Bacteriology Case Study Based MCQs
1. 1. A healthcare worker exposed to a TB-positive patient undergoes screening. The
Mantoux test is positive. What is the causative agent?
A. Mycobacterium leprae
B. Mycobacterium kansasii
C. Mycobacterium tuberculosis
D. Mycobacterium avium-intracellulare
Answer: C. Mycobacterium tuberculosis
2. 2. A patient presents with a sore throat, low-grade fever, and a grayish membrane in the
throat. Gram stain shows gram-positive rods with metachromatic granules. What is the
likely pathogen?
A. Corynebacterium diphtheriae
B. Bacillus cereus
C. Listeria monocytogenes
D. Nocardia asteroides
Answer: A. Corynebacterium diphtheriae
3. 3. A 25-year-old woman presents with a burning sensation during urination and
increased frequency. Urinalysis reveals significant bacteriuria. Culture grows gram-
negative rods, lactose fermenting colonies on MacConkey agar. What is the most likely
organism?
A. Pseudomonas aeruginosa
B. Escherichia coli
C. Klebsiella pneumoniae
D. Proteus mirabilis
Answer: B. Escherichia coli
4. 4. A 60-year-old diabetic male presents with black necrotic tissue on his foot. Culture
from the wound shows gram-positive rods with terminal spores. What is the most
probable organism?
A. Clostridium tetani
B. Clostridium perfringens
C. Clostridium difficile
D. Clostridium botulinum
Answer: A. Clostridium tetani
5. 5. A healthcare worker exposed to a TB-positive patient undergoes screening. The
Mantoux test is positive. What is the causative agent?
A. Mycobacterium leprae
B. Mycobacterium kansasii
C. Mycobacterium tuberculosis
D. Mycobacterium avium-intracellulare
Answer: C. Mycobacterium tuberculosis
6. 6. A 60-year-old diabetic male presents with black necrotic tissue on his foot. Culture
from the wound shows gram-positive rods with terminal spores. What is the most
probable organism?
A. Clostridium tetani
B. Clostridium perfringens
C. Clostridium difficile
D. Clostridium botulinum
Answer: A. Clostridium tetani
7. 7. A healthcare worker exposed to a TB-positive patient undergoes screening. The
Mantoux test is positive. What is the causative agent?
A. Mycobacterium leprae
B. Mycobacterium kansasii
C. Mycobacterium tuberculosis
D. Mycobacterium avium-intracellulare
Answer: C. Mycobacterium tuberculosis
8. 8. A healthcare worker exposed to a TB-positive patient undergoes screening. The
Mantoux test is positive. What is the causative agent?
A. Mycobacterium leprae
B. Mycobacterium kansasii
C. Mycobacterium tuberculosis
D. Mycobacterium avium-intracellulare
Answer: C. Mycobacterium tuberculosis
9. 9. A 60-year-old diabetic male presents with black necrotic tissue on his foot. Culture
from the wound shows gram-positive rods with terminal spores. What is the most
probable organism?
A. Clostridium tetani
B. Clostridium perfringens
C. Clostridium difficile
D. Clostridium botulinum
Answer: A. Clostridium tetani
10. 10. A 25-year-old woman presents with a burning sensation during urination and
increased frequency. Urinalysis reveals significant bacteriuria. Culture grows gram-
negative rods, lactose fermenting colonies on MacConkey agar. What is the most likely
organism?
A. Pseudomonas aeruginosa
B. Escherichia coli
C. Klebsiella pneumoniae
D. Proteus mirabilis
Answer: B. Escherichia coli
11. 11. A 60-year-old diabetic male presents with black necrotic tissue on his foot. Culture
from the wound shows gram-positive rods with terminal spores. What is the most
probable organism?
A. Clostridium tetani
B. Clostridium perfringens
C. Clostridium difficile
D. Clostridium botulinum
Answer: A. Clostridium tetani
12. 12. A 25-year-old woman presents with a burning sensation during urination and
increased frequency. Urinalysis reveals significant bacteriuria. Culture grows gram-
negative rods, lactose fermenting colonies on MacConkey agar. What is the most likely
organism?
A. Pseudomonas aeruginosa
B. Escherichia coli
C. Klebsiella pneumoniae
D. Proteus mirabilis
Answer: B. Escherichia coli
13. 13. A 25-year-old woman presents with a burning sensation during urination and
increased frequency. Urinalysis reveals significant bacteriuria. Culture grows gram-
negative rods, lactose fermenting colonies on MacConkey agar. What is the most likely
organism?
