Roll No.
-
Eklavya Model Residential School, Chikhaldara
Academic Year: 2023-24
Second Term Exam Time: 3.00 Hrs.
Class: IX Subject: Std-Mathematics Max. Marks: 80
General Instructions:
1. This Question paper has 5 section A-E.
2. Section A has 20 MCQs carrying 1 mark each.
3. Section B has 5 questions carrying 02 marks each.
4. Section C has 6 questions carrying 03 marks each.
5. Section D has 4 questions carrying 05 marks each.
6. Section E has 3 case based integrated units of assessment (04 Marks) with subparts of the values of
1,1 and 2 marks each respectively.
7. All questions are compulsory.
8. Draw neat figures wherever required. Take π=22/7 wherever required if not given.
Section A
1. If x=
√ 5+ √ 3 and y= √ 5− √3 then x + y + xy=¿
√5−√ 3 √ 5+ √ 3
a. 5 b. 9 c. 17 d. 7
2. Find the value of k, if x = 1, y = 2 is a solution of the equation 2x + 3y = k.
a. 5 b. 6 c. 7 d. 8
3. Point (3, 4) lies on the graph of the equation 3y = kx + 7. The value of k is:
a. 4/3 b. 5/3 c. 3 d. 7/3
4. Any point on the x-axis is of the form
(a) (x, y) (b) (0, y) (c) (x, 0) (d) (x, x)
5. Any point on the Y-axis is of the form
(a) (x, y) (b) (0, y) (c) (x, 0) (d) (x, x)
6. A line joining two endpoints is called:
a. Line segment b. A ray c. Parallel lines d. Intersecting lines
7. An acute angle is:
a. More than 90 degrees b. Less than 90 degrees
c. Equal to 90 degrees d. Equal to 180 degrees
8. A reflex angle is:
a. More than 90 degrees b. Equal to 90 degrees
c. More than 180 degrees d. Equal to 180 degrees
9. A straight angle is equal to:
a. 0° b. 90° c. 180° d. 360°
10. Two angles whose sum is equal to 180° are called:
a. Vertically opposite angles b. Complementary angles
c. Adjacent angles d. Supplementary angles
11. The quadrilateral whose all its sides are equal and angles are equal to 90 degrees, it is called:
a. Rectangle b. Square
c. Kite d. Parallelogram
12. The sum of all the angles of a quadrilateral is equal to:
a. 180° b. 270° c. 360° d. 90°
13. A trapezium has:
a. One pair of opposite sides parallel b. Two pairs of opposite sides parallel to each other
c. All its sides are equal d. All angles are equal
14. A rhombus can be a:
a. Parallelogram b. Trapezium
c. Kite d. Square
15. A diagonal of a parallelogram divides it into two congruent:
a. Square b. Parallelogram
c. Triangles d. Rectangle
16. The formula to find the surface area of a cuboid of length (l), breadth (b) and height (h) is:
a. lb+bh+hl b. 2(lb+bh+hl)
c. 2(lbh) d. lbh/2
17. The surface area of a cube whose edge equals to 3cm is:
a. 62 sq.cm b. 30 sq.cm
c. 54 sq.cm d. 90 sq.cm
18. A triangle in which two sides are equal is called:
a. Scalene triangle b. Equilateral triangle
c. Isosceles triangle d. None of the above
19. The angles opposite to equal sides of a triangle are:
a. Equal b. Unequal
c. supplementary angles d. Complementary angles
20. If ABC is an equilateral triangle, then each angle equals to:
a. 90° b.180° c. 120° d. 60°
Section B
21. Find the area of an isosceles triangle, whose equal sides are of length 15 cm each and third side is 12
cm.
22. Factorize: 9 x 2+ 4 y 2 +16 z 2 +12 xy −16 yz−24 xz .
23. The surface area of two spheresare in the ratio 1:4. Find the ratio of their volume.
24. By remainder Theorem, find the remainder, when p(x) id divided by g(x), where p(x)=x3-6x2+2x-4
and g(x)= 1-(3/2)x.
25. Write the linear equation represented by line AB and PQ. Also find the co-ordinate of intersection of
line AB and PQ.
Section C
26. State whether the following statements are true of false. Give reasons for your answers.
i) Every natural number is a whole number.
ii) Every integer is a whole number.
iii) Every rational number is a whole number.
27. The length, breadth and height of a room are 5m, 4m, and 3m respectively. Find the cost of white
washing the walls of the room and the ceiling at the rate of Rs.7.50 per m 2.
28. Verify: x 3 + y 3=( x + y ) (x 2−xy + y 2 ).
29. The sides of a triangle are in the ratio of 13:14:15 and its perimeter is 84 cm. Find the area of the
triangle.
30. Prove that, ‘A diagonal of a parallelogram divides it into two congruent triangles’.
31. Draw the graphs of y=x and y=-x in the same graph. Also find the coordinate of the point where the
two lines intersect.
Section D
32. Prove that, ‘If two lines intersect each other, then the vertically opposite angles are equal’.
33. In the adjoining figure, name:
i) Two pairs of intersecting lines and their corresponding points of intersection.
ii) Three concurrent lines and their points of intersection.
iii) Three rays
iv) Two line segments
34. If two parallel lines are intersected by a transversal, then prove that the bisectors of the interior
angles form a rectangle.
35. The heights of 75 students in a school are given below:
Draw a histogram to represent the above data.
