[go: up one dir, main page]

0% found this document useful (0 votes)
162 views113 pages

Class 9 English

Chapter 1 of 'The Enchanted Pool' narrates the story of the Pandava brothers who, while searching for water, encounter a Yaksha who tests them with questions. Nakula and Sahadeva ignore the Yaksha's warning and fall unconscious after drinking from the pool, leading Yudhistira to seek answers to revive them. Ultimately, Yudhistira's wisdom and humility allow him to save his brothers by choosing to revive Nakula, demonstrating the importance of good conduct and selflessness.

Uploaded by

anwarsabjamadar5
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
162 views113 pages

Class 9 English

Chapter 1 of 'The Enchanted Pool' narrates the story of the Pandava brothers who, while searching for water, encounter a Yaksha who tests them with questions. Nakula and Sahadeva ignore the Yaksha's warning and fall unconscious after drinking from the pool, leading Yudhistira to seek answers to revive them. Ultimately, Yudhistira's wisdom and humility allow him to save his brothers by choosing to revive Nakula, demonstrating the importance of good conduct and selflessness.

Uploaded by

anwarsabjamadar5
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 113

Chapter 1 The Enchanted Pool

Comprehension

Questions and Anss:

Q1. Who did Yudhistira ask to look for water?


Ans: Yudhistira asked Nakula to look for water.

Q2. Why do you think Nakula was happy when he got to the place?
Ans: When Nakula got to the place there was a pool of water. So he was very happy
to quench his thirst.

Q3. Can you give another word for “transparent” which means almost the same?
Ans:‘Clear’ is another word for ‘transparent’.

Q4.Why do you think Nakula did not obey the voice?


Ans: Nakula wanted to drink water first to quench his thirst. Therefore he did not
obey the voice of the Yaksha.

Q5. What happened to Nakula when he drank the water?


Ans: When Nakula drank the water, he began to feel terribly drowsy and fell down,
to all appearance dead.

Q6. Why did Yudhistira send Sahadeva to see what the matter was?
Ans: Yudhistira had sent Nakula to bring water. But Nakula did not return for a long
time. Therefore he sent Sahadeva to see what the matter was.

Q7. Why did Sahadeva meet the same fate as Nakula?


Ans: Sahadeva also did not care for the warning of the bodiless voice. Therefore he
met the same fate as Nakula.

Sub Units: 4, 5, 6, 7.

Q1. What did Arjuna see when he got to the pool?


Ans: Arjuna saw his brothers Nakula, Sahadeva lying dead, when he got to the pool.

Q2. Why do you think the voice did not allow Arjuna to drink water?
Ans: The voice did not allow Arjuna to drink water because he ignored its warning
and wanted to quench his thirst first.
Q3. Why did invisible being laugh at Arjuna?
1/12
Ans: Arjuna became angry and shot sharp arrows in the direction of the voice, but
the arrows couldn’t kill it. Therefore the invisible being laughed at Arjuna.

Q4. What was the warning of Yaksha to Yudhistira?


Ans: ‘‘Your brothers died because they did not heed my words. Do not follow them.
Ans my questions first and then quench your thirst. This pool is mine.” This was the
warning of Yaksha to Yudhistira.

Q5. Do you observe any difference between Arjuna and Yudhistira in their
responses to the invisible voice.
Ans: Yes, there was difference between Arjuna and Yudhistira in their responses to
the invisible voice. As soon as Arjuna heard the warning of invisible voice he
became angry and shot sharp arrows at the direction of the voice. Being accentric, he
wanted to destroy it, where as Yudhistira was calm in handling the situation. He saw
a possible way of reediming the that situation.

Q6. Why do you think all the brothers fell unconcious when they drank the water?
Ans: Yaksha wanted to test the Pandava brothers. He warned them to Ans his
questions before they drank the water. But all of them disobeyed his warnings. So,
Yaksha cast a spell on all the brothers and they fell unconscious when they drank the
water.

SubUnits: 8,9, 10, 11, 12, 13, 14, 15.

Questions 1. According to Yudhistira, mind is faster than wind. Do you agree with
him?
Ans: Yes, I agree with Yudhistira, that mind is faster than the wind. If we think
about a distance place, thing of person, immediately within a second we can get a
vision in our mind.

Q2. What is that abondoning which man becomes loved by all?


Ans: It is ‘Pride’. By abondoning it man becomes loved by all.

Q3. What is the Ans of Yudhistira to the question, ‘Who rescues man in danger?’
Ans: ‘Courage’ is the Ans of Yudhistira to the question, ‘who rescues man in
danger?’
Q4. Why do you think the Yaksha gave Yudhistira a boon?
Ans: The choice that the Yaksha gave to Yudhistira was that one of his dead
brothers could then be revived who he wanted to be revived, and he should come
back to life.
Q5. Why did Yudhistira choose Nakula in preference to Bhima?

2/12
Ans: Yudhistira’s father had two wives namely Kunti and Madri. He was the Son of
Kunti, and was already surviving. Nakula was the Son of Madri who was not alive.
Therefore he chose Nakula in preference to Bhima, though he was his loving
brother. He stood for his impartial justice.

Q6. If you were Yudhistira how many questions would you be able to Ans?
Ans: If I were Yudhistira I would be able to Ans five or six questions.

Q7. Why did Yama take the form of Yaksha?


Ans: Yama took the form of Yaksha because he might see his son, Yudhistira, and
test him.

C1. The sequence of events has been from jumped up. Re-arrange them and
complete the given in pairs.

1. The sun was hot overhead and the five brothers grew more and more thirsty.
2. When Nakula did not return for a long time, Yudhistira sent Sahadeva to see
what the matter was.
3. Sahadeva also did not return for a long time.
4. Yudhistira sent Nakula to fetch water.
5. Yudhistira was anxious when Bhima and Arjuna did not return
6. The Yaksha was pleased and granted life to all his brothers.
7. At last Yudhistira himself got to the place where all his brothers were lying
dead.
8. Yudhistira obeyed the Yaksha and Ansed all his questions.

Anss:

1. The sun was hot overhead and the five brothers grew more and more thirsty.
2. Yudhistira sent Nakula to fetch water.
3. When Nakula did not return for a long time, Yudhistira sent Sahadeva to see
what the matter was.
4. Sahadeva also did not return for a long time.
5. Yudhistira was anxious when Bhima and Arjuna did not return.
6. At last Yudhistira himself got to the place where all his brothers were lying
dead. *
7. Yudhistira obeyed the Yaksha and Ansed all his questions.
8. The Yaksha was pleased and granted life to all his brothers.

C2. Hope you have enjoyed reading the story. Ans the following questions by
choosing the correct option.

3/12
Q1. Arjuna wanted to destroy this unseen foe, but first he had to
……………………..
1. ask permission from his brother.
2. quench his terrible thirst.
3. find out where it was.

Ans:
2. quench his terrible thirst.

Q2. Yudhistira agreed to Ans the questions of the Yaksha because


……………………
1. he was afraid of the Yaksha.
2. he knew the Yaksha.
3. he wanted to see a possible way of saving his brothers.

Ans:
3. he wanted to see a possible way of saving his brothers.

According to Yudhistira, happiness is the ……………………

1. result of material comfort


2. result of good conduct
3. result of good friendship.

Ans:
2. result of good conduct.

C3. Here are some direct quotations from the story. Identity the speaker and write
what each quotation suggests about the speaker. You can use the adjectives given in
the box and may also add your own.

Commanding, arrogance, humility, selfishness, prediction.

Quotation
Speaker Quality
highlighted

1 Yudhistira “Please ask your questions.” humility

2 Arjuna Who are you? Come and stand up to me. I will arrogance
kill you.

4/12
3 Yudhistira “May the cloud com- plexioned lotus-eyed selflessness
broadchested and long armed Nakula arise.”

4 Nakula At a little distance I see water plants and Prediction.


crances. There must certainly be water there.”

5 Yaksha “Do not follow your brothers. Ans my commanding


questions first and then quench your thirst.”
C4. Discuss in pairs and Ans each Qin a short paragraph (30-40 words).

Q1.“There must certainly be water there.” How do you think Nakula came to that
conclusion?
Ans: It was very hot the Pandavas were thirsty. Yudhistira was in need of water. He
wanted water and rest so he told Nakula to look for water so Nakula climbed the tree
and noticed water, plants and cranes. So he predicted that there could be water there.

Q2. “Arjuna wanted to destroy this unseen foe.” Why do you think he wanted to do
so?
Ans: When the warrior Arjuna heard the warning voice of Yaksha, he became very
angry it was arrogant. Atonce he was furious and was ready to kill Yaksha. Apart
from this, he was thirsty so he wanted to quench his terrible thirst.

Q3 “Yudhistira himself proceeded in the direction his brothers had taken.” What
made Yudhistira take that decision?
Ans: Yudhistira was thirsty. He wanted water. So he told his brother Nakula to fetch
water but he didn’t return. Then he sent Sahadeva, Arjuna and Bhima. They also
didn’t return, so he was apprensive. With much anxiety, he went in the direction his
brothers had taken.

Q4. “Happiness is the result of good conduct.” Do you agree with this? Support your
Ans with an example.
Ans: When Yaksha questioned Yudhistira what happiness was Yudhistira replied
that happiness is the result of good conduct. It is true. If our conduct is good. We
move towards happiness. We should be needy but not greedy. When we desire for
more, our conduct is corrupted and so we have to face manly problems. To give an
exmple of this, the four Pandavas were not in a position to Ans the questions of
Yaksha. They did not want humility but Yudhistira was more humble so he Ansed
all the questions with humility. It is the result of his character. It made him to revive
his dead brothers.

Q5. “May the cloud-complexioned Nakula, arise.” Why did Yudhistira choose
Nakula in preference to Bhima and Arjuna?

5/12
Ans: Yaksha was happy to know the Anss given by Yudhistira. So he asked him
when he wanted to revive among the dead brothers. Then Yudhistira thought for a
moment and replied that he wanted. Nakula to be revived. He was selfless and he did
not want Madri to bereare. He thought it fair so he chose Nakula.

Vocabulary

Study the words

V1. From the text find the words or phrases that match these definitions and write
them down. The number of the paragraph where you will find the words/phrases has
been given in brackets.

Q1. a small area of still water in a hallow place ………………. (1)

Ans: Pool or river.

Q2. to be so excited angry or interested etc. that you forget everything else
………………..

Ans: Overwhelmed.

a feeling that you are better than other people ……………… (8)

Ans: learned.

Q4. leave a place or habit at forever …………. (8)

Ans: abandon.

Q5. alone or single (8)

Ans: Solitary.

Questions and Anss:

V2. Read the dialogue between Yudhistira and Yaksha carefully, and match the
items in A with items in B.
A
B
earth, friend of a traveller, power behind the sun, faster learning, god, mother,
than the wind, result of good conduct. mind, happiness.

6/12
Ans:

A B
1. earth mother
2. friend of a traveller learning
3. power behind the sun god
4. faster than the wind mind
5. result of good conduct happiness
After matching, frame appropriate sentences.

One example is done

Q1.
1. Mind is imagined to be faster than wind.
Ans:
2. The mother is more nobly sustaining than the earth.

3. Learning is friend of a traveler.

4. The power of God makes the Sun shine everyday.


5. Happiness is the result of good conduct.

V3. Look at the words underlined words in the given sentences and see how prefixes
are added.

Q1.
He began to feel terribly drowsy and soon fell unconscious.
2. The invisible being laughed in scorn.
3. The Yaksha was pleased with Yudhistira’s impartiality.

We can form the opposites by adding prefixes to words. Now replace the underlined
words with appropriate words beginning with ‘un’ ‘in’ or ‘im’. ‘

Q1. Bindu was not happy because she could not get good marks.
Ans: Bindu was unhappy because she could not get good marks.
Q2. It is not possible to sing like Bhimasena Joshi.
Ans: It is impossible to sing like Bhimasena Joshi.

Q3. Anusha could not go to school because she was not well.
Ans: Anusha could not go to school because She was unwell.

Q4. It is not wise to study overnight during exams.


Ans: It is unwise to study overnight during exams.
7/12
Q5. The officer dismissed the clerk because he was not competent.
Ans: The officer dismissed the clerk because he was incompetent.

Q6. Man is mortal but great work of art is not mortal.


Ans: Man is mortal but great work of art is immortal.

Read and respond

Task 1: Read the following newspaper clipping carefully and Ans the questions that
follow.
Check your Anss with those your friends.
Q1.Who has issued these guidelines?
Ans: Government of India.

Q2.When did these guidelines come into effect?


Ans: From Nov. 9th, 2012.

Q3. What is the full form of CAF?


Ans: Customer Application Form.

Q4. How many connections can a customer hold in a single name?


Ans: Not more than nine connections.

Q5. Name some of the original proofs of identity. (You may ask your teacher.)
Ans: Adhar Card, I.D. Card, Election Card, Ration Card.

Q6. These guidelines are applicable to


1. old customers
2. new
customers
3. teenagers.

Ans: 2. new customers.

Work of pairs. Match the words in the boxes with their meanings given below:

8/12
Ans:
1. group of birds flock
2. very big huge
3. intelligent clever
4. a title of respect used when your majesty to a
speaking king/queen
5. certain sure

Choose the correct Anss:

Q1. Akbar and Birbal were walking(in the field, in the palace garden, on the
riverbank).
Ans: in the palace garden.

Q2. The king’s men gave(different Ans, same Ans, correct Ans)
Ans: different Ans.

Q3. Birbal’s Ans was a (correct Anss, clever Ans, wrong Ans)
Ans: clever Answer.

Practice Writing:

Task 1:

Can you imagine the Pandava brothers sharing their experience after coming back to
life? Write a conversation in which they talk about their experience to each other.
You can pick out and use such lines from the story which will make the conversation
natural and interesting. You can begin with something like this.

Ans:

Yudhistira: I can’t tell you how happy I am! I could not imagine what happned to
you.

Nakula: I don’t remember what happened when I drank the water.

Sahadeva: I too experienced the same.

Arjuna: I didn’t understand anything but I wanted to kill the foe.

9/12
Bhima: My strength did not come to my help. I just felt sorry.

Yudhistira: I didn’t feel anything strange. I Ansed the questions asked by Yaksha
with reverence and with a cool mind. I was happy to make you all revive.

Task 2:

Here is Vaishak talking about something very strange that happened when he was on
his way to school one morning.
It was Monday morning and as usual I got up late. As a result I missed the school
bus and so I decided to cycle to school. I started off. I had bearely gone five meters
when I went over a large piece of stone.

Suddenly I heard a voice saying, ‘Hey, watch out, Vaisu!’

I was so started I stopped. I looked around but there was no one near me. Only then I
realized it was my cycle that had just spoken

You can use the following expressions:

(could not believe, would like to, surprising, take care)

Ans:

Startled: Surprising

There was no one: Couldn’t believe

Watchout: take care


as
usual: would like to

Now Complete the sentences with the right form of the verbs given in brackets.

1. The Pandavas chased the animal but it was magic deer which sped in great
leaps and bounds decoying the Pandavas far into the forest and then disappeared.
The Sun was hot overhead and the brothers grew more and more thristy.

2. According to the we condition of the game, the Pandavas spent twlve years in
the forest and the thirteenth year is disguise. When they returned and demanded
Duryodana their kingdom, he refused to return it. War followed as a consequence.
The Pandavas defeated the Kauravas and regained their kingdom.

3. The Pandavas ruled the kingdom for 36 years. Afterwards, they tranafered the
crown to their grandson Parikshita.

10/12
Task 3:

Now, choose some sentences in the positive form and rewrite them in the questions
form.

(You may take the sentences from the text)

1. Nakula climbed the tree.

Did Nakula climb the tree?


2. I will kill you. Will you kill me?
3. The voice put questions rapidly one after another.

Did the voice put the questions rapidly one affter another?
4. Yaksha posed many questions.

Did Yaksha pose many questions?

Task 6:

India’s first woman pilot Durba Banerjee was interviewed by some students. Her
Anss to the questions are given below. Can you guess the questions that she was
aksed.
Q1. Why did you want to become a pilot?
Ans: In my time, girls were just becoming teachers and doctors. I thought I should
be completely different.

Q2. When did your first flying start?


Ans: I first started flying in 1951

Q3. How much was your salary?


Ans: My salary was only Rs. 356 when I first joined as pilot.
Q4. How did the male pilots accept you?
Ans: The male pilots accepted me almost immediately.

Q5. Where did you go as the Indian representative?


Ans: I went to the US as the Indian representative at the World Lady Pilot’s
Association gathering.

Q6. Why did you not marry?


Ans: I never married as I thought my career would not allow me to devote sufficient
time to family life.

11/12
Q7. Many girls think that a pilot’s life is glamrous. What do you say about this?
Ans: Many girls think that a pilot’s life is glamorous but they have to be willing to
sacrifice a lot. It is a hard life with no fiexd hours.

Q8. Whe did you stop flying?


Ans: I stopped flying in 1989 when I retired from 1A.
Now replace the underlined caluses with an infinitive construction.

e.g., We were pleased when we heard the news. We were pleased to hear the news.

Q1. The doctor told him that he should rest foca. res-days.
Ans: The doctor told him to rest for few days.

Q2. 1 hope that I shall build a new house soon.


Ans: I hope to build a new house soon.

Q3. The boy promised that he would not make the mistake once again.
Ans: The boy promised not to make the mistake again.

Q4. The people were shocked when they saw the accident.
Ans: The people were shocked to see the accident.

Q5. Shreya was told that she must report for duty the next day.
Ans: Shreya was told to report for duty the next day.

Q6. The teacher told that students that they should do their work carefully.
Ans: The teacher told the students to work carefully.

Task 8: Now complete these sentences using infinitives.


Q1. I cannot decide where to find the solution.
Q2. Bindu wants to know how to study.
Q3.I do not know what to do.
Q4. Ranjan is learning how to speak English.
Q5. Please tell me where I would get good food.

12/12
Chapter 2 The Three Questions
Discuss the following points in groups and present your views to the class.

Q1. The best time to do something.


Ans: There is only one time that is important and that time is ‘Now’.

Q2. The most important person in your life.


Ans: My parents and also my Guru or Mentor, who teaches, advises, guides and
corrects me to follow the right path, to become a good human being.

Q3. The most important thing to do in your life.


Ans: We have to do good to others. We should not be cruel but kind. Our nobel
purpose is to help all.

Comprehension

Sub Units – 1, 2, 3

Read the following and discuss your views with the members of your group.
Consolidate your views and write down them.

Q1. What thought came to the King?


Ans: The thought came to the King that he would never fail if he knew three things.
These three things were:
1. What is the most important time to begin something?
2. Who should a King consider the most important?
3. What is the most important thing for a king to do?

Q2. Write the three questions for which the King wanted to have Anss.
Ans: The three questions for which the king wanted to have Anss were:
1. What is the right time to begin something?
2. Who should a king consider the most important?
3. What is the most important thing for a king to do?

Q3. Was the King satisfied with the Anss? If ‘yes’ why? If ‘no’ Why?
Ans: No, the King was not satisfied with the Anss, because they were different in
opinions of the wise men.

Q4. Who did the King decide to seek advice from?


Ans: The King decided to seek advice from a certain hermit, who was widely known
for his wisdom.

13/12
Sub Units 4, 5, 6, 7

Q1. How did the King treat the wounded person?


