[go: up one dir, main page]

0% found this document useful (0 votes)
470 views34 pages

English Bank Exams

(1) The passage describes how a teacher tricks a washerman named Keshava. Keshava believes the teacher can turn his donkey into a human. (2) The teacher pretends he can do this for 1000 rupees over 6 months. After 6 months, the teacher claims the donkey ran away and is now the headman of a nearby village. (3) Keshava confronts the village headman, thinking he is the donkey. A sage explains the teacher tricked Keshava for his own gain. Keshava returns home sadder but wiser with his donkey.

Uploaded by

VishuYelichala
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
470 views34 pages

English Bank Exams

(1) The passage describes how a teacher tricks a washerman named Keshava. Keshava believes the teacher can turn his donkey into a human. (2) The teacher pretends he can do this for 1000 rupees over 6 months. After 6 months, the teacher claims the donkey ran away and is now the headman of a nearby village. (3) Keshava confronts the village headman, thinking he is the donkey. A sage explains the teacher tricked Keshava for his own gain. Keshava returns home sadder but wiser with his donkey.

Uploaded by

VishuYelichala
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 34

Directions—(Q. 1–12) Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Keshava, the washerman had a donkey. They worked together all day, and Keshava would pour out his
heart to the doneky. One day, Keshava was walking home with the donkey when he felt tired. He tied the
donkey to a tree and sat down to rest for a while, near a school. A window was open, and through it, a
teacher could be heard scolding the students. ‘Here I am, trying to turn you donkeys into human beings,
but you just won’t study !’ As soon as Keshava heard these words, his ears pricked up. A man who could
actually turn donkeys into humans ! This was the answer to his prayers. Impatiently, he waited for school
to be over that day. when everyone had gone home, and only the teacher remained behind to check some
papers, Keshava entered the classroom.

‘How can I help you ?’ asked the teacher. Keshava scratched his head and said, ‘I heard what you said to
the children. This donkey is my companion. If you made it human, we could have such good times
together.’ The teacher decided to trick Keshava. He pretended to think for a while and then said, ‘Give me
six months and it will cost you a thousand rupees.’ The washerman agreed and rushed home to get the
money. He then left the donkey in the teacher’s care.

After the six months were up, Keshava went to the teacher. The teacher had been using the donkey for his
own work. Not wanting to give it up, he said, ‘Oh, your donkey became so clever that it ran away. He is the
headman of the next village.’ When Keshava reached the next village he found the village elders sitting
under a tree, discussing serious problems. How surprised they were when Keshava marched up to the
headman, grabbed his arm and said, ‘How dare you ? You think you are so clever that you ran away ?
Come home at once !’

The headman understood someone had played a trick on Keshava. ‘I am not your donkey !’ he said. ‘Go
find the sage in the forest.’ Keshava found the sage sitting under a tree with his eyes closed, deep in
meditation. He crept up and grabbed the sage’s beard. ‘Come back home now !’ he shouted. The startled
sage somehow calmed Keshava. When he heard what had happened, he had a good laugh. Then he told
the washerman kindly, ‘The teacher made a fool of you. Your donkey must be still with him. Go and take it
back from him. Try to make some real friends, who will talk with you and share your troubles. A donkey
will never be able to do that !’ Keshava returned home later that day with his donkey, sadder and wiser.

1. Which of the following can be said about the teacher ?


(A) He had the ability to transform animals into human beings
(B) He took advantage of Keshava’s simple nature
(C) He had plotted with the village headman to cheat Keshava
(D) He enjoyed teaching children though he was poorly paid
(E) He was honest and used Keshava’s money to care for the donkey
Ans : (B)

2. Why did Keshava talk to his donkey while working ?


(A) He wanted to practise his communication skills because he wanted to make friends
(B) To entertain himself because he found his work monotonous
(C) The donkey helped him to find answers to his problems
(D) He regarded the doneky as his friend and confided in him
(E) He believed the donkey to be a human being in disguise
Ans : (E)

3. How did Keshava get his donkey back ?


(A) He threatened to take the teacher to the village elders
(B) The sage forced the teacher to release the donkey
(C) He asked the village headman for help
(D) The teacher returned it on learning that Keshava had learnt his lesson
(E) None of these
Ans : (E)

4. Which of the following is NOT true in the context of the passage?


(a) The donkey was over burdened by the teacher.
(b) The teacher was cunning by nature.
(c) The sage laughed at Keshava and treated him unkindly.
(A) Both (a) & (c)
(B) Both (b) & (c)
(C) Only (b)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (A)

5. Why was Keshava keen to meet the teacher one day ?


(A) Keshava wanted to ask the teacher how to make his donkey a better companion
(B) He wanted to learn more prayers as he was devout
(C) He had been reliably informed that the teacher had changed donkeys into human beings
(D) He heeded the teacher’s words of advice and wanted to study
(E) None of these
Ans : (A)

6. Why did Keshava interrupt the discussion among the village elders ?
(A) He did not agree with their views on different issues
(B) To confront the headman who had cheated him out of one thousand rupees
(C) He wanted them to get justice for him
(D) He was looking for the donkey and wanted to ask for directions
(E) None of these
Ans : (E)

7. What made Keshava pull the sage’s beard ?


(A) He wanted to wake up the sage who was a sleep under the tree
(B) The headman requested him to move the sage from under the tree
(C) He wanted the sage to explain what had happened to the donkey
(D) He misunderstood the village headman and took the sage to be his donkey
(E) None of these
Ans : (D)

8. Why did the teacher ask Keshava to leave the donkey with him for six months ?
(a) He realised that the donkey would require a lot of training.
(b) To reduce Keshava’s dependence on the donkey.
(c) He wanted to rescue the donkey from Keshava who did not know to treat the donkey properly.
(A) None
(B) Only (b)
(C) Both (a) & (b)
(D) Only (c)
(E) None of these
Ans : (A)

Directions—(Q. 9–10) Choose the word which is MOST SIMILAR in MEANING to the word printed in
bold as used in the passage.

