plate is _____
                  0 AV02                                              0 AV02
            (1)                                                 (2)
                     3d                                                   2d
                  0 AV02                                              0 AV02
            (3)                                                 (4)
                     4d                                                   d
                            2
            Ans.:- (4) 0 AV0
                          d
                              0 A
            :Solution: C =         and charge q = CV0
                               d
                                                           0 A   C
                         When spacing is made (3d), C' =        =
                                                            3d    3
                         As battery is disconnected, charge Q is constant.
                          Work done = Final energy – Initial energy
                              q2   q2
                         =       
                             2C' 2C
                             q2  3 q2
                         =         
                              2C     2C
                             2  q 2 (CV0 ) 2
                         =                   = CV02
                              2C       C
                                          2
                         work done = 0 AV0
                                        d
            Chapter Name : Electrostatics
            Topic Name : Parallel plate capacitor
       28
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                      VERSION - A          DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
       29
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                          VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                                                  75cm
                          1m
25cm
                          V = 340 m/s                              V = n
                          n = 340 Hz                               =1m
                           = 25 cm                                … fundamental
                          4
                          3 = 75 cm                               … 1st overtime
                           4
                          100 – 75 = 25 cm                         Height of water column needed.
            Chapter Name : Sound
            Topic Name :
            Difficulty level :
            Class : XII
            Criteria :
            Type of question :
                                                                                             
Q42.        Two simple harmonic motions are represented by the equation Y1 = 0.1 sin  100t +  and
                                                                                             3
            Y2 = 0.1 cos t. The phase difference of the velocity of particle is 1 with respect to the velocity
            of particle 2 is ___.
            (1)                                                   (2)   
                  
                      3                                                  6
            (3)                                                   (4)   
                  
                      6                                                  3
                           
            Ans.:- (1) 
                           3
                                 d                                      
            :Solution: V1 =         (y1 ) = (0.1  100  ) cos  100 t + 
                                 dt                                     3
                                 d
                          V2 =      (y 2 ) = (  0.1  ) sin t
                                 dt
       30
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                      VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                                               
                          = (0.1  ) cos  t + 
                                               2
                                     
                           =       
                                    3 2
                                
                          = 
                                3
            Chapter Name : Oscillation
            Topic Name : S.H.M.
            Difficulty level : High
            Class : XII
            Criteria : Application
            Type of question : Mathematical
Q43.        A spherical metal plate of radius 1.5 cm is charged with 10 C situated in air. Find mechanical
            force acting on one side of plate. If the same spherical plate carrying same charge were kept in
            acetone, what would be magnitude of mechanical force ? (Kacetone = 27)
            (1)   320 N                                        (2)   148 N
            (3)   248 N                                        (4)   384 N
            Ans.:- (2) 148 N
            :Solution: Mechanical force acting on spherical metal plate in air,
                              2 ds
                          F=
                             2K 0
                                      q                        …     ( ds = 2r2)
                        =
                                     2r 2
                                              2
                              q 
                                 2 
                                       2r 2
                               2r 
                          F= 
                                  2 0
                              q2
                          =          = 3998 N
                            4r 2 0
                                       Fair
                          Facetone =
                                        K
                              3998
                          =
                               27
                       = 148 N
            Chapter Name : Electrostatics
       31
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                      VERSION - A         DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
       32
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                        VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
       33
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                          VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
            Criteria : Skill
            Type of question : Mathematical
Q47.        When photons of energy 5 eV fall on a photosensitive surface, the maximum K. E. of the
            photoelectrons emitted from the surface is 2.5 eV. What is stopping potential ?
            (1)   1V                                               (2)   2.5 V
            (3)   5V                                               (4)   7.5 V
            Ans.:- (2) 2.5 V
                                        1 2
            :Solution: K. E.Max. =        mv = eV0
                                        2
                         eV0 = 2.5 eV
                         stopping potential = 2.5 V
            Chapter Name : Dual nature of radiation and matter
            Topic Name : Einstein’s photoelectric equation
            Difficulty level : High
            Class : XII
            Criteria : Understanding
            Type of question : Mathematical
Q48.        A telescope has an objective lens of focal length 140 cm and an eyepiece of focal length 5.0 cm,
            the magnifying power of telescope for viewing distant objects, when final image is formed at
            the least distance of distinct vision (25 cm).
            (1)   28                                               (2)   23.3
            (3)   5.6                                              (4)   33.6
            Ans.:- (4) 33.6
            :Solution: For the image at least distance of distinct vision.
                                                     f0    fe 
                        Magnifying power m =            1 + 
                                                     fe    D
                              140     5 
                          =       1 +    
                               5      25 
                                   30
                          = 28 
                                   25
                        = 33.6
            Chapter Name : Optical instruments
            Topic Name : Refraction
            Difficulty level : Moderate
       34
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                                       VERSION - A     DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
            Class : XII
            Criteria :
            Type of question :
Q49.        For the same objective, the ratio of the least separation between two points to be distinguished
            by a microscope for light of 5000 A0 and electrons accelerated through 100 V uses as the
            illuminating substance.
            (1)   4075                                                       (2)   3075
            (3)   2500                                                       (4)   5000
            Ans.:- (1) 4075
            :Solution: (1) For microscope
                                        
                           d=
                                     a sin 
                           a sin  is same for both cases
                           (2) for light, 1 = 5000 A0
                           (3) from de-Broglie wavelength of electrons
                                      12.27
                           2 =                = 1.227 A0
                                        100
                           d1      5000
                              = 1 =
                           d2  2   1.227
                           = 4075
            Chapter Name : Ray optics
            Topic Name : Microscope
            Difficulty level : High
            Class : XII
            Criteria : Skill
            Type of question : Theoretical
Q50.        The graph showing the dependence of intensity of transmitted light and angle between polarizes
            and analyzer is ____
                       I                                                                I
I0 I0
                                 0       0       0         0
                                                               Q                                 0          0
                                                                                                                          Q
            (1)        O    45         90      135   180                     (2)        O   45        0
                                                                                                     90   135   180
                                                                                                                      0
       35
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                                            VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                   I                                                                            I
I0 I0
                                0
                                                                    Q                                                               Q
        (3)        O    45          90
                                         0
                                             135
                                                      0
                                                          180
                                                                0
                                                                                  (4)           O   450   90
                                                                                                               0
                                                                                                                   1350   180
                                                                                                                                0
I0
                                         0        0         0             0
                                                                              Q
        Ans.:- (2)          O       45       90           135       180
        :Solution: I = I0 cos2 
                       When  = 0                                                 I = I0
                       When  = 900                                               I=0
        Chapter Name :
        Topic Name : Polarization
        Difficulty level : Easy
        Class : XII
        Criteria : Skill
        Type of question : Theoretical
   36
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                       VERSION - A          DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                                          PART – B : CHEMISTRY
                                                SECTION – A
Q51.        250 ml of 0.5 M NaOH was added to 500 ml of 1 M HCl. The number of unreacted HCl
            molecules in the solution after complete reaction is ______.