Ans: The King and the hermit removed the wounded man’s clothing and found a
large wound in his stomach. The King washed and covered it with his handkerchief,
but the blood would not stop flowing. The King re-dressed the wound until the
bleeding stopped. Thus the King treated the wounded man.

Q2. Why did the bearded man swear- revenge on the King?
Ans: The bearded man swore revenge on the King because the King put his brother
to death and seized his property.

Q3. Who had wounded the man and why?


Ans: The bodyguard of the king had wounded the man. He had made up his mind to
kill the king on his way home. But king’s body-guard had recognized and wounded
him because he was the enemy of the king.

Q4. Why did the man say that he would serve the King as his most faithful servant?
Ans: The bodyguard of the King wounded the man. The wounded man escaped from
him. He would have died if the King had not dressed his wounds. He had wished to
kill the King, but the King saved his life. Therefore the man said that he would serve
the King as his most faithful servant.

Sub Units 8, 9, 10

Q1. What did the King promise the man?


Ans: The King promised to give back the man his property.

Q2. The hermit said that the King had been Ansed. If you agree, what was the Ans to
the first question?
Ans: The hermit said that the king had been Ansed. We agree with this point. The
first Qof the King was – “What is the right time to begin something?” If the King
had not pitied the hermit s weakness and had not dug those beds for him he would
have gone away. Then that man, bearded one would have attacked. So the most
important time was when the King was digging. In another incident, the most
important time was when he was caring for the wounded man.

Q3. Why did the hermit say that he was the most important man?
Ans: King took pity on hermit and spent a whole day with him in digging the beds.
If he had not dug those beds for him, he would have gone away. Then, the enemy of
the king would have killed him. The king later saved his life. The most important

14/12
person is the person that we are with at any particular moment. So hermit said that
he was the most important man.

Q4. According to the hermit “How is the most important time. Why?
Ans: According to the hermit ‘Now’ is the most important time, because there is
only one time that is the most important. The digging of beds by the King was only
time that was the most important because it saved him from the bearded man’s
attack. Secondly the King’s caring the wound of the bearded man was the only time
that was the most important because his caring saved the life of the bearded man.

Q5. What according to the hermit was the most important business?
Ans: According to the hermit the most important business was the King’s digging
the beds, for the hermit and caring the wound of the bearded man. These are
considered as the most important business to do good that person.

Vocabulary

V1. Study the words.


Each of the following sentences has two blanks. Fill in the blanks with appropriate
words from of the word given in bracket.

One is done for you:

Shankar has ……………. to help me. Do you think he will remember his? (promise)

Shankar has promised to help him me. Do you think he will remember his promise?

Q1. The ………. said that only fresh evidents would make him change his
………….(judge)

Ans: judge …………….. judgment.

Q2. I didn’t notice any serious of ………. opinion among the debaters, although
they ……….. from one another over small points, (differ)

Ans: different …………… differ.

Q3. Its a fairly a simple Qto …………….. but will he accept my as final? (Ans)
Ans: Ans……….. Ans.

Q4. Hermit is……… men. How they acquire their ………… no one can tell, (wise)
Ans: Wise ……….. wisdom.

15/12
Q5. It isn’t …………….. that …………. should always be the mother of invention,
(necessary)
Ans: necessary …………….. necessity.

Q6. The committee has …………. to make Jagadish captain of the team.The is
likely to please everyone, (decide)

Ans: decide – decision.

Q7. Asking for ………… is as noble as willingness to ………. (forgive)


Ans: forgiveness ……….. forgive.

V2. Fill in the blanks using phrases given in the brackets. Look up a dictionary, if
necessary.

(Use them in their correct forms)


(pour in, tired of, look weary of, known for, come rowid, make peace, care for, look
after)

Ans: The old father looked weary of his mischieveous son. The son was known for
his bad deeds everywhere. He was so tired of his son’s misdeeds that often there
used to be bitter quarrels between them. The old man decided not to care for him
anymore.
One day the son was knocked down by a speeding vehicle. His condition was
serious that the father decided to make peace with his son. He poured in all had on
the treatment of his son. He looked after him in such way that the sun came round
very soon.

Task 1:
Read the following news item that appeared in a newspaper.

Some rogues enaged in trafficking of children, kidnapped a smarl school-going boy.


A few pedestrians saw the incident. They requested some youth standing nearby to
save the boy. The youth who ran afer the rogues saved the boy. The onlookers
appreciated the bravery of the youth.

Re-write the above paragraph starting as under:


A smart school-going boy was kidnapped by some regues engaged in
Ans: A smart school-going boy was kidnapped by some regues engaged in
trafficking of children: The incident was seen by a few pedestrians. Some youth
standing near by was requested by them to save the boy. The boy was saved by the
youth who ran after the rogues. The bravery of the youth who appreciated by the
onlookers.

16/12
Task 2:
Complete the paragraph using the passive forms of the verbs given in brackets.

The World Environment Day is (observe) on June 5th every year. Millions of
saplings are(plant) by responsible citizens, the world over. Inschools and colleges,
students are (give) the task of picking all non-bio degradable materials like plastic.
They are (tell) how to keep the environment free of pollution.
Ans: World Environment Day is observed on June 5th every year. Millions of
saplings are planted by responsible citizens, the world over. In schools and colleges,
students are given the task of picking all non-bio degradable materials like plastic.
They are told how to keep the environment free of pollution.
Practice Writing

Discuss in groups and write a story using the clues given.


Ans: A passenger was waiting for the train. It was a bad winter. There were no
people. One could notice haunted small lonely railway station of a remote village.
The passenger could hear the dogs howling. Here were no lights At last the train
arrived. This passenger got in to the compartment. There was only one traveller. He
asked the new incumbent if he believed in ghosts. This man denied his statement. He
told him that he did not believe ghosts. Then the other traveller disappeared.

Self-assessment

Read the statements and put a tick mark in the appropriate box.

Ans:
SI. Statement Yes No To
No. some
extent

1. I discussed the story in my group. ✓ – –

2. I was able to write an interesting story. – – ✓

3. I gave a title to my story. ✓ – –

4. I can narrate the story using voice modulation body – –



language, facial expressions, etc.

17/12
Chapter 3 My Beginnings

Before You Read

Read the extract from Mahatma Gandhi’s autobiography.

……….. when I was in the seventh standard Dorabji Edulji Gimi was the
headmaster. He was popular among the boys, as he was a disciplinarian, a man of
method and a good teacher. He had made gymnastics and cricket compulsory for
boys of the upper standards. I disliked both. I never took part in any exercise, cricket
or football, before they, were made compulsory. My shyness was one of ,the reasons
for this aloofness, which I now see was wrong. I then had the false notion that i
gymnastics had nothing to do with education.

Today I know that physical training should have as much place in the curriculum as
mental training.

Now sit with your partner. Ask your partner the following questions and discuss.

Q1. Was Gandhiji right in his opinion? If yes, why? If not, why?
Ans: No. Gandhiji was not right in his opinion because physical training is very
important. Only mental training makes man dull.

Q2. ‘Should sports and games he made compulsory in schools and colleges’?
Discuss.
Ans: Sports and games should be made compulsory. Otherwise there would be no
extra development. Man becomes dull and lethargic. If man plays sports and games,
he would be always active and agile. Gymnastics has a lot to do with education
physical training gives man activeness and joy. Otherwise there would be no overall
development.

Check you Comprehension (Share your response)

Questions and Anss (Sub Unit 1, 2)

Q1. Kapil says, “The date, 6th January 1959, was thankfully recorded.” Why does he
feel so?

Ans: Kapil says, “The date 6th January 1959 Was thankfully recorded.” It is his
birth date. As his mother was illiterate, she didn’t have the knowledge of recording
the date. But his cousin was born on 6th January 1959, on the same date he too was

18/12
born. The same birth date was recorded as his birthday. That’s why he says his date
of birth 6th January 1959 was thankfully recorded.

Q2. Kapil says, “But at that time…. these dreams seemed like castles in the air,
What were these dreams? Were these dreams realized?
Ans: The dreams were-

1. ambition to travel around the world.


2. driving a Mercedes Benz.
At that time these dreams seemed like castles in the air.
But these dreams were realized. That means they came to him true.

Q3. What did Kapil’s mother always regale him with?


Ans: Kapil’s mother always regaled him with his naughty behaviour.

Q4. Kapil uses an idiomatic expression ‘castles in the air’. What does this mean?
Ans: The idiomatic expression “Castles in the air” means plans or hopes that one has
are unlikely ever to become real. In the beginning, Kapil had dreams of travelling
around the world and driving Mercedes Benz. They seemed impossible. That’s why
Kapil uses the idiomatic expression “castles in the air.”

Check Your Comprehension

Share your responses (Subunit 3,

4)

Q1. In what way was Kapil ‘like all the other children’ around him?
Ans: Most of the children during Kapils childhood instead of going to school
wandered here and there spending a lot of money to see new movies or eat food in
hotels. In the same way, Kapil was like other children trying to bunk school and save
up money to go to a new movie or have a plate of chicken chowmein with his
friends.

Q2. In the third paragraph, Kapil says his neighbour’s lady grew trees. What were
the two trees grown there?
Ans: The two trees grown there by neighbour’s lady were papaya and pomegranate
trees.

Q3. How did Kapil and his friends spend most of their time in their childhood?

19/12
Ans: Kapil and his friends spent most of their childhood breaking the fruit off their
neighbour’s tree, trying to bunk school going to new movie or getting a plate of
chicken chowmein.

Q4. What had Kapil done that he had to sit still for two hours?
Ans: Kapil and his friend had climbed up the papaya tree to pick the fruit. This made
him to sit still for two hours on the tree, because they were afraid of escaping from
the tree, when the lady, the owner of the trees was entertaining some guests for tea
right under the papaya tree for two hours.

Q5. What discovery did Kapil make by sitting on the papaya tree?
Ans: The discovery that Kapil made by sitting on the papaya tree was the rash that
papaya sap can cause.

Q6. “She counted them every day.” What did the lady count every day? Why? ‘I got
even the next day.’ What does this mean? What does this tell us about Kapil?
Ans: Every day the lady counted pomegranates on the tree in her garden because
she knew Kapil and his friends were up to mischief.
Kapil, what he experienced on the top of the papaya tree belonged to the lady, did
not tell his mother about it. He tells that he got the same situation the next day when
his neighbour, the lady, who had pomegranate trees in her garden went Delhi.
Before leaving for Delhi the lady had counted pomegranate fruit 92.

Check your Comprehension:

Share your responses (Subunits 5, 6, 7)

Q1. What naughty thing does Kapil narrate in the 7th paragraph?
Ans: The naughty thing that Kapil narrated in the 7th paragraph is that slowly,
almost imperceptibility he switched from one game to the other and bengan to spend
a lot of his time on the cricket field. Always he did not sit still.

Q2. Nobody would have noticed except for the fact that I bit off more than I could
chew. What is the incident described here?
Ans: Kapil Dev and his friends had learned to master horses. They became more
courageous and ventured out of the fenced area with the horses. Nobody would have
noticed. But riding a horse created a lot of inconveniences but he ventured to repeat
it again. Once he had taken the horse to his home, but he could not enter the house
as the doorway was small He was caught by his father who discouraged him from
repeating it.

Q3. Why does Kapil say he bit off more than he could chew?

20/12
Ans: Once, Kapil Dev decided to take the horse home and tether him in his back
garden. But he could not anticipate that it would be very difficult to take the horse
through the small doorway. He and his friends were caught by his father and
discouraged from riding a horse again. So Kapil says that “He bit off more than he
could chew”.

Q4. How did Kapil’s father react to his escape?

Ans: His father caught him and discouraged him not to ride again. Later his father
discouraged his venturing into the grazing fields.

Q5. What were the games offered in a local school where Kapil was studying?
Ans: The games offered in a local school where Kapil was studying were basketball,
football, table tennis and hockey near the grazing field.

Q6. In which game was Kapil fairly good at in his school days?
Ans: He was fairly good at all games, exceptionally good at athletics, and dreaming
of becoming a footballer.

Q7. ‘That is a decision I will always be grateful to them for, as they unconsciously
introduced me to the game for which I was made.’ What was the ‘decision’?
Ans: Kapil Dev had taken the decision to change his game from football to cricket.
He dreamed of becoming a footballer. He worked hard at that game and was selected
to play for his school. But his friends were interested in playing cricket. They
convinced him to change his game. He took the decision and changed his game.
That was a turning point in his life as he excelled in cricket at the International level.

Q8. ‘But it was all merely fun to start with.’ What is Kapil talking about? Do you
think cricket remained merely fun for him forever?
Ans: Kapil is talking about the game of cricket. On his friend’s advice, he began to
play cricket. He played in a number of inter-school tournaments. He appeared as a
“promising lead” in the local press (newspaper). But it was all merely fun for him to
start with. We think cricket did not remain merely fun for him forever, because he
became a professional cricketer then.

C1. Kapil narrates an incident from his childhood. Related to his childhood life.
Some sentences are given below. Working in pairs/groups, arrange them in the right
order.

a) A lady lived down the road and she had a beautiful garden.

21/12
b) She entertained the guest for tea right under the papaya tree.

c) Two others were on the road on the other side of the wall.

d) One day Kapil and his friends climbed over the wall and perched on the tree.

e) That was the day Kapil discovered the rash that papaya sap can cause.

f) She took great pride in papaya and pomegranate which she had grown in her
garden.

g) Two friends, who had been outside, ran away.

h) But Kapil and his friend had to sit for nearly two hours till the tea party ended.

Rearranged the sentences in the right forms:

a) A lady lived down the road and she had a beautiful garden.

b) She took great pride in papaya and pomegranate which she had grown in her
garden.

d) One day Kapil and his friends climbed over the wall and perched on it.

e) She entertained the guests for tea right under the papaya tree.

f) Two others were on the roadside on the other side of the wall.

g) Two friends, who had been outside, ran away.

h) But Kapil and his friend had to sit for nearly two hours till the tea party ended.

i) That was the day Kapil discovered the rash that papaya sap can cause.

C2. Say whether the following statements are true or false. Write ‘T’ or ‘F’ in the
box accordingly.

a) Kapil was born into a large family. (T)

b) Kapil came to know about the date of his birth from his mother. (T)

c) The lady who was a neighbour to Kapil counted ninety-two pomegranates on the
treein her garden because she was good at mathematics. (F)

22/12
d) The police horses became Kapil’s pet. (T)

e) Kapil was good at athletics and dreamed of becoming a footballer. (F)

C3. Imagine you are narrating Kapil’s childhood experiences to your friend.

How can you narrate this? You can begin…

Kapil shares two very interesting incidents with the reader. Kapil was good at
athletics and dreamed of becoming a footballer. Another was that his neighbour
counted Ninety Two pomegranates on the tree in her garden because she was good
at mathematics.

Vocabulary

V1. Study the following sets of words. Pick out the one that does not belong. (Say
why it doesn’t belong.)

Q1. football, athletics, basketball, volleyball.


Ans: Athletics (because the other three are all ‘ball games’).

Q2. coach, learner, teacher, trainer.


Ans: learner (because other three do the work of guidance).

Q3. boxing, running, jumping, throwing.


Ans: boxing (because other three belong to physical exercises).

Q4. stamina, speed, skill, sports.


Ans: sports (because the other three belong to one category).

Q5. victory, success, defeat, win.


Ans: defeat (because the other three give the same meaning).

Q6. medal, shield, cup, competition.


Ans: competition (because the other three are prizes).

V2. Notice the words given in brackets. Do you find anything special about these
words? If you find, what is it?

23/12
(lick, munch, sip, drink, chew, swallow, cat, lap, dine, suck, gulp)

Fill in the blanks using the appropriate words given in brackets. You can change the
form of the word.

Q1. They’d ……………. their way through three packets of biscuits, (to eat
something noisily)
Ans: munched.

Q2. A dog ………….. up the drops spilt on the floor, (to move your tongue across
the surface of something in order to eat it)
Ans: licks.

Q3. Ranjitha was sitting at the table ……………. her coffee, (to drink something
slowly)
Ans: sipping.

Q4. You should ……………… plenty or water, (to take liquid into your mouth)
Ans: drink.

Q5. This nut is so tough 1 can hardly ……………. it! (to bite food several times
before swallowing it)
Ans: chew.

Q6. Sathvik ………………… the last drop of his coffee and asked for the bill, (to
make food or drink go down your throat and into your stomach)
Ans: swallow.

Q7. Hemanthini …………………. up the last bit or milkshake with her straw, (to
take liquid into her mouth by making her lips form a small hole)
Ans: Sucked.

Q8. A small girl was ………………. ice cream, (to put food in her mouth and chew
and swallow it).
Ans: eating.

Q9. The cat began ………………. to up the milk, (it drinks it by putting its tongue
into it)
Ans: lap.

Q10. Umesh was …………………. with friends at the Taj Hotel, (to eat dinner)
Ans: dining.

24/12
V3. You are observing the cricket playground. Work in pairs or groups. Pick up the
words from the brackets and fill the worlds in the appropriate boxes.

(long off, point, cover, extra cover, mid-off, bowler, sightscreen, long on, mid-on,
batsman, mid-wicket, silly mid-on, squire leg, deep squure leg, leg slip or short fine
leg, long leg, deep fine leg, wicket keeper, sightscreen, slips gully, silly mid-off,
third man)
Ans:

Now sit in pairs/groups and discuss the questions/issues given below.

Q1. Bobby Pearce was ready to lose the race to save the ducks. How did this
incident impress everybody.
Ans: When Bobby Pearce saw a duck and her brood of ducklings swimming across
the canal, he thought his boat was going to run into them. So he slowed his boat
down. His action won everybody’s heart and he won the goodwill of the children of
Amsterdam. His Australian friends called him ‘Bobby is that kind of bloke’.

25/12
Q2. Should sports persons try to win at all costs? Or should they be thoughtful and
kind even at the risk of losing?
Ans: Sports person should not try to win at. all costs. They need to be thoughtful like
Bobby Pearce became winning alone does not matter.

Q3. “Sentiment, or killing spirit” what do you feel is more important in a game?
Ans: I always feel that sentiment is more important is a game.

Listen and comprehend:

Your teacher will read out the text. Listen carefully. While Listening, draw the route
map.

One day I came out of home. It was a fine morning. As I was going towards my
boat, I was surprised to see a footprint of a man on the sand. I stood amazed! I
listened; 1 looked around me. I could neither here nor see anything. 1 went up the
hill to look down, but 1 could see nothing. I came down the hill back to my boat. I
went up the shore and down again to my boat, but it was no good. I went into the
woods from the West. I once again went up the hill and down again but I could find
no other footprint but that one. I went to have a look at the footprint again to tell if it
had been my imagination.

But I was not mistaken – for there was exactly the print of a foot – toes, heel and
every part of the foot.

I stood a long time thinking, but became more confused. At last 1 returned home
very frightened looking behind me every few steps.

Choose the right word given in brackets:

Q1. The use of credit cards ………… (has/have)” increased hundred fold in the last
decade.
Ans: has

Q2. Half the students in the class …………….. (was/were) absent yesterday.
Ans: was

Q3. The number of poisonous snakes ………… (is/are) not known accurately.
Ans: is

Q4. I…………. (am/is/was) not hungry now.


Ans: am

26/12
Q5. We …………. hadn’t/hasn’t/haven’t) seen him of late.
Ans: haven’t

Q6. Salim …………. (do not/does not) know now to cook.


Ans: does not.

