DGCA MODULE -05 DIGITAL TECHNICS
Q1.Electric discharge occurs when-
Ans-materials of different potential are brought in close proximity to each other.
Q2.A semiconductor which emits photons and releases electrons when simulated by photons is
called-
Ans-Laser diode
Q3.An aircraft may have been HIRF affected-
Ans-A static wick check is required.
Q4.In order to maintain HIRF protection bonding check between airframe and electrical components
carrying voltage greater than 50 volts RMS or DC or Main earth return should not exceed-
Ans-01 ohms
Q5.How many address lines would be needed for a 8 line MU-
Ans- 3
Q6.What would be the output of the circuit if A=1, B=1 and C=0 refer figure
Ans-1, 0
Q7.What does 1 represent in an analogue system-
Ans-switch closed, magnetised
Q8.0011011000101001 when transferred to computer language, this information can be a
representation of-
Ans- hex, octal and decimal numbers
Q9.ACARS is an acronym for-
Ans-ARNIC communicating addressing and reporting system
Q10.In a CRT, if the magnetic field is parallel to the Y plates, what will be the direction of the
electron beam movement-
Ans- vertical
Q11.An 8 data input multiplexer has how many data select line-
Ans-3
Q12.In a single mode fibre optic cable-
Ans-the diameter of the cable is dependent on the wavelength of the light used.
Q13.How is the word level 206 written in ARNIC429-
Ans-Octal 01100001
Q14. A BITE check for automatic performance and fault monitoring is carried out when-
Ans-Power up self-test.
Q15 The control of the speed or rate that the flight director command bar move can be controlled
by-
Ans. Rate or velocity feedback
Q16.To deflect the beam of a CRT horizontally, the coils are placed on the neck of the tube-
Ans-Top and bottom
Q17 What is the equivalent of this GATE-
Ans-(NOT A+NOT B)
Q18. ACARS is an acronym for-
Ans-Aircraft Communicating Addressing and Reporting System
Q19.If a part of a display is not lost on a CRT, this could be due to –
Ans-an inoperative symbol generator or input sensor.
Q20.Two connected fibre optic cable are parallel but not quite touching, this is called-
Ans-end to end coupling.
Q21.Fly By Wire system in fully active mode, the actuator will-
Ans-both be active
Q22.Electronic Centralised Aircraft monitoring system-
Ans-give red warning and amber caution to display system status.
Q23.The T/R of the ARNIC 629 is-
Ans-multiplex/DE multiplex
Q24.In fibre optic cable, signals are separated by –
Ans-active optic fibre
Q25. Common aircraft fibre optic use –
Ans-modulating intensity on direct read
Q26.The arithmetic logic unit (ALU) in a central processing unit (CPU) carried out-
Ans-addition, subtraction, multiplication and division
Q27. In a EFIS system all the display were missing one bit of information,this is most likely to be-
Ans-the display controller and symbol generator
Q27.In an ARNIC429 word level- representing heading is 320, this represent in bits1-8 as-
Ans-00001011
Q28.In a MU how is parallel converted to serial-
Ans.-By the use of a shift register
Q29.What is the advantage of a ILD over an LED, when use as a light source in the fibre optics-
Ans-lower frequency range
Q30.Before removing an assembly from an aircraft with regard to HIRF you must first ensure that
there is minimum current flow between-
Ans.-you and the assembly
Q31.Before filling a printed circuit board you should check the-
Ans.-resistance between strap and strap end plug is less than 0 mega ohm.
Q32.A digital to analogue convertor has a resolution of 0.3 volts. What will be the analogue output
when the digital output is 10110 –
Ans.-6.6 Volts DC
Q33 A DAC uses a precession amplifier to –
Ans-ensure the output voltage remain accurate
Q34.When testing EGT probe-
Ans.it must be soaked and ambient tem. Allowance taken into consideration.
Q35. An FMS system, besides controlling navigation, thrust and auto nav. Also provides-
Ans.-dedicated status and warning.
Q36.EADI sky and ground display is provided by-
Ans.-Raster scan
Q37. HSI heading is valid if the heading flag is-
Ans.-out of view
Q38 A NOR GATE both inputs are inverted becomes a-
Ans-AND GATE
Q39. An ARNIC 429 binary coded decimal data word occupies bits-
Ans.-11 to 29
Q40. EHSI displays-
Ans.-steering information
Q41. Comparators are used to detect-
Ans.-difference in signals from two sources.
Q42.In the modern EFIS system, failure of data signals are displayed on each EADI and EHSI by-
Ans-yellow flag
Q43. A CRT contains how many electron gun-
Ans.-3
Q44. Mixing the 3 electron guns colours will produce –
Ans.-magenta, cyan, yellow and white
Q45.Flicker free refreshing rate for stroke is –
Ans.-80 times a second
Q46.Flicker free refreshing rate of raster is –
Ans.-40 times a second
Q47.Instruments that aids in controlling the inflight altitude of the aircraft and gives a picture of the
aircraft flight condition are known as –
Ans.-flight instruments
Q48. Electronic Attitude Director shows –
Ans.-glide slope and localizer deviation
Q49. EADI display also shows –
Ans.-warning message and status message