[go: up one dir, main page]

0% found this document useful (0 votes)
88 views27 pages

Mechanics PHY 1141 Assignment

The document contains an assignment for Mechanics PHY 1141, consisting of multiple-choice questions and problem-solving tasks related to physics concepts such as force, motion, and vectors. It includes questions on scalar and vector quantities, units of measurement, and various physics scenarios requiring calculations. The assignment is divided into two sections, with Section A focusing on conceptual questions and Section B on problem-solving exercises.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
88 views27 pages

Mechanics PHY 1141 Assignment

The document contains an assignment for Mechanics PHY 1141, consisting of multiple-choice questions and problem-solving tasks related to physics concepts such as force, motion, and vectors. It includes questions on scalar and vector quantities, units of measurement, and various physics scenarios requiring calculations. The assignment is divided into two sections, with Section A focusing on conceptual questions and Section B on problem-solving exercises.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 27

1

Assignment of Mechanics PHY 1141

Instructions

 Attempt all questions and respect order


 The answer sheet is not a draft but the significant steps must be indicated

SECTION A

1. Calculate the scalar product of and

2. Calculate the vector product of and

3. The unit of force in S.I. units is


A) kilogram
B) newton
C) watt
D) dyne
E) joule.
Ans: b
4.. The unit of work or energy in S.I. units is
A) newton
B) pascal
C) kilogram meter
D) watt
E) joule.
Ans: e
5. The unit of power in S.I. units is
A) newton meter
B) watt
C) joule
D) kilogram meter/sec.
E) pascal per sec.
Ans: b
6. Forces are called concurrent when their lines of action meet in
2

A) one point
B) two points
C) plane
D) perpendicular planes
E) different planes.
Ans: a
7. Forces are called coplanar when all of them acting on body lie in
A) one point
B) one plane
C) different planes
D) perpendicular planes
E) different points.
Ans: b
8. A force acting on a body may
A) introduce internal stresses
B) balance the other forces acting on it
C) retard its motion
D) change its motion

E) all of the above.


Ans: e

9. Effect of a force on a body depends upon


A) magnitude
B) direction
C) position or line of action
D) all of the above
E) none of the above.
Ans: d
10. If a number of forces act simultaneously on a particle, it is possible
A) not a replace them by a single force
B) to replace them by a single force
C) to replace them by a single force through C.G.
D) to replace them by a couple
E) to replace them by a couple and a force.
Ans: b
11. A force is completely defined when we specify
A) magnitude
B) direction
C) point of application
D) all of the above
E) none of the above.
Ans: d
3

12. Which of the following do not have identical dimensions?


A) Momentum and impulse
B) Torque and energy
C) Torque and work
D) Kinetic energy and potential energy
E) Moment of a force and angular momentum.
Ans: e
13. Which of the following is not the unit of distance?
A) angstrom
B) light year
C) micron
D) millimetre
E) milestone.
Ans: e
14. Which of the following is not the unit of power?

A) kW (kilowatt)
B) hp (horse power)
C) kcal/sec
D) kg m/sec
E) kcal/kg sec.
Ans: e
15. The weight of a body is due to
A) centripetal force of earth
B) gravitational pull exerted by the earth
C) forces experienced by body in atmosphere
D) force of attraction experienced by particles
E) gravitational force of attraction towards the center of the earth.
Ans: e
16. The forces, which meet at one point, but their lines of action do not lie in a plane, are called
A) coplanar non-concurrent forces
B) non-coplanar concurrent forces
C) non-coplanar non-concurrent forces
D) intersecting forces
E) none of the above.
Ans: b

17. Which of the following is not a scalar quantity


A) time
B) mass
C) volume
D) density
E) acceleration.
Ans: e
4

18. Which of the following is a vector quantity


A) energy
B) mass
C) momentum
D) angle
E) speed.
Ans: c

19. Which of the following is not a vector quantity


A) weight
B) velocity
C) acceleration
D) force
E) moment.
Ans: a
20. The center of gravity of a triangle lies at the point of
A) concurrence of the medians
B) intersection of its altitudes

C) intersection of bisector of angles


D) intersection of diagonals
E) all of the above.
Ans: a

21. The coefficient of friction depends on


A) area of contact
B) shape of surfaces
C) strength of surfaces
D) nature of surface
E) all of the above.
Ans: d

22. Coefficient of friction is the


A) angle between normal reaction and the resultant of normal reaction and the limiting friction
B) ratio of limiting friction and normal reaction
C) the friction force acting when the body is just about to move
D) the friction force acting when the body is in motion
E) tangent of angle of repose.
Ans: b

23. The position of a particle moving along the x axis is given by x = (21 + 22t - 6.0t2) m, where
t is in s. What is the average velocity during the time interval t = 1.0 s to t = 3.0 s?
A. -6.0 m/s
B. -4.0 m/s
C. -2.0 m/s
5

D. -8.0 m/s
E. 8.0 m/s

ANS: C

24. At t = 0, a particle is located at x = 25 m and has a velocity of 15 m/s in the positive x


direction. The acceleration of the particle varies with time as shown in the diagram. What is the
position of the particle at t =5.0 s?

