ACC Test Bank Questions Test 2
ACC Test Bank Questions Test 2
INCREMENTAL ANALYSIS
        31.   A major accounting contribution to the managerial decision-making process in evaluating possible courses of action is to
        a.    assign responsibility for the decision.
        b.    provide relevant revenue and cost data about each course of action.
        c.    determine the amount of money that should be spent on a project.
        d.    decide which actions that management should consider.
Ans: B, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
        32.   Which of the following stages of the management decision-making process is improperly sequenced?
        a.    Evaluate possible courses of action  Make decision.
        b.    Assign responsibility for the decision  Identify the problem.
        c.    Identify the problem  Determine possible courses of action.
        d.    Assign responsibility for decision  Determine possible courses of action.
Ans: B, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Strategic/Critical Thinking, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
        33.   Internal reports that review the actual impact of decisions are prepared by
        a.    department heads.
        b.    the controller.
        c.    management accountants.
        d.    factory workers.
Ans: C, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting,
        AICPA PC: Problem Solving, IMA: Performance Measurement
        34. Which of the following steps in the management decision-making process does not generally involve the managerial
        accountant?
        a. Determine possible courses of action
        b. Make the appropriate decision based on relevant data
        c. Prepare internal reports that review the impact of decisions
        d. None of these
Ans: B, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
Ans: C, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
Ans: D, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
        37.   Costs that will differ between alternatives and influence the outcome of a decision are
        a.    sunk costs.
        b.    unavoidable costs.
        c.    relevant costs.
        d.    product costs.
Ans: C, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
        38.   A revenue that differs between alternatives and makes a difference in decision-making is called a(n)
        a.    sales revenue.
        b.    incremental revenue.
        c.    unavoidable revenue.
        d.    irrelevant revenue.
Ans: B, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
Ans: D, SO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
Ans: C, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
Ans: C, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
        42.   The process of evaluating financial data that change under alternative courses of action is called
        a.    double entry analysis.
        b.    contribution margin analysis.
        c.    incremental analysis.
        d.    cost-benefit analysis.
Ans: C, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Risk
        Analysis, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
        43.   Nonfinancial information that management might evaluate in making a decision would not include
        a.    employee turnover.
        b.    contribution margin.
        c.    the environment.
        d.    the corporate profile in the community.
Ans: B, SO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
Ans: B, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
Ans: C, SO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
Ans: A, SO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
Ans: D, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Information Management
Ans: B, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
        49.   Incremental analysis would not be appropriate for
        a.    a make or buy decision.
        b.    an allocation of limited resource decision.
        c.    elimination of an unprofitable segment.
        d.    analysis of manufacturing variances.
Ans: D, SO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
Ans: D, SO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
        51. Which of the following is a true statement about cost behaviors in incremental analysis?
                  1. Fixed costs will not change between alternatives.
                  2. Fixed costs may change between alternatives.
                  3. Variable costs will always change between alternatives.
        a. 1
        b. 2
        c. 3
        d. 2 and 3
Ans: B, SO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
Ans: A, SO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
        53. It costs Garner Company $12 of variable and $5 of fixed costs to produce one bathroom scale which normally sells for
        $35. A foreign wholesaler offers to purchase 2,000 scales at $15 each. Garner would incur special shipping costs of $1 per
        scale if the order were accepted. Garner has sufficient unused capacity to produce the 2,000 scales. If the special order is
        accepted, what will be the effect on net income?
        a. $4,000 increase
        b. $4,000 decrease
        c. $6,000 decrease
        d. $30,000 increase
Ans: A, SO: 3, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
        54. Baden Company manufactures a product with a unit variable cost of $50 and a unit sales price of $88. Fixed
        manufacturing costs were $240,000 when 10,000 units were produced and sold. The company has a one-time opportunity to
        sell an additional 1,000 units at $70 each in a foreign market which would not affect its present sales. If the company has
        sufficient capacity to produce the additional units, acceptance of the special order would affect net income as follows:
        a. Income would decrease by $4,000.
        b. Income would increase by $4,000.
        c. Income would increase by $70,000.
        d. Income would increase by $20,000.
Ans: D, SO: 3, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
Ans: B, SO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Decision Analysis
        56. If a plant is operating at full capacity and receives a one-time opportunity to accept an order at a special price below its
        usual price, then
        a. only variable costs are relevant.
        b. fixed costs are not relevant.
        c. the order will likely be accepted.
        d. the order will likely be rejected.
Ans: D, SO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        57. Miley, Inc. has excess capacity. Under what situations should the company accept a special order for less than the current
        selling price?
        a. Never
        b. When additional fixed costs must be incurred to accommodate the order
        c. When the company thinks it can use the cheaper materials without the customer's knowledge
        d. When incremental revenues exceed incremental costs
Ans: D, SO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        58.   If a company must expand capacity to accept a special order, it is likely that there will be
        a.    an increase in unit variable costs.
        b.    no increase in fixed costs.
        c.    an increase in variable and fixed costs per unit.
        d.    an increase in fixed costs.
Ans: D, SO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        59. Which of the following is true if a company can accept a special order without affecting its regular sales and is within
        plant capacity?
        a. Net income will not be affected.
        b. Net income will increase if the special sales price per unit exceeds the unit variable costs.
        c. Net income will decrease.
        d. Additional fixed costs will probably be incurred.
Ans: B, SO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        60.   If a company anticipates that other sales will be affected by the acceptance of a special order, then
        a.    lost sales should be considered in the incremental analysis.
        b.    lost sales should not be considered in the incremental analysis.
        c.    the order should not be accepted.
        d.    the order will only be accepted if the plant is below capacity.
Ans: A, SO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        61. Martin Company incurred the following costs for 50,000 units:
        Variable costs    $180,000
        Fixed costs         240,000
        Martin has received a special order from a foreign company for 5,000 units. There is sufficient capacity to fill the order
        without jeopardizing regular sales. Filling the order will require spending an additional $8,500 for shipping.
        If Martin wants to break even on the order, what should the unit sales price be?
        a. $10.10
        b. $5.30
        c. $3.60
        d. $8.40
Ans: B, SO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        62. Martin Company incurred the following costs for 50,000 units:
        Variable costs    $180,000
        Fixed costs         240,000
        Martin has received a special order from a foreign company for 5,000 units. There is sufficient capacity to fill the order
        without jeopardizing regular sales. Filling the order will require spending an additional $8,500 for shipping.
        If Martin wants to earn $8,000 on the order, what should the unit price be?
        a. $3.30
        b. $11.70
        c. $5.20
        d. $6.90
Ans: D, SO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        63.   Canosta, Inc. determined that it must expand its capacity to accept a special order. Which situation is likely?
        a.    Unit variable costs will increase.
        b.    Fixed costs will not be relevant.
        c.    Both variable and fixed costs will be relevant.
        d.    The company should accept the order.
Ans: C, SO: 3, Bloom: C, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        64. A company is within plant capacity. It is contemplating whether a special order should be accepted. The order will not
        impact regular sales. If the company accepts the special order, what will occur?
        a. Incremental costs will not be affected.
        b. Net income will increase if the special sales price per unit exceeds the unit variable costs.
        c. There are no incremental revenues.
        d. Both fixed and variable costs will increase.
Ans: B, SO: 3, Bloom: C, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        65. Argus Company anticipates that other sales will be affected by the acceptance of a special order. What should the
        company do?
        a. Reject the order.
        b. Consider the opportunity cost of lost sales in the incremental analysis.
        c. Accept the order.
        d. Accept the order if the plant is below capacity.
Ans: B, SO: 3, Bloom: C, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        66. It costs Lannon Fields $21 of variable costs and $9 of allocated fixed costs to produce an industrial trash can that sells
        for $45. A buyer in Mexico offers to purchase 3,000 units at $27 each. Lannon Fields has excess capacity and can handle the
        additional production. What effect will acceptance of the offer have on net income?
        a. Decrease $9,000
        b. Increase $9,000
        c. Increase $81,000
        d. Increase $18,000
Ans: D, SO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        67. A factory is operating at less than 100% capacity. Potential additional business will not use up the remainder of the plant
        capacity. Given the following list of costs, which one should be ignored in a decision to produce additional units of product?
        a. Variable selling expenses
        b. Fixed factory overhead
        c. Direct labor
        d. Contribution margin of additional units
Ans: B, SO: 3, Bloom: K, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
         68. A company is contemplating the acceptance of a special order. The order would not affect regular sales and could be
         filled without exceeding plant capacity. However, a new stamping machine would have to be purchased in order to stamp the
         customers name on the product. Which of the following is likely?
         a. Total variable costs will be irrelevant.
         b. Only variable costs will be relevant.
         c. Only fixed costs will be relevant.
         d. Both variable and fixed costs will be relevant.
