[go: up one dir, main page]

0% found this document useful (0 votes)
126 views10 pages

II P U C English

The document is a question bank for II PUC English, covering various literary works including 'Romeo and Juliet', 'Too Dear!', 'On Children', and others. It contains two-mark questions and answers that focus on key themes, characters, and events from each work. The questions are designed to help students prepare for their exams in 2025.

Uploaded by

gowdapriya678
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
126 views10 pages

II P U C English

The document is a question bank for II PUC English, covering various literary works including 'Romeo and Juliet', 'Too Dear!', 'On Children', and others. It contains two-mark questions and answers that focus on key themes, characters, and events from each work. The questions are designed to help students prepare for their exams in 2025.

Uploaded by

gowdapriya678
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 10

II P U C ENGLISH

TWO MARKS QUESTOINS AND ANSWER. 2025


QUESTION BANK QUESTIONS AND ADDITIONAL QUESTIONS

1. ROMEO AND JULIET


1. Mention any two images to which Romeo compares Juliet.
Ans:- Snowy dove, rich jewel in an Ethiope’s ear
2. Mention any two expressions that Juliet uses to glorify Romeo’s charm.
Ans:- a new snow and a day in night
3. What are the two descriptions of Juliet’s beauty made by Romeo?
Ans:- beauty too rich and for earth too dear
4. Who are compared to ‘a snowy dove and ‘crows’ respectively in this poem?
Ans:- Juliet and her fellow dancers
5. What did Romeo want to do after measure done? Why?
Ans:- wanted to touch her hand and make blessed his rude hand
6, Mention any two qualities of night according to Juliet in “ Romeo and Juliet”.
Ans:- gentle night and loving night / black- browed night
7.What are the two birds Romeo has used figuratively in describing Juliet and her
fellow dancers?
Ans:- snowy dove and black crows
8. What does all the world start doing and stop doing according to Juliet, if Romeo
becomes stars?
Ans:- makes the face of heaven so fine and stop paying worship to the garish sun.

2. TOO DEAR !
1. Name the two countries that bordered Monaco, Ans:- France and Italy
2. Mention any two things which make Monaco a ‘toy kingdom’.
Ans:- less population and small land
3. Mention mention any two supporting staff / officials of the king of Monaco.
Ans:- Courtiers / ministers
4. Name any two commodities that were taxed in Monaco
Ans:- Wine, spirits / tobacco
5. What were the two things which Monaco people were doing as people did in other
countries ?
Ans:- Drink and smoke
6. Name the two things of the Monaco King to draw revenue which is not a nice thing
Ans:- From drink and tobacco
7. Who were the main beneficiaries of gaming house in Monaco if one losses or wins ?
Ans:- Keeper and King
8. Name any two reasons that made German sovereign to forbid gaming houses
Ans:- Does harm to people and losses the money.
9. Name any two things that the Prince of Monaco did on a smaller scale as a king
Ans:- rewards, sentences / excuses
10. Mention any two professionals who tried to murder case in the most judicial
manner
Ans:- Judges , barrister , prosecutors , jury men.

