[go: up one dir, main page]

0% found this document useful (0 votes)
121 views22 pages

Exam Aid (English) For Arts Faculty-1

The document contains a series of English spelling and grammar questions, along with their correct answers, aimed at testing knowledge in English language skills. It includes multiple-choice questions (MCQs) and fill-in-the-blank exercises covering various topics such as spelling, verb forms, prepositions, and sentence correction. Additionally, it provides explanations for some answers to enhance understanding of the rules and concepts involved.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
121 views22 pages

Exam Aid (English) For Arts Faculty-1

The document contains a series of English spelling and grammar questions, along with their correct answers, aimed at testing knowledge in English language skills. It includes multiple-choice questions (MCQs) and fill-in-the-blank exercises covering various topics such as spelling, verb forms, prepositions, and sentence correction. Additionally, it provides explanations for some answers to enhance understanding of the rules and concepts involved.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 22

English

(Arts Faculty)

Spelling
1. The correct spelling is- [BDBL SO 17]
A. Surveillance B. Survellance
C. Survailance D. Surveilance Ans: A
2. Identify the correct spelling- (BB Offcer 18|
A. Questionaire B. Questionoir
C. Questionnaire D. Questionair Ans: C
3. The correct spelt word is - (Combined 5 Banks Officer 18]
A. Scizophrenic B. Siziophrynic
C. Schizophrenic D. Sciziophrinic Ans: C
4. Choose the correct spelling: (Combined 4 Banks SO (T) 18]
A. Seychcles Seychelles
C. Sayshelles D. Sayshells Ans: B
5. Choose the correct spelling- (BB AD 18]
A. Enterprener B. Entrepreneur
C. Enterpreneur D. Entrepreneure Ans: B
6. Choose the correct spelling: (Combined 4Banks so (T) 18]
A. Reminisce Reminise
C. Reminis D. Reminces Ans: A
7. The correct spelt word is- (BKB Cash 17]
A. Awetism B. Auotism C. Autism D. Auetism Ans: C

Some Important Correct Spellings:


Enthusiastic Repetition Fascination Glorious
Magnificent Harmonious Parliament Precedence
Posthumous Perseverance Cigarette Apprehend
Appropriate Authoritative Credential Chrysanthemum
Extension Psychology Forfeit Miscellaneous
Commemorate Incandescent Kaleidoscope. Surveillance
Heterogeneous Connoisseur Mesmerising Conveyance
Commentary Cadaverous Descending Dilemma
Depression Equilibrium Belligerent Conqueror
English (MCQ)
Grammar

1. You keep (to interrupt) while I am talking'. (Agrani Cash 17|


A. to interrupt B. interrupt C. interrupted D. interrupting Ans: D
Explanation: Verb + ing = keep interrupting(TT AIgATCA QI Verb 4 t ing S RI)
2. It is high time he (change) his bad habits.' The right form of the verb bracket
is- (HBFC SO 17]
A. changing B. changed C. has changed D. has been changing Ans: B
Explanation: It is time, it is high time, as though, as ifutf 4a V2 RIchanged zsI
3. Complete shutdown (be) observed today against new law. [BB Oficer 18]
A. is being B. can be C. is been D. was been Ans: A
Explanation: Passive sentence BR is being (Present continuous tense)
4. Use the right form of verb: I had no difficulty (to find) their house although they
had said that people often did. (Combined 5Banks Officer 18]
A, to find B. to finding C. in finding D. for finding Ans: C
Explanation: Preposition + V+ ing =difficulty in finding. difficulty a in I
5. The correct sentence is- |Agrani SO(Auditor) 171
A. Neither you nor he is to blame B. Neither you nor he are to blame
C. Neither you nor he has to blame D. None of the above Ans: A
Explanation: Rule: Neither...nor..singular verb. GUs Neither you nor he is to blame
6. Which is the longest pause"? [BDBL So 17|
A. Apostrophe B. Dash C. Hyphen D. Comma Ans: B
Explanation:
Apostrophe = tg ATTGE; Dash=) AAG; Hyphen = SAIGT;

7. The superlative degree of the word 'able' is- [BDBL SO 17)


A. most able B. ablest C. best able D. abler Ans: B
Explanation: able> abler > ablest
8. Generally speaking, peacocks are more beautiful than peahens. The gap
requires- (BDBL SO 17)
A. the B. a C. an D. no article Ans: D
9. The bold-faced phrase in the sentence- [HBFc so 17]
'Swimming in the river is difficult.' is
A. Verb B. Adjective C. Adverb D. Noun Ans: D
Explanation: Swimming in the river is a Noun. Verb(is) ga Lí Rp Noun qt
Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 2
English (MCQ)
10. Sentence Correction: Mumps are a very common disease which usually affects
children." Which bold-faced section is an error? (HBFC SO 17]
A, are B. common C. which D. usually Ans: A
Explanation: Mumps(<stig ) 4fD qs Singular v qtA are T RH 0S RT
11. Select the correct linking work: He should have spent all the weekend preparing
for his test; he in fact just lay in bed watching videos. (Combined 5 Banks Officer 18]
A. Nevertheless before 'He' B. however before 'he'
C. Whereas before 'He' D. despite before 'he' Ans: A
Explanation: He' 4g á Nevertheless ft HA, YIA y'vgo'
12. Think of one word only which can be used appropriately in all three sentences.(BB
AD 18]
i) The employment crisis is that it is affecting 25% people.
ii) torrential rain is rare in this part of the world.
ii) I didn't have a problem with the new manager's ideas as but I disliked some of his
mannerisms.
A. such B. so C. high D. much Ans: A
Explanation: gat such TAQT QHEI
13. The best conjunction to link: i) No offence is intended. ii) I think you haven't
understood the problem correctly. (Combined 5 Banks Officer 18]
A. when B. as C. if D. but Ans: D
Explanation: No offence is intended but Ithink you haven't understood the problem
correctly.
14. Which is not an English prefix? (BKB Cash 17]
A. er B. im C. un D. in Ans: A
Explanation: Prefix is such part or root of words those sit before a word to form another
new word like- immortal, unsuccessful, inappropriate. Er is not an English Prefix. On the
other hand, rests of all are prefix. a ÁTI prefix 4R AA qHA suffix qt
15. This is my (office) name.' The suffix which should be added to the bracketed
part. (BDBL SO 17]
A. -er B. -ial@ C.-ially D. no suffix
Explanation: This is my official name. abt INIT wfefr/sfs ANI
16. A child likes sweets only.' The negative form of the sentence is- (BKB Cash 17]
A. A child likes none but sweets B. A child like nothing but sweets
C.A child likes but sweet A child likes not more sweet Ans: B
Explanation: f(T) VT/nothing but, froft fA Qry NIS fe PA TITÍfs Tnone but,
8 Tnothing but, atg RII RIT Not more than t not less than I

Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 3
English (MCQ)
17. Change into negative: "He is the only person fit for the job.' The best answer is:
fit for the job. |Agrani Cash 17|
A. He is not the only one B. No other person but he is
C. No other person but you are D. He is none but Ans: B
Explanation: only etT Afos PAITfos Pa none but/no other but
18. The negative form of the sentence. 'Man is mortal.' is- (HBFC SO 17)
A. Man is not mortal B. Man cannot be mortal
C. Man is not immortal D. Man will not be mortal Ans: C
Explanation: ot gft fbrgT TT|TR Man is not immortal.
19, The verb form of Politics' is- (BKB Cash 17
A. Political B. Politically C. Politicize D. Policy Ans: C
Explanation: Politics (n), wo aTefo Politicize (v) ate-ifogtI
20. The noun of Transmit' is - (Agrani Cash 17)
A. Transmitted B. Transmission C. Transformation D. Transmittance Ans: B
Explanation: Transmit(v) & Transmission(n)
21. The noun form of the word Fortunate' is - [BKB Cash 17]
A. Fortunately B. Fortunate C. Fortune D. Fortunating Ans: C
Explanation: Fortunate(adj) > Fortune(n)
22. The plural of 'Spectrum' is- (BKB Cash 17]
A. Spectra B. Spikes C. Spectrums D. Species Ans: A
Explanation: 'Spectrum' is Singular, and 'Spectra' is plural.
23. 'May Allah help you.' It is an- |BKB Cash 17|
A. Optative sentence B. exclamatory sentence
C. assertive sentence D. none of the above Ans: A
Explanation: May is the sign of Optative sentence.
24. Arrange the word given below in a meaningful sequence:
1. Presentation 2. Recommendation 3. Arrival 4. Discussion 5. Introduction [Agrani!
SO(Auditor) 17]
A. 5,3, 4, 1, 2 B. 3, 5,4, 2, 1
C. 3, 5, 1,4, 2 D. 5, 3, 1, 2, 4 Ans: C

3. Arrival 5. Introduction, 1. Presentation 4. Discussion 2. Recommendation


UR rC. 3,5, 1,4, 2 S8|
25. A female `administrator' is called-Sonali so 18)
A. an administratoress B.an administress
C. an administratrix@ D.an administrer Ans: C

Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 4
English (MCQ)
26. Correct the tag part: He suggested that, we should be bound by a code of
conduct, Isn't it? (Agrani SO(Auditor) 17|
A. should not we B. is it C. aren't we D. None of above Ans: A
Explanation: should rer tag part should not.
27. The word Gramineous' comes from - (Combined SBanks ofmcer 18|
A. Latin-Gramineus B. Romanian- Graminaceu
C. Old English- Gramen D. German- Gramineen Ans: A
28. An example of a plural form is- (Agrani SO(Auditor) 17|
A. News B. Axis C. Cattle D. None Ans: C
Explanation: Axis = an imaginary line about which a body rotates ( )

Preposition

1. Use appropriate prepositions: Finding himself short -money, he wrote - his uncle
--help. (BDBL SO 17|
A. in, to, to B. with, to, for C. of, to, for D. to, to, about Ans: C
Explanation: Short of money=r ySIA, WIite to =f, for help = tAIT YTI
2. The preposition 'of cannot be preceded by- [Agrani sO(Auditor) 17]
A. because B. despite C. instead D. account Ans: D
Explanation: Because of= ; despite of=A36; instead of = fÚ; account of = g
(AA NÉ GRIaccount for a | OR 'of preposition fÓ account 4g HUS IA tI
3. I was alarmed_the news of my brother's illness. (Sonali so 18]
A. in B.at C. of D. on Ans: B
Explanation: alarmed at wfsT TOS0 I
4. A gentleman should be true his words. [Rupali Cash 18|I
A. from B. to C. in D. on Ans: B
Explanation: true to one's words = QT FAA AT
5. He succeeded by dint his hard labour. |Rupali Cash 18]
A, of B. by C. for D. because Ans: A
Explanation: by dint of q Rquality/etAg TaLA I
6. He has no good cause complaint. Darkness was the cause his losing his way.
[Combined 4Banks So (IT) 18]
A. for, of B. in, of C. at, in D. of, in Ans: A
Explanation: cause for =fs, cause of= s t I

Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 5
English (MCQ)
7. He agreed my proposal. He agreed me on that question. They could not agree
themselves. Combined 4 Banks SO (TT) 18]
A. among, to, with B. for, about, in C. to, with, among D. in, to, by Ans: C
Explanation: Agree with (person), to (proposal), on (point). TAqut Answer: C. to, with,
among
8. Technology has developed great speed. |BB oMicer 18]
A. on B. at C. in D. by Ans: B
Explanation: At great speed = gf TI
9. Fill in the blank: She walks beauty.JAgrani Cash 17]
A. for B. to C. in D. at Ans: C
Explanation: Á DIAt PARIWalks in
10. I can give you no assurance help. [BKB Cash 17]
A. for B. of C. about D. to Ans: B
Explanation: Assurance 4a T of |
11. The principal made an inquiry the case. (BKB Cash 17|
A. at B. in C. of D. into Ans: D
Explanation: Inquiry into gg yÉ BYS PTI
12. We were at a disadvantage that we did not have a very good knowledge of
the language the others were using. BB AD 18]
A. by B. In C. with D. for Ans: B
Explanation: At a disadvantage in = fq I

Fill in the blanks

Choose the correct options to fill in the blanks.:


1. This evidence with what one already knows. |Sonai SO 18]
A. ties in B. sets in C. gives in D. goes down Ans: A
Explanation: ties in =¢ys, sets in = SAT, gives in = qts gP1, goes down =

2. We shouldfor a rainy day. .Sonali SO 18]


A. put down B. put into C. put something by D. put things off Ans: C
Explanation: put down = afob$ ST, put into = NATIALTT A, put something by =
sfrITOT G TST Tt AI PA, put things off = AAN | ÍF GET: C. put something by
3. do you spell your surname?" BKB Cash 17
A. When B. How C. Where D. Who Ans: B

Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 6
English (MCQ)
4. This method is not wrong; but there may be a more---method than this. (Rupali Cash 18]
A. suitable B. effective C. right D. working Ans: B

(effective) a s R5 AI96DS I NA eÍs (04 RSAIR GIDT | QAA, B qqRC 4T AGT B

5. Tagore's birthday was with songs and recitation. (Rupali Cash 18]
A. completed B. maintained C. celebrated D. enjoyed Ans: C

6. Fill in the gap: by nature, Jones spoke very little even to his own family
members. JAgrani so(Auditor) 17]
A. Garrulous B. Equivocal C. Taciturn D. Arrogant Ans: C
Explanation: Taciturn = speak very little. Garrulous w ID1T, Equivocal = F T q,
Taciturn=g, Arogant=aifs DTI
7. After the football match the crowd out of the stadium into the nearest cafes and
restaurant. (Combined S Banks Officer 18)
A. dripped B. poured C. trickled D. leaked Ans: C
Explanation: Trickled = 5 tgt Idripped =T, poured = U, leaked = R tgt
8. Unfortunately, their house while they were at the restaurant celebrating their
anniversary. (Combined S Banks Officer 18]
A. got burgled B. went burgled C. burgled D. had burgled Ans: A

9. The timely rain good crops. [Combined 4 Banks SO (IT) 18]


A. brings forth B. brings forward C. brings off D. brings upon Ans: A
Explanation: brings forth = T, brings forward =eefs qEI I
10. If you can win his attention for you. BB AD 18]
A. the so much better B. the better so much
C. so much the better D. so much for better Ans: C
Explanation: it's a set phrase; "so much the better"
11. Fill in the gap: 'She works six daysweek.' BDBL SO 17]
A. an B. a C. for D. the Ans: B
12. A lame duck organization is one which needs_. [Sonali SO 18]
A. authority B. staff C. power D. support Ans: D
Explanation: A lame duck=a person or an organization that is not very successful and
needs help. T AS (OGA lame duck/TgI NAT RIF Af support frcs NINÇO SIT f s

Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 7
English (MCQ)
13. We waited until the plane_. (BDBL sO 17)
A. did not take off B. took off
C. had not taken off D. had taken off Ans: B

14. Fill in the blanks: ..till her baby is due?" [HBFc sO 17)
A.How long is it B. How long time there is
C. How long it is D. How long she has Ans: A
15. Complete the sentence: Despite his best efforts to conceal, his anger people came
to know that... (Agrani SO(Auditor) 17|
A. he failed to give us an impression of his agony.
B. he succeeded in obscuring his emotions.
C. he was pleased D. he was annoyed Ans: A

RGAUR QNA feg qeo | BR Na: A. he failed to give us an impression of his agony eI
16. A sedentary worker requires more calories than a one. [BB Oficer 18]
A.trained B. mobile C. stationary D. Laborious Ans: B
Explanation: Sedentary =yrs f q mobile/rfe 9 IA IRIS I
17. Savior is always better than the "(BB Officer 18]
A. destroyer B. redeemer C. executioner D. torturer Ans: A
Explanation: Savior = for TI, destroyer= Tert;
18. His friend his word much to his despair. (BB Oficer 18]
A. went back on B. went away from
C. went with D. went in Ans: A
Explanation: go back on = to fail to do something that you have promised or agreed to do
19. The man who follows his nose actually follows his |Sonali SO 18]
A. passion B. rationality C. instinct D. memory Ans: C

20. Technically, coal is a mineral and IAgrani SO(Auditor) 17|


A. diamond so B. diamond is so
C. so is diamond D. so diamond is Ans: C

21. A makes no difference between man and man in spreading his love. [BB Officer 18]
A. philander B. philistine C. philosopher D. philanthropist Ans: D
Explanation: Philanthropist=4T tef: TIat fAfoIA AqE StAtA
Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 8
English (MCQ)
Phrase &Idioms

1. The zero plural marker' is used in- (BDBL So 17]


A. canon B. mouse C. physics D. medium Ans: A
Explanation: A 4T Singular s Plural g s0M zero plural I
2. The employees were 'kept in' after office hour'. Means that the employees were -
[Agrani Cash 17]
A. caned B. praised C. confined D. rewarded Ans: C
Explanation: Kept in = confined (rÝF )
3. The sentence which carries the similar meaning of Even if it rains Ishall come'
[BDBL SO 17|
A. I will certainly come whether it rains or not
B. whenever there is rain I shall come
C.if it rains I shall not come D. ifI come it will not rain Ans: A