            (1)   2.26 × 1023                                     (2)   1.13 × 1023
            (3)   0.92 × 1023                                     (4)   4.52 × 1023
            Ans.:- (1) 2.26 × 1023
                                                             0.5 × 250 1
            :Solution: No. of moles of NaOH              =            = = 0.125
                                                               1000    8
                                                             1 × 500 1
                         No of moles of HCl              =          = = 0.5
                                                              1000   2
                         No. of moles of HCl unreacted   = 0.5 – 0.125
                                                         = 0.375
                         No. of molecules of HCl left unreacted
                                                         = 0.375 × 6.022 × 1023
                                                         = 2.26 × 1023
            Chapter Name : Some basic concepts of chemistry
            Topic Name : Limiting Reagent
            Difficulty level : High
            Class : XI
            Criteria : Application
            Type of question : Mathematical
Q52.        If electronic configuration of four elements L, Q, P and R are respectively,
            L = 1s2 2s2 2p4                                       Q = 1s2 2s2 2p6 3s2 3p5
            P = 1s2 2s2 2p6 3s1                                   R = 1s2 2s2 2p6 3s2
            Which option of compound is not possible ?
            (1)   L2P, RL , PQ , R2Q                              (2)   LP, RL, PQ, RQ
            (3)   P2L, RL, PQ, RQ2                                (4)   LP, R2L, P2Q, RQ
            Ans.:- (4) LP, R2L, P2Q, RQ
            :Solution: These e configuration are
                         L=O
                         Q = Cl
                         P = Na
       37
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                       VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                         R = Mg
                         If form compound like
                         MgO      NaCl Na2O      MgCl2
                         LR , QP , P2L , RQ2
            Chapter Name : Chemical Bonding and Molecular Structure
            Topic Name : Electronic Configuration
            Difficulty level : High
            Class : XI
            Criteria : Skill
            Type of question : Theoretical
Q53.        Which of the following is iso-electronic with Neon ?
            (1)   O2-                                           (2)   F+
            (3)   Mg                                            (4)   Na
            Ans.:- (1) O2-
            :Solution: Neon has 10 electrons
                         O2- has electrons
                         =8+2
                         = 10 electrons
            Chapter Name : Structure of an Atom
            Topic Name : Subatomic particles of atom
            Difficulty level : Easy
            Class : XI
            Criteria : Knowledge
            Type of question : Theoretical
Q54.        The period number in the long form of periodic table is equal to _____.
            (1)   magnetic quantum number of any element of period.
            (2)   atomic number of any element of the period.
            (3)   maximum principal quantum number of any element of period.
            (4)   maximum azimuthal quantum number of any element of period.
            Ans.:- (3) maximum principal quantum number of any element of period.
            :Solution: Each period number indicate the main shall in which electrons are added. Each
                         principal quantum number is equal period number of the element.
            Chapter Name : Classification of elements and periodicity in properties
            Topic Name : Introduction of periodic table
       38
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                         VERSION - A     DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
       39
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                          VERSION - A      DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
Q57.        A sample of O2 gas was placed in a flexible 5L container at 350 K at a pressure of 2 atm. The
            gas was compressed to a volume of 2L and heat was added until the temperature reached
            400 K. The new pressure inside the container will be____.
            (1)   5.90 atm                                       (2)   6.00 atm
            (3)   5 atm                                          (4)   5.71 atm
            Ans.:- (4) 5.71 atm
            :Solution: V1 = 5L, V2 = 2L, P1 = 2 atm, P2 = ? T1 = 350 K, T2 = 400K
                          P1V1   PV
                                2 2
                           T1     T2
                          2atm  5L   P  2L
                                     2
                            350K      400K
                                 2 atm  5L  400K
                          P2 
                                     350K  2L
                              4000
                          
                              700
                         = 5.71 atm
            Chapter Name : States of matter
            Topic Name : Combined gas equation
            Difficulty level : Moderate/High
            Class : XI
            Criteria : Understanding/Skill/Application
            Type of question : Theoretical
Q58.        The molar solubility of CaF2 (Ksp = 5.3 × 10-11) in 0.1 M solution of NaF will be_____.
            (1)   5.3 × 10-11 mol L-1                            (2)   5.3 × 10-8 mol L-1
            (3)   5.3 × 10-9 mol L-1                             (4)   5.3 × 10-10 mol L-1
            Ans.:- (3) 5.3 × 10-9 mol L-1
            :Solution: CaF2  Ca2+ + 2F-
                                     s      2s
                         NaF  Na+ + F-
                                     0.1M     0.1 M
                         [Ca2+] = S1 [F-] = (25 + 0.1)  0.1 M
                         Ksp = [Ca2+] [F-]2
                         5.3 × 10-11 = (s) (0.1)2
       40
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                              VERSION - A         DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                              5.3  10 11
                         s=
                                 (0.1) 2
                         = 5.3 × 10-9 mol L-1
            Chapter Name : Equilibrium
            Topic Name : Solubility equilibrium of sparingly soluble salts
            Difficulty level : High
            Class : XI
            Criteria : Skill / Application
            Type of question : Mathematical
Q59.        The reaction which does not involve either oxidation or reduction is _______.
            (1)   Na            Na+                                    (2)    VO 2 
                                                                                      V2 O 3
            (3)   CrO 24  
                             Cr2 O 72                                (4)    Cl2        2Cl-
                         At anode :
                         2Cl(aq) 
                                    Cl 2 + 2e 
                                             (g)
                         2Cl (aq) + 2H 2 O (l ) 
                                                   Cl 2 + H 2 + 2OH (aq )
                                                         (g)   (g)
       41
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                       VERSION - A      DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
       43
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                          VERSION - A       DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                       fcc – 2 2r
                                4r
                       bcc –
                                 3
                       scc – 2r
            Chapter Name : Solid State
            Topic Name : Crystallography and lattice
            Difficulty level : Moderate
            Class : XII
            Criteria : Understanding
            Type of question : Theoretical
Q66.        In which case the product formed is in accordance of Kharasch effect.
                                         HBr/peroxide                                   HCl/peroxide
            (1)   CH 3  CH = CH  CH 3                    (2)   CH 3  CH = CH    
       44
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                         VERSION - A       DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
       45
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                       VERSION - A     DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
       46
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                     VERSION - A             DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                                                     H
                                                     |
            :Solution: 2H3 C  C  H + NaOH 
                                              H3C  C  CH2  C  H
                               ||                    |         ||
                               O                    OH         O
                                                            β-hydroxy aldehyde
       47
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                     VERSION - A          DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
            Class : XII
            Criteria : Knowledge
            Type of question : Theoretical
Q73.        The structure of SF4 is _____
            (1)   square planar                                (2)    tetrahedral
            (3)   trigonal bipyramidal                         (4)    octrahedral
            Ans.:- (3) trigonal bipyramidal
            :Solution: In SF4, S contain one L. P. Its geometry is trigonal bipyramidal.
            Chapter Name : p-block elements (Group 15, 16, 17, 18)
            Topic Name : Compounds of sulphur
            Difficulty level : Moderate
            Class : XII
            Criteria : Understanding and Knowledge
            Type of question : Theoretical
Q74.        Which of the following represents a pair of enantiomers ?
