[go: up one dir, main page]

0% found this document useful (0 votes)
40 views15 pages

Iswaran's Tales: A Student's Guide

Uploaded by

DR Goku
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
40 views15 pages

Iswaran's Tales: A Student's Guide

Uploaded by

DR Goku
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 15

FUTURE SERIES INSTITUTE

An institute for 4th to 12th COME TO LEARN, GO TO LEAD

FSI WORK SHEET _ 01


Class: - IX Chapter :- 3 TOPIC:-

Iswaran the Storyteller Extra MCQ Answer Type Questions

Question 1.
Which art helped Iswaran to bring down the beast ?
(a) boxing
(b) wrestling
(c) ju-jitsu
(d) yoga
Answer: (c) ju-jitsu

Question 2.
Where did the school boys hide themselves to see the mad elephant ?
(a) on trees
(b) in thcir houses
(c) in their classrooms
(d) in the Headmaster’s room
Answer: (c) in their classrooms

Question 3.
What happened to the elephant when Iswaran hit on the third toenail of the elephant ?
(a) grunted loudly and collapsed on the
(b) ran away from there ground
(c) caught Iswaran in his trunk and threw him
(d) made friendship with lswaran away
SPECAIL BATCH FOR 4th to 10th (all subject) & 11th – 12th (arts)
MORE DETAILS – CALL 9571992854
FUTURE SERIES INSTITUTE
An institute for 4th to 12th COME TO LEARN, GO TO LEAD

Answer: (a) grunted loudly and collapsed on the ground

Question 4.
From where was Iswaran watching this incident
(a) from a room
(b)from the cupboard
(c) from a tree
(d) from the rooftop
Answer: (d) from the rooftop

Question 5.
Why did the people run helter-skelter in panic ?
(a) to see the tiger
(b) to see a giant
(c) to see a giant forest
(d) none of these
Answer: (b) to see the mad elephant

Question 6.
In Iswaran story from where the tusker escaped ?
(a) cage
(b) timber yard
(c) forest
(d) circus
Answer: (b) timber yard

Question 7.
What was the special feature of his stories ?

SPECAIL BATCH FOR 4th to 10th (all subject) & 11th – 12th (arts)
MORE DETAILS – CALL 9571992854
FUTURE SERIES INSTITUTE
An institute for 4th to 12th COME TO LEARN, GO TO LEAD

(a) light humour


(b) satire on system
(c) tragic ending
(d) suspense and a surprise ending
Answer: (d) suspense and a surprise ending

Question 8.
Iswaran had an amazing capacity. What was it ?
(a) falling down big trees
(b) producing vegetables and cooking ingredients
(c) telling lies
(d) cheat shopkeepers
Answer: (b) producing vegetables and cooking ingredients

Question 9.
What was Mahindra’s marital status ?
(a) married
(b) widower
(c) engaged and going to be married soon
(d) bachelor
Answer: (d) bachelor

Question 10.
Whom does Mahendra narrate the story of Iswaran.?
(a) Ganesh
(b) Iswaran
(c) R.K. Laxman
(d) none of these

SPECAIL BATCH FOR 4th to 10th (all subject) & 11th – 12th (arts)
MORE DETAILS – CALL 9571992854
FUTURE SERIES INSTITUTE
An institute for 4th to 12th COME TO LEARN, GO TO LEAD

Answer: (a) Ganesh

Question 11.
How did Iswaran say the elephant was revived?
(a) He said he gave the elephant an injection.
(b) He said he gave the elephant artificial respiration.
(c) He said a veterinary doctor was called there.
(d) He said a man from the zoo helped to revive the elephant.
Answer: (c) He said a veterinary doctor was called there.

Question 12.
Mahendra listened to Iswaran’s tales ………
(a) unattentively.
(b) We-uncritically.
(c) uneasily.
(d) unendingly.
Answer: (b) We-uncritically.

Question 13.
What kind of books did Iswaran usually read ?
(a) Some popular Tamil religious book.
(b) Some popular Tamil love story.
(c) Some popular Tamil thriller.
(d) Some popular Tamil folk songs.
Answer: (c) Some popular Tamil thriller.