1
11. Mention two sources which Monaco had not to execute the criminal
Ans:- the guillotine and an executioner.
12. Name the two countries did Monaco King seek help for executing the criminal.
Ans:- French government and King of Italy
13. What is French government and what is Italy king of Italy?
Ans:- French Government is republican and the King of Italy is a brother monarch
14. Mention the two considerations would Monaco Prince enable to show by
altering the punishment of the criminal.
Ans:- mercy on criminal and the punishment becomes cheaper
15. What were the works assigned to the guard when the criminal was kept in prison ?
Ans:- Fetch the food for the criminal and watch him
16. For what reasons the king of Monaco was worried about the expenditure of 600
France and criminal?
Ans:- because the fellow was young and healthy and might live for fifty years.
17. How much pension was fixed for the criminal how much money was received in
advance ?
Ans:- 600 Francs and received advance one third of the annuity
18. What did the criminal do for his living after receiving his annuity in advance?
Ans:- bought a bit of land and started market gardening.
19. How did the criminal live after settle down?
Ans- draw the pension regularly and play gambling business for a while .
---------------------------------------------------------------------------------
3. ON CHILDREN
1. What are the two reasons given by the prophet to say,’ Your children are not your
children’?
Ans”- They are the sons and daughters of life’s longing for itself / though they
are with them they belong not to them .
2.What may parents give and may not give to children according to the Prophet?
Ans:- May give their love but not to their thoughts.
3.What may parents not give to children according to the prophet and Why?
Ans:- not to give their thoughts because the children have their own thoughts.
4.According to the Prophet, What may parents house and what they may not?
Ans:- house to their children’s bodies but not to their souls
5.Who are arrows and who sends them forward in the poem ‘On Children’?
Ans:- arrows are children and their parents send them forward.
6. What do bows and arrows refer to in the poem on children?
Ans:- bows are the parents and arrows are the children
7. According to the Prophet , who bends the bow and Why?
Ans:- The archer bends the bow so that the arrows may go swift and far.
8. Who sees the mark upon the path of the infinite? Why does he bend the bows with
his might?
Ans:- the archer , so that the arrows may go swift and far.

4. EVERYTHING I NEED TO KNOW I LEARNED IN THE FOREST

1. What were the parents of Vandana Shiva?


Ans:- her father is a forest conservator and a farmer.
2.what did Vandana Shiva’s mother compose for her?
Ans:- Songs and poems about trees and forests

2
3.What is Chipko movement? Women from which region participated in it?
Ans:- A non violent response to the large scale deforestation in the Himalayan region
4.According to Vandana Shiva who knew the value of forests? What did they do to
protect forest ?
Ans:- Women of the Himalayan region and hug the trees to protect forest
5.What is the real value of forest according to women involved in Chipko
movement?
Ans:- the springs and streams , food for their cattle and fuel for their hearths
6.What did Vandana Shiva do while she was on padhayatra’s of Chipko movement?
Ans:- documenting the deforestation and the work of the forest activities in
spreading the message of Chipko movement
7.What do the forest bear according to the officials who came to cutting the trees?
Ans:- profit, resin and timber
8.What did Vandana Shiva learn from chipko movement?
Ans:- learning about biodiversity and biodiversity based living economies
9. In Navadanya movement how did Vandana shiva and other activities help farmers?
Ans: helped farmers to transition from fossil fuel and chemical based
monocultures to biodiverse ecological system nourished by the sun and the soil .
10. What does the conservation of biodiversity in the agriculture lead to?
Ans:- to the food and nutrition crisis
11. What did biodiversity teach Vandana Shiva?
Ans:- abundance freedom ,Cooperation and mutual giving
12. Name the two popular courses in Earth University.
Ans:- A to Z of organic farming and Agro Ecology and Gandhi and globalisation
13. Who has recognized the rights of the rights in its constitution and who initiated it
in its constitution ?
Ans:- Ecuador and Bolivia
14. Name the ways to transform systems based on domination discussed in the
conference on Earth Day celebration
Ans:- people over nature , men over women , rich over poor
15. What do we need to overcome the apartheid according to Vandana Shiva?
Ans: an eco-apartheid based on the illusion of separateness of humans from
nature in our minds and lives.
16. What are the two things which have replaced a vibrant earth according to
Vandana Shiva ?
Ans:- Raw materials and dead matter
17. What does diversity become without unity according to Vandana Shiva?
Ans:- it becomes a source of conflict and contest
18. What does the forest teach us according to Vandana Shiva ?
Ans:- union and compassion
19. Name any two conflicts about which Tagore wrote.
Ans:- greed and compassion / conquest and cooperation / violence and harmony
------------------------------------------------------------------------------------------------

