LOVEWORLD FOUNDATION
SCHOOL EXAMINATION
NAME: CHURCH:
TIME: 1 HOUR
Instruction: Answer all questions
SECTION A (50 Marks)
CLASS ONE (THE NEW CREATURE)
1. “New creature” describes the new man in Christ as…………. (a) one who is born again
(b) one who has found a new religion (c) one that needs forgiveness of sins
2. Now that you believe in Jesus, what have you received? (a) Eternal Life, Righteousness
and Fellowship with God (b)Wealth, Fame and Popularity (c) Power, Beauty and Long Life
3. Now that you are born again what do you do when old friends try to discourage you? (a)
Completely abandon those old friends and acquaintances (b) Refuse to be moved by them, refuse
to allow their attitude stand in the way of your fellowship with Christ (c) Accept their advice and
try to follow it
4. How true is this statement: The Confession of the “Lordship of Jesus” over your life is
what brings you salvation. (a) Partially true, it is partially the confession of the Lord Jesus
(b) Not true, it is the confession of our sins (c) True, it is the confession of the Lordship of Jesus
that brings salvation
5. Which of these is not one of the levels of the Lordship of Jesus (a) The lordship of his
Grace (b) The lordship of the Spirit (c) The lordship of love
6. Through the Lordship of Love, you will understand……… (a) the acceptable will of God
(b) the reason for creation (c) the law governing the universe
7. “The new creature is complete in Christ” means --- (a) lacks nothing spiritually (b) no
need to learn from the Bible again (c) has grown into maturity
8. The new creature is a carrier of: (a) God’s divine presence in the world (b) religious
responsibility to be perfect (c) Angelic presence
9. Who bears witness with our hearts that we are saved? (a) Angels in heaven (b)The Holy
Spirit (c)Our feelings.
CLASS TWO (THE HOLY SPIRIT)
10. Who is the one that makes salvation possible for any man according to 1 Cor 12:13?
(a) The preacher of the Gospel (b) The Holy Spirit (c) The angels of God
11. How does the Father dwell in us? (a) Through fasting and prayers (b)Through the Holy
Spirit (c)Through angelic visitations
12. It is not possible to live a successful Christian life without the Holy Spirit. True/False
13. What is the relationship between the “Fruit of the Spirit” (Gal 5:22) and the Holy Spirit
Himself?
(a) Fruit of the Spirit refers to the character of the recreated human spirit, not the Holy Spirit
(b) Fruit of the Spirit is the gift given by the Spirit (c) Fruit of the Spirit is a special anointing
only for Ministers
14. What is the correct understanding of “Ministry Gifts” or Offices according to Ephesians
4:11?......... (a) Titles Christians can choose for themselves (b) Offices God calls men into for
equipping the saints (c) Positions given by church leaders through election
15. The primary ministry of the Holy Spirit in the life of a Christian is to empower him/her
with…………(a) the dynamic ability to live the Christian life successfully and be an effective
witness for Jesus (b) Comfort and strength in time of trouble (c) Faith and power to perform
miracles
CLASS THREE (CHRISTIAN DOCTRINE)
16. Why are doctrines important in Christianity? (a) They provide a tested pattern to
follow, based on the Word of God (b) They are formed from human culture and norms (c) They
are personal opinions passed from generation to generation
17. What does the Doctrine of Righteousness reveal? (a) That righteousness is a gift and a
nature received at the new birth (b) That righteousness is achieved only by many good deeds (c)