Section E
36. The height of a cone is 16 cm and its base radius is 12 cm. Find the curved surface area and the total
surface area of the cone. Use π=3.14 .
37. Find the area of Semicircle.
38. Read the text carefully and answer the questions:
Harish makes a poster in the shape of a parallelogram on the topic SAVE ELECTRICITY for an
inter-school competition as shown in the follow figure:
i) If , then find the measure of .
0 0
¿ A=(4 x+ 3) ∧¿ D=(5 x−3) ¿B
ii) If ¿ B=(2 y)0∧¿ D=(3 y −6)0, then find the value of y.
iii) If ¿ A=(2 x−3)0∧¿ C=(4 y +2)0, then find how x and y relate.
Class 9
Answers:
4) Find the value of k, if x = 1, y = 2 is a solution of the equation 2x + 3y = k.
a. 5
b. 6
c. 7
d. 8
Answer: d
Explanation: 2x + 3y = k
k=2(1)+3(2) = 2+6 = 8
5) Point (3, 4) lies on the graph of the equation 3y = kx + 7. The value of k is:
a. 4/3
b. 5/3
c. 3
d. 7/3
Answer: b
Explanation: 3y = kx + 7
Here, x = 3 and y = 4
Hence,
(3×4) = (kx3) + 7
12 = 3k+7
3k = 12–7
3k = 5
k = 5/3
12) Any point on the x-axis is of the form
(a) (x, y)
(b) (0, y)
(c) (x, 0)
(d) (x, x)
Answer: c
Explanation: Any point on the x-axis is of the form (x, 0). On the x-axis, x can take any values, whereas y should
be equal to 0.
13) Any point on the y-axis is of the form
(a) (y, y)
(b) (0, y)
(c) (x, y)
(d) (x, 0)
Answer: b
Explanation: Any point on the y-axis is of the form (0, y). On the y-axis, y can take any values and x should be
equal to 0.
1) A line joining two endpoints is called:
a. Line segment
b. A ray
c. Parallel lines
d. Intersecting lines
Answer: a
2) An acute angle is:
a. More than 90 degrees
b. Less than 90 degrees
c. Equal to 90 degrees
d. Equal to 180 degrees
Answer: b
3) A reflex angle is:
a. More than 90 degrees
b. Equal to 90 degrees
c. More than 180 degrees
d. Equal to 180 degrees
Answer: c
4) A straight angle is equal to:
a. 0°
b. 90°
c. 180°
d. 360°
Answer: c
5) Two angles whose sum is equal to 180° are called:
a. Vertically opposite angles
b. Complementary angles
c. Adjacent angles
d. Supplementary angles
Answer: d
1) The quadrilateral whose all its sides are equal and angles are equal to 90
degrees, it is called:
a. Rectangle
b. Square
c. Kite
d. Parallelogram
Answer: b
2) The sum of all the angles of a quadrilateral is equal to:
a. 180°
b. 270°
c. 360°
d. 90°
Answer: c
3) A trapezium has:
a. One pair of opposite sides parallel
b. Two pairs of opposite sides parallel to each other
c. All its sides are equal
d. All angles are equal
Answer: a
Explanation: A trapezium has only one pair of opposite sides parallel to each other, and
the other two sides are non-parallel.
4) A rhombus can be a:
a. Parallelogram
b. Trapezium
c. Kite
d. Square
Answer: d
5) A diagonal of a parallelogram divides it into two congruent:
a. Square
b. Parallelogram
c. Triangles
d. Rectangle
Answer: c
1) The formula to find the surface area of a cuboid of length (l), breadth (b) and
height (h) is:
a. lb+bh+hl
b. 2(lb+bh+hl)
c. 2(lbh)
d. lbh/2
Answer: b
2) The surface area of a cube whose edge equals to 3cm is:
a. 62 sq.cm
b. 30 sq.cm
c. 54 sq.cm
d. 90 sq.cm
Answer: c
Explanation: Given, a = 3 cm
Surface area of cube = 6a2
SA = 6 x 3 x 3 = 54 sq.cm
) A triangle in which two sides are equal is called:
a. Scalene triangle
b. Equilateral triangle
c. Isosceles triangle
d. None of the above
Answer: c
4) The angles opposite to equal sides of a triangle are:
a. Equal
b. Unequal
c. supplementary angles
d. Complementary angles
Answer: a
Q.4: Solve the following pair of linear equations by the substitution method.
(i) x + y = 14
x–y=4
(ii) 3x – y = 3
9x – 3y = 9
Solution:
(i) Given,
x + y = 14 and x – y = 4 are the two equations.
From 1st equation, we get,
x = 14 – y
Now, put the value of x in second equation to get,
(14 – y) – y = 4
14 – 2y = 4
2y = 10
Or y = 5
∵ x = 14 – y
By the value of y, we can now find the value of x;
∴ x = 14 – 5
Or x = 9
Hence, x = 9 and y = 5.
(ii) Given,
3x – y = 3 and 9x – 3y = 9 are the two equations.
From 1st equation, we get,
x = (3 + y)/3
Now, substitute the value of x in the given second equation to get,
9[(3 + y)/3] – 3y = 9
⇒ 3(3+y) – 3y = 9
⇒ 9 + 3y – 3y = 9
⇒9=9
Therefore, y has infinite values and since, x = (3 + y)/3, so x also has infinite values.