9. trick
(A) joke
(B) skill
(C) mislead
(D) technique
(E) lunny
Ans : (C)

10. remained
(A) pending
(B) waited
(C) lasted
(D) survived
(E) continued
Ans : (D)

Directions—(Q. 11–12) Choose the word which is MOST OPPOSITE in MEANING to the word printed in
bold as used in the passage.

11. real
(A) false
(B) imitated
(C) dishonest
(D) imagine
(E) genuine
Ans : (A)

12. deep
(A) low
(B) distracted
(C) flat
(D) awake
(E) sleep
Ans : (B)

Directions—(Q. 13–17) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should
replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is
correct as it is given and ‘No Correction is Required’, mark (E) as the answer.

13. The company has set up a foundation which helps students who do not have the necessary funds to
study ahead.
(A) further to study
(B) of studying more
(C) to study onward
(D) for higher studies
(E) No Correction Required
Ans : (D)

14. If this land is used to cultivate crops it will be additionally source of income for the villagers.
(A) a source of additional
(B) an additionally source
(C) an additional source
(D) additionally the source
(E) No Correction Required
Ans : (C)

15. Belonged to this cadre, you are eligible for facilities such as free air travel and accommodation.
(A) since you belong to
(B) whoever belongs
(C) for belonging to
(D) to belong in
(E) No Correction Required
Ans : (A)

16. The bank has hired a consultant who will look into any issues which arise during the merger.
(A) is looking over
(B) will be looked after
(C) will look out
(D) looks down on
(E) No Correction Required
Ans : (E)

17. I had severe doubts about if I successfully run a company, but my father encouraged me.
(A) if I am successful in
(B) how should I successfully
(C) whether I could successfully
(D) that I would succeed to
(E) No Correction Required
Ans : (C)

Directions—(Q. 18–22) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given.
These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either
wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt
or inappropriate if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly
spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e. ‘All Correct’ as your answer.

18. RBI has attempted (A) to spend (B) financial (C) awareness (D) through this programme. All
Correct (E)
Ans : (B)
19. In order to succeed (A) it is crucial (B) for an organisation to constantly (C) improve. (D) All
Correct (E)
Ans : (E)

20. With some assistance (A) from her son she was enable (B) to settle (C) her debts (D) on time. All
Correct (E)
Ans : (B)

21. Though the government initiated (A) a large sum (B) of money in the scheme (C) it was a failure.
(D) All Correct (E)
Ans : (A)

22. We have prepared a detailed (A) report giving various (B) solutions (C) to resort (D) the problem.
All Correct (E)
Ans : (D)

Directions—(Q. 23–27) Rearrange the following six sentences (a), (b), (c), (d), (e) and (f) in the proper
sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(a) I was pleased by their reaction.
(b) Writing my speech was easy, but I was unsure if I could motivate the employees to donate to those
affected by the earthquake.
(c) Instead of throwing out their unusable articles, they had transferred them to my office in the name of
donations.
(d) When a reputed company invited me to deliver a lecture on Corporate Social Responsibility, I agreed.
(e) It was an affluent company and the well dressed employees who met me afterwards promised to send
lots of donations to my office.
(f) What I saw however when I opened the bags of ‘donations’ they had sent shocked me.

23. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) (b)
(B) (c)
(C) (d)
(D) (e)
(E) (f)
Ans : (A)

24. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (E)

25. Which of the following should be t h e FOURTH sentence after rearrangement ?


(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (A)

26. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?
(A) (b)
(B) (c)
(C) (d)
(D) (e)
(E) (f)
Ans : (B)

27. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (D)

Directions—(Q. 28–32) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or
idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the
answer. If there is no error, the answer is (E).
(Ignore errors of punctuation, if any.)

28. He has travelled (A) / all over the world (B) / yet he speaks (C) / several languages fluently. (D) No
error (E)
Ans : (C)

29. A successful company is (A) / any that makes a good (B) / profit and provides (C) / high returns to its
shareholders. (D) No error (E)
Ans : (B)

30. The agreement on (A) / which all of us have (B) / worked so hard will (C) / be sign tomorrow. (D) No
error (E)
Ans : (D)

31. It is necessarily to maintain (A) / a record of all transactions (B) / in case the auditors (C) / want to
see it. (D) No error (E)
Ans : (A)

32. Very few young trainees (A) / willingly undertake (B) / a posting to a branch (C) / located in a rural
area. (D) No error (E)
Ans : (E)

Directions—(Q. 33–40) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered.
These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which
fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Today, twenty-two years after the bank …(33)…, it has over a thousand branches all over the country and
the staff …(34)… about twentythree lakh borrowers. We decided to operate …(35)… from conventional
banks who would ask their clients to come to their office. Many people in rural areas found this …(36)….
Our bank is therefore based on the …(37)… that people should not come to the bank but that the bank
should go to the people. Our loans are also …(38)… we give them for activities from candle making to tyre
repair. We also keep …(39)… checks on the borrower through weekly visits. We do this to make certain
that the family of the borrower is …(40)… from the loan.

33. (A) origin


(B) commence
(C) existed
(D) began
(E) inaugurated
Ans : (E)

34. (A) assemble


(B) cope
(C) interact
(D) deal
(E) handle
Ans : (E)

35. (A) differently


(B) similar
(C) reverse
(D) opposite
(E) identically
Ans : (A)

36. (A) worried


(B) upset
(C) panicking
(D) anxious
(E) threatening
Ans : (D)

37. (A) principle


(B) discipline
(C) opportunity
(D) chance
(E) advantage
Ans : (A)

38. (A) worth


(B) vary
(C) disburse
(D) contrast
(E) diver
Ans : (B)

39. (A) consistently


(B) regular
(C) often
(D) frequently
(E) daily
Ans : (B)

40. (A) benefiting


(B) serving
(C) welfare
(D) obliged
(E) progress
Ans : (A)

Directions—(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have
been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Keshav and Yash lived in neighbouring villages. Once, a fair was held nearby and they set off from their homes hoping to
do some business there. Keshav filled his sack with cheap cotton, overlaid it with a layer of fine wool, and set off for the
fair. Meanwhile Yash, collected some old clothes, put a layer of sheer cotton on top and made his way to the fair. Each
stopped to rest under a tree and got to talking. “I have the finest wool in my sack,” boasted Keshav Not to be outdone,
Yash said, “I have cotton of the most superior quality.”