Ans: D, SO: 3, Bloom: C, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
         69.       A company contemplating the acceptance of a special order has the following unit cost behavior, based on 10,000
         units:
               Direct materials                             $ 4
               Direct labor                                  10
               Variable overhead                              8
               Fixed overhead                                 6
         A foreign company wants to purchase 1,000 units at a special unit price of $25. The normal price per unit is $40. In addition,
         a special stamping machine will have to be purchased for $2,000 in order to stamp the foreign companys name on the
         product. The incremental income (loss) from accepting the order is
         a. $3,000.
         b. $1,000.
         c. $(3,000).
         d. $(1,000).
Ans: B, SO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
Ans: C, SO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
         71.       The incremental profit (loss) from accepting the order would be
         a.    $10,000.
         b.    $(50,000).
         c.    $60,000.
         d.    $(30,000).
Ans: A, SO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        72.      Able Companys unit manufacturing cost is:
             Variable Costs                       $50
             Fixed Costs                           25
        A special order for 1,000 units has been received from a foreign company. The unit price requested is $55. The normal unit
        price is $80. If the order is accepted, unit variable costs will increase by $2 for additional freight costs. If the order is
        accepted, incremental profit (loss) will be
        a. $(23,000).
        b. $3,000.
        c. $(20,000).
        d. $5,000.
Ans: B, SO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        73.       In the analysis concerning the acceptance or rejection of a special order, which items are relevant?
        a.    Variable costs only
        b.    Fixed costs only
        c.    Variable costs and fixed costs
        d.    Variable costs and unavoidable costs
Ans: D, SO: 3, Bloom: C, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
Ans: A, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        75.       Which of the following is not a qualitative factor to be considered in a make-or-buy decision?
        a.    Possible lost jobs from buying outside
        b.    Suppliers ability to satisfy quality standards
        c.    Incremental benefit from buying outside
        d.    Suppliers ability to meet production schedule
Ans: C, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
Clemente Inc. incurs the following costs to produce 10,000 units of a subcomponent:
              Direct materials                         $14,000
              Direct labor                              18,750
              Variable overhead                         21,000
              Fixed overhead                            27,000
An outside supplier has offered to sell Clemente the subcomponent for $4.75 a unit.
        76.       If Clemente accepts the offer, by how much will net income increase (decrease)?
        a.    $6,250
        b.    $33,250
        c.    $(14,750)
        d.    $(4,750)
Ans: A, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
         77.       If Clemente could avoid $5,000 of fixed overhead by accepting the offer, net income would increase (decrease) by
         a.    $1,250.
         b.    $(9,750).
         c.    $(5,250).
         d.    $11,250.
Ans: D, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
         78.      If Clemente accepts the offer, it could use the production capacity to produce another product that would generate
         additional income of $6,000. The increase (decrease) in net income from accepting the offer would be
         a. $250.
         b. $12,250.
         c. $(250).
         d. $(6,000).
Ans: B, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
Ortiz Co. produces 5,000 units of part A12E. The following costs were incurred for that level of production:
       Direct materials                                $ 45,000
       Direct labor                                     160,000
       Variable overhead                                 75,000
       Fixed overhead                                   175,000
If Ortiz buys the part from an outside supplier, $40,000 of the fixed overhead is avoidable.
Ans: D, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
         80.       If the outside supplier offers a unit price of $65, net income will increase (decrease) by
         a.    $(5,000).
         b.    $130,000.
         c.    $(45,000).
         d.    $90,000.
Ans: A, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
Ans: D, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
       82.       Billings Company has the following costs when producing 100,000 units:
             Variable costs                    $800,000
             Fixed costs                      1,200,000
       An outside supplier has offered to make the item at $6 a unit. If the decision is made to purchase the item outside, current
       production facilities could be leased to another company for $220,000. The net increase (decrease) in the net income of
       accepting the suppliers offer is
       a. $380,000.
       b. $420,000.
       c. $(20,000).
       d. $1,120,000.
Ans: B, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
       83.       Sandusky Inc. has the following costs when producing 100,000 units:
             Variable costs                    $800,000
             Fixed costs                      1,200,000
       An outside supplier is interested in producing the item for Sandusky. If the item is produced outside, Sandusky could use the
       released production facilities to make another item that would generate $200,000 of net income. At what unit price would
       Sandusky accept the outside suppliers offer if Sandusky wanted to increase net income by $160,000?
       a. $11.60
       b. $8.40
       c. $10.00
       d. $7.60
Ans: B, SO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
       84.   Which statement is true concerning the decision rule on whether to make or buy?
       a.    The company should buy if the cost of buying is less than the cost of producing.
       b.    The company should buy if the incremental revenue exceeds the incremental costs.
       c.    The company should buy as long as total revenue exceeds present revenues.
       d.    The company should buy assuming no additional fixed costs are incurred.
Ans: A, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
       85.   Which one of the following does not affect a make-or-buy decision?
       a.    Variable manufacturing costs
       b.    Opportunity costs
       c.    Incremental revenue
       d.    Direct labor
Ans: C, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
       86. During 2010, it cost Westa, Inc. $18 per unit to produce part T5. During 2011, it has increased to $21 per unit. In 2011,
       Southside Company has offered to provide Part T5 for $14 per unit to Westa. As it pertains to the make-or-buy decision,
       which statement is true?
       a. Differential costs are $7 per unit.
       b. Incremental costs are $4 per unit.
       c. Net relevant costs are $4 per unit.
       d. Incremental revenues are $3 per unit.
Ans: A, SO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        87. Chapman Company manufactures widgets. Embree Company has approached Chapman with a proposal to sell the
        company widgets at a price of $120,000 for 100,000 units. Chapman is currently making these components in its own factory.
        The following costs are associated with this part of the process when 100,000 units are produced:
                Direct materials                               $ 46,500
                Direct labor                                     43,500
                Manufacturing overhead                           60,000
                Total                                          $150,000
        The manufacturing overhead consists of $24,000 of costs that will be eliminated if the components are no longer produced by
        Chapman. From Chapmans point of view, how much is the incremental cost or savings if the widgets are bought instead of
        made?
        a. $30,000 incremental savings
        b. $6,000 incremental cost
        c. $6,000 incremental savings
        d. $30,000 incremental cost
Ans: B, SO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        88. The cost to produce Part A was $20 per unit in 2010. During 2011, it has increased to $22 per unit. In 2011, Supplier
        Company has offered to supply Part A for $18 per unit. For the make-or-buy decision,
        a. incremental revenues are $4 per unit.
        b. incremental costs are $2 per unit.
        c. net relevant costs are $2 per unit.
        d. differential costs are $4 per unit.
Ans: D, SO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        89. Max Company uses 15,000 units of Part A in producing its products. A supplier offers to make Part A for $7. Max
        Company has relevant costs of $8 a unit to manufacture Part A. If there is excess capacity, the opportunity cost of buying Part
        A from the supplier is
        a. $0.
        b. $15,000.
        c. $105,000.
        d. $120,000.
Ans: B, SO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
              Truckel, Inc. currently manufactures a wicket as its main product. The costs per unit are as follows:
                  Direct materials and direct labor                  $33
                  Variable overhead                                   15
                  Fixed overhead                                      24
                       Total                                         $72
        90.         The fixed overhead is an allocated common cost. How much is the relevant cost of the wicket?
        a.    $72
        b.    $48
        c.    $33
        d.    $57
Ans: B, SO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
       91. Saran Company has contacted Truckel with an offer to sell it 5,000 of the wickets for $54 each. If Truckel makes the
       wickets, variable costs are $48 per unit. Fixed costs are $24 per unit; however, $15 per unit is unavoidable. Should Truckel
       make or buy the wickets?
       a. Buy; savings = $45,000
       b. Buy; savings = $15,000
       c. Make; savings = $30,000
       d. Make; savings = $15,000
Ans: B, SO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
       92.       Galley Industries can produce 100 units of a necessary component part with the following costs:
                 Direct Materials                      $40,000
                 Direct Labor                           18,000
                 Variable Overhead                      42,000
                 Fixed Overhead                         16,000
       If Galley Industries purchases the component externally, $4,000 of the fixed costs can be avoided. Below what external price
       for the 100 units would Galley choose to buy instead of make?
       a. $100,000
       b. $112,000
       c. $88,000
       d. $104,000
Ans: D, SO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
Ans: A, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
Ans: C, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
Ans: D, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        96.   The opportunity cost of an alternate course of action that is relevant to a make-or-buy decision is
        a.    subtracted from the "Make" costs.
        b.    added to the "Make" costs.
        c.    added to the "Buy" costs.
        d.    none of these.
