Mathematics and Physics Notes (Electrospace Academy)
Mathematics and Physics Notes (Electrospace Academy)
ALGEBRA
COMMON IDENTITIES
(i) (a + b)2 = a2 + 2ab + b2 = (a – b)2 + 4ab
(ii) (a – b)2 = a2 – 2ab + b2 = (a + b)2 – 4ab
(iii) a2 – b2 = (a + b)(a – b)
(iv) (a + b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3 = a3 + b3 + 3ab(a + b)
(v) (a – b)3 = a3 – 3a2b + 3ab2 – b3 = a3 – b3 – 3ab(a – b)
(vi) a3 + b3 = (a + b)(a2 – ab + b2) = (a + b)3 – 3ab(a + b)
(vii) a3 – b3 = (a – b)(a2 + ab + b3) = (a – b)3 + 3ab(a – b)
(viii) (a + b)2 + (a – b)2 = 2(a2 + b2)
(ix) (a + b)2 – (a – b)2 = 4ab
(x) (a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2bc + 2ca
QUADRATIC EQUATION
An algebraic equation of second degree having the form ax2 + bx + c = 0 is called
quadratic equation. Here ‘a’ is called the coefficient of x2, ‘b’ is called the coefficient of
x and c is a constant term.
General solution of the quadratic equation is given by
−b b 2 − 4ac
x=
2a
Clearly, there are two roots of the equation:
−b + b 2 − 4ac −b − b 2 − 4ac
x1 = and x2 =
2a 2a
b
x1 + x2 = −
a
Coefficient of x
In general, sum of roots = −
Coefficient of x 2
c
Again, x1 x2 =
a
Constant
In general, product of roots =
Coefficient of x 2
BINOMIAL THEOREM
If | x | < 1 i.e., x lies between – 1 and + 1, then
n(n − 1) 2 n(n − 1)(n − 2) 3
(1 + x) n = 1 + nx + x + x + ......
2! 3!
where n is any number which may be positive, negative, integer or a fraction.
Here, 2 ! = 2 1, 3 ! = 3 2 1, …...., n ! = n(n – 1)(n – 2)…. 3 2 1
If n is a positive integer, then the expansion will have (n + 1) terms.
If n is a negative integer or a fraction, then the number of terms in the expansion will
be infinite.
When | x | << 1, then only the first two terms of the expansion are significant. The
second and higher order terms can be neglected. In this case, the expansions shall reduce
to the following simplified forms:
(1 + x)n = 1 + nx
(1 + x)–n = 1 – nx
(1 – x)n = 1 – nx
(1 – x)–n = 1 + nx
DEFINITION OF LOGARITHM
Logarithm of a number with respect to a given base is the power to which the base must
be raised to represent that number.
For example : 1000 = 103
log10 1000 = 3
In general, if N = ax
then loga N = x
It follows that loga 1 = 0 ( aº = 1)
and loga a = 1 ( a1 = a)
TRIGONOMETRICAL RATIOS
In right angled OMP, of figure, OMP = 90º and POM = . We can define the
trigonometric ratios as follows:
perpendicular PM
sine = = = sin
hypotenuse OP
base OM
cosine = = = cos
hypotenuse OP
perpendicular PM
tangent = = = tan
base OM
hypotenuse OP
cosecant = = = cosec
perpendicular PM
hypotenuse OP
secant = = = sec
base OM
base OM
cotangent = = = cot
perpendicular PM
FUNDAMENTAL TRIGONOMETRIC RELATIONS
1 1 1
(i) cosec = , sec = , cot =
sin cos tan
sin cos
(ii) tan = , cot =
cos sin
(iii) sin + cos = 1, 1 + tan = sec 2 , 1 + cot 2 = cosec 2
2 2 2
Keeping in mind this sign convention and the definitions of T-ratios, we shall find
that:
(a) In the first quadrant, all the T-ratios are positive.
(b) In the second quadrant, only the sine and (its reciprocal) cosecant are +ve.
(c) In the third quadrant, only the tangent and (its reciprocal) cotangent are +ve.
(d) In the fourth quadrant, only the cosine and (its reciprocal) secant are +ve.
Let us now mention a few facts about the limits to the values of T-ratios.
(i) The maximum, i.e., greatest value of sin or cos is 1. The minimum, i.e.,
least value of sin or cos is – 1.
1 + tan 2 A
2 tan A
(ix) tan 2 A =
1 − tan 2 A
(x) sin( A + B) + sin( A − B) = 2sin A cos B (xi) sin( A + B) − sin( A − B) = 2cos Asin B
(xii) cos( A + B) + cos( A − B) = 2cos A cos B (xiii) cos( A + B) − cos( A − B) = −2sin Asin B
C+D C−D
(xiv) sin C + sin D = 2sin cos
2 2
C+D C−D
(xv) sin C − sin D = 2cos sin
2 2
C+D C−D
(xvi) cos C + cos D = 2cos cos
2 2
C+D C−D
(xvii) cos C − cos D = −2sin sin
2 2
THE SINE AND COSINE FORMULAE FOR A TRIANGLE
In a triangle ABC, of sides a, b, c and angles A, B and C, the following formulae hole
good.
a b c
(i) = = (ii) a2 = b2 + c2 − 2bc cos A
sin A sin B sin C
(iii) b2 = c2 + a2 − 2ca cos B (iv) c2 = a2 + b2 − 2ab cos c
(v) Area of a triangle ABC = S ( S − a)( S − b)( S − c) where, S = (a + b + c) / 3
GRAPHS
SOME GRAPHS FOR VARIOUS EQUATIONS
(v) For equations (a) y2 = kx (b) y2 = – kx and (c) x2 = ky, the graphs between x
and y will be symmetric parabolic curves as shown in figures, (a), (b), (c)
respectively.
(vi) For equation, y = ax + bx2, the
graph between x and y will be
asymmetric parabola. If both a and
b are positive constants, the graph
is as shown in figure (a). If a is
positive and b is negative, the
graph is as shown in figure(b).
x2 y 2
(viii) For equations (a) x2 + y2 = a2 and (b) + = 1 the graph between x and
a 2 b2
y is (a) a circle (b) an ellipse as shown in figures, (a) and (b) respectively.
x3 − 8
To understand it, consider a function, y = f(x) = . This function can be defined at
x−2
23 − 8 0
all points except at x = 2. If we use x = 2, then f(x) = = which is indeterminate
2−2 0
i.e., cannot be defined. However, for all values of x very close to 2 more or less than 2,
the function tends to 12 as shown below :
(1.98)3 − 8
When, x = 1.98, f(x) = = 11.88
1.98 − 2
(1.99)3 − 8
When x = 1.99, f (x) = = 11.94
1.99 − 2
(2.01)3 − 8
When x = 2.01, f (x) = = 12.06
2.01 − 2
(2.02)3 − 8
When x = 2.02, f(x) = = 12.12
2.02 − 2
x3 − 8
From all values of x very close to 2 but not exactly 2, 12
x−2
So, we write Lt x − 8 = 12.
3
x →2 x − 2
u
(vi) Quotient rule. Let y= , then
d d du d
( Den) ( Num) − ( Num) ( Den) −u
dy dx dx dx dx
= 2
= 2
dx ( Den)
(vii) Chain rule. Let y be a function of u and u be a function of x. Then
dy dy du
= .
dx du dx
d n du
Let y = u n .Then (u ) = nu n −1.
dx dx
d 1 d 1
(viii) (log e x) = (ix) (log a x) = log e a
dx x dx x
d x d x
(x) (e ) = e x (xi) (a ) = a x log e a
dx dx
d d
(xii) (sin x) = cos x (xiii) (cos x) = − sin x
dx dx
d d
(xiv) (tan x) = sec 2 x (xv) (cot x) = −cosec 2 x
dx dx
d d
(xvi) (sec x) = sec x tan x (xvii) (cosec x) = −cosec x cot x
dx dx
log e a
(ix) (a) sin x dx = − cos x
− cos nx
(b) sin nx dx = .
n
(x) (a) cos x dx = sin x
sin nx
(b) cos nx dx = .
n
(xi) sec2 x dx = tan x.