4. The expression 'brow beating' means- (BDBL SO 17|


A. Raising eyebrows B. showing indifference
C. Showing Surprise D. Frightening somebody Ans: D
Explanation: Brow beating = Frightening somebody (raE ST TI)
5. If a man is worth his salt' here he is- (BDBL so 17)
A. a soldier B. a thirsty man.
C. a valuable employee D. a highly paid worker. Ans: C
Explanation: worth his salt = AIAF YII AÇS HAA 4 fo eatt T
G|uR Phrase 4g besfos qT TSAT? oNF I Worth his salt = a valuable employee
6. The bold-faced part of the sentence 'I gave him a place of my mind states- (BDBL so 17|
A. Expressed love B. Fell in love
C. Expressed anguish D. Trusted him Ans: C
Explanation: A place of my mind = suffered, anguish ( )
7. To come to the fore' means to become. (Sonali SO 18]
A. prominent B. aggressive C. weak D. aware Ans: A
Explanation: To come to the fore = in or to a conspicuous or leading position =frT
8. In spite of all his brag he had 'to eat humble pie', means that he had to_ (Sonali SO 18]
A. apologize B. surrender C. leave D.eat his food Ans: A
Explanation: to eat humble pie = gGAt (ufF (AATT IfACA gAS GT PAIR1AT PAI
Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 9
English (MCQ)
9. 'In spite of all his brag he had to eat humble pie'. Choose the correct meaning of
the idiom to eat humble pie. (Combined 4Banks SO (IT) 18]
A. To force someone B. To yield under humiliating circumstances
C. To eat a tasty pic D. To say negative things about someone Ans: B
Explanation: eat humble pie = N fr fAC ARA t
10. The idiom to show the white feather' means- (BB Officer 18]
A.to act like a gentleman B. to act like a hero
C. to act like a coward D. to act like a devil Ans: C
Explanation: to show the white feather = to act like a coward(g)
11. What is the meaning of White Elephant"? (Combined 4Banks SO (T) 18|
A. A very costly or troublesome possession B. An elephant of white colour
C. A black marketer D. A hoarder Ans: A
Explanation: White Elephant = A very costly or troublesome possession(tf fY 0LIS A)
12. The idiom 'at one's wit s end' is synonymous to the word- (BB AD 18]
A. perplexed B. clear up C. explain D. Enlighten Ans: A
Explanation: at one's wit's end =Ua, perplexed.
13. He escaped by- (BB AD 18|
A. the hair's breadth B. the breadth of a hair
C. a hair's breadth D. a breadth of a hair Ans: C
Explanation: a hair's breadth a very small margin
14. He is such aGood Samaritan. It means-(Sonali SO 18|
A. He is very clever B. He is a fool
C. He is a helpful person D. He isa bad man Ans: C
Explanation: a good Samaritan = someone who gives help to people who need it
15. In the time of danger, we should try to take the bull by the horns' means- (Rupali
Cash 18]
A. Surmount it B. Deal the situation decisively
C. Overcome it D. Control ourselves Ans: B
Explanation: Take the bull by the horns'= deal decisively(Afvs SIK) with a difficult or
dangerous situation.
16. `Lachrymose nature' means_. (Sonali SO 18|
A. Lethargic B. Prone to anger C. Prone to tear D. Energetic Ans: C

nature = q GF P0T T fR6 PA TST | Lethargic = yM, Prone to anger = at Ts4,


Energetic =f I

Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 10
English (MCQ)
17. He had a wonderful gift of the gab. The bold-faced part means {Agrani Cash 17]
A. Intelligence B. Humanity C. Eloquence D.Goodness Ans: C
Explanation: gift of thegab: the ability to speak easily and confidently =Eloquence(t°pu)
18. Choose the opposite of the following idiomatic expression from the options given:
To go to the dogs'. (Sonali SOo 18]
A, To turn over a new leaf B. To oil one's own machine
C. Be off one's head D. To breathe one's last Ans: A
Explanation: To go to the dogs = ITgt SAT; 4g f r s R T IA? ayr qft qIH JORt
PA yeR To turn over a new leaf. To oil one's own machine =fAo DAPT QET RET,
To breathe one's last = (63 FtI
19. The idiom 'stew in one's own Juice' is related to- [Agrani SO(Auditor) 17]
A. prefer to take juice B. boll
C. makea stew D. suffer for his own act Ans: D
Explanation: Stew in one's own Juice = to suffer the consequences of one's own actions.
20. Choose the correct alternative from the options to fill in the blanks: To make
headway' is to...... RupaliCash 18]
A. make progress B. make little progress
C. to progress towards collision D. to proceed to travel Ans: C
Explanation: Headway = make progress(®Afs 1).
21. The expression, Take into account' means- (BKB Cash 17
A. Express B. Live C. Wealthy D. Consider Ans: D
Explanation: Take into account MA TfRAbAIH ASAT T Consider at |
22. 'Perhaps I won't go out this evening.' means- [BKB Cash 17]
A. Imay not go out this evening B. Ishould not go out this evening
C.Imight go out this evening D. I shall not go out this evening Ans: A
Explanation: Perhaps 4 ye IS/WAT IBRT AT Afo Ge: I may not go out this evening.
23. In the new place he had to earn by the sweat of his brow. The bold-faced part stands
for- [Agrani SO(Auditor) 17)
A.Very hard work B. Frown of his brow C. Seriously D. ldly Ans: A

