THE ACHIEVERS, EXPLORERS, SCHOLARS (AES) PROGRAMME
Subject: UAE Social Studies
Grade- 5
Unit-3: Classical Civilizations
Lesson 1: Classical Civilizations – East and West
Lesson 6: City Planning in Classical Civilizations
___________________________________________________________________
Learning Objectives:
❖ Explain the development of important Classical Civilizations in the East and West.
❖ Examine different types of city-planning in the era of Classical Civilizations.
General Instructions:
✓ Study from the UAE Social Studies worksheet for your assessments.
✓ Maintain the note book work as instructed by your teacher.
A. Read the questions carefully and choose the correct options:
1) Which of the following pairs is NOT CORRECTLY matched?
a. Democracy-Greek City States
b. Roman Republic-Ancient Rome
c. Kush Kingdoms-Africa
d. Central America-Minoan Civilization
Answer: d. Central America-Minoan Civilization
2) Assertion: The expansion of the Classical Civilizations facilitated the increase of trade.
Reason: Sometimes the close contact between the Classical Civilizations resulted in
conflicts and wars.
a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
c. A is correct but R is wrong.
d. A is wrong but R is correct.
Answer: b. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
3) Which of the following statements is CORRECT about the Classical Civilizations?
a. The time period of the Classical Civilizations was between 700 BCE to 600 CE.
b. Classical Civilizations emerged only in Europe and Asia.
c. Two large empires of China during the Classical Period were i) The Northern Wei Empire and
ii) The Southern Sung Empire.
d. In 200 CE, the Classical Civilizations disappeared from Europe.
Answer: c. Two large empires of China during the Classical Period were i) The Northern
Wei Empire and ii) The Southern Sung Empire.
4) I am a famous leader of ancient Greece who wanted to make Athens the most powerful
city-state. Who am I?
a. Pericles
b. Aristotle
c. Herodotus
d. Alexander the Great
Answer: a. Pericles
5) During her educational excursion to Greece, Sophia visited the largest building of the
acropolis that was built up during the Classical era. Name the famous building of ancient
Greece visited by Sophia.
a. Sparta
b. Delphi
c. Corinth
d. Parthenon
Answer: d. Parthenon
6) Assertion: The expensive apartments of Insula in ancient Rome were situated at the top.
Reason: During any fire accident, the people at the top floor, would be the last to
evacuate the building.
a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
c. A is correct but R is wrong.
d. A is wrong but R is correct.
Answer: d. A is wrong but R is correct.
7) The growth and development of the Classical Civilizations led to the spread of
___________________, ___________________ and ___________________.
a. trade, learning, movement of people
b. peace, movement of people, technology
c. architecture, trade, artificial intelligence
d. Pietra dura art, trade, knowledge
Answer: a. trade, learning, movement of people
8) Pericles built a high city or acropolis on a high cliff near the sea so that
_________________________________
a. the people could be involved in frequent conflicts with their enemies.
b. the people could be warned if an enemy ship was approaching.
c. the people could experience frequent earthquakes.
d. the people could attract the foreign invaders.
Answer: b. the people could be warned if an enemy ship was approaching.
B. Define the following terms:
a. Classical Period: The period of time between 800 BCE and 600 CE in the Mediterranean
and surrounding area was called the Classical Period.
b. Architecture: The style or design of buildings.
c. Grid Design: A style of designing roads in straight lines and blocks.
d. Parthenon: The largest building of the acropolis of the Classical Athens established by
Pericles.
C. Answer the following questions:
1) Name the two large empires established in China during the Classical Period.
Answer: Two large empires established in China during the Classical Period were The Northern
Wei Empire and The Southern Sung Empire.
2) Explain briefly the positive and negative impacts of the development of Classical
Civilizations.
Answer: Positive Impact: - The growth and development of the Classical Civilizations helped
in the development of trade, spread of knowledge and facilitated the movement of people.
Negative Impact: - Sometimes the close contact between the Classical Civilizations resulted
in conflicts and wars.
3) Draw a Web Chart to depict different forms of government prevailing during the
Classical Period.
Answer:
Ancient Greece:
Democracy in
Greek City States
Modern Sudan
Central Ancient
and South Egypt Rome:
America:
in Africa: Kush Mayan Roman
Republic
Kingdoms Civilization Different types of
government prevalent
Kingdoms during the Classical
Period in the East
Indian and West
Subcontinent Europe and the Near
Formation of East: Monarchy, for
regional example the Persian
Ancient India in the kingdoms Empire
later half of the Far East:
Classical Period: Zhou
Dynasty in
The Gupta Dynasty China
(Monarchy)
4) Name two famous architectural constructions in ancient Rome.
Answer: The two famous architectural constructions in ancient Rome were:
i) amphitheatres for plays and sports competitions
ii) circuses for watching chariot racing.
5) Write a brief note about the architecture of the ancient Roman Forum.
Answer: The Forum was a large open area with important buildings around it like basilica (the
law court) and a building for town meetings. There were usually markets around the forum area
where people could visit to buy their food.
6) a. Who was Pericles?
b. Why did he build acropolis on a high cliff?
Answer: a. Pericles was the famous leader of ancient Athens who lived from 495 BCE to 425
BCE.
b. Pericles built a high city or acropolis on a high cliff near the sea so that the people could see if
an enemy ship was approaching or not.
7) Describe the architecture of Parthenon.
Answer: The largest building of the acropolis established by Pericles was Parthenon.
❖ The building was established by fitting the shaped stones together in columns. The metal
fasteners inside the columns provided strength and stability so that the columns could
withstand frequent earthquakes.
❖ The wooden roof and carved painted artwork of Parthenon was a great tourist attraction and
it was also used as a treasury to keep the city’s money and wealth.
8) Differentiate between domus and insula, the two famous types of housings in ancient
Rome. (To be done in the notebook)
Answer:
Domus Insula
i) Domus was a large housing for affluent i) Insula was a kind of dwelling for the poor
people in ancient Rome. people in ancient Rome.
ii) It consisted of many rooms, a private ii) The buildings were up to four levels.
garden and a strong wall around it for The apartments closer to the bottom level
safety. were more expensive.
❖ The cheaper apartments were at the top
level due to the tedious task of climbing
stairs and the risk of fire accidents.
iii) It can be resembled with modern villas. iii) It was similar to modern flats or
apartments.
9) Critical Thinking Question: Compare and contrast the architectural design of ancient
and modern era. (To be done in the notebook)
Answer:
Architecture in modern era
Architecture in ancient
era Nation’.
i) Ancient cities i) Use of technology
were made of and design grids
traditional i) Use of design during constructions
materials such as grids
brick, wood, ii) We find well-designed
ii) Presence of Sewage
plaster, stucco, roads made of asphalt
stone etc. system for removal of and concrete in modern
waste & use of era.
ii) Ancient roads
were mainly warehouses
made of rocks or
bricks. for storing food
10) Cross-Curricular Link-Art (To be done in the notebook): Make a collage consisting of
at least five images portraying the architecture of modern UAE.
Reflective Log: (To be done in the notebook)
My Reflection
I learnt…………………………………………
I wish to learn…………………………............