(xii) cosec2 x dx = − cot x.
(xiii) sec x tan x dx = sec x.
(xiv) cosec x cot x dx = −cosec x.
(ax + b) n +1
(xv) (ax + b) n dx =
a (n + 1)
a
(xvi) dx = log e (ax + b).
(ax + b)
eax+b
(xvii) eax +b dx = .
a
a cx+ d
(xviii) a cx+ d dx = .
c loge a
tan(ax + b)
(xix) sec 2 ( ax + b)dx = .
a
cot( ax + b)
(xx) cos ec 2 ( ax + b)dx = − .
a
sec(ax + b)
(xxi) sec(ax + b) tan(ax + b)dx = .
a
− cos ec(ax + b)
(xxii) cos ec(ax + b) cot(ax + b)dx = .
a
INTEGRATION BY PARTS.
This method of integration is based on the following rule:
Integral of a product of two functions = first function integral of second function –
integral of (differential coefficient of first function integral of second function).
Thus if u and are the functions of x, then
du
u dx = u dx − dx dx
dx
DEFINITE INTEGRAL
When an integral is defined between two definite limits a and b, it is said to be a definite
integral. It is given by
b
f ( x)dx = [ ( x)]ba = (b) − (a)
a
where (x) is the integral of f(x). Here a and b are the lower and upper limits of
integration.
UNITS AND DIMENSIONS
PHYSICAL QUANTITIES.
All those quantities in physics which are capable of being measured are called physical
quantities.
PHYSICAL UNIT.
The standard amount of a physical quantity chosen to measure the physical quantity of
the same kind is called a physical unit.
Measure of a physical quantity = Numerical value of the quantity size of the unit = nu
FUNDAMENTAL AND DERIVED UNITS.
The independent units of length, mass, time, electric current, temperature, light intensity
and amount of substance are called basic or fundamental units and these seven physical
quantities are called fundamental quantities. The units of all other physical quantities can
be expressed in terms of fundamental units and are called derived units.
SYSTEM OF UNITS.
A complete set of units which is used for measuring all kinds of fundamental and derived
quantities is called a system of units.
(i) The CGS or the metric system. In this system the fundamental units of
length, mass and time are centimetre, gram and second respectively.
(ii) The FPS or the British system. In this system the fundamental units of
length, mass and time are foot, pound and second respectively.
(iii) The MKS system. In this system the fundamental units of length, mass and
time are metre, kilogram and second respectively.
(iv) The SI. SI is the abbreviation for Systeme Internationale d’Unites, which is
the French equivalent for international system of units. In this system the
fundamental units of length, mass, time electric current, temperature,
luminous intensity and amount of substance are metre, kilogram, second,
ampere, Kelvin, candela and mole, respectively.
SUPPLEMENTARY SI UNITS.
(i) Radian (rad). It is defined as the plane angle subtended at the centre of a
circle by an arc equal in length to the radius of the circle.
Arc l
(in radians) = =
Radius r
(ii) Steradian (sr). It is the solid angle subtended at the centre of a sphere by a
surface of a sphere equal in area to that of a square, having each side equal to
the radius of the sphere.
Surface area
(in steradian) =
Radius 2
DIMENSIONS OF THE DERIVED QUANTITY.
These are the powers to which the fundamental units of mass. length and time must be
raised in order to represent a derived quantity completely.
DIMENSIONAL FORMULA.
It is an expression which shows how and which of the fundamental units of mass, length
and time occur in the derived unit of a physical quantity.
DIMENSIONAL EQUATION.
The equation which expresses a physical quantity in terms of the fundamental units of
mass, length and time, is called dimensional equation.
Time T
(v) Acceleration Changein velocity LT −1 ms–2
= LT −2 = M 0 LT −2
Time T
(vi) Momentum Mass velocity M LT–1 = MLT–1 kg ms–1
(vii) Force Mass acceleration M LT–2 = MLT–2 N
(viii) Work Force distance MLT–2 L = ML2T–2 J
(ix) Energy Amount of work ML2T–2 J
S. No Physical Relation with other Dimensional SI unit
Quantity Quantities formula
(x) Power Work ML T −2
2 W
= ML2T −3
Time T
(xi) Pressure Force MLT −2 Pa or Nm–2
= ML−1T −2
Area L 2
(dimensionless)
(xxxii) Velocity Velocity LT −1 s–1
gradient = T −1 = M 0 L0T −1
Distance L
(xxxiii) Pressure Pressure ML−1T −2 Pa m–1
gradient = ML−2T −2
Distance L
(xxxiv) Force constant Force MLT −2 −2 0 −2
Nm–1
= MT = ML T
Displacement L
B. Thermal Quantities
(xxxv) Heat orEnergy ML2T–2 J
enthalpy
(xxxvi) Specific heat Heat ML2T −2 J kg–1 K–1
= M 0 L2T −2 K −1
Mass×Temperature M .K
(xxxvii) Latent heat Heat ML2T −2 J kg–1
= M 0 L2T −2
Mass M
(xxxviii) Thermal Heat×distance ML2T −2 .L Js–1m–1K–1
conductivity = MLT −3 K −1
Area×temp.×time 2
L .K .T
(xxxix) Entropy Heat ML2T −2 JK–1
= ML2T–2K–1
Temperature K
(xxxx) Universal PV −1 −2 3
ML T L J mol–1 K–1
gas constant = ML2T −2 K −1mol −1
nT mol.K
(xxxxi) Boltzmann’s Energy ML2T -2 JK–1
constant = ML2T -2 K -1
Temperature K
(xxxxii) Stefan’s Energy ML2T −2 Js–1 m–2K–4
constant = ML0T −3 K −4
Area×time×(temp.) 4 2
L .T .K 4
MEASUREMENTS
SIGNIFICANT FIGURES.
The significant figures are normally those digits in a measured quantity which are known
reliably plus one additional digit that is uncertain.
(ii) All zeros between two non-zero digits are significant. Thus 100.05 km has five
significant figures.
(iii)All zeros to the right of a non-zero digit but to left of an understood decimal point are
not significant. For example, 86400 has three significant figures. But such zeros are
significant if they come from a measurement. For example, 86400s has five
significant figures.
(iv) All zeros to the right of a non-zero digit but to the left of a decimal point are
significant. For example, 648700 has six significant figures.
(v) All zeros to the right of a decimal point are significant. So 161 cm, 161.0 cm,
161.00 cm, have three, four and five significant figures respectively.
(vi) All zeros to the right of a decimal point but to the left of a non-zero digit are not
significant. So 0.161 cm and 0.0161 cm, both have three significant figures. Single
zero conventionally placed to the left of the decimal point is not significant.
(vii)The number of significant figure does not depend on the system of units. So
16.4 cm, 0.164 m and 0.000164 km, all have three significant figures.
ERROR IN A MEASUREMENT.
It is the difference between the measured value and the true value of a physical quantity.
It gives an indication of the limits within which the true value may lie.
ABSOLUTE ERROR.
The magnitude of the difference between the true value and the measured value is called
absolute error. Such errors are given by
a1 = a − a1 a2 = a − a 2
a3 = a − a3 an = a − an
RELATIVE ERROR.
It is the ratio of the mean absolute error to the true value.
a
a=
a
PERCENTAGE ERROR.
The relative error expressed in percent is called percentage error.
a
Percentage error = 100%
a
GENERAL RULE.
