[go: up one dir, main page]

0% found this document useful (0 votes)
111 views2 pages

DPP 1 State of Matter

1. The relative rates of diffusion of UF6 isotopes 235UF6 and 238UF6 is calculated using Graham's Law of Diffusion. The relative rate of diffusion is 1.0043:1. 2. Several gas diffusion problems are solved involving calculating relative rates of diffusion based on molar/molecular masses, volumes that will diffuse through an aperture in given times, and distances at which gases will meet/react when introduced into a tube from opposite ends. 3. Graham's Law of Diffusion, which states that the rates of gas diffusion are inversely proportional to the square roots of the molar/molecular masses of the gases, is applied to calculate unknown values like molar masses

Uploaded by

Lucky Yadav
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
111 views2 pages

DPP 1 State of Matter

1. The relative rates of diffusion of UF6 isotopes 235UF6 and 238UF6 is calculated using Graham's Law of Diffusion. The relative rate of diffusion is 1.0043:1. 2. Several gas diffusion problems are solved involving calculating relative rates of diffusion based on molar/molecular masses, volumes that will diffuse through an aperture in given times, and distances at which gases will meet/react when introduced into a tube from opposite ends. 3. Graham's Law of Diffusion, which states that the rates of gas diffusion are inversely proportional to the square roots of the molar/molecular masses of the gases, is applied to calculate unknown values like molar masses

Uploaded by

Lucky Yadav
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 2

DPP 1

Ch 5: State of Matter Topic: Graham’s Law


of Diffusion

1. Calculate the relative rates of diffusion of 235UF6 and 238UF6 in the gaseous
form. Atomic weight of F is 19.
Solution: Mol. wt. of 235UF6 = 235 + 19 × 6 = 349
Mol. wt of 238UF6 = 238 + 19 × 6 = 352
Rate of diffusion of 235
❑UF 6
238
Rate of diffusion of UF 6

=
r1
r2 √
=
352
349
r 1 1.0043
Thus r2
=
1

2. What are their relative rates of diffusion?


Ans:1.609

3. Equal volumes of two gases A and B diffuse through a porous pot in 20 and
10 seconds respectively if the molar mass of A be 80 find the molar mass of
B.
Ans: 20 gmo1−1.

4. 20 dm3 of SO2 diffuse through a porous partition in 60 s. what volume of O 2


will diffuse under similar conditions in 30 s?
Ans:14.14dm3

5. Through the two ends of a glass tube of length 200cm hydrogen chloride gas
and ammonia are allowed to enter. At what distance ammonium chloride will
first appear?
Ans: ammonium chloride will first appear at a distance of 118.9 cm from
ammonia

6. A 4: 1 molar mixture of He and CH 4 is contained in a vessel at 20 bar


pressures. Due to a hole in the vessel, the gas mixture leaks out. What is the
composition of the mixture effusing out initially?
Ans: 8:1.

7. Calculate the molar mass of an unknown gas which diffuses 1.117 times
faster than oxygen gas through the same aperture under the same conditions
of temperature and pressure.
Ans: 25.65 g mol−1

8. If 25 ml of CO2 diffuse out of a vessel in 75 seconds, what volume of SO 2


would diffuse out in the same time under the same conditions?
Ans: 20.73 ml

9. Uranium isotopes have been separated by taking advantage of the different


rates of diffusion of the two forms of uranium hexafluoride, one containing
U-238 isotope and the other containing U-235. What are the relative rates of
diffusion of these two molecules under ideal conditions?
Ans: 0.9957:1

10.50 mL of hydrogen diffuses through a small hole from vessel in 10 minutes


time. How long will 40 mL of oxygen take to diffuse out under similar
conditions.
Ans: 32 minutes

11.A small quantity of gaseous NH3 and HBr are introduced simultaneously into
the opposite ends of an open tube which is one metre long. Calculate the
distance of the white solid NH4Br formed from the end which was used to
introduce NH3.
Ans: 68.58 cm

12.The volumes of ozone and chlorine diffusing in the same time are 35 mL and
29mL, respectively. If the molecular weight of chlorine is 71, calculate the
molecular weight of ozone.
Ans: 48.7

13.In a tube of length 5 m having 2 identical holes at the opposite ends. H 2 & O2
are made to effuse into the tube from opposite ends under identical
conditions. Find the point where gases will meet for the first time.
Ans: 4 from H2 side

14.127 mL of a certain gas diffuses in the same time as 100 mL of chlorine


under the same conditions. Calculate the molecular weight of the gas.
Ans: 43.58 gmo1−1

You might also like