Now fill in the blanks in the following sentences with the appropriate form of ‘sport’
from the extract above:

1. “Why do you take it seriously? Lokesh has said it as a boy.


2. In olden days hunting was a passion.
3. I hope, being a helpful person, you would lend me your book.
4. Why don’t you watch TV? There is too much Fun on TV today.
5. Cricket is the most popular game in India.
6. Street dogs, I agree, are a menace. But killing them is a bad sport.
7. Rajesh plays state level Kabaddi. He always remembers his school which
encouraged team spirit.

27/12
Chapter 4 Whatever We Do
Before You Read

Q1. Which dialogue do you think is more politely worded? Discuss with your
partner.
Ans: We like the dialogue which are in ‘B’ Section. The words are politely used.
Right and kind words are used to express. There are no harsh words. We tine
humility in speech.

Check your Comprehension (Share your responses)

Sub Unit From 1 to 5

Q1. The author says, “Let us make them better and better.” What does the word
‘them’ stand for here?
Ans: The word ‘them’ refers to our actions and words.

Q2. Imagine that a parent of your friend says, “Work only for the result.” How
would you respond to this statement.
Ans: I would respond to this statement by say ing, “Thank you, sir. Thanks a lot for
your kind suggestion.”

Q3. What are the ways in which we usually thank a person for having helped us?
Ans: “I am very grateful to you”, or “You have been of great help, I thank you from
the bottom of my heart” are some of the ways in which we usually thank a person
for having helped us.

Q4. How do you react of others make you wait?


Ans: “Oh! It’s OK”. “It’s pleasure waiting for you”.

Q5. Why does the author lay emphasis on adding words to our actions and also
adding actions to our words?
Ans: The author lays emphasis on adding words to our actions and also adding an
action to words because we can do better in that way.

Q6. What sort of word and what kind of action would make any situation better? .
Ans: “I am very sorry, giving you some trouble”, “one minute sir, we will finish in
no time”. These words make any situation better. Lending a helping hand to others
would also make any situation better.

1/10
Sub Unit From 6 to 11

Q1. How do you think doctors can improve their image with their language?
Ans: If doctors want to improve their 1 image or jobs, they should talk nicely to their
parents. They should think that talking nicely and reassuringly is the part, of
treatment. A couple of friendly words from the doctor or even a smile can go along
way in making the patient feel better.

Q2. What difference do you find in the autorickshaw driver’s response? Discuss.
Ans: According to the author, we find a difference in the auto-rickshaw drivers’
response, once the author asked a rickshaw, driver, to take him to “City Hospital”.
The author did not respond to the author. Simply he downed the metre and started
the auto and took the author destination. Here the driver would have been much
better if he said.” Yes, Sir, please get in or atleast should have said “Yes” on another
occasion he asked another driver to take him to Central Market.” The driver simply
responded, “Sorry Sir, it’s time for me to hand over the auto”. Thus we find different
responses from autorickshaw drivers. If some autorickshaw drivers say “No”, but it
is better if say in a pleasant way.

Q3. If we decide to give alms to a beggar, how should we give it?


Ans: Giving alms to beggars is an ordinary thing. It can be done in a better way. If
we decide to give alms to a beggar, we should give it nicely saying, “Here, take
this.”

Q4. How would public notices need to be changed according to the author?
Ans: According to the author we have members of public notices, instructions, and
orders like “No parking”, “no smoking”, “No Admission”, “Visitors cars not
Allowed” and soon. But there terms sound rather tough. They should be changed. At
least in case of “No Smoking” should be better changed as “Thank you for Not
smoking.” As in the case of “No Parking”, why shouldn’t be added a word like “No
Parking Please.”

Q5. Pick out any public notice. Try to make it read more politely.
Ans: We have a number of public notices, instructions and orders like “No Parking”,
“No Admission”, “Stop and Proceed”. These notices sound rather touch. If we make
them read politely they should be like, “Thank you for Not Parking”, “Thank you for
your stopping and proceeding.”

Sub Unit From 12 to 15

Q1. What word usually makes our enquiries more polite? Illustrate with one
example.

2/10
Ans: A word of good manner usually makes our inquiries polite. For an illustration,
suppose we go to a railway station. There we want to enquire about the arrival
timing of Nizamuddin Express. We require the Station Master asking “May I know
the arrival time of Nizamuddin Express?” or “May I know, when does Nizamuddin
Express arrive, please.

Q2. Imagine that you are talking to someone on the phone, how would you start the
conversation?
Ans: If I am talking to someone on the phone, I would start the conversation asking
politely “May I know who is speaking please?”

Q3. Read paragraph-14 carefully. Do you agree with the comparison made there?
Discuss.
Ans: When we speak about saying or doing things better, a Qarises about
comparison, becuase better usually follows ‘than’. Wise people say that we should
compare our selves with our own selves. Here the author says that he should
compare his performance of last year and see whether he is doing better or not then.

Q4. Why does the author say that there is no formula for the best action or best form
of speech?
Ans: It may be noted that there is no limit to the improvement we can make in our
actions or speech. Nor can we say that a particular action or form of speech is the
best. What is best may depend on the occasion and it may be possible to
continuously make improvements. So the author says that there is no formula for
best action or best form of speech.

Think about the Text:

Working in pairs/groups attempt the following:

C1. The author gives a number of instances of expressions that sound odd or
unpleasant.
Find all such expressions from the text and rewrite them in polite form.
Ans: The author gives a number of instances of expressions that sound odd or
unpleasant.
According to the author in South India, some restaurants are famous for the testy
fare they offer. Naturally, they have big rush and it is a problem for the
management. In one such restaurant, he saw a board, “Don’t sit for a long time.”
This expression sounds odd or unpleasant. This can be rewritten in a polite form as
“Please make room for waiting customers” or “Kindly make room for waiting for
friends”.

3/10
Secondly there are number of notices, instructions and orders, like “No Parking”,
“No Smoking”, “No Admission”, “Visitors, cars are not Allowed”. These sound
rather rough. They are unpleasant. They can be rewritten in polite manner like “No
Parking Please” or Thank you for Not Parking”, Thank you for not Smoking”, “Stop
and Proceed” can be rewritten as “Please Stop and Proceed.”
Thirdly people on their phone ask ‘who’s this? This sound odd or unpleasant. This
can be asked in a polite form as “May I know who is calling please?”

Fourthly in some restaurants, the waiters usually come and stand near you. They
simply Say “Yes Sir” This sounds odd or unpleasant instead of saying so, they may
say in a polite way as “May I know Sir, what order can you place please?” Thus the
instances of the expressions given by the author can be rewritten in polite manner.

C2. Recall a situation that still makes you feel pleased by the speaker’s words. Why?
Discuss.
Ans: The words of the speaker are polite and they seem to be the best words. They
may be of expressing thanks or telling something is a polite way we are glad to
know that one method of improving our communication with other is to put you
before ‘I’ as for as possible.

C3. How can we react if someone says “no”. Why? Discuss.


Ans: On many occasions, if the respond is ‘No’, it seems to be odd or unpleasant.
Suppose if a person responds ‘No’. When we ask him for a tea or coffee or anything.
This response ‘No’ is not a good expression. Atleast he should add some words to
‘No’ like ‘Not thanks’. If some one says ‘No’ we should react saying. “It’s all right”,
“Oh! It’s OK”, ‘Thanks for it.”

Vocabulary
VI. Read the following statements and working in pairs/groups, try to guess
meanings of the underlined words from the context:

1. Success is a journey not a destination.


2. Please make room for waiting customers.
3. In posh restaurants, the waiters or stewards do say, “good morning”.
4. On a certain occasion I hailed an autorikshaw.
5. Some don’t say anything.but try to shun the beggar by their body language.
6. And finally when the giving becomes inevitable they give grudgingly.

In South India some restaurants are famous for tasty fare they offer.

Anss:Journey – travel destination – ultimate purpose or place.

1. make room for – Provide on opportunity

4/10
3. Posh – high class Stewards – managers
4. hailed – saluted.
5. Shun – avoid,
6. inevitable – unavoidable grudgingly – unwillingly
7. tasty fare –

V2. (i) Match the words in ‘A’ with their meanings in ‘B’.
Ans:
A B

1. erstwhile – former, previous


2. grateful – feeling or showing thanks
3. flattered – to be pleased when someone praises you
4. shun – avoid, reject
5. grudge – resent

ii) Fill in the blanks in the sentences below with appropriate words or word forms
from column A.

Q1. Aditi …………… having to pay so much tax.


Ans: Shuns

Q2. Santosh knew Krishna was only ……………… him because he wanted to
borrow some money.
Ans: flattered

Question3. Vittal’s ……………….. friends turned against him.


Ans: erstwhile

Question4. Students have to be ………………. to all the teachers for their help.
Ans: grateful

Q5. Rukmini has ………………. publicity since she retired from the theatre.
Ans: Shun.

Read and Respond

R1. Read the railway time table given below. Frame as many questions as you can
with your partner. Find the Anss and discuss. e.g.,

Q1. Where does the Howrah Express depart from?


Ans: The Howrah Express departs from Yashwantpur Junction.

5/10
Q2. Does Basava Express arrive in Bagalkot at 12.10 p.m?
Ans: Yes. Basava Express arrives in Bagalkot at 12.10 p.m.

Q3. Where does Chalukya Express depart from?


Ans: The Chalukya Express departs from Yeshwantpur Junction.

Q4. Does Chalukya Express arrive in Dadar at 5.00 a.m?


Ans: No. It arrives in Dadar at 5.50 a.m.

Q5. At what time does Vijaypura Yeshwantpura Express depart from Viajaypura?
Ans: It departs from Vijaypur at 4.50 p.m.

Q6. Where does Shatabdi Express go?


Ans: Shatabdi Express goes to Bengaluru.

S1. Making Suggestions:


Ans:
Making suggestions Showing preference
1. Why don’t you read Yes, I could do but I rather read story
newspapers? books.
2. Why don’t eat bananas? Yes, I could do, but I’d rather eat apples.

Writing a message

Imagine there is a phone call to your brother, he is not there. Listen to the phone and
leave a message/note to your brother.

At 1.30 pm, the phone rings…

Rajesh: Hello, May I speak to Shivaraj?


Sania: Ok, May I know who is calling, please? Rajesh: I’m Rajesh, Shivaraj’s friend.
Sania: That’s fine, but he’s gone out.
Rajesh: Could you please inform him to be the football ground by 5 pm?
Sania: Certainly, I will.
Ans:
“Your friend Rajesh phoned at 1.30 pm. He wants you to be at the football ground at
5 pm.”

The golden eagle

6/10
Once a man found an eagle’s egg and placed it under a brooding hen. The eagle
hatched with the chickens and grew to be like them. He clucked and cackled:
scratched the earth for worms; flapped his wings and managed to fly a few feet in
the air. Years passed. One day, the eagle, now grown old, saw a magnificent bird
above him in the sky. It glided in graceful majesty against the powerful wind, with
scarcely a movement of its golden wings.

Spellbound, the eagle asked “who is that?”

“That’s the king of the birds, the eagle”, said his neighbour. “He belong to the earth
– we’re chickens.”

So the eagle lived and died a chicken, for that’s what he thought he was.

Ans the following questions in a sentence or two:

Q1. What did the eagle see in the sky?


Ans: The eagle saw a magnificent bird above him in the sky.

Q2. Why do you think the eagle died a chicken? Discuss.


Ans: The eagle hatched with the chickens and grew with them. He clucked and
cackled, scratched the earth for worm one day. The eagle saw a magnificent bird,
flying, gliding in a graceful manner against the power of wind. When he enquired
his neighbour about that bird he was told, that was the king of the birds, eagle. He
belonged to the sky, they belonged to the earth – were chickens. The eagle among
the chickens accustomed to the environment of the chickens. Though he was eagle,
but he had learnt to live as the chickens did. Therefore the eagle lived and died a
chicken for that’s what he thought he was.

Q3.What are your limitations-your thoughts or your environments?Reflect and share


you partner.
Ans: It is quite natural that if we live in whatever environment, we accustom to that
environment. In case of birds and animals it is the some. The chickens fly a little up.
They- cluck, and cackle, scratch the earth for worms. This is their environment.
They cannot fly above in the air flapping their wings, as the eagle does. On the other
hand the eagle does not have the nature of the chickens. The chicken’s environment
is limit to them. They cannot cross this limit.
Here the eagle hatched with the chickens accustomed to the chicken’s environment.
Then he never became the eagle, though he had the thought that he was the eagle,
but the environment made him he was chicken. So there is limitations our thought or
the environment that we live in.

Q4. How do you see your real self and break the influence of your environment?
Share your views.
7/10
Ans: We should see ourselves as human beings and should live in the environment
belongs to us.
A group of good people, having good habits. This is a good environment. We should
try to live in such environment. There are different environments. There is a great
influence of environment on every man. If the environment of good society,
influences us we see ourselves what we are. If the environment of slum area
influences us, we see ourselves what we are. In whatever environments we live in,
we accustom to it and see then ourselves what we are. It is possible to break out the
influence of the environment, but it takes a long time to accustom from one
environment to another.

Practice Writing – Group work


Q2. You have to attend an important family function tomorrow. Therefore, you will
not be able to attend classes. Write a note informing your friend/classmate about this
and asking him/her to help you with the lessons/class notes.
Dear Ramu,

I am well here and would like to inform you that I will not be able to attend my
classes for a week. There are some important family functions in our home. So I
request you to give me your notes next week. Please help me in this regard.

Your loving friends

Raju

8/10
Chapter 5 Justice Above Self

Check your Comprehension (Share your responses)

Sub Unit From 1 to 4

Q1. How was the bond of friendship between Jumman and Algu?
Ans: Jumman Shaikh and Algu Chowdhary were good friends. Both of them
believed each other. When either of them went away from the village, the other
looked after his family. People respected both very much.

Q2. On what condition did Jumman’s aunt transfer her property to him?
Ans: Jumman had an old aunt who had some property. She was helpless. She wanted
Jumman to take care of her. For this, she was ready to transfer her property to him.

Q3. What did the aunt demand to set up a separate kitchen?


Ans: The aunt demanded to give her monthly allowance to set up a separate kitchen.

Q4. What made ‘the old lady angry?


Ans: When she was insulted. Jumman took the side of his wife. He didn’t support
her. Apart from this, Jumman advised his aunt to be patient and keep mum. This
made the old lady angry.

Q5. How did people react to the old lady when she went about explaining her plight?
Ans: Some people sympathized with the old lady. A few others advised her to make
it up with her nephew and his wife.

Q6. Why did Algu Chowdhary say that he could not go against Jumman?
Ans: Algu remarked that Jumman was his best friend and he could not go against
him. This showed his friendship with Jumman.

Check your Comprehension (Share your responses)

Sub Unit from 5 to 6

Q1. What was Jumman’s opinion about the Panch?


Ans: Jamman’s opinion about the Panch was, “A Pancha knows no friend or enemy
but only justice. Let no one deviate from the path of justice and truth for friendship
or amenity.

1/9
Q2. Was the old lady right in nominating Algu as the Panch knowing very well that
he was Jumman’s best friend? If ‘yes’, why? If ‘no’ why?
Ans: Yes, the old lady was right in nominating Algu as the Panch knowing very well
that he was Jumman’s best friend.

Q3. What decision did Algu give after listening to Jumman and his aunt?
Ans: After listening to Jumman and his aunt, the decision Algu gave was “that they
were of the opinion that Jumman must pay his aunt a monthly allowance or else the
property went back to her.

Q4. Why were Algu and Jumman seldom seen together after the Panchayat?
Ans: The decision given by Algu was against Jumman. Though the decision was
true, they were seldom seen together after the panchayat. Jumman saw Algu as an
enemy and wanted to take revenge after the panchayat.

Sub Unit from 7 to 10

Q1. Who did Algu sell his bullock to?


Ans: Algu sold his bullock to Sahu a cart driver of the village.

Q2. What happened to the bullock bought by Sahu from Algu?


Ans: The bullock bought by Sahu from Algu died within a month.

Q3. Who did Sahu nominate as head Panch?


Ans: Sahu nominated Jumman Shaikh as the head of Panch.

Q4. How did Algu feel hearing the judgment?


Ans: On hearing the judgment given by Jumman Algu’s heart sank and he turned
pale.

Think about the Text

C1. Each of the following extracts had three questions. Give pointed Anss to them in
a phrase or a sentence. Discuss the Anss with your partners.

Q1. I am not wanted in your house


a) Who is referred to as’I’
b) Where was the speaker?
c) What did the speaker demand?
Anss: a)Jumman’s aunt was referred to as T.

2/9
b)The speaker was an unwanted person in Jumman’s house.
c)The speaker demanded a monthly allowance so that she could set up a separate
kitchen.

Q2. ‘How can I go against him?’


a) Who said it?
b) Who does ‘him’ refer to?
c) Why was he not ready to go against the person?
Anss: a)Algu said it.
b)Algu.
C)He was not ready to go against the person.

Q3. ‘I will abide by her decision


a) Who agreed to abide by the decision?
b) Where did the person make the statement?
c) What decision is referred to here?
Anss:
a) Algu agreed to abide by his decision.
b) The person made the statement before the Panch.
c) The decision of Panch was referred to here.

Q4. ‘He brought us nothing but ruin’


a) Who said this?
b) Who was this said’To?
c) How did ‘he’ bring ruin to his owner?
Anss: a)Sahu, the cart driver of the village said this.
b)This was said to Algu.
c)He brought ruin to his owner by death.

Q5. I had become your enemy


a) Who had become the enemy of whom?
b) When did the enmity start?
c) What caused the enmity between them?
Anss: a)The enmity started from the last Panchayat.
b)The enmity started from the last Panchayat.
c)The decision given in favour of the aunt, the lady caused the enmity between them.

C2. Think over the following questions and Anss:

Q1. What would you have done in case you were the Punch in place of Algu
Chowdhary?
Ans: If I were the Pancha in the place of Algu Choudhary I would have given the
same decision that Algu gave.

3/9
God Lives In The Panch Q2.

What values do you learn from the lesson? Write them down.
Ans: The values we learn from the lesson are:
1. Justice is impartial
2. No feelings of friendship, enmity and relationship on the way of justice.
3. Voice of justice is voice of God.
4. Justice means God, God lives in justice.

Q3. Do you like the way Jumman’s wife treated the old lady? Give reasons.
Ans: No, we do not like the way Jumman’s wife treated the old lady, because she did
not take care of her: she did not give her sufficient food, to eat and old woman’s was
not wanted she did not want the lady to be in the house.

Q4. Assume yourself to be Jumman. Narrate how you would have looked after the
old lady?
Ans: If I were Jumman, I would have looked after the old lady in a good manner
providing her with good facilities like food, dress, treatment etc.

Q5. Discuss in groups how old people should be cared fbr. Write down the outcome
of your discussion in four or five sentences
Ans: Now a days, in our society old people are not treated well either by their
children or their relatives. They are looked down upon by the young generation. It is
the Question of the humanity. The young generation should think that they were also
like them in their childhood.
They have taken care of you in your childhood. Therefore the young generation
should take care of them. They should respect them. They should treat them with
courtesy. They have a valuable knowledge. We may take suggestions from them.
We shoqld used their knowledge. We say old is gold. Such a precious gold (the
knowledge) should be careful it used by our younger generation.

We should seek their advice which is fruitful in our life. Therefore we should take
care of the old people carefully inrespect of their health condition, we should render
sincere service to them.