A p Bq
If Z = , then the maximum fractional or relative error in Z will be
Cr
Z A B C
=p +q +r
Z A B C
Z A B C
% Error in Z = = 100 = p 100 + q 100 + r 100
Z A B C
THE VERNIER CALLIPERS
1
It is an instrument used to measure accurately upto th of the millimeter. It is so called
20
after the name of its inventor P. Vernier a French mathematician.
It consists of a rectangular steel bar graduated in centimeter as shown in figure. This is
known as the main scale. Over this scale slides a small scale called the vernier scale. The
instrument has got two jaws, A and B. The jaw A is fixed at the end of the rectangular bar on
the zero side, while the other jaw B is movable and can slide along the main scale. Each jaw
is at right angles to the main scale and the movable jaw can be fixed at any position by the
screw S. A vernier scale is attached to the movable jaw as shown. When the two jaws are
touching each other, the zero of the vernier scale coincides with zero of the main scale.
There also exists two jaws projected in the upper part, shown as P and Q in the figure.
These jaws are used to measure the internal diameters of the tubes. Furthermore, a movable
jaw also carries a thin rectangular rod RS which is used to measure the depth of vessels.
ILLUSTRATION
The main scale of a vernier calipers reads in millimetre and its vernier is divided into10
divisions which coincide with 9 divisions of the main scale. When the two jaws of the
instrument touch each other the seventh division of the vernier scale coincide with a scale
division and the zero of the vernier lies to the right of the zero of main scale. Furthermore,
when a cylinder is tightly placed along its length between the two jaws, the zero of the
vernier scale lies slightly to the left of 3.2 cm; and the fourth vernier division coincides with
a scale division. Calculate the measured length of the cylinder.
Solution
1S = 1.0mm; N = 10
1 1.0
Vernier constant 1C = S= = 0.1 mm
N 10
The instrument has a positive error, e = NC = 7(0.1) = 0.7mm = 0.07 cm
The main scale reading is 3.1cm because the zero of the vernier scale lies to the left of
3.2 cm
Vernier scale reading is x = 4C = 4(0.01) = 0.04 cm
The observed reading is L = 3.1 + x = 3.1 + 0.04 = 3.14 cm
The true reading of the instrument is
Lt = L – e = 3.14 – 0.07 = 3.07 cm
THE SCREW GAUGE
It is an instrument based on the principle of a screw. It is used to measure small thicknesses
or diameters of wires. It consists of a U-shaped frame F having a fixed end at A. Through
the other end B passes an accurately cut screw of uniform pitch. A cap fits on to the screw
and carries on its inner edge H, 50 or 100 equal division marks. This is called the head scale
or circular scale and is used to measure the fraction of a revolution. The number of
complete revolutions can be read on the pitch scale S which is graduated on the nut parallel
to the axis of the screw. The reading of the circular scale is taken against a line known as
the reference line. The screw head is provided with a ratchet arrangement R. When the studs
A and C are in contact either with each other or with some other object placed in between,
the ratchet slips over the screw cap without moving the screw forward. It avoids undue
pressure between the studs or on the object.
PITCH
It is defined as the linear distance moved by the screw forward or backward when one
complete rotation is given to the circular cap. It is also defined as the distance between two
consecutive threads measured along its axis.
LEAST COUNT
For a screw gauge, the least count is defined as the distance through which the screw moves
(forward or backward) when the cap is rotated through one division on the circular scale.
Mathematically,
Pitch of the screw
Least Count =
Number of divisions on the circular scale
ILLUSTRATION
The pitch of a screw gauge is 0.5 mm and there are 50 divisions on the circular scale. In
measuring the thickness of a metal plate, there are five divisions on the pitch scale
(or main scale) and thirty fourth division coincides with the reference line. Calculate the
thickness of the metal plate.
Solution
pitch, p = 0.5 mm
No. of circular scale divisions = 50
0.5
Least count, C = = 0.01mm
50
Main scale reading = 5 (pitch) = 5(0.5) = 2.5 mm
Circular scale reading = NC = 34(0.01) = 0.34 mm
Total Reading = 2.5 + 0.34 = 2.84 mm
VECTORS
SCALARS.
The physical quantities which have only magnitude and no direction are called scalars.
VECTORS.
The physical quantities which have both magnitude and direction are called vectors.
EQUAL VECTORS.
Two vectors are said to be equal if they have the same magnitude and direction.
NEGATIVE VECTOR.
The negative of a vector is defined as another vector having the same magnitude but
having an opposite direction.
ZERO VECTOR.
A vector having zero magnitude and an arbitrary direction is called a zero or null vector.
COLLINEAR VECTORS.
The vectors which either act along the same line or along parallel lines are called
collinear vectors.
COPLANAR VECTORS.
The vectors which act in the same plane are called coplanar vectors.
MODULUS OF A VECTOR.
The magnitude or length of a vector is called its modulus.
→ →
Modulus of vector A =| A |= A
UNIT VECTOR.
A unit vector is a vector of unit magnitude drawn in the direction of a given vector. A
→
unit vector in the direction of A is given by
→
A
A= →
| A|
RESULTANT VECTOR.
The resultant of two or more vectors is that single vector which produces the same effect
as the individual vectors together would produce.
VECTOR ADDITION
TRIANGLE LAW OF VECTOR ADDITION.
If two vectors can be represented both in magnitude and
direction by the two sides of a triangle taken in the same order,
then their resultant is represented completely both in magnitude
and direction by the third side of the triangle taken in the opposite order. In figure,
→ → → → → →
OA+ AB = OB or P+ Q = R
SUBTRACTION OF VECTORS.
→ → →
Subtraction of a vector B from a vector A is defined as the addition of vector – B
→
(negative of vector B ) to A.
→ → → →
Thus A − B = A + (− B ).
→ → → → →
If is the angle between A and B , and R = ( A − B ), then
R = A2 + B2 + 2 AB cos(180o − )
B sin(180o − )
and tan =
A + B cos(180o − )
The vector subtraction does not obey, commutative law and associative law.
LAMI’S THEOREM.
It states that if three forces acting at a point are in equilibrium,
then each force is proportional to the sine of the angle between
the other two forces. i.e.,
A B C
= =
sin sin sin
→ → →
where A, B , C are the three forces and , , are the angles
→ → → → → →
between forces B and C , C and A , and A and B
respectively (figure).
RESOLUTION OF A VECTOR.
The process of splitting a vector into two or more vectors is known as resolution of the
vector. The vectors into which the given vector is splitted are called component vectors.
→ →
A, B Ax Bx + Ay By + Az Bz
cos = → →
=
| A| | B| Ax2 + Ay2 + Az2 Bx2 + By2 + Bz2
VECTOR OR CROSS PRODUCT
VECTOR OR CROSS PRODUCT.
→ →
For two vectors A and B inclined at an angle , the vector or cross product is defined
as
→ →
A B = AB sin n
→ →
where n is a unit vector perpendicular to the plane of A and B and its direction is that
→ →
in which a right handed screw advances when rotated from A to B .
→ → → →
(ii) A B =−B A (anti commutation low)
→ → → → → → →
(iii) A (B+ C) = A B+ A C (Distributive low)
→
(iv) i i = j j=k k = 0
(v) i j = k, j k = i, k i = j
→ →
(vi) Unit vector perpendicular to the plane of A and B is given by
→ →
A B
n= → →
| A B|
→ →
(vii) Angle between A and B is given by
→ →
| A B|
sin = → →
| A| | B |
CROSS PRODUCT IN CARTESIAN CO-ORDINATES.
→ →
A B = ( Ax i + Ay j + Az k ) ( Bx i + By j + Bz k )
i j k
= Ax Ay Az = ( Ay Bz − Az By ) i − ( Az Bx − Ax Bz ) j + ( Ax By − Ay Bx ) k .
