[go: up one dir, main page]

0% found this document useful (0 votes)
654 views3 pages

Stoichiometry Practice for Students

This document contains 9 stoichiometry problems involving various chemical reactions. The problems involve calculating masses of reactants and products, identifying limiting reactants, and determining theoretical and percent yields. The reactions cover topics such as acid-base, oxidation-reduction, and synthesis reactions.

Uploaded by

PiiNkiE Chong
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
654 views3 pages

Stoichiometry Practice for Students

This document contains 9 stoichiometry problems involving various chemical reactions. The problems involve calculating masses of reactants and products, identifying limiting reactants, and determining theoretical and percent yields. The reactions cover topics such as acid-base, oxidation-reduction, and synthesis reactions.

Uploaded by

PiiNkiE Chong
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

Chemistry 51

Stoichiometry Calculation Practice Worksheet


1. Calculate the number of moles of NaOH that are needed to react with 500.0 g of
H2SO4 according to the following equation:

H2SO4 + 2 NaOH  Na2SO4 + 2 H2O

ANS: 10.19 mol


2. Calculate the mass of NH3 that can be produced from the reaction of 125 g of NCl3
according to the following equation:

NCl3 + 3 H2O  NH3 + 3 HOCl

ANS: 17.7 g
3. Identify the limiting reactant and determine the mass of CO2 that can be produced from the
reaction of 25.0 g of C3H8 with 75.0 g of O2 according to the following equation:

C3H8 + 5 O2  3 CO2 + 4 H2O

ANS: 61.9 g
4. How many grams of SO2 are produced when 152 g of CS2 react with 48.0 g of O2
according to the following equation:

CS2 + 3 O2  CO2 + 2 SO2

ANS: 64.1 g

1
Chemistry 51

5. When 50.0 g of MgCO3 react completely with H3PO4, as shown below,15.8 g of CO2
are produced. What is the percent yield for this reaction?

2 H3PO4 + 3 MgCO3  Mg3(PO4)2 + 3 CO2 + 3 H2O

ANS: 60.5%
6. How many grams of P4O10 can be produced from the reaction of 52.9 g of
KClO3 with excess phosphorous as shown below:

KClO3 (s) + P4 (s)  P4O10 (s) + KCl (s) (unbalanced)

ANS: 36.8 g
7. Given the equation below, determine the limiting reactant, and calculate how many
grams of Cu can be formed from the reaction of 18.1 g of NH3 and 90.4 g of CuO.

2 NH3 (g) + 3 CuO (s)  N2 (g) + 3 Cu (s) + 3 H2O (g)

ANS: 72.2 g

2
Chemistry 51

8. When 50.0 g of MgCO3 react completely with H3PO4, as shown below,15.8 g of CO2 is produced.
Determine the theoretical and percent yield for this reaction?

2 H3PO4 + 3 MgCO3  Mg3(PO4)2 + 3 CO2 + 3 H2O

ANS: 26.1 g; 60.5%

9. What mass of F2 is needed to produce 120.0 g of PF3, as shown, if the reaction has
a 78.1% yield?
P4 (s) + 6 F2 (g)  4 PF3

ANS: 99.6 g

You might also like