Ans: B, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
Ans: B, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        98.   Each of the following is a disadvantage of buying rather than making a component of a company's product except that
        a.    quality control specifications may not be met.
        b.    the outside supplier could increase prices significantly in the future.
        c.    profitable product lines may be dropped.
        d.    the supplier may not deliver on time.
Ans: C, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        99.       Tex's Manufacturing Company can make 100 units of a necessary component part with the following costs:
              Direct Materials                     $60,000
              Direct Labor                          10,000
              Variable Overhead                     30,000
              Fixed Overhead                        20,000
        If Tex's Manufacturing Company purchases the component externally, $15,000 of the fixed costs can be avoided. At what
        external price for the 100 units is the company indifferent between making or buying?
        a. $120,000
        b. $85,000
        c. $115,000
        d. $100,000
Ans: C, SO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        100.       Tex's Manufacturing Company can make 100 units of a necessary component part with the following costs:
               Direct Materials                  $60,000
               Direct Labor                       10,000
               Variable Overhead                  30,000
               Fixed Overhead                     20,000
        If Tex's Manufacturing Company can purchase the component externally for $110,000 and only $5,000 of the fixed costs can
        be avoided, what is the correct make-or-buy decision?
        a. Make and save $5,000
        b. Buy and save $5,000
        c. Make and save $15,000
        d. Buy and save $15,000
Ans: A, SO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        101.Bell's Shop can make 1,000 units of a necessary component with the following costs:
                 Direct Materials                $72,000
                 Direct Labor                     18,000
                 Variable Overhead                 9,000
                 Fixed Overhead                        ?
        The company can purchase the 1,000 units externally for $117,000. The unavoidable fixed costs are $6,000 if the units are
        purchased externally. An analysis shows that at this external price, the company is indifferent between making or buying the
        part. What are the fixed overhead costs of making the component?
        a. $24,000
        b. $18,000
        c. $12,000
        d. Cannot be determined.
Ans: A, SO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        102.Ruth Company produces 1,000 units of a necessary component with the following costs:
                 Direct Materials                $24,000
                 Direct Labor                     16,000
                 Variable Overhead                 4,000
                 Fixed Overhead                    7,000
        Ruth Company could avoid $3,000 in fixed overhead costs if it acquires the components externally. If cost minimization is
        the major consideration and the company would prefer to buy the components, what is the maximum external price that Ruth
        Company would accept to acquire the 1,000 units externally?
        a. $51,000
        b. $47,000
        c. $48,000
        d. $44,000
Ans: B, SO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
103.    Ruth Company produces 1,000 units of a necessary component with the following costs:
              Direct Materials                    $24,000
              Direct Labor                         16,000
              Variable Overhead                     4,000
              Fixed Overhead                        7,000
        None of Ruth Company's fixed overhead costs can be reduced, but another product could be made that would increase profit
        contribution by $8,000 if the components were acquired externally. If cost minimization is the major consideration and the
        company would prefer to buy the components, what is the maximum external price that Ruth Company would be willing to
        accept to acquire the 1,000 units externally?
        a. $43,000
        b. $55,000
        c. $48,000
        d. $52,000
Ans: D, SO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
104.Fornelli, Inc. can produce 100 units of a component part with the following costs:
        If Fornelli, Inc. can purchase the units externally for $80,000, by what amount will its total costs change?
        a. An increase of $80,000
        b. An increase of $5,000
        c. An increase of $17,000
        d. A decrease of $22,000
Ans: B, SO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
105.Fornelli, Inc. can produce 100 units of a component part with the following costs:
        If Fornelli, Inc. can purchase the component part externally for $88,000 and only $8,000 of the fixed costs can be avoided,
        what is the correct make-or-buy decision?
        a. Make and save $1,000
        b. Buy and save $1,000
        c. Make and save $5,000
        d. Buy and save $13,000
Ans: C, SO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
106.    Crigui Music produces 60,000 CDs on which to record music. The CDs have the following costs:
            Direct Materials                 $11,000
            Direct Labor                      15,000
            Variable Overhead                   3,000
            Fixed Overhead                      7,000
        Crigui could avoid $4,000 in fixed overhead costs if it acquires the CDs externally. If cost minimization is the major
        consideration and the company would prefer to buy the 60,000 units externally, what is the maximum external price that
        Crigui would expect to pay for the units?
        a. $32,000
        b. $29,000
        c. $36,000
        d. $33,000
Ans: D, SO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        107.       Crigui Music produces 60,000 CDs on which to record music. The CDs have the following costs:
               Direct Materials                  $11,000
               Direct Labor                       15,000
               Variable Overhead                   3,000
               Fixed Overhead                      7,000
        None of Criguis fixed overhead costs can be reduced, but another product could be made that would increase profit
        contribution by $4,000 if the CDs were acquired externally. If cost minimization is the major consideration and the company
        would prefer to buy the CDs, what is the maximum external price that Crigui would be willing to accept to acquire the 60,000
        units externally?
        a. $36,000
        b. $32,000
        c. $33,000
        d. $40,000
Ans: C, SO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        108.       Tasty Bites produces corn chips. The cost of one batch is below:
                 Direct materials                            $18.00
                 Direct labor                                 13.00
                 Variable overhead                            11.00
                 Fixed overhead                               14.00
        An outside supplier has offered to produce the corn chips for $25 per batch. How much will Tasty Bites save if it accepts the
        offer?
        a. $2.00 per batch
        b. $17.00 per batch
        c. $31.00 per batch
        d. $6.00 per batch
Ans: B, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        109.NF Toy Company is unsure of whether to sell its product assembled or unassembled. The unit cost of the unassembled
        product is $30 and NF Toy would sell it for $65. The cost to assemble the product is estimated at $21 per unit and the
        company believes the market would support a price of $85 on the assembled unit. What decision should NF Toy make?
        a. Sell before assembly, the company will be better off by $1 per unit.
        b. Sell before assembly, the company will be better off by $20 per unit.
        c. Process further, the company will be better off by $29 per unit.
        d. Process further, the company will be better off by $14 per unit.
Ans: A, SO: 5, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        110.      Moreland Clean Company spent $4,000 to produce Product 89, which can be sold as is for $5,000, or processed
        further incurring additional costs of $1,500 and then be sold for $7,000. Which amounts are relevant to the decision about
        Product 89?
        a. $4,000, $5,000, and $7,000
        b. $4,000, $1,500, and $7,000
        c. $5,000, $1,500, and $7,000
        d. $4,000, $5,000, $1,500 and $7,000
Ans: C, SO: 5, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        111.     Pratt Company has old inventory on hand that cost $12,000. Its scrap value is $16,000. The inventory could be sold
        for $40,000 if manufactured further at an additional cost of $12,000. What should Pratt do?
        a. Sell the inventory for $16,000 scrap value
        b. Dispose of the inventory to avoid any further decline in value
        c. Hold the inventory at its $12,000 cost
        d. Manufacture further and sell it for $40,000
Ans: D, SO: 5, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        112.      New Age Makeup produces face cream. Each bottle of face cream costs $10 to produce and can be sold for $13. The
        bottles can be sold as is, or processed further into sunscreen at a cost of $14 each. New Age Makeup could sell the sunscreen
        bottles for $23 each.
        a. Face cream must be processed further because its profit is $9 each.
        b. Face cream must not be processed further because costs increase more than revenue.
        c. Face cream must not be processed further because it decreases profit by $1 each.
        d. Face cream must be processed further because it increases profit by $3 each.
Ans: B, SO: 5, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        113.Janssen Company has old inventory on hand that cost $18,000. Its scrap value is $24,000. The inventory could be sold
        for $60,000 if manufactured further at an additional cost of $18,000. What should Janssen do?
        a. Sell the inventory for $24,000 scrap value
        b. Dispose of the inventory to avoid any further decline in value
        c. Hold the inventory at its $18,000 cost
        d. Manufacture further and sell it for $60,000.
Ans: D, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        114.A company has a process that results in 15,000 pounds of Product A that can be sold for $8 per pound. An alternative
        would be to process Product A further at a cost of $100,000 and then sell it for $14 per pound. Should management sell
        Product A now or should Product A be processed further and then sold? What is the effect of the action?
        a. Process further, the company will be better off by $10,000.
        b. Sell now, the company will be better off by $10,000.
        c. Process further, the company will be better off by $90,000.
        d. Sell now, the company will be better off by $100,000.