Question 14.
What would Iswaran do after Mahendra had left ?

SPECAIL BATCH FOR 4th to 10th (all subject) & 11th – 12th (arts)
MORE DETAILS – CALL 9571992854
FUTURE SERIES INSTITUTE
An institute for 4th to 12th COME TO LEARN, GO TO LEAD

(a) Tidy up the shed.


(b) Wash the clothes.
(c) Have a leisurely bath.
(d) All the above.
Answer: (d) All the above.

Question 15.
When would Mahendra leave for his work ?
(a) Very early in the morning.
(b) After breakfast.
(c) After lunch.
(d) After sunset.
Answer: (b) After breakfast.

Question 16.
What kind of person was Iswaran?
(a) curious learner
(b) dedicated, loyal and obedient worker
(c) multitalented full of positive traits
(d) all
Answer: (d) all

Question 17.
What did Mahendra see from the window?
(a) A cat running after a mouse
(b) dark cloud like form holding a bundle
(c) a mouse
(d) a friend

SPECAIL BATCH FOR 4th to 10th (all subject) & 11th – 12th (arts)
MORE DETAILS – CALL 9571992854
FUTURE SERIES INSTITUTE
An institute for 4th to 12th COME TO LEARN, GO TO LEAD

Answer: (b) dark cloud like form holding a bundle

Question 18.
What kind of a person did Mahendra claim himself to be?
(a) intelligent
(b) well read
(c) brave and rational
(d) All
Answer: (c) brave and rational

Question 19.
According to Iswaran what made the story interesting and enjoyable?
(a) elaborated descriptions
(b) suspense and surprise
(c) dramatic sense
(d) all
Answer: (d) all

Question 20.
How did Iswaran describe the uprooted tree?
(a) adding suspense and surprise
(b) using hands and eyes dramatically
(c) catching the attention
(d) all
Answer: (d) all

Question 21.
Why did Mahendra want to shift from his workplace?

SPECAIL BATCH FOR 4th to 10th (all subject) & 11th – 12th (arts)
MORE DETAILS – CALL 9571992854
FUTURE SERIES INSTITUTE
An institute for 4th to 12th COME TO LEARN, GO TO LEAD

(a) he didn’t like the place


(b) weather didn’t suit him
(c) because of the fear of ghosts
(d) All
Answer: (c) because of the fear of ghosts

Question 22.
What did Mahendra tell Iswaran after hearing ghosts’ story?
(a) he was lying
(b) it was horrible
(c) ghosts do not exist in reality
(d) All
Answer: (c) ghosts do not exist in reality

Question 23.
How did Iswaran make the elephant unconscious?
(a) using a gun
(b) shooting at him
(c) giving him injection
(d) using Japanese Art Karate (Ju- Jitsu)
Answer: (d) using Japanese Art Karate (Ju- Jitsu)

Question 24.
What does the writer create while narrating his stories?
(a) melodrama
(b) humour
(c) suspense,surprise and dramatic flavour
(d) none

SPECAIL BATCH FOR 4th to 10th (all subject) & 11th – 12th (arts)
MORE DETAILS – CALL 9571992854
FUTURE SERIES INSTITUTE
An institute for 4th to 12th COME TO LEARN, GO TO LEAD

Answer: (c) suspense,surprise and dramatic flavour

Question 25.
What kind of story teller Iswaran was?
(a) good
(b) very good
(c) master storyteller
(d) none
Answer: (c) master storyteller

Iswaran the Storyteller Extra Short Answer Type Questions

Question 1.
In what way is Iswaran an asset to Mahendra?
Answer:
He is an asset because he not only cooks delicious meals for Mahendra, but also follows him around
uncomplainingly to his various postings. He washes his clothes, tidies up his shed and entertained him
with stories and anecdotes on varied subjects.

Question 2.
How does Iswaran describe the uprooted tree on the highway?
Answer:
He describes it as an enormous bushy beast lying sprawled across the road.