The two struck a deal. They would exchange their goods and since wool was more expensive, Yash would pay Keshav an
extra rupee. But Yash had no money on him. So after agreeing to pay Keshav later, they went home, laughing at each
other’s folly. It did not take them long to discover that they had been duped. The next day, Keshav landed at Yash’s
house. “You cheat! Give me my rupee at least.” Yash was untroubled by Keshav’s words, “Of course. But first help me find
the treasure at the bottom of this well. We can divide it.” So Keshav went into the well. But each time Yash, hauled up the
bucket Keshav had filled, he said, “Oh ! No treasure here. Try again.” Keshav soon realized he was being used as free
labour to clean the well. So he gave a loud shout, “Here is the treasure! Watch out it’s heavy !” Yash was amazed that
there actually was treasure in the well. As soon as he pulled up the bucket he threw away the rope so that Keshav could
not come up. But, what did he find in the bucket ? Keshav covered in mud ! They began fighting again. Soon it got too
dark to continue and they left for their homes.

But Keshav did not give up easily. He arrived at Yash’s house a few days later. Yash spotted him and told his wife, “I will
pretend to be dead. Keshav will have to give up.” But when Keshav heard Yash’s wife wailing, he rushed out to gather the
villagers. “My friend has died. Let’s take his body for cremation.” Yash’s wife got scared, “Go away. I shall arrange for
cremation myself !” But the villagers thought she was too grief stricken. Once they reached the cremation ground, Keshav
told the villagers, “It is getting dark. I shall watch over him during the night.” When the villagers had left, Keshav said to
Yash, “Stop pretending. Give me my money !” Now, a gang of thieves came upon them and seeing one figure seated on
the funeral pyre and another standing next to him talking, they assumed them to be ghosts and dropped their bag of
stolen goods and left at top speed. The two, saw the bag full of gold and silver ornaments and divided it between
themselves. Keshav made sure he got an extra gold coin and the account was settled at last!

1. What made the two young men decide to visit the fair ?

(A) They thought they could get jobs and support themselves

(B) They wanted to trade their goods at the fair and earn some money

(C) To sell the produce they had grown for a handsome profit

(D) Being unemployed they thought they could entertain people at the fair

(E) Not clearly mentioned in the passage

Ans : (B)

2. What were Keshav and Yash quarrelling about ?

(A) The cost of wool

(B) The interest on the loan Yash had taken

(C) Dividing the thieves’ treasure equally

(D) The money Yash owed Keshav

(E) The wages for digging the well

Ans : (D)

3. Why were the two men happy despite not going to the fair ?

(A) They had managed to buy whatever they needed on the way

(B) They had got a good deal in exchange for a rupee

(C) They had become fast friends and had made a lot of money in the bargain

(D) Each thought he had got the better deal and had swindled the other

(E) None of the above

Ans : (D)
4. Why did the villagers gather at Yash’s house ?

(A) Yash’s wife was very upset seeing Keshav and her husband arguing

(B) To help Yash’s wife carry Yash’s body home as night had fallen

(C) To give Yash’s wife the news of her husband’s death

(D) They wanted to keep watch over Yash’s wife during the night

(E) None of the above

Ans : (E)

5. Why did Yash request Keshav to go down into the well ?

(A) He knew Keshav was smart and would clean it thoroughly

(B) He was in search of treasure that he had buried

(C) To trick Keshav into cleaning it

(D) His wife had refused to help him

(E) To make Keshav earn the extra gold coin

Ans : (C)

6. Which of the following cannot be said about the two young men ?

(a) They were lazy and made their wives work.

(b) They were a match for each other in shrewdness.

(c) They were dishonest and tried to swindle each other.

(A) Only (a)

(B) Only (a) and (c)

(C) Only (b) and (c)

(D) All (a), (b) and (c)

(E) None of the above

Ans : (A)
7. Why did Keshav get an extra gold coin from the thieves’ treasure ?

(A) As payment for digging the well

(B) It was the amount Yash owed Keshav for protecting him from the thieves

(C) As repayment of the rupee that Yash owed him

(D) It was his idea to spend the night at the cremation ground

(E) He had proved to be cleverer than Yash

Ans : (C)

8. What was Keshav’s reaction to Yash’s presumed ‘death’ ?

(A) He immediately sent for the villagers to comfort Yash’s wife

(B) He was very upset because he realized that he would never recover his money

(C) He paid for all Yash’s funeral arrangements

(D) He could not be consoled and kept a watch over Yash’s body all night

(E) He knew Yash was pretending and decided to trick him too

Ans : (E)

9. What frightened the thieves ?

(A) The sight of what they thought were the spirits of the dead

(B) The realization that the villagers would soon return

(C) Someone had discovered their hiding place

(D) Their loot had been stolen by other thieves

(E) The villagers had lit a funeral pyre for them

Ans : (A)

10. Which of the following is not true in the context of the passage ?

(A) Keshav was persevering by nature

(B) There was no treasure buried in Yash’s well

(C) Keshav guarded Yash’s body because he knew thieves lived there

(D) Yash’s wife supported her husband in his crooked dealings


(E) Neither Keshav nor Yash could be trusted to keep his word

Ans : (C)

Directions—(Q. 11–13) Which of the following is most similar in meaning to the word given in bold as used in the passage
?

