CHAPTER 6 SECTION 4-5: PROBABILITY
MULTIPLE CHOICE
188. A posterior probability value is a prior probability value that has been:
     a. modified on the basis of new information.
     b. multiplied by a conditional probability value.
     c. divided by a conditional probability value.
     d. added to a conditional probability value.
      ANS: A                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
189. Which of the following statements is false?
     a. Thomas Bayes first employed the calculation of conditional probability in the eighteenth
        century.
     b. There is no formula defining Bayes' Law.
     c. We use a probability tree to conduct all necessary calculations for Bayes' Law.
     d. None of these choices.
      ANS: B                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
190. Which of the following statements is false regarding a scenario using Bayes' Law?
     a. Prior probabilities are called likelihood probabilities.
     b. Conditional probabilities are called posterior probabilities.
     c. Posterior probabilities are calculated by using prior probabilities that have been modified
        based on new information.
     d. None of these choices.
      ANS: A                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
191. Bayes' Law is used to compute:
     a. prior probabilities.
     b. joint probabilities.
     c. union probabilities.
     d. posterior probabilities.
      ANS: D                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
192. Initial estimates of the probabilities of events are known as:
     a. joint probabilities
     b. posterior probabilities
     c. prior probabilities
     d. conditional probabilities
      ANS: C                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
TRUE/FALSE
193. Bayes' Law allows us to compute conditional probabilities from other forms of probability.
      ANS: T                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
        This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different from the U.S. Edition. This may not be resold,
                                              copied, or distributed without the prior consent of the publisher.
194. Although there is a formula defining Bayes' law, you can also use a probability tree to conduct
     calculations.
      ANS: T                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
195. Conditional probabilities are also called likelihood probabilities.
      ANS: T                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
196. In applying Bayes' Law, as the prior probabilities increase, the posterior probabilities decrease.
      ANS: F                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
197. Bayes' Law is a formula for revising an initial subjective (prior) probability value on the basis of new
     results, thus obtaining a new (posterior) probability value.
      ANS: T                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
198. Prior probability of an event is the probability of the event before any information affecting it is given.
      ANS: T                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
199. Prior probability is also called likelihood probability.
      ANS: F                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
200. Posterior probability of an event is the revised probability of the event after new information is
     available.
      ANS: T                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
201. In general, a posterior probability is calculated by adding the prior and likelihood probabilities.
      ANS: F                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
202. Bayes' Law says that P(A|B) = P(B|A)P(A).
      ANS: F                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
203. In problems where the joint probabilities are given, we can compute marginal probabilities by adding
     across rows and down columns.
      ANS: T                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
204. We can use the joint and marginal probabilities to compute conditional probabilities, for which a
     formula is available.
      ANS: T                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
        This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different from the U.S. Edition. This may not be resold,
                                              copied, or distributed without the prior consent of the publisher.
205. If joint, marginal, and conditional probabilities are available, only joint probabilities can be used to
     determine whether two events are dependent or independent.
      ANS: F                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
206. Suppose we have two events A and B. We can apply the addition rule to compute the probability that at
     least one of these events occurs.
      ANS: T                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
207. We can apply the multiplication rule to compute the probability that two events occur at the same time.
      ANS: T                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
208. Posterior probabilities can be calculated using the addition rule for mutually exclusive events.
      ANS: F                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
209. Bayes' Law can be used to calculate posterior probabilities, prior probabilities, as well as new
     conditional probabilities.
      ANS: F                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
210. Prior probabilities can be calculated using the multiplication rule for mutually exclusive events.
      ANS: F                        PTS: 1                          REF: SECTION 6.4-6.5
COMPLETION
211. Thomas ____________________ first employed the calculation of conditional probability.
      ANS: Bayes
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
212. Bayes' Law involves three different types of probabilities: 1) prior probabilities; 2) likelihood
     probabilities; and 3) ____________________ probabilities.
      ANS: posterior
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
213. Bayes' Law involves three different types of probabilities: 1) ____________________ probabilities; 2)
     likelihood probabilities; and 3) posterior probabilities.
      ANS: prior
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
        This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different from the U.S. Edition. This may not be resold,
                                              copied, or distributed without the prior consent of the publisher.
214. Bayes' Law involves three different types of probabilities: 1) prior probabilities;
     2) ____________________ probabilities; and 3) posterior probabilities.
      ANS: likelihood
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
215. There are situations where we witness a particular event and we need to compute the probability of one
     of its possible causes. ____________________ is the technique we use to do this.
      ANS:
      Bayes' Law
      Bayes Law
      Baye's Law
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
216. In the scenario of Bayes' Law, P(A|B) is a(n) ____________________ probability, while P(B|A) is a
     posterior probability.
      ANS: likelihood
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
217. In the scenario of Bayes' Law, P(A|B) is a posterior probability, while P(B|A) is a(n)
     ____________________ probability.
      ANS: likelihood
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
218. ____________________ can find the probability that someone with a disease tests positive by using
     (among other things) the probability that someone who actually has the disease tests positive for it.