3
5. A SUNNY MORNING

1. What are the two things Dona Laura bring / carry along with Petra?
Ans:- Parasol and a small bag of bread crumbs
2. How old are Dona Laura and her maid Petra?
Ans:- 70 years and 20 years.
3. Who came over there while Dona Laura was feeding the birds with bread crumbs?
Ans:- Don Gonzalo and his servant Juanito.
4. What had Dona Lauara to do at home according to Don Ganzalo?
Ans:- knitting and counting her beads
5. Which are the two glasses did Gonzalo use to read the book?
Ans:- enormous pair of glass and a reading glass.
6. What did Don Gonzalo take with him to his estate near Araveca?
Ans:- gun and dog
7. What is the name of the book Don Gonzalo reads in the park? Who wrote it?
Ans:- campoamor
8. Name any two Spanish writers mentioned by Don Gonzalo in the play.
Ans:- Campoamor, Becquer, Zorrilla
9. How old was Don Gonzalo? Which is his native place?
Ans:- Gonzalo is seventy years and Valencia is his native place.
10. Whom do the words ‘the gallant lover and ‘the silver maiden refer to?
Ans:- Don Gonzalo and Dona Laura
11. Where did Danza Gonzalo meet Zorrilla? How old was he when he
went there for the first time?
Ans:- in America and at his six years old
12. Name the king and queen mentioned by Don Gonzalo while referring
to Columbus.
Ans:- Ferdinand and Isabella
13. Mention the name of Villa near Valencia ? Who lived in it
Ans:- Maricela and the Silver Maiden
14. Where does the villa Maricela find /hide away?
Ans:- among lemon and orange trees
15. Where did the gallant lover go from Gonzalo’s house after fighting
with the merchant?
Ans:- to Sevilla and then came to Madrid
16. Where did silver maiden write her beloved name and where did she
sit then ?
Ans:- on the sand and sat down upon a rock
17. When did both gallant lover and silver maiden marry after separation?
Ans:- Dona Laura married after two years and Gonzalo in three months
18. Who loved silver maiden and who did the parents want marry to her?
Ans:- Gallant young man and want her to marry with a merchant
--------------------------------------------------------------------
6. WHEN YOU ARE OLD
1. To whom is the poem ‘When You Are Old’ addressed ? What should
the person do with the book given by the speaker?
Ans:- the poets beloved and she should read the book slowly
2. How is the speaker different from other lovers in the poem ?
Ans:- he loved her pilgrim soul and changing her face

4
3. Define the features of the lady,the speaker visualizes when she
becomes old .
Ans:- Gray hair, full of sleep
4. What did the speaker ask his beloved to dream of ?
Ans:- Soft look of her eyes and of their shadows deep
5. Where did the true love flee and pace and hid its face?
Ans:- paced upon the mountains overhead and hid his face amid a crowd of stars.

7.THE GARDENER

1. What were the old man’s eyes suffused with in ‘The Gardener’?
Ans:- with strange memories and native intelligence
2. Mention any two physical features of the old man standing in the
coconut groove.
Ans:- strong muscular arms, a long beak-like nose, a tall figure
3. Mention any two changes that took place in the owner’s lifestyle after
the arrival of the old man.
Ans:- the owner became lethargic and shied away from hard work
4. Mention any two thoughts of owner’s wife on the effect of old man’s
arrival in her husband’s life.
Ans:- the old man’s arrival is whether the good or worse
5. How did the old man useful for the owner of the garden ?
Ans:- he was well versed in agriculture and could understand the
problems of the workers
6. What are the owner’s positions changed after the arrival of the old man?
Ans:- wealth and social prestige
7. What qualities of the old man improved the income of the garden? well
Ans:- he was well versed in agriculture and stopped the petty tips
8. Who are the enemies of Tammanna called for his rival initially and later?
Ans:- Sangoji and then Basavaiah
9. How much land did Tammanna and Basavaiah own when the entire land of the
village belong to either of them ?
Ans:- Tammanna had 1000 acres and Basavaiah had 800 acres
10. Mention any two of the ways suggested by Tamanna’s supporters to
get back his land from Basavaaiah.
Ans:- take recourse to the police / the court of law / many persons ready
11. What were the two things done by Tamanna to annihilate Basavaiah completely
that made the competition move from visible to invisible ?
Ans:- composed ballads and singing them
12. What did the songs of Tammanna say about Basavaiah?
Ans:- about Basavaiah’s cruelty and his meanness.
13. What did the critics do with Tammanna songs in ‘The Gardener’
Ans:- analysing and researching them
14. How did the critics earn their share of fame using Tammanna’s songs?
Ans:- by analysing and translating his songs
15. Though Basavaiah filled his house with material wealth how did his
house look? And why?
Ans:- his house looked dull and empty because Tammanna’s books were
not there
16. Mention any two things that Basavaiah did after Tammanna became