11. Discover

(A) Invent

(B) Explore

(C) Locate

(D) Realize

(E) Research

Ans : (D)

12. Struck

(A) Reached

(B) Impacted

(C) Slapped

(D) Attacked

(E) Occurred

Ans : (A)

13. Top

(A) Height

(B) Lid

(C) Finest

(D) Upper

(E) Maximum

Ans : (B)
Directions—(Q. 14–15) Which of the following is most opposite in meaning to the word given in bold as used in the
passage ?

14. Dark

(A) Bright

(B) Cheerful

(C) Shadow

(D) Fair

(E) Shining

Ans : (A)

15. Free

(A) Occupied

(B) Paid

(C) Captured

(D) Busy

(E) Dependent

Ans : (B)

Directions—(Q. 16–25) Read each sentence to find out whether there is any grammatical mistake/error in it. The error if
any, will be in one part of the sentence. Mark the letter of the part with error as your answer. If there is no error, mark
(E).

16. In order to (A) / attract tourists many (B) / hotels have been offered (C) / attractive deals and discounts. (D) No error
(E)

Ans : (C)

17. The Board is likely (A) / to take its time (B) / to examine the facts (C) / before giving their decision. (D) No error (E)

Ans : (D)
18. How can we open (A) / these branches on time (B) / if we have not (C) / yet obtained the licences ? (D) No error (E)

Ans : (C)

19. One of the disadvantage (A) / of fixed deposit schemes (B) / is that banks offer (C) / low rates of interest. (D) No error
(E)

Ans : (A)

20. According to experts, it is (A) / necessarily for you to save (B) / and invest at least twenty-five (C) / percent of your
monthly income. (D) No error (E)

Ans : (B)

21. The manager has not (A) / yet replied to the (B) / customer letter asking (C) / about her loan application. (D) No error
(E)

Ans : (C)

22. While the formation of RBI (A) / was approved in March, 1934 (B) / it was inaugurated (C) / only in April 1, 1935. (D)
No error (E)

Ans : (D)

23. The Insurance Regulatory Development Authority has (A) / asked all insurance (B) / companies submitting their (C) /
balance sheets by June. (D) No error (E)

Ans : (C)

24. Arun’s father has been ill (A) / since last year and Arun (B) / has spend his entire (C) / savings on his treatment. (D)
No error (E)

Ans : (C)

25. There are a large number (A) / of Chinese workers which (B) / are employed by (C) / software companies in India. (D)
No error (E)

Ans : (B)
Directions—(Q. 26–30) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered
as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the
context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate if any. The letter of that word is your
answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E)
i.e., ‘All correct’ as your answer.

26. There are few (A) differents (B) between (C) these two marketing proposals. (D) All correct (E)

Ans : (B)

27. Most (A) banks have been hiring (B) staff for their corporate (C) banking divisions. (D) All correct (E)

Ans : (B)

28. The interest rate for postal deposits is fixed (A) by the government and usually (B) remains (C) stable. (D) All correct
(E)

Ans : (D)

29. Companies (A) will benefit (B) if the Finance Ministry decides to lesser (C) taxes in this budget. (D) All correct (E)

Ans : (C)

30. Compare (A) to private (B) banks, we have a larger (C) network (D) of branches in North India. All correct (E)

Ans : (A)

Directions—(Q. 31–40) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are
printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out
the appropriate word in each case.

A poor man was once travelling through the desert. Feeling thirsty and tired, he began to …(31)… for water. At last finding
a stream, he …(32)… to his knees and drank the water which …(33)… very sweet. He filled up his bottle …(34)…
continued on. After several days journey, he …(35)… the palace and got an opportunity to …(36)… the King. As a mark of
…(37)… he presented the King with the bottle …(38)… water. The King tasted the water, and …(39)… rewarded the man.
All the courtiers …(40)… to taste the water but the King refused. When the man had left overjoyed, the king explained
why he had acted so strangely. “After such a long journey, the water was foul tasting. I could not risk anyone showing, his
disgust for a gift which was so sincerely given! For this reason alone I reserved the tasting of the water for myself.”

31. (A) desire


(B) pursue

(C) need

(D) obtain

(E) search

Ans : (E)

32. (A) fell

(B) drop

(C) jumped

(D) leaped

(E) sat

Ans : (D)

33. (A) looked

(B) tasted

(C) flavour

(D) became

(E) sample

Ans : (B)

34. (A) before

(B) soon

(C) and

(D) that

(E) however

Ans : (C)

35. (A) came

(B) reached
(C) built

(D) seen

(E) arrived

Ans : (B)

36. (A) meet

(B) receive

(C) homage

(D) acquaint

(E) welcome

Ans : (A)

37. (A) rebuke

(B) regards

(C) regret

(D) respect

(E) reverend

Ans : (D)

38. (A) had

(B) of

(C) filled

(D) contained

(E) full

Ans : (B)

39. (A) foolishly

(B) hasty
(C) similarly

(D) selfishly

(E) generously

Ans : (E)

40. (A) began

(B) hoping

(C) begged

(D) anxious

Directions(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain
words have been printed inboldto help you locate them while answering some of the questions.

Once upon a time, there lived an old lion. The lion, the king of the forest had grown old. He becamefrailand due
to this, he could not hunt for food. With each passing day he became more and more weak. He realized that he
would not live for long if it continued like that. He thought how could he arrange for his food? After pondering
over it for quite some time, he decided that he should have an assistant.

The lion thought that a fox would be the best person tohandlethis position as he was intelligent and clever. He
summoned the fox and said, “Dear friend, I have always liked you because you are smart. I want to appoint you
as my minister and advise me on all the affairs of the forest”. The old lion also asked the fox, that since he was
the king of the forest, he should not have to hunt for his food. With respect to this, the fox’s first duty as minister
was to bring him an animal to eat every day. The fox could not refuse the king and accepted the offer.