A. Pseudomonas aeruginosa
B. Escherichia coli
C. Klebsiella pneumoniae
D. Proteus mirabilis
Answer: B. Escherichia coli
14. 14. A patient presents with a sore throat, low-grade fever, and a grayish membrane in
the throat. Gram stain shows gram-positive rods with metachromatic granules. What is
the likely pathogen?
A. Corynebacterium diphtheriae
B. Bacillus cereus
C. Listeria monocytogenes
D. Nocardia asteroides
Answer: A. Corynebacterium diphtheriae
15. 15. A child develops severe diarrhea after consuming undercooked chicken. Stool
culture shows curved gram-negative rods. What is the likely organism?
A. Salmonella typhi
B. Escherichia coli
C. Campylobacter jejuni
D. Shigella dysenteriae
Answer: C. Campylobacter jejuni
16. 16. A child develops severe diarrhea after consuming undercooked chicken. Stool
culture shows curved gram-negative rods. What is the likely organism?
A. Salmonella typhi
B. Escherichia coli
C. Campylobacter jejuni
D. Shigella dysenteriae
Answer: C. Campylobacter jejuni
17. 17. A patient presents with a sore throat, low-grade fever, and a grayish membrane in
the throat. Gram stain shows gram-positive rods with metachromatic granules. What is
the likely pathogen?
A. Corynebacterium diphtheriae
B. Bacillus cereus
C. Listeria monocytogenes
D. Nocardia asteroides
Answer: A. Corynebacterium diphtheriae
18. 18. A healthcare worker exposed to a TB-positive patient undergoes screening. The
Mantoux test is positive. What is the causative agent?
A. Mycobacterium leprae
B. Mycobacterium kansasii
C. Mycobacterium tuberculosis
D. Mycobacterium avium-intracellulare
Answer: C. Mycobacterium tuberculosis
19. 19. A patient presents with a sore throat, low-grade fever, and a grayish membrane in
the throat. Gram stain shows gram-positive rods with metachromatic granules. What is
the likely pathogen?
A. Corynebacterium diphtheriae
B. Bacillus cereus
C. Listeria monocytogenes
D. Nocardia asteroides
Answer: A. Corynebacterium diphtheriae
20. 20. A healthcare worker exposed to a TB-positive patient undergoes screening. The
Mantoux test is positive. What is the causative agent?
A. Mycobacterium leprae
B. Mycobacterium kansasii
C. Mycobacterium tuberculosis
D. Mycobacterium avium-intracellulare
Answer: C. Mycobacterium tuberculosis
21. 21. A patient presents with a sore throat, low-grade fever, and a grayish membrane in
the throat. Gram stain shows gram-positive rods with metachromatic granules. What is
the likely pathogen?
A. Corynebacterium diphtheriae
B. Bacillus cereus
C. Listeria monocytogenes
D. Nocardia asteroides
Answer: A. Corynebacterium diphtheriae
22. 22. A healthcare worker exposed to a TB-positive patient undergoes screening. The
Mantoux test is positive. What is the causative agent?
A. Mycobacterium leprae
B. Mycobacterium kansasii
C. Mycobacterium tuberculosis
D. Mycobacterium avium-intracellulare
Answer: C. Mycobacterium tuberculosis
23. 23. A 60-year-old diabetic male presents with black necrotic tissue on his foot. Culture
from the wound shows gram-positive rods with terminal spores. What is the most
probable organism?
A. Clostridium tetani
B. Clostridium perfringens
C. Clostridium difficile
D. Clostridium botulinum
Answer: A. Clostridium tetani
24. 24. A 60-year-old diabetic male presents with black necrotic tissue on his foot. Culture
from the wound shows gram-positive rods with terminal spores. What is the most
probable organism?
A. Clostridium tetani
B. Clostridium perfringens
C. Clostridium difficile
D. Clostridium botulinum
Answer: A. Clostridium tetani
25. 25. A 25-year-old woman presents with a burning sensation during urination and
increased frequency. Urinalysis reveals significant bacteriuria. Culture grows gram-
negative rods, lactose fermenting colonies on MacConkey agar. What is the most likely
organism?
