[go: up one dir, main page]

0% found this document useful (0 votes)
81 views51 pages

Geography Full Syllabus 10th

The document provides a syllabus of geography questions and answers for class 10. It includes 20 questions related to topics like resources, soil types, conservation methods, water scarcity causes, sacred groves, and the hydrological cycle. The questions cover definitions and descriptions of key geography concepts.

Uploaded by

somilgidwani123
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
81 views51 pages

Geography Full Syllabus 10th

The document provides a syllabus of geography questions and answers for class 10. It includes 20 questions related to topics like resources, soil types, conservation methods, water scarcity causes, sacred groves, and the hydrological cycle. The questions cover definitions and descriptions of key geography concepts.

Uploaded by

somilgidwani123
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 51

GEOGRAPHY FULL

SYLLABUS QUESTIONS
FOR CLASS 10TH

1. Define the term


resource? (Cbse2015)
Answer:- everything
available in one
environment which can be
used to satisfy one needs
provided it is technology
accessible economically
feasible and culturally
Creative learning junior 2.0
acceptable can be termed
as resource.

2. What were Gandhiji's


views on conservation of
resources? (Cbse 2013)
Answer:- Gandhiji was
very apped in voicing his
concerned about resources
conservation.
He said there is enough for
everybody is need and not
for anybody's greed.

Creative learning junior 2.0


He regarded the greedy
and selfish and individual
and the exploitative nature
of modern technology as a
root cause for resource
depletion at the global
level.

3. Give some important


feature of black soil.
(Cbse 2019)
Answer:- black soils are
made up of extremely fine
,clayey material .
Creative learning junior 2.0
They are well known for
their capacity to hold
moisture they are rich in
soil nutrients such as
calcium carbonate,
magnesium ,potassium and
lime they are develop deep
cracks during hot weather
which helps in the proper
edition of the soil.

4. What Is the importance


of soil as a resource?
(Cbse2014)
Creative learning junior 2.0
Answer:- - soil is the most
important renewable
natural resource
- it is the medium for plant
growth and support
different type of living
organism on the earth
-soil helps in providing food
to its Earth.

5. What is sheet erosion?


(Cbse2019)

Creative learning junior 2.0


Answer:- sometimes water
flows as a sheet over large
areas down a slope in such
case the top soil is wasted
away this is known as
sheet erosion.

6. Which are responsible


for soil formation?
(Cbse2020)
Answer:- soil is a living
system it takes million of
yours to form soil up to a
few cms in depth.
Creative learning junior 2.0
Relief,parent Rock, climate,
vegetation and other forms
of life and time are
important factors in the
formation of soil. Various
factors of nature such as
change in temperature,
action of running water,
wind and glacier activities
of decomposeretc
contribute to the formation
of soil. Chemical and
organic changes which take

Creative learning junior 2.0


place in the soil are equally
important.

7. What is biodiversity?
(Cbse 2018)
Answer:- biodiversity
includes all living beings
starting from
microorganisms and
bacteria lichens, to Banyan
trees, elephants and blue
whales. It is closely
integrated in a system

Creative learning junior 2.0


through multiple network of
interdependencies.

9. Which are Endangered


species? (Cbse2020)
Answer:- species which are
in danger of extinction. The
survival of such species is
difficult in the negative
factors that have led to a
decline in the population
continue to operate.

Creative learning junior 2.0


9. How were forest
depleted by tribal people
of India? (Cbse2017)
Answer:- extension parts
of tribal bells specially in
the north eastern and
Central part have cleared
the forest for practicing
shifting cultivation or
jhumming, a type of slash
and burn agriculture

10. How is mining an


important factor behind
Creative learning junior 2.0
deforestation? (Cbse
2019)
Answer:- the Buxa tiger
reserve in West Bengal is
seriously threatened by the
ongoing dolomite mining. It
has disturbed the natural
habitat of many species
and blocked the migration
root of several others
including the great Indian
elephant.