A. 175 m
B. 125 m
C. 138 m
D. 154 m
E. 165 m

ANS: D

25. An automobile traveling along a straight road increases its speed from 30.0 m/s to 50.0 m/s in
a distance of 180 m. If the acceleration is constant, how much time elapses while the auto moves
this distance?
A. 6.00 s
B. 4.50 s
C. 3.60 s
D. 4.00 s
E. 9.00 s

ANS: B

26. An object is thrown downward with an initial (t = 0) speed of 10 m/s from a height of 60 m
above the ground. At the same instant (t = 0), a second object is propelled vertically upward from
ground level with a speed of 40 m/s. At what height above the ground will the two objects pass
each other?
A. 53 m
B. 41 m
C. 57 m
6

D. 46 m
E. 37 m

ANS: B

27. The position of an object at equal time intervals is shown below:

Which graph below correctly represents position versus time for this object?

ANS: E

28. Driver A is cruising along enjoying the fall colors. Driver B starts her car at the instant he
passes her. Their velocities are shown as functions of time in the graph below. At what instants
in time are drivers A and B side by side?

A. 0 s, 2 s
B. 0 s, 4 s
C 2 s, 4 s
D. 2 s, 6 s
E. 4 s, 6 s

ANS: D
7

29. Two balls, projected at different times so they don't collide, have trajectories A and B, as
shown below.

Which statement is correct?


A. v0B must be greater than v0A.
B. Ball A is in the air for a longer time than ball B.
C. Ball B is in the air for a longer time than ball A.
D. Ball B has a greater acceleration than ball A.
E. Ball A has a greater acceleration than ball B.

ANS: C

30. Which of the following situations is impossible?


A) An object has velocity directed east and acceleration directed west.
B) An object has velocity directed east and acceleration directed east.
C) An object has zero velocity but non-zero acceleration.
D) An object has constant non-zero acceleration and changing velocity.
E) An object has constant non-zero velocity and changing acceleration.

ANS: E

31. If the acceleration of an object is zero, then that object cannot be moving.
A) True
B) False

ANS: B

32. If the velocity of an object is zero, then that object cannot be accelerating.
A) True
B) False

ANS: B

33. When a ball is thrown straight up with no air resistance, the acceleration at its highest point
A) is upward
B) is downward
C) is zero
8

D) reverses from upward to downward


E) reverses from downward to upward

ANS: B

34. Two objects are dropped from a bridge, an interval of 1.0 s apart. Air resistance is negligible.
During the time that both objects continue to fall, their separation
A) increases.
B) decreases.
C) stays constant.
D) increases at first, but then stays constant.
E) decreases at first, but then stays constant

ANS: A

35. The motions of a car and a truck along a straight road are represented by the velocity-time
graphs in the figure. The two vehicles are initially alongside each other at time t = 0. At time T,
what is true of the distances traveled by the vehicles since time t = 0?

A) They will have traveled the same distance.


B) The truck will not have moved.
C) The car will have travelled further than the truck.
D) The truck will have travelled further than the car.

ANS: D

36. The graph in the figure shows the position of a particle as it travels along the x-axis. At what
value of t is the speed of the particle equal to 0 m/s?
9

A) 0 s
B) 1 s
C) 2 s
D) 3 s
E) 4 s

ANS: D

37. A jet plane is launched from a catapult on an aircraft carrier. In 2.0 s it reaches a speed of 42
m/s at the end of the catapult. Assuming the acceleration is constant, how far did it travel during
those 2.0 s?
A) 16 m
B) 24 m
C) 42 m
D) 84 m

ANS: C

38. A car increases its forward velocity uniformly from 40 m/s to 80 m/s while traveling a
distance of 200 m. What is its acceleration during this time?
A) 8.0 m/s2
B) 9.6 m/s2
C) 12 m/s2
D) 24 m/s2

ANS: C

39. A package is dropped from a helicopter that is moving upward at15m/s. If it takes 8.0 sec
before the package strikes the ground, how high above the ground was the package when it was
released? Neglect air resistance.
A) 100 m.
B) 140 m.
C) 190 m.
D) 230 m.
E) 300 m.