A. Pseudomonas aeruginosa
B. Escherichia coli
C. Klebsiella pneumoniae
D. Proteus mirabilis
Answer: B. Escherichia coli
26. 26. A 60-year-old diabetic male presents with black necrotic tissue on his foot. Culture
from the wound shows gram-positive rods with terminal spores. What is the most
probable organism?
A. Clostridium tetani
B. Clostridium perfringens
C. Clostridium difficile
D. Clostridium botulinum
Answer: A. Clostridium tetani
27. 27. A child develops severe diarrhea after consuming undercooked chicken. Stool
culture shows curved gram-negative rods. What is the likely organism?
A. Salmonella typhi
B. Escherichia coli
C. Campylobacter jejuni
D. Shigella dysenteriae
Answer: C. Campylobacter jejuni
28. 28. A child develops severe diarrhea after consuming undercooked chicken. Stool
culture shows curved gram-negative rods. What is the likely organism?
A. Salmonella typhi
B. Escherichia coli
C. Campylobacter jejuni
D. Shigella dysenteriae
Answer: C. Campylobacter jejuni
29. 29. A patient presents with a sore throat, low-grade fever, and a grayish membrane in
the throat. Gram stain shows gram-positive rods with metachromatic granules. What is
the likely pathogen?
A. Corynebacterium diphtheriae
B. Bacillus cereus
C. Listeria monocytogenes
D. Nocardia asteroides
Answer: A. Corynebacterium diphtheriae
30. 30. A child develops severe diarrhea after consuming undercooked chicken. Stool
culture shows curved gram-negative rods. What is the likely organism?
A. Salmonella typhi
B. Escherichia coli
C. Campylobacter jejuni
D. Shigella dysenteriae
Answer: C. Campylobacter jejuni
31. 31. A child develops severe diarrhea after consuming undercooked chicken. Stool
culture shows curved gram-negative rods. What is the likely organism?
A. Salmonella typhi
B. Escherichia coli
C. Campylobacter jejuni
D. Shigella dysenteriae
Answer: C. Campylobacter jejuni
32. 32. A 60-year-old diabetic male presents with black necrotic tissue on his foot. Culture
from the wound shows gram-positive rods with terminal spores. What is the most
probable organism?
A. Clostridium tetani
B. Clostridium perfringens
C. Clostridium difficile
D. Clostridium botulinum
Answer: A. Clostridium tetani
33. 33. A 25-year-old woman presents with a burning sensation during urination and
increased frequency. Urinalysis reveals significant bacteriuria. Culture grows gram-
negative rods, lactose fermenting colonies on MacConkey agar. What is the most likely
organism?
A. Pseudomonas aeruginosa
B. Escherichia coli
C. Klebsiella pneumoniae
D. Proteus mirabilis
Answer: B. Escherichia coli
34. 34. A patient presents with a sore throat, low-grade fever, and a grayish membrane in
the throat. Gram stain shows gram-positive rods with metachromatic granules. What is
the likely pathogen?
A. Corynebacterium diphtheriae
B. Bacillus cereus
C. Listeria monocytogenes
D. Nocardia asteroides
Answer: A. Corynebacterium diphtheriae
35. 35. A child develops severe diarrhea after consuming undercooked chicken. Stool
culture shows curved gram-negative rods. What is the likely organism?
A. Salmonella typhi
B. Escherichia coli
C. Campylobacter jejuni
D. Shigella dysenteriae
Answer: C. Campylobacter jejuni
36. 36. A patient presents with a sore throat, low-grade fever, and a grayish membrane in
the throat. Gram stain shows gram-positive rods with metachromatic granules. What is
the likely pathogen?
A. Corynebacterium diphtheriae
B. Bacillus cereus
C. Listeria monocytogenes
D. Nocardia asteroides
Answer: A. Corynebacterium diphtheriae
37. 37. A healthcare worker exposed to a TB-positive patient undergoes screening. The
Mantoux test is positive. What is the causative agent?
A. Mycobacterium leprae
B. Mycobacterium kansasii
C. Mycobacterium tuberculosis
D. Mycobacterium avium-intracellulare
Answer: C. Mycobacterium tuberculosis
38. 38. A healthcare worker exposed to a TB-positive patient undergoes screening. The
Mantoux test is positive. What is the causative agent?