            (1)   trans – CrCl2 (en)2+                         (2)    Cis – CrCl2 (en)2+
            (3)   trans – CrCl2(NH3)4+                         (4)    Cis – CrCl2(NH3)4+
            Ans. : (2) Cis – CrCl2 (en)2+
            :Solution:
                                  Cl
en Cr en
                                  Cl
            Chapter Name : Coordination compound
            Topic Name : Isomerism
            Difficulty level : Moderate
            Class : XII
            Criteria : Understanding
            Type of question : Theoretical
Q75.        Among the following compound which is both paramagnetic and coloured.
            (1)   K2Cr2O7                                      (2)    [Cu(SO4)]
            (3)   (NH4)2 [TiCl6]                               (4)    K3[Cu(CN)4]
            Ans.:- (2) [Cu(SO4)]
            :Solution: In [Cu(SO4)] the oxidation state of Cu is +2
       48
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                      VERSION - A         DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                       3 unpaired electron
                        Paramagnetic
                       Due to incompletely filled d-orbital it is coloured.
            Chapter Name : Coordination compounds
            Topic Name : Bonding in coordination compound
            Difficulty level : Moderate
            Class : XII
            Criteria : Understanding and Skill
            Type of question : Theoretical / Mathematical
Q76.        RNA is different from DNA in it is following constituents_____
            (1)   deoxyribose sugar and uracil                  (2)   ribose sugar and thyamine
            (3)   deoxyribose sugar and adenine                 (4)   ribose sugar and uracil
            Ans.:- (4) ribose sugar and uracil
            :Solution: RNA – Ribose sugar
                       DNA – Dioxyribose sugar
                       RNA Base – Uracil
                       DNA Base – Thyamine
            Chapter Name : Biomolecules
            Topic Name : Nuclic Acid
            Difficulty level : Moderate
            Class : XII
            Criteria : Skill
            Type of question : Theoretical
Q77.        Phenol is prepared by which of the following reaction ?
                                                                                                  H3PO2
                                          H3O+                                     N2+   Cl   -
                               N2+ Cl-
            (1)                                                 (2)
       49
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                              VERSION - A     DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                                          Zn/
                                                                                                        470K
                                 OH                                                        SO3 H+ H2O
                                                                                                        HCl.P
            (3)       COOH                                          (4)
                                                       H3O+
                                      N2+     Cl   -
            Ans.:- (1)
                                                                  OH
                                                              +
                                          +
                                      N 2Cl
                                               -       H3 O
            :Solution:
            Chapter Name : Alcohol phenol and ether
            Topic Name : Phenol
            Difficulty level : Moderate
            Class : XII
            Criteria : Knowledge
            Type of question : Theoretical
Q78.        Oil of winter green is ____
            (1)   ethyl salicylate                                  (2)   methyl salicylate
            (3)   phenyl salicylate                                 (4)   ethyl methyl salicylate
            Ans.:- (2) methyl salicylate
            :Solution: Methyl salicylate is known as oil of winter green.
            Chapter Name : Aldehyde, Ketone carboxylic acid
            Topic Name : Ester
            Difficulty level : Easy
            Class : XII
            Criteria : Knowledge
            Type of question : Theoretical
Q79.        The rate constant for a first order reaction is 7.0  10–4 s–1. If the initial concentration of the
            reactant is 0.058 M. The concentration remained after 45 minutes will be ____
            (1)   0.01208 M                                         (2)   0.1208 M
       50
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                          VERSION - A      DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                                [0.08 m] 7.0  10 4
                          log           =             2700 = 0.8207
                                  [A]t      2.303
                          0.08
                               = antilog 0.8207
                          [A]t
                          0.08
                               = 6.618
                          [A]t
                                   0.08
                        [A]t 
                                  6.618
                        [A]t = 0.01208 M
            Chapter Name : Chemical kinetics
            Topic Name : First order reaction
            Difficulty level : High
            Class : XII
            Criteria : Application
            Type of question : Mathematical
Q80.        Identify the compound C in the following series of reactions,
                                NH          2 CH Cl
                               3  B  3  C
            C 6 H 5 CH 2 Cl  
                  (A)
       51
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                       VERSION - A      DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                          H                         H                      H                         OH
                                H                                                H
                                OH           H                                   OH            H
                          HO                       OH                     HO                         H
                                H          OH                                    H            OH
                                 -D-glucose                                        -D-glucose
            Chapter Name : Biochemistry
            Topic Name : Carbohydrates
            Difficulty level : Moderate
            Class : XI
            Criteria : Knowledge
            Type of question : Theoretical
Q82.        Allyl chloride is ____
            (1)   Monohalogen derivative                      (2)   Dihalogen derivative
            (3)   Trihalogen derivative                       (4)   Polyhalogen derivative
            Ans.:- (1) Monohalogen derivative
            :Solution: In allylic halides only one halogen atom is attached to allylic carbon atom
                         e.g. CH2 = CH – CH2 – X
            Chapter Name : Halogen derivatives (Haloalkanes)
            Topic Name : Classification of monohalogen compounds.
            Difficulty level :Easy
            Class : XII
            Criteria : Understanding
            Type of question : Theoretical
       52
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                     VERSION - A         DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
Q83.        _____ % solution of phenol is an antiseptic while its _____ % solution is disinfectant.
            (1)   1.0, 2.0                                     (2)   0.2, 1.0
            (3)   1.5, 2.5                                     (4)   1.0, 2.0
            Ans.:- (2) 0.2, 1.0
            :Solution: 0.2, 1.0
            Chapter Name : Chemistry in Everyday Life
            Topic Name : Antiseptics and disinfectants
            Difficulty level : Easy / Moderate
            Class : XII
            Criteria : Understanding/Knowledge
            Type of question : Theoretical
Q84.        When a solution containing Cu2+, Hg2+, Bi3+ and Co2+ ions is treated with acidified H2S. Which
            ion will not precipitate ?
            (1)   Cu2+                                         (2)   Hg2+
            (3)   Bi3+                                         (4)   Co2+
            Ans.:- (4) Co2+
            :Solution: Co2+ will not precipitate. It precipitates by alkaline H2S solution to high value of
                         solubility product.
            Chapter Name : Practical chemistry
            Topic Name : Quantitative organic
            Difficulty level : Moderate
            Class : XI
            Criteria : Understanding
            Type of question : Theoretical
Q85.        When CO2 is passed into lime water, it turn milky. But if excess of CO2 is passed milkyness
            disappear, because _____
            (1)   The reactions reversed                       (2)   Soluble Ca(HCO3)2 is formed
            (3)   CaCa3 is again converted CO2                 (4)   CaCO3 settle down
            Ans.:- (2) Soluble Ca(HCO3)2 is formed
            :Solution: Soluble Ca(HCO3)2 is formed
            Chapter Name : Practical Chemistry
            Topic Name : Quantitative Organic
            Difficulty level : Moderate
            Class : XI
       53
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                     VERSION - A          DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
            Criteria : Application
            Type of question : Theoretical
                                                SECTION – B
Q86.        The elements belonging to groups 3 to 12 are known as _____
            (1)   Representative elements                      (2)    Transition elements
            (3)   Lanthanides                                  (4)    Actinides
            Ans.:- (2) Transition elements
            :Solution: S and P–block elements are called normal or representative elements.
