Republic of the Philippines
DEPARTMENT OF EDUCATION
                                Region IV-A CALABARZON
                                  Schools Division of Rizal
                                     District of Tanay
                              LAIBAN INTEGRATED SCHOOL
                       ITEM BANKING IN POPULATION EDUCATION
EASY
  1. It is necessary from the start of marriage and should be maintained throughout the
     marriage. Lack of this may result to conflicts and problems.
     A. Love and loyalty
     B. FINANCIAL SECURITY
     C. Satisfying sexual relationship
     D. Spiritual aspect
  2. According to Population Reference Bureau, an estimated 100 million to 140 million girls and
     women worldwide have undergone ________________, a reproductive health and human
     rights concern that has a devastating short – and long – term impacts on the lives of women
     and girls.
         A. Rape
         B. Verbal Abuse
         C. FEMALE GENITAL MUTILATION
         D. Physical abuse
  3. What is the leading cause of death for young women ages 15-19 worldwide with
     complication of childbirth and unsafe abortion being the major factor?
     A. Early Marriage                 C. PREGNANCY
     B. Abortion                       D. AIDS
  4. What is the most common sexually transmitted disease?
     A. GONORRHEA                          C. AIDS
     B. Syphilis                           D. Herpes
  5. Sri Lanka (Ceylon) was the first Asian country in which women were granted the right to
     vote. In what year Sri Lankan women were granted the right to vote during elections?
     A. 1931              B. 1941           C. 1951              D. 1961
  6. Brain is composed of some 10 to 12 billion specialized nerve cells called neurons. What
     area of the brain in involved in the production of speech sounds?
     A. LEFT       B. Right       C. Upper Left        D. Upper Right
7. This refers to the characteristic patterns of behavior and modes of thinking that determine a
   person’s adjustment to the environment.
   A. DEVELOPMENT
   B. Growth
   C. Maturity
   D. Personality
8. It measures a nation’s health, education and living standards.
   A. Human Poverty Index
   B. Human Development Network
   C. HUMAN DEVELOPMENT INDEX
   D. Human Development Report
9. The knowledge of understanding of one’s self; ability to accept one’s self no matter how
   imperfect it may be.
   A. Creative thinking
   B. Critical thinking
   C. Empathy
   D. SELF-AWARENESS
10. The process of understanding and caring about the needs, desires and feelings of other
    people, the ability to see things from the perspective of others.
    A. EMPATHY
    B. Effective Communication
    C. Creative thinking
    D. Critical thinking
11. A series of shorter less extreme migration from a person’s place of origin to final
   destination such as moving from a farm to a village to a town and finally to a city. What type
   of migration is this?
   A. STEP MIGRATION
   B. Emigration
   C. Mortality
   D. Morbidity
12. A Republic Act signed by President Gloria Arroyo last February 8, 2004, that declares the
   state values the dignity of women and children and guaranteed full respect for human
   rights.
   A. RA 7610                      C. RA 9624
   B. RA 7160                      D. RA 9252
13. This act is also known as the Responsible Parenthood and Reproductive Health Act of
   2012.
   A. RA 7610                      C. RA 10354
   B. RA 7160                      D. RA 10623
14. Refers to any infection that maybe acquired or passed on through sexual contact, use of
   IV, intravenous drug needles, child birth and breast feeding.
   A. Conjunctivitis                 C. Sexually transmitted infection
   B. Tonsilitis                     D. Urinary tract infection
  15. It is a set of characteristics which define people as masculine or feminine. It also identifies
      the social relationship between men and women.
  A. Gender and development                      C. sexuality
  B. LGBT Community                              D. Status
AVERAGE
  1. It is a law in the Philippines which guarantees universal access to the methods in
     contraception, fertility control, sexual education and maternal care.
     A. RA 10354
     B. RA 10364
     C. RA 10363
     D. RA 10374
  2. Which of the following summarizes the findings of the SPPR4?
     A. Urbanization is proceeding but at a declining pace
     B. Surrounding areas are growing as fast as the original city core.
     C. As urbanization proceeds, there is higher primacy rate.
     D. Urbanization is bad.
        Answer: A. Urbanization is proceeding but at a declining pace.
        Source: Urbis 5: Making Cities Work
  3. Studies on the urbanization growth and pattern in the Philippines shows that the significant
     migration to major urban centers resulted in higher urban rate of population growth.
     Between 1980 and 1990, it was noted that the urban population growth rate of the country
     was ____________________________________________.