Vocabulary

Fill in the blanks using the correct word given in brackets.

Ans: A hunter went to a forest in search of a game, there (their, there) he saw a deer
(deer, dear) behind a big tree. He aimed his arrow at it. But the alarmed animal
started running. The hunter ran for long but he could not sight the animal. He was
greatly tired. He knew new, knew) he could no more continue and needed some

4/9
(some, sum) rest. He rested (wrested, rested) under a shady tree and soon feel
asleep.. It was night (night, knight) when he woke up. He accepted (excepted,
accepted) his failure in catching the animal and returned home empty handed.

Use the following clues:


Father ill ………. studies hampered not his/her mistake ………….. failure is not the
end of eveiything ………… try again will come out with flying colours
……………. ready to give help.

Ans: My father was ill. I had to take care of him. My studies were hampered and I
failed in the examination. It was not my mistake, but it was due to my father. My
father after recovering from illness advised me to try once again, and that success
would come with flying colours. He assured of me that he was ready to give help.

Figure of Speech:
1. Though wrapped in black packs …………. like gold stains bounden mud’
2.‘She is cool like ice ………… And still like rock’
3.‘Like rat caught in the sack of death, Like deer, caught in the lion’s lair ………..

The above lines are examples of simile.


(A simile is a figure of speech in which two different objects having at least one
thing common are compared directly using ‘like’, “So’or‘as’.

Task-1: Identity the main clause and the subordinate clause in each of the sentences
taken from the lesson given above (page 98)

Ans:
1. his wife grudged – Independent clause. That the old lady needed – dependent
clause.
2. I know – Independent clause you will not kill – dependent clause.
3. Jumman had an old aunt – an Independent clause.

Who had some property – dependent clause?


4. It is now obvious – Independent clause. That I am not wanted – dependent clause.
5. My aunt is claiming a monthly allowance – Independent clause.
Which I can’t pay – dependent clause

Task-2: Read the story carefully and pick out the complex sentences you come
across. Classify the main clauses and subordinate clauses in the sentences you have
picked out.

1. Jumman and Algu Chowdhary were good friends – Independent clause.


and both were respected – Dependent clause.

5/9
2. This made his aunt angry – Dependent clause.
She decided to take her case to the village Panchayat – Independent clause.

3. Algu didn’t reply – Independent clause, but her words kept ringing in his ears –
dependent clause.

4. A panch knows no friends or enemy – Independent clause.

but only justice – Dependent clause.

Task-1: Collect and read similar newspaper excerpts that speak of injustice method
out to innocents or that tell you about justice done to the people who are just,
righteous and honest.

Ans: –

Pass an order to prevent corruption.


Stop women exploitation, provide
security. ’ Save trees: Don’t cut them.
Curb stress dog menace.
Provide more facilities for children.

Practice Writing:

You have a lot of Mends. One of them, say, is your best Mend. Write a paragraph
noting the good qualities of your best Mend. Use the clause given.

gentle, soft-spoken, always helpful, honest, Godfearing, clean, disciplined.


Ans: My friend is always soft-spoken because he is gentle. He is honest and extends
his helping hand. He is always helpful. He gives importance to the discipline.
Because he himself is disciplined. He believed God and he is god fearing also. He is
neat, clean and tidy.

Task-2: Writing dialogues.


Ans:
Jumman: It is very kind of you. I am always grateful to you.
Algu: Don’t say so. It is my duty and apart from this, I love you as a friend very
much.

6/9
Chapter 6 The Noble Bishop

Check your comprehension:

C1. Ans the following questions in a sentence or two each work in pairs.

Q1. Who was Jean Valjean?


Ans: Jean Valjean was a convict. He was kept in a galley for nineteen years.

Q2. Who brought the silver candlesticks from the mantel?


Ans: Baptistine brought them.

Q3. What did the stranger steal from the Bishop’s place?
Ans: He stole the silverware (silver candlesticks).

Q4. Why was Jean Valjean surprised at the Bishop’s behaviour the next morning? .
Ans: Though he had stolen the silverware from the Bishop’s house, Bishop told him
that he was happy to see him and addressed him as his friend. So Jean Valjean was
surprised at the Bishop’s behaviour the next morning.

Q5. Why was Jean Valjean finally see free?


Ans: Because the Bishop told the policemen that he had given them the silverware.

Q6. What did Jean Valjean promise the Bishop?


Ans: That he would use the silver wave to become an honest man.

C2. Discuss in groups and write down the Anss to the following questions.

Q1. What do you think were Jean Valjean’s feelings when he was called a friend?
Ans: He completely felt transformed and was amazed at the nobility of the Bishop.
He thought that the Bishop possessed a great soul.

Q2. Why did Jean Valjean say that he was a beast?


Ans: Jean was imprisoned for stealing some bread. He was chained up, like a wild
animal, beaten like a dog and fed on filth, officers took away his soul, and gave him
a devil in that place. He was totally ill-treated for stealing. So he said that he was a
man once, but he was a beast now. Human qualities were driven away from him in
the prison.

Q3. What kind of a person was the Bishop?

1/9
Ans: He was kind, generous and noble. He really possessed a great soul. He was
compassionate towards the poor and helped them.

Q4. Why did Jean Valjean hesitate to steal the silverware at first?
Ans: Because he was helped by the Bishop though he was not accepted by others.
When he went to the Bishop’s room, he saw the rays of moonlight shone on the
Bishop’s face and he slept peacefully. So Jean Valjean hesitated.

Q5. Was there any change in Jean Valjean’s attitude when he left the Bishop? What
was the change?
Ans: Yes, there was a lot of change in Jean Valjean’s attitude when he left the
Bishop. He led the life of an honest man. He strove for the cause of the .oppressed,
downtrodden and destitute.

C3. Discuss the following questions in small groups and present your Anss to the
class. Write a short paragraph on each question.

Q1. Describe the sufferings of Jean Valjean.


Ans: Jean Valjean was a poor man, lived with his sister who had seven children. His
family was poor. One day his sister fell ill and the children starved. Jean asked for
work but in vain. So he stole some bread for this he was sentenced to 19 years in the
galleys. He was treated like a beast and a hound. He was chained like a wild animal
and fed on filth. The people hated him, but the Bishop helped him and brought a
transformation in his personality.

Q2. Explain how the Bishop reacted when Jean Valjean was brought before him by
the police.
Ans: Bishop felt very happy to see Jean Valjean and called him a friend. He did not
express that Jean had stolen the silverware. He asked Valjean why he had not taken
the Candlesticks also along with the silverware. He meant that he had given the
silverware to Jean Valjean. Bishop did not want Jean Valjean to be in the prison
again. He wanted him to change. The Bishop reacted in this manner when Jean
Valjean was brought before him by the police.

C4. Say whether the following statements are True or False. Write ‘T’ or ‘F’ in the
box accordingly.
Q1. Jean Valjean was in the galleys only for a few years.
Ans: False

Q2. All the people were kind to Jean Valjean.


Ans: False

2/9
Q3. The Bishop woke up in the middle of the night.
Ans: False

Q4. Baptistine said that the silver was stolen.


Ans: True

Q5. The silverware belonged to Jean Valjean.


Ans: False

Vocabulary

VI. Study the words


Infer the meaning of the underlined words from the context. You can choose the
right word from those given in brackets.

Q1. Jean Valjean pleaded with the police and said that he wad not guilty, (requested,
fought, argued)
Ans: requested.

Q2. He fed on filth for nineteen years, (bread, dirty food, fish)
Ans: dirty food.

Q3. The Bishop slept tranquility (fast, quickly, peacefully)


Ans: peacefully.

Q4. He stood terrified at this radiant figure (frightening, shining, dim)


Ans: shining.

Q5. The moral world has no greater spectacle than this, (scenery, glasses, sight)
Ans: sight.

Task-1: Match the following words with their homophones.


Ans: bread – bread
through – threw
right – write
night – knight
scene – seen

Task-2:
Find the homophones for the following words:
Ans: wait – weight
cell – sell

3/9
waist – waste
fare – fair
pray – prey

Task-3:
Prepare a list of five words under each
‘r’ in the ‘r’ in the ‘r’ at the
beginning middle end
Revolution scream supper
Rebel cream dinner
rational Narrate Narrator
Reason serial sinner
Red career carrier
Task-4:
Read the following dialogue and underline the modals used.
Ans: honour, hour, rhyme, vehicle, exhibit, heir, humble.

G1. You have studied the use of modals in one of the earlier lessons.
Read the following sentences taken from the lesson. Say what function each modal
serves in the sentence. Choose from the options given.

Q1. You may be tired, (granting permission, expressing possibility, offering)


Ans: expressing possibility.

Q2. We can let him go. (granting permission, expressing possibility offering)
Ans: granting permission.

Q3. You can take these candlesticks, (granting permission, expressing possibility,
offering)
Ans: offering.

Q4. You may go in peace, (granting per-mission, expressing possibility, offering)


Ans: expressing possibility.

Task-1:
Read the following dialogue and underline the modals used.
Ans: may, must can, should need – are the modals used.

Task-1: Say whether the following sentences are simple compound or complex
sentences.

4/9
Q1. The rain stopped, so we decided to continue our journey.
Ans: Compound sentence.

Q2. When I reached home, I was surprised to see Gopi waiting for me. ,
Ans: Complex sentence.

Q3. Ravi raised his voice and shouted at his friend.


Ans: Simple sentence.

Q4. The teacher advised Uma to study well.


Ans: Simple sentence.

Q5. As Sumathi is blind, the dog is leading her.


Ans: Complex sentence.

Task-2:
Combine the following sentences using the conjunctions given in brackets.

Q1. He opened his box. He took out his new shirt, (and)
Ans: He opened his box and took out his new shirt.

Q2. Mohan was sick. He stayed at home, (as)


Ans: AS Mohan was sick, he stayed at home.

Q3. Leela worked hard. She could not do well in the exam, (but)
Ans: Leela worked hard but she could not do well in the exam.

Q4. Sachin scored a century. The specatators applauded him. (when)


Ans: When Sachin scored a century, the specatators applauded him.

Q5. Let us have supper. By then your bed will be made ready, (while)
Ans: Let us have supper. While your bed will be made ready.

Task-3: Here is an interesting passage on ‘Sweet Smile’. Pick out simple, compound
and complex sentences from the passage.
A child smiles not only because it is happy but also because it wants to communicate
with loving elders. A cheerful smile brings instant attention. Any grown-up is
instantly motivated to respond to a smiling child. When a child hungry, it cries. It
hears a few soothing words and stops crying. There is nothing as infetious as a warm
smile, even among adults. Somtimes even serious faces break into 3 smile and even
the smile of a stranger carries the universal message “1 care”. Do you like to smile?

5/9
Ans:
1. Compound sentence: A child smiles not only because it is happy but also because
it wants to communicate with loving elders.
2. Simple Sentence: A cheerful smile brings instant attention.
3. Simple sentence: Any grown-up is instantly motivated to respond to a smiling
child.
4. Simple sentence: When a child hungry, it cries.
5. Compound sentence: There is nothing as infetious as a warm smile, even among
adults.
6. Compound sentence: Somtimes even serious faces break into a smile and even the
smile of a stranger carries the universal message “I care”. Do you like to smile?

6/9
Chapter 7 The Will of Sacrifice
Check Your Comprehension:

Q1. Who actively participated in the freedom struggle from Bhagat Singh’s family?
Ans: The entire family of Bhagat Singh was patriotism personified. His grandfather
was Arjun Singh who was a great orator. His father was Kishan Singh and his uncle
was Ajit Singh.

Q2. Name the political leaders who were in contact with Bhagat Singh when he was
in DAV school in Lahore.
Ans: Lala Lajpat Rai and Ras Bihari Bose were the political leaders with whom
Bhagat Singh came in contact when he was at DAV School in Lahore.

Q3. How did Bhagat Singh respond to Gandhiji’s call?


Ans: In response to Mahatma Gandhi’s call for non-cooperation against the British
rule, Bhagat Singh left his D.A.V. School. In 1921, Bhagat Singh left D.A.V. School
and joined the National School at Lahore. It was a centre of revolutionary activities.

Q4. Where did Bhagat Singh come in contact with Bhagwati Charan and Sukhdev?
Ans: He came in contact with Bhagwati Charan and Sukhdev in Lahore National
School.

Q5. Why is Bhagat Singh remembered even today?


Ans: Because he is also a great thinker and believed in collective or state ownership
of the means of production. He is remembered for his revolutionary ideas.

Q6. Who did Bhagat Singh want to take revenge on? Why?
Ans: Bhagat Singh had determined to avenge Lala Lajpat Rai’s death so he shot
down Assistant Superintendents Saunders thinking him to be Scott who had killed
Lala Lajpat Rai.

Q7. According to Bhagat Singh, where does the value of man lie?
Ans: The value of a man lies not in what he is capable of receiving but in what he is
capable of giving to his country.

Check Your Comprehension:

Q1. What was the only prayer of the people who were with Bhagat Singh?
Ans: The only prayer of the people who were with Bhagat Singh was that somehow
or other they must escape the noose.

1/11
Q2. What do you mean by the phrase ‘transportation for life’? Discuss.
Ans: Transportation of life is nothing but escaping from the death sentence. The
convicts are sent to a far place as a form of punishment.

Q3. What kind of punishments does Bhagat Singh talk about?


Ans: Bhagat Singh talks about transportation for life. It is the act of sending
criminals to a place that is far away as a form of Punishment.

Q4. What expectations did Bhagat Singh have from the people who escaped the
gallows of death?
Ans: Those people should show to the world that the revolutionaries not only die for
their ideals but can face every calamity. They have to bear the worst type of tortures
in the dark dingy prison cells.

Check your Comprehension:

Q1. What kind of life did Bhagat Singh desire to lead?


Ans: He didn’t want to live as a prisoner or under restrictions. He wanted to live
enjoying freedom.

Q2. Bhagat Singh’s name has become a symbol of:


a) elevation
b) relaxation
c) revolution
d) reorientation
Ans: (c) revolution.

Q3. Bhagat Singh was never afraid of meeting


a) friends
b) death
c) enemies
d) relatives
Ans: (b) death

Q4. Bhagat Singh is a model of


a) social servant
b) political wisdom
c) oratory
d) sacrifice
Ans: (d) sacrifice.

2/11
Q5. “If I live I might perhaps get a chance of fulfilling them.”
a) What wishes did he want to fulfill?
b) Who is he telling this?
Anss:
(a) To help humanity by doing something useful.
(b) He is telling to the second LCC convicts.

Q6. Why did Bhagat Singh feel proud of himself?


Ans: Bhagat Singh was not afraid of death. He was ready to sacrifice his life for the
sake of the nation. He wished that his sacrifice would fulfill his ambitions. The
thought that his act of mounting the gallows bravely with a smile would be an
inspiration for Indian mothers to aspire that their children would also emulate
Bhagat Singh to fight against imperialism. His death was coming soon and so he felt
proud of himself.

Think about the text:


C1. Ans the following questions.

Q1. How did Bhagat Singh participate in the freedom struggle?


Ans: The entire family of Bhagat Singh was patriotism personified. He was much
attracted by the ideals of his grand father, uncle and his father. When he was young,
he was in touch with leaders like Lala Lajpat Rai and Ras bihari Lai. He came in
contact with revolutionaries such as Bhagwati Charan Sukhdev, and other. When
Lala Lajpat Rai was killed Bhagat Singh decided to avenge his death. So he plunged
in the freedom struggle.

Q2. What made the revolutionaries use guns and bombs against the British?
Ans: The British branded the revolutionaries as terrorists. The British rule was unjust
and oppressive so the revolutionaries thought that it was legitimate on their part to
use violence as a weapon to drive the British out. So they used bombs and guns they
also robbed the establishments of the British.

Q3. What are the means of production according to Bhagat Singh?


Ans: Bhagat Singh was a great thinker besides a revolutionary. He was stepped in
the best traditions of Socialistic thoughts. He upheld this theory because it advocated
collective or state ownership of the means of production concerned with lands,
labour, and capital

Q4. How was Bhagat Singh able to keep the spark of freedom struggle alive?
Ans: Bhagat Singh kept the spark of freedom alive through his letters written from
the jail cell.

3/11
Q5. Why is Bhagat Singh remembered even today?
Ans: Bhagat Singh is remembered even today as a martyr who bravely embraced
death at the gallows with a smile for the sake of the nation’s freedom and as an
inspiration to many fellow freedom fighters.

Q6. How was Bhagat Singh able to keep the spark of freedom struggle alive?
Ans: He sacrificed his life for the cause of the motherland. He accepted death
smiling. He was proud of sacrificing his life for the sake of the Nation. He wrote
many articles about freedom. They ignited the spark of freedom.

C2. Discuss in groups and Ans the following questions:


Q1. What were the incidents that brought changes in Bhagat Singh’s life?
Ans: Police made a brutal attack on Lala Lajpat Rai at an anti-British Procession. It
resulted in the death of Lajpat Rai on 17th Nov 1928, in Lahore. Bhagat Singh was
determined to avenge Lai Lajpat Rat’s death by killing. Scott, the official
responsible for the killing. Bhagat Singh shot down the Assistant Superintendant,
Saunders instead, mistaking him for Scott. He threw bombs in the Central Assembly
hall while the assembly was in session. The bombs did not hurt anyone, but the
noise they made was loud enough to wake up an enslaved nation from a deep
slumber. These two incidents brought major changes in Bhagat Singh’s life.

Q2. How would you have tried Bhagat Singh if you were the judge in the British
Court?
Ans: I would have asked him the reasons for his violent activities. If he had given
the right reasons, I would have issued the notice to British officials to modify their
policies towards India. If he had continued with his violent activities, I would have
tried him and awarded a sentence to transportation for life.

Q3. ‘The value of a man lies not in what is capable of receiving but in what he is
capable of giving.’ Discuss.
Ans: The Value of a man resides not in what is capable of receiving, but in what he
is capable of giving. It is true on the part of Bhagat Singh. He did not expect to
become a leader of the nation. Though he was awarded death sentence, he was not
afraid of death. He did not expect other leaders to rescue his life. But he kept the
spark of freedom alive through his letters written from the Jail Cell.
In the same way, Gandhiji, Subhas Chandra Bose, Savarkar Thilak, Sardar Patel, Lai
Bahadhur Shastry and many others sacrificed their lives for the sake of the nation.

Q4. Write a letter to your friend about your patriotic feelings after reading the letters
of Bhagat Singh.
Ans:

4/11
Dear friend,

I would like to share my views about the love of one’s nation. A man who does not
have any patriotic feeling towards Motherland is not a man at all. If we save our
Motherland, we can save ourselves. Our Motherland is our Mother. Under any
circumstances, we showed not leave it out to anybody.

Unless we fight, we can’t survive. Our duty towards our Nation is important. We
should esteem our Motherland highly. We have to curb anti-social activities. We
have to put an end to terrorism and should breathe the free air of freedom. If we run
after only material pleasures, we are not going to achieve anything so let us be
patriotic and we should be ready to sacrifice our lives for the cause of Nation.

Your loving friend

XYZ

Vocabulary

VI. Match the following words in column ‘A’ with suitable words in column ‘B’ to
frame appropriate – collective phrases:
Ex: collective effort

A B
1. revolutionary a) effort
2. collective b) toys
3. turbulent c) struggle
4. conditional d) floor
5. freedom e) ideas
6. dingy f) reflexes
7. wet g) waters
Anss:

1–e

2–a

3–g

5/11
4–f

5–c

6–h

7 – d.