Ans: B, SO: 5, Bloom: AN, Difficulty: Hard, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
Ans: D, SO: 5, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Strategic/Critical Thinking, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        116.Eddy Company is starting business and is unsure of whether to sell its product assembled or unassembled. The unit cost
        of the unassembled product is $80 and Eddy Company would sell it for $180. The cost to assemble the product is estimated at
        $36 per unit and Eddy Company believes the market would support a price of $232 on the assembled unit. What is the correct
        decision using the sell or process further decision rule?
        a. Sell before assembly, the company will be better off by $36 per unit.
        b. Sell before assembly, the company will be better off by $52 per unit.
        c. Process further, the company will be better off by $52 per unit.
        d. Process further, the company will be better off by $16 per unit.
Ans: D, SO: 5, Bloom: AN, Difficulty: Hard, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        117.Mallory Company manufactures widgets. Bowden Company has approached Mallory with a proposal to sell the
        company widgets at a price of $80,000 for 100,000 units. Mallory is currently making these components in its own factory.
        The following costs are associated with this part of the process when 100,000 units are produced:
                 Direct material                    $ 31,000
                 Direct labor                          29,000
                 Manufacturing overhead                40,000
                 Total                              $100,000
        The manufacturing overhead consists of $16,000 of costs that will be eliminated if the components are no longer produced by
        Mallory. From Mallory's point of view, how much is the incremental cost or savings if the widgets are bought instead of
        made?
        a. $20,000 incremental savings
        b. $4,000 incremental cost
        c. $4,000 incremental savings
        d. $20,000 incremental cost
Ans: B, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        118.The focus of a sell or process further decision is
        a. incremental revenue.
        b. incremental cost.
        c. both incremental revenue and incremental cost.
        d. neither incremental revenue nor incremental cost.
Ans: C, SO: 5, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Strategic/Critical Thinking, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        119.Marcus Company gathered the following data about the three products that it produces:
                            Present                  Estimated Additional                  Estimated Sales
        Product           Sales Value                  Processing Costs                 if Processed Further
            A                $12,000                             $8,000                          $21,000
            B                  14,000                             5,000                           18,000
            C                  11,000                             3,000                           16,000
        Which of the products should not be processed further?
        a. Product A
        b. Product B
        c. Product C
        d. Products A and C
Ans: B, SO: 5, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        120.Serene Dairy has four product lines: sour cream, ice cream, yogurt, and butter. The total cost of producing the milk base
        for the products is $45,000, which has been allocated based on the gallons of milk base used by each product. Results for July
        follow:
                                            Sour Cream        Ice Cream       Yogurt         Butter           Total
        Units sold                               2,000              500            400         2,000           4,900
        Revenue                               $10,000           $20,000        $10,000       $20,000         $60,000
        Variable departmental costs              6,000           13,000          4,200         4,800          28,000
        Fixed costs                              5,000            2,000          3,000         7,000          17,000
        Net income (loss)                     $ (1,000)         $ 5,000        $ 2,800       $ 8,200         $15,000
        How much are total joint costs of the products?
        a. $28,000
        b. $17,000
        c. $45,000
        d. $15,000
Ans: C, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        121.   Which of the following is not involved in the sell or process further decision?
        a. Revenues
        b. Variable costs
        c. Opportunity costs
        d. Fixed costs
Ans: D, SO: 5, Bloom: K, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        122.   All of the following are relevant to the sell or process further decision except
        a. costs incurred beyond the split-off point.
        b. revenues at the split-off point.
        c. costs incurred before the split-off point.
        d. revenues beyond the split-off point.
Ans: C, SO: 5, Bloom: K, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
      Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        123.    Costs incurred before the split-off point are
        a. sunk costs.
        b. incremental costs.
        c. relevant costs.
        d. opportunity costs.
Ans: A, SO: 5, Bloom: K, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
      Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
Ans: D, SO: 5, Bloom: K, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
      Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
Paul Bunyon Lumber Co. produces several products that can be sold at the split-off point or processed further and then sold. The
following results are from a recent period:
                                  Sales Value            Additional             Sales Value after
          Product                at Split-off _        Variable Costs         Further Processing
       Green lumber                $159,600                $24,000                 $178,000
       Rough lumber                  124,000                28,200                  173,600
       Sawdust                       102,000                19,600                  130,000
125.    The additional profit that would result from processing rough lumber further is
        a. $21,400.
        b. $49,600.
        c. $145,400.
        d. $95,800.
Ans: A, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
      Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
Ans: C, SO: 5, Bloom: K, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
      Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
127.    What is the increase in profit if the appropriate products are processed further?
        a. $24,200
        b. $29,800
        c. $96,000
        d. $255,800
Ans: B, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
      Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
128.    The point in the production process when joint products are readily identifiable is the
        a. separation point.
        b. split-off point.
        c. common point.
        d. break-even point.
Ans: B, SO: 5, Bloom: K, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
129.    The costs incurred prior to the split-off point are referred to as
        a. separable costs.
        b. split-off costs.
        c. joint product costs.
        d. joint costs.
Ans: D, SO: 5, Bloom: K, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
Hi-Tech Inc. has several outdated computers that cost a total of $8,900 and could be sold as scrap for $2,300. They could be updated
for an additional $1,200 and sold. If Hi-Tech updates the computers and sells them, net income will increase by $4,500.
Ans: D, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
Ans: C, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
132.    When deciding whether or not to replace old equipment with new equipment, the overriding consideration is the
        a. book value of the old equipment.
        b. cost of replacing the old equipment.
        c. salvage value of the old equipment.
        d. difference between future cost savings and the new equipments costs.
Ans: D, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Strategic/Critical Thinking, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
133.    In an equipment replacement decision, the cost of the old equipment is a(n)
        a. incremental cost.
        b. sunk cost.
        c. relevant cost.
        d. opportunity cost.
Ans: B, SO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Strategic/Critical Thinking, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
Chung Inc. is considering the replacement of a piece of equipment with a newer model. The following data has been collected:
                                            Old Equipment           New Equipment
     Purchase price                              $150,000                $250,000
     Accumulated depreciation                      60,000                    -0-
     Annual operating costs                       200,000                 160,000
If the old equipment is replaced now, it can be sold for $40,000. Both the old equipments remaining useful life and the new
equipments useful life is 5 years.
134.    Which of the following amounts is irrelevant to the replacement decision?
        a. $250,000
        b. $90,000
        c. $210,000
        d. $40,000
Ans: B, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Strategic/Critical Thinking, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
Ans: B, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Strategic/Critical Thinking, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
136.    The net advantage (disadvantage) of replacing the old equipment with the new equipment is
        a. $40,000
        b. $(10,000)
        c. $(50,000)
        d. $60,000
Ans: B, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Strategic/Critical Thinking, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        137.Which of the following is relevant information in a decision whether old equipment presently being used should be
        replaced by new equipment?
        a. The cost of the old equipment
        b. The salvage value of the old equipment
        c. The book value of the old equipment
        d. The accumulated depreciation of the old equipment
Ans: B, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Strategic/Critical Thinking, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
138.    A company is deciding whether or not to replace some old equipment with new equipment. Which of the following is not
        considered in the incremental analysis?
        a. Annual operating cost of the new equipment
        b. Annual operating cost of the old equipment
        c. Net cost of the new equipment
        d. Book value of the old equipment
Ans: D, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Strategic/Critical Thinking, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
139.    What role does a trade-in allowance on old equipment play in a decision to retain or replace equipment?
        a. It is relevant since it increases the cost of the new equipment.
        b. It is not relevant since it reduces the cost of the old equipment.
        c. It is not relevant to the decision since it does not impact the cost of the new equipment.
        d. It is relevant since it reduces the cost of the new equipment.