Bx By Bz
COPLANARITY
→ → → → → →
If any the given three vectors A, B and C are parallel, then A . ( B C ) = 0.
5. Without actually calculating the cubes, find the value of each of the following :
(i) (–12)3 + (7)3 + (5)3 (ii) (28)3 + (–15)3 + (–13)3
Ans. (i) –1260 (ii) –16380
7. Give possible expressions for the length and breadth of each of the following
rectangles, in which their areas are given:
(i) Area : 25a2 – 35a + 12 (ii) Area : 35y2 + 13y –12
Ans. (i) (5a – 3), (5a – 4) (ii) (7y –3), (5y + 4)
8. What are the possible expression for the dimensions of the cuboids whose volumes are
given below?
(i) Volume : 3x2 – 12x (ii) Volume : 12ky2 + 8ky – 20k
Ans. (i) 3, x, x – 4 (ii) 4k, 3y + 5, y – 1
9. The altitude of right triangle is 7 cm less than its base. If the hypotenuse is 13 cm, find
the other two sides.
Ans. 5 cm, 12 cm
10. The diagonal of rectangular field is 60 metres more than the shorter side. If the longer
side is 30 metres more than the shorter side, find the sides of the field.
Ans. 120 m, 90m
11. A train travels 360 km at a uniform speed. If the speed had been 5 km/h more, it would
have taken 1 hour less for the same journey. Find the speed of the train.
Ans. 40 km/h
12. An express train takes 1 hour less than a passenger train to travel 132 km between
Mysore and Bangalore (without taking into consideration the time they stop at
intermediate stations). If the average speed of the express train is 11 km/h more than
that of the passenger train, find the average speed of the two trains.
Ans. 33 km/h, 44 km/h
13. Sum of the areas of two squares is 468 m2. If the difference of their perimeters is 24 m,
find the sides of the two squares.
Ans. 18m, 12m
14. Is it possible to design a rectangular park of perimeter 80 m and area 400 m2 ? If so,
find its length and breadth.
Ans. yes, 20m, 20m
3
15. Two water taps together can fill a tank in 9 hours. The tap of larger diameter takes 10
8
hours less than the smaller one to fill the tank separately. Find the time in which each
tap can separately fill the tank.
Ans. 15 hr, 25 hr
18. Find an approximation of (0.99)5 using the first three terms of its expansion.
Ans. 0.9510
1
−
x 2
19. Expand 1 − , when | x | < 2.
2
x 3x 2
Ans. 1 + + + .....
4 32
20. Find the sum to infinity of the G.P. ;
−5 5 −5
, , ,....
4 16 64
Ans. –1
1 2 1
22. Find the values of (1) 7 , (2) (84) , and (3) (.021) , having given
7 5 5
23. Given log 2 = 0.30103, log 3 = 0.4771213, and log 7 = 0.8450980, solve the equations
(1) 2x. 3x + 4 = 7x, (2) 22x + 1. 33x + 2 = 74x,
(3) 72x 22x – 4 = 33x –7.
13
24. Given sec = , calculate all other trigonometric ratios.
12
5 12 5 12 13
Ans. sin = , cos = , tan = , cot = , cosce =
13 13 12 5 5
1
26. If tan (A + B) = 3 and tan (A – B) = ; 0º < A + B 90º ; A > B, find A and B.
3
Ans. 45º, 15º
27. Evaluate :
sin18o tan 26o
(i) (ii)
cos 72o cot 64o
(iii) cos 48º – sin 42º (iv) cosec 31º – sec 59º
Ans. (i) 1 (ii) 1 (iii) 0 (iv) 0
28. If tan 2A = cot (A – 18º), where 2A is an acute angle, find the value of A.
Ans. 36º
29. If sec 4A = cosec (A – 20º), where 4A is an acute angle, find the value of A.
Ans. 22º
30. Evaluate:
sin 2 63o + sin 2 27o
(i) (ii) sin 25º cos 65º + cos 25º sin 65º
cos 2 17o + cos 2 73o
Ans. (i) 1 (ii) 1
31. Prove the following identities, where the angles involved are acute angles for which the
expressions are defined.
1 − cos
(i) (cosec − cot ) 2 =
1 + cos
cos A 1 + sin A
(ii) + = 2sec A
1 + sin A cos A
tan cot
(iii) + = 1 + sec cosec
1 − cot 1 − tan
1 + sec A sin 2 A
(iv) =
sec A 1 − cos A
cos A − sin A + 1
(v) = cosec A + cot A
cos A + sin A − 1
1 + sin A
(vi) = sec A + tan A
1 − sin A
sin − 2sin 3
(vii) = tan
2cos3 − cos
(viii) (sin A + cosec A)2 + (cos A + sec A)2 = 7 + tan 2 A + cot 2 A
1
(ix) (cosec A − sin A)(sec A − cos A) =
tan A + cot A
2
1 + tan 2 A 1 − tan A
(x) = = tan 2 A
1 + cot A
2
1 − cot A
32. From a point P on the ground the angle of elevation of the top of a 10 m tall building is
30º. A flag is hoisted at the top of the building and the angle of elevation of the top of
the flagstaff from P is 45º. Find the length of the flagstaff and the distance of the
building from the point P. (You may take 3 = 1.732 )
Ans. 7.32 m
33. The shadow of a tower standing on a level ground is found to be 40 m longer when the
Sun’s altitude is 30º than when it is 60º. Find the height of the tower.
Ans. 20 3 m
34. The angles of depression of the top and the bottom of an 8 m tall building from the top
of a multi-storeyed building are 30º and 45º, respectively. Find the height of the multi-
storeyed building and the distance between the two buildings.
Ans. 4(3 + 3 )m, 4(3 + 3 )m
35. From a point on a bridge across a river, the angles of depression of the banks on
opposite sides of the river are 30º and 45º, respectively. If the bridge is at a height of
3m from the banks, find the width of the river.
Ans. 3( 3 + 1)m
36. From the top of a 7m high building, the angle of elevation of the top of cable tower is
60º and the angle of depression of its foot is 45º. Determine the height of the tower.
Ans. 7( 3 + 1)m
37. A straight highway leads to the foot of a tower. A man standing at the top of the tower
observes a car at an angle of depression of 30º, which is approaching the foot of the
tower with a uniform speed. Six seconds later, the angle of depression of the car is
found to be 60º. Find the time taken by the car to reach the foot of the tower from this
point.
Ans. 3 seconds
38. The angles of elevation of the top of a tower from two points at a distance of 4 m and
9 m from the base of the tower and in the same straight line with it are complementary.
Prove that the height of the tower is 6 m.
39. A wheel makes 360 revolutions in one minute. Through how many radians does it turn
in one second?
Ans. 12
40. In a circle of diameter 40 cm, the length of a chord is 20 cm. Find the length of minor
arc of the chord.
20
Ans.
3
41. Find the degree measure of the angle subtended at the centre of a circle of radius
22
100 cm by an arc of length 22 cm (Use = ).
7
Ans. 12º36 '
3
42. If cos x = − , x lies in the third quadrant, find the values of other five trigonometric
5
functions.
5 4 5 4 3
Ans. sec x = − , sin x = − , cosec = − , tan x = , cot x =
3 5 4 3 4
31
43. Find the value of sin .
3
3
Ans.
2
3
46. Find the principal solutions of the equation sin x =
2
2
Ans. x = ,
3 3
1
48. Find the principal value of sin–1 .
2
Ans.
4
−1
49. Find the principal value of cot–1
3
2
Ans.
3
1 2 3
50. Show that tan–1 + tan −1 = tan −1
2 11 4
3 8 84
51. Show that sin −1 − sin −1 = cos −1
5 17 85
52. The sides of a triangle are 119, 111, and 92 metres : prove that its area is 4830 sq. m.
53. If B = 45º C = 60º, and a = 2 ( 3 + 1)cm., prove that the area of the triangle is
6 + 2 3 sq. cm.