Question 3.
How does Iswaran narrate the story of the tusker? Does it appear to be plausible?
Answer:
He narrates the story with a lot of drama and excitement, jumping about and stamping his feet in
imitation of the mad elephant.
SPECAIL BATCH FOR 4th to 10th (all subject) & 11th – 12th (arts)
MORE DETAILS – CALL 9571992854
FUTURE SERIES INSTITUTE
An institute for 4th to 12th COME TO LEARN, GO TO LEAD

[The second part of the question is subjective, and either option is acceptable.]
If Yes: Yes, the story seems plausible because there are vulnerable points in the body that can be used to
control a wild animal if one has knowledge of them.
If No: No, it seems to be a typical exaggerated story that Iswaran was fond of telling.

Question 4.
Why does the author say that Iswaran seemed to more than make up for the absence of a TV in
Mahendra’s living quarters?
Answer:
Iswaran’s stories were so dramatic and enthralling that Mahendra was completely captivated by them.
As these stories were an everyday affair, he never missed the presence of a TV in his living quarters.

Question 5.
Mahendra calls ghosts or spirits a figment of the imagination. What happens to him on a full moon
night?
Answer:
Earlier, Mahendra would always look out of the window to admire the landscape on full moon nights.
However, after hearing the ghost story, he avoided looking out of his window altogether in such nights.

Question 6.
Can you think of any other ending for the story?
Answer:
Instead of giving in to his fear, Mahendra could have decided to check on the ‘ghost’, and found out that
it was Iswaran who had been acting as a ghost to justify his story.

Question 7.
What work did Mahendra do?
Answer:
Mahendra was a junior supervisor in a firm that supplied supervisors on hire at various construction
sites, factories, bridges, dams, etc. His work was to keep an eye on the activities at these sites.

SPECAIL BATCH FOR 4th to 10th (all subject) & 11th – 12th (arts)
MORE DETAILS – CALL 9571992854
FUTURE SERIES INSTITUTE
An institute for 4th to 12th COME TO LEARN, GO TO LEAD

Question 8.
Do you think Mahendra was a fussy man? Give reasons for your answer.
Answer:
No, Mahendra wasn’t a fussy man, because it is written that his needs were simple and he was able to
adjust to all kinds of odd conditions whether living in a tent in a stone quarry, or an ill-equipped circuit
house.

Question 9.
Why has Iswaran been called an asset? Who was he an asset to?
Answer:
Iswaran has been called an asset to his master, Mahendra, because he took care of all his master’s needs,
from cooking and cleaning, to washing his clothes. He also could cook the most delicious meals in the
most desolate places where resources were difficult to get. Also, he entertained his master with wonderful
stories and anecdotes at meal times.

Question 10.
How did Iswaran spend his day after his master left for work?
Answer:
Iswaran would tidy up the shed, wash the clothes, have a leisurely bath while muttering his prayers.
After lunch, he .would read for a while before dozing off to sleep.

Question 11.
Do you think his choice of literature had anything to do with his storytelling abilities? Give reasons for
your answer.
Answer:
Yes, in my opinion the fact that his favourite crime thrillers in Tamil were filled with imaginative
descriptions and narrative flourishes added to his narration, as he would try to work in suspense and a
surprising ending into the account.

Question 12.
Why according to Iswaran, had the tusker escaped from the timber yard?

SPECAIL BATCH FOR 4th to 10th (all subject) & 11th – 12th (arts)
MORE DETAILS – CALL 9571992854
FUTURE SERIES INSTITUTE
An institute for 4th to 12th COME TO LEARN, GO TO LEAD

Answer:
According to Iswaran the tusker had escaped from the timber yard because it had gone mad.

Question 13.
Why did Iswaran decide that the tusker had gone mad?
Answer:
Iswaran decided that the tusker had gone mad because it began to roam around, stamping on bushes,
tearing up wild creepers and breaking branches at will.

Question 14.
How had Iswaran controlled the elephant?
Answer:
He did so by hitting him hard on the third toenail, which had temporarily paralysed its nervous system.
He called it the Japanese art of karate or ju-jitsu.

Question 15.
What were the types of stories that Iswaran liked to recount? Why did Mahendra like them so much?
Answer:
He recounted stories packed with adventure, horror and suspense, and Mahendra enjoyed them because
of the way in which they were told.