FIAT TT9Tf 5TT G fY IA (Sweat) BRT AT TET AA. Very hard work, gA IA

24. The expression lingua franca' is related to- (Agrani SO(Auditor) 17)
A. Communication B. Calculation
C. Company Act D. Conjuration Ans: A
Explanation: Lingua franca relates to Communication. (The international or common
language for communication.)
Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 11
English (MCQ)
25. The l19" century was the hey-day of the Renaissance in Bengal. [Rupali Cash 18]
A. days of decline B. peak-point
C. period of stagnation D. time of up-rise Ans: D
Explanation: Hey-day(ffrei) = time of up-rise.
26. Thespian art' refers to- [HBFC SO 17]
A. The art of tragedy B. The art of history
C. Tribal art D. The art of story-telling Ans: A
Explanation: Thespian art = tragedy, comedy or melodrama.
27. 'Birds of a same feather' means- [HBFC SO 17|
A. Same kind of bird B. Persons of similar nature
C. Birds of prey D. Persons of weak nature Ans: B
Explanation: q TSKI Tfs

Synonym

1. 'Mellifluous' means Agrani Cash 17|


A. Sweet-sounding B.Cacophonic C. Loud D. Iritating Ans: A
Explanation: Mellifluous() = Sweet-sounding, Cacophonic = Lack of harmony or
melody.
2. Panacea' means- (Combined 5 Banks Officer 18]
A. fresh B. cure-all C. disease D. problem Ans: B
Explanation: Panacea = 74 GAICTTTTY= cure-all.
3. Find a synonym of the bold-faced word: I'd like to initiate my argument with an
anecdote whose significance will soon become apparent. (Combined 5Banks Officer l18]
A. predict B. announce C. herald D. preface Ans: D
Explanation: Initiate = preface t QIT 1A08 FATGT ( PAA STF preface TAI
4. The synonym of Ignite' is- [Combined 5Banks oficer 18]
A. to set fire B. to bum C. kindle D. to lit Ans: C
Explanation: Ignite (ttfer)= kindle.
Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 12
English (MCQ)
5. Synonym of 'Fastidious"?Combined 4Banks SO (T) 18]
A. Finicky B. Quarrelsome C. Meteoric D. Modulate Ans: A
Explanation: Fastidious = Finicky = o , Quarrelsome = yo, Meteoric = es,
Modulate = t f s
6. Choose the word closest to the meaning of the underlined word: The Patient needed an
anodvne for his strained nerves. [Sonali SO 18]
A. Alcohol B. Opium C. Medicine D. Pain-killing balm Ans: D
Explanation: Anodyne = one kind of medicine that relieves pain
7. The synonym of Sanguine'- (BB AD 18]
A. optimistic B. restless C. hopeless D. bloody Ans: A
Explanation: Sanguine(ra1) = optimistic = hopeful
8. The judge decided to exonerate the accused. The bold faced word means- [BB Officer 18]
A.punish B. acquit C. crosS-examine D. give bail Ans: B
Explanation: Exonerate = acquit 17 Mt A STT
9. The closest meaning of the word 'bizarre' in the sentence; The model's clothes
were so bizarre that they created quite a sensation' is- [Rupali Cash 18]
A. beautiful B. ugly C. dull D. peculiar Ans: D
Explanation: Bizarre = very strange or unusual, peculiar.
10. His letter fuelled my doubts. (Rupali Cash 18]
A. Ended B. Increased C. Caused D. Reaffirmed Ans: B
Explanation: fuel-> fuelled grat, qIA QT Y¿ ga PAtI Reaffirmed qé asIDU PAT I
fy 4T GI TB. Increased-à af©SI
11. A synonym of the word Erratic' is- (HBFC SsO 17)
A. Vague B. irregular C. Adore D. Amity Ans: B
Explanation: Erratic = unpredictable, irregular.
12. 'I castigated myself for being so stupid.' The bold-faced word means- (HBFC SO 17)
A. Eulogized B. Appreciated C. Criticized D. Extolled Ans: C
Explanation: Castigated(frT 1) = Criticized; ra Eulogized, Appreciated, Extolled =

13. The word jaunt' is synonymous to- BDBL SO 17]


A. Short drive B. irresistible force C. Refuse D. Solitary Ans: A
Explanation: Jaunt =TT Y4 T cero = Short drive
14. Crowded' is synonymous to- (HBFC SO 17]
A. Jam-packed B. Jammed C. Vacant D. Forlom Ans: B
Explanation: Crowded(gt®e) - Jammed
Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 13
English (MCQ)
Antonm
1. Antonym of 'Myopia': (Combined 4 Banks SO (1T) 18]
A. Naive B. Narcotic C. Farsighted D. Modulate Ans: C
Explanation: Myopia = yfSt, Farsighted =y , Narcotic =T|9F| TER C. Farsighted
2. The word 'skedaddle' is not related to- |Combined 5 Banks Officer 18]
A. toddle B. dash C. scamper D. shroud Ans: D
Explanation: Skedaddle = T4 T, toddle=TUT S1, dash = I R T, scamper =

3. The antonym of Insipid'- (BB AD 18]


A. brave B. exciting C. cold D. dull Ans: B

Explanation: Insipid = dull, tasteless, gloomy. Answer: Antonym = exciting(te-t3)