5
popular as the best poet of his time.
Ans:- built palatial mansion himself and appointed number of admirers
to praise him.
17. Whom did Basavaiah inviting to his place to bring his house with meaning ?
Ans:- scholars / poets / musicians
18. Name any two reasons that Tammanna to think of killing himself.
Ans:- if he continued at the level of the body , Basavaiah would go on
offering stiff competition.
19. Mention the names of the two countries whose enemy is discussed in
the story. Ans:- Russia and America
20. What happened to Tammanna after the death of Basavaiah ?
Ans:- he forgot all his songs and ballads and his name became a non entity
21. Who paints well according to the old man what was his suffering
from ? Ans:- Lokya and suffering from fever
22. Mention any two things which man need in his life.
Ans:- wealth, education, art and many more things.
------------------------------------------------------------------------
8.TO THE FOOT FROM ITS CHILD
1. what would the foot like to be?
Ans:- Likes to be an apple or a butterfly
2. Mention any two things which teach the foot that it can not fly?
Ans:- stones, bits of glass / streets/ ladder
3. What does time teach the foot?
Ans: it cannot fly or can not be a fruit bulging on the branch
4. How does the petal toes of the child grow in the shoe?
Ans:- grow hard and change themselves into opaque substance
5. How does the child’s foot take on the form?
Ans:- of eyeless reptiles like worms
6. What kind of the shape does the foot take on in the later stage?
Ans:- the man’s foot and the women’s foot
7. Mention any two places where the foot walks in a shoe as a blind man.
Ans:- through fields /mines / markets and ministries.

9. I BELIEVE THAT BOOKS WILL NEVER DISAPPEAR

1. What feelings did Borges have when he was educated by his father’s
library?
Ans:- his education is more than by high school or the university
education
2. Who was Borges mother? What feeling did she have toward
him ?
Ans:- his mother was Dona Leonar and she had much kindness to towards him.
3. What does Borges say about his mother ?
Ans:- his mother was intelligent and gracious woman
4. Name any two things that happen in human life that can be considered
as a resource according to Borges?
Ans:- humiliations, misfortunes / embarrassments
5. ‘Alles Nahe Werd Fern’ Whose words are these and what do they mean?
Ans:- these words are a verse of Goethe and it means all that is near
becomes far

6
6. What are the two things Borges wanted to do even of his blindness?
Ans:- buy the books and go on filling his house with books
7.According to Borges who made remarkable comments and books ?
and What is the name of the book ?
Ans:- Spengler and the book name is Decline of the West
8.When does the poetic act happen according to Borges?
Ans:- When the poets writes it and reads it
9.Mention any two essential metaphors listed by Borges.
Ans:- time and river / flowers and women
10.Mention any two qualities of the book according to the Borges.
Ans:- something sacred /something mortal/ something magical
11.How does Borges believe the poetry is ?
Ans:- poetry is so intimate / so essential
12. What is the phrase gentleman and ladies give?
Ans:- it gives magic and poetic quality
13. What are the extension of our sight according to Borges?
Ans:- telescope and microscope
14. What are the extensions of our arms according to Borges?
Ans:- they are plough and sword
15. According to Borges, what would disappear if books disappear?
Ans:- If books disappear, surely history and man would disappear
16. Name any two qualities of poetry according to Borges?
Ans:- so essential and so intimate
---------------------------------------------------------------------------------------
10. HEAVEN IF YOU ARE NOT HERE ON EARTH
1. When can there be no Gods and Nymphs according to Kuvempu?
Ans:- when we ourselves cannot be Gods and deems Nymphs
2. Mention any two aspects of nature that make the earth heaven.
Ans:- Rolling Stream / tender sunshine on the verdant garden
3. Where does heaven lie all over according to the poet Kuvempu?
Ans:- In the splendour of harvest and of moon lies
4. How does the poet create heaven on earth ?
Ans:- imbibing and spilling the song of nectar.
-------------------------------------------------------------------------