Creative learning junior 2.0


11. What were the
provisions of the Indian
wildlife act in 1972?
(Cbse2020)
Answer:- it was
implemented with the
various provisions for
protecting habitats. The
thrust of the program was
towards protecting the
remaining population of
certain endangered species
by banning, hunting, giving
legal protection to their
Creative learning junior 2.0
habitats and restricting
trade in wildlife.

12. How are flora and


fauna in India under great
threat? (Cbse2022)
Answer:- India is one of
the world's richest countries
in flora and fauna. This
diverse flora and fauna are
so well integrated in our
daily life.
Birthday are undergrades
stress mainly due to
Creative learning junior 2.0
intensitivity towards the
environment.
Some estimate suggest
that at least 10% of India's
wild flora and 20% of its
mammals are on
threatened list. Many of
these around the world of
extinction like the cheetah,
pink headed duck, plants
like mahua.

Creative learning junior 2.0


13. Give a brief
description about the
project tiger? (Cbse2020)
Answer:- project tiger was
launched in 1973. Shelly it
showed success at the tiger
population went up in 1993
it has dropped.
Major threats to tiger
population was poaching
for trade, shrinking habitat,
depletion of Prey, growing
human population. The
trade of tiger skins and the
Creative learning junior 2.0
use of their bones in
traditional medicine
specially in the Asian
countries had left the tiger
population on the world of
extinction. There are 27
tiger reserves in India.
Corbett National park in
Uttarakhand, Sundarbans
in West Bengal
Bandhavgarh in Madhya
Pradesh, sariska in
Rajasthan Manas in Assam
etc.
Creative learning junior 2.0
14. What are scared
groves? Give some
examples of these sacred
groves. (Cbse2017)
Answer:- worship is an age
old tribal believe based on
the belief that all creations
of the nature have to be
protected. Believes have
preserved several virgin
forest in pristine form.
These are called sacred
Creative learning junior 2.0
groves. These patches of
forest have been left
untouched by the local
people and any
interference with them is
banned. Some particular
trees in the category are
mahua kadamba tamarind
people Banyan Tulsi etc.
Trees are protected by
local tribes for a various
religions of India and our
worshipped or their leaves
are used for auspicious
Creative learning junior 2.0
occasions like :-weddings
some religious ceremony's
and festivals like Diwali.

15. What methods of


conservation have been
adopted by the Indian
government? (Cbse2017)
Answer:- in the 1960s and
1970's conservationists
demanded a national
wildlife protection program.
The Indian wildlife act was
implemented in 1972 with
Creative learning junior 2.0
provisions for protecting
habitats.
And all India list of
protected species was also
published.
The thrust of the program
was on protecting the
remaining population of
certain and danger species
by banning hunting
activities giving legal
protection to their habitats
and restricting trade in
wildlife. Then the central
Creative learning junior 2.0
and many state
government established
national parks and wildlife
sanctuaries. The central
government also
announced several projects
for protecting species like
which were gravely
threatened like the tiger,the
one horned rhinos, the
Kashmir stag and
crocodiles. Recently the
Indian elephant blackbuck
The great Indian bustard
Creative learning junior 2.0
and the snow leopard have
been given full or partial
legal protection against
hunting and trade
throughout India.

16. What are the main


causes of water scarcity?
(Cbse2016)
Answer:-
i) Overpopulation:- water
scarcity may be an
outcome of a large and
growing population and
Creative learning junior 2.0
results in greater demands
for water and unequal
access to it.
ii) Commercialisation of
agriculture:- after the
success of Green
Revolution farmers are
producing commercial
crops. The commercial
crops need more water for
irrigation.
iii) Urbanisation:-
urbanisation is another
factor for scarcity of water.
Creative learning junior 2.0
Since new lifestyles in the
urban cities have
developed and
overexploitation of water
continues, there is water
scarcity.

