Chapter -1(Fundamental of partnership firm)
Q1.X and Y are partners in a firm. They do not have any partnership deed. What should be done in
the following cases:
(a) X has invested ₹10,00,000 and Y only ₹5,00,000 as capital. X wants interest on capital @ 8% p.a.
(b) X spends twice the time that Y devotes to the business. He wants a salary of ₹10,000 per month
for the extra time spent by him.
(c) X has advanced a loan of ₹2,00,000 to the firm. He claims interest @9% p.a.
(e) Y withdraws ₹10,000 per month from the firm for his personal use. X claims that interest on
drawings @ 12% p.a. be charged from Y.
Q2. Girish and Satish are partners in a firm. Their Capitals on April 1, 2023 were ₹5,60,000 and
₹4,75,000 respectively. On August 1, 2023 they decided that their Capitals should be ₹5,00,000 each.
The necessary adjustment in the Capitals were made by introducing or withdrawing cash. Interest on
Capital is allowed at 6% p.a. You are required to compute interest on Capital for the year ending
March 31, 2024.
[Ans. Interest on Capitals: Girish ₹31,200 and Satish ₹29,500.]
Q3. On 1st April, 2023 A and B commenced business with Capitals of 6,00,000 and ₹2,00,000
respectively. On 31st March, 2024 the net profit (before taking into account the provisions of deed)
was 2,40,000.Interest on capitals is to be allowed at 6% p.a. B was entitled to a salary of ₹60,000
p.a. The drawings of the partners A and B were ₹60,000 and ₹40,000 respectively. The interest on
Drawings for A being ₹2,000 and B₹1,000. Assuming that A and B are equal partners, prepare the
Profit & Loss Appropriation A/c and Partners' Capital Accounts as at 31st March, 2024.
[Ans. Divisible Profits ₹1,35,000; Capitals A ₹6,41,500 and B ₹2,98,500.]
Q4. X and Y are partners with capitals of ₹1,00,000 and ₹80,000 respectivel on 1st April, 2022 and
their profit sharing ratio is 2: 1. Interest on capital is agreed @ 12% p.a. Y is to be allowed an annual
salary of ₹6,000. Th profit for the year ended 31st March, 2023 amounted to ₹50,000. Manage is
entitled to a commission of 10% of the profits.
Prepare Profit and Loss Appropriation Account and Capital Accounts.
[Ans. Divisible Profit ₹17,400; Commission to manager is 10% of ₹50,000, i.e *5,000. Balances of
Capital Accounts : X₹1,23,600 and Y₹1,01,400.]
Q5. Y and Z are partners with capitals of ₹2,50,000 and ₹1,50,000 respectively on 1st April, 2023.
Each partner is entitled to 9% p.a. interest on his capital. Z is entitled to a salary of ₹60,000 p.a.
together with a commission of 6% of Net Profit after charging his commission. Net profit for the year
ended 31st March, 2024 amount to ₹2,12,000. Prepare Partner's Capital Accounts: (i) when capitals
are fixed
[ Ans. Divisible Profits ₹1,04,000; Commission to Z₹12,000.
(i) When capitals are fixed: Current A/c balances: Y₹74,500 (Cr.); Z₹1,37,500 (Cr.) Capital A/c
balances: Y₹2,50,000 (Cr.); Z₹1,50,000 (Cr.)
Q6. Lata and Mamta are partners with capitals of ₹3,00,000 and ₹2,00,000 respectively sharing
profits as Lata 70% and Mamta 30%. During the year ended 31st March 2024 they earned a profit of
₹2,26,440 before allowing interest on partner's loan. The terms of partnership are as follows:
(i) Interest on Capital is to be allowed @ 7% p.a.
(ii) Lata to get a salary of ₹2,500 per month.
(iii) Interest on Loan by Mamta to the Firm of ₹80,000 for the whole year.
(iv) Interest on drawings of partners at 8% per annum. Drawings being Lata 36,000 and Mamta
48,000.
(v) 1/10th of the distributable profit should be transferred to General Reserve.
Prepare the Profit and Loss Appropriation Account.
[Ans. Share of Profit: Lata ₹1,00,800 and Mamta 43,200.]
