[go: up one dir, main page]

0% found this document useful (0 votes)
44 views3 pages

Central Dogma Biology Quiz Guide

Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
44 views3 pages

Central Dogma Biology Quiz Guide

Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

The Central Dogma of Molecular Biology Handout

De Leon, Mary Josephine S.


Elca, Xymon Kurt Rabie
BS PSY 1D

1. It is a double-helical structure containing vital genetic information.


a. Ribonucleic Acid
b. Deoxyrinonucleic Acid
c. Deoxyribonucleic Acid
d. Rinonucleic Acid
Answer: c. Deoxyribonucleic Acid

2. The base pairs in a DNA strand are:


a. Cystosine-Adenine, Guanine-Thymine
b. Adenine-Thymine, Cytosine-Guanine
c. Cytosine-Guanine, Adenine-Uracil
d. Adenine-Thymine, Guanine-Uracil
Answer: b. Adenine-Thymine, Cytosine-Guanine

3. Where is the DNA located in prokaryotic cells?


a. Cytoplasm
b. Cell Membrane
c. Nucleus
d. Ribosomes
Answer: a. Cytoplasm

4. Which of the following nitrogenous bases is not found in an RNA molecule?


a. Adenine
b. Guanine
c. Uracil
d. Thymine
Answer: d. Thymine

5. How many strand/(s) does a RNA molecule have?


a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
Answer: a. 1

6. The flow of genetic information within a cell.


a. Transcription and Translation
b. DNA → tRNA → protein
c. DNA → mRNA → protein
d. Replication and Termination
Answer: c. DNA → mRNA → protein
7. Transcription creates an mRNA molecule using DNA as a template. In eukaryotes,
where does this occur?
a. In the ribosomes
b. In the nucleus
c. In the cytoplasm
d. Outside the cell
Answer: b. Inside the Nucleus

8. Given the following DNA strand, which of the following is its complementary mRNA?
GAACTCGAT
a. T U U A G A T U G
b. A G C G U A A U C
c. T G G C A U G C A
d. C U U G A G C U A
Answer: d. C U U G A G C U A

9. Given the following DNA strand, which of the following is its complementary mRNA?
ATGTCGACT
a. G T C A U U A C C
b. A C T U G A C C T
c. U A C A G C U G A
d. C U G T T A G A A
Answer: c. U A C A G C U G A

10. Which of the following is the STOP codon?


a. UGA
b. UAG
c. UAA
d. All of the above
Answer: d. All of the above

1. He was an English molecular biologist, biophysicist, and a neuroscientist. He was


also the man who proposed the central dogma of a cell.
2. The genetic information contained in one gene of a DNA molecule is used to make
one molecule of mRNA by a process known as ________.
3. The genetic information in that mRNA molecule is then used to make one protein by
a process known as _________.
4. In eucaryotic cells, ribosomes are usually attached to __________.
5. The base sequence of the mRNA molecule is read or interpreted in groups of three
bases, they are called?
6. How are the nucleotide base pairs in DNA connected?
7. A sequence of three nucleotide bases in the tRNA molecule complementary to a
corresponding codon in the mRNA.
8. DNA strand that is used for transcription.
9. Which year did Francis Crick propose the Central Dogma?
10. He was one of the double dads of the Double Helix alongside Crick.
Answers
1. Francis Harry Compton Crick
2. Transcription
3. Translation
4. Endoplasmic reticulum membranes
5. Codons
6. Hydrogen bonds
7. Anticodon
8. Template Strand
9. 1957
10. James Dewey Watson

You might also like