V2. In the following sentences, substitute the underlined words with appropriate
phrasal
verbs in brackets:

1. A committee has been set up to look into the problem.


2. They managed to put out the fire after ten hours.
3. Lots of people turned up for the music concert.
4. True friends stand by one another in times of need.
5. Whatever the temptation, he won’t give in to corruption.

(put out, turned up, stand by, give in, look into)

Speak Well(seeking information)

Read the following conversations. Take roles and practice.


Task-1:
Prema: Why’re you late today, Sneha?
Sneha: Oh! I missed the bus and had to walk all the way.
Prema: Oh dear! Why don’t you buy a vehicle?
Sneha: Yes, I’m also thinking about the same. But I’ve to learn driving.
Prema: That’s right. Why don’t you join a driving school? Mayura Driving School is
a good one and it is near your house.
Sneha: Prema, how much do they charge to teach driving?
Prema: They charge Rs. 2000/- for ten hrs. But Sneha you should have a learning
license before you could start learning.
Sneha: Learning license! Where shall I get it?
Prema: The Driving School will help you go get it.
Sneha: How much do they charge for it?
Prema: Maybe about Rs. 500/-
Sneha: Thank you for the information. I’ll go and meet them tomorrow.
Practice the dialogue changing the roles.

Task-2:
Father: Children, we are all going to see Hampi today.

6/11
Shekar: Father, what is there in Hampi? ‘
Daughter: Shekar, once it was the capital of the Vijayanagar kingdom.
Father: Yes dear, you’re right.

Task-3:
Shekar: Is there anything to see?
Tourist: Excuse me, how far is the railway
Father: Yes, you can visit Virupaksha temple, Vijaya Vittala temple, Stone Chariot,
Hajara Rama temple, Ugra Narasimha temple, and many more ruins of Vijayanagar
kingdom. station from here?
Giridhar: It’s about three kilometers.
Tourist: Can I get a bus to the station? Giridhar: Yes, you can. But you’ve got to
wait
Shekar: Are they still in good condition? for an hour for the next bus.
Father: Yes, some of them. UNESCO is taking care of it. The UNESCO has
recognized it as a Heritage Site.
Tourist: Oh, dear! How long will it take me to walk to the station?
Giridhar: It takes at least one and a half hours
Shekar: Ok, Let’s go then, father. I’m eager to see them. if you walk normally.
Tourist: Then it’s better to wait for the bus.
Father: All right, be ready by 10 o’clock. The taxi will be here by the time. Thank
you.

7/11
Chapter 8 To My Country Men
Check Your Understanding:

A) Ans the following questions based on your reading of the passage:

Q1. What according to Dr. Kalam is important in life to become a winner?


Ans: According to Dr. Kalam creative process or power or the power of imagination
is important in life to become a winner.

Q2. Which is bigger, the individual or the organization?


Ans: Missions are always bigger than organizations and these organizations are
always bigger than the individuals who run them.

Q3. What can be achieved by working together?


Ans: By working together we can provide facilities at reasonable prices.

Q4. ‘It helped us humble a mighty empire’ who does the phrase migty empire refer
to?
Ans: The mighty empire refers to the British Empire who ruled us earlier.

Q5. What will happen if we have a low aim?


Ans: If we have a low aim, we cannot demonstrate that “India can do it”, we cannot
revive the spirit of enterprise, we cannot compete with other developed countries
and we will remain isolated from development.

Q6. What is Dr Kalam’s view on the good progress we have made in the software
sector?
Ans: India has progressed in the software sector but almost all of the hardware is
imported and we should produce our own hardware. India should design an
operating system that will become a household name in the world of computers. It is
Dr. Kalam’s view on the good progress we have made in the software sector.

Q7. Mention the states that are faring better than others in the country?
Ans: The states of Tamilnadu, Andra Pradesh, Punjab and Karnataka are faring
better than others in our country in areas of education and health.

Q8. Which state is rich in mineral wealth and natural gas?


Ans: Tripura state is rich in mineral wealth and natural gas.

Q9. Where do you see insurgency and unrest among people?


Ans: We can see insurgency and unrest among people in the state of Assam.

1/8
Q10. Match the following:
Ans:
A B
c) The chemical and pharmaceutical
1. AcharyaP.C. Ray
industries
2. J. N. Tata d) the Indian Institute of Science, Bangalore
3. Sir Syed Ahmad Khan b) Aligarh Muslim University
4. Pandit Madan Mohan
a) The Banaras Hindu University
Malaviya

B. Discuss the following questions in small groups, present your Anss orally and
then write them down in your notebook:

Q1. What do people expect from biotechnology labs and medical councils?
Ans: People expect proper diagnostic facilities in clinics and affordable drugs from
the biotechnology labs and medical councils. They should provide advanced medical
facilities and make these available to the people at reasonable prices.

Q2. What is Dr Abdul Kalam’s vision of India in 2020?


Ans: We should manufacture cars dotting the roads in Seoul. We should build power
stations for the USA, Japan and China. India should design an operating system that
will become a household name in the world of computers. India should manufacture
and market battle tank, missiles, aircrafts, guns and other equipment. Students
should get ready to transform India into a developed nation.

Q3.How did great people such as j.N Tata, sir Syed Ahanlad khan etc. help India
come up in the word?
Ans: Tata brought the steel industry to India during British rule. Acharya P.C ray
developed the chemical and pharmaceutical industries. Madan Mohan Malaviya
started Banaras Hindu University and Syed Khan started Aligarh University. Their
main intention was to see India come up in the world.

Q4. As mentioned in the lesson, what is it that we have? What is it that we don’t
have?
Ans: We have hundreds of defence production industries. We have the most
important core competence in the form of our multifaceted manpower and basic
infrastructure. But we are not manufacturing and marketing the main battle tanks,
missiles, aircraft, guns, and other defense equipment. We have to give a new
dimension to our style of functioning of the various ministries and even industries

2/8
and institutions should follow an integrated action plan. The . motive force has to be
love for the country. We need a vision that is shared by the entire nation.

Q5. What is his message to the teachers and students?


Ans: Teachers should be there to motivate the students and show then the way to
think big, to think progressively and to think for the nation’s future. Students should
get ready to transform India into a developed nation. Students should ignite their
minds and think big. A teacher should be ready to completely transform a five-year-
old child because, after seven years, no God or Devil will be able to change the
child.

Q6. What is lacking in the discussions and debates that take place in intellectual
forums, political platforms and academic institutions?
Ans: Our Intellectual Forums, political platforms, academic institutions, and
Chambers of Commerce are all full of discussions and debates. There is noise, a lot
of it in fact. There are endless debates, arguments, hypotheses, theories, and yet
there is little progress. However, the theme of a developed India is not discussed in
boardrooms and technology conferences. It should be done by every individual, at
every level to take full responsibility.
Vocabulary
Q3. Collocations A) Words often used together are called collocations. For example,
the word‘heart’ is often used with ‘congratulations’ and we say ‘Hearty
congratulations!’
In the following table, match the words that collocate and write them down.
1. noble – responsibility
2. make – satellites
3. manufacture – challenges
4. launch – power
5. generate – cars
6. face – nation
7. take – leaders
8. developed – efforts
Anss:
1. noble – leaders
2. make – efforts
3. manufacture – cars
4. launch – satellites
5. generate – power
6. face – challenges
7. take – responsibility
8.develop – nation.

3/8
B. There are some words in Box A and some prepositions in Box B. Which
prepositions can be used with which words? Write the word combinations.
Box Box
Anss
A B

dream about dream of


convert of convert into consist
consist basis to of basis of
for willing for speak
willing
into
speak about/of give birth
give birth to worthy of
worthy
have have access to
Quiz

The conjunctions used in the following sentences are wrong. Replace them with the
most appropriate ones. Choose from the options given in brackets.
Ans:
1. I will go to bed now, and my homework is not done.
2. Would you like to have tea or coffee?
3. My sister wants both a bicycle in addition a book for her birthday.
4. Ramya is very tall while Parveen is very short.
5. I came early so that. I can talk to you personally.
6. Whenever she calls me, 1 feel happy.
7. Once the class starts, you will not be able to play.
8. Although I had seen that movie three times, I watched it again.

Quiz

Choose appropriate modals from the table above and complete the sentences.

Ans:
1. Can you speak Chinese? No, I can’t.
2. I must study well for the exam.
3. May I borrow you pen?
4. We should not watch TV so much.
5. We must not buv that bag. It’s expensive.
6. You should come to school in time.
7. I need to work hard to complete the project.
8. You may speak politely to others.

4/8
Modals are also used for different communicative functions. They are used for
requesting, for seeking permission, for inviting, for advising, etc. The following is a
list of functions and the corresponding modals.
Requesting Can you please carry this bag?
Will you open the book at page 23,
please.
Asking for
May I go out now Can I sit here?
permission
You should consult the doctor
Advising
immediately.
Inviting Shall we have a cup of coffee?
Would you like to join us?

5/8
Poem Chapter 1 Upagupta
Buddha and Angulimala

Q1. Look at the picture given here. What comes to your mind when you see this
picture?
Ans: We see Lord Buddha and Angulimala coming face to face. The divine light of
Buddha is seen Angulimala feels blessed and happy because Buddha brought
transformation in his life.
Q2. Write briefly your thoughts and feelings in these lines.
Ans: One should not be cruel. One should be merciful. Love should be our motto.
Loving of mankind is most important. We should not attach to wordly affairs. We
should think of good and helping others. That is real salvation.
C1. Work in pairs. Pick out the words/ phrases from the poem which tell you about
the following. Write them in the space given. One is done for you.
Ans:

dark gloomy sky The murky sky

ornamental chain is worn around the Those tinkling with anklets


ankle of a lady

a religious person who leads religious leader

a simple and strict life austerely beautiful

at an appropriate time when the time is ripe.

flashes of lightning black night’s teeth showed in a flash of


high tening

roadside Wayside

fort like structure Rampart

made slightly wet Moistened

1/6
C2. The important signposts of the poem are given in the box. Fill in the flowchart in
the order in which the incidents occur.
The dancing girl invites him to her home He promises to visit her when the
time is ripe.

Upagupta asleep on the dusty ground of Upagupta keeps his promise.


Mathura.

The woman driven away from the town


Ans:

C3. Some qualities of Upagupta are given, guote the appropriate lines from the poem
to justify them.
Ans:
Simplicity sleeping on the dusty ground.
Merciful moitening her lips with water and smeared he body with sandal
balm.
Forgiving stumbling over the body of Upagupta – Vasavadatta asking him
to forgive her.
young and lowering her lamp she saw young face austerely beautiful
attractive
be true to his Upagupta says The time, at last, has come to visit you and, I am
words here”
C4. Work in a small groups. Complete the summary of the poem with suitable words
given in the bubbles.

2/6
Ans: Upagupta a disciple of Buddha, goes from one place to another. Once, while he
is sleeping in a small town called Mathura, a dancing girl wakes him up and invites
to her home.
Upagupta refuses but tells her, “I will visit you when the time is ripe.’’ A year later,
Upagupta finds the dancing girl lying on the ground outside the town, having sores
all over the body. She is driven away from the town. He gives her water and applies
balm on her body. The woman asks who he is Upagupta replies, “Now the time has
come to visit you and I am here.”

R1. Read the questions and discuss ‘ with your partner. Then write them in your
notebook.

Q1. Why did Upagupta wake up started?


Ans: Upagupta woke up, because Vasavadatta, a dancing girl stumbled over his
body.
Q2. “The dancing girl was rich.” Do you agree with this opinion? Justify your Ans
by quoting the text.
Ans: “The dancing girl was rich.” We agree with this opinion because she was proud
of her beauty and wealth. Her feet were those thinking with anklets. This means her
chains around the anklets were making a pleasant metallic sound. She was starred
with jewels. This means precious ornaments were on her body. They were shining
like stars.
Q3. “Why do you think the ascetic did not accept the invitation of the dancing girl?
Ans: ‘The ascetic was the disciple of Buddha. His name was Upagupta. According to
Buddhist principles, he was leading simple and strict ways of living. He had
sacrificed the material world. On the other hand the dancing girl was proud of her
youth and wealth. She was to lead her life splendidly. But the ascetic did not want
such a life. Therefore he did not accept the invitation of the dancing girl.
Q4. How is the spring season described in the poem?
Ans: The spring was warm. The branches of the trees on the wayside were full of
beautiful flowers. Gay notes (light heartening notes) of the flute carhe floating in the
warm spring of air from far away distance. Thus the spring is described in the poem.
Q5. “The time, at last, has come to visit you” What do you understand by this?
Ans: “These are the words of Upagupta. He told these words to the dancing girl who
he had promised her that he would visit her when the time was ripe. She was lying
on the ground. Her body was spotted with sores of smallpox. Upagupta sat by her
side and took her head on his knees. He gave her water and made her lips wet. He
applied her body with sandal balm. The dancing girl asked who he was, the merciful
one. He replied The time, at last, has come to visit you, I am here”. This means he
was true to his words.

3/6
Q6. Read the lines last stanza Does the description suggest anything about the
ascetic?
Ans: The lines 38 to 41 are the description of Upagupta, the ascetic. The disruption
suggests that how he nursed the dancing girl who was struck with black deadly
epidemic disease. He sat by her side and took her head on his knees. He gave her
water and made her lips wet. He applied her body with sandal balm.

R2. Imagery is the use of language to evoke pictures in the minds of the readers or
listeners. Sit in pairs, identify the images used in the poem and write them down.
Ans:
e.g. 1:
Upagupta sleeping on the dusty ground. He was an ascetic and a follower of the
Buddha. Usually, Buddhist monks lead a simple and strict way of life. They do not
lead a luxurious life. They need a simple way of living. So Upagupta was a monk.
He slept on the dusty ground. When he was sleeping it was a dark night. A dancing
girl holding a lamp in her hand was walking on the road, without noting Upagupta,
she stumbled over his body. She asked his pardon for what happened she requested
him to come to her home. Upagupta refused to do so. But he told her that he would
visit her when the time was ripe.

R3. In groups of four discuss what might have happened next in the story of the
poem
“Upagupta”. Share your Ans with the rest of the class.
Ans:
Vasavadatt thanked Upagupta. She took him to her house where she worshipped him
and feel very happy. She might understand the various ways of divinity. As told,
Upagupa met her in her pitiful condition. One should understand that Beauty is skin
deep. So we should not proud of our beauty. She would have understood this reality
and worshipped Upagupta.

4/6
Poem Chapter 2 Gratefulness
Now discuss in groups and find Anss to the following:

Q1. Was Sunita right in being angry with God?


Ans: No. She was not right in being angry with God.

Q2. How did Anjali comfort Sunita?


Ans: Sunita was angry with God because her leg was fractured but her friend Anjali comforted her
saying that she should look at those who were physically challenged since birth and be grateful to the
creator.

Q3. Who should we be grateful to? Why?


Ans: We should be grateful to the creator because God has given everything. At the same time some
were physically challenged they face major problems.
Check Your Comprehension (Share your responses)

Questions

Q1. Why is the poet grateful for eyes and ears?


Ans: The poet is grateful for his eyes and ears because eyes can see his actives done by him and ears
may hear the crying of those who need him near to help them.

Q2. How do lips and mind help a human being?


Ans: Lips speak words of comfort and peace to those who seek in their trouble some situation. Mind
can know how to help to those who are in need of it. Thus lips and mind help human being.

Q3. What does the poet use his hands for?


Ans : The poet uses his hands for some arduous or simple task (work) for the people.

Q4. Why does the poet place love above all else?
Ans: Of all the organs the heart is the most important one. It helps human being to love others. It wins
over everyone. Therefore the poet place love above all.
Read and Appreciate:

Q1. Pick out the rhyming words from the poem

Ans: See-me
hear-near
do-you
speak-seek
know-so
pray-everyday
above-love.

Q2. Which stanza do you like the most? Why?


Ans: I like the 18th stanza most, because the heart is the most important of all the organs. It helps
people how to love among themselves. Love wins over everyone’s heart.
Poem Chapter 3 A Girl Called Golden
Understand the Poem:

I. Working in pairs/groups, Ans the following questions:

Q1. Which of the following descriptions best suits the poem?


a) Praising Betty Cuthbert
b) Criticizing Betty Cuthber
c) Questioning Betty Cuthbert.
Ans: c) Questioning Betty Cuthbert.
Q2. Look at the first stanza and complete the table:
Ans:
Her school
Betty Cuthbert
mates
a) She ran
a) were walking
b) she ran fast
b) they ran
(sprint)
c) they played.
c) She trained

Q3. Which line in the first stanza suggests that Betty actually enjoyed what she was
doing?
Ans: What was the secret that made it seem fun?
The above lines suggest that Betty actually enjoyed what she was doing.

Q4. There are questions in the first stanza which are Ansed in the second stanza again as
questions.

Relate them with the help of your partner.


eg: Why did you run when your school mates were working? Was it the feel of
fresh air and sun shine?

Ans:
Why did you sprint if they started to run?
Was it the stir of the breeze in your hair?
Why did you train while others were playing?
What made the coach recognize you were special.
What was the secret, it was the courage?

Q5. What made the coach recognize that Betty was special?
a) She was a brave and fast runner. ✓
b) She was determined and hard-working. ✓
c) She gave him advice about running.

d) She was prepared to accept his advice. ✓ (Tick the right choices)
Anss: a, b, d.

Q6. Which lines in the third stanza suggest that it is not easy to become a winner?
Ans: ‘Showing your will
When the muscles were aching”.
“Long spells of effort”
“much to be learned”
“Heeding the words that some others rejected.”
“Winningcould only be earned”.
All the above suggest that it is not easy to become a winner.

Q7. Betty was very young when she won gold medals at the Olympics. Pick out the
word that suggests this.
Ans: “Still in your teens”, suggests that Betty was just a teenager when she won all those
Gold medals.

Q8. Do you think the title ‘A Girl called Golden’ is appropriate? Give reasons.
Ans: It is an appropriate title. Betty achieved her success after a lot of training,
perseverance, and hard work. Just how from an ore gold is smelted and extracted to
shine. brightly, she also turned out into a star per-former gathering those gold medals
after putting in all the hard work. It is an apt title.
Poem Chapter 4 The Wonderful Words
Before You Read

Q1. Look at the words and phrases in the box and mine them.
astonished, thanking someone, requesting for help, being happy, feel nervous,
apologizing to someone, helping a blind person cross the road.

Ans: mime them – left for students efforts.


Q2. Suppose you have been to a strange place where people use a language which is
different from yours/new to you. How will you communicate with them in that
situation? Discuss with your friends.
Ans: When we are in a strange place. Our body language comes to our help. We
have to mime them and express what we feel or what we do, some situations require
body gestures some times our actions reflect our inner strengths and our own
personality. Sometimes we have to use signs and smybols with all these things we
communicate.

Understand the Poem:

I. Ans the following questions and discuss the responses with your partner.

Q1. What does the poet ask us not to let die?


