PRATHAM BANKER
(A Premium Platform for Lateral Entry Bank exams)
Whatsapp & Call : +91 7970903637 Telegram: t.me/prathambanker
BUDGET 2024-25 MCQs
1. What is the total expenditure estimated in the Union Budget 2024-25?
a) 29.07 lakh crore
b) 48.21 lakh crore
c) 50.83 lakh crore
d) 20.00 lakh crore
2. What is the fiscal deficit target for 2024-25 as a percentage of GDP?
a) 5.5%
b) 2.5%
c) 3.9%
d) 4.9%
3. As per the Union Budget 2024-25, What is the total allocation for agriculture and allied
sectors in the budget?
a) 2.00 lakh crore
b) 1.25 lakh crore
c) 1.52 lakh crore
d) 0.75 lakh crore
e) 1.00 lakh crore
Q4. As per the Union Budget 2024-25,What is the target number of farmers to be initiated into
natural farming?
a) 50 lakh
b) 60 lakh
Telegram: t.me/prathambanker whatsapp: prathambanker youtube: prathambanker
PRATHAM BANKER
(A Premium Platform for Lateral Entry Bank exams)
Whatsapp & Call : +91 7970903637 Telegram: t.me/prathambanker
c) 90 crore
d) 1 crore
4. As per the Union Budget 2024-25,How much financial support is allocated for the Andhra
Pradesh Reorganization Act in the current financial year?
a) 20,000 crore
b) 16,000 crore
c) 15,000 crore
d) 12,000 crore
5. As per the Union Budget 2024-25,How many bank branches of India Post Payment Bank are
to be set up in the North East region?
a) 50
b) 90
c) 100
d) 200
6. As per the Union Budget 2024-25,What is the limit of Mudra loans under the ‘Tarun’
category after enhancement?
a) 12 lakh
b) 15 lakh
c) 20 lakh
d) 50 lakh
7. As per the Union Budget 2024-25,What is the total capital expenditure allocation for
infrastructure investment by the Central Government?
a) 5,55,555 crore
Telegram: t.me/prathambanker whatsapp: prathambanker youtube: prathambanker
PRATHAM BANKER
(A Premium Platform for Lateral Entry Bank exams)
Whatsapp & Call : +91 7970903637 Telegram: t.me/prathambanker
b) 7,77,777 crore
c) 10,00,000 crore
d) 11,11,111 crore
Q9. As per the Union Budget 2024-25,How many rural habitations are targeted for all-weather
connectivity under PMGSY Phase IV?
a) 25,000
b) 20,000
c) 15,000
d) 10,000
10. As per the Union Budget 2024-25, Which temples are included in the comprehensive
development plan under the tourism priority?
a) Jagannath, Puri
b) Vishnupad, Mahabodhi, Rajgir
c) Vaishno Devi
d) Somnath, Dwarka
11. .As per the Union Budget 2024-25, How much is the venture capital fund for expanding
the space economy?
a) 800 crore
b) 900 crore
c) 1,000 crore
d) 1,250 crore
Telegram: t.me/prathambanker whatsapp: prathambanker youtube: prathambanker
PRATHAM BANKER
(A Premium Platform for Lateral Entry Bank exams)
Whatsapp & Call : +91 7970903637 Telegram: t.me/prathambanker
12.As per the Union Budget 2024-25, What is the new standard deduction for salaried
employees under the revised tax rate structure?
a) 60,000
b) 65,000
c) 70,000
d) 75,000
13. As per the Union Budget 2024-25,How much deduction is allowed for family pensioners
under the new tax regime?
a) 15,000
b) 20,000
c) 25,000
d) 30,000
14. As per the Union Budget 2024-25,How much financial support is allocated for projects such
as the Kosi-Mechi intra-state link?
a) 9,000 crore
b) 11,500 crore
c) 10,000 crore
d) 7,500 crore
15.As per the Union Budget 2024-25, What is the reduced corporate tax rate for foreign
companies?