Ans: D, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Strategic/Critical Thinking, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
140.    A company decided to replace an old machine with a new machine. Which of the following is considered a relevant cost?
        a. The book value of the old equipment
        b. Depreciation expense of the old equipment
        c. The loss on disposal of the old equipment
        d. The current disposal price of the old equipment
Ans: D, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Strategic/Critical Thinking, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        141.A company decided to replace an old machine with a new machine. Which of the following is considered a relevant cost?
        a. The book value of the old equipment
        b. Depreciation expense on the old equipment
        c. The loss on the disposal of the old equipment
        d. The current disposal price of the old equipment
Ans: D, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Strategic/Critical Thinking, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        142.Which of the following is not relevant information in a decision whether old equipment presently being used should be
        replaced by new equipment?
        a. The cash price of the new equipment
        b. The salvage value of the old equipment
        c. The book value of the old equipment
        d. The cost savings if the new equipment is purchased
Ans: C, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Strategic/Critical Thinking, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
Ans: C, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Strategic/Critical Thinking, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        144.A company is deciding on whether to replace some old equipment with new equipment. Which of the following is not a
        relevant cost for incremental analysis?
        a. Annual operating cost of the new equipment
        b. Annual operating cost of the old equipment
        c. Net cost of the new equipment
        d. Accumulated depreciation on the old equipment
Ans: D, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Strategic/Critical Thinking, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        145.A company is considering replacing old equipment with new equipment. Which of the following is a relevant cost for
        incremental analysis?
        a. Annual depreciation charge on the old equipment
        b. Book value of the old equipment
        c. Estimated annual depreciation of the new equipment
        d. Cost of the new equipment
Ans: D, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Strategic/Critical Thinking, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
146.    In a retain or replace equipment decision, trade-in allowance available on old equipment
        a. increases the cost of the new equipment.
        b. is relevant because it will not be realized if the old equipment is retained.
        c. is not relevant to the decision.
        d. reduces the cost of the old equipment.
Ans: B, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Strategic/Critical Thinking, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
        147.Sala Co. is contemplating the replacement of an old machine with a new one. The following information has been
        gathered:
Ans: D, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        148.Sala Co. is contemplating the replacement of an old machine with a new one. The following information has been
        gathered:
Ans: C, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        149.Sala Co. is contemplating the replacement of an old machine with a new one. The following information has been
        gathered:
Ans: A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        150.Abel Company produces three versions of baseball bats: wood, aluminum, and hard rubber. A condensed segmented
        income statement for a recent period follows:
                                Wood _                 Aluminum            Hard Rubber       Total _
Sales                          $500,000                $200,000              $65,000       $765,000
Variable expenses               325,000                 140,000                58,000       523,000
Contribution margin             175,000                   60,000                 7,000      242,000
Fixed expenses                   75,000                  35,000                22,000       132,000
Net income (loss)              $100,000                $ 25,000              $(15,000)     $110,000
        Assume none of the fixed expenses for the hard rubber line are avoidable. What will be total net income if the line is
        dropped?
        a. $125,000
        b. $103,000
        c. $105,000
        d. $140,000
Ans: B, SO: 7, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        151.Abel Company produces three versions of baseball bats: wood, aluminum, and hard rubber. A condensed segmented
        income statement for a recent period follows:
                                Wood _                Aluminum            Hard Rubber               Total _
Sales                          $500,000               $200,000              $65,000               $765,000
Variable expenses               325,000                140,000                58,000               523,000
Contribution margin             175,000                  60,000                 7,000              242,000
Fixed expenses                   75,000                 35,000                22,000               132,000
Net income (loss)              $100,000               $ 25,000              $(15,000)             $110,000
        Assume all of the fixed expenses for the hard rubber line are avoidable. What will be total net income if the line is dropped?
        a. $125,000
        b. $103,000
        c. $105,000
        d. $140,000
Ans: A, SO: 7, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        152.What will most likely occur if a company eliminates an unprofitable segment when a portion of fixed costs are
        unavoidable?
        a. All expenses of the eliminated segment will be eliminated.
        b. Net income will decrease.
        c. Net income will increase.
        d. The company's variable costs will increase.
Ans: B, SO: 7, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        153.A company has three product lines, one of which reflects the following results:
              Sales                                        $215,000
              Variable expenses                             125,000
              Contribution margin                             90,000
              Fixed expenses                                140,000
              Net loss                                     $ (50,000)
        If this product line is eliminated, 60% of the fixed expenses can be eliminated and the other 40% will be allocated to other
        product lines. If management decides to eliminate this product line, the company's net income will
        a. increase by $50,000.
        b. decrease by $90,000.
        c. decrease by $6,000.
        d. increase by $6,000.
Ans: C, SO: 7, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        154.A company is considering eliminating a product line. The fixed costs currently allocated to the product line will be
        allocated to other product lines upon discontinuance. If the product line is discontinued,
        a. total net income will increase by the amount of the product line's fixed costs.
        b. total net income will decrease by the amount of the product line's fixed costs.
        c. the contribution margin of the product line will indicate the net income increase or decrease.
        d. the company's total fixed costs will decrease.
Ans: C, SO: 7, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
Ans: B, SO: 7, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        156.Corn Crunchers has three product lines. Its only unprofitable line is Corn Nuts, the results of which appear below for
        2011:
            Sales                                       $1,050,000
            Variable expenses                              690,000
            Fixed expenses                                 450,000
            Net loss                                      $ (90,000)
        If this product line is eliminated, 30% of the fixed expenses can be eliminated. How much are the relevant costs in the
        decision to eliminate this product line?
        a. $135,000
        b. $1,140,000
        c. $1,005,000
        d. $825,000
Ans: D, SO: 7, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
Ans: C, SO: 7, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
158.    A product line should be eliminated whenever
        a. the product line generates a net loss.
        b. the unavoidable fixed costs exceed the product lines contribution margin.
        c. the product line generates a negative contribution margin.
        d. the avoidable costs are less than the product lines contribution margin.
Ans: C, SO: 7, Bloom: C, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
159.    When will the elimination of a product line have no effect on the companys overall profit?
        a. When the avoidable fixed costs equal the product lines contribution margin
        b. When the unavoidable fixed costs equal the product lines contribution margin
        c. When there are no fixed costs incurred by the product line
        d. When the product line contribution margin is negative
Ans: A, SO: 7, Bloom: C, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Cost Management
        160.Accounting's contribution to the decision-making process occurs in all of the following steps except to
        a. identify the problem and assign responsibility.
        b. determine possible courses of action.
        c. review results of the decision.
        d. make a decision.
Ans: A, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Investment Decisions
        161.It costs Dryer Company $26 per unit ($18 variable and $8 fixed) to produce its product, which normally sells for $38 per
        unit. A foreign wholesaler offers to purchase 3,000 units at $21 each. Dryer would incur special shipping costs of $2 per unit
        if the order were accepted. Dryer has sufficient unused capacity to produce the 3,000 units. If the special order is accepted,
        what will be the effect on net income?
        a. $3,000 decrease
        b. $3,000 increase
        c. $9,000 increase
        d. $54,000 increase
Ans: B, SO: 3, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Investment Decisions
Ans: A, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Investment Decisions
 163.   Which of the following would generally not affect a make-or-buy decision?
        a. Selling expenses
        b. Direct labor
        c. Variable manufacturing costs
        d. Opportunity cost
Ans: A, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Investment Decisions
 164.   A cost that cannot be changed by any present or future decision is a(n)
        a. incremental cost.
        b opportunity cost.
        c. sunk cost.
        d. variable cost.
Ans: C, SO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
Ans: C, SO: 7, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
 166.   All of the following are relevant in deciding whether to eliminate an unprofitable segment except the segment's
        a. sales.
        b. variable expenses.
        c. contribution margin.
        d. fixed expenses.
Ans: D, SO: 7, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Resource Management, AICPA FN: Decision
        Modeling, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics
1. Compute a target cost when the market determines a product price. To compute a target cost, the
company determines its target selling price. Once the target selling price is set, it determines its target
cost by setting a desired profit. The difference between the target price and desired profit is the target cost
of the product.
2. Compute a target selling price using cost-plus pricing. Cost-plus pricing involves establishing a
cost base and adding to this cost base a markup to determine a target selling price. The cost-plus pricing
formula is expressed as follows: Target selling price = Cost + (Markup percentage  Cost).
3. Use time-and-material pricing to determine the cost of services provided. Under time-and-material
pricing, two pricing rates are setone for labor used on a job and another for the material. The labor rate
includes direct labor time and other employee costs. The material charge is based on the cost of direct
parts and materials used and a material loading charge for related overhead cost.
4. Determine a transfer price using the negotiated, cost-based, and market-based approaches. The
negotiated price is determined through agreement of division managers. Under a cost-based approach,
the transfer price may be based on variable cost alone or on variable cost plus fixed costs. Companies
may add a markup to these numbers. The cost-based approach often leads to poor performance
evaluations and purchasing decisions. A market-based transfer price is based on existing competing
market prices and services. A market-based system is often considered the best approach because it is
objective and generally provides the proper economic incentives.