Q7. Radha and Rukmani are partners in a firm with fixed capitals of ₹2,00,000 and ₹3,00,000
respectively.
They share profits in the ratio of 1: 2. Both partners are entitled to interest on capitals @ 8% per
annum. In addition, Rukmani is entitled to a salary of 20,000 per month. Business is being carried
from the property owned by Radha on a yearly rent of ₹1,20,000. Net Profit for the year ended 31st
March 2024 before providing for rent was ₹5,50,000.
You are required to draw Profit & Loss Appropriation Account for the year ended 31st March, 2024.
[Ans. Share of Profit transferred to Radha's Current A/c ₹50,000 and Rukmani's Current A/c
₹1,00,000.]
Q8. A and B are partners in a firm sharing profits in the ratio of 1: 2. Their capitals on 1st April 2023
were ₹4,00,000 and ₹6,00,000 respectively. As per partnership deed, A is to get a monthly salary of
₹15,000 and interest on capitals is to be provided @ 10% p.a. and charged on drawings @ 12% p.a.
During the year A withdrew ₹30,000 and B withdrew ₹50,000. The firm incurred a loss of ₹60,000
during the year ended 31st March, 2024 before above adjustments. You are required to prepare an
account showing the distribution of profit/loss.
[Ans. Share of Loss A₹18,400 and B 36,800.]
Q9. X and Y are partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 3 : 2 with capitals of
₹10,00,000 and ₹5,00,000 respectively. As per the partnership deed, they are to be allowed interest
on capital @ 8% p.a. The net profit for the year ended 31st March, 2023 before providing for interest
on capital amounted to ₹45,000. Show the distribution of profit.
[Ans. Interest on capital allowed to X 30,000 and Y₹15,000.]
Q10. Mr. Ashok Gupta is a partner in a firm. He withdrew the following amounts during the year
ended 31st March, 2024:
April 30. 8,000
June30. 6,000
Sept.30. 5,000
Dec. 31. 12,000
Jan.31. 10,000
Calculate interest on drawings @ 9% p.a. for the year ended on 31st March, 2024.
(By simple & product method)
[Ans. Interest on Drawings 1,710.]
Q11.Calculate the interest on drawings of Sh. Ganesh @ 9% p.a. for the year ended 31st March,
2024, in each of the following alternative cases:
Case (i) If he withdrew ₹4,000 p.m. in the beginning of every month.
(ii) If he withdrew ₹5,000 p.m. at the end of every month;
(iii) If he withdrew ₹6,000 p.m.;
(iv) If he withdrew 72,000 during the year;
(v) If he withdrew as follows:
30th April, 2023. 10,000
1st July, 2023. 15,000
1st Oct., 2023. 18,000
30th Nov., 2023. 12,000
31st March, 2024. 20,000
(vi) If he withdrew 12,000 in the beginning of each quarter;
vii) If he withdrew ₹18,000 at the end of each quarter;
(viii) If he withdrew 18,000 during the middle of each quarter.
[Ans. Case (i) 2,340; Case (ii) ₹2,475; Case (iii) ₹3,240; Case (iv) ₹3,240; Case (v) ₹3,008; Case (vi)
₹2,700; Case (vii) ₹2,430; Case (viii) ₹3,240.]
Q12. Calculate interest on A's drawings:
(i) If he has withdrawn ₹60,000 on 1st October, 2022 and rate of interest on drawings is 8% per
annum.
(ii) If he has withdrawn ₹60,000 on 1st October, 2022 and rate of interest on drawings is 8%.
Books are closed on 31st March, 2023.
[Ans. Case (i) ₹2,400; Case (ii) ₹4,800.]
Q13. P and Q were partners in a firm sharing profits in 3 : 1 ratio. Their respective fixed capitals were
₹10,00,000 and ₹6,00,000. The partnership deed provided interest on capital @ 12% p.a. The
partnership deed further provided that interest on capital will be allowed fully even if it will result into
a loss to the firm. The net profit of the firm for the year ended 31st March, 2018 was ₹1,50,000.
Pass necessary journal entries in the books of the firm allowing interest on capital and division of
profit/loss among the partners.