a) 20%
b) 25%
c) 30%
Telegram: t.me/prathambanker whatsapp: prathambanker youtube: prathambanker
PRATHAM BANKER
(A Premium Platform for Lateral Entry Bank exams)
Whatsapp & Call : +91 7970903637 Telegram: t.me/prathambanker
d) 35%
16.As per the Union Budget 2024-25, What is the new tax rate on short-term capital gains on
certain financial assets?
a) 10%
b) 15%
c) 20%
d) 25%
17. As per the Union Budget 2024-25,What is the exemption limit of capital gains on certain
financial assets?
a) 100,000
b) 1,20,000
c) 1,50,000
d) 1,25,000
18. As per the Union Budget 2024-25,How much deduction is allowed for employer’s
contribution towards NPS?
a) 11%
b) 12%
c) 13%
d) 14%
19. As per the Union Budget 2024-25,What is the revised tax rate structure for income between
3-7 lakh rupees?
a) 0%
b) 5%
Telegram: t.me/prathambanker whatsapp: prathambanker youtube: prathambanker
PRATHAM BANKER
(A Premium Platform for Lateral Entry Bank exams)
Whatsapp & Call : +91 7970903637 Telegram: t.me/prathambanker
c) 10%
d) 15%
20. As per the Union Budget 2024-25,What is the revised tax rate structure for income between
7-10 lakh rupees?
a) 0%
b) 5%
c) 10%
d) 15%
21. As per the Union Budget 2024-25,What is the revised tax rate structure for income between
12-15 lakh rupees?
a) 0%
b) 20%
c) 10%
d) 15%
22. As per the Union Budget 2024-25,What is the new tax rate on long-term capital gains on
certain financial assets?
a) 10%
b) 12.5%
c) 15%
d) 20%
Telegram: t.me/prathambanker whatsapp: prathambanker youtube: prathambanker
PRATHAM BANKER
(A Premium Platform for Lateral Entry Bank exams)
Whatsapp & Call : +91 7970903637 Telegram: t.me/prathambanker
23.As per the Union Budget 2024-25,Government to launch a comprehensive scheme for
providing internship opportunities in 500 top companies to how many youths in 5 years?
a) 50 lakh
b) 60 lakh
c) 90 crore
d) 1 crore
24. As per the Union Budget 2024-25,Govt is planning to launch new scheme to support the
development of how many weekly ‘haats’ or street food hubs every year for the next 5 years in
select cities.
a) 500
b) 100
c) 300
d) 200
Telegram: t.me/prathambanker whatsapp: prathambanker youtube: prathambanker
PRATHAM BANKER
(A Premium Platform for Lateral Entry Bank exams)
Whatsapp & Call : +91 7970903637 Telegram: t.me/prathambanker
BUDGET SCHEMES 2023-24 MCQ
1. Under the MISHTI scheme, how many states and union territories will witness the
development of mangrove cover?
A. 5 states and 1 union territory
B. 7 states and 2 union territories
C. 9 states and 3 union territories
D. 11 states and 2 union territories
Answer: D
2. Consider the following statements regarding Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana is
correct :
A. The Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) is a flagship scheme for focused and
sustainable development of fisheries sector in the country.
B. PMMSY scheme primarily focuses on adopting ‘Cluster or Area based approaches’ and
creation of Fisheries clusters through backward and forward linkages.
C. The investment of Rs. 20,050 crores under PMMSY is the highest ever in the fisheries sector.
D. Increase fisheries export earnings to Rs.1,00,000 crore by 2024-25 & doubling incomes of
fishers and fish farmers
E. All of the above
Answer: E
3. PM-PRANAM scheme was announced in Budget 2023. What is the objective of the
scheme?
A. To increase vaccine manufacturing in India
B. To reduce the use of chemical fertilizers in agriculture
C. To increase India's electronic export market
D. To increase health infrastructure in rural areas
E. None of these
Answer: E
"PM Programme for Restoration, Awareness, Nourishment and Amelioration of Mother
Earth” ( PM-PRANAM) was announced in Budget 2023. The main objective of the scheme is to
reduce the use of chemical fertilizers in agriculture.