*6.Determine prices using absorption-cost pricing and variable-cost pricing. Absorption-cost pricing
uses total manufacturing cost as the cost base and provides for selling and administrative costs plus the
target ROI through the markup. The target selling price is computed as: Manufacturing cost per unit +
(Markup percentage  Manufacturing cost per unit). Variable-cost pricing uses all of the variable costs,
including selling and administrative costs, as the cost base and provides for fixed costs and target ROI
through the markup. The target selling price is computed as: Variable cost per unit + (Markup percentage
 Variable cost per unit).
                                                  MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
26. Factors that can affect pricing decisions include all of the following except
a. cost considerations.
b. environment.
c. pricing objectives.
Ans: d, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
a. customers.
b. competitive market.
c. largest competitor.
d. selling company.
Ans: b, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
28. A company must price its product to cover its costs and earn a reasonable profit in
a. all cases.
Ans: c, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
Ans: d, SO: 1, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
30. All of the following are correct statements about the target price except it
a. is the price the company believes would place it in the optimal position for its target audience.
c. is determined after the company has identified its market and does market research.
Ans: d, SO: 1, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
31. Companies that sell products whose prices are set by market forces are called
a. price givers.
b. price leaders.
c. price takers.
d. price setters.
Ans: c, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
32. In which of the following situations would a company not set the prices of its products?
Ans: a, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
Ans: d, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Project Management, IMA: Cost
           Management
Ans: c, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Project Management,
           IMA: Cost Management
35. A company that is a price taker would most likely use which of the following methods?
a. Time-and-material pricing
b. Target costing
36.       Bond Co. is using the target cost approach on a new product. Information gathered so far reveals:
                Expected annual sales                                 400,000 units
                Desired profit per unit                               $0.25
                Target cost                                           $168,000
          What is the target selling price per unit?
          a. $0.42
          b. $0.50
          c. $0.25
          d. $0.67
Ans: d, SO: 1, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
          Making, IMA: Business Economics
          37.    Well Water Inc. wants to produce and sell a new flavored water. In order to penetrate the
          market, the product will have to sell at $2.00 per 12 oz. bottle. The following data has been collected:
                           Annual sales                                                          50,000 bottles
                           Projected selling and administrative costs                            $8,000
                           Desired profit                                                        $80,000
          The target cost per bottle is
          a. $0.24.
          b. $0.40.
          c. $0.16.
          d. $0.60.
Ans: b, SO: 1, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
          Making, IMA: Business Economics
          38.    Larry Cable Inc. plans to introduce a new product and is using the target cost approach.
          Projected sales revenue is $810,000 ($4.50 per unit) and target costs are $729,000. What is the
          desired profit per unit?
          a. $0.45
          b. $2.25
          c. $4.05
          d. None of the above
Ans: a, SO: 1, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
          Making, IMA: Business Economics
          39.    Wasson Widget Company is contemplating the production and sale of a new widget. Projected
          sales are $225,000 (or 75,000 units) and desired profit is $27,000. What is the target cost per unit?
          a. $3.00
          b. $2.64
          c. $3.36
          d. $3.60
Ans: b, SO: 1, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
          Making, IMA: Cost Management
          40.     Boomer Boombox Inc. wants to produce and sell a new lightweight radio. Desired profit per unit
          is $2.76. The expected unit sales price is $33 based on 10,000 units. What is the total target cost?
          a. $302,400
          b. $330,000
           c. $27,600
           d. $357,600
Ans: a, SO: 1, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
          Making, IMA: Cost Management
           43.     Bellingham Suit Co. has received a shipment of suits that cost $150 each. If the company uses
           cost-plus pricing and applies a markup percentage of 60%, what is the sales price per suit?
           a. $250
           b. $240
           c. $210
           d. $375
Ans: b, SO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
          Making, IMA: Business Economics
Use the following information for questions 4447.
Custom Shoes Co. has gathered the following information concerning one model of shoe:
        Variable manufacturing costs                                                  $30,000
        Variable selling and administrative costs                                     $15,000
        Fixed manufacturing costs                                                     $120,000
        Fixed selling and administrative costs                                        $90,000
        Investment                                                                    $1,275,000
        ROI                                                                           30%
        Planned production and sales                                                  5,000 pairs
Lock Inc. has collected the following data concerning one of its products:
        Unit sales price                                                   $145
        Total sales                                                        10,000 units
        Unit cost                                                          $115
        Total investment                                                   $1,200,000
          48.   The ROI percentage is
          a. 20%.
          b. 30%.
          c. 35%.
          d. 25%.
Ans: d, SO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
          Making, IMA: Performance Measurement
          50.   A company using cost-plus pricing has an ROI of 24%, total sales of 16,000 units and a desired
          ROI per unit of $30. What was the amount of investment?
          a. $115,200
          b. $2,000,000
          c. $364,800
          d. $631,580
Ans: b, SO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
          Making, IMA: Performance Measurement
Brislin Products has a new product going on the market next year. The following data are projections for
production and sales:
        Variable costs                                                $250,000
        Fixed costs                                                   $450,000
        ROI                                                           15%
        Investment                                                    $1,400,000
        Sales                                                         200,000 units
           54.    When using cost-plus pricing, which amount per unit does not change when the expected
           volume differs from the budgeted volume?
           a. Variable cost
           b. Fixed cost
           c. Desired ROI
           d. Target selling price
Ans: a, SO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Project Management,
           IMA: Business Economics
           55.    Why does the unit selling price increase when expected volume is lower than budgeted volume?
           a. Variable costs and fixed costs have to be spread over fewer units.
           b. Fixed costs and desired ROI have to be spread over fewer units.
           c. Variable costs and desired ROI have to be spread over fewer units.
           d. Fixed costs only have to be spread over fewer units.
Ans: b, SO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Project Management,
           IMA: Business Economics
           57. In cost-plus pricing, the markup percentage is computed by dividing the desired ROI per unit by the
           a. fixed cost per unit.
           b. total cost per unit.
           c. total manufacturing cost per unit.
           d. variable cost per unit.
Ans: b, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Project Management,
           IMA: Performance Measurement
          60.    Bryson Company has just developed a new product. The following data is available for this
          product:
                     Desired ROI per unit                            $ 18
                     Fixed cost per unit                               30
                     Variable cost per unit                            45
                     Total cost per unit                               75
                The target selling price for this product is
          a.    $93.
          b.    $75.
          c.    $63.
          d.    $48.
Ans: a, SO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
          Making, IMA: Business Economics
          61. All of the following are correct statements about the cost-plus pricing approach except that it
          a. is simple to compute.
          b. considers customer demand.
          c. includes only variable costs in the cost base.
          d. will only work when the company sells the quantity it budgeted.
Ans: c, SO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
          62. In the cost-plus pricing approach, the desired ROI per unit is computed by multiplying the ROI
          percentage by
          a. fixed costs.
          b. total assets.
          c. total costs.
          d. variable costs.
Ans: b, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem
          Solving/Decision Making, IMA: Business Economics
Use the following information for questions 6364.
Red Grass Company produces high definition television sets. The following information is available for this
product:
                      Fixed cost per unit                                       $200
                      Variable cost per unit                                     600
                      Total cost per unit                                        800
                      Desired ROI per unit                                       240
           63. Red Grass Company's markup percentage would be
           a. 120%.
           b. 60%.
           c. 40%.
           d. 30%.
Ans: d, SO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
          Making, IMA: Business Economics
           65. In time-and-material pricing, a material loading charge covers all of the following except
           a. purchasing costs.
           b. related overhead.
           c. desired profit margin.
           d. All of these are covered.
Ans: d, SO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Project Management,
           IMA: Business Economics
           67. The labor charge per hour in time-and-material pricing includes all of the following except
           a. an allowance for a desired profit.
           b. charges for labor loading.
           c. selling and administrative costs.
           d. overhead costs.
Ans: b, SO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Project Management,
           IMA: Business Economics
           68. The last step in determining the material loading charge percentage is to
           a. estimate annual costs for purchasing, receiving, and storing materials.
           b. estimate the total cost of parts and materials.
           c. divide material charges by the total estimated costs of parts and materials.
           d. add a desired profit margin on the materials themselves.
Ans: d, SO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Project Management,
           IMA: Business Economics
           69. In time-and-material pricing, the charge for a particular job is the sum of the labor charge and the
           a. materials charge.
           b. material loading charge.
           c. materials charge + desired profit.
           d. materials charge + the material loading charge.