4. Which one is not the meaning of "Tender"? (BB Oficer 18]
A. a rate chart B. young
C. right on properties D. compassionate Ans: C
Explanation: Tender 44 q¿ right on properties AIM IfF fofo RII
5. The antonym of PRECARIOUS is- JAgrani SO(Auditor) 17)
A. Dangerous B. Safe C. Cautious D. Easy Ans: C
Explanation: PRECARIOUS = not securely held or in position(Gg), Cautious = TOF
6. The antonym of 'Soothing' is- [Agrani Cash 17|
A. Relaxing B. Gentle C. Biting D.Calming Ans: C
Explanation: Soothing - AI fYS Biting - s
7. Select the pair from the following options which is set in opposition: (Sonali SO 18]
A. Scholar-Pedagogy B. HumidArid
C. Erroneous-Faulty D. Horrible-Atrocious Ans: B
Explanation: A. Scholar- Pedagogy =fra- t B. Humid-Arid = -UE ( f r )
C. Erroneous--Faulty= g ofagf- gor fagI
D. Horrible-Atrocious =g SA57- 1 TfrgAI
8, Select the pair in the following options which is set in opposition: (Rupali Cash 18]
A. Doggish-Canine B. Manly-virile
C. Divine-infernal D. Earthly-Terrestrial
Explanation: Doggish-Canine = g T RA 5, Manly-virile = isGts, Divine
infernal = , gTH, Earthly-Terrestria = ifkg-f¢ | qMTIA AAT gAT Na-C.
Divine-infernal frrs g
Exam Aid- Previous All Bank Questions Solution of Arts Faculty Page 14
English (MCQ)
9. The antonym of 'Abundant" is- (HBFC SO 17]
A. Plentiful B. Copious C. Scanty D. Lavish Ans: C
Explanation: Abundant = Plentiful = Copious= Lavish, 4p\ufIT T= Scanty()
10. The antonym of Climax' is (BKB Cash 17
A. Nadir B. Peak C. Apex D. Zenith Ans: A
Explanation: Climax = Peak, Apex, Zenith 13 q qy T DU YRIVÈ Az fatars Nadir

One Word Substitution

1. Cacography' is related to Agrani Cash 17|


A. spelling bee B. good spelling
C. incorrect spelling D. None of the above Ans: C
Explanation: Cacography = incorrect spelling(g R)
2. Deciduous' trees are trees that- BB Officer 18]
A. lose the leaves annually B. are extremely big
C. have small leaves D. have fleshly leaves Ans: A
Explanation: Deciduous = STAT YFI
3. A man who catches fish as a hobby is called a/an 4Agrani Cash 17)
A. fisherman B. angler C. hunter D. fishmonger Ans: B
Explanation: A man who catches fish as a hobby is called - angler(« f fAT AIE K)
4. A 'pugilist' is a Agrani Cash 17]|
A. boxer B. Swimmer C. athlete D. weight-lifter Ans: A
Explanation: Pugilist = boxer(ft Aat)
5. He was a king who ruled his subject with a high hand.[BB AD 18]
A. oppressively B. kindly C. conveniently D. sympathetically Ans: A
Explanation: high hand =orai, oppressively= wutBTT I
6. 'Approval' may be expressed by the following Interjection: (Sonali sO 18]
A. Ha! B. Hush! C. Bravo! D. Hurrah! Ans: C
Explanation: Bravo T GAIYA AIRTSIBravo! bKATA PACI
7. The art of cultivating and managing gardens is called- (Rupali Cash 18|
A. Horticulture B. Gardening C. Trimming D. Beautification Ans: A
Explanation:
The art of cultivating and managing gardens is called - Horticulture (tJAtyRAS)

Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 15
English (MCQ)
8. People who believe anything told to them are called. (Sonali SO 18]
A. Faithful B. Credible C. All-believing D. Credulous Ans: D
Explanation: Credulous(fr) - belief someone easily
9. A disease affecting many persons at the same time and place is called- |Rupali Cash 18]
A. epidemic B. infection C. sickness D. injury Ans: A

10. "A person pretending to be somebody he is not' is meant- (Agrani SO(Auditor) 17|
A. Liar B. Magician C. Imposter D. Rogue Ans: C
Explanation: Imposter ( )
11. One who travels from place to place is called- (Agrani SO(Auditor) 17]
A. Itinerant B. Mendicant C. Journeyman D. Tramp Ans: A
Explanation: Itinerant(ie) traveling from place to place; Tramp(ga te)
Journeyman(4ga) =a worker or sports player who is reliable but not outstanding
Mendicant(fra)= given to begging, vÀNT: A. Itinerant fb GETI
12. A den for small animals is called- (BDBL SO 17)
A. Dyke B. Shed C. Cave D. Hutch Ans: D
Explanation: A den for small animals is called = Hutch( NTS CAD ioi)
13. Animals that eat flesh of another animal.' Substitute in one word- |HBFC SO 17|
A. Man-eater B. Carnivorous C. Beast D. Cannibal Ans: B
Explanation: Animals that eat flesh of another animal = Carnivorous (RAÇSTGT)
14. One who compiles dictionary is called a- (HBFC SO 17]
A. Demographer B. Dictionary-maker
C. Lexicographer D. Monographer Ans: C
Explanation: Lexicographer(fsA ), Demographer
monographer =a fg fAGH TG VAI
15. The state of having contradictory or conflicting emotional attitudes'- (BB AD 18]
A. ambivalence B. Exigency C. reprisals D. constraint Ans: A
Explanation: Ambi = (root) w AMT N I ambivalence = e, Exigency = wurs N,
reprisals =efoft r , constraint
=|
16. Substitute in one word: The study and treatment of mental illness."
A. Psychology B. Psycholinguistics C. Psychiatry D. Psychosis Ans: C
Explanation: Psychiatry AIfTT, Psychology A(AtfAT
The practice or science of diagnosing and treating mental disorders =Psychiatry
Exam Aid- Previous All Bank Questions Solution of Arts Faculty Page 16
English (MCQ)
17. A feeling of anticipation over a future event'- (BB AD 18]
A. disparate B. magnanimous C. presentiment D. incongruent Ans: C
Explanation: Afeeling of anticipationover a future event presentiment(árer)
18. 'Pyongyang and Washington have finally comes to a consensus.' This is an
example of- |BB AD 18]
A, metaphor B. metonym C. euphemism D. dysphemism Ans: B

metonym TIQA Pyongyang 4R Washington H TIUNT IH I


19. When the evening is spread out against the sky like a patient etherized upon a
table.'- is an example of -(Combined 5Banks Officer 18]
A. metaphor B. chiasmus C. oxymoron D. personification Ans: D
20. The concluding part of a literary work is called- (Sonali SO 18
A. Epigraph B. Epitaph C. Conclusion D. Epilogue Ans: D
Explanation: Epilogue. GeA YIfeu PÁT TWfs qF Epilogue I
21. A fourteen-lined poem is called a- |Rupali Cash 18]
A. sonnet B. epilogue C. ballad D. lyric Ans: A