     A. Double that of the total population growth rate.
     B. Triple that of the total population growth rate
     C. Four times that of the total population growth rate
     D. Equal that of the total population growth rate
        Answer. Double that of the total population growth rate
        Sourcce: Buy one, take one? (SPPR, 2004)
  4. Global statistics on the aging of the population shows that female elderly tend to outlive
     their male counterpart. This is also true in the Philippines as indicated by the longer life
     expectancy among women aged 60 years old compared to their male counterparts. This
     finding means that we can expect that the sec ratio among older people to be:
     A. Greater than 100
     B. Lower that 100
     C. Equal to 100
     D. Less than 200
         Answer: B. lower than 100
         Source: The Filipino Elderly press kit
5. After replacement fertility has been achieved, there is a tendency of the population growth
   rate to continue due to high proportion of the population in child bearing ages brought about
   by the high fertility performance in the past. This demographic phenomenon referred in the
   last statement is called ___________________________.
       Answer: Population Growth Momentum or Population Momentum
       Source: Time to Act: Need, Options, Decisions, 2001(p.22)
6. Which of the following results of the 2002 Young Adult Fertility and Sexuality of YAFS3
   study is not true?
   A. Males are more likely to enrage in Pre-Marital Sex than females.
   B. Females showed a more rapid increase in the proportion engaging in Pre-Marital Sex
      relative to the males.
   C. Nearly 35% among those who ever had Pre-Marital Sex reported having multiple sexual
      partners.
   D. 5% reported that their Pre-Marital Sex happened against their will.
   Answer: 5% reported that their Pre-Marital Sex happened against their will
   Source: Youth Sex and Risk Behaviors in the Philippines (p.75)
7. The growth of urban areas can be attributed to three factors namely: natural increase, net
   migration, and ___________________.
      Answer: Reclassification
      Source: Bahay Kubo, Country? No Longer. (SPPR, 2004)
8. The following are Human Rights of Adolescents and Youth, except one.
   A. Life, liberty and security
   B. Health
   C. Education
   D. Resolution
      Answer: D. Resolution
      Source: The Universal Declaration of Human Rights
9. The following are the Path to young people’s sexual and reproductive health and
   reproductive rights.
   A. Education
   B. Participation
   C. Protection
   D. Liberation
      Answer: D. Liberation
      Source: The State of World Population 2014
10. She is the Senate Committee on Women, Children, Family Relations and Gender Equality
   chairperson.
   A. Sen. Cynthia Villar
   B. Sen. Imee Marcos
   C. Sen Risa Hontiveros
   D. Sen. Pia Cayetano
      Answer: C. Risa Hontiveros
      Source: popcom.gov.ph
DIFFICULT
1. When is World Contraception Day celebrated?
         Answer: September 26
         Source: popcom.gov.ph
2. National Family Week is celebrated at what month?
      Answer: September
         Source: popcom.gov.ph
3. When is International Youth Day celebrated?
     Answer: August 12
         Source: popcom.gov.ph
4. When is World Population Day celebrated?
     Answer: July 11
     Source: popcom.gov.ph
5. It is the Executive Order that consider Teenage Pregnancy as an Urgent National Priority
        Answer: Executive Order 141
        Source: popcom.gov.ph
6. Complete the statement. The overall goal of the Adolescent Health and Development Program
   (AHD) Program is to contribute to _______________________
      Answer: Prevent early and repeated pregnancy
      Source: popcom.gov.ph
7. It stated that the population problem is a principal element in long-range national planning.
        Answer: 1967 UN Declaration of Population
        Source: popcom.gov.ph
8. According to the latest census, what is the population of Philippines as of May 1, 2020.
   Answer: 109,035,343
   Source: https://popcom.gov.ph/socio-demographic-profile/
9. What is the updated Projected Mid-Year Population for the Philippines by July 1, 2025, based
   on the 2015 POPCEN Results: 2020 – 2025
   Answer: 115,377,992
   https://psa.gov.ph/sites/default/files/attachments/hsd/pressrelease/Cities%20and
   %20Municipalities%20Population%20Projections_2015CBPP_Phils.pdf
10. According to 2022 National Demographic and Health Survey Key Indicators Report, there are
   _______% of women aged 15-49 have experienced any form of physical abuse, sexual, or
   emotional violence by their current or most recent husband/intimate-partner.
   Answer:17.5
   Source: https://psa.gov.ph/