That righteousness increases gradually with age
18. According to Hebrews 6:1–2, which of the following is NOT one of the listed doctrines?
(a) Baptisms (b) Eternal Judgment (c) Church Traditions
19. Which of the following is one of the benefits of laying on of hands? (a) Judgement (b)
Eternal life (c) Empowerment and impartation of gifts usually for spiritual assignment
20. What is the significance of water baptism? (a) It is an outward manifestation of
identification with Christ’s death, burial and resurrection (b) It is a mere church tradition without
spiritual meaning (c) It is optional and unnecessary for a believer’s testimony
21. According to Colossians 1:13, what happened when you received salvation?. (a) You
were translated into the Kingdom of God’s dear Son (b) You are still waiting for
translation when you get to Heaven (c) You are partly in the Kingdom but fully in the world
CLASS FOUR A (EVANGELISM)
22. What is the purpose of evangelism? (a). To partner with God in His plan of salvation (b)
To increase church membership only (c). To gain recognition as a preacher
23. According to 2 Corinthians 5:18, who gave us the ministry of reconciliation. (a). The
pastors of the church (b). God Himself (c) The Apostles
24. According to Acts 1:8, what enables a believer to be an effective witness? (a) The power
of the Holy Ghost (b). Personal confidence and eloquence. (c) Attending many church service
25. What is the supreme advantage of the Soulwinner? (a). soundness of speech (b) The
Holyspirit (c) number of followers on social media
26. What is the first step to perfecting soul winning? (a). Be filled with the Spirit
(b).knowledge of the word C. take them to Church
27. Why is it important to explain the Gospel, not just preach it? (a). Because people may not
understand without explanation (b). Because preaching is outdated ( c). Because explaining
makes you look scholarly
28. What should be done after leading someone to Christ? (A). Receive them into God’s
family and bring them into the Church ( B). Leave them to study on their own ( c). Celebrate and
move on
CLASS FOUR B (CELL MINISTRY)
29. ............is the basic Fellowship and Outreach Unit of the Church (a) The choir (b) A Cell
(c) Healing School
30. The Cell Ministry is a master strategy that ensures no member is left behind in the Church
True/False
31. What is the expectation of every Cell? (A). To maintain the and mature same number of
members (B). To grow and reproduce itself within a short time ( C) To focus on the needs of
existing members
32. How are members assigned to a Cell when they come directly to the Church?
A. They are allowed to choose randomly B. The Pastor or designated official places them in a
Cell best suited for growth and development C. They are not required to join any Cell
CLASS FIVE (CHRISTIAN CHARACTER AND PROSPERITY)
33. What is the difference between salvation and spiritual growth. (a). Salvation is instant by
faith, while growth is gradual through the Word and Spirit (b). Salvation is earned by works,
while growth is automatic ( c). Salvation and growth are the same thing
34. What is the role of the Word of God in developing Christ-like character?
(a). It dwells richly in us and produces godly virtues (b). It is optional once we are saved
(c). It only provides stories and history
35. What is the priority in prayer according to 1 Timothy 2:1-4?
(a). Prayer first of all for all men and leaders (b). Prayer for personal needs before anything else
(c ).It provides bible stories and histories
36. . What is the fundamental principle of prosperity in God’s Kingdom?
(a). Giving, which leads to receiving and abundance (Luke 6:38) (b). Saving money without
giving (c ). Working harder to earn more money
37. What is the significance of First Fruits giving? (a). It sanctifies the rest for you and
acknowledges God as your source (b). It is optional and has no spiritual impact
(c). It is only for Old Testament believers
CLASS SIX (THE LOCAL ASSEMBLY AND LOVEWORLD Inc.)
38. What does the word Church (Ecclesia- in Greek) mean? (a). The place where Christians
worship (b). The gathering of the called-out people (c). The building dedicated to God
39. What is the Universal Church? (a). Every person in the world irrespective of their religion
(b). The entire Body of Christ on earth from its inception till date (c). Those who gather in big
churches
40. Why must every Christian be part of a Local Assembly? (a). To be nurtured, grow, and
function effectively in the Body of Christ (b). To have a registered church identity card (c). To
compete with other churches
41. What is your first and most important responsibility as a member of a Local Assembly?
(a). To give financially (b). To attend corporate Services consistently (c). To join a service Unit
42. Which of the following is NOT one of the 11 reasons why you must attend church
services? (a). The Church is the pillar and ground of truth (b). The Church is a place of training