After the conversation, the fox went out to find an animal for the lion. On the way, he met a fat donkey. He said
“My friend, I have got good news for you. You are very lucky. Our king, the lion has chosen you to be his chief
minister. He asked me to meet you and inform you about his decision.” The donkey was scared of the lion and
said, “I am afraid of the lion. He might kill me and eat me up. Why has he chosen me as his chief minsiter? I am
not evenfitenough to be a minster as I am not as intelligent as other animals.” The clever fox laughed and, said,
“Dear, you don’t know your great qualities.Our king is dying to meet you.He has chosen you because you are
wise, gentle, and hard working. By serving the king, you will be the second most powerful animal of our forest.
Imagine, all the other animals will respect you and seek favours from you.” “You must not lose your greatest
chance in life.” So, the poor donkey was convinced and got ready to go along with the fox.

In this way, the fox managed to attract the donkey to the lion’s den. When the fox and the donkey approached,
the lion was hungrier than ever. But he kept a smiling face and said, “Welcome, my dear friend. Come near me.
You are my chief minister.” As the donkey came closer, the lionpouncedon him and killed him instantly. The
lion thanked the clever fox and was happy to get the food. As the lion sat down to take his meal, the fox said,
“Your Majesty, I know you are very hungry but a king must take a bath before his meal”. The lion thought it was
a good idea and told the fox to keep a watch on the carcass of the donkey”. The fox silently sat down to keep a
watch of the donkey and thought to himslef, “I took all the trouble of getting the donkey here. It is I who deserve
the best portion of the meal”. Thus, the fox cut open the head of the donkey and ate up the whole brain. When
the lion returned he shouted, “What happened to the donkey’s brain? I wanted to eat the brain first.” The fox
smilingly replied, “Your majesty, donkeys have no brains. If he had any, he would not have come near a lion at
all”.
1. Why did the lion decide to have an assistant for him?

(a) He was too lazy to hunt for himself

(b) He was old and weak and could not hunt any more

(c) He wanted someone to help him kill the fat donkey

(d) He could not handle the affairs of the forest alone

(e) None of these

2. Why did the lion select the fox as his assistant?

(a) He had heard that the fox had good hunting skills

(b) He wanted the fox to take over as the king of the forest

(c) The fox had offered to let the lion have his leftovers

(d) He had planned to eat the fox after luring him to become his assistant

(e) None of these

3. Why did the fox say ‘our king is dying to meet you’ to the donkey?

(a) The king would have died of hunger if the donkey did not meet him

(b) The king desperately wanted the donkey to be his chief minister as he was gentle and hard working

(c) The fox wanted to convince the donkey to come with him to the lion so that the lion could eat him

(d) The king wanted to meet the doneky since all other animals respected the donkey more than the king

(e) None of these

4. Which of the following best describes the donkey?

(a) Honest

(b) Wicked

(c) Clever

(d) Opportunist

(e) Foolish

5. Which one of the phrases given below the following statement should be placed in the blank space provided
so as to make a meaningfully correct sentence in the context of the passage?

When the lion did not see any brain in the donkey’s head ……….

(a) he spared his life and let him go

(b) he got upset with the fox for having selected such a donkey
(c) he took his decision to make him the chief minister back

(d) the fox explained to him that donekys do not have any brains

(e) None of these

6. What, according to the lion, was the fox’s primary duty as a minister?

(a) To force all animals to respect their king and seek favours from him

(b) To convince the donkey to become his chief minister

(c) To take over as the king of the forest since the lion had grown too old

(d) To bring him an animal to eat every day

(e) None of these

7. What did the fox do when the lion went to take a bath before having his meal?

(a) He secretly told the donkey to run away as the lion had planned to kill him

(b) He ate up the donkey’s brain as he had done all the hard work of bringing him to the lion’s den

(c) He held himself responsible for the death of the poor donkey and did not let the lion eat the donkey

(d) He killed the lion with the help of the donkey and became the king of the forest

(e) None of these

8. Which of the following is TRUE in context of the passage?

(a) Finally, the fox got the best part of the meal

(b) The donkey was appointed as chief minister to the king

(c) The donkey which the fox had brought for the king did not have any brain in his head

(d) The donkey was very intelligent and clever

(e) None is true

9. What did the lion do when he saw the donkey in his den?

(a) He was impressed by the donkey and made him his chief minister

(b) He ordered the fox to kill him and eat his brain

(c) He went to take a bath before meeting the donkey

(d) He immediately noticed that the donkey did not have any brain

(e) None of these

10. Which of the following is the moral of the story?


(a) An idle brain is the devil’s workshop

(b) Fools are deaf to wise words

(c) Never believe an enemy’s sweet talks

(d) Morality can be best tested while one has power

(e) One can only lead a horse to water, but not make him drink it

Directions(Q. 11–13) Choose the word which ismost similarin meaning to the word printed inboldas used in
the passage.

11.POUNCED

(a) Climbed

(b) Grew

(c) Attacked

(d) Plunged

(e) Roared

12.FIT

(a) Healthy

(b) Deserving

(c) Strong

(d) Valuable

(e) Important

13.LOSE

(a) Misplace

(b) Suffer

(c) Dispose

(d) Defeat

(e) Miss

Directions(Q. 14–15) Choose the word which ismost oppositein meaning to the word printed inboldas used in
the passage.

14.HANDLE

(a) Mismanage
(b) Drop

(c) Confront

(d) Decline

(e) Uncover

15.FRAIL

(a) Unhealthy

(b) Massive

(c) Rich

(d) Robust

(e) Civilized

Directions(Q. 16–25) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error
in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is ‘No
error’, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any.)