54. Given a = 18, b = 24, and c = 30, find sin A, sin B, and sin C.
3 4
Ans. , ,1
5 5
6+ 2
55. Given a= 3,b= 2 , and c = , find the angles.
2
Ans. 60º, 45º, 70º
56. Draw the graph of each of the following linear equations in two variables:
(i) x + y = 4 (ii) x – y = 2 (iii) y = 3x (iv) 3 = 2x + y
57. Draw the graphs of the equations x – y + 1 = 0 and 3x +2y –12 = 0. Determine the
coordinates of the vertices of the triangle formed by these lines and the x-axis, and
shade the triangular region.
58. Find the area of the triangle formed by the lines y – x = 0, x + y = 0 and x – k = 0.
Ans. k2
59. A ray of light passing through the point (1, 2) reflects on the x-axis at point A and the
reflected ray passes through the point (5, 3). Find the coordinates of A.
13
Ans. ,0
5
60. Find the equation of parabola that satisfies the conditions: vertex (0, 0); focus (3, 0)
Ans. y2 = 12x
61. Find the equation of parabola that satisfies the conditions: vertex (0,0); focus (–2,0)
Ans. y2 = –8x
62. Find the equation of parabola that satisfies the conditions: vertex (0,0) passing through
(2,3) and axis is along x-axis.
Ans. 2y2 = 9x
63. Find the equation of parabola that satisfies the conditions: vertex (0,0), passing through
(5.2) and symmetric with respect to y-axis.
Ans. 2x2 = 25y
64. Does the point (–2.5, 3.5) lie inside, outside or on the circle x2 + y2 = 25?
Ans. inside
65. Find the equation of the circle with centre (–3, 2) and radius 4.
Ans. (x + 3)2 + (y – 2)2 = 16
66. Find the equation of a circle with centre (2,2) and passes through the point (4,5).
Ans. (x – 2)2 + (y – 2)2 = 13
67. Find the equation of the circle with radius 5 whose centre lies on x-axis and passes
through the point (2, 3).
Ans. (x – 6)2 + y2 = 25 and (x + 2)2 + y2 = 25
68. Find the equation for the ellipse that satisfies the conditions: ends of major axis ( 3, 0),
ends of minor axis (0, 2)
x2 y 2
Ans. + =1
9 4
69. Find the equation for the ellipse that satisfies the conditions: ends of major axis
(0, 5 ), ends of minor axis ( 1, 0)
y2
Ans. x +
2
=1
5
70. Find the equation for the ellipse that satisfies the conditions: centre at (0,0), major axis
on the y-axis and passes through the points (3, 2) and (1,6).
x2 y 2
Ans. + =1
10 40
71. Find the equation for the ellipse that satisfies the conditions: major axis on the x-axis
and passes through the points (4, 3) and (6,2).
x2 y 2
Ans. + =1
52 13
2
Ans. (i) (ii) 0 (iii) (iv) –4 (v) 2
101
sin 4 x tan x
73. Evaluate: (i) lim (ii) lim
x →0 sin 2 x x →0 x
Ans. (i) 2 (ii) 1
74. Differentiate the following w.r.t. x
1
(i) (3x + 5) (ii) x–2 (iii) x3/2 (iv) x−
x
−2 3 1 x +1
Ans. (i )3 (ii ) 3
(iii ) x1/ 2 (iv)
x 2 2 x x
dy
76. Find for the following functions:
dx
2 ( x − 1)( x − 2)
(i ) y = x3 − 3x 2 + 3x − (ii ) y =
5 x
2
1
(iii ) y = x+ (iv) y = ax 2 + bx + c
x
3 1 1 1
Ans. (i )3x 2 − 6 x + 3(ii) x− + 3 / 2 (iii)1 − 2 (iv) 2ax + b
2 2 x x x
81. Differentiate the following w.r.t. x and find the value when x = 9.
(i) sin 5x (ii) tan 5x (iii) cos 5x (iv) sin x .
1
Ans. (i )5 / 2 (ii )10 (iii ) − 5 / 2 (iv) cos3
6
82. Differentiate the following w.r.t. x and find the value when x = 3
(i) (6x2 + 3) (3x + 7) (ii) (x –1)/(x2 + 1)
Ans. (i) 747 (ii) –1/50
x+3 + x−3
83. Differentiate w.r.t. x.
x+3 − x−3
1 x
Ans. 1+
3 x2 − 9
dy
84. If y = cos (ax2 + b), calculate .
dx
Ans. –2ax sin (ax2 + b)
t3
91. Differentiate w.r.t. t3.
1− t 3
1
Ans.
(1 − t 3 ) 2
dy
92. If x = a cos and y = b sin , find .
dx
b
Ans. − cot
a
dy
93. If x = a ( + sin ) and y = a (1 – cos ), find .
dx
Ans. tan /2
d2y
94. Find , if y = x3 + tan x.
dx 2
Ans. (6x + 2 sec2 x tan x)
d2y
95. I f y = A sin x + B cos x, then prove that + y = 0.
dx 2
2 dS d 2S
96. Given : S = 3t + 9. Calculate (i) (ii) .
dt dt 2
Ans. (i) 6t (ii) 6
97. If the displacement x of a particle (in metre) is related with time (in second) according to
related
x = 2t3 – 3t2 + 2t + 2
find the position, velocity and acceleration of a particle at the end of 2 seconds.
Ans. 10 m ; 14 m/s ; 18 m/s2
98. A metallic disc is being heated. Its area A (in m2) at any time t (in sec) is given by
A = 5t2 + 4t + 8
Calculate the rate of increase of increase of area at t = 3s.
Ans. 34 m2/s
99. Find the rate of change of the area of a circle with respect to its radius r when r = 5 cm.
Ans. 10
100. The volume of a cube is increasing at a rate of 9 cubic centimetres per second. How
fast is the surface area increasing when the length of an edge is 10 centimetres?
Ans. 3.6 cm2/s
101. A stone is dropped into a quiet lake and waves move in circles at a speed of 4cm
per second. At the instant, when the radius of the circular wave is 10 cm, how fast is the
enclosed area increasing?
Ans. 80 cm2/s
102. The length x of a rectangle is decreasing at the rate of 3 cm/minute and the width y
is increasing at the rate of 2cm/minute. When x = 10cm and y = 6cm, find the rates of
change of (a) the perimeter and (b) the area of the rectangle.
Ans. (a) –2 cm/min (b) 2 cm2/min
x2 y 2
106. Find points on the curve + = 1 at which the tangents are (i) parallel to x-axis
4 25
(ii) parallel to y-axis.
Ans. (i) (0,5), (0 – 5) (ii) (2,0), (–2,0)
1
108. Use differential to approximate (25) .
3
Ans. 2.926
109. Find the approximate value of f (3.02), where f (x) = 3x2 + 5x + 3.
Ans. 45.46
110. Find the absolute maximum and minimum values of a function f given by
f (x) = 2x3 – 15x2 + 36x + 1 on the interval [1, 5].
Ans. 56, 24
112. If length of three sides of a trapezium other than base are equal to 10 cm, then find
the area of the trapezium when it is maximum.
Ans. 75 3 cm2
113. Prove that the radius of the right circular cylinder of greatest curved surface area
which can be inscribed in a given cone is half of that of the cone.
114. Show that the right circular cone of least curved surface and given volume has an
altitude equal to 2 time the radius of the base.
115. Show that semi-vertical angle of right circular cone of given surface area and
1
maximum volume is sin–1 .
3
116. Show that the right circular cylinder of given surface and maximum volume is such
that its height is equal to the diameter of the base.