Ans: d, SO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Project Management,
           IMA: Business Economics
The following data is available for Wheels N Spokes Repair Shop for 2011:
                      Repair technicians wages                     $180,000
                      Fringe benefits                                 40,000
                      Overhead                                        30,000
                      Total                                         $250,000
The desired profit margin is $20 per labor hour. The material loading charge is 40% of invoice cost. It is
estimated that 5,000 labor hours will be worked in 2011.
           71. In January 2011, Wheels N Spokes repairs a bicycle that uses parts of $160. Its material loading
           charge on this repair would be
           a. $64.
           b. $96.
           c. $160.
           d. $224.
Ans: a, SO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
          Making, IMA: Cost Management
           72. In March 2011, Wheels N Spokes repairs a bicycle that takes two hours to repair and uses parts of
           $120. The bill for this repair would be
           a. $260.
           b. $280.
           c. $296.
           d. $308.
Ans: d, SO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
          Making, IMA: Business Economics
          73.   Which of the following organizations would most likely not use time-and-material pricing?
          a. Automobile repair company
          b. Engineering firm
          c. Custom furniture manufacturer
          d. Public accounting firm
Ans: c, SO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
Carlos Consulting Inc. provides financial consulting and has collected the following data for the next years
budgeted activity for a lead consultant.
        Consultants wages                                                            $90,000
            Fringe benefits                                                           $22,500
            Related overhead                                                          $17,500
        Supply clerks wages                                                          $18,000
            Fringe benefits                                                           $4,000
            Related overhead                                                          $20,000
        Profit margin per hour                                                        $15
        Profit margin on materials                                                    15%
        Total estimated consulting hours                                              5,000
        Total estimated supply costs                                                  $168,000
          76.   A consulting job takes 20 hours of consulting time and $180 of supplies. The clients bill would
          be
          a. $1,072.
          b. $772.
          c. $952.
          d. $1,000.
Ans: a, SO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
          Making, IMA: Business Economics
Use the following information for questions 7778.
Lonely Guy Repair Service recently performed repair services for a customer that totaled $400. Somehow the
bill was lost and the company accountant was trying to recreate the bill from memory. This is what was
remembered:
        Total bill                                              $400
        Labor profit margin                                     $10
        Materials profit margin                                 20%
        Total labor charges                                     $260
        Cost of materials used                                  $100
        Total hourly cost                                       $22.50
          79.    Lawrence Legal Services recently billed a customer $720. Labor hours were 6 and the cost of
          the materials used was $150. If the companys hourly labor rate was $75, what material loading charge
          was used?
          a. 40%
          b. 50%
          c. 80%
          d. 100%
Ans: c, SO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
           Making, IMA: Business Economics
          80.   Dudly Drafting Services uses a 45% material loading charge and a labor rate of $30 per hour.
          How much will be charged on a job that requires 3.5 hours of work and $60 of materials?
          a. $192
          b. $165
          c. $132
          d. $200
Ans: a, SO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
          Making, IMA: Business Economics
           81.    The time component under time-and-material pricing includes a
           a. loading charge.
           b. charge for receiving, handling, and storing materials.
           c. portion of the materials clerks wages.
           d. profit margin.
Ans: d, SO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Project Management,
           IMA: Business Economics
           83.    The last step in calculating the hourly rate to be charged in time-and-material pricing is to
           a. estimate the total labor costs plus fringe benefits.
           b. estimate the total labor hours.
           c. add a profit margin.
           d. add a charge for overhead costs.
Ans: c, SO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Project Management,
           IMA: Business Economics
Jaycee Auto Repair has the following budgeted costs for the next year:
                                                                             Time Charges                    Material Charges
        Shop employees wages and benefits                                     $120,000                         $      -
        Parts managers salary and benefits                                        -                               45,000
        Office employees salary and benefits                                    30,000                            15,000
        Other overhead                                                           15,000                            40,000
        Invoice cost of parts and materials                                        -                             400,000
            Total budgeted costs                                               $165,000                         $500,000
           84.    The labor rate to be used next year assuming 7,500 hours of repair time and a profit margin of
           $20 per labor hour is
           a. $22.
           b. $36.
           c. $38.
           d. $42.
Ans: d, SO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem Solving/Decision Making,
           IMA: Reporting
           85.   The material loading charge to be used next year assuming a 40% markup on material cost is
           a. 65%.
           b. 40%.
           c. 80%.
           d. 20%.
Ans: a, SO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
          Making, IMA: Business Economics
           86.    Jaycee estimates that the repairs to a Cadillac Escalade damaged in a rollover will take 45
           hours of labor and $3,500 in parts and materials. The total cost of the repairs is
           a. $5,800.
           b. $7,665.
           c. $5,775.
           d. $6,790.
Ans: b, SO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
          Making, IMA: Business Economics
           87.     The price used to record a sale between divisions within the same vertically integrated company
           is called the
           a. sales price.
           b. integrated price.
           c. transfer price.
           d. bargain price.
Ans: c, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
           89.   Which two methods are used most often when establishing a transfer price?
           a. Negotiated transfer pricing and cost-based transfer pricing
           b. Cost-based transfer pricing and market-based transfer pricing
           c. Negotiated transfer pricing and market-based transfer pricing
           d. Cost-based transfer pricing and standard-based pricing
Ans: b, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
The Selling Divisions unit sales price is $20 and its unit variable cost is $12. Its capacity is 10,000 units. Fixed
costs per unit are $5. Current outside sales are 8,000 units.
           90.     What is the Selling Divisions opportunity cost per unit from selling 2,000 units to the Purchasing
           Division?
           a. $8
           b. $20
           c. $3
           d. $0
Ans: d, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
           Making, IMA: Business Economics
           91.     What is the Selling Divisions opportunity cost per unit from selling 3,000 units to the Purchasing
           Division?
           a. $8
           b. $20
           c. $3
           d. $0
Ans: a, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
           Making, IMA: Business Economics
           92.     In the minimum transfer price formula, variable cost is defined as the variable cost of
           a. all units sold, both internally and externally.
           b. units sold externally.
           c. units not sold.
           d. units sold internally.
Ans: d, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Project Management,
           IMA: Business Economics
           93.     Under the negotiated transfer pricing approach, the minimum transfer price is established by the
           a. purchasing division.
           b. corporate headquarters management.
           c. selling division.
           d. corporate negotiator.
Ans: c, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
           94.     Under the negotiated transfer pricing approach, the maximum transfer price is established by
           the
           a. purchasing division.
           b. corporate headquarters management.
           c. selling division.
           d. corporate negotiator.
Ans: a, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
           95.     Assume the Thread Division has excess capacity. The Garment Division wants the Thread
           Division to furnish them additional spools of thread that could be made using the excess capacity. In a
           negotiated transfer price, the Thread Division should accept as a minimum any transfer price that
           exceeds the
           a. total cost of producing spools for outside sales.
           b. variable costs of producing the additional spools for the Garment Division.
           c. contribution margin and outside spool sales.
           d. foregone contribution margin on outside spool sales.
Ans: b, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
The Lumber Division of Paul Bunyon Homes Inc. produces and sells lumber that can be sold to outside
customers or within the company to the Construction Division. The following data have been gathered for the
coming period:
     Lumber Division:
        Capacity                                                        200,000 board feet
        Price per board foot                                            $3.00
        Variable production cost per bd. ft.                            $1.50
        Variable selling cost per bd. ft.                               $0.60
     Construction Division:
        Board feet needed                                               60,000
        Outside price paid per bd. ft.                                  $2.40
If the Lumber Division sells to the Construction Division, $0.45 per board foot can be saved in shipping costs.
           98.   If current outside sales are 130,000 board feet, what is the minimum transfer price that the
           Lumber Division could accept?
           a. $1.50
           b. $1.65
           c. $2.10
           d. $3.00
Ans: b, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
           Making, IMA: Business Economics
           99.   If current outside sales are 150,000 board feet, what is the minimum transfer price that the
           Lumber Division could accept?
           a. $2.40
           b. $1.95
           c. $1.65
           d. $2.55
Ans: d, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
           Making, IMA: Business Economics
           100. If the Lumber Division has sufficient excess capacity to fulfill the Construction Divisions needs,
           what will be the effect on the companys overall contribution margin?
           a. Decrease by $36,000
           b. Decrease by $27,000
           c. Increase by $45,000
           d. Increase by $40,500
Ans: c, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
           Making, IMA: Business Economics
101.       What is the minimum transfer price that the Engine Division should accept?
           a. $3,280
           b. $3,400
           c. $3,200
           d. $2,000
Ans: a, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
           Making, IMA: Business Economics
control
102.       What is the increase/decrease in overall company profits if this transfer takes place?
           a. Decrease $1,600,000
           b. Increase $3,360,000
           c. Decrease $4,000,000
           d. Increase $36,000,000
Ans: a, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem Solving/Decision
           Making, IMA: Performance Measurement
The Can Division of Fruit Products Inc. manufactures and sells tin cans externally for $0.30 per can. Its unit
variable costs and unit fixed costs are $0.12 and $0.04, respectively. The Packaging Division wants to
purchase 50,000 cans at $0.16 a can. Selling internally will save $0.01 a can.
