[go: up one dir, main page]

0% found this document useful (0 votes)
459 views14 pages

Refrigeration and Air Conditioning PDF TOP 40+MCQ

Uploaded by

NAKADE VISHAL 54
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
459 views14 pages

Refrigeration and Air Conditioning PDF TOP 40+MCQ

Uploaded by

NAKADE VISHAL 54
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 14

Click here for YouTube

video on this topic

Top 40+ Important


Mechanical Engineering
MCQ’s on
Refrigeration &
Air Conditioning
1. Ammonia-absorption refrigeration cycle requires
(a) very little work input
(b) maximum work input
(c) nearly same work input as for vapour compression cycle
(d) zero work input
Ans. (a) very little work input

2. Which of the following cycles uses air as the refrigerant


(a) Ericsson
(b) Stirling
(c) Carnot
(d) Bell-coleman
Ans. (d) Bell-coleman

3. An important characteristic of absorption system of


refrigeration is
(a) noisy operation
(b) quiet operation
(c) cooling below 0°C
(d) very little power consumption
Ans. (b) quiet operation

4. The relative coefficient of performance is


(a) actual COP/theoretical COP
(b) theoretical COP/actual COP
(c) actual COP x theoretical COP
(d) 1-actual COP x theoretical COP
Ans. (a) actual COP/theoretical COP
5. Clapeyron equation is a relation between
(a) temperature, pressure and enthalpy
(b) specific volume and enthalpy
(c) temperature and enthalpy
(d) temperature, pressure, specific volume and enthalpy
Ans. (d) temperature, pressure, specific volume and enthalpy.

6. vapour compression cycle, the condition of refrigerant is


saturated
liquid
(a) after passing through the condenser
(b) before passing through the condenser
(c) after passing through the expansion throttle valve
(d) before entering the expansion valve
Ans. (a) after passing through the condenser

7. The boiling point of ammonia is


(a) -100°C
(b) -50°C
(c) - 33.3°C
(d) 0°C
Ans. (c) - 33.3°C

8. One ton of refrigeration is equal to the refrigeration effect


corresponding to melting of 1000 kg of ice
(a) in 1 hour
(b) in 1 minute
(c) in 24 hours
(d) In 12 hours
Ans. (c) in 24 hours
9. One ton refrigeration corresponds to
(a) 50 kcal/min
(b) 50 kcal/kr
(c) 80 kcal/min
(d) 80 kcal/hr
Ans. (a) 50 kcal/min

10. In S.J. unit, one ton of refrigeration is equal to


(a) 210 kJ/min
(b) 21 kJ/min
(c) 420 kJ/min
(d) 840 kJ/min
Ans. (a) 210 kJ/min

11. The vapour compression refrigerator employs the following


cycle
(a) Rankine
(b) Carnot
(c) Reversed Rankine
(d) Reversed Carnot
Ans. (d) Reversed Carnot

12. Allowable pressure on high-pressure side or ammonia


absorption system is of the order of
(a) atmospheric pressure
(b) slightly above atmospheric pressure
(c) 2-4 bars
(d) 5-6 bars
Ans. (d) 5-6 bars
13. The moisture in a refrigerant is removed by
(a) evaporator
(b) safety relief valve
(c) dehumidifier
(d) Driers
Ans. (d) Driers

14. The refrigerant for a refrigerator should have


(a) high sensible heat
(b) high total heat
(c) high latent heat
(d) low latent heat
Ans. (c) high latent heat

15. Rating of a domestic refrigerator is of the order of


(a) 0.1 ton
(b) 5 tons
(c) 10 tons
(d) 40 tons
Ans. (a) 0.1 ton

16. The COP of a domestic refrigerator


(a) is less than 1
(b) is more than 1
(c) is equal to 1
(d) depends upon the make
Ans. (b) is more than 1
17. The domestic refrigerator uses following type of
compressor
(a) centrifugal
(b) axial
(c) miniature sealed unit
(d) piston type reciprocating
Ans. (d) piston type reciprocating

18. Presence of moisture in a refrigerant affects the working of


(a) compressor
(b) condenser
(c) evaporator
(d) expansion valve
Ans. (d) expansion valve

19. Refrigeration in aeroplanes usually employs the following


refrigerant
(a) Co2
(b) Freon-11
(c) Freon-22
(d) Air
Ans. (d) Air

20. Domestic refrigerator working on vapour compression


cycle uses
the following type of expansion device
(a) electrically operated throttling valve
(b) manually operated valve
(c) thermostatic valve
(d) capillary tube
Ans. (d) capillary tube
21. Air refrigeration operates on
(a) Carnot cycle
(b) Reversed Carnot cycle
(c) Rankine cycle
(d) Brayton cycle
Ans. (d) Brayton cycle