117. A water tank has the shape of an inverted right circular cone with its axis vertical
and vertex lowermost. Its semi-vertical angel is tan–1 (0.5). Water is poured into it at a
constant rate of 5 cubic metre per hour. Find the rate at which the level of the water is
rising at the instant when the depth of water in the tank is 4 m.
35
Ans. m/h
88
118. A man of height 2 metres walks at a uniform speed of 5 km/h away from a lamp
post which is 6 metres high. Find the rate at which the length of his shadow increases.
5
Ans. km/h
2
119. A circular disc of radius 3 cm is being heated. Due to expansion, its radius increases
at the rate of 0.05 cm/s. Find the rate at which its area is increasing when radius is 3.2
cm.
Ans. 0.32 cm2/s
120. An open topped box is to be constructed by removing equal squares from each
corner of a 3 metre by 8 metre rectangular sheet of aluminium and folding up the sides.
Find the volume of the largest such box.
200 3
Ans. m
27
125. Integrate the following functions w.r.t. x and find within the limits x = 2 to 4.
(i) x3 (ii) x .
Ans. (i) 60 (ii) 3.448
1 1 1
Ans. (i) (sin117 o − sin 57 o ) (ii) 0.26665 (iii) (iv) (tan 36o − tan 6o )
4 10 3
128. Evaluate
/4 /2
(i) sin x cos x dx (ii) (1 + cos x)1/ 2 dx
0 0
/2 /4
(iii) (1 + sin x)1/ 2 dx (iv) (1 − cos 2 x)1/ 2 dx
0 0
1
Ans. (i ) (ii )2(iii )2(iv)1
4
130. Find the area of the region bounded by the curve y = x2 and the line y = 4.
32
Ans.
3
131. Find the area of the region bounded by the curve y2 = x and the lines x = 1, x = 4
and the x-axis.
14
Ans.
3
132. Find the area of the region bounded by the two parabolas y = x2 and y2 = x.
1
Ans.
3
x2 y 2
133. Find the area enclosed by the ellipse 2 + 2 = 1
a b
Ans. ab
134. Find the area of the parabola y2 = 4ax bounded by its latus rectum.
8 2
Ans. a
3
135. Find the area bounded by the curve y = cos x between x = 0 and x = 2 .
Ans. 4
136. In a bank, principal increases continuously at the rate of 5% per year. In how many
years Rs 1000 double itself?
Ans. 20 loge2
137. In a bank, principal increases continuously at the rate of r% per year. Find the value
of r if Rs 100 double itself in 10 years (loge2 = 0.6931).
Ans. 6.93%
138. In a bank, principal increases continuously at the rate of 5% per year. An amount of
Rs 1000 is deposited with this bank, how much will it worth after 10 years
(e0.5 = 1.648).
Ans. 1648
139. In a culture, the bacteria count is 1,00,000. The number is increased by 10% in 2
hours. In how many hours will the count reach 2,00,000, if the rate of growth of
bacteria is proportional to the number present?
2 log 2
Ans.
11
log
10
140. Find the equation of a curve passing through the point (–2, 3), given that the slope
2x y3
of the tangent to the curve at any point (x, y) is 2 . Ans. = x2 + 5
y 3
141. The population of a village increases continuously at the rate proportional to the
number of its inhabitants present at any time. If the population of the village was
20, 000 in 1999 amd 25000 in the year 2004, what will be the population of the village
in 2009?
Ans. 31250
MEASUREMENTS
1. Deduce dimensional formulae for (i) angle (ii) angular velocity (iii) angular acceleration
(iv) torque (v) angular momentum and (vi) moment of inertia.
Ans. (i) Dimensionless (ii) T–1 (iii) T–2 (iv) ML2T–2 (v) ML2T–1 (vi) ML2
2. Obtain dimension of (i) impulse (ii) power (iii) surface energy (iv) coefficient of
viscosity (v) bulk modulus (vi) force constant.
Ans. (i) MLT–1 (ii) ML2T–3 (iii) ML0T–2 (iv) ML–1T–1 (v) ML–1T–2 (vi) ML0T–2
3. If force (F), length (L) and time (T) are chosen as the fundamental quantities, then
what would be the dimensional formula for density? Ans. FL–4T–1
4. Find the dimension of linear momentum and surface tension in terms of velocity ,
density and frequency v as fundamental quantities.
Ans. 4 v–3, 3 v–1
6. The value of acceleration due to gravity at a place is 9.8 ms–2. Find its value in km h–2.
Ans. 127008 km h–2
7. Find the value of 100 J on a system which has 20 cm, 250 g and half minute as
fundament al units of length, mass and time.
Ans. 9 106 new units
8. If the units of force, energy and velocity are 20 N, 200 J and 5 ms–1, find the units of
length, mass and time.
Ans. 10m, 8 kg, 2s
9. If the velocity of light is taken as the unit of velocity and an year as the unit of time,
what is the unit of length? What is it called?
Ans. 9.46 1015 m, light year
10. The viscous force ‘F’ acting on a small sphere of radius ‘r’ moving with velocity
through a liquid is given by F = 6 r . Calculate the dimensions of , the coefficient of
viscosity.
Ans. ML–1 T–1
11. Test if the following equation is dimensionally correct:
2 S cos
h=
r g
where h = height, S = surface tension, = density,
r = radius and g = acceleration due to gravity.
Ans. Correct
12. The time period of a compound pendulum is given by
I
T =2
mgl
where I = moment of inertia about the centre of suspension,
g = acceleration due to gravity, m = mass of the pendulum,
l = distance of the centre of gravity from the centre of suspension.
Check the validity of this formula.
Ans. Correct
b − x2
13. Find the dimensions of (a b) in the equation : E = ; where E is energy, x is
at
distance and t is time.
Ans. M–1 L2 T
16. The orbital velocity of a satellite may depend on its mass m, the distance r from the
centre of the earth and acceleration due to gravity g. Obtain an expression for its orbital
velocity.
Ans. = K rg
17. The velocity of a freely falling body is function of the distance fallen through (h) and
acceleration due to gravity g. Show by the method of dimension that = K gh .
18. A body of mass m hung at one end of the spring executes SHM. Prove that the relation
T = 2 m/k is incorrect, where k is the force constant of the spring. Also derive the correct
relation.
Ans. T = K m / k
19. The depth x to which a bullet penetrates a human body depends upon (i) coefficient of
elasticity and (ii) kinetic energy Ek. By the method of dimensions, show that
1/ 3
Ek
x .
26. The mass of a box measured by a grocer’s balance is 4.2 kg. Two additional masses
10.20 g and 15.25 g are added to the box. What is the total mass of the box?
Ans. 4.2 kg
27. The length, breadth and thickness of a metal block are 4.327 m, 2.825 m and 4.32 cm
respectively. Calculate its (i) surface area and (ii) volume and express the results to an
appropriate number of significant figures.
Ans. (i) 25.1 m2 (ii) 0.528 m3
28. Each side of a cube is measured to be 7.203 m. What is (i) the total surface area and
(ii) the volume of the cube to appropriate significant figures?
Ans. (i) 311.3 m2 (ii) 373.7 m3
29. 5.74 g of a substance occupies 1.2 cm3. Express its density by keeping the significant
figures in view.
Ans. 4.8 gm-cm–3
30. The diameter of a wire as measured by a screw gauge was found to be 0.026 cm,
0.028 cm, 0.029 cm, 0.027 cm, 0.024 cm and 0.027 cm. Calculate (i) mean value of the
diameter (ii) mean absolute error (iii) relative error (iv) percentage error. Also express
the result in terms of absolute error and percentage error.
Ans. (i) 0.027 cm (ii) 0.001 cm (iii) 0.037 (iv) 3.7%; (0.027 0.001)cm, (0.027 + 3.7%)cm
31. In an experiment to measure focal length of a concave mirror, the value of focal length in
successive observations turns out to be 17.3 cm, 17.8 cm, 18.3 cm, 18.2 cm, 17.9 cm and
18.0 cm. Calculate the mean absolute error and percentage error. Express the result in a
proper way.