      ANS:
      Bayes' Law
      Bayes Law
      Baye's Law
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
SHORT ANSWER
      Admissions Test
      A standard admissions test was given at three locations. One thousand students took the test at location
      A, 600 students at location B, and 400 students at location C. The percentages of students from
      locations A, B, and C who passed the test were 70%, 68%, and 77%, respectively. One student is
      selected at random from among those who took the test.
        This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different from the U.S. Edition. This may not be resold,
                                              copied, or distributed without the prior consent of the publisher.
219. {Admissions Test Narrative} What is the probability that the selected student passed the test?
      ANS:
      (.5)(.7) + (.3)(.68) + (.2)(.77) = 0.708
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
220. {Admissions Test Narrative} If the selected student passed the test, what is the probability that the
     student took the test at location B?
      ANS:
      (.3)(.68) / .708 = 0.288
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
221. {Admissions Test Narrative} What is the probability that the selected student took the test at location
     C and failed?
      ANS:
      (.2)(.23) = 0.046
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
      Tumors
      After researching tumors of a particular type, a doctor learns that out of 10,000 such tumors examined,
      1,500 are malignant and 8,500 are benign. A diagnostic test is available which is accurate 80% of the
      time (whether the tumor is malignant or not). The doctor has discovered the same type of tumor in a
      patient.
222. {Tumors Narrative} In the absence of any test, what is the probability that the tumor is malignant?
      ANS:
      M = Malignant, P(M) = .15
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
223. {Tumors Narrative} In the absence of any test, what is the probability that the tumor is benign?
      ANS:
      B = Benign, P(B) = .85
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
224. {Tumors Narrative} What is the probability that the patient will test positive?
      ANS:
        P(+) = P(+ and M) + P(+ and B) = P(+/M) · P(M) + P(+/B) · P(B)
             = (.80)(.15) + (.20)(.85) = .29
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
        This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different from the U.S. Edition. This may not be resold,
                                              copied, or distributed without the prior consent of the publisher.
225. {Tumors Narrative} What is the probability that the patient will test negative?
      ANS:
       P() = 1  P(+) = 1  .29 = .71 or
       P() = P( and M) + P( and B) = P(/M) · P(M) + P(/B) · P(B)
            = (.20)(.15) + (.80)(.85) = .71
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
226. {Tumors Narrative} What is the probability that the patient has a benign tumor if he or she tests
     positive?
      ANS:
      P(B/+) = P(+ and B) / P(+) = P(+/B) · P(B) / P(+) = (.20)(.85) / (.29) = .586
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
227. {Tumors Narrative} What is the probability that the patient has a malignant tumor if he or she tests
     negative?
      ANS:
      P(M/) = P( and M) / P() = P(/M) · P(M) / P() = (.20)(.15) / (.71) = .042
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
      Airlines
      Three airlines serve a small town in Indiana. Airline A has 60% of all the scheduled flights, airline B
      has 30%, and airline C has the remaining 10%. Their on-time rates are 80%, 60%, and 40%
      respectively. Define event O as an airline arrives on time.
228. {Airlines Narrative} Calculate P(A and O).
      ANS:
      P(A and O) = P(A)P(O|A) = (.60)(.80) = 0.48
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
229. {Airlines Narrative} Calculate P(B and O).
      ANS:
      P(B and O) = P(B) P(O|B) = (.30)(.60) = 0.18
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
230. {Airlines Narrative} Calculate P(C and O).
      ANS:
      P(C and O) = P(C)P(O |C) = (.10)(.40) = 0.04
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
        This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different from the U.S. Edition. This may not be resold,
                                              copied, or distributed without the prior consent of the publisher.
231. {Airlines Narrative} Calculate the probability that a plane leaves on time.
      ANS:
      P(O) = P(A and O) + P(B and O) + P(C and O) = .48 + .18 + .04 = 0.70
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
232. {Airlines Narrative} If a plane has just left on time, what is the probability that it was airline A?
      ANS:
      P(A|O) = P(A and O) / P(O) = 0.48 / 0.70 = 0.686
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
233. {Airlines Narrative} If a plane has just left on time, what is the probability that it was airline B?
      ANS:
      P(B|O) = P(B and O) / P(O) = 0.18 / 0.70 = 0.257
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
234. {Airlines Narrative} If a plane has just left on time, what is the probability that it was airline C?
      ANS:
      P(C|O) = P(C and O) / P(O) = 0.04 / 0.70 = 0.057
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
235. {Airlines Narrative} If a plane has just left 40 minutes late, what is the probability that it was airline
     A?
      ANS:
      P(A|Oc) = P(A and Oc) / P(Oc) = (0.60)(0.20) / 0.30 = 0.40
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
236. {Airlines Narrative} If a plane has just left 40 minutes late, what is the probability that it was airline
     B?
      ANS:
      P(B|Oc) = P(B and Oc) / P(Oc) = (0.30)(0.40) / 0.30 = 0.40
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
237. {Airlines Narrative} If a plane has just left 40 minutes late, what is the probability that it was airline
     C?
      ANS:
      P(C|Oc) = P(C and Oc) / P(Oc) = (0.10)(0.60) / 0.30 = 0.20
      PTS: 1                        REF: SECTION 6.4-6.5
        This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different from the U.S. Edition. This may not be resold,
                                              copied, or distributed without the prior consent of the publisher.