16. When I called him yesterday, (a) / he offered to donate (b) / a handsome sum to (c) / the flood relief fund. (d)
No error (e)

17. The student which (a) / you had thought (b) / so highly of has (c) / failed to pass the examination. (d) No
error (e)

18. Government took strict action (a) / against the doctors on strike (b) / but they refused to (c) / resume to work.
(d) No error (e)

19. If a person has been given (a) / diplomatic immunity then he (b) / cannot be arrested on a (c) / foreign land
under any circumstance. (d) No error (e)

20. A group of birds (a) / migrate from southern part (b) / of the country to the (c) / Northern part during
summer. (d) No error (e)

21. The constable said that (a) / the prisoner seize a (b) / fully loaded gun from a policeman (c) / and shot the
prosecutor. (d) No error (e)

22. It will not be possible for you (a) / to catch the train on time (b) / because the nearest railway station (c) / is at
ten kilometres away. (d) No error (e)

23. Each of the survivors of the Tsunami (a) (b) / have been offered free (c) / psychological consultation to ease
their trauma, / by some of the top consultants. (d) No error (e)

24. Considering about her good credentials, (a) / the manager offered her a job (b) / in his organization (c) /
despite the lack of experience. (d) No error (e)

25. Although he has been (a) / winning the elections (b) / all years, this year his popularity (c) / has substantially
reduced. (d) No error (e)

Directions(Q. 26–30) Rearrange the following six sentences (a), (b), (c), (d), (e) and (f) in the proper sequence
to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(a) To their surprise, however, the reward went to a beggar who had contributed only a Rupee instead of a
wealthy donor.

(b) He received funds from many people as rich and poor donated generously to his trust.

(c) The man explained that the one Rupee given by the beggar was worth millions of Rupees as that was all the
money he possessed and that he had made a much greater sacrifice than others.

(d) During the function everyone waited with bated breath to hear who had made the maximum contribution.

(e) A man went from town to town to collect money for his charitable trust.

(f) On returning he decided to hold a function and reward the person whose contribution had been maximum.

26. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) b

(b) c

(c) d

(d) e

(e) f

27. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?

(a) a

(b) c

(c) d

(d) e

(e) f

28. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?

(a) b

(b) c

(c) d

(d) e

(e) f

29. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) a

(b) b
(c) c

(d) e

(e) f

30. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) a

(b) b

(c) d

(d) e

(e) f

Directions(Q. 31–35) In each of the following questions six words are given which are denoted by (a), (b), (c),
(d), (e) and (f). By using all the six words, each only once, you have to frame a meaningful and grammatically
correct sentence. The correct order of words is the answer. Choose from the five alternatives, the one having the
correct order of words and mark it as your answer on the answer-sheet.

31. (a) OTHERS

(b) HER

(c) SHE

(d) MISTAKES

(e) FOR

(f) BLAMES

(a) cfaebd

(b) acfebd

(c) bdacfe

(d) cfdabe

(e) bdafce

32. (a) FINALISE

(b) WE

(c) DETAILS

(d) LATER

(e) THE

(f) WILL
(a) BFEACD

(b) BDCFEA

(c) BDCAEF

(d) ECFDBA

(e) BFAECD

33. (a) UV-RAYS

(b) ABSORBS

(c) THE

(d) LAYER

(e) HARMFUL

(f) OZONE

(a) ACBEFD

(b) CFDBEA

(c) ACBFED

(d) CFBDAE

(e) CBEAFD

34. (a) PRACTISING

(b) SPEECH

(c) SPENT

(d) HIS

(e) HE

(f) HOURS

(a) DBCFEA

(b) DBFCAE

(c) EBCDAF

(d) FACBED

(e) ECFADB

35. (a) TO
(b) AROUND

(c) SEE

(d) THEY

(e) HIM

(f) HATED

(a) DFAECB

(b) DBFAEC

(c) DFCAEB

(d) DFACEB

(e) CEBFAD

Directions(Q. 36–40) In each question below a sentence with four words printed inboldtype is given. These are
lettered as (a), (b), (c) and (d). One of these four words printed inboldmay be eitherwrongly spelt or
inappropriatein the context of the sentence. Find out the word, if any, which is wrongly spelt or inappropriate.
The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in
the context of the sentence, mark (e), i.e., ‘All correct’ as your answer.

36. A large number ofcelebrities(a) have joined an NGOinvolved(b) in the movement forprotection(c) of
animalwrites.(d) All correct (e)

37. The teacher liked thepoem(a) so much that sherequested(b) Saba to read itallowed(c) to thewhole(d) class.
All correct (e)

38.Breathe(a) deeply and inhale thesents(b) of Roses and Daisies in the landscapedgardens(c)surrounding(d)
my house. All correct (e)

39. As the windblue(a) harder everyminute,(b) people got afairly(c) good idea that a storm wasapproaching(d)
the town. All correct (e)

40. The family had tobear(a) a leakysealing(b) throughout the rainyseason(c) as they could notafford(d) to get
it repaired. All correct (e)

Directions(Q. 41–50) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These
numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank
appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Once upon a time, there lived a sparrow on a banyan tree. She laid her eggs in the nest. One afternoon, a wild
elephant came under the tree and in a fit of rage, broke a branch of the tree on which the nest was …(41)….
Unfortunately, all the eggs of the sparrow …(42)… after falling down though the sparrow was saved. The
sparrow was full of grief and began weeping for her eggs.

A woodpecker, a close friend of the sparrow, heard her crying and asked her, “Why are you crying, my friend?”
The sparrow said, “The …(43)… elephant has killed my offspring. If you are a true friend of mine, suggest a
way-to kill him”. The woodpecker …(44)… her and told her that he knew a fly and she would definitely help
them kill the elephant.

Both of them went to seek the help of the fly. The woodpecker said, “A wild elephant has crushed my friend’s
eggs. We need your help in killing him.” the fly replied, “One of my friends is a frog. Let us go to him and take
his help too”. They went to the frog and …(45)… the whole incident. The frog said, “What can an elephant do
before a united crowd like us? Do what I tell you. Dear Fly, you go to the elephant and hum a sweet tune into his
ears. When he closes his eyes in delight, the woodpecker will poke his eyes. This way, he will become …(46)….
When he gets thirsty, he will …(47)… for water. I will go to a marshy land and begin croaking there. …(48)…
that there is water, the elephant will come there. He will sink into the marshy area and …(49)….

The next day in the noon, all of them played out the plan and the elephant was killed, as he drowned into a
marshy area after being blinded by the woodpecker, when he closed his eyes in response to the music. Thus, the
smartness of all the animals enabled the sparrow in taking her …(50)… on the elephant.

