[go: up one dir, main page]

100% found this document useful (1 vote)
3K views5 pages

Unsymmetrical Fault - MCQ

This document contains 25 multiple choice questions about unsymmetrical faults in power systems. Some key points covered are: - In a line to line fault, the zero sequence impedance is 0 and the fault current expression is the square root of 3 times the voltage divided by the positive and negative sequence impedances. - The most common types of unsymmetrical faults are single line to ground faults, line to line faults, and double line to ground faults. - In a single line to ground fault, the fault current is 3 times the voltage divided by the positive, negative, and zero sequence impedances. - The most severe unsymmetrical fault is a double line to ground fault.

Uploaded by

dilip
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
100% found this document useful (1 vote)
3K views5 pages

Unsymmetrical Fault - MCQ

This document contains 25 multiple choice questions about unsymmetrical faults in power systems. Some key points covered are: - In a line to line fault, the zero sequence impedance is 0 and the fault current expression is the square root of 3 times the voltage divided by the positive and negative sequence impedances. - The most common types of unsymmetrical faults are single line to ground faults, line to line faults, and double line to ground faults. - In a single line to ground fault, the fault current is 3 times the voltage divided by the positive, negative, and zero sequence impedances. - The most severe unsymmetrical fault is a double line to ground fault.

Uploaded by

dilip
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 5

MCQ_Unsymmetrical fault analysis

1)   What is the value of zero sequence impedance in line to line faults?


a. Z0 = 1
b. Z0 = ∞
c. Z0 = 3 Zn
d. Z0 = 0
ANSWER: Z0 = 0

2)   What is the expression for fault current in line to line fault?


a. If = √3 * (Ea / Z1 + Z2)
b. If = 3 * (Ea / Z1 + Z2)
c. If = √3 * (Ea / Z1 + Z2 + Z0)
d. If = 3 * (Ea / Z1 + Z2 + Z0)
ANSWER: If = √3 * (Ea / Z1 + Z2)

3)  What percentage of fault occurring in the power system is line to line fault?
a. 5 %
b. 30 %
c. 25 %
d. 15 %
ANSWER: 15 %
4)   What will be the sum of (IB + IY) in case of line to line fault, if the fault is occurring in
the B and Y lines?
a. ∞
b. 0
c. 1
d. IR
ANSWER: 0

5)   What happens to the value of the fault current in case of SLG fault, if fault impedance is
introduced?
a. The fault current increase
b. The fault current remains same as in case of SLG fault.
c. The fault current becomes zero
d. The fault current is reduced
ANSWER: The fault current is reduced

6)   What happens if the neutral is not grounded in case of the single line to ground fault?
a. Only the zero sequence impedance will be zero
b. The zero sequence impedance will be infinite
c. Fault current will be zero
d. Both (b) and (c)
e. All of these
ANSWER: Both (b) and (c)

7)   What is the value of fault current If , in case of SLG fault?


a. 3 * (Ea / Z1 + Z2 + Z0)
b. 2 * (Ea / Z1 + Z0)
c. 3 * (Ea / Z1 + Z2 )
d. 2 * (Ea / Z1 + Z2 + Z0)
ANSWER: 3 * (Ea / Z1 + Z2 + Z0)

8)   What are the terminal conditions in case of SLG fault, if the fault occurs in the phase A?
a. Vb = 0, Ia = 0, Ic = 0
b. Va = 0, Ib = 0, Ic = 0
c. Va = 0, Ia = 0, Ic = 0
d. Vb = 0, Ia = 0, Ib = 0
ANSWER: Va = 0, Ib = 0, Ic = 0

9)   What percentage of faults occurring is single line to ground fault?


a. 50 %
b. 60 %
c. 35 %
d. 70 %

ANSWER: 70

10)   What are the types of unsymmetrical faults?


a. Single line to ground fault
b. Double line to ground fault
c. Line to line fault
d. All of these
e. None of these

ANSWER: All of these

11) A transmission line has self and mutual impedances of 0.8 pu and 0.2 pu. Find the
positive, negative and zero sequence impedances respectively?
a. 0.6, 0.8 and 1.2 pu
b. 0.6, 0.6 and 1.2 pu
c. 0.8, 0.8 and 1.2 pu
d. 0.8, 0.6 and 1.2 pu
ANSWER: 0.6, 0.6 and 1.2 pu

12․ Positive, negative and zero sequence impedances of line are 2,2 and 5 pu respectively.
Find self and mutual impedances respectively?
a. 1and 3 pu
b. 3and 1 pu
c. 2and 2 pu
d. 2and 5 pu

ANSWER: 3and 1 pu

13․ A transmission line has self and mutual impedances are 0.8 and 0 pu respectively. Find
the positive, negative and zero sequence impedances respectively?
a. 0.6, 0.8 and 1.2 pu
b. 0.6, 0.6 and 1.2 pu
c. 0.6, 0.6 and 0.6 pu
d. 0.8, 0.8 and 0.8 pu

ANSWER: 0.8, 0.8 and 0.8 pu

14․ For symmetrical network, the neutral current is


a. zero
b. infinity
c. maximum
d. any of the above

ANSWER: zero

15․ When reactance grounding is used in network, the voltage between neutral and
ground is
a. IN × Xn
b. IR0 × Xn
c. 3×IR0 × Xn
d. both 1 and 3

ANSWER: both 1 and 3

16․ Earth fault relay uses the which of the following sequence currents?
a. positive sequence
b. negative sequence
c. zero sequence
d. any of the above

ANSWER: zero sequence

17․ Which of the following grounding is not practically preferred for protection of
equipments?
a. reactance grounding
b. resistance grounding
c. isolated grounding
d. all of the above

ANSWER: isolated grounding

18․ The positive, negative and zero sequence impedances of a transmission line are 0.5,0.5
and 1.1 pu respectively. The self (Zs) and mutual (Zm) impedances of the line will be given
by
a. Zs = 0.7 pu, Zm =0.2 pu
b. Zs = 0.5 pu, Zm =0.6 pu
c. Zs = 0.6 pu, Zm =0.5 pu
d. Zs = 0.2 pu, Zm =0.7 pu

ANSWER: Zs = 0.7 pu, Zm =0.2 pu

19) The most common fault on an overhead transmission line is


a. single line to ground fault
b. three phase short-circuited fault
c. double line to ground fault
d. line to line fault

ANSWER: single line to ground fault

20) In a balanced 3-phase system,


a. only negative sequence current is zero
b. only zero sequence current is zero
c. both negative and zero sequence currents are zero
d. none of above

ANSWER: both negative and zero sequence currents are zero

21) When all the three phases are short-circuited, the current thought the system is
a. zero
b. low
c. very large
d. none of above

ANSWER: very large


22) The vector sum of positive sequence currents is
a. zero
b. low
c. infinite
d. none of above
ANSWER: zero
23) The zero sequence impedance of different elements of power system is generally
a. zero
b. equal
c. different
d. none of above

ANSWER: different

24) On the occurrence of an unsymmetrical fault, the sequence component which is always
greater than the negative sequence component is
a. zero sequence component
b. positive sequence component
c. both (i) and (ii)
d. none of above

ANSWER: positive sequence component

25) The most severe unsymmetrical fault is


a. single line-to-ground fault
b. line-to-line fault
c. double line-to-ground fault
d. none of above

ANSWER: double line-to-ground fault

Thank you

You might also like