11. JAPAN AND BRAZIL HROUGH A TRAVELER’S EYE

1. What are the comments of George Mikes about ‘courtesy’ in Japan?


Ans:- courtesy has a double function it is courtesy and privacy
2. Which are the double functions of Courtesy in Japan?
Ans:- courtesy and it substitutes privacy
3. Mention any two places where the little red telephones are kept in Japan
Ans:- on a counters / on a table
4. Mention the two reasons that make bowing in Japan a complicated one.
Ans:- one neither is to straighten up before the other stands erect
5. Mention any two activities which Japanese would not listen in
Ans:- most confidential business transactions and intimate love quarrels.
6. How is Bowing is neither less nor silly according to Mikes?
Ans:- it is not less than shaking hands or kissing the cheek
7. For what reasons bowing is a quainter?

7
Ans:- because bowing is more formal , more oriental also infectious
8. State the early traffic law in America mentioned by George Mikes
Ans:- if the two cars met at intersection neither was to move before
the other had gone
9. Mention any two causes which would straighten up before the other
stand in complicated bowing
Ans:- smallest difference in rank standing / age/ social position
10.What do the Japanese stores employee and what is their only duty ?
Ans:- bowing girls and they have to bow deeply and deferentially
11.Mention any two bowing rules inside the Japanese families
Ans:- the wife bows to her husband / the child bows to his father ,
12. Mention any two reasons behind the Nara deer’s behaviour according to Mikes.
Ans:- it is something genetic or it got into habit when it sees the
people bowing all the time.
13.When do Japanese host consider their guest is an ill mannered lout?
Ans:- when he does not make a fearful noise while eating soup
14.In which place the payments are decorated in a unique way in Brazil?
and what coloured mosaics are used there?
Ans:- in Copacabana and beautiful block mosaics are used there
15.In which country motor cars are expansive according to Mikes and Why?
Ans:- in Brazil and import duties being crippling and murderous
16. ho are the hunters and prey according to George Mikes?
Ans:- the drivers and the pedestrians
17.What does a Brazilian driver do when he notices a pedestrian step
off the payment ?
Ans:- he regards him as a fair game and takes aim and accelerates
18. Mention any two ways in which drivers Brazil break traffic rules
Ans:- they cut in, they overtake on both sides in the highway
19. Which is the worst place in Brazil? What fascinates George Mikes?
Ans:- the Avenida President Vargas is the worst place, heavy traffic.

12. THE VOTER

1. Mention the reasons as roof had come back to this village after spent
two years in Port Hartcourt.
Ans:- return to his people and guide them in the difficult times
2. How long did roof stay in Port Harcourt ? Why?
Ans: For two years and to do bicycle repairer’s apprentice course
3. Where did Roof join as a bicycle repair apprentice ? How long did he stay there ?
Ans: in Port Harcourt , for two years
4. Mention any two benefits did politics bring to the people after 5 years.
Ans:- wealth, chieftaincy, titles, doctorate degrees
5. Expand PAP and POP with respect to the voter
Ans:- People’s Alliance party and Progressive Organization Party
6.Why did Marcus Ibe decide to join politics according to some people ?
Ans:- he was not too successful machine school teacher and avoid the
imminent dismissal arising from a female teacher’s complaint
7.What was Marcus Ibe before coming into politics and what was he in
the outgoing government?
Ans:- he was a missionary school teacher and then Minister of culture