                       Elements of Gr. 3rd to 12 are called d-block or Transition elements.
            Chapter Name : Classification of elements and periodicity in properties
            Topic Name : Introduction of periodic table
            Difficulty level : Easy
            Class : XII
            Criteria : Knowledge
            Type of question : Theoretical
Q87.        According to the first law of thermodynamics, which one of the following is correct ?
            (1)   for an isothermal process q = +w             (2)    for a cyclic process q = –w
            (3)   for an adiabatic process, u = –w            (4)    for an isochoric process, u = –q
            Ans.:- (2) for a cyclic process q = –w
            :Solution: Based on first law of thermodynamics, u = q + w change in internal energy for a
                       cyclic process is zero i.e. u = 0  q = –w.
            Chapter Name : Thermodynamics
            Topic Name : First law of thermo dynamics
            Difficulty level : Easy/Moderate
            Class : XII
            Criteria : Understanding
            Type of question : Theoretical
Q88.        In liquid-gas equilibrium, the pressure of vapours above the liquid is constant at_____
            (1)   Constant temperature                         (2)    Low temperature
            (3)   High temperature                             (4)    Moderate temperature
            Ans.:- (1) Constant temperature
            :Solution: Vapour pressure is directly related to temperature. Greater is the temperature, greater
                       will be the vapour pressure. So to keep it constant, temperature should be constant.
       54
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                       VERSION - A      DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
       55
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                      VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
       56
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                      VERSION - A           DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
       57
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                        VERSION - A            DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
                                                                  Br
                                     + Br2    Fe
                                             dark                      +
                                                                                    Br
            Chapter Name : Haloalkanes and Haloarine
            Topic Name : Preparation method of Aromatic Compound
            Difficulty level : Moderate
            Class : XII
            Criteria : Understanding
            Type of question : Theoretical
Q98.        The general molecular formula which represents the homologous series of alkanols is____
            (1)   CnH2nO2                                     (2)          CnH2nO
            (3)   CnH2n + 1O                                  (4)          CnH2n + 2O
            Ans.:- (4) CnH2n + 2O
            :Solution: CnH2n + 2O – Alkanols alcohols
                       n = 2  C2H2  2 + 2O
                       = C2H6O
            Chapter Name : Alcohol, phenol and ether
            Topic Name : Alcohols
            Difficulty level : Moderate
            Class : XII
            Criteria : Understanding and Knowledge
            Type of question : Theoretical
Q99.        Which of following is a tertiary amine ?
            (1)   (C2H5)3N                                    (2)          (C6H5)2NH
       58
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                  VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
Q101.    Just as a person moving from Delhi to Shimla to escape the heat for the duration of hot summer,
         thousands of migratory birds from Siberia and other extremely cold Northern region move to __
         (1)   Western Ghat                                (2)   Meghalaya
         (3)   Corbett National Park                       (4)   Keoladeo National Park
         Ans.:- (4) Keoladeo National Park
    59
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                   VERSION - A            DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
         :Solution: Keoladeo National Park situated in Rajasthan State. It is vast bird sanctuary.
         Chapter Name : Biodiversity and conservation
         Topic Name :
         Difficulty level : High
         Class : XII
         Criteria : Application
         Type of question : Theoretical
Q102.    Coralloid roots help cycas in _______
         (1)   Fixation and Absorption                       (2)      Absorption of water
         (3)   Absorption of minerals                        (4)      Respiration
         Ans.:- (1) Fixation and Absorption
         :Solution: Fixation and Absorption of Nitrogen.
         Chapter Name : Plant kingdom
         Topic Name : Gymnosperms
         Difficulty level : Moderate
         Class : XI
         Criteria : Knowledge
         Type of question : Theoretical
Q103.    Which one of the following is associated with sex–linked inheritance?
         (1)   Night–blindness                               (2)      Muscular dystrophy
         (3)   Astigmatism                                   (4)      Polydactyl
         Ans.:- (2) Muscular dystrophy
         :Solution: Muscular dystrophy is the most common childhood form of the disease. It occurs in
         one of every 3,300 male births. It is sex linked disorder.
         Chapter Name : Principles of inheritance and variation
         Topic Name :
         Difficulty level :Moderate
         Class : XII
         Criteria : Understanding and Knowledge
         Type of question : Theoretical
Q104.    A true regeneration was observed in _____.
         (1)   Hydra                                         (2)      Planaria
         (3)   Sponges                                       (4)      Amoeba
         Ans.:- (2) Planaria
    60
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                   VERSION - A          DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
         :Solution: In planaria (flat worms), we observe true regeneration i.e. a fragmented organism
         regenerates the lost part of its body and becomes, a new organism.
         Chapter Name : The living world
         Topic Name : What is living?
         Difficulty level : Easy
         Class : XI
         Criteria : Understanding
         Type of question : Theoretical
Q105.    Anti–parallel relationship of the two strands of DNA refers to the ______.
         (1)   Stands being parallel in the same direction.
         (2)   Strands providing alternate branching.
         (3)   One strand runs in 5’  3’ and other in 3’  5’ direction.
         (4)   Both stands run in 5’  3’ direction.
         Ans.:- (3) One strand runs in 5’  3’ and other in 3’  5’ direction.
         :Solution: The double strand DNA shows anti-parallel strands.
         Chapter Name : Molecular basis of inheritance
         Topic Name :
         Difficulty level : Easy
         Class :
         Criteria : Understanding
         Type of question : Theoretical
Q106.    Which can prevent, pre–mature fruit fall ________.
         (1)   Ethylene                                       (2)   Zeatin
         (3)   NAA                                            (4)   GA2
         Ans.:- (3) NAA
         :Solution: NAA prevents pre–mature fruit fall.
         Chapter Name : Plant growth and mineral nutrition
         Topic Name : Growth hormone
         Difficulty level : Moderate
         Class : XII
         Criteria : Knowledge
         Type of question : Theoretical
Q107.    In 1950, Minamata disease in Japan was caused by _______ poisoning.
    61
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                  VERSION - A         DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
         Class : XII
         Criteria : Knowledge
         Type of question : Theoretical
Q110.    Specialized cells called heterocyst’s are present in _____
         (1)   dinoflagellates                               (2)   crysophytes
         (3)   archaeobacteria                               (4)   cyanobacteria
         Ans.:- (4) cyanobacteria
         :Solution: Colonies of cyanobacteria are surrounded by gelatinous sheath. Some of these
         bacteria posses extra large cell called heterocyst which contain nitrogenous enzyme with the
         help of this cell they can fix atmospheric N2 into mineral form.
         Chapter Name : Biological classification
         Topic Name : Eubacteria
         Difficulty level : Easy
         Class : XI
         Criteria : Understanding and Knowledge
         Type of question : Theoretical
Q111.    How much deep in the oceans, the environment is perpetually dark and inhabitants are not
         aware of the existence of Sun?
         (1)   More than 100 m                               (2)   More than 500 m
         (3)   Less than 100 m                               (4)   Less than 500 m
         Ans.:- (2) More than 500 m
         :Solution: Sunrays not reach deep 7500 m the oceans the environment is dark and inhabitants.