Ans: The poet asks us not to let die the thought.
Q2. “English is a game to play”. How does the poet Justify it?
Ans: English plays an important role in communicating with any people throughout
the world. Through it the world wide knowledge can be gained. It is a wonderful
game in matching the words to the brightest thoughts in our head. So that they come
out and true. They brush our wrong ideas and feed our thoughts to become the
loveliest things.
Q3. The poet speaks about matching words. What should we match the words with?
Ans: We should match the words to brightest thoughts in our head.
Q4. What has never been said yet, according to the poet?
Ans: According to the poet the idea the words are the food and dress of thought
which give it its body and swing, has never been said yet.
Q5. Read lines 11 and 12 in the poem: ‘Words are the food and dress of thought
They give it its body and swing’ .What do you understand by these lines?
Ans: We understand by these lines that words are the food and dress of thought
because they make thought alive and make a shape of it is a body to spread from
place to place.
Q6. What does everyone try to hear and see a fresh?

1/4
Ans: Everyone tries to hear some fresh words (new words) which make thought
alive and see beautiful thing through it.
Q7. The poet mention ‘prison’ in line 16. What according to her is imprisoned?
Ans: According to her thought is imprisoned, that means a thought which is behind
our sight can be freed or brought to our mind by the words only.

Read and Appreciate:

Q1. Which line/lines of the poem strike you the most? For example, in line one the
poet says ‘Never let a thought shrivel and die’. This is a thought-provoking line. Can
you think of some other line/lines which are highly thought-provoking? Discuss in a
small group and share your responses.
Ans: “Words are the food and dress of thought. They give it its body and swing”, I
think this line is highly thought provoking. This line is in metaphorical meaning and
personified. Words give the life to our thoughts and move our hearts.
Q2. A great Indian poet says, “Words alone are good.” can you relate the meaning of
the statement with the theme of the poem you have studied?

Ans: “Words alone are good’” The meaning of this statement can be related to them
of the poem. ‘The wonderful words”. The words alone can make our thoughts alive
and charming. We can match the words to the brightest thought in our head. So that
they come out clear and true they come out clear and true with flying colour.
The words also feed for many loveliest things, words are the food and dress of
thought.
They make it alive and lovely. The words can free a thought from prison behind our
eyes. They make our minds grasp them as splendid and wonderful surprise. In this
way words alone are good to do these things.

Q3. Our philosophy advocates the oness-unanimity of Kaya (work), Wacha (words)
and Manasa (thought). How far does this poem support this philosophy?
Ans: The poem “The Wonderful words”, we see how the words (Wacha) play an
important role in making thought (Manasa) alive and brightful. If the thought is true
to words, we can play (work) handsomely in our life. Words are the food and dress.
This food makes the mind (thought) healthy and sound. The healthy thought or mind
resides in sound body. That sound mind or thought makes the body render useful
work to society. Thus the poem somewhat supports thus philosophy of Kayo,
Wacha, and Manasa.

2/4
Poem Chapter 5 Justice
Before you Read

Make a list of things and obligations that cannot be bought with money.
Ans:

Kindness, help, donation, water, air all human values.

Understand the poem

What is the poet trying to tell us? Read the following and find out the ideas of the
poet.
Work in groups.

Q1.

When is justice reduced to trade?

Ans:

Justice is reduced to trade when some people it exploit her for their gain. Justice has
become a commodity for sale now.

Q2. What is the poet’s concern about justice expressed in the line “A distressing gain
through loss?
Ans: Though some people gain justice by bribing and made a great loss tp it has
survived the test of time only because of its inherent strength.
Q3. What kind of a right is justice?
Ans: The kind of right justice is which has a heart of truth and struggle nature for the
cause of the right and welfare of the people who are seeking the right justice.
Q4. What kind of justice is dead, according to the poet?
Ans: Justice with no heart for truth and justice with no dash for the right cause is
justice dead. Truth and right cause should always win. Otherwise, they are dead.
Q5. How does the poet describe Justice?
Ans: Justice is a great quality of life value. But unfortunately in the present days
justice has become a commodity of sale for some people. Though there are immortal
attacks on justice, it was survived the test of time only because of its inherent
strength. She is cool like ice and like a rock. Some people bribe and influence her.
This hardship makes her no more justice. She is chained with bribe and greed. She is
pulled out as fish out of water. Due to some people’s bribery she never reaches self
by herself. Today Justice is dead, because she has no heart of truth. She does not
struggle for the right cause. Thus the poet describes justice.

1/4
Q6. What present status of Justice worries the poet?
Ans: At present status, justice has become a commodity of sale for some people. She
is shackled to greed and bribe. She is pulled out from popular moods. She has
become dead, as she has no heart for truth and no reaction of the struggle for the
right cause.
This present status of justice worries the poet.

Read and Appreciate:

Q1. The poet compares Justice to gold strains, ice, and rock. Why?
Ans: In the present days. Justice has become a commodity for sale. Though there
informal attacks on justice, it has existed because of her inherent strength. Though
she has been kept in the dark hall of race for survival, like gold strains in mud to be
exploited. She stands like still rock, which cannot be displaced and she looks like as
cool as ice. There is no easy road (way) to influences her or attracts her, soul.
Q2. The poet says,“No easy road to charm her soul while hardships makes her no
more Justice.” Do you find his opinion about justice contrasting? If so, why? If not
why? Discuss in groups.
Ans: Though they are immoral attacks on justice, she has exited because of its
inherent strength. She is still like rock. She is cool like ice. Due to her such a
strength no one can be able to find a way to attract her soul. No way is there to
influence here.

2/4
Poem Chapter 6 Nobleness Enkindleth Nobleness
Before you read

Question. The following are a few words related to being kind or sympathetic to
somebody. Find the meaning of these words from a dictionary.
Ans: Pity = feel for
console = grieve
amnesty = forgiveness
mercy = kindness
parden = excuse
solace = give comfort,
forgive = excuse
grant = sanction
compassion = pity
lament = sarrow
retrieve = give relief
asylum = institution.

I. Understand the poem.

Q1. Who came to Yussoufs tent one night?


Ans: A stranger came to Yussoufs tent.
Q2. What did he say?
Ans: He said to him that he was an outcast and was chased by enemies. He requested
him to provide him shelter.
Q3. Did he go to the tent for food and shelter?
Ans: Yes, he had gone to the tent for food and shelter.
Q4. Was Yussouf called “The Good”?
Ans: Yes, Yussouf was called ‘The Good’ by all the tribes.
Q5. Was Yussouf kind to the stranger?
Ans:Yes. He was very Jcind to the stranger.
Q6. Did Yussouf believe in God?
Ans: He believed in God.
Q7. What did Yussouf say waking up the stranger?
Ans: Waking up the stranger Yussouf said “Here is some Gold, my swiftest horse is
saddled for thy flight, depart before the prying day grow bold”.
Q8. What made the stranger’s face look grand?
Ans: The kindness shown by Yussouf (the inward light) made the stranger’s face
grand.
Q9.Who killed Yussouf s son?
Ans: The stranger by name Ibrahim?

1/5
Q10. Did Yussouf get angry?
Ans: No. He was not angry with the stranger.
Q11.What did Yussouf say to Ibrahim?
Ans: Yussouf said to Ibrahim “Take thrice the gold, for with thee into the desert,
never to return, My one black thought shall ride away from me”.
Q12. Who did Yussouf yearn for day and night?
Ans: He longed for God and Nobleness. Earlier the thought of revenge had burnt in
his heart day and night.
II. Read and appreciate it.
Q1.
How has the poet described the stranger?
Ans:
The poet has described the stranger as an outcast. He was followed by his enemies.
When Yussouf gave him what he wanted, the stranger was overwhelmed by the
kindness and confessed that he killed his son. In spite of this, Yussouf helped him to
flee.

Q2. Pick out the lines which show Yussouf s respect for God.
Ans: “It is God’s: come in, and be at peace our tents. His glorious roof of night and
day Balance and just are all of God’, decrees.”
Q3. Explain: “As one lamp lights another, nor grows less, So nobleness enkindleth
nobleness.”
Ans: Yussouf offers his home to a complete stranger. He also offers the stranger a
horse and some gold. The stranger is overwhelmed by this kindness and admits that
he had killed Yussouf’s son. Yussouf’s kindness changed Ibrahim into a kind man.
The statement (maxim) “As one lamp lights another, nor grows less, So nobleness
enkindleth nobleness” is acceptable throughout the ages.
Q4. Which line gives the idea that God is impartial?
Ans: “Balanced and just are all of God’s decree’s is the line.
Q5. What message does the poet give us through this poem?
Ans: The qualities of kindness and generosity in one, lead to happiness in life.
Kindness and generosity clienge even the cruellest one into a noble and kind-hearted
man. This is the message the poet gives us through this poem.
Q6.Which line do you like the most, and why?
Ans: “As one lamp lights another, nor grows less. So nobleness enkindleth
nobleness” We like the above lines because kindness is like a lamp which gives light
and removes the ignorance from the mind of store hearted person. The light dispels
the darkness.
III. Complete the summary of the poem by filling the blanks. Choose the words from
those given in brackets.

2/5
On a pleasant and quiet night, a desperate stranger goes to the tent of Yussouf. He
begs shelter to protect him from the enemies who were after him Yussouf readily
grates what he wants. He entertains the guest that night and before the sun rises, he
wakes him up and tells him to flee with his swiftest horse and some gold. The
guest’s heart moves and makes him confess that he had killed Yussoufs, son. But to
his surprise, Yussouf gives him thrice the gold and tells him to go away before the
enemy catches him.

(confess, gold, Yussouf, stranger, horse, entertains, enemies, catches, shelter)

3/5
Poem Chapter 7 The Song of Freedom
Before you read:

Q1.

Look at the picture below. What do they suggest? Share your responses in groups or
pairs.

Ans:

The picture of British Officers punishing the people. They are beating the people
who fight for freedom.

The other picture is joyout people are free. They are enjoying full freedom.

Q2.

Read the following poem. What is its theme? What message does it convey? As you
read and reread you will draw some meanings from it. Try to share your thoughts
and feelings with others in your group.

Ans:

What is its there?

The poem is about the inspiration to fight for freedom. It is about spreading the
message of peace and harmony. People should have universal concept. Live and Let
others live. The pair and agony should disapear. The poem expresses the Indian
glory, culture and heritage the people are the flowers of India and blooming all the
way spreading our glorious tradition and culture across the globe.
Understand the poem:

1/4
Q1.

Fill in the blanks with the words given in brackets to make it more meaningful:

Ans:

In this poem, the poet celebrates the freedom of our nation. It is celebrated with
songs and dance Indians fought for the freedom unitedly leaving no chance to
anyone. We are free from the tricks any trickster could play to divide us.

(No chance, freedom, trickster, dance)

Q2.

This poem celebrates India’s freedom from the British rule:

a) Quote the lines that refer to freedom.

b) What, according to the poet, is freedom?

c) How does he want to celebrate it?

Anss:

a) This is the hour of song and dance, for blissful freedom.

b) It is our universal speech.

c) He wants to blow the conch of victory and publish the truth to all. He wants to
celebratewith song and dance.

Q3.

What does the poet mean by ‘the universal speech’ and ‘experienced grace’?

Ans:

People should unite and only speak about our freedom. We should all be equal so
that there is no chance for any animosity.

Q4.

2/4
This poem is not just a description of free India. It is also a description of a glorious
India. Do you agree with the statement? If so which are the undesirable elements
that the poet desires to free ourselves from?

Ans:

The poem is certainly about glorious India. The poet wants to see caste free India.
We should put an end to subservience. We should go for equality. We should be
away from lie and deceit.

Q5.

What difference do you see between ‘the India’ visualised by the poet and the
present one?
Ans: We notice a lot of changes. The ideals are thrown out there is unrest and
animosity. People have no peace of mind. In spite of this, we notice something good
going on in some book and corner of the country. We should be upheld and practice
the ideals of the great leaders.
Read and appreciate.
Q1. What images or pictures can you visualise when you read the following lines?
You can draw or mime or dramatize the action suggested in these lines.
a) This is the hour of song and dance.
b) We’ll blow the conch of victory.
c) Now lie and deceit are dead.
d) Honour to the ploughman and the workers.
Anss:
a) picture of a dance.
b) We can go for mime.
c) We can dramatic it.
d) We can show this with Qu……….

Q2. Look at stanza two. Which words are repeated? What effect does this repetition
have on the reader?
Ans:
The words ‘gone’ is repeated. It is used for emphasis

3/4
Poem Chapter 8 It Never Comes Again
Read the following passage and Ans the questions that follow:

Four friends – Raju, Akbar, John, and Mohan – are looking sad. Each one of them
has lost something. Raju lost his cricket bat which he was very fond of. Akbar had a
very good storybook and he lost it when, by mistake, it fell into a pond. John lost his
collection of rare stamps which he had collected over’ a few years. Mohan lost his
mother, who died of a massive heart attack.

Q1. Whose loss, do you think, is the greatest?


Ans: Mohan’s loss is the greatest.

Q2. Why do you think the loss of other things is not that important?
Ans: Because those things lost by Raju, Akbar, and John can be brought back.
Cricket bat, storybook and collection of rare stamps can be brought again but a
mother cannot be brought back. She can’t be replaced.

Q3. Which of the losses can be compensated and which cannot be?
Ans: Raju’s cricket bat, Akbar’s storybook and John’s collection of rare stamps can
be compensated. But the death of Mohan’s mother cannot be compensated.

Understand the poem:

The poem has a wonderful message. Read it again and discuss your views on the
following questions with your partners.

Q1. What happens when youth departs?


Ans: We lose the spirit of life when youth departs.

Q2. How does a person feel when he is youthful?


Ans: A person feels that he is stronger and better during his youthful days. He feels
that something sweet followed youth, with flying feet.

Q3. The poet says, “We sigh in vain” Why?


Ans: Youth is the best period of human life. It is the sweetest and beautiful phase of
life. It fills a person with dreams. One should make the best use of one’s youth
because when it is gone, much of one’s strength is gone. So the poet says, “We sigh
in vain”.

Q4. Where does a person look for youth, after it is gone?


Ans: A person beholds it everywhere on the earth and in the air.

1/4
Q5. Why does the poet compare losses and gains with youth?
Ans: If we lost something like money, gold or any asset in our life, we can gain it
later by putting in efforts. If we fail in any field we can succeed later. But if youthful
days are gone, we cannot regain it, So we should make the best use of our youthful
days. So poet compares the losses and gains with youth.

Q6. What is the message of the poem?


Ans: Youth is the best period of human life. One should make the best use of one’s
youth.

A) Read and Appreciate:

Q1. Read the following lines that appear in the second stanza of the poem.“Still, we
feel that something sweet Followed youth, with flying feet, and will never come
again”. The poet describes the youth as ‘something sweet’’- Do you agree with him?
Why? Discuss in groups.
Ans: We agree with the poet. The period of youth is sweet and we plunge ourselves I
dream but it goes suddenly with flying feet and will never come again. We gain
from it and we lose when it is gone because this valuable period can bring both. So
we say that there are gains for all our losses.

Q2. The poet says, ‘There are gains for our losses” – Do you agree with this? Give
reasons.
Ans: We gain from it and we lose when it is gone because this valuable period can
bring both. So we say that there are gains for all our losses.

Q3. Which line in the poem do you like the most? Why? Tell your friends.
Ans: I like these lines. “Still we feel that something sweet, Followed youth, with
flying feet, And will never come again” Though we passed youth. We still
remember, feel and dream those sweetest days. It gives some spice to our life. But
we can not regain youth. So we must make use of youth in best possible ways.

Q4. Can you think of some proverbs/ quotations related to the theme of the poem?
Ans: Time and tide wait for none/ Youth once lost is lost forever/ Beauty should
perish and die.

B) Figures of Speech:
Q1. Metaphor
Look at the following line taken from the poem.”But when you, the dream,
depart…”

2/4
The poet in this line brings about an indirect comparison between the ‘youth’ and
dream’. The comparison is implied. It is a Metaphor.

Metaphor is a figure of speech in which two different objects having at least one
thing in common are compared. But the comparison is indirect or implied. eg.
Tippu Sultan was the tiger of Mysore.

Q2.

Personification

Read the following line.

“It takes something from our hearts, and it never comes again.”

In this line, the poet has attributed the qualities of living beings to an abstract notion
(youth). ‘It’(youth) is personified. It is Personification.

Personification is a figure of speech in which a non-living object or an abstract


notion is treated as having life.

Pick out other examples of personification that appear in the poem.

Collect some examples of metaphor and personification. Take the help of your
teacher, if necessary.

C) Rhyming Words:

1. Pain – reign

2. Depart – Heart

3. Sweet – feet.

3/4
Supplementary Chapter 1 Aruna Asaf Ali
I. Ans the following in two or three sentences each:

Q1.

What kind of atmosphere existed in the country when Arun entered politics?

Ans:

Aruna entered politics at a time when the freedom struggle was raging and the youth
were laying down their lives for the ‘ country’s independence.

Q2.

Why has she termed a non-conformist?

Ans:

Born into an orthodox Hindu Bengali family in 1909 at Kalka in Haryana, Aruna
broke conventions at the age of 19, to marry Asaf Ali, a prominent figure in the
freedom struggle and twenty years her senior. So she was termed a non-conformist.

Q3.

What was the impact of Aruna’s public address during the Salt Satyagraha?

Ans:

Aruna was prosecuted in Delhi when she addressed a public meeting and led
processions during the Salt Satyagraha. She was sentenced to one year
imprisonment, when she refused to furnish security for good behaviour. A few
months later, when most of the political prisoners were being released, she was not
released until a public agitation was launched in her support.

Q4.

Why had the Committee planned to hoist the tricolor? What had led to Gandhi’s
arrest before the hoisting of the flag?

Ans:

Quit India resolution was passed on 8th August 1942. To celebrate this, the
committee had planned to hoist the tricolor at Gowalia Tank Maidan. The British got

1/4
wind of the plan and arrested the top leaders including Gandhiji a few hours before
the event.

Q5.

“There’s no arrest warrant for you. Madam.” Who else was the warrant given to?
What did
Arun persuade the British sergeant to do?

Ans:

The arrest warrant was given to Asaf Saheb. Aruna persuaded the British sergeant
who had come to a taxi with a couple of policemen to let her accompany them to the
railway station to see of her husband.
II. Ans the following in four-five sentences each:

Q1.

Describe the scene at Victoria Terminus in the early hours of August 9, 1942, as
witnessed by Aruna Asaf Ali. ”

Ans:

Dawn was about to break and there was a cordon around Victoria terminus to keep
crowds at bay. As she walked along the platform, she sawMaulanaAzad sitting at a
window in a Compartment of the special train and she stopped to talk to him. She
told him that she was going to unfurl the tricolour in his place at Gowalia Tank
Maidan. This was the scene at Victoria Terminus in the early hours of August 9,
1942.

Q2. Narrate an instance from the biography to justify the fact that the British were
extremely autocratic and ruthless?
Ans: In the absence of senior leaders like Maulana Azad, Aruna Asaf Ali decided to
unfurl the tricolour flag at Gowali Tank Maidan. But the meeting was declared
illegal under section 144. Abritish sergeant gave two minutes time for the crowd to
disperse. Aruna scrambled up to the dais, announceed to the people the arrest of the
leaders, and pulled the cord to hoist the national flag. Hardly had the flag been
unfurled, when the police lobbed tear gas shells into the crowd. Men and women ran
helter-skelter with tears streaming down their cheeks. This instance shows that the
British were extremely autocratic and ruthless.
Q3. Why was Aruna Asaf Ali considered the Grand Old Lady of the freedom
struggle?

2/4
Ans:
Aruna Asaf Ali was a fiery leader who plunged headlong into politics at a time when
the freedom struggle was raging and the youth were laying down their lives for the
country’s independence. So she was known as the “Grand old lady of the
independence movement.”