8
8. What did Marcus Ibe gain after become chief the honourable Chief of PAP?
Ans:- two long cars and built himself the biggest house
9.What are the two benefits Roof took from Marcus Ibe ?
Ans:- he was in the service of Marcus Ibe , got many a rich robes
10.How many shillings they did Roof offer in beginning and finally to the
elders of the village?
Ans:- two shillings in the beginning and four shillings in the later
11.Who paid a visit to Roof’s house before the day of election? How much money
did he offer to Roof ?
Ans:- the leader of POP Campaign team and offered five pounds .
12.Why did Roof visit to the house of Ogbuefi Ezenwa? Who were there ?
Ans:- to make a whispering campaign and five elders were there
13.Which are the two meals mentioned by Ezenwa offering two shillings?
Ans:- an ozo feast and a poor ritual meal .
14.Where did the’iyi’ come from? Who swears on it to vote for Maduka?
Ans:- ‘iyi’ comes from Mbanta and Roof swears on it to vote for Maduka
15.Name the two political leaders who contest in the election.
Ans:- Marcus Ibe and Maduka
16.Who was termed as a man of quick decisions? for whom did he
campaign in the election ?
Ans:- Roof is a man of quick decisions and campaigned for Marcus Ibe
17. Name the symbols of PAP and POP in the story .
Ans:- Motorcar for PAP and a Man’s head for POP

13. WHERE THERE IS A WHEEL

1. What is taken as a social movement? From which district this movement is


reported ? Ans:- Cycling in the district of Pudukkottai
2. What is taken as a symbol of independence, freedom and mobility and
in which district ? Ans:- Cycling in the district of Pudukkottai
3. Name any two female cycling activists mentioned in this lesson.
Ans:- Jamila Bibi and Fatima
4. What is the Airovoli Iyakkam ? Who is its Central coordinator?
Ans:- ‘Light of Knowledge’ movement and N Kannammal is its Central
coordinator
5. Mention any two workers, joined cycling movement to learn cycling.
Ans;- women agriculture workers/quarry workers / village health nurses.
6. What does everyone want to become initially and later to ?
Ans:- to become neo-literate and then neo-cyclist
7. Whose brainchild was the cycling movement and what was she?
Ans:- Sheela Rani Chunkat and the former district collector
8. Why did some prefer ‘gents’ cycles?
Ans:- because they have additional bar from the seat to the handle and
they can seat a child on that
9. Name any two economic implications of cycling as mentioned.
Ans:- it boosts the income and carry their agricultural produce and sell independently
10. Who was Muthu Bhaskaran and What did he write?
Ans:- a male Arivoli activist and wrote a cycling song
11. In which year did the female cyclists took Pudukkottai by storm ?
How many participated in it?

9
Ans:- in 1992 and over 1500 female cyclists
12. Who sanctioned mopeds to Arivoli women activists and how many
mopeds are sanctioned ?
Ans:- an impressed UNICEF and sanctioned 50 mopeds
13. What did UNICEF sanction and to whom ?
Ans:- sanctioned 50 mopeds to Arivoli women activists.
14. What is termed as ‘humble vehicle’ by P Sainath? Who included it in the literacy
drove? Ans:- cycle and Sheila Rani Chunkat
--------------------------------------------------------------------------------
14.WATER

1. What does the water say sub-caste difference?


Ans:- between leather and spool
2. Who opposed Kamma landlords? What did she use to oppose them?
Ans:- Karmachedu Suvaratnam and used a vessel (water pot) to oppose
3. Between whom the difference of race could water identify?
Ans:- between Samaria woman and Jesus the Jew
4. Which is the mighty movement mentioned in the poem ‘Water’?
Where did it happen?
Ans:- water is a mighty movement and it is the Mehad struggle at the
Chadar tank.
5. Whom can water ignite struggles and strife according to the poet?
Ans:- it ignites between the village and the wada / between one state
and another.
6. What can water do between the village and wada and one state and
another? Ans:- water can ignite struggles and strife.
7. Where does the water sit innocently and where does it dance into?
Ans:- sits in the Bislery bottle innocently and dances in the Pepsi
man’s bottle.
8. Where does the water slowly and superstitiously dances in its way into?
and What is its new name?
Ans:- into the Pepsi man’s bottle and its new name mineral water.
9. Water is not a simple thing, but What can it give?
Ans:- it can give life and also devour lives.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Prepared by
SURESH H.N
Senior English Lecturer
Global Mahesh PU College ,
Mandya.
9945751817.

10

You might also like