22. Air refrigeration cycle is used in


(a) domestic refrigerators
(b) commercial refrigerators
(c) air conditioning
(d) gas liquefaction
Ans. (d) gas liquefaction

23. In a vapour compression cycle, the refrigerant


immediately after expansion valve is
(a) liquid
(b) sub-cooled liquid
(c) saturated liquid
(d) wet vapour
Ans. (d) wet vapour

24. The vapour pressure of refrigerant should be


(a) lower than atmospheric pressure
(b) higher than atmospheric pressure
(c) equal to atmospheric pressure
(d) can be anything
Ans. (b) higher than atmospheric pressure
25. For better COP of refrigerator, the pressure range
corresponding to temperature in evaporator and condenser
must be
(a) small
(b) high
(c) equal
(d) None of these
Ans. (a) small

26. The higher temperature in vapour compression cycle


occurs at
(a) receiver
(b) expansion valve
(c) evaporator
(d) compressor discharge
Ans. (d) compressor discharge

27. Absorption system normally uses the following refrigerant


(a) Freon-11
(b) Freon-22
(c) C02
(d) Ammonia
Ans. (d) Ammonia

28. The value of COP in vapour compression cycle is usually


(a) always less than unity
(b) always more than unity
(c) equal to unity
(d) any one of the above
Ans. (b) always more than unity
29. Condensing temperature in a refrigerator is the
temperature
(a) of cooling medium
(b) of freezing zone
(c) of evaporator
(d) at which refrigerant gas becomes liquid
Ans. (d) at which refrigerant gas becomes liquid

30. Formation of frost on evaporator in refrigerator


(a) results in loss of heat due to poor heat transfer
(b) increases heat transfer rate
(c) is immaterial
(d) can be avoided by proper design
Ans. (a) results in loss of heat due to poor heat transfer

31. Accumulators should have adequate volume to store


refrigerant charge at least
(a) 10%
(b) 25%
(c) 50%
(d) 75%
Ans. (c) 50%

32. At lower temperatures and pressures, the latent heat of


vaporisation of a refrigerant
(a) decreases
(b) increases
(c) remains same
(d) depends on other factors
Ans. (b) increases
33. Aqua ammonia is used as refrigerant in the following type
of refrigeration system
(a) compression
(b) direct
(c) indirect
(d) Absorption
Ans. (d) absorption

34. In a refrigeration cycle, the flow of refrigerant is controlled


by
(a) compressor
(b) condenser
(c) evaporator
(d) expansion valve
Ans. (d) expansion valve

35. Where does the lowest temperature occur in a vapour


compression cycle ?
(a) condenser
(b) evaporator
(c) compressor
(d) expansion valve
Ans. (b) evaporator

36. Freon group of refrigerants are


(a) inflammable
(d) toxic
(c) non-inflammable and toxic
(d) non-toxic and non-inflammable
Ans. (d) non-toxic and non-inflammable
37. Ammonia is
(a) non-toxic
(b) non-inflammable
(c) toxic and non-inflammable
(d) highly toxic and inflammable
Ans. (d) highly toxic and inflammable

38. Short horizontal lines on pressure-enthalpy chart show


(a) constant pressure lines
(b) constant temperature lines
(c) constant total heat lines
(d) constant entropy lines
Ans. (a) constant pressure lines

39. One ton of the refrigeration is


(a) the standard unit used in refrigeration problems
(b) the cooling effect produced by melting 1 ton of ice
(c) the refrigeration effect to freeze 1 ton of water at 0°C into
ice at 0°C in 24 hours
(d) the refrigeration effect to produce 1 ton of ice at NTP
conditions
Ans. (c) the refrigeration effect to freeze 1 ton of water at 0°C
into ice at 0°C in 24 hours

40. Superheating in a refrigeration cycle


(a) increases COP
(b) decreases COP
(c) COP remains unaltered
(d) other factors decide COP
Ans. (b) decreases COP
41. Moisture in freon refrigeration system causes
(a) ineffective refrigeration
(b) high power consumption
(c) freezing automatic regulating valve
(d) corrosion of whole system
Ans. (c) freezing automatic regulating valve

42. The advantage of dry compression is that


(a) it permits higher speeds to be used
(b) it permits complete evaporation in the evaporator
(c) it results in high volumetric and mechanical efficiency
(d) all of the above
Ans. (d) all of the above

43. Under-cooling in a refrigeration cycle


(a) increases COP
(b) decreases COF
(c) COP remains unaltered
(d) other factors decide COP
Ans. (a) increases COP

44. Vertical lines on pressure-enthalpy chart show


constant
(a) pressure lines
(b) temperature lines
(c) total heat lines
(d) entropy lines
Ans. (c) total heat lines
45. Which of the following refrigerants has lowest
freezing point
(a) Freon-12
(b) NH3
(c) C02
(d) Freon-22
Ans. (d) Freon-22

You might also like