Q4. What was Arana’s advice to the freedom fighters?


Ans: In the 1994 issue of the magazine, Aruna advised freedom fighters not to allow
any academic arguments on questions like violence and non-violence to divert
attention from the stern realities of the day. “I want every student and youth to think,
and feel as soldiers of the nation that is to come.”
Q5. What was Gandhiji’s advice to Aruna? Why could she not abide by it?
Ans: British Government had announced a reward of ?. 5 000 for the capture of
Aruna Asaf Ali.
She had gone underground to avoid arrest and to continue her work. She became ill
also. On hearing about this, Gandhiji advised her to surrender. “I have sent you a
message that you must not die underground.

You are reduced to a skeleton. Do come out and surrender yourself and take the
price offered for your arrest. Reserve the prize money for the great Indian cause”.
This was the advice given by Gandhiji i to Aruna. She was a determined lady, and so
would not surrender meekly to the British. She would not abide by the advice of
Gandhiji i. She surrendered, only when the warrants for her arrest got cancelled.

Q6.
What were the awards given to Aruna? Why were they given?
Ans:
After India attained independence, Aruna Asaf Ali turned to social work and helped
to establish the National Federation of Indian women in 1954. In 1992, she was
awarded the Nehru Award for International understanding. The country honoured
her with its highest civilian award, the Bharat Ratna posthumously for her freedom
fighting and social services rendered to the nation.

3/4
Supplementary Chapter 2 Happy Cure
I. Ans the following questions in about two or three sentences each:

Q1.
“The king was foolish.” Do you agree with this statement? Justify your Ans by
quoting one incident from the text.
Ans:
Yes. I agree with this statement that the king was foolish. The King claimed that he
was at death’s door. But the truth of the matter was that he was suffering from
nothing to do. He was being bored to death. Of course, he would not admit this. He
groaned and moaned and complained of sharp stabs in every muscle and sticking
pains, in every bone in his body. Physicians and surgeons came from far and wide.
They looked down the king’s throat, they tapped his chest, and they felt his pulse.
But they could find nothing wrong. The King called them ‘dolts’ and asked to bring
ordinary doctors. So we can say that he was foolish.

Q2.
‘Physicians and surgeons are dolts’. Why did the king call them dolts?
Ans:
The king was suffering from having nothing to do. He was being bored to death. But
he was not ready to admit this. He groaned and moaned and complained that
something was wrong with his health. Physicians and surgeons checked him up. But
they could find nothing wrong. So, he called the physicians and surgeons dolts.

Q3.
What did the simple woman say to the king after she peered into his face?
Ans:
The simple old woman peered into the King’s face for, a long time. Then she said,
“your majesty, you are suffering from a rare and strange disease. So rare and
strange, that no name exists for it.

Q4.
‘You will be cured instantly’, said the simple old woman. What was the cure
suggested?
Ans:
When the King asked the old woman whether there was any cure for his disease, she
told him that he needed to sleep one night in the shirt of a happy man and he would
be cured instantly. Here ‘cure’ suggests a remedy and act of curing for the disease of
the king.

1/3
Q5. Why did the soldiers and courtiers, messengers and heralds have to travel far
and wide?

Ans:
The old woman suggested to the king that he needed to sleep one night in the shirt of
a happy man and he would be cured instantly. So, he summoned his soldiers and
courtiers, messengers and heralds and commanded them to bring him the shirt of a
happy man.
So, they had to travel far and wide in search of a happy man and bring his shirt.

Q6. ‘I sing from joy’, said the stranger. Why do you think the stranger sang from
joy?
Ans: ‘I sing from joy’, said the stranger. “I love my fellow man, I own but little and
want less. I am a happy man and I sing.”
Q7. Why did the king hang his head in shame? What did he resolve afterward?
Ans: A little stable boy came to the king and told that he had found a happy man. He
told the king that “the cure was right here all the time-right at hand-right on the
Palace grounds”. He had found a happy man who loved his fellow-men, owned but
little and wanted less, but who didn’t possess a shirt. Realizing his stupidity, the
king hung his head in shame.
He resolved to be a good king and henceforth, to help his people, to rule wisely and
well.
He never fancied himself ill again for he became too busy for such a folly.

Q8. Do you think the little of the story is appropriate? Give reasons.
Ans: The title of the story ‘The happy cure’ is appropriate. The king appeared
foolish in the beginning. At the end he realized his folly. He never fancied himself
ill again. He resolved himself to be a good king and ruled wisely. His fancied
disease was cured in a simple way from the example of a happy man. So the title is
suitable.
Q9. “People who have nothing to do are bored to death.” Explain this statement.
Ans: Man’s mind never keeps idle. Something will be running in his mind
continuously. These thoughts must be put into action by man. He is supposed to be a
very busy man. When so many works is waiting around him to bp done, he must do
it. Being laze if he does not do it, he will imagine the unwanted and uncurable idea.
One such thing is the imagination of the king that he is ill.
Q10.
Suggest another title to the story.
Ans:
“A good realization.”

2/3
Supplementary Chapter 3 Ranji’s Wonderful Bat
I. Ans the following questions in one or two sentences each:

Q1.Who was the youngest member of the team?


Ans:Ranji was the youngest member of the team, only eleven but strong and bold.

Q2. What did Mr. Kumar give Ranji?


Ans:
Mr. Kumar gave Ranji an old bat of his, by which he scored a century.

Q3. How many runs did Ranji score in the first match?
Ans: Ranji scored no runs in the first match.

Q4. Who was the captain of Ranji’s team?


Ans: Suraj was the Captain of the Ranji team.

Q5. Why did Ranji buy two laddoos?


Ans: Ranji scored fifty-eight runs in a cricket match with the old lucky bat. Pleased
by this, he bought two laddoos for Koki who bowled well during his practice.

Q6. Why was everyone pleased with Ranji after the second match?
Ans: Ranji scored forty runs in the second match. In the next match, he scored forty-
five runs. So everyone was pleased with Ranji after the second match.

Q7. How did Ranji lose the bat?


Ans: one evening, after a game on the maidan, Ranji decided to catch a bus home.
He left the bat in the bus, while getting down from the bus he forgot to took it and
lost it forever.

Q8. What did Ranji do after the last match of the season?
Ans: After the last match of the season, Ranji bought a dozen laddoos on his way
home, six for Koki and six for Mr.Kumar.

II. Ans the following questions in three or four sentences each:

Q1. Why was Ranji upset after the game?


Ans: Ranji could not score a single run in the first match. Suraj, the Captain of the
school team encouraged him to play well in the next match. He also told Ranji to do-
better next time or he may lose his place in the side. Ranji had tried hard and

3/3
practiced regularly, but when an important game came along, he failed to make a big
score. So he was very upset after the game.
Q2. How did Mr. Kumar help Ranji?
Ans:
Kumar lent one of his old bats to Ranji. He told Ranji that it was his luckiest bat. He
had made a century with that bat. He encouraged and filled confidence in Ranji. In
this way, Kumar helped Ranji.

Q3.
Ranji scored many runs with the new bat given by Kumar. What may be the reason?
Ans:
Ranji got encouragement from Kumar. He practiced well with the new bat. He
played with courage and confidence. It was the reason that he scored many runs with
the new bat given by Kumar.

Q4.
How did Mr. Kumar console Ranji when he lost the bat?
Ans:
Mr. Kumar said, “A bat has magic only when the batsman has magic! What you
needed was confidence, not a bat. Any by believing the bat was the luck you got
your confidence back.”

Q5.
What is the good quality you appreciate in Mr. Kumar?
Ans:
Kumar is not business-minded. He lent a bat to Kumar instead of selling a new bat.
His encouragement and filling confidence in Ranji are the most appreciated
qualities. He had patience. He consoled and encouraged Ranji to take heart when he
had lost the bat.
Q6.
If you were Mr. Kumar, how would you help the boy?
Ans:
I would also encourage him and fill him with confidence and correct his technique. I
would help him by bowling to him in practice.

Q7.
What do we learn from the story?
Ans:
Failure is the stepping stone for success. We should not lose courage and
confidence.
Then we will succeed in our life.

4/3
Supplementary Chapter 4 Monday Morning
I. Ans the following questions in one or two sentences each:

Q1.

How did Tom feel to Monday Morning?

Ans:

Tom felt miserable on Monday morning as it always found him so, because it started
another week’s slow “suffering in school”.

Q2.

Why did he want to he sick?

Ans:

Tom wanted to be sick to stay home from school.

Q3.

What made Tom think of his toe?

Ans:

Tom remembered the doctor’s telling about a certain thing that laid up a patient for
two or three weeks and threatened to make him lose a finger. This made Tom think
of his toe.

Q4.

Why did he start groaning?

Ans:

He started groaning with considerable spirit so that his younger brother Sid would
take the news to his aunt.

Q5.

What did he want Sid to do?

5/3
Ans:

He wanted Sid to his aunt about his ailment.

Q6.

Was there anything really wrong with his toe?


Ans:

Nothing was wrong with Tom’s toe.

Q7.

Did Aunt Polly believe that Tom was really dying?

Ans:

Aunt Polly did not believe that Tom was really dying.
Q8.
What did Aunt Polly to when Tom said his toe was mortified?

Ans:

When Tom said that his toe was mortified, aunt Polly sank down into a chair and
laughed a little, then cried a little.

Q9.

What did he complain of next?

Ans:

Next, he complained of tooth-ache.

Q10.

Did Tom’s plain finally succeed?

Ans:

Tom’s plans did not succeed finally.

II. Ans the following questions in two or three sentences each:

6/3
Q1.

What did Tom begin to investigate? Why?

Ans:

Tom began to investigate the ailments in his body. He detected some slight pain in
the stomach, tooth aching, pain of sore toe. Because he wanted to stay at home, not
going to school.

Q2.

Why did Tom try not to complain about his loose tooth?

Ans:

Tom kept his complaint about his loose tooth as a reserve for the present.

Q3.

What happened when tom thought that he had stomach pain?

Ans:

When Tom thought that he had stomach pain, he had little success. The pain soon
grew feeble and died wholly away.

Q4.

How did Aunt Polly pull out Tom’s tooth?

Ans:

Aunt Polly tied one end of the silk thread fast to Tom’s tooth with a loop and tied
the other to the bedpost. Then she seized the pan of burning coals and suddenly
thrust it almost into Tom’s face. He jerked back and the tooth hung dangling by the
bedpost. Like this, she pulled out Tom’s tooth.

7/3
KSEEB Class 9 English Comprehension
Read the following passage and Ans the questions that follow:

Patriotism is an old concept, perhaps as old as the earliest human civilization. But all
through the history of mankind, it has been narrowly understood. Today people have
begun to realize that patriotism is an essential part of human instinct.

Patriotism has its negative side particularly when it exceeds its proper boundaries.
People who think their own country to be the best and are blind to its weaknesses are
not patriots at all.

We are members of a large human family and so cannot neglect our duties and
responsibilities towards it. Our love for the country should be conditioned by respect
for the whole community. Narrow prejudice can do nothing except to bring
misfortune.

By trying to overlook others’ interest in the modem world, we harm our own.
Patriotism should be tempered with reason so that it may not be evil.

Q1.

What is the belief of people today regarding patriotism?

Ans:

Today people believe that patriotism is an essential part of human instinct.

Q2.

Which type of people can be categorized as patriots?

Ans:

People whose love for their country is conditioned by respect for the entire
community can be categorized as patriots.

Q3.

When does patriotism become an evil?

Ans:

Patriotism becomes an evil when it is not tempered with reason.

1/5
Q4.

Who cannot be considered as patriots?

Ans:

People who think their own country to be the best and are blind to its weaknesses
cannot be considered patriots.

Q5.

How do we harm our own interests?

Ans:

We harm our own interests by overlooking other’s interest.


Read the following passage and Ans the questions that follow:

Our ancestors had great difficulty in getting books. Now, our difficulty is, what to
read.
There are books and books
but our hours of reading are very few. Therefore,
choice becomes essential. We should be very careful about what we read. There
are books which poison our lives by suggesting evil. We should keep them at
arm’s length.

We should read only those books which have stood the test of time. Such books are
our great classics like the ‘Ramayana’ and the ‘Gita’. They contain the wisdom of
our sages and saints. They have appealed to mankind generation after generation.

Reading of such books has ennobling influence on our mind and character. It gives
us spiritual enjoyment. These books give us instructions along with entertainment.
They represent our ancient culture. They set before us high ideals to follow.

Q1:

Why should we be selective while choosing the books that we want to read?

Ans:

We should be selective while choosing the books that we want to read because there
are a great number of books available to us.

Q2.

2/5
What kind of books should we avoid?

Ans:

We should avoid such kind of books that poison our lives by suggesting evil.

Q3.

What are the books that have stood the test of time called?

Ans:

The books that have stood the test of time are called classics.

Q4.

What are the special qualities of classics?

Ans:

Reading of classics has ennobling influence on our mind and character; they give us
spiritual enjoyment besides being a source of entertainment.

Q5.

What is the dilemma that we face today?

Ans:

There are books and books but our hours of reading are few. So we face the dilemma
of what to read.

Read the following passage and Ans the questions that follow:
Garbage is a great environmental hazard. It comes from various sources – used
paper, tiffin packings, plastic bags, ice-cream wrappers, bottle caps, fallen leaves
from trees and many more. Garbage makes the premises ugly, unkempt and breeds
diseases.

A lot of thrash that is thrown away contains material that can be recycled and reused
such as paper, metals and glass which can be sent to the nearest recycling centre or
disposed off to the junk dealer. It also contains organic matter such as leaves which
can enrich soil fertility. A compost pit can be made at a convenient location where
the refuse can be placed with layers of soil and an occasional sprinkling of water.

3/5
This would help decomposition to make valuable fertiliser. This would also prevent
pollution that is usually caused by burning such organic waste.

Q1.

What are the sources of garbage?

Ans:

Garbage originates from used paper, tiffin packings, plastic bags, ice-cream
wrappers, bottle caps, fallen leaves from trees, etc.

Q2.

How can garbage create havoc to mankind?

Ans:

Garbage can create havoc to mankind by breeding diseases.

Q3.

What happens to the disposed off material at the recycling centres?

Ans:

At the recycling centers, waste is recycled for reuse.

Q4.

How are fallen leaves from trees useful?

Ans:

Fallen leaves from trees enrich soil fertility.

Q5.

Mention two benefits of a compost pit.

Ans:

Two benefits of a compost pit are:

1. it helps in the decomposition of refuse to make fertilizer, and

4/5
2. it does not cause pollution.

Read the following passage and Ans the questions that follow:

Food can maintain and save life. It can destroy life as well. Proper food serves as
medicine, improper food works as poison. A little care about the quality and
quantity of food will keep us healthy and happy. If we go about eating all sorts of
things, we shall fall sick.
We take pride in calling ourselves civilized. Being sensible means to know the
difference between good and bad, right and wrong. It will not do to become slaves to
our tongue or taste. Even cattle, birds and beasts eat only what is best for their body.
We mostly eat processed food and refined sugar. We pay heavily for junk food, for
Chinese dishes or deep fried snacks. As a result we catch diseases. We have drifted
away from mother nature. We laugh at the rules of hygiene, healthy diet and the
advice of elders. This has given rise to diabetes.

We offer chocolates, cakes and ice creams too often to our children. We also attend
parties or dine out every day. This way we invite obesity and diabetes.

Q1.

What are the functions of food?

Ans:

Food maintains and saves life. It serves as medicine and keeps us healthy and happy.

Q2.

What is meant by ‘improper food’?

Ans:

Food that is unhygienic and has harmful effect on the body is considered improper
food.

Q3.

What does ‘being sensible’ imply?

Ans:

Being sensible means – to know the difference between good and bad, between what
is right and what is wrong.

5/5
Q4.

Explain: We have drifted away from nature.

Ans:

Today we mostly eat processed food, refined sugar, junk food and deep fried snacks.
Hence we have drifted away from nature and natural food.

Q5.

How do modem lifestyle and food habits affect us?

Ans:

We don’t follow the rules of hygiene and healthy diet. As a result we invite obesity
and diseases such as diabetes.

Read the following passage and Ans the questions that follow:

The cinema is the cheapest source of entertainment today. Millions of people see
movies and enjoy them. It is a good pastime in all the places – big or small. The
cinema industry has made rapid progress- after independence. In the beginning,
there were silent, and black ‘ and white movies. Now we are dazzled by the colors in
every movie.
Big posters are seen on the walls of cities and towns for advertisement. They also
announce the coming movies. There is always a rush before the booking windows.
So the tickets are often sold in the black market or at a premium. On the one hand
the cinema is a source of entertainment. On the other it is also a source of
knowledge and information.
Films satisfy all the sections of people and their different tastes.

There are religious movies and historical movies. They recreate the past, the old
culture and life style. Social films spread awareness about social evils such as
dowry, casteism and communal feelings. Some films expose the corruption in high
places.

Q1.

Why is cinema so much popular?

Ans:

Cinema is so much popular today because it is the cheapest source of entertainment.

6/5
Q2.

How can you say that the cinema industry has made rapid progress after
independence?

Ans:

In the beginning there were silent, and black and white movies. Now we are dazzled
by the colours in every movie.

Q3.

Why are tickets often sold in the black market?

Ans:

Tickets are often sold in the black market because there is always a huge rush before
the ticketing counters.

Q4.

Mention two advantages of cinema.

Ans:

Cinema is (a) a source of entertainment, and (b) a source of knowledge and


information.

Q5.

What is the main purpose of making social films?

Anss:

The main purpose of making social films is to spread awareness about social evils
like dowry, casteism and communalism.

7/5
KSEEB Class 9 English Essay Writing
Environmental pollution.

Our environment is a precious gift of nature. It consists of the air we breathe, the
water which we drink, the earth on which we live. Environmental pollution is the
unfavourable alteration of our surroundings, wholly or largely as a by-product of
man’s actions, through direct or indirect effects of changes in energy patterns,
radiation levels, chemical and physical constitution.

Pollution can occur in water, soil or air when substances released into them are
beyond their capacity of assimilation. Water is required in large quantities for
industrial purposes while the waste is later dumped in rivers or into the sea.
Community wastes such as sewage and garbage from urban settlements are
discharged into watercourses.

Water that flows on the surface of cultivated fields where fertilisers, pesticides,
insecticides and other agrochemicals are used, contributes much to the pollution of
water.

The pollution of air is largely due to the discharge of wastes in the form of smoke
from industry, power plants, automobiles and houses; and also due to burning of
fossil fuels. Soil pollution inevitably follows the pollution of air and water.

Besides, the solid residuals from industries, commercial concerns and households
contribute to it. Deforestation at an unprecedented scale is causing soil erosion,
floods, droughts and siltation. In addition to the above there is the problem of noise
pollution.

Noise is unwanted sound that is usually unpleasant. Noise pollution is caused by


industries, automobiles, explosions, and public address systems. Fall out from
nuclear explosions and emissions from industrial use of nuclear energy cause
radioactive pollution. In most of the cases pollution is caused by careless and non-
judicious human activities, without caring for their harmful effects on nature.

Television.

The television is one of the recent wonders of science. People can watch television
not only in cities but also in villages for this medium has begun to spread even to the
remote parts of the countries. The day is not far off when the television will be as
common as the radio or the cinema. The use of television as an effective
communication medium cannot be ignored. Television gives us information faster
than the newspapers. It can bring us reports of events even as they are happening.

