[go: up one dir, main page]

0% found this document useful (0 votes)
496 views4 pages

Quizzer: Value-Added Tax: Answer: 100k X 12% 12,000

This document provides examples of calculating value-added tax (VAT) for various transactions. It addresses scenarios involving sales and purchases by VAT taxpayers, as well as installment sales of real property. The examples show how to calculate input VAT, output VAT, and the net VAT payable or receivable based on sales, expenses, returns, discounts and payment terms. Journal entries are also provided to record VAT transactions.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
496 views4 pages

Quizzer: Value-Added Tax: Answer: 100k X 12% 12,000

This document provides examples of calculating value-added tax (VAT) for various transactions. It addresses scenarios involving sales and purchases by VAT taxpayers, as well as installment sales of real property. The examples show how to calculate input VAT, output VAT, and the net VAT payable or receivable based on sales, expenses, returns, discounts and payment terms. Journal entries are also provided to record VAT transactions.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

QUIZZER: VALUE-ADDED TAX

1. Mr. Rando, a VAT taxpayer, made a sale at P100,000, value-added tax not included, of goods
that he bought at P3,000 from a Non-Vat taxpayer. How much is the VAT payable?
Answer: 100k X 12% = 12,000

2. Assuming the same information in No.1 except that the goods bought at P3,000 was made from
a VAT taxpayer. How much is the VAT payable?
Answer: 100k X 12% = 12,000
Less: 3k X 12% = 360
Net(VAT payable) = 11,640

JE: To record the Vat with input and output vat

Debit: Output Vat. 12,000

Credit: Input Vat. 360

Credit: Vat payable. 11,640

JE: To record the sales with output vat

Debit: Cash. 112, 000

Credit: Sales. 100,000

Credit: Output Vat. 12, 000

3. Mr. T had the following data for his transactions during the month:

Gross sales P200,00


Sales Returns and Allowances 20,000
Sales Discounts 1,200
Gross Purchases 100,000
Purchase Returns and Allowances 10,000
Purchase Discounts 500

Compute for the value-added tax payable.

Solution:
For sales: Gross Sales 200,000
Less: sales returns and allowances. 20,000
Sales discounts. 1,200
Net sales. 178,800 X 12% /112% = 19, 157.14

For Purchases:
Gross purchases. 100,000
Less: Purchase Discounts. 500
Purchase Returns and Allowances. 10,000
Net purchases. 89,500 X 12% /112% = 9, 589.29
Vat payable(19, 157.14 - 9, 589.29). 9, 567.25

4. Mr. Red is a VAT trader, selling goods purchased from VAT suppliers. He had the following
transactions for the month, value-added tax not included:

March 2 Purchases on account P 42,000


March 3 Purchase returns and allowances 1,700
March 5 Sales on account 100,000
March 6 Purchase discount 300
March 7 Sales returns and allowances 10,000
March 15 Sales discount 1,800

How much is the value-added tax for the month?


Solutions:
For sales(Input Vat):. Sales on Account. 100,000
Sales returns and allowances. 10,000
Sales discount. 1,800
Net sales. 88,200 X 12% = 10, 584
For Purchases(Output Vat): Purchase on Account. 42, 000
Purchase Returns and Allowances. 1,700
Purchase Discounts. 300
Net purchase. 40,000 X 12% = 4,800
Vat payable: Input Vat - output vat = 10, 584 - 4, 800 = 5, 784

5. During the month, Mr. Sy had the following transactions:

3/2 Purchase of goods for sale from I Co.,


VAT taxpayer, vat not included P 300,000
3/4 Purchase of goods for sale from Mr. J,
A non-vat taxpayer 200,000
3/10 Purchase of supplies from Mr. K, VAT
Taxpayer, vat not included 50,000
3/15 Purchase of services from Mr. L,
Vat taxpayer, vat not included 60,000
3/17 Purchase of office equipment from M co.
Vat taxpayer, vat not included 40,000
3/19 Purchase of land for use in business,
From vat taxpayer, vat not included 500,000
3/20 sales, vat not included 1,500,000
3/31 Payment of rent to O Co., vat taxpayer
Vat not included 50,000

Compute for the value-added tax payable of Mr. Sy.


Solution:
For sales ( Input Vat): 1, 500, 000 X 12% =180,000
For Purchases (Output): Date 3/2. 300,000 X 12% = 36,000
3/4. 200,000(not included: not vat)
3/10. 50,000 X 12% =6,000
3/15. 60,000 X 12% =7,200
3/17. 40,000 X 12% =4,800
3/19. 500,000 X 12% =60,000
Net purchases:. 114, 000
For rent payments: 50,ooo X 12% = 6,000
Vat payable: input vat - (output vat + payment rent)= 180,000-(114,000+6,000)
=60,000

6. Compute the value-added tax due of a sale of real property in installment by a real estate dealer
under the following data:

Consideration in the deed of sale P 1,800,000


Zonal value 2,000,000
FMV, City Assessor 1,700,000
Payments on the consideration:
July 1, 2020 225,000
December 1, 2020 225,000
July 1, 2021 1,350,000

Solution:
Zonal value: 2,000,000 X 12% /112% =214,285.71
For July 1: 225,ooo X 12% /112% =24,107.14
For Dec 1: 225,000 X 12% /112% =24,107.14
Tax due for the year 2020: 48,214.28
For July 1: 1,350,000 X 12% /112% =144,642.86 (Vat for the year 2021)
Total vat payable: 214,285.71 - (48,214.28+144,642.86) = 21,428.57

7. Mr. B is a real estate dealer. He sold a piece of land in installments. Data were as follows:

Installment selling price, vat not included P 4,000,000


Zonal value 2,000,000
Fair Market Value 5,000,000
Terms of payment:
May 2, 2020 1,000,000
May 2, 2021 3,000,000

He made payments to a VAT taxpayer for expenses incurred, VAT not included, as follows:

May 2, 2020 P 20,000


May 2, 2021 60,000

How much is the output tax, Input tax, and VAT payable for each installment payment?

Solution:
Input vat:
Selling price 4,000,000 X 12% =480,000
Checking:
May 2, 2020 1,000,000 X 12% =120,000
May 2, 2021 3,000,000 X 12% =360,000
Total Input Vat:. 480,000

Output vat:
Total payments. 80,000 X 12% =9,600
Checking:
May 2, 2020. 20,000 X 12% =2,400
May 2, 2021. 60,000 X 12% =7,200
Total output vat:. 9,600
Fair market value vat: 5,000,000 X 12% /112% =535,714.29
Vat payable: Input vat - Output vat
480,000 - 9,600 =470,400
Less: Fair market value vat: 535, 714.29
Net vat payable: 64,774.29

You might also like