and growth (c). The Church is hub for social life
43. What is the Vision of Christ Embassy?
(a). To build the biggest church structures in the world (b). To take the divine presence of
God to the people and nations of the world and demonstrate the character of the Spirit (c). To
organize the most Christian concerts
44. What is our Mission as a ministry?
(a). To raise generations of men and women who will come into their inheritance to fulfill God’s
dream (b). To create the largest network of local assemblies worldwide (c). To make Christians
wealthy and influential in society
45. Which of the following is one of our Statements of Faith? (a). We believe that the Bible
contains the inspired Word of God (b). We believe that good works alone guarantee salvation
(c). We believe that angels are the final judges of mankind
CLASS 7 (INTRODUCTION TO MOBILE TECHNOLOGY FOR PERSONAL
GROWTH, EVANGELISM AND CHURCH GROWTH)
46. These are crucial roles technology plays in effective evangelism except?............ (a) It
expands the reach of the gospel on a global scale (b) It increases the Church’s financial resources
without spiritual impact (c) It is an essential tool for accessing information and resources that
foster growth
47. One of the benefits of using the Soultracker app for evangelical work is? a) It makes it
easier to track and follow up with new converts (b) It complicates the process of discipleship (c)
It is too technical for most believers
48. It is desirable for all members of our Church to have sufficient knowledge of our Ministry
Technology Platforms and Apps, and how to use them for personal growth, access information,
contribute and share information, and how to use them to reach souls and disciple others.
True/False
49. .........is the Ministry Mobile Application that allows users access to an array of life
transforming audio and video messages by Pastor Chris spanning various life issues (a) PCDL (b)
Loveworld Sat (c) SoulTracker
50. In Christ Embassy we believe in the…………. of the church, and the Second Coming of
Christ. (a) Rapture (b) Calling out (c) Development
SECTION B (30 Marks) Please note that questions in this section are taken from the
additional study materials (Recreating your world, Seven Spirits of God and Join
this Chariot)
1. According to the Book “Now That You Are Born Again” What does it mean to be born
again? (a) Merely accepting a religious belief system (b) Experiencing a complete spiritual
transformation and receiving a new nature in Christ. c) Attending church services regularly
2. How is salvation primarily received? a) Through personal good works and achievements (b) By
faith in Jesus Christ and His finished work on the cross (c) Through ritualistic practices and
church traditions
3. The fact that you are a New Creature inside, doesn’t mean that outwardly, you’ll look different (a)
True (b) False (c) Partially True
4. What does the term “The Seven Spirits of God” represent according to the book “The Seven
Spirits of God? (a). Seven different Holy Spirits working separately. (b) Seven distinct
manifestations of the Holy Spirit’s power and nature. (c) A symbolic number with a spiritual
significance
5. Which scripture reference introduces us to the Seven Spirits of God?
(a). Isaiah 11:2. b) Matthew 28:19. c) John 14:26
6.According to the book, the Spirit of the Lord signifies: (a) Dominion, authority, and empowerment.
(b) A gentle presence that only guides in worship. (c) The ability to read and understand the Bible
7.Complete the following statement "Wisdom is the principal thing; therefore, get wisdom: and
with all thy getting get…………" (a) The Truth (b) Facts (c) Understanding
8.Which of the following best captures the role of faith in the process of “joining the chariot”?
(a) Faith is secondary to human effort and planning. (b) Faith, obedience, and willingness to
partner with God are essential for stepping into a higher destiny. (c) Faith only matters during
times of crisis
9.What is the ultimate promise for those who “join the chariot” as highlighted in the book?
(a) . A life completely free from trials and hardships. (b) Fulfillment of God’s destiny,
accelerated growth, and a profound demonstration of His power. (c) Instant wealth and social
popularity
10. What was Joseph’s purpose in Egypt according to Genesis 45:1-5? (a) To be the Prime
Minister of Egypt (b) To preserve lives (c) To interpret dreams