ANS: C

40. At what angle of projection will the horizontal range of a projectile be equal to its maximum
height?
A) B) C) D)
41. A particle moves along the x axis from to . Of the following values of the initial and
final coordinates, which results in the displacement with the largest magnitude?
A. ,
B. ,
C. ,
10

D. ,
E. ,
ans: E

42. An object moves around a circle. If the radius is doubled keeping the speed the same then the
magnitude of the centripetal force must be:
A. twice as great
B. half as great
C. four times as great
D. one-fourth as great
E. the same
ans: B

SECTION B

44. Let , and be three vectors such that , , and each one of them being
perpendicular to the sum of the other two, find .

Solution

Given

,
11

Therefore
12

51. If , , and are the position vectors of point , , and


respectively, then find the angle between and . Deduce that and are collinear.

Solution

Note that is the angle between and


13

This shows that the vectors and are collinear.

52. Calculate the divergence of the vector field . (2 marks)

Solution:

Consider the vector field . Its components

, ,
14

53. Calculate the divergence of the vector field .

Consider the vector field . Its components

, ,

54. A particle moves along a curve whose parametric equations are ,

, where is the time.

a) Determine its velocity and acceleration at any time.

b) Find the magnitude of the velocity and acceleration at .

Solution:

a) the position vector of the particle is

Then the velocity

Acceleration

b) At
15

the magnitude of the velocity

and acceleration.

55. A particle moves along a curve , , , where is the time. Find the
components of its velocity and acceleration at time in the direction .

Solution

Velocity

At

Unit vector in direction

is

The component of the velocity in the given direction is


16

Acceleration

The component of the acceleration

56. In the same direction with river the boat uses 8h to move from point A to point B and in the
opposite direction 12h. What the time needed to travel the same distance in lake?

Solution:

-velocity of boat

-velocity of river

-distance AB

In same direction

(1)

In opposite direction

(2)
17

Replacing in equation (1)

(3)

(3)

Equation (3) URM can be expressed as

57. In a particular crash test, a automobile collides a wall. The initial and final velocities of
automobile are and , respectively. If the collision lasts for , find
impulse due to collision and average of force exerted on the automobile.

Solution:

The initial and final linear momentum of automobile are


18

The impulse equals the change in momentum

Average force

58. A particle moves so that its vector is given , where is a constant. Show that

a) the velocity of particle is perpendicular to

b) the acceleration is directed toward the origin and has magnitude proportional to the distance from
the origin.

c) is a constant vector.

Solution:

a)

then

(3 marks)

b)

The acceleration is opposite to the direction of i.e it is directed toward the


origine. Its magnitude is proportional to which is distance from origin.
19

(3 marks)

c)

a constant vector (4 marks)

59. A mass-spring system undergoes simple harmonic motion with an amplitude .

a) Does the total energy change if the mass doubled but the amplitude is not changed?

b) Are the kinetic and potential energies at given point in its motion affected by the change in mass?
Explain (5 lines).

Answer:

a) NO. Because the total energy , changing the mass while keeping
constant has not effect on the total energy.

b) The larger mass must move slower to have the same kinetic energy. At the
particular instant in time, both kinetic and potential energy would change as the
mass is increased.

60. An airplane moves in a northwesterly direction at 125 m/s relative to the ground, due to the
fact there is a westerly wind of 50m/s relative to the ground. How fast and in what direction
would the plane have traveled if there were no wind?
20

61. A 2m tall basketball player wants to make a goal from 10m from the basket, as in Figure. If
he shots the ball with initial speed v0=10.5m/s at 450 angle, find the distance between the player
and the hoop x so that it goes through the hoop without striking the backboard?
21
22

62. In the same direction with river the boat uses 8h to move from point A to point B and in the
opposite direction 12h. What the time needed to travel the same distance in lake?
Solution:
23

63. In a particular crash test, a automobile collides a wall. The initial and final
velocities of automobile are and , respectively. If the collision
lasts for , find impulse due to collision and average of force exerted on the automobile.
24

64. A particle moves so that its vector is given , where is a constant.


Find

a) the velocity of particle

b) the acceleration

65. A 2m tall basketball player wants to make a goal from 10m from the basket, as in Figure. If
he shots the ball at a angle, at what initial speed must he throw the basketball so that it goes
through the hoop without striking the backboard?
25

Solution:

Eliminating
26
27

You might also like