         Chapter Name : Organisms and populations
         Topic Name :
         Difficulty level : Moderate
         Class : XII
         Criteria : Understanding
         Type of question : Theoretical
Q112.    The end products of Aerobic respiration in plants are _____.
         (1)   Starch and O2                                 (2)   Sugar and Oxygen
         (3)   H2O and Energy                                (4)   CO2, H2O and Energy
         Ans.:- (4) CO2, H2O and Energy
         :Solution: The complete combustion of glucose, which produces CO2 and H2O as end products,
         yields energy most of which is given out as heat.
    63
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                     VERSION - A         DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
    64
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                       VERSION - A     DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
         Criteria :
         Type of question :
Q115.    Predict from the following chart
% K (5) A (g)+1 G 1
         (1)   C1 + 2 + 2                                    (2)   C1 + 2 + 3
         (3)   C5                                            (4)   C1 + 2 + (2)
         Ans.:- (4) C1 + 2 + (2)
         :Solution: The members of family fabaceae have papilionaceous corolla consisting of a
         posterior standard, two lateral wings, two anterior ones forming a keel (enclosing stamens and
         pistil)
         Chapter Name : Morphology of flowering plants
         Topic Name : Description of some important families
    65
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                     VERSION - A       DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
         Class : XII
         Criteria : Understanding
         Type of question :Theoretical
Q127.    Which one of the following statement is not valid for aerosol?
         (1)   They after rainfall and mansoon pattern.
         (2)   They cause increased agricultural productivity.
         (3)   They have negative impact on agriculture land.
         (4)   They are harmful to human health.
         Ans.:- (2) They cause increased agricultural productivity.
         :Solution: Aerosols increased agricultural productivity.
         Chapter Name : Biodiversity and conservation
         Topic Name :
         Difficulty level : Moderate
         Class : XII
         Criteria : Understanding
         Type of question : Theoretical
Q128.    All of the following statements are correct about plasmids except ______
         (1)   They are extra chromosomal DNA.
         (2)   They are smaller, circular, double stranded naked DNA that confer certain unique
               phenotypic characters some bacterial like resistance to antibiotics.
         (3)   They are used in genetic engineering.
         (4)   It helps in the replication on nucleoid.
         Ans.:- (4) It helps in the replication on nucleoid.
         :Solution: * The plasmid DNA confers certain phenotypic characters to such bacteria.
                      One such character is resistance to antibiotics.
                      * Plasmid do not helps in replication of nucleoid (genomic DNA)
         Chapter Name : Cell : the unit of life
         Topic Name : Prokaryotic cells
         Difficulty level : Moderate
         Class : XI
         Criteria : Knowledge
         Type of question : Theoretical
    70
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                     VERSION - A       DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
Q129.    The inoculums is added to the fresh milk into curd, the term ‘inoculums’ here refers to ____.
         (1)   A starter contains millions of vitamin B12
         (2)   A starter rich in proteins Anaerobic digestion
         (3)   A starter containing millions of LAB
         (4)   An aerobic digester
         Ans.:- (3) A starter containing millions of LAB
         :Solution: A small amount of curd added to fresh milk as inoculums or starter contains millions
         of lab, thus converting milk to curd.
         Chapter Name : Microbes in human welfare
         Topic Name : Microbes in household products
         Difficulty level : Moderate
         Class : XII
         Criteria : Knowledge
         Type of question : Theoretical
Q130.    The flower which can be divided into two equal radial halves in any radial plane passing
         through the centre is found in _____
         (1)   Mustard                                       (2)   Pea
         (3)   Bean                                          (4)   Canna
         Ans.:- (1) Mustard
         :Solution: When a flower can be divided into two equal radical halves in any radial plane
         passing through the centre, it is said to be actinomorphic.
         eg. Mustard, Datura, Chilli etc.
         Chapter Name : Morphology of flowering plants
         Topic Name : The flower
         Difficulty level : Moderate
         Class : XI
         Criteria : Knowledge
         Type of question : Theoretical
Q131.    Aminoacyl – tRNA synthetase must be capable of recognizing which of the following.
         (1)   A specific t–RNA and a specific amino acid.
         (2)   A specific rRNA and a specific amino acid.
         (3)   A specific rRNA and the 408 ribosomal subunit.
         (4)   A specific amino acid and the 405 ribosomal subunit.
         Ans.:- (1) A specific t–RNA and a specific amino acid.
    71
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                   VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
         :Solution: Aminoacyl – tRNA synthetase must be capable of recognizing t–RNA and specific
         amino acid.
         Chapter Name : Molecular basis of inheritance
         Topic Name :
         Difficulty level : Moderate
         Class :
         Criteria : Understanding
         Type of question : Theoretical
Q132.    Anaphase I differ from mitotic anaphase in ________.
         (1)   Division of centromere.
         (2)   Poleward movement of chromatids.
         (3)   Contraction of chromosomal fibers.
         (4)   Pole ward movement of chromosomes instead of daughter chromosome.
         Ans.:- (4) Pole ward movement of chromosomes instead of daughter chromosome.
         :Solution: During prophase single metaphase plate is formed and centromere split to separate
         daughter chromosomes while in meiosis I two metaphase plates are formed and chromosomes
         are attached so whole chromosome pulled to opposite poles.
         Chapter Name : Cell cycle and cell division
         Topic Name :
         Difficulty level :
         Class :
         Criteria :
         Type of question :
Q133.    Number of seeds are equal to _______
         (1)   numbers of ovules                            (2)   number of ovaries
         (3)   both (1) and (2)                             (4)   none of those
         Ans.:- (1) numbers of ovules
         :Solution: Ovules are converted into seeds after fertilization
         Chapter Name : Sexual reproduction flowering plants
         Topic Name : Embryo seed and fruit formation
         Difficulty level : Easy
         Class : XI
         Criteria : Understanding
         Type of question : Theoretical
    72
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                   VERSION - A       DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
Q134.    The most widely accepted theory of food conduction in plants is ____.
         (1)   Root pressure theory                        (2)   Cohesion tension theory
         (3)   Capillary movement                          (4)   Mass flow hypothesis of food
         Ans.:- (4) Mass flow hypothesis of food
         :Solution: Mass flow hypothesis of food
         Chapter Name : Transportation in plants
         Topic Name :
         Difficulty level : Easy
         Class :
         Criteria : Understanding
         Type of question : Theoretical
Q135.    During chromosome replication the following events occur _____.
         (I)   Breaking of H bonds between bases.
         (II) Bonds between adjacent nucleotide.
         (III) Winding brings about formation of two double helices.
         (IV) Bases on free nucleotides bond with bases on DNA stands.
         Which of the following shows the correct sequence?
         (1)   I, III, II, IV                              (2)   I, IV, II, III
         (3)   I, II, IV, III                              (4)   IV, II, III, I
         Ans.:- (2) I, IV, II, III
         :Solution: During chromosome/DNA replication first Hydrogen bonds between the bases are
         breaking.
         Chapter Name : Molecular basis of inheritance
         Topic Name :
         Difficulty level : Moderate
         Class : XII
         Criteria : Knowledge
         Type of question : Theoretical
                                        BOTANY SECTION – B
Q136.    Which one of the following symbols and its representation, used in human pedigree analysis is
         correct?