Telegram: t.me/prathambanker whatsapp: prathambanker youtube: prathambanker
PRATHAM BANKER
(A Premium Platform for Lateral Entry Bank exams)
Whatsapp & Call : +91 7970903637 Telegram: t.me/prathambanker
4. Prime Minister Narendra Modi has launched two schemes named Amrit Dharohar and
MISHTI to revive wetlands and mangroves across the country. What is the full form of
MISTHI?
A. Mangrove Initiative for Sustainable Habitats and Tangible Incomes
B. Mangrove Investment for Shoreline Habitats and Tangible Incomes
C. Mangrove Initiative for Shoreline Horticulture and Tangible Incomes
D. Mangrove Initiative for Shoreline Habitats and Tangible Incomes
Answer: D
5. What is the New Scheme that focuses on the fishermen and fish vendors?
A. Green Growth
B. PM Garib Kalyan Ann Yojana
C. New sub-scheme of PM Matsya Sampada Yojana
D. Mahila Samman Bachat Patra
Answer: C - New sub-scheme of PM Matsya Sampada Yojana
6. What is the new MSME scheme announced in the Union Budget 2023?
A. New sub-scheme of PM Matsya Sampada Yojana
B. Revamped credit guarantee scheme for MSMEs
C. PM Garib Kalyan Ann Yojana
D. Mahila Samman Bachat Patra
Answer: B - Revamped credit guarantee scheme for MSMEs
7. Which Scheme that was announced in the Union Budget 2023 includes skilled people
who are engaged in various traditional and skilled professions?
A. PM VIKAS (Pradhan Mantri Vishwakarma Kaushal Samman)
B. Revamped credit guarantee scheme for MSMEs
C. PM Garib Kalyan Ann Yojana
D. Mahila Samman Bachat Patra
Answer: A - PM VIKAS (Pradhan Mantri Vishwakarma Kaushal Samman)
8. MISHTI scheme will be launched for _______.
A. mangrove plantation in the hinterland
B. mangrove plantation in North Eatsern Region
C. mangrove plantation along the coastline
Telegram: t.me/prathambanker whatsapp: prathambanker youtube: prathambanker
PRATHAM BANKER
(A Premium Platform for Lateral Entry Bank exams)
Whatsapp & Call : +91 7970903637 Telegram: t.me/prathambanker
D. plantation along the coastline
Answer: C - mangrove plantation along the coastline
9. Amrit Dharohar scheme to be implemented over the next three years to encourage
optimal use of ________.
A. wetlands, enhance bio-diversity, and carbon stock.
B. Pasturlands
C. Chemical Fertilizer
D. Ground water
Answer: A - wetlands, enhance bio-diversity, and carbon stock.
10.PM-PRANAM Scheme to be launched to incentivize States and Union Territories to
promote ________.
A. Infrastructure Development
B. Green Growth
C. Alternative fertilizers and balanced use of chemical fertilizers
D. chemical fertilizers
Answer: C - Alternative fertilizers and balanced use of chemical fertilizers
11. iGOT Karmayogi, an integrated online training platform, launched to provide continuous
learning opportunities for whom to upgrade their skills and facilitate people-centric approach:
A. Government employees
B. Youths
C. Women
D. Tribals
Answer: A - Government employees
12. Which one of the following has launched the GOBARdhan Scheme?
A. Ministry of Jal Shakti
B. Ministry of Finance
C. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
D. Ministry of Food Processing Industries
Answer: A - Ministry of Jal Shakti
Telegram: t.me/prathambanker whatsapp: prathambanker youtube: prathambanker
PRATHAM BANKER
(A Premium Platform for Lateral Entry Bank exams)
Whatsapp & Call : +91 7970903637 Telegram: t.me/prathambanker
13. Which of the following is the main objective of the PM Vishwakarma Yojana?
A. To provide financial assistance to artisans and craftsmen to upgrade their skills and set up
businesses.