A. Mycobacterium leprae
B. Mycobacterium kansasii
C. Mycobacterium tuberculosis
D. Mycobacterium avium-intracellulare
Answer: C. Mycobacterium tuberculosis
39. 39. A patient presents with a sore throat, low-grade fever, and a grayish membrane in
the throat. Gram stain shows gram-positive rods with metachromatic granules. What is
the likely pathogen?
A. Corynebacterium diphtheriae
B. Bacillus cereus
C. Listeria monocytogenes
D. Nocardia asteroides
Answer: A. Corynebacterium diphtheriae
40. 40. A patient presents with a sore throat, low-grade fever, and a grayish membrane in
the throat. Gram stain shows gram-positive rods with metachromatic granules. What is
the likely pathogen?
A. Corynebacterium diphtheriae
B. Bacillus cereus
C. Listeria monocytogenes
D. Nocardia asteroides
Answer: A. Corynebacterium diphtheriae
41. 41. A 25-year-old woman presents with a burning sensation during urination and
increased frequency. Urinalysis reveals significant bacteriuria. Culture grows gram-
negative rods, lactose fermenting colonies on MacConkey agar. What is the most likely
organism?
A. Pseudomonas aeruginosa
B. Escherichia coli
C. Klebsiella pneumoniae
D. Proteus mirabilis
Answer: B. Escherichia coli
42. 42. A 25-year-old woman presents with a burning sensation during urination and
increased frequency. Urinalysis reveals significant bacteriuria. Culture grows gram-
negative rods, lactose fermenting colonies on MacConkey agar. What is the most likely
organism?
A. Pseudomonas aeruginosa
B. Escherichia coli
C. Klebsiella pneumoniae
D. Proteus mirabilis
Answer: B. Escherichia coli
43. 43. A healthcare worker exposed to a TB-positive patient undergoes screening. The
Mantoux test is positive. What is the causative agent?
A. Mycobacterium leprae
B. Mycobacterium kansasii
C. Mycobacterium tuberculosis
D. Mycobacterium avium-intracellulare
Answer: C. Mycobacterium tuberculosis
44. 44. A child develops severe diarrhea after consuming undercooked chicken. Stool
culture shows curved gram-negative rods. What is the likely organism?
A. Salmonella typhi
B. Escherichia coli
C. Campylobacter jejuni
D. Shigella dysenteriae
Answer: C. Campylobacter jejuni
45. 45. A 25-year-old woman presents with a burning sensation during urination and
increased frequency. Urinalysis reveals significant bacteriuria. Culture grows gram-
negative rods, lactose fermenting colonies on MacConkey agar. What is the most likely
organism?
A. Pseudomonas aeruginosa
B. Escherichia coli
C. Klebsiella pneumoniae
D. Proteus mirabilis
Answer: B. Escherichia coli
46. 46. A child develops severe diarrhea after consuming undercooked chicken. Stool
culture shows curved gram-negative rods. What is the likely organism?
A. Salmonella typhi
B. Escherichia coli
C. Campylobacter jejuni
D. Shigella dysenteriae
Answer: C. Campylobacter jejuni
47. 47. A 25-year-old woman presents with a burning sensation during urination and
increased frequency. Urinalysis reveals significant bacteriuria. Culture grows gram-
negative rods, lactose fermenting colonies on MacConkey agar. What is the most likely
organism?
A. Pseudomonas aeruginosa
B. Escherichia coli
C. Klebsiella pneumoniae
D. Proteus mirabilis
Answer: B. Escherichia coli
48. 48. A 60-year-old diabetic male presents with black necrotic tissue on his foot. Culture
from the wound shows gram-positive rods with terminal spores. What is the most
probable organism?
A. Clostridium tetani
B. Clostridium perfringens
C. Clostridium difficile
D. Clostridium botulinum
Answer: A. Clostridium tetani
49. 49. A 60-year-old diabetic male presents with black necrotic tissue on his foot. Culture
from the wound shows gram-positive rods with terminal spores. What is the most
probable organism?
A. Clostridium tetani
B. Clostridium perfringens
C. Clostridium difficile
D. Clostridium botulinum
Answer: A. Clostridium tetani
50. 50. A child develops severe diarrhea after consuming undercooked chicken. Stool
culture shows curved gram-negative rods. What is the likely organism?
A. Salmonella typhi
B. Escherichia coli
C. Campylobacter jejuni
D. Shigella dysenteriae
Answer: C. Campylobacter jejuni