1/6
Television can also be used as a teaching medium. The educational programmes
telecast via satellite and the adult educational programmes are examples. We also
see health and family welfare programmes and science features on television.
Some people call TV the “idiot box”. It is owing to the low standard of
entertainment that television offers us. Also, it may tend to make children TV
addicts at the expense of other activities. In countries where mass media are not
completely free, as in India, television can also become a tool for the ruling party.

The TV is such a powerful medium of propaganda that only very intelligent or


cautious watchers can resist being influenced by it. In short, we may say that
television is a very powerful means of communication whose benefits for the citizen
depend chiefly on the way it is used.

My favourite book.

I was rather young when I first laid my hands on R.K. Narayan’s ‘Swami and
Friends’. I had been addicted to comics like Amar Chitra Katha and would never
touch anything else. But, one day, when I was very bored and there was not a single
comic lying by, I reluctantly took up ‘Swami and Friends’. That is how I stepped
into the world of Malgudi.

Soon, I found that Swami was a child very like myself. Swami’s petty jealousies and
terrible agonies were my own. I suffered when his cruel master Ebenzes troubled
him and wept when he was badly treated by friends. I was elated when Swami
befriended Rajam and Mam, and finally, at Rajam’s departure, I could not hold
myself from sobbing out aloud.

I wonder now, as I did then, how R.K. Narayan can conjure up a child’s world so
easily as if he were himself no more than a child. No other writer, except perhaps
Mark Twain has such ability to enter into the recesses of a child’s mind. Even now,
whenever I wish to go back to my childhood again, all I have to do is take up
“Swami and Friends”.

Newspapers.

A cup of tea and the morning newspaper widely spread in the hands – this is how a
gentleman was described by a writer. This is today typical of many an urbanite. A
newspaper is a must, like a cup of tea, for modem citizens.

The newspaper fulfils a wide variety of roles in the modem community. It gives
information about the happenings within the country and abroad, comments on
political, economic and social developments and thus educates the reader. It helps
him in coming to his own conclusions and forming opinions.

2/6
It is the newspaper again, that gives information regarding jobs or workers available.
One can insert an advertisement in a local newspaper and choose his employees or
even employers. They also give information regarding the large number of laws and
rules made by the government from time to time. Ignorance is no excuse so far as
law is concemed.
Newspapers also advertise for brides and bridegrooms. The “matrimonial” column is
quite popular with eligible bachelors and spinsters and though the proverb is that
“Marriages are made in Heaven” some are actually made through newspapers. There
are other interesting columns such as Lost and Found, Machinery and equipment for
sale, accommodations wanted or available and what not.

It is again the newspaper that gives us information regarding weather, and forecast
about rainfall, which of course remains only a forecast. They also notify the radio
and television programmes of the day, the films running in the cinema houses of the
town and other entertainments available. For the traders, a newspaper is a must as it
gives information regarding the prices prevailing at the market centres.

On Sundays, the newspapers carry special feature articles on topical subjects. They
also review the latest books published in various fields. On the whole, newspapers
today occupy a position in the lives of the people, which nothing else did so far.
They are the source of all information one gets and they educate in the process. The
politician, industrialist, the businessman and the student or the housewife all should
read newspapers every day.

National Integration.

India is a melting pot of different cultures, castes and communities. On the one hand
if it gives us the pride of unity in diversity, on the other it also poses the problem of
small differences in practices and rituals leading to big differences and communal
discord. That is why, it is important for all of us to behave in such a way that none of
our acts go against national integration.

India has all along proclaimed to the whole world “Vasudeva Kutumbakam” which
means the whole world is one family. That is why, it doesn’t suit the spirit of India if
we fight in the name of caste and community. We should preserve our integration by
having the feeling of brotherhood. India is also known for its doctrine of non-
violence.

Let us purge our hearts of every instinct of violence so as to uphold the concept of
peace. Only when each Indian has the feeling of oneness and non-violence in his
heart, will our country be truly integrated. Towards this end, it is the youth of India
who have to strive hard. The future of India is truly in the hands of the youth.

3/6
Population Explosion.

The word ‘explosion’ in the term ‘population explosion’ rightly points out the
destructive edge of increased population. India has already crossed the one billion
mark and the population is increasing unabated.

Although positive references have been made to population by optimists, all of us


know that an overly populated nation is always on the brink of disaster. Where the
population goes out of control, the government is unable to provide even basic
necessities to its citizens. There is also the problem of unemployment. Family
planning programmes have not been highly successful because the uneducated lot is
unaware of the benefits of family planning.

Ironically, the poor and uneducated continue to have many children whereas the
middleclass and the upper-middle-class go in for family planning. This has tilted the
balance in such a way that soon the ratio between the haves and the have-nots will
be a dangerous one. The poor people will outnumber the rich and such a
development is not at all healthy.

That is why educating the masses is of paramount importance. Only through


education and awareness programmes can we make the lower classes realize that
there is no point in increasing the number of children. Thus, children will get the
chance to grow as healthy citizens and society too will progress without unrest and
dissatisfaction among its people.

India, which has made substantial programmes in almost every field, will have the
satisfaction of being progressive in the area of population too. Having said this
much, it is.necessary to acknowledge with joy that in certain areas where intensive
family planning work has been done, the birth rate has come down and this leaves us
with a ray of hope.

Radio.

Even a couple of decades ago, other than the newspaper, the only means of reaching
out to people was through the radio. It was a marvel that by possessing a small
rectangular box, people could get local, national and international news. It could also
entertain them with songs, stories and skits. It could intellectually stimulate them
with discussions and talks.

It is true that with the advent of television, radio has lost its prominence. It is an
understandable phenomenon as people generally go in for visual impact rather than
auditory. But the fact remains that despite the stiff competition, radio has retained its
importance. In fact unlike TV, radio improves our power of concentration and it is

4/6
free of the destructive edge. It is still very popular in the rural areas. Since it is
portable, it is possible to carry a battery-operated radio from one place to another.

Radio, as any other mass medium, focuses primarily on informing people of the
important events. Secondly, it educates masses and creates awareness. Finally, it
entertains. All the three roles are equally important and radio is undoubtedly a friend
of man.

Hobbies.

Hobbies are what people do to engage themselves during their leisure. They must be
encouraged because they provide a welcome diversion from routine work. Most
students have hobbies. Photography, stamp collection and gardening are some of the
most popular hobbies.
Unlike most hobbies which incur some expenditure, gardening is least expensive.
Moreover, it can be turned into a source of income. But it needs both land and water
and cannot be pursued in crowded areas of cities. It may start as a hobby with a child
and the child may become a good photographer when he grows up.

There are some hobbies which are not so common or inexpensive. In the west,
millionaires hunt for curious photos and paintings and stock them in their private
galleries. Some people take this to such an extent that they even arrange thefts to
procure paintings illegally.

This becomes a mania and not a hobby. Hobbies should never be allowed to become
manias. In people who are very prestige-conscious, hobbies are pursued not for
pleasure but for the social importance they get through them. This is a negative
aspect of hobbies.

We should be engaged in some hobby or other. Otherwise we would be in the danger


of losing ourselves solely in our work. Hobbies take our minds off our worries and
further our interest in life.

National festivals.

Since the attainment of independence, we have been observing three days as national
festivals. They are the Independence day on 15th of August, the Republic day on
26th of January and Gandhi Jayanti on 2nd of October. On 15th of August India
obtained independence from British rule and the day is celebrated with due joy.

India was declared a republic on 26th of January 1950 and the day is celebrated as
Republic Day. On Republic Day, an impressive parade is held at New Delhi
attended by high dignitaries from India and abroad. It is also observed in State
capitals and all important cities and towns.

5/6
Gandhi Jayanti is celebrated on 2nd of October, the birthday of Gandhiji, in order to
express our deep respect for the great ideals of Mahatma Gandhi. Truth, non-
violence, simplicity, universal brotherhood, dignity of labour, as practised by
Gandhiji, are highlighted so that students inculcate these values of life in their own
lives also.

These national festivals help in the formation of a strong and united India. They
keep the spirit of freedom alive in the hearts of Indians for all times to come.

Uses/Importance of forests.

Forests are nature’s gift to mankind. They are of multifarious uses and as such are
considered to be of immense help to human beings. They moderate the climate,
maintain soil mantle, and regulate water supplies. By their photosynthetic activity,
the plants take carbon dioxide from the atmosphere and release oxygen thus
purifying the air and also convert solar energy into various forms of energy such as
fuel, food, oil and oil products, which can be directly used by human beings.
Forests have a great potential to control rainfall and contribute largely towards
moderation of flow of water in the catchment areas. They also offer protection to
soil against erosion by wind and water.

The ecological usefulness of forests is most readily observed in their beneficial


effect on water catchment areas, where they have a regulatory influence on
streamflow and where they protect soils from erosion and prevent silting of dams
and canals. Forests also play a significant role in economic development.

In addition to their important influence on the environment, they provide


innumerable products of vital use to man. Forest products are extensively used in
most societies; they provide food, fuel, fibre, building materials, and industrial
products such as gums, resins, oils, transmission poles, newsprint and other papers,
packaging materials, textiles and clothing. Almost every modern industry is, to some
extent, dependent on forest products in one or more of its processes.

Importance of sports and games in schools.

Right from our childhood till our adulthood we have been taught the truth – work
while you work; play while you play; that, is the way to be happy and gay. In
recognition of this truth, in schools sports and games are given a lot of importance.
Only when children have physical activities coupled with academic pursuits their
education can be considered complete.

Sports and games can be divided into athletics and team games. If athletics are
individual events sharpening the spirit of competition, team games teach players the

6/6
spirit of working together. Values of cooperation, adjustment and sacrifice are taught
through team games.

In the present time when children have become victims of passive forms of
entertainment through T.V. and computer, sports and games in schools are the only
physical activity that the children get. The scenario has further increased the
importance of sports and games in schools.

Sports and games in schools also tap the hidden potential of youngsters. Not all can
be academically brilliant. Some may have their strength in other spheres. If their
abilities are recognized and channelled into skills, these may shine as stars
eventually.

7/6
KSEEB Class 9 English Grammar
Articles:

Ex.1. Complete the following sentences using appropriate articles:

1. Kathmandu is _____ capital of Nepal.


2. Kalpana is ______ LLB student of Bangalore University.
3. Punjab, _______ important state of North India, has five rivers flowing through it.
4. Nehruji was ______ freedom fighter of ______ highest order.
5. ______ earth revolves round ______ sun.
6. ______ honest man will always speak truth.
7. Is _____ tiger _____ cruel animal?

Ans:

1. the
2. an
3. an
4. a, the
5. The, the
6. An, the
7. the, a

Ex.2. Complete the following story. Put in a, an or the.

A man decided to rob _____ bank in the town where he lived. He walked into
______ bank and handed ____ note to one of cashiers. cashier read note, which told
her to give ___ man some money. Afraid that he might have ______ gun, she did as
she was told. ___ man then walked out of ____ building, leaving ____ note behind.
However, he had no time to spend ___ money because he was arrested on ___ same
day. He had made ___ mistake. He had written____ note on ___ back of _______
envelope. And on ____ other side of ____ envelope was his address. This clue was
quite enough for _____ detectives on the case.
Ans:
A man decided to rob a bank in the town where he lived. He walked into the bank
and handed a note to one of the cashiers. The cashier read the note, which told her to
give the man some money. Afraid that he might have a gun, she did as she was told.
The man then walked out of the building, leaving the note behind. However, he had
no time to spend the money because he was arrested on the same day. He had made
a mistake. He had written the note on the tire back of an envelope. And on the other
side of the envelope was his address. This clue was quite enough for the detectives
on the case.
KSEEB Class 9 English Letter Writing
Write a letter to a friend describing your hobby.

Puttur

13 June 2019

Dear Rani,

How are you? In spite of being in touch on Whatsapp, I have decided to write to you
because I want to write in detail about my new passion. Do you know something? I
have taken to the hobby of glass painting! I know that you can’t believe it because
when I was your classmate in the VIII Standard, I was not at all artistic. I was out
and out a sportsperson.

But, of late, whenever I have some free time that I spend indoors, I sit and paint all
the glass bottles that mom has washed and kept. It is not very difficult and not very
expensive either. When you place the finished products at strategic points in the
house, the house looks very elegant indeed!

My sister also got interested in the hobby and now my neighbour’s children come to
me to learn. They pay me a nominal amount and with that amount, I buy the paints
that I need for my own artistic work.

Aren’t you surprised as to how I achieved proficiency in this? Thanks to the internet!
Everything is available on the internet. There are effective demonstrations on
YouTube. The digital world is really fascinating! If you want to give it a try, I will
share the links with you. There are many; but not all are that good.

What are your activities now? Do write to me when you find some time. It feels
good to go back to the old method of letter writing.

Lots of love.

Nanditha

You are planning to celebrate a festival in your house. Write a letter to your cousin
asking her/him to come over with some things that you need for the arrangements.

Kalasapura

30 January 2019

Dear Bimala,

1/6
Glad to know that you have come down from the U.S. Very happy that you will be
here till Ugadi. This time I am planning to celebrate Ugadi on a grand scale. I want
all the family members to come together as they welcome the Hindu new year. Now
that you are here, can I ask for your help? I want to decorate the house in a
traditional manner.
I am planning to have rangoli of different types. I want rangoli powder, grain and
flower petals. I know that you are very artistic. I remember you winning prizes in
your student days. Can you come home a day earlier and decorate the courtyard with
rangoli? If you cannot, don’t worry.

I can make other arrangements. But, if you can, your responsibility increases as I
want you to get all the items that you need for the rangoli. Whether you can put the
rangoli or not, make sure that you will surely be with us on the day of Ugadi.

Looking forward to your visit,

Your loving cousin,

Shanthi

To the Principal of your school, requesting him/her to provide you with a bonafide
certificate, enabling you to join a computer course.

Ms. ABC

IX Std.

XYZ School

Bengaluru

14 July 2019

The Principal

XYZ School

Bengaluru

Respected Sir,

Subject: Bonafide Certificate

2/6
I am a student of IX Standard and I write this letter to make a request to you. I want
to join a computer course at Cryonics Computers. One of the criteria of admission is
that I submit a bonafide certificate from my school. I request you to issue me one.

I thank you sincerely.

Yours faithfully

ABC

To the Postmaster informing him of your change of address.

ABC

B – 405, Swasthik Apartments

Gandhi Bazaar Main Road

Bengaluru – 560 004

3 May 2019
The Postmaster
Basavanagudi

Bengaluru

Dear Sir,

Subject: Change of address

This is to inform you that I have changed my residence to the above mentioned
address in Gandhi Bazaar. My previous address under your jurisdiction was as
follows:

A – 05, Apex Residency

Basavanagudi

Bengaluru – 560 004

So I request you to make arrangements for all correspondence to be redirected to my


present address. I apologise for the inconvenience caused.

I thank you in anticipation of your favourable action.

3/6
Yours faithfully,

ABC

To the Manager of a Bank, asking him/her information regarding the hank loan
facilities for further studies.

ABC

173, ‘Shri Nivasa’

M.G. Road

Chikmagalur

19 August 2019

The Manager

HDFC Bank
Chikmagalur

Dear Sir,

I am a SB account holder of your bank since 2015 and my account number is


1173001027156. I am currently pursuing my Engineering Course. I am in the final
year and would like to pursue my MBA in one of the reputed universities in the
U.S.A. This would mean a huge investment. Hence, I would like to know whether I
can avail of the educational loan for students. Please let me know the rate of interest
too.

Hope to hear from you soon.

Thank you.

Yours faithfully,

ABC
Write a letter to your friend inviting her to attend your birthday party.

27, 4th cross

Basaveshwara Extension

Belagavi
4/6
7 June 2019

Dear Kavitha,

It’s such a long time since we have corresponded with each other. I suppose both of
us were caught up in our world of assignments and tests. I think we must take some
time off to catch up with each other.

On the 18th of this month, I’ll be celebrating my birthday at Ocean Pearl with a few
of my friends and relatives. As it’s my 15th birthday, my parents want to make it
very special for me.

As you are a special friend, I invite you to be with us. The party starts at 6 p.m. and
will end at 9 p.m. with dinner. I promise you that it will be fun. My sister has kept a
number of party games ready. You can be a lucky winner too. I’ll be very happy if
you can make it with your family. Please inform Mom and Dad that I’ll be
disappointed if they don’t make it.

One last word – please don’t get any gifts. Your presence will be my biggest present.

Hope you won’t disappoint me. I’ll be grateful if you could drop a line confirming
your presence by the 16th.

Love and best wishes.

Yours,

Suma

Write a letter to your friend describing the annual day celebrations in your school.

23, B. H. Road

Chikkamagaluru

18 October 2019

Dear Krithi,

How have you been? Sorry for not writing earlier. I was busy with my Annual Day
celebrations.

We take a lot of trouble over our Annual Day celebrations. This time too we had a
grand celebration. Can you guess who our chief guest was? You will probably be

5/6
amused to know that we had comedian Kapil Sharma as our chief guest. He regaled
the audience with his witty remarks. The speech had a good message too for the
students. The entertainment programme was too good. We had a dance drama on the
theme of light as this year is the International Year of Light.
I’m glad to inform you that I received five prizes, three in academics and two in
extracurricular. They gave us cash prizes and I’m richer by Rs. 1000!

What news from your side? When is your Annual Day? Will you be doing anything
special? Do write to me about all the details. Bye for now.

Yours,

Anitha

Write a complaint to The Commissioner, BBMP, Bangalore, about the bad condition
of roads in your locality.

Solomon David

271, Palm Grove

Miller’s Road

Cox Town

Bangalore – 45.

3 June 2019

The Commissioner

BBMP
Bangalore.

Dear Sir,

Subject: Request for road repair.


I am a resident of Cox Town, Bangalore. I wish to bring to your notice the poor
condition of the roads in our area.

Almost all the roads in our area have developed deep ditches. It is very difficult to
drive, whatever might be the means of conveyance. During rains in particular, water
collects in the ditches. It continues to stagnate there unless it gets dried by the sxm.
These ditches consequently have become breeding grounds for mosquitoes.

6/6
The matter has been brought to the notice of the local ward office but no action has
been taken so far.

I request you to resolve the matter at the earliest.

Thank you.

Yours faithfully,

Solomon David

Write a letter to the Editor, The Hindu, about accidents caused by rash driving of
vehicles in your town.

Ramachandra

“Priyadarshini”

2nd Block, Jayanagar

Bengaluru.

27 July 2019

The Editor

The Hindu

Bengaluru.

Dear Sir,

Enclosed please find my views on the rash driving of vehicles in Bengaluru. I am of


the opinion that there should be awareness programmes regarding this and as the
first measure towards this I have put down my views. I request you to publish the
same in your esteemed daily.

Thank you!

Yours faithfully,

Ramachandra

Encl: 1

7/6
Driving licence is given to people who exhibit their ability to control a vehicle,
following all the traffic rules. But, the rash driving that is seen in every part of the
city nowadays makes me wonder whether 75% of the drivers deserve the licence at
all! Driving is not just an act. It is also a tact. It has both physical and psychological
aspects to it.

None of us can think of ourselves as the most powerful beings the minute we are
behind a wheel. We must remember that rash driving jeopardises not only the life of
the driver but also of a whole lot of innocent people. Rash driving should be dealt
with very stringently and heavy fine should be imposed on the defaulters. None can
play with safety.

Ramachandra

Bangalore

8/6

You might also like