Voice Change
1. Change the voice: Can you help me to scoop out seeds from melon?(BB Officer 18)
A. Can I be helped by you B. Can I helped by you
C. could I helped by you D.Can I been helped by you Ans: A
Explanation: Can tT Passive a Can be IModals+Obj+ be+V3+byt Sub
2. Make it passive: They said he is a good candidate. (Rupali Cash 18|
A. He was said to be a good candidate
B. He was considered to be a good candidate
C. It was said by them that he is to be a good candidate
D. He was believed by them as a good candidate Ans: B
3. Change into passive: Who is creating this mess? (BDBL SO 17)
A. By whom is this mess being created? B. By whom has this mess been created?
C. By whom this mess is being created? D. Who has been created this mess? Ans: A
Explanation: Present continuous tense RT Passive 4 is/are +being I
4. Do it as I say.' The passive form is- [HBFC SO 17]
A. Be it done as it is said B. Let it be done as I say
C. It should be done as I say D. Let it be done as is said by me Ans: B
Explanation: For Imperative Sentence- Let+ Obj+ be+ V3+ Obj+ af et
Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 17
English (MCQ)
5. It cannot be done.' The active voice form is- (BKB Cash 17]
A. No one can do it B. We cannot do it
C. It is impossible to do it D. Most people cannot do it Ans: B
6. Change into active form: Iwas surprised to see that he had been beaten black and
blue.'- BB AD 18, Combined SBanks Oficer 18]
A. I was surprised to see he had been beaten black and blue.
B. It surprised me to see that he had been beaten black and blue.
C. It was surprising that he had been beaten black and blue.
D. That he had been beaten black and blue was surprising. Ans: B
Explanation: Active Voice a V2 1M passive voice a was/were + V3 T I

Narration

1. Choose the appropriate reporting verb: 'She said that I should take a holiday'. (BB
officer 18]

A, informed B. advised C. told D. requested Ans: B

Explanation: $T gATreporting verb fÓ advised I


2. In indirect speech, 'yesterday' is changed into--- [Agrani SO(Auditor) 17|
A. that day B. the previous date C. the day before D. the past day Ans: B
Explanation: Yesterday = the previous datelday; Tomorrow = the following day
3. Choose the appropriate reporting speech: Sara promised Sana," [BB Officer 18]
A. "I will like the new movie" B."I will certainly help you tomorrow."
C. "I will definitely dream about you tonight."
D. "Iwill win the lottery an share the money with you." Ans: B
Explanation: B. "Iwill certainly help you tomorrow." fAC TPT fR PAg UIA AOT

4. Change into indirect speech: 'Are you alone, my son?" asked a soft voice close
behind me. (BB AD 18]
A. What Iwas doing there alone was asked by a soft voice.
B. A soft voice told me as his son and asked whether I was alone.
C. A soft voice from my behind asked me if I was alone.
D. Addressing me as his son a soft voice asked if I was alone. Ans: D
Explanation: D. Addressing me as his son a soft voice asked if I was alone. f TAT ATAs

Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 18
English (MCQ)
5. Change the form of speech: The said, We cannot live without air'.-Combined SBanks
officer 18|
A. They said that human cannot live without air.
B. They said that we cannot live without air.
C. They said that it is not possible to live without air.
D. They realized that people could not live without air. Ans: B
Explanation: fsas ACSST CPA Reporting speech 4 OR frTÉA AAI
6. Change the narration: The captain says, "Company, move forward."" [Rupali Cash 18]
A.The captain commands the company to move forward
B. The Captain Commanded to move the company forward
C. The Captain instructed the company for a forward move
D. The Captain requests the company to move forward Ans: A
Explanation: Captain always commands.
7. Which one is a correct indirect narration? [HBFC SO 17
A. You told me that you would be careful
B. You said to me that you are careful
C. You told me that you will be careful
D. You said to me that you have been careful Ans: A
Explanation: qt I4 f r you(second) NEI
8. He said, I can do the work.' The indirect narration is- (BKB Cash 17)
A. He said that he can do the work B. He said that I could do the work
C. He said that Iwill do the work D. He said that he could do the work Ans: D
Explanation: Subject+ V2tthattsubject (He) 4 wqthea IReported speech past
tense, v reported verb, past tense Is64: D. He said that he could do the work
9. Turn into indirect narration: I asked, "Whose picture is it?"|Agrani Cash 17]
A. I asked which picture it was. B. Iasked whose the picture was.
C. Iasked to which is the picture. D. Iasked whose the picture is. Ans: B
Explanation: WH question+ Sub + V2

Analogv
01. If Elucidate(tSt 0): Clarity(to), then- |CombinedS Banks Officer 18]
A, Mystify(RETf 1): Enlightenment(rAA)
B. Illuminate(grnfas Al); Light(ÇT)
C. Aggravate(atys a0): Problem(4U1)
D.Conceal((tA 1): Oblivion(gT MS0) Ans: B
Explanation: As Elucidate =Clarity and same as Illuminate = Light
Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 19
English (MCQ)
02. If Asylum(t): Shelter(),then- (BB AD 18|
A. Hospice(g):Exile(fréMa) B. Harbour ( ) : Concealment((tA VTT)
C. stronghold(y): Defense(efo1) D. Palisade((at Y0): Display(44*) Ans: C