    73
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                    VERSION - A         DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
    74
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                   VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
    75
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                   VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
    79
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                   VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
    80
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                      VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
    81
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                      VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
    83
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                   VERSION - A         DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
         Ans.:- (4) It deposite in the arteries causes decreases in diameter and increase blood
         pressure
         Solution: If cholesterol is deposited in walls of arteries lumen becomes narrow and blood
         pressure get increased.
         Chapter Name : Body fluid & circulation
         Topic Name :
         Difficulty level :
         Class :
         Criteria :
         Type of question :
Q161.    Any alternation in allele frequency in the natural population by pure chance called as ____
         (1)   Point mutation                                (2)   Genetic drift
         (3)   Gane flow                                     (4)   Chromosomal aberrations
         Ans.:- (2) Genetic drift
         :Solution: Fluctuations of gene frequencies in unpredictable directions in the natural population
         called as genetic drift or any alteration in allele frequency, in the natural population by pure
         chance is called as genetic drift. e.g. Elimination of particular allele from population due to
         events like accidental death prior to mating of an organisms. Such genetic drifts also responsible
         for the formation of genetic drifts also responsible for the formation of genetic variations.
         Chapter Name : Evolution
         Topic Name :
         Difficulty level :
         Class :
         Criteria :
         Type of question : Theoretical
Q162.    Scala media and scala tympani contain _____
         (1)   Perilymph and endolymph respectively          (2)   Perilymph only
         (3)   Endolymph only                                (4)   Endolymph and perilymph respectively
         Ans.:- (4) Endolymph and perilymph respectively
         :Solution: No need of explanation
         Chapter Name : Neural Control and Coordination
         Topic Name :
         Difficulty level : Easy
         Class : XI
    84
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                   VERSION - A         DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
         Criteria : Knowledge
         Type of question : Theoretical
Q163.    The given table shows differences between spermatogenesis and spermiogenesis. Select the
         incorrect option.
         Spermatogenesis                                    Spermiogenesis
         (1)   Process of formation of Spermatozoa          (i)    Differentiation of spermatogenesis and
                                                                   spermiation
         (2)   It changes haploid structure into(n) haploid (ii)   It involves conversion of diploid
         (3)   Growth and divisions occurs                  (iii) Divisions and Growth are absent
         (4)   Spermatozoa form four spermatozoa            (iv) Spermatid & form single spermatozoa
         Ans.:- (1) Process of formation of Spermatozoa (i) Differentiation of spermatogenesis and
                                                            spermiation
         :Solution:
         Spermatogenesis                                 Spermiogenesis
         (1)   Process of formation of Spermatozoa      (i) Differentiation of spermatozoa & spermatid
         * Spermatogenesis is last stage of maturation phase (or) division in spermatogenesis.
         Chapter Name : Human Reproduction
         Topic Name : Gametogenesis
         Difficulty level : High
         Class : XII
         Criteria : Understanding
         Type of question : Theoretical
Q164.    A hormone of –––X––– stimulate –––Y––– to release androgens. Identify X and Y.
         (1)   X–adenohypophysis, Y–adrenal medulla         (2)    X–hypothalamus, Y–adrenal medulla
         (3)   X–adenohypophysis, Y–testis                  (4)    X–neuroypophysis, Y–testis
         Ans.:- (3) X–adenohypophysis, Y–testis
         :Solution: ICSH secreted by adenohypophysis stimulate testis to release androgens.
         Chapter Name : Chemical Coordination and Integration
         Topic Name :
         Difficulty level : Easy
         Class : XI
         Criteria : Understanding
         Type of question : Theoretical
Q165.    First clinical application of gene therapy over 4 year old girl was for ____
    85
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                  VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
    86
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                    VERSION - A           DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
Q168.    Read the given statements and select the correct option.
         Statement
         (a)   Blood is colourless in the insects.
         (b)   Insect blood has no role in O2 transport.
         (1)   Both statements a and b are correct and statement b is the correct explanation of
         statement a.
         (2)   Both statements a and b are correct but statement b is not the correct explanation of
         statement a.
         (3)   Statement a is correct and statement b is incorrect.
         (4)   Both statements a and b are incorrect.
         Ans.:- (1) Both statements a and b are correct and statement b is the correct explanation
         of statement a.
         :Solution: Blood of cockroach is colourless because RBC are absent so blood does not play any
         role in transport of gases.
         Chapter Name : Animal kingdom
         Topic Name :
         Difficulty level : Moderate
         Class : XII
         Criteria :
         Type of question : Theoretical
Q169.    B – Lymphocytes are associated with _____
         (1)   Humoral Immunity                              (2)      Production of heparin
         (3)   Cell mediated Immunity                        (4)      Internal Cleaning
         Ans.:- (1) Humoral Immunity
         :Solution: Humoral Immunity
         Chapter Name : Human health and disease
         Topic Name : Immunity
         Difficulty level :
         Class : XII
         Criteria :
         Type of question : Theoretical
    87
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                  VERSION - A         DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
Q170.    Blood calcium level depends upon many factors like absorption of dietary calcium by
         alimentary canal, excretion of calcium in urine, storage of calcium in bones. Select the factor
         which has NO ROLE in this process.
         (1)   Vitamin D                                    (3)   Parathyroid hormone
         (2)   Thyrocalcitonin                              (4)   Thyroxine
         Ans.:- (4) Thyroxine
         :Solution: Vit–D stimulate calcium absorption, parathyroid hormone regulate mobilization of
         bone calcium, calcitonin regulates storage of calcium in bone. Thyroxine has NO ROLE in this
         process.
         Chapter Name : Chemical Coordination and Integration
         Difficulty level : High
         Class : XI
         Criteria : Understanding
         Type of question : Theoretical
Q171.    Which of the following was the first photosynthetic organism on the earth?
         (1)   Iron bacteria                                (2)   Sulphur bacteria
         (3)   Green–Sulphur bacteria                       (4)   Cyanobacteria
         Ans.:- (3) Green–Sulphur bacteria
         :Solution: Carbon bacteria, nitrogen bacteria are first chemosynthetic autotrophs while first
         photosynthesis is started in green sulphur bacteria, but non oxygenic.
         Chapter Name : Evolution
         Topic Name :
         Difficulty level :
         Class :
         Criteria :
         Type of question : Theoretical
Q172.    Mantle is the _______
         (1)   calcareous part of mollusks.
         (2)   thick muscular fold of body wall in mollusks.
         (3)   ventral muscular foot in mollusks.
         (4)   visceral mass in molls.
         Ans.:- (2) thick muscular fold of body wall in mollusks.
         :Solution: Body is covered by a calcareous shell and is unregimented with a distinct head,
         muscular foot and visceral hump. A soft and spongy layer of skin forms a mantle over the
    88
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                   VERSION - A         DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
         visceral hump. The space between the hump and the mantle is called the mantle cavity in which
         feather like gills are present. They have respiratory and excretory functions.
         Chapter Name : Animal kingdom
         Topic Name :
         Difficulty level : Moderate
         Class :
         Criteria :
         Type of question : Theoretical
Q173.    Match the column.
