Chapter 3 : Necklace
Words & Meanings
 Pretty             خوبصورت             Charming           دلکش               Though        اگرچہ            Mod
 Daydreamed         دن میں خواب دیکھا   Clothes            سلے ہوئے کپڑے      Grand          بڑی/ اعلی       Elite
 Expensive          مہنگے               Afford             برداشت کرنا        Invitation    دعوت نامہ        Toss
 Thrilled           پرجوش               Sour               ناراض              Quite          بالکل/ کافی     Burs
 Gasped             ہانپ گیا۔           Outfit             لباس               Francs        فرانس کی کرنسی   See
 Embarrassed        شرمندہ              Borrow             ادھار لینا         Enough        کافی             Sho
 Hugged             گلے لگایا           Shabby             خستہ حال           Cab           ٹیکسی            Give
 Was Deject         مایوس تھا           Was horrified      خوفزدہ تھا         Replace       بدل دینا         Inhe
 Interest           سود                 Coldly             دھمیے لہجے میں     Debt          قرض              Scru
 Peasant            کسان                Sous               کے تحت             Strolling     ٹہلنا            Fam
Questions & Answers :
   1. Who was Mathilde? To whom was she married?
Ans. Mathilde was a pretty, charming, middle-class girl. She was married to Loisel, a clerk, who
worked in the Ministry of Education.
   2. What was she dreamt of?
Ans. She always dreamed about being rich. She was unhappy because she couldn’t afford fine
clothes and couldn’t attend grand parties given and attended by the elite of the city. She always
dreamt of owning a large collection of fancy clothes and expensive jewellery.
   3. Why did her husband give her?
Ans. Her husband gave her an invitation one evening. This invitation was a gift for her according
to her husband as it was the invitation of a grand party and she wanted to attend grand parties.
   4. What did her husband say about the invitation?
Ans. When her husband gave the invitation of grand party to her, he said, “Everybody wants to
go, but few clerks can. The most important people will be there.”
   5. Why was she upset after the invitation?
Ans. She was very upset after getting the invitation as she thought that she had no valuable
outfit to wear in the party. So she insisted her husband to buy some precious outfit for her for
the party.
   6. What was the cost of her outfit?
Ans. She had no precious outfit to wear in the party so she was agreed to buy new outfit but she
was not cleared about the price of her new outfit as she says, “I am not exactly sure, may be I
could manage with four hundred francs.”
   7. Why was she embarrassed?
Ans. Though she had got some francs from her husband for her new outfit but she was still
embarrassed about her jewellery. She thought that she had no precious jewellery to wear in the
grand party. So she was embarrassed.
   8. What jewellery did she wear in the party and how did she get it?
Ans. As she was a middle-class girl so she had no any precious jewellery to wear in the party.
But she wore a diamond necklace in the grand party which she borrowed from her friend.
   9. How was the grand party?
Ans. The grand party was wonderful for her as she was locking prettiest one in the party. She
was stylish, warm, smiling and very happy. She danced joyfully and had a wonderful time in the
party.
   10. How did Loisel collect the required money?
Ans. Loisel had eighteen thousand francs he had inherited from his father. He borrowed the rest.
He got a thousand francs from one, four hundred from another— a hundred here, sixty there. He
borrowed the rest of the money from moneylenders on very high interest.
   11. How did they pay their debt back?
Ans. They suffered a lot. She cooked and did housework on her own. She scrubbed the laundry,
took out the garbage, carried up water, and dressed like a peasant while her husband worked
evening as a bookkeeper, and at night he copied documents for five sous a page.
   12. How was Forestier met her and what did she tell her about the necklace?
Ans. One Sunday she went for a walk and met Forestier while strolling with a child. When
Mathilde told her the story of the necklace, Forestier told her that the necklace was fake and
artificial.
   13. Why did M. Loisel expect his wife to be pleased to receive the invitation?
Ans. M. Loisel expected his wife to be pleased to receive the invitation as she always dreamt of
becoming rich and mix with rich people. She wanted to attend the grand parties and wanted to
wear expensive outfit and jewellery.
   14. What was Mathilde’s reaction on reading the invitation?
Ans. When she read the invitation of the grand party she became angry with her husband saying
that she had no any expensive dress and jewellery to wear in the party. She says,” I don’t have
any party dress so I can’t go to that party.”
   15. Who was Albert Guy de Maupassant?
Ans. Henri René Albert Guy de Maupassant was a French writer who was born on 5th August
1850 and died on 6th July 1893 was remembered as a master of the short story form. He wrote
300 short stories, six novels, three travel books, and one volume of verse. His first published
story, “Boule de Suif” (“The Dumpling”, 1880), is often considered his most famous work.