B. To promote the use of modern technology and innovation in traditional skills.
C. To create employment opportunities for artisans and craftsmen.
D. All of the above.
Answer: D - All of the above.
14. The Aspirational Block Programme (ABP), which was launched recently, covers how many
districts initially?
A. 100
B. 200
C. 500
D. 1000
Answer: C - 500
15. What is the rate of interest announced for the ‘Mahila Samman Savings Certificate Scheme’?
A. 7.25
B. 7.50
C. 7.75
D. 8.00
Answer: B - 7.50
16. Which scheme established 500 New ‘Waste to Wealth’ plants?
A. Ujjwala
B. Gobargas
C. Biosafety
D. Gobardhan
Answer: D - Gobardhan
Telegram: t.me/prathambanker whatsapp: prathambanker youtube: prathambanker
PRATHAM BANKER
(A Premium Platform for Lateral Entry Bank exams)
Whatsapp & Call : +91 7970903637 Telegram: t.me/prathambanker
17. According to the Union Budget 2023-24, consider the following statements regarding
Pradhan Mantri PVTG Development Mission:
1. PVTGs stands for particularly vulnerable tribal groups.
2. To improve socio-economic conditions of PVTGs.
3. Centre will recruit 38,800 teachers and support staff for the 740 Eklavya Model Residential Schools,
serving 3.5 lakh tribal students.
Which of the statements given above are correct?
A. 1 and 2only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3 only
D. 1, 2 and 3
Answer: D - 1, 2 and 3
18. A toolkit incentive of Rs. _____________ will be provided to the beneficiary after Skill Verification at the
start of Basic Training in PM Vishwakarma yojana.
A. Rs. 10,000
B. Rs. 12,000
C. Rs. 15,000
D. Rs. 18,000
Answer: C – Rs. 15,000
19. In PM Vishwakrma yojana, Total quantum of loan assistance would be Rs. _______________/- wherein,
the beneficiaries can avail the first loan tranche upto Rs. _______________/- and second loan tranche upto
Rs._______________/- in PM Vishwakrma yojana.
A. Rs. 3 lac/Rs. 1 lac/Rs. 2 lac
B. Rs. 4 lac/Rs. 1 lac/Rs. 3 lac
C. Rs. 5 lac/Rs. 2 lac/Rs. 3 lac
D. None of the above
Answer: A – Rs. 3 lac/Rs. 1 lac/Rs. 2 lac
20. PM Vishwakarma will be initially implemented for _________ years up to _____________.
A. 3 years / 2023-26
B. 4 years / 2023-27
C. 5 years / 2023-28
D. 6 years / 2023-29
Answer: C – 5 years / 2023-28
Telegram: t.me/prathambanker whatsapp: prathambanker youtube: prathambanker
PRATHAM BANKER
(A Premium Platform for Lateral Entry Bank exams)
Whatsapp & Call : +91 7970903637 Telegram: t.me/prathambanker
21. An amount of Rs. __________per eligible digital transaction (upto a maximum of 100 eligible
transaction) monthly will be credited to the beneficiary’s bank account in DBT mode through Aadhaar
Payment Bridge System (APBS).
A. Rs. 1
B. Rs. 3
C. Rs. 5
D. Rs. 10
Answer: A – Rs. 1
22. A woman or guardian of a girl child can open a second Mahila Samman Savings Certificate
account after a minimum gap of__________ months from the opening of the existing account.
A. Three months
B. Four months
C. Five months
D. Six months
Answer: A-Three months
23. A partial withdrawal facility is provided under the Mahila Samman Saving Certificate
scheme. The account holder can withdraw up to ……….% of the account balance after one year
from the account opening date.
A. 30%
B. 40%
C. 50%
D. 25%
Answer: B-40%
Telegram: t.me/prathambanker whatsapp: prathambanker youtube: prathambanker