Ans. 0.25 cm, 1.4%, (17.9 0.25) cm
32. The lengths of two rods are recorded as l1 = (25.2 0.1) cm and l2 = (16.8 0.1)cm.
Find their combined length.
Ans. (42.0 0.2) cm
33. The initial and final temperatures of water were recorded as (56.3 0.4)ºC and
(27.5 + 0.3)ºC. Determine the fall in the temperature of water.
Ans. (28.8 0.7)ºC
34. While measuring the volume of a sphere, an error of 1.2% is committed in the
measurement of radius. What percent error is introduced in the measurement of its
volume.
Ans. 3.6%
35. The radius of a sphere is 5.3 0.1 cm. Calculate the percentage error in its volume.
Ans. 5.7 %
36. The measure of the diameter of a cylinder is (1.60 0.01) cm and its length is
(5.0 0.1) cm. Calculate the percentage error in its volume.
Ans. 3.25%
37. The measured mass and volume of a body are 2.00 g and 5.0 cm3 respectively. With
possible errors of 0.01 g and 0.1 cm3, what would be the percent error in density?
Ans. 2.5%
38. A body travels uniformly a distance of (13.8 0.2)m in a time (4.0 0.3)s. Calculate its
velocity with error limits. What is percentage error in velocity?
Ans. 9%
39. The centripetal force acting on a body of mass m moving with speed along a circular
path of radius r is given by
m 2
F=
r
If the values of m, and r are measured as 0.5 kg, 10 ms–1 and 0.4 m respectively to the
accuracies of 0.005 kg, 0.01 ms–1 and 0.01 m respectively, calculate the percentage error
in the force acting on the body.
Ans. 3.6%
L
40. The time period of oscillation of a simple pendulum is T = 2 . L is about 10 cm and
g
is known to 1 mm accuracy. The time period of oscillation is about 0.5 s. The time of
100 oscillations is measured with a wrist watch to an accuracy of 1 s resolution. What is
the accuracy in determination of g? Ans. 5%
45. The main scale of a vernier calipers reads in millimeter and 10 vernier divisions coincide
with 9 main scale divisions. While measuring the diameter of a sphere, the vernier scale
lies between 3.0 and 3.1 cm and the fifth division of the vernier scale is in line with a
scale division.
(a) Calculate the vernier constant.
(b) Determine the diameter of the sphere. Ans. (a) 0.01 cm (b) 3.05 cm
46. In a certain barometer, the least reading on the main scale is 0.5 mm and 50 divisions on
the vernier coincide with 49 main scale divisions. What is the vernier constant?
Ans. 0.001 cm
47. A circular scale is marked in degree and each degree is divided into 3 parts. There are
20 divisions on the vernier scale which coincide with 19 scale divisions. The reading of
an angle is 2.5 degree and 2 small divisons and 17 division of the vernier scale coincides.
(a) Determine the vernier constant.
(b) Find the value of the angle. Ans. (a) 1 ' (b) 25º57 '
48. The pitch of a screw gauge is 0.5 mm and there are 100 divisions on its circular scale.
The instrument reads +2 divisions when nothing is put in-between its jaws. In measuring
the diameter of a wire, there are 8 divisions on the main scale and 83rd division coincides
with the reference line.
(a) Calculate the least count of the instrument
(b) Find the diameter of the wire
49. The distance advanced by the screw of a screw gauge is 2 mm in four rotations. Its cap is
divided into 50 divisions. There is no zero error.
(a) Find the pitch of the screw gauge
(b) Find the least count of the instrument
(c) Find the diameter of a wire, if the screw reads 3 divisions on the main
scale and 32 divisions on the cap.
Ans. (a) 0.5 mm (b) 0.01 mm
50. The pitch of a screw gauge is 1 mm and there are 100 divisions on its circular scale.
When nothing is put in between its jaws, the zero of the circular scale lies 4 divisions
below the reference line. When a steel wire is placed between the jaws, two main scale
divisions are clearly visible and 67 divisions on the circular scale are observed.
Determine the diameter of the wire. Ans. 2.63 mm
51. The pitch of a screw gauge is 1 mm and there are 50 divisions on its cap. When nothing
is put in between the studs, 44th division of the circular scale coincides with the
reference line. When a glass plate is placed between the studs, the main scale reads three
divisions and the circular scale reads 26 divisions. Calculate the thickness of the plate.
Ans. 3.64 mm
52. The main scale of a screw gauge reads in millimeter. The cap of the instrument is
divided into 100 equal parts. Find the diameter of a wire if no division on the main scale
is completed and the cap has been moved through 37 divisions, the zero error being –3
division. Ans. 0.40 mm
VECTORS
→ → → → → →
1. ABCDE is a pentagon. Prove that AB + BC + CD+ DE + EA = 0.
→ →
2. ABCD is a parallelogram and AC and BD are its diagonals.
→ → → → → →
Prove that (i) AC + BD = 2 BC and (ii) AC − BD = 2 AB .
4. Two forces of 5 N and 7 N act on a particle with an angle of 60º between them. Find the
resultant force.
Ans. 10.44 N, 35º29´ with 5 N force
5. Find the resultant of two forces, one 6 N-due east and other 8N due north.
Ans. 10N, 53º8 ' with 6N
6. Two vectors, both equal in magnitude, have their resultant equal in magnitude of the
either. Find the angle between the two vectors.
Ans. 120º
7. Calculate the angle between a 2N force and a 3N force so that their resultant is 4N.
1
Ans. = cos −1 = 75o31 '
4
8. Two forces whose magnitudes are in the ratio of 3 : 5 give a resultant of 35 N. If the
angle of inclination be 60º, calculate the magnitude of each force.
Ans. 15 N, 25 N.
9. Two equal forces have the square of their resultant equal to three times their product.
Find the angle between them.
Ans. 60º
10. When the angle between two vectors of equal magnitude is 2 /3, prove that the
magnitude of the resultant is equal to either.
11. The resultant of two equal forces acting at right angles to each other is 1414 dyne. Find
the magnitude of either force.
Ans. 1000 dyne
12. A particle is acted upon by four forces simultaneously: (i) 30 N due east (ii) 20 N due
north (iii) 50 N due west and (iv) 40 N due south. Find the resultant force on the particle.
Ans. 20 2 N , 45o south of west
13. Two boys raising a load pull at an angle to each other. If they exert forces of 30 N and
60 N respectively and their effective pull is at right angles to the direction of the pull of
the first boy, what is the angle between their arms? What is the effective pull?
Ans. 120º. 30 3 N
14. Two forces equal to P and 2P newton act on a particle. If the first be doubled and the
second be increased by 20 newton, the direction of the resultant is unaltered. Find the
value of P.
Ans. 10N
15. The sum of the magnitudes of two forces acting at a point is 18 N and the magnitude of
their resultant is 12 N. If the resultant makes an angle of 90º with the force of smaller
magnitude, what are the magnitudes of the two forces?
Ans. 5 N, 13 N
16. At what angle do the two forces (P + Q) and (P – Q) act so that the resultant is 3P 2 + Q2 .
Ans. 60º
→ → → →
17. The resultant vector of P and Q is R . On reversing the direction of Q , the resultant
→
vector becomes S . Show that : R2 + S2 = 2 (P2 + Q2)
21. A child pulls a rope attached to a stone with a force of 80 N. The rope makes an angle of
40º to the ground. (i) Calculate the effective value of the pull tending to move the stone
along the ground. (ii) Calculate the force tending to lift the stone.
Ans. (i) 45.96 N (ii) 38.57 N
22. Calculate the resultant of the following forces acting at a point, making use of resolution
process.