17. What do you know


about the Narmada
Bachao Andolan?
(Cbse2016)
Answer:- Save Narmada
movement is a Non
governmental organisation
Creative learning junior 2.0
It mobilised tribal people,
farmers environment list
and human rights activist
against the sardar sarovar
dam being built across the
Narmada river in Gujarat. It
focused on the
environmental issues
related to trees that would
be submerged under the
dam water.
Recently it has refocused
its aim to rehabilitate
displaced people.
Creative learning junior 2.0
18. Give a brief
description of
hydrological cycle. (Cbse
2020)
Answer:- The hydrological
cycle of the earth is the
sum total of all processes in
which water moves from
the land and ocean surface
to the atmosphere and
back in form of
precipitation. The
hydrological cycle is
Creative learning junior 2.0
dependent on various
factors and is equally
affected by oceans and
land surfaces.
Three fourth of the Earth's
crust is covered with water,
but only a small proportion of
its accounts for freshwater
that can be put to use.
Hydrological cycle began with
the evaporation process due
to heat of sun on all water
bodies of the water including
seas and oceans.
Creative learning junior 2.0
Is my new particles of the
water then get condensed in
this process of condensation
clouds are formed with does
particles and pollen grains
present in atmosphere.
When saturation takes place
then clouds precipitate in the
form of rain or snow this
freshwater then becomes
surface run of water in the
form of rivers ponds and
lakes this water again get into

Creative learning junior 2.0


seas ocean and forms a
hydrological process.

19. India called and


agrarian country? (Cbse
2015)
Answer:- India is an agrarian
country as two third of its
population is endangered in
agriculture activities.
Agriculture is a primary
activity which produces most
of the food that we consume.
Creative learning junior 2.0
20. What is slash and burn
agriculture? (Cbse 2014)
● Answer:- a patch of land
and produce cereals and
other food crops to sustain
their family. Which the soil
fertility decreases, the
farmers shift and clear a
fresh patch of land for
cultivation.

Creative learning junior 2.0


21. What is Jhumming?
(Cbse2015)
Answer:- slash and burn
agriculture practice in North
eastern states like Assam,
Meghalaya, Mizoram and
Nagaland. Best type of
shifting allows nature to
replenish the fertility of soil
through natural processes
only.

Creative learning junior 2.0


22. What is intensive
subsistence farming?
(Cbse2013)
Answer:- it is labour intensive
farming where high doses of
biochemical inputs and
irrigation are used for
obtaining higher production.

23. Why is India called


agriculture country?
(Cbse2012)
Answer:- two third of its
population is engaged in
Creative learning junior 2.0
agriculture activities,
agriculture is a primary
activity which produces most
of the food that is consumed,
it also produces raw material
for various activities.
Agriculture products like tea
coffee spices etc are also
exported to earn for foreign
exchange.

24. Is minerals and what are


rocks? (Cbse2018)

Creative learning junior 2.0


Answer:- mineral is a
homogeneous naturally
occurring substance with a
definable internal structure.
Rocks are combination of
homogenous substance
called minerals.

25. What is an ore? (Cbse


2017)
Answer:- Ore is natural rock
or sediment that contains one
or more valuable minerals,
typically containing metals,
Creative learning junior 2.0
that can be mined, treated
and sold at a profit. Ore is
extracted from the earth
through mining and treated or
refined, often via smelting, to
extract the valuable metals or
minerals.

26. Is bituminous coal


formed? (Cbse2018)
Answer:- coal that has been
buried deep and subjected to
increase temperature is
bituminous coal, it is
Creative learning junior 2.0
metallurgical coal which has
special value for smelting iron
in blast furnaces.

27. How is tidal energy


produced? (Cbse2010)
Answer:- floodgate dams are
built across inlets. During high
tide water flows into the inlets
and get trapped when the
gate is closed after the tide
falls outside the flood get the
water retained by the flood
gate flows back to the sea via
Creative learning junior 2.0
A pipe that carries its to a
power generating turbine.

28. How is nuclear or


atomic energy obtained?
(Cbse2019)
Answer:- nuclear energy is
obtained by altering the
structure of atoms. When
such and alteration is made
much energy is released in
the form of heat and this is
used to generate electric
power.
Creative learning junior 2.0
29. What is the importance
of minerals in our lives?
(Cbse2018)
Answer:- mineral are
indispensable part of our
lives. Almost everything we
use from a tiny pin, building or
a big ship are all made from
minerals.
The railway lines and the
roads too are made from
minerals.