Question 16.
Why did Iswaran prepare a special dinner one night?
Answer:
He did so because according to him it was the auspicious day on which traditionally delicacies were
prepared to feed the spirits of one’s ancestors.

Question 17.
How had Iswaran stumbled upon the fact that the entire factory area that they were occupying had been
a burial ground?
SPECAIL BATCH FOR 4th to 10th (all subject) & 11th – 12th (arts)
MORE DETAILS – CALL 9571992854
FUTURE SERIES INSTITUTE
An institute for 4th to 12th COME TO LEARN, GO TO LEAD

Answer:
He had seen a human skull lying on the path and came across a number of skulls and bones in that area.
He claimed that he had also seen ghosts at night.

Question 18.
Do you think Mahendra was fearful of ghosts? Give reasons for your answer.
Answer:
Yes, Mahendra seems to be fearful of ghosts for several reasons. Firstly, he shivered in response to
Iswaran’s description of the woman ghost, and then started feeling a sense of unease at night. He kept
peering into the darkness outside the window to make sure there was no movement of dark shapes. He
also lost his fascination for looking out at the milky-white landscape on moonlit nights.

Question 19.
What made Mahendra look out of his window even though he had started avoiding doing so?
Answer:
The low, guttural moaning sound coming from just outside his window woke him up from his sleep, and
as the sound became louder he could not resist the temptation of looking out of the window.

Question 20.
What did Mahendra see outside his window one dark night when he was woken up by a moaning sound?
How did it affect him?
Answer:
He saw a dark, cloudy form clutching a bundle. He broke into a cold sweat and fell back on his pillow,
panting. However, on reasoning with himself, he calmed himself and concluded that it had probably been
some kind of auto-suggestion or a trick played by his subconscious mind.

Question 21.
How did Iswaran remind Mahendra of the supernatural experience he had had the previous night?
Answer:
He told Mahendra that he had seen the ghost the previous night, when he had come running after
hearing the moaning coming from his master’s room.

SPECAIL BATCH FOR 4th to 10th (all subject) & 11th – 12th (arts)
MORE DETAILS – CALL 9571992854
FUTURE SERIES INSTITUTE
An institute for 4th to 12th COME TO LEARN, GO TO LEAD

Question 22.
How did Mahendra react to his ghostly misadventure?
Answer:
He handed in his papers at the office and resolved to leave the haunted place the very next day.

Question 23.
How did Mahendra react to Iswaran’s comment about the factory being built on a burial ground?
Answer:
Mahendra shivered with fear, called him crazy and scolded him for talking nonsense.

Question 24.
Why was Mahendra surprised at Iswaran’s behaviour the morning after he had scolded him?
Answer:
Mahendra was surprised to see that instead of sulking, Iswaran was his usual cheerful self, and did not
show any sign of anger or resentment at having been scolded the previous night.

Question 25.
Do you think Iswaran had started the supernatural drama outside Mahendra’s window? Give reasons
for your answer. [Subjective answer]
Answer:
Yes, it appears to have been staged, because he probably wanted to teach Mahendra a lesson for having
scolded him for making up the story about the woman and the ghosts the previous night.
No, he couldn’t have staged it because had seen skulls and bones in the area and had found out that it
had been a burial ground in the past. He truly believed in these facts, and would not stage such a drama
since he actually believed in the ghosts.

Iswaran the Storyteller Extra Long Answer Type Questions

SPECAIL BATCH FOR 4th to 10th (all subject) & 11th – 12th (arts)
MORE DETAILS – CALL 9571992854
FUTURE SERIES INSTITUTE
An institute for 4th to 12th COME TO LEARN, GO TO LEAD

Question 1.
Do you think the title ‘Iswaran the Storyteller’ is appropriate?
Answer:
Yes, I feel the title is appropriate for the story as the story revolves around the anecdotes and stories told
by the mainhero or protagonist of the story, Iswaran. Iswaran works for his master Mahendra, a
bachelor who is a junior supervisor working in remote construction sites. The only source of
entertainment for him is the stories that Iswaran tells him every day at dinnertime.
Not only are his stories exciting, thrilling and dramatic—heavily influenced by the Tamil thrillers
Iswaran loves to read—his method of presenting his stories is also unique. He expresses himself with a lot
of drama and often leaves the listener wanting more at crucial moments, thereby increasing their interest
in the story. Even recounting simple, everyday occurrences like seeing a fallen tree on the road is an
occasion for him to create stories where the tree is described as a fallen animal.