41. (a) Born

(b) Built

(c) Grown

(d) Broken

(e) Found

42. (a) Fell

(b) Escaped

(c) Damaged

(d) Survived

(e) Broke

43. (a) Defective

(b) Attacking

(c) Wicked

(d) Poor

(e) Harmless

44. (a) Ignored

(b) Protected

(c) Scolded

(d) Consoled

(e) Defended

45. (a) Said

(b) Informed

(c) Revived
(d) Mention

(e) Narrated

46. (a) Blind

(b) Unseen

(c) Regretful

(d) Sorry

(e) Dead

47. (a) Need

(b) Want

(c) Search

(d) Drink

(e) Demands

48. (a) Recalling

(b) Informed

(c) Sure

(d) Assuming

(e) Accepting

49. (a) Hurt

(b) Die

(c) Fall

(d) Kill

(e) Realise

50. (a) Help

(b) Revenge

(c) Anger

(d) Insult

(e) Fight
Answers:

1 b 2 e 3 a 4 e 5 d 6 d 7 b 8 a 9 e 10 c
11 c 12 b 13 e 14 a 15 d 16 c 17 a 18 d 19 d 20 b
21 b 22 d 23 b 24 d 25 b 26 a 27 b 28 c 29 e 30 d
31 a 32 e 33 b 34 e 35 d 36 d 37 c 38 b 39 a 40 b
41 b 42 e 43 c 44 d 45 e 46 a 47 c 48 d 49 b 50 b

Directions (Q 1-10): Pick out the synonym of the lead word in each case.

1. ANODYNE

1. annihilated 2. soothing 3. eidolon 4. not necessary

2. AMBROSIA

1. poison 2. plentiful 3. scarcity 4. elixir

3. AMULET

1. symbol 2. charm 3. hole 4. none of these

4. ASSUAGE

1. scare 2. allay 3. enhance 4. surrender

5. ACCLIVITY

1. declivity 2. proclivity 3. upwards 4. slanting

6. APHASIA

1. garrulity 2. loquacity 3. reticence 4. remembrance

7. ANNUL

1. encourage 2. commiserate 3. mummify 4. rescind

8. APOTHECARY

1. doctor 2. hunter 3. vagabond 4. pharmacist

9. AU REVOIR

1. welcome 2. appellation 3. good-bye 4. superb

10. APLOMB

1. poise 2. diffidence 3. circuitous 4. tumult

Directions (Q 11-20):Pick out the antonym of the lead word in each case.

11. AMELIORATE

1. enervate 2. deteriorate 3. stultify 4. none of these


12. ASININE

1. brilliant 2. vulpine 3. feline 4. leonine

13. APPARITION

1. real 2. unreal 3. joint 4. enhancement

14. SANGUINE

1. red 2. morose 3. suffering 4. approaching

15. SAGGY

1. taut 2. sagacious 3. delinquent 4. developing

16. SURLY

1. curly 2. amazon 3. bilious 4. pugilist

17. SOPHISTRY

1. polemics 2. urbanity 3. pertinence 4. didactics

18. SOBRIQUET

1. snout 2. cognomen 3. genuine 4. bouquet

19. SUFFRAGE

1. suffering 2. celibacy 3. forestry 4. franchise

20. SATED

1. suave 2. inadept 3. contented 4. ruffled up

Directions (Q 21-25): Pick out the best analogy in each case.

21. ASSORTED: SEBACEOUS

1. firm: supple 2. sultry: azure 3. subaltern: hoi polloi 4. stratified: layered

22. ANACONDA: SERPENTINE

1. ape: simian 2. cat: asinine 3. milk: cutaneous 4. amen: amenine

23. SALACIOUS: SCANDALOUS

1. piquant: bland 2. sylvan: urban 3. sham: veracious 4. sultry: humid

24. SENTENTIOUS: SUMMARY

1. senile: dotage 2. abrasive: praise 3. ablutions: dirt 4. avaricious: truthful

25. AVUNCULAR: UNCLE


1. salubrious: climate 2. annotation: anthology 3. screech: scrub 4. stately: king

Directions (Q 26-30): Pick out the word with incorrect spellings in each case.

26. 1. apotheosize 2. abjure 3. appelate 4. apiary

27. 1. sanctimionious 2. sepulchral 3. spectre 4. Samaritan

28. 1. alveolar 2. apnea 3. autoarchy 4. anarchy

29. 1. silviculture 2. Socratic 3. somnambulism 4. sinuous

30. 1. suffused 2. sandwitched 3. sayonara 4. surmise

Directions (Q 31-40): Mentally unjumble the following words so as to arrange them in the right order and tell
which letter comes at the last of the word so formed

31. N I M A N R E S V O I N A D

32. T S I E Y A B R

33. E I M Y T S

34. E C I P S S U O

35. S U O I M S B A E T

36. O A T R I D

37. G A I N R R A

38. S H I U Q U A E M

39. B A R L A E

40. D A M U D E N D

Directions (Q 41-50): Fill in the blanks with suitable choices out of those given after each word.

41. The article written by the philosopher was so ______ that I could not get a thing out of it.

1. avuncular 2. adroit 3. apposite 4. abstruse

42. The language used by you must be easily understandable by all if you wish to reach out to the common man,
it must not be ______ .

1. stultified 2. stilted 3. supplicate 4. surly

43. Nobody expected him to win, yet he scraped through, it must have been some ______ on his part.

1. artifice 2. arroyo 3. attenuation 4. avarice

44. Her ______ manners in the face of difficulty impressed me most of all.

1. sacrilegious 2. sangfroid 3. supernumerary 4. surrogate


45. Such legal ______ is pretty common, in when the truth is shown as the utmost wrong and vice-versa.

1. skepticism 2. surreptitiousness 3. skullduggery 4. acme

46. He was a teetotaller and strictly believed in observing _____

1. sanguinary 2. sentry 3. sobriety 4. succulence

47. The child looked very ______ and its innocent pranks endeared it to everyone in the house.

1. seraphic 2. sedulous 3. specious 4. staunch

48. Indira Gandhi was the most ______ speaker I had ever heard until I came to know Atal Behari Vajpayee.

1. artless 2. arcane 3. articulate 4. accoutred

49. Such an ______ meeting I never expected to take place.

1. adventitious 2. audacious 3. serene 4. supernal

50. It does not look ______ if you do not go there on such a solemn occasion.

1. sabbatical 2. salubrious 3. senile 4. seemly

Directions (Q 51-60): Pick out the synonym of the lead word in each case.