(i) 100 2 dyne along north-east
(ii) 980 2 dyne along north-west
(iii) 1960 dyne along south.
Ans. 880 2 dyne
→
23. The x- and y-components of A are 4 and 6 m respectively. The x- and y-components of
→ → →
vector ( A + B ) are 10 and 9 m respectively. Calculate for the vector B (i) its x-and y-
components (ii) its length and (iii) the angle it makes with the x-axis.
1
Ans. (i) 6 m and 3 m (ii) 45 (iii) = tan −1 = 26.6o
2
→
24. Find the vector AB and its magnitude if it has initial point A(1, 2, – 1) and final point B
(3, 2, 2). Ans. 2 i + 3 k
→ →
25. Find the values of x, y and z so that the vectors a = x i + 2 j + z k and b = 2 i + y j + k are
equal. Ans. x = 2, y = 2, z = 1
26. Find the direction cosines of the vector joining the points A(1, 2, –3) and
B(–1, –2, 1), directed from A to B.
1 −2 2
Ans. − , ,
3 3 3
1 2 3
27. Find the direction cosines of the vector i + 2 j + 3 k . Ans. , ,
14 14 14
→ → → → → →
28. If A = 3 i + 2 j and B = i − 2 j + 3 k , find the magnitudes of A + B and A − B .
Ans. 5, 29
→
29. Find the unit vector parallel to the resultant of the vectors A = 2 i − 6 j − 3 k and
→
B = 4 i + 3 j− k .
Ans. 1/ 61(6 i − 3 j − 4 k )
→
30. Determine the vector which when added to the resultant of A = 2 i − 4 j − 6 k and
→
B = 4 i + 3 j + 3 k given the unit vector along z-axis.
Ans. −6 i + j + 4 k
→ → →
31. Given three coplanar vectors a = 4 i − j , b = −3 i + 2 j and c = −3 j . Find the
magnitude of the sum of the three vectors.
Ans. 5
→ →
32. Two forces F1 = 3 i + 4 j and F2 = 3 j + 4 k are acting simultaneously at a point. What
is the magnitude of the resultant force?
Ans. 174 units of force
→ → →
33. If A = 3 i + 4 j and B = 7 i + 24 j , find a vector having the same magnitude as B and
→
parallel to A .
Ans. 15 i + 20 j
34. Find the position vector of the mid point of the vector joining the points P(2, 3, 4) and
Q(4, 1, –2). Ans. (3 i + 4 j + k )
→ →
36. Find the angle between the vectors A = 2 i − 4 j + 6 k and B = 3 i + j + 2 k .
Ans. 60º
→ →
37. Show that the vector A = i + j + k is perpendicular to the vector B = − i − j + 2 k .
38. Find the value of m so that the vector 3 i − 2 j + k is perpendicular to the vector
2 i + 6 j+ m k .
Ans. 6
→ → → → → →
40. The sum and difference of two vectors A and B are A + B = 2 i + 6 j + k and A − B =
→ →
4 i + 2 j − 11k . Find the magnitude of each vector and their scalar product A . B .
Ans. 50, 41, −25
→ → → → → →
42. If a = 5 i − j − 3 k and b = i + 3 j − 5 k , then show that the vectors a + b and a − b are
perpendicular.
→ →
43. Find the projection of the vector a = 2 i + 3 j + 2 k on the vector b = i + 2 j + k .
5 6
Ans.
3
→ → →
44. Show that the vectors A = 3 i − 2 j + k , B = i − 3 j + 5 k and C = 2 i + j − 4 k form a
right angled triangle.
→ → → → → →
45. If vectors A , B and C have magnitudes 8, 15 and 17 units and A + B = C , find the
→ →
angle between A and B .
Ans. 90º
→ → → → → →
46. Three vectors A , B and C are such that A = B + C and their magnitudes are 5, 4 and
→ →
3 respectively. Find the angle between A and C .
Ans. = cos–1 (0.6) = 53º
→ → → → → →
47. If | A+ B | = | A− B | , find the angle between A and B .
Ans. 90º
→ → → → →
48. If A = B – C , then determine the angle between A and B .
A2 + B 2 − C 2
−1
Ans. = cos
2 AB
→ → → → → → →
49. For two vectors A and B if A + B = C and A + B = C, then prove that A and B
parallel to each other.
→ → → →
50. Prove that ( A + 2 B ).(2 A − 3 B ) = 2 A2 + AB cos − 6B 2 .
→ → → → →
51. If A + B = C and A2 + B2 = C2, then prove that A and B perpendicular to each other.
52. If unit vectors a and b are inclined at angle , then prove that
| a − b |= 2sin
2
53. Find the components of a = 2 i + 3 j along the directions of vectors i + j and i − j .
5 1
Ans. ( i + j ), − ( i − j )
2 2
→ → → → → →
54. Let a , b and c be three vectors such that | a | = 3,| b | = 4,| c | = 5 and each one of them
→ → →
being perpendicular to the sum of the other two, find | a + b + c | . Ans. 5 2
→ →
55. Prove that the vectors A = 4 i + 3 j + k and B = 12 i + 9 j + 3 k are parallel to each
other.
56. Find the value of a for which the vectors 3 i + 3 j + 9 k and i + a j + 3 k are parallel.
Ans. a = 2/3
→ → → →
57. If A = i + 3 j + 2 k and B = 4 i + 3 j + k , then find the vector product A B .
Ans. 4 i + 4 j − 8 k
→ → → → → →
58. If A = 2 i + 3 j + k and B = 3 i + 2 j + 4 k , then find the value of ( A + B ) ( A − B )
Ans. −20 i + 10 j + 10 k
→ →
59. Find a unit vector perpendicular the vector A = 4 i − j + 3 k and B = −2 i + j − 2 k .
1
Ans. (− i + 2 j + 2 k )
2
→ →
60. Find the sine of the angle between the vectors A = 3 i − 4 j + 5 k and B = i − j + k .
Ans. 1/5
and −2 i + j − 2 k .
Ans. −6 i + 12 j + 12 k
62. Determine the area of the parallelogram whose adjacent sides are formed by the vectors
→ →
A = i − 3 j + k and B = i + j + k .
Ans. 4 2 square units
63. Find the area of the triangle formed by points O, A and B such that
→ →
OA = i + 2 j + 3 k and OB = −3 i − 2 j + k .
Ans. 3 5 square units
64. Find with the help of vectors, the area of the triangle with vertices A(3, –1, 2),
B(1, –1, –3) and C(4, –3, 1).
Ans. 165 square units
→
65. Find the area of the triangle formed by the tips of the vectors a = i − j − 3 k ,
→ →
b = 4 i − 3 j + k and c = 3 i − j + 2 k . Ans. 6.4 square units
→ → →
68. For any three vectors A , B and C , prove that
→ → → → → → → → → →
A ( B + C ) + B (C + A) + C ( A + B ) = O .
→ → → →
69. Prove that | a b |= a 2b2 − ( a . b )2
→ → → → → →
70. Find | A B | if | A | = 10, | B | = 2 and A : B = 12.
Ans. 16
→ → → → → →
71. Find A , B if | A | = 2, | B | = 5 and | A B | = 8.
Ans. 6
→ → →
72. If a , b , c are three vectors such that
→ → → → → → → → → →
a.b = a.c, a b = a c, a o
→ →
then prove that b = c .
→ → → → → →
73. If a = i − 2 j − 3 k , b = 2 i + j − k and c = i + 3 j − 2 k , then find a ( b c ).
Ans. − i − 8 j + 5 k
→ → → → → →
74. If a = i − 2 j − 3 k , b = 2 i − j − k and c = i + 3 j − 2 k , find ( a b) c .
Ans. −5 i + 15 j + 20 k
a b c
75. In any ABC, prove that = = .
sin A sin B sin C