Creative learning junior 2.0


Cars,busus trains aeroplanes
are manufactured from
minerals and run on power
resources derived from Earth

30. How is nuclear energy


or atomic energy
produced? (Cbse2016)
Answer:- nuclear energy is
obtained by altering the
structure of an atom
When Sachin alteration is
made much energy is
released in the form of heat
Creative learning junior 2.0
and this is used to generate
electricity.
Uranium and thorium which
are available in Jharkhand
and Aravali ranges of
Rajasthan are used for
generating atomic or nuclear
power.

31. What is manufacturing


give some examples.
(Cbse2018)
Answer:- production of goods
in large quantities after
Creative learning junior 2.0
processing from raw material
to more valuable product is
called manufacturing.
Example paper is
manufactured from wood
sugar from sugarcane iron
and steel from iron ore and
Aluminium from bauxite.
Primary goods are
manufactured and become
finished goods.

32. What are agglomeration


economies? (Cbse2019)
Creative learning junior 2.0
Answer:- cities provide
markets and also provide
services which is banking
insurance transport labour
consultants and financial
advisor etc .
Mini industries 10 to come
together to make use of the
advantages offered by the
urban centres known as
agglomeration economies.
Gradually a large industrial
agglomeration takes place.

Creative learning junior 2.0


So it is basically coordination
of various industries in a city
for the development of
manufacturing industries.

33. How can agriculture and


industry go hand in hand.?
(Cbse2018)
Answer:- the agro industries
in India have given a major
boost to agriculture by raising
its production. Producers
equipments like tractors,
harvesters, threshers etc
Creative learning junior 2.0
On the other hand industries
are run on agriculture
products like cotton
sugarcane jute edible oil

34. Which industries are


called basic or key
industries? (Cbse2015)
Answer:- industries with
supplied their products or raw
materials to manufacturing
other goods are called basic
or key industries. Ex. Iron and

Creative learning junior 2.0


steel and copper is smelting
and Aluminium smelting.

35. What are cooperative


sectors? (Cbse2020)
Answer:- pretty sector
industries are owned and
operated by the producers
are suppliers of raw materials
workers or both. They pool in
the resources and share the
profits or losses
proportionately such as sugar

Creative learning junior 2.0


industry in Maharashtra arw
coir industry in Kerala.

36. How are Transport


communication and trade
complementary to each
other? (Cbse2014)
Answer:- for a long time
trade and transport where
restricted to a limited space
today the world has been
converted into a large village
with the help of efficient and
fast moving transport.
Creative learning junior 2.0
Transport has been able to
achieve this with the help of
equally developed
communication system.

37. What was contributed to


the socio economic
progress of India? (Cbse
2015)
Answer:- India is well linked
with the rest of the world
despite its size diversity and
linguistic and social cultural
purality. Airways ,waterways,
Creative learning junior 2.0
newspaper, radio, television,
cinema ,internet etc have
been contributed to its socio-
economic progress in many
ways

38. What are the benefits of


border roads? (Cbse2013)
Answer:- border roads
organisation was established
in 1960. It constructs and
maintains roads. Established
for the development of the
roads of strategic importance
Creative learning junior 2.0
in the north and North eastern
border areas these roads
have improved accessibility in
areas of difficult terrain.

39. Why are the means of


transportation and
communication called the
lifelines of a nation and its
economy? (Cbse2012)
Answer:- movement of goods
and services from their supply
location to demand locations
need for Transport
Creative learning junior 2.0
Pace of a country depends
upon the production of goods
and services as well as their
movement over space.
Therefore efficient means of
transport and communication
is important for our nation and
its development.

40. state any three


Importance of railways.
(Cbse2017)
Answer:- railways is the
principal mode of
Creative learning junior 2.0
transportation for flight and
passengers in India.
It is most Suitable for long
distances.
Apart from being a means of
transport Indian railways have
been a great integrating force.

Creative learning junior 2.0

You might also like