51. ARTLESS

1. lacking art 2. boring 3. dexterous 4. innocent

52. SUPERNAL

1. superb 2. eternal 3. chimerical 4. trash

53. SUBTERFUGE

1. underground 2. legerdemain 3. joining 4. separation

54. SABBATICAL

1. clergy-related 2. study leave 3. ecumenical 4. narrow

55. ADMONISH

1. admire 2. take back 3. reprimand 4. encourage

56. ADVERT

1. insinuate 2. eulogize 3. scold 4. lucky

57. SUPERCILIOUS

1. haughty 2. modest 3. truthful 4. voracious

58. ACRID
1. aromatic 2. pungent 3. sonorous 4. pulchritudinous

59. SCOURGE

1. nemesis 2. secure 3. suffering 4. suffrage

60. ANNIHILATE

1. destroy 2. wither 3. tolerate 4. exterminate

Directions (Q 61-70): Pick out the antonym of the lead word in each case.

61. SYBARITE

1. ascetic 2. conceited 3. chilling 4. sultry

62. SURMOUNT

1. overcome 2. surrender 3. get off 4. remonstrate

63. ACCENTUATE

1. extenuate 2. attenuate 3. supplicate 4. slanting

64. SQUEAMISH

1. cordial 2. juxtaposed 3. quixotic 4. queasy

65. ABSTEMIOUS

1. parsimonious 2. abstinent 3. Epicurean 4. Samaritan

66. SMUG

1. contented 2. discontented 3. cool 4. hot

67. AGNOSTIC

1. atheist 2. touching 3. unsure 4. sure

68. ARRAIGN

1. answer 2. exonerate 3. covet 4. demit

69. SALUBRIOUS

1. salutary 2. negative 3. stratified 4. wayward

70. SPORADIC

1. intermittent 2. weekly 3. continuous 4. contumacious

Directions (Q 71-75): Pick out the best analogy in each case.

71. SOPHOMORE: ADEPT


1. sophisticated: clumsy 2. intern: veteran 3. apiary: aviary 4. inane: pertinent

72. SUBLIMINAL: ABSTRUSE

1. encomium: eclectic 2. recondite: reconnaissance 3. subconscious: arcane 4. none of these

73. SERENDIPITY: DESCRY

1. meticulous: plan 2. surrogate: suborn 3. deviancy: delinquency 4. veracity: plenty

74. SANGFROID: SURLY

1. abrogate: renounce 2. rescind: repeal 3. aromatic: acrid 4. adventitious s: lucky

75. SIMILE: SULLIED

1. halcyon: veracious 2. appellation: title 3. sensual: sensuous 4. subjugate: vanquish

Directions (Q 76-90): Pick out the word with incorrect spellings in each case.

76. 1. adumberate 2. adduce 3. adulterate 4. adjudicator

77. 1. ancillary 2. anecedote 3. anguine 4. annuity

78. 1. annotate 2. annul 3. anneel 4. anoint

79. 1. squall 2. sputter 3. squailid 4. stallion

80. 1. suasion 2. subrogation 3. sucide 4. suite

81. 1. somersault 2. superfluous 3. supererogation 4. sovereignity

82. 1. syanagogue 2. synergism 3. strut 4. stubble

83. 1. stodgy 2. statueseque 3. stentorian 4. stereochiometry

84. 1. splurge 2. spitoon 3. spondylitis 4. spontaneity

85. 1. splutter 2. sepulchral 3. sphygmomanometre 4. spermatozoa

86. 1. adversary 2. aetiology 3. aeronautics 4. affronted

87. 1. assiduous 2. agnomen 3. anaemia 4. aservate

88. 1. animadevrt 2. anomaly 3. animous 4. antediluvian

89. 1. antithetical 2. anthropomorphism 3. antilope 4. antenatal

90. 1. aperception 2. apostasy 3. apprentice 4. apposition

Directions (Q 91-95): Mentally unjumble the following words so as to arrange them in the right order and tell
which letter comes at the last of the word so formed

91. P O R O S A P

92. P A P S R I E
93. C I D A S M P S O

94. X I H P S N

95. T E I P S

Directions (Q 96-100): Fill in the blanks with suitable choices out of those given after each word.

96. His ______ tastes often led to his being dubbed as a maverick.

1. sovereign 2. sartorial 3. sobriquet 4. soporific

97. However sacred a person, may be, but he must not be ________

1. sanctimonious 2. slithering 3. sickly 4. skittish

98. He was very scared of his father and therefore tried to ________ himself.

1. sire 2. soliloquize 3. shrug 4. skulk

99. The achievements made in the field of science during the last century were ________ indeed, not a fraction
of this progress had been made in the 19 centuries preceding it.

1. Seminal 2. Semitic 3. Simian 4. seething

100. Most of the stories regarding the miracles performed by various religious prophets are ________ , there is
no historical evidence to support them.

1. apocalyptic 2. antediluvian 3. apocryphal 4. aphasic

ANSWERS REVISING VOCAB -01

1. 24423

6. 34431

11. 21121

16. 31243

21. 21414

26. 3131

31. NEESS

36. TNHEM

41. 42123

46. 31314

51. 41223

56. 11234
61.12243

66. 24123

71. 23131

76. 12333

81. 41223

86. 14331

91. APROPOS, APPRISE, SPASMODIC, SPHINX, SPITE

96. 21313

You might also like