         Column – I                          Column - II
         (P)   Radioactive antibody          (A) Substance that can be constricted in laboratory.
         (Q) Artificial Gene                 (B) Substance that can used to identify colonies of
                                                   genetically engineered bacteria that making particular
                                                   gene product.
         (R) Amplification                   (C) Abnormal enhanced replication of plasmid, most
                                                   copies of plasmid in each cell.
         (S)   Clone                         (D) Large identical cells.
         (1)   P  B, Q  A, R  C, S  D                    (2)   P  D, Q  A, R  B, S  C
         (3)   P  A, Q  B, R  C, S  D                    (4)   P  C, Q  D, R  A, S  B
         Ans.:- (1) P  B, Q  A, R  C, S  D
         :Solution: P  B, Q  A, R  C, S  D
         Chapter Name : Biotechnology principles and processer
         Topic Name : Application
         Difficulty level : Easy
         Class : XII
         Criteria : Knowledge
         Type of question :
Q174.    Match the column–I and column–II, and choose the correct combination from the options given.
         Column–I                                            Column–II
         (A) Tendon                                          (1)   Loose connective tissue
         (B) Ligament                                        (2)   Dense regular connective tissue
         (C) Areolar tissue                                  (3)   Dense irregular connective tissue
         (D) Adipose tissue                                  (4)   Specialised connective tissue
    89
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                      VERSION - A     DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
         (1)   A – 2, B – 1, C – 4, D – 3                   (2)   A – 1, B – 4, C – 3, D – 2
         (3)   A – 2, B – 4, C – 3, D – 1                   (4)   A – 2, B – 3, C – 1, D – 4
         Ans.:- (4) A – 2, B – 3, C – 1, D – 4
         :Solution: A – 2, B – 3, C – 1, D – 4
         Chapter Name : Structural organization in animals
         Topic Name :
         Difficulty level :
         Class :
         Criteria :
         Type of question : Theoretical
Q175.    Which of the following viruses is not transferred through Semen of an infected male?
         (1)   Hepatitis – B Virus                          (2)   Human Immunodeficiency
         (3)   Chikanguniya Virus                           (4)   Ebola Virus
         Ans.:- (3) Chikanguniya Virus
         Solution: Human Immunodeficiency Virus
         Chapter Name : Human health and disease
         Topic Name : AIDS
         Difficulty level : Moderate
         Class : XI
         Criteria : Knowledge
         Type of question : Theoretical
Q176.    The given figure shows the diagrammatic view of human respiratory system.
         Identify A, B, C and D.
    90
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                      VERSION - A        DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
         :Solution: Three
         Chapter Name : Structural Organization in Animals
         Topic Name :
         Difficulty level :
         Class :
         Criteria :
         Type of question : Theoretical
Q179.    A cricket player is fast chasing a ball in the field which one of the following groups of bones
         directly contribute in this movement.
         (1)   Femur, malleus, Tibia                        (2)   Pelvis, ulna, patella, tarsals
         (3)   Sternum, femur, tibia, fibula                (4)   Tarsal, femur, metatarsals, tibia
         Ans.:- (4) Tarsal, femur, metatarsals, tibia
         :Solution: A fast chasing cricketer, foot and leg bones contribute directly.
         Chapter Name : Locomotion and Movement
         Topic Name : Skeletal system
         Difficulty level : High
         Class : XI
         Criteria : Application
         Type of question : Theoretical
Q180.    Which Palindrome base sequences in DNA can be easily cut at about the middle by some
         particular restriction enzyme ?
         (1)   5’ _______GATATG _______3’                   (2)   5’ _______GAATTC _______3’
               3’ _______CTACTA _______5’                         3’ _______CTTAAG _______5’
         (3)   5’ _______CACGTA _______3’                   (4)   5’ _______CGTTCG _______3’
               3’ _______CTCAGA _______5’                         3’ _______ATGGTA _______5’
         Ans.:- (2) 5’ _______GAATTC _______3’
                      3’ _______CTTAAG _______5’
         :Solution: Palindrome sequence is mirror image.
         Chapter Name : Biotechnology principles and process
         Topic Name : Palindrome sequence
         Difficulty level : High
         Class : XII
         Criteria : Skill
         Type of question : Theoretical
    92
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                   VERSION - A          DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
    95
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                   VERSION - A           DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
         are found only in porifera. They play important role in intracellular digestion. Spongocoel opens
         to outside by large calledosculum. Excretion and respiration occur by diffusion.
         Chapter Name : Animal kingdom
         Topic Name :
         Difficulty level : High
         Class :
         Criteria :
         Type of question : Theoretical
Q187.    Which cells of mucosal epithelium secrete mucus?
         (1)   Chief cells                                  (2)      Goblet cells
         (3)   Mucous cells                                 (4)      Parietal cells
         Ans.:- (2) Goblet cells
         :Solution: Mucosa layer is having goblet cells which secrete mucus that helps in lubrication of
         alimentary canal.
         Chapter Name : Digestion and absorption
         Topic Name : Digestive system
         Difficulty level : Easy
         Class : XI
         Criteria : Knowledge
         Type of question : Theoretical
Q188.    Read the statements given below.
         (1)   Literal meaning of evolution is ‘folding’.
         (2)   ‘Big Bang theory explains the origin of earth only.
         (3)   According to ‘Nebular Hypothesis’ sun and earth were evolved from common source.
         (4)   Life has originated from non–living substances.
         How many correct given above ?
         (1)   One                                          (2)      Two
         (3)   Three                                        (4)      Four
         Ans.:- (2) Two
         :Solution: Two
         Chapter Name : Evolution
         Topic Name :
         Difficulty level :
         Class :
    96
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                   VERSION - A         DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
         Criteria :
         Type of question : Theoretical
Q189.    An afferent arteriole is a fine branch of ______
         (1)   Renal vein                                    (2)   Renal artery
         (3)   Renal capsule                                 (4)   Renal Glomerulus
         Ans.:- (2) Renal artery
         :Solution: Glomerulus is a tuft of capillaries formed by the afferent arteriole–fine branch of
         Renal artery.
         Chapter Name : Excretory products and their elimination
         Topic Name : Human kidney
         Difficulty level : Moderate
         Class : XI
         Criteria : Knowledge
         Type of question : Theoretical
Q190.    Which of the following is a components of cell mediated immunity?
         (1)   B–cells                                       (2)   C–cells
         (3)   T–cells                                       (4)   Both 1 and 2
         Ans.:- (3) T-cells
         :Solution: T–cells
         Chapter Name : Human health and disease
         Topic Name : Details of immunity – I
         Difficulty level : Easy
         Class : XII
         Criteria : Understanding
         Type of question : Theoretical
Q191.    Read the following statements and find out the incorrect statement.
         (1)   The structures of the cells vary according to their function.
         (2)   The epithelial cells are compactly packed with little intercellular matrix.
         (3)   Main function of compound epithelium in secretion and absorption.
         (4)   The inner lining of ducts of salivary glands and of pancreatic ducts is covered by
               compound epithelium.
         Ans.:- (3) Main function of compound epithelium in secretion and absorption.