Translation

01. Translate into English: AA0 AstI TIAt YTf GR-|BB AD 18]
A. He has no political axe to grind.
B. He has no political will to move on.
C. He has no political idol to follow.
D. He has no strong political stand to speak up. Ans: A
02. To rob peter to pay Paul'. I's Bangla equivalent is Agrani Cash 17|
B. oIATDT TIGfa
D. Guts fts qG VIG Ans: C
03. Translate into Bangla: His stars are now in the ascendant'. (Rupali Cash 18]
Ans: C
04. Choose the best translation of 'gt ISAE Íts Tis - (BB OfMicer 18]
A. The rain fell in torrents B. It was drizzling with gusty wind
C. It was raining cats and dogs D. The rain came down in torrent Ans: B
05. Where there is a will, there is a way.'-means in Bangla- (HBFC sO 17]

Ans: D
06. Translate into English: tT Ctcy, CrT 9T PAI|Combined 4 Banks SO 1T) 18,
Combined S Banks Officer 18)
A. stilltongue makes a wise head B. A scalded dog fears cold water
C. A square per in a round hole D. A pet lamb makes a cross ram Ans: B
07. The appropriate translation of t NNSI IIS- (Agrani SO(Auditor) 17)
A. Example is more than precept B. Example is preferable than precept
C. Example is better than precept D. Example is acceptable than precept Ans: C
08. TRT QF sfgA RS IThe best translation is 4Agrani Cash 17|
A. If possible, try to visit. B. If you can you may come.
C. If possible, please drop by. D. If you try, you might drop in. Ans: A

Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 20
English(MCQ)
09. The correct translation of bS AT aA SOH tr is - [BKB Cash 17]
A. A bad workman quarrels with his tools
B. A bad dancer complains about the stage
C. Pride goes before destruction
D. The wearer knows best where the shoe pinches Ans: A

SaG 3F NG, BA D$ ACG- A hungry kite sees a dead horse afar.


Ag baA COLOt -Ajest driven hard, loses its point.
P ATCQA a1t q tE A cat has nine lives.
qon RRTA CAIE GF PA AIGAR fPCA SA- Abad penny always turns up.
qE fÁ ÉA- Abarking dog never or seldom bites.
A1T AR S7 ATJAT- A beggar cannot be a bankrupt.
tT , A A IA- A mad man and a animal have no difference.
AROTA GR TGIG9 94- Abeggar may sing before a pick-pocket.
QyA I g S I -A full purse never lacks friends.
fA IG frG -A man's home is his castle
F0sN AT AIIG , 9A PA DJT-DJ- A pet lamb, makes a cross ram.
GAST AA S3 I- A cat in gloves catches no mice.
HAIA AIA A - A Greek meeting a Greek.
fRs fris- Adversity often leads to prosperity
ft ACA S- A bolt from the blue.
ÍTs IOS I - An idle brain is the devil's workshop
G AF$ AR SFF. A poacher tumed gamekeeper
d1ga YA ®, af o FA0 RtA- Aguilty mind is always suspicious.
DIN IAA T4 (AA- Agolden key can open any door.
CS RGGT s bA - All our sweetest hours fly fastest.
(5TGA ATCA At KT PR- A rogue is deaf to all good
9A SÍT PRA A- Acock is always bold on its own dunghill
Do1OIT I aR - Abully is always acow.
aia ag- A8 F3IA, A0 8 8A- A wish, gained or lost, leaves one
unsatisfied in either case.

Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 21
English (MCQ)
oT tIA 1a CG- After death comes the doctor
A 8 o 4 58- Be true to your salt.
QR AA IÁRT0-A rotten sheep infects the flock
ST T St N- An ass that is a common property is always worst saddle.
CIAI 5TT SS ICG- All that is old is not bad.
P0UTAS 4g- Asquare peg in a round hole (An Impossibility).
t S AT E Allfeet tread not in one shoe
9 GS IBT a03- After meat comes mustard
AA PICE BI T$ AI- A fool and his money are soon parted
APG D0 19A 49 SIT 16$- A heavy purse makes a light heart.
qKe13 TR qo- Awoman's weapon is her tongue.
fRTA qA ART f$ 0F A|- Ahungry fox is an angry fox
0a AIT CUA A9- A succession of festivities all the year round.
5TGIS T.A Q- A tempest in a tea-pot.
CoAt ATR1 G0A SA0- Carry coal to new castle.
BI0 S T t a1- Civilitylcourtesy costs nothing.
QF AIA veiE SÜT IN A|- Don't run before you can walk.
QU5 T AT GT Ti6- Don't nag me, and leave me in peace.
qNA IA SIA - Every cloud has silver shining.
fATE FRI bag oG A- Fair words do not fill the pocket.
q0S T AÍA, 9g ba - Faults are thick where love is thin
as Tyt o , fog AU G Fools rush in where angels fear to tread.
TSF aR MA AR13 So- Give him an inch and he willtake an ell.
SA IGt S9 CGT- Handsome is that handsome does.
fa CS RBt AIN- He can hardly keep the wolf from the door.
N- (Pyt s fMA AY TAA S -A burnt child dreads the fire or Once bitten,
twice shy.

Favourite MCQ English Topics of Arts Faculty, DU


Spelling, Basic Grammar, Preposition, Fill In The Blanks, Phrase & Idioms, Synonym,
Antonym, One Word Substitution, Voice, Narration, Proverb Translation.

Exam Aid- Previous All Bank Questions' Solution of Arts Faculty Page 22

You might also like