[go: up one dir, main page]

0% found this document useful (0 votes)
693 views5 pages

Mathematical-Economics Solved MCQs (Set-7)

The document contains 164 multiple choice questions about economics topics such as monopoly, demand and supply, marginal revenue, costs, and perfect competition. The questions test understanding of key concepts like how the principal diagonal in an input-output matrix represents a industry's own output; conditions for profit maximization; differences between perfect competition and monopolistic competition; and when a competitive firm should reduce output or shut down based on prices and costs. The document provides the questions, answers, and a link to download more questions on economics.

Uploaded by

MiressaBeJi
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
693 views5 pages

Mathematical-Economics Solved MCQs (Set-7)

The document contains 164 multiple choice questions about economics topics such as monopoly, demand and supply, marginal revenue, costs, and perfect competition. The questions test understanding of key concepts like how the principal diagonal in an input-output matrix represents a industry's own output; conditions for profit maximization; differences between perfect competition and monopolistic competition; and when a competitive firm should reduce output or shut down based on prices and costs. The document provides the questions, answers, and a link to download more questions on economics.

Uploaded by

MiressaBeJi
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 5

te

a
q M
c Economics MCQs [set-7]
Mathematical
M
151. In an input-output matrix, the principal diagonal of this matrix
represents the amount of input each industry takes from ___output.

A. other industry’s

B. government sector’s

C. household sector’s

D. its own output

Answer: D

152. P = a – bQ is the demand cure of a monopolist. Which of the following


statements is true?

A. AR & MR are equal

B. The rate of decline of MR is twice the rate of decline of AR

C. The demand curve has unit elasticity

D. slope of MR is zero.

Answer: B

153. The best or optimum level of output for a perfectly competitive firm is
given by the point:

A. MR = AC

B. MR = MC

C. MR exceeds MC by the greater amount

D. MR = MC and MC is rising

Answer: D

154. In a monopoly, marginal revenue is:

A. equal to AR

Download more at McqMate.com


te
a
B. less than AR
q M
C. more than AR c
M
D. initially less than AR then more than AR

Answer: B

155. In monopoly, when the demand curve is elastic, MR is:

A. 1

B. 0

C. positive

D. negative

Answer: C

156. In monopoly, if p = Rs. 10 at the point on the demand curve where ? =


0.5, MR is:

A. 5

B. 0

C. ?1

D. ?10

Answer: D

157. If the demand curve for a monopolist is P = 100 -20Q, then the
marginal revenue of that firm is given by the equation:

A. MR = 200 ? 20Q

B. MR = 50 ? 40Q

C. MR = 100 ? 20Q

D. MR = 100 ? 40Q

Answer: D

Download more at McqMate.com


te
a
q M
158. If the demand facing a monopolist is P = 100 ? 10Q and marginal cost
c
is constant at 20, then the profit maximizing price and quantity for this
monopolist are:
M
A. P = 60 and Q = 4

B. P = 20 and Q = 8

C. P = 90 and Q = 10

D. P = 4 and Q = 60

Answer: A

159. A profit-maximizing monopoly firm with a demand curve P = 50 ? Q is


a perfect pricediscriminator. If it has marginal costs of Rs. 10/unit and fixed
costs of Rs. 30, it will produce _____ units of output and will make______
profit.

A. 40; Rs. 400

B. 40; Rs. 770

C. 20; Rs. 370

D. 20; Rs. 400

Answer: B

160. A price discriminating Monopolist is considered more efficient than a


single prices monopolist because:

A. a price discriminating Monopolist knows its consumers better

B. a price discriminating Monopolist can set prices more efficiently

C. a price discriminating Monopolist produces a higher level of output

D. a price discriminating Monopolist can produce it’s output at a lower cost

Answer: C

161. One difference between perfect competition and monopolistic


competition is that:

A. In perfect competition, the products are slightly differentiated between firms

Download more at McqMate.com


te
a
q M
B. There are a larger number of firms in monopolistic competition

c
C. There are a smaller number of firms in perfectly competitive industries
M
D. Firms in monopolistic competition have some degree of market power

Answer: D

162. A perfectly competitive firm should reduce output or shut down in the
short run if market price is equal to marginal cost and price is:

A. greater than average total cost

B. less than average total cost

C. greater than average variable cost

D. less than average variable cost

Answer: D

163. The market demand curve for a perfectly competitive industry is QD =


12 - 2P. The market supply curve is QS = 3 + P. The market will be in
equilibrium if:

A. P = 6 and Q =

B. P = 3 and Q = 6

C. P = 4 and Q = 4

D. P = 5 and Q = 2

Answer: B

164. In the short run, a monopolist will shut down if it is producing a level
of output where marginal revenue is equal to short-run marginal cost and
price is:

A. less than average variable cost

B. greater than average variable cost.

C. less than average total cost

D. greater than average total cost

Answer: A

Download more at McqMate.com


te
a
q M
c
Take Quick Mock/Practice test on this topic HERE

M
For Discussion / Reporting / Correction of any MCQ please visit discussion page by clicking on
'answer' of respective MCQ.

McqMate is also available on

PlayStore

Download more at McqMate.com

You might also like