         :Solution: Main function of compound epithelium in secretion and absorption.
         Chapter Name : Structural organization in animals
    97
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                   VERSION - A           DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
         Topic Name :
         Difficulty level : Moderate
         Class :
         Criteria :
         Type of question : Theoretical
Q192.    During muscle contraction.
         (1)   Chemical energy is changed into Electrical Energy.
         (2)   Chemical energy is changed into Mechanical Energy.
         (3)   Electrical energy is changed into Chemical Energy.
         (4)   Mechanical energy changed into Chemical Energy.
         Ans.:- (2) Chemical energy is changed into Mechanical Energy.
         :Solution: During contraction of muscle ATP present on meromyosin is hydrolised and this
         chemical energy is used to pull the actin filament (Mechanical energy) causing contraction of
         muscle. Using ATP molecule, myosin head binds to exposed active sites on actin to form cross
         bridge. This pulls the attached actin filaments towards centre of ‘A’ band there by causing
         contraction of muscle.
         Chapter Name : Locomotion and Movement
         Topic Name : Mechanism of muscle contraction
         Difficulty level : High
         Class : XI
         Criteria : Application
         Type of question : Theoretical
Q193.    Contraceptive that prevents sperms from reaching an egg and thus preventing pregnancy is____
         (1)   Saheli                                          (2)   i–Pill
         (3)   LNG–20                                          (4)   Cervical Cap
         Ans.:- (4) Cervical Cap
         :Solution: Cervical Cap is reusable contractive barrier made up of rubber–that is inserted into
         female genital tract to cover cervix during coitus.
         Chapter Name : Reproductive Health
         Topic Name : Birth control
         Difficulty level : Moderate
         Class : XII
         Criteria : Understanding
         Type of question : Theoretical
    98
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                      VERSION - A     DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
Q194.    The specific receptors responsible for the balance of the body and posture are ____.
         (1)   Tectorial membrane                           (2)   Basilar membrane
         (3)   Crista and Macula                            (4)   Organ of corti
         Ans.:- (3) Crista and Macula
         :Solution: Crista and macula are the specific receptors of vestibular apparatus responsible for
         aintenance of balance of the body and posture.
         Chapter Name : Neural Control and Coordination
         Topic Name :
         Difficulty level : Easy
         Class : XI
         Criteria : Knowledge
         Type of question : Theoretical
Q195.    Label E-coil clothing vector pBR322.
                      Cla I            Hind III
                 EcoR I
                                                  (A)
         Pvu I
                      Amp                          (B)
                              pBR322
         (1)   (A) BamH I (B) Sal I (C) PVU II              (2)   (A) Sal I (B) PVU II (C) BamH I
         (3)   (A) PVU II (B) Sal I (C) BamH I              (4)   (A) Sal I (B) Sal (C) BamH I
         Ans.:- (1) (A) BamH I (B) Sal I (C) PVU II
         :Solution: (A) BamH I (B) Sal I (C) PVU II
         Chapter Name : Biotechnology principles and processer
         Topic Name : pBR322 clotting vector
         Difficulty level : Moderate
         Class : XII
         Criteria : Understanding
         Type of question : Theoretical
    99
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                         VERSION - A      DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
   101
PHYSICS, CHEMISTRY & BIOLOGY                             VERSION - A            DEEPER KASAUTI PLUS NEET - 2022
(A) GENERAL
(i) The Examination Hall will be opened 30 minutes before the commencement of the test. Candidates are expected to take
       their seats immediately after the opening of the Examination Hall. If the candidates do not report in time, they are likely
       to miss some of the general instructions to be announced in the Examination Hall.
(ii) The candidate must show, on demand, the Admit Card for admission in the Examination Hall. A candidate who does not
       possess the valid Admit Card shall not be admitted to the Examination Hall under any circumstances by the Centre
       Superintendent.
(iii) During the examination time, the invigilator will check Admit Card of the candidates to satisfy himself/herself about the
       identity of each candidate. The invigilator will also put his/her signatures in the place provided in the Answer Sheet .
(iv) A seat with a roll number will be allotted to each candidate. Candidates must find out and occupy their allotted seats. If a
       candidate is found appearing in the Test from a seat or room other than the one allotted to him/her, his/her candidature
       shall be cancelled.
(v) A candidate who comes after the commencement of the examination shall not be permitted to appear in the examination.
(vi) Candidates are not allowed to carry any textual material, printed or written, bits of papers, envelope or any other material
       except the Admit Card inside the Examination Hall.
(vii) Calculators, Slide Rules, Log Tables, Geometry Box, Electronic Digital Watches with facilities of calculators, cellular
       phones, pagers or any other electronic gadget are not allowed inside the Examination Hall.
       Candidates are advised in their own interest not to bring any of the banned items including Mobile Phone to the venue of
       the examination as arrangement for safe keeping cannot be assured.
(viii) No candidate will leave his/her seat or the Examination Room/Hall until the Test concludes as per schedule. Candidates
       should not leave the Room/Hall without handing over their Answer Sheets to the invigilator on duty. In case of
       emergency or on medical ground, candidates may take special permission of the Centre Superintendent and Observer on
       duty and the same should be reported to the Board in writing by the Centre Superintendent and the Observer.
(ix) Candidates are advised to bring with them a card board or a clip board so that they have no difficulty in writing
       responses in the Answer Sheet even if the tables provided in the Examination Hall do not have smooth surface. They will
       also bring their own Ball Point Pens of good quality. These will not be supplied by the Board.
(x) Smoking in the Examination Hall during examination hours is strictly prohibited.
(xi) Tea, coffee, cold drinks or snacks are not allowed to be taken by the candidates into the Examination Halls during
       examination hours.
(xii) The Test will start exactly at the time mentioned in the Admit Card and an announcement to this effect will be made by
       the invigilator.
(xiii) A signal will be given at the beginning of the examination and at half-time. A signal will also be given before the closing
       time when the candidate must stop marking the responses.
(xiv) The candidate must sign twice on the Attendance Sheet at the appropriate place. First time, immediately after the
       commencement of Examination and the second time while delivering the Answer Sheet to the invigilator. The candidates
       are also required to put their left hand thumb impression in the space provided on the Attendance Sheet.
(xv) For those who are unable to appear on the scheduled date of examination for any reason, re-examination shall not
       be held by the Deeper under any circumstances.
(xvi) UNFAIR MEANS PRACTICE & BREACHES OF EXAMINATION RULES :
(B) SCORING AND MARKING
(a) Each item carries 4 marks. For each correct response the candidate will get 4 marks. For each incorrect response
       one mark will be deducted from the total score. No deduction from the total score will, however, be made if no
       response is indicated for an item in the answer sheet. The candidates are advised not to attempt such item in answer
       sheet, if they are not sure of the correct response. More than one answer indicated a question will be deemed as
       incorrect response and will be negatively marked.
(b) For the purpose of evaluation, the Test Booklet code as printed in the Answer Sheet on side-2 will be accepted as final.
(C) ROUGH WORK :
       The candidate will not do any rough work or writing work on the Answer Sheet. All rough work is to be done in the Test
       Booklet itself.
                                             - BEST WISHES FROM TEAM DEEPER-
102