Question 2.
Describe the incident with the tusker. What does it reveal about Iswaran’s character?
Answer:
The story about the tusker was one of the real life incidents that Iswaran recounted to entertain his
master. According to Iswaran, the tusker had escaped from the timber yard where he worked, and began
roaming around stomping on bushes, breaking branches and tearing up creepers. Upon reaching town, it
had broken down fences, smashed all the fruit stalls, mud pots and clothes. People ran helter-skelter in
panic, when finally it entered the school ground where children were playing. All the children ran into
the classrooms and shut the door tightly.
The elephant pulled out the football goalpost, tore down the volleyball net and kicked and flattened the
drum kept for water, before uprooting the shrubs growing around the ground. There was no one to be
seen on the roads, when young Iswaran jumped up, grabbed a cane from one ofthis teachers and ran
down to face the rampaging elephant. The elephant looked at the approaching boy, lifted its trunk and
trumpeted loudly.
At that moment, the boy moved forward and mustering all his force, whacked him on its third toenail.
The beast looked stunned for a moment, shivered from head to foot and then collapsed. This story
revealed Iswaran’s talent as a storyteller and the fanfare and drama with which he recounted his stories.
It also reveals that Iswaran was fond of embellishing his stories.

Question 3.
Iswaran was a fantastic storyteller. Comment.
Answer:
SPECAIL BATCH FOR 4th to 10th (all subject) & 11th – 12th (arts)
MORE DETAILS – CALL 9571992854
FUTURE SERIES INSTITUTE
An institute for 4th to 12th COME TO LEARN, GO TO LEAD

Iswaran was definitely a fantastic storyteller and knew how to engage the complete attention and interest
of his listeners. He knew how to make even an ordinary event like a fallen tree sound exciting by
describing it as if it was an enormous bushy beast lying sprawled across the road. Moreover, he could
weave endless stories and anecdotes on varied subjects. His vivid descriptions were greatly influenced by
the Tamil thrillers that he liked to read. Even when narrating the most trivial incident, he would try to
work in an element of suspense and a surprise ending. At the most interesting points of the story, he
would often stop, leaving the tale unfinished and thereby increasing the listener’s interest. Finally, he
would take his own time to conclude the story, In fact, his vivid description of the supernatural was so
realistic that it forced his master Mahendra to resign and move away from the place that he came to
believe was haunted.

Question 4.
Discuss the character of Mahendra.
Answer:
He was a bachelor who earned his living as a junior supervisor working at construction sites. He worked
for a firm that supplied supervisors to remote sites. He was a simple man with simple tastes, and did not
even feel the need to own a TV, even though he spent most of his time in remote areas far from sources of
entertainment. He was very adjusting and accommodating, and could live wherever he was posted,
whether in a tent or a dilapidated building. He was a kind and caring master, and his servant Iswaran
was happy to follow him around wherever he was posted.
Mahendra seems to have enjoyed listening to stories, and would spend his evenings listening to the tales
recounted by Iswaran. He was somewhat naive and gullible, and believed the stories Iswaran recounted.
In fact, Iswaran’s stories about ghosts and spirits had such an effect on him that he even resigned from
his job because he believed the area was haunted. He was convinced that he had seen the spirit of a
woman with a foetus that Iswaran had told him about in one of his tales.

Question 5.
Describe the supernatural story recounted by Iswaran. What was its effect on Mahendra?
Answer:
Iswaran related a story about the supernatural on the day when, according to tradition, the spirits of
one’s ancestors had to be fed. He started by informing his master Mahendra that the entire factory area
had once been a burial ground. He added that he had seen a human skull lying on the path, and had come
across a number of skulls and bones.

SPECAIL BATCH FOR 4th to 10th (all subject) & 11th – 12th (arts)
MORE DETAILS – CALL 9571992854

You might also like