           103. Assuming the Can Division has sufficient capacity, what is the minimum transfer price it should
           accept?
           a. $0.12
           b. $0.16
           c. $0.11
           d. $0.15
Ans: c, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
           Making, IMA: Business Economics
104.       Assuming the Can Division is already operating at full capacity, what is the minimum transfer price it
           should accept?
           a. $0.29
           b. $0.33
           c. $0.14
           d. $0.17
Ans: a, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
           Making, IMA: Business Economics
Use the following information for questions 105 and 106.
The Dairy Division of Famous Foods, Inc. produces and sells milk to outside customers. The operation has the
capacity to produce 250,000 gallons of milk a year. Last years operating results were as follows:
           Sales (200,000) gallons                                        $500,000
           Variable costs                                                  312,000
           Contribution margin                                             188,000
           Fixed costs                                                     100,000
           Net Income                                                     $ 88,000
105.       Assume the Yogurt Division wants to purchase 30,000 gallons of milk from the Dairy Division. The
           minimum price that will increase the Dairy Divisions profit is
           a. $2.50 per gallon.
           b. $0.94 per gallon.
           c. $1.56 per gallon.
           d. $0.44 per gallon.
Ans: c, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
           Making, IMA: Business Economics
106.       Assume the Dairy Division is operating at capacity. If the Yogurt Division wants to purchase 30,000
           gallons of milk from the Dairy Division, what is the minimum price that will allow the Dairy Division to
           maintain its current net income?
           a. $2.50 per gallon
           b. $0.94 per gallon
           c. $1.56 per gallon
           d. $0.44 per gallon
Ans: a, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
          Making, IMA: Business Economics
           107. Negotiated transfer pricing is not always used because of each of the following reasons except
           that
           a. market price information is sometimes not easily obtainable.
           b. a lack of trust between the negotiating divisions may lead to a breakdown in the negotiations.
           c. negotiations often lead to different pricing strategies from division to division.
           d. opportunity cost is sometimes not determinable.
Ans: d, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
           108. All of the following are approaches for determining a transfer price except the
           a. cost-based approach.
           b. market-based approach.
           c. negotiated approach.
           d. time-and-material approach.
Ans: d, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
          109. When a cost-based transfer price is used, the transfer price may be based on any of the
          following except
          a. fixed cost alone.
          b. full cost.
          c. variable cost alone.
          d. All of these may be used.
Ans: a, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
          110. All of the following are correct statements about the cost-based transfer price approach except
          that it
          a. can understate the actual contribution to profit by the selling division.
          b. can reduce a division manager's control over the division's performance.
          c. bases the transfer price on standard cost instead of actual cost.
          d. provides incentive for the selling division to control costs.
Ans: d, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Marketing/Client Focus, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
          111. The general formula for the minimum transfer price is: minimum transfer price equals
          a. fixed cost + opportunity cost.
          b. external purchase price.
          c. total cost + opportunity cost.
          d. variable cost + opportunity cost.
Ans: d, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
          113. In the formula for the minimum transfer price, opportunity cost is the __________ of the goods
          sold externally.
          a. variable cost
          b. total cost
          c. selling price
          d. contribution margin
Ans: d, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
          114. The transfer price approach that conceptually should work the best is the
          a. cost-based approach.
          b. market-based approach.
          c. negotiated price approach.
          d. time-and-material pricing approach.
Ans: c, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
          115. The transfer price approach that is often considered the best approach because it generally
          provides the proper economic incentives is the
          a. cost-based approach.
          b. market-based approach.
          c. negotiated price approach.
          d. time-and-material pricing approach.
Ans: b, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
          116. All of the following are correct statements about the market-based approach except that it
          a. assumes that the transfer price should be based on the most objective inputs possible.
          b. provides a fairer allocation of the company's contribution margin to each division.
          c. produces a higher company contribution margin than the cost-based approach.
          d. ensures that each division manager is properly motivated and rewarded.
Ans: c, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
          118. Assuming the selling division has available capacity, a negotiated transfer price should be within
          the range of
          a. fixed cost per unit and the external purchase price.
          b. total cost per unit and the external purchase price.
          c. variable cost per unit and the external purchase price.
          d. variable cost per unit and the opportunity cost.
Ans: c, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
          119. The transfer price approach that will result in the largest contribution margin to the buying
          division is the
          a. cost-based approach.
          b. market-based approach.
          c. negotiated price approach.
          d. time-and-material pricing approach.
Ans: a, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
120.      The maximum transfer price from the buying division's standpoint is the
          a. total cost + opportunity cost.
          b. variable cost + opportunity cost.
          c. external purchase price.
          d. external purchase price + opportunity cost.
Ans: c, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Reflective Thinking, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Decision Modeling, AICPA PC: Project
          Management, IMA: Business Economics
Use the following information for questions 121 and 122.
The Wood Division of Fir Products, Inc. manufactures rubber moldings and sells them externally for $165. Its
variable cost is $75 per unit, and its fixed cost per unit is $21. Fir's president wants the Wood Division to
transfer 5,000 units to another company division at a price of $96.
           121. Assuming the Wood Division has available capacity of 5,000 units, the minimum transfer price it
           should accept is
           a. $21.
           b. $75.
           c. $96.
           d. $165.
Ans: b, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
           Making, IMA: Business Economics
           122. Assuming the Wood Division does not have any available capacity, the minimum transfer price it
           should accept is
           a. $21.
           b. $75.
           c. $96.
           d. $165.
Ans: d, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
           Making, IMA: Business Economics
Management of the Catering Company would like the Food Division to transfer 10,000 cans of its final product
to the Restaurant Division for $120. The Food Division sells the product to customers for $210 per unit. The
Food Divisions variable cost per unit is $105 and its fixed cost per unit is $30.
           123. If the Food Division is currently operating at full capacity, what is the minimum transfer price the
           Food Division should accept?
           a. $30
           b. $105
           c. $135
           d. $210
Ans: d, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
           Making, IMA: Business Economics
           124. If the Food Division has 10,000 units available capacity, what is the minimum transfer price the
           Food Division should accept?
           a. $30
           b. $105
           c. $135
           d. $210
Ans: b, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving/Decision
           Making, IMA: Business Economics
                                           CHAPTER 9
                                     BUDGETARY PLANNING
                                  CHAPTER STUDY OBJECTIVES
1. Identify the benefits of budgeting. The primary advantages of budgeting are that it (a) requires
   management to plan ahead, (b) provides definite objectives for evaluating performance, (c) creates an
   early warning system for potential problems, (d) facilitates coordination of activities, (e) results in greater
   management awareness, and (f) motivates personnel to meet planned objectives.
2. State the essentials of effective budgeting. The essentials of effective budgeting are (a) sound
   organizational structure, (b) research and analysis, and (c) acceptance by all levels of management.
3. Identify the budgets that comprise the master budget. The master budget consists of the following
   budgets: (a) sales, (b) production, (c) direct materials, (d) direct labor, (e) manu-facturing overhead, (f)
   selling and administrative expense, (g) budgeted income statement, (h) capital expenditure budget, (i) cash
   budget, and (j) budgeted balance sheet.
4. Describe the sources for preparing the budgeted income statement. The budgeted income statement
   is prepared from (a) the sales budget, (b) the budgets for direct materials, direct labor, and manufacturing
   overhead, and (c) the selling and administrative expense budget.
5. Explain the principal sections of a cash budget. The cash budget has three sections (receipts,
   disbursements, and financing) and the beginning and ending cash balances.
       38. A budget
       a. is a substitute for management.
       b. is an aid to management.
       c. can operate or enforce itself.
       d. is the responsibility of the accounting department.
41. Budgeting is usually most closely associated with which management function?
a. Planning
b. Directing
c. Motivating
d. Controlling
42. Which of the following items does not follow from the adoption of a budget?
a. Promote efficiency
b. Deterrent to waste
c. Basis for performance evaluation
d. Guarantee of accomplishing the profit objective
48. Which of the following statements about budget acceptance in an organization is true?
a. The most widely accepted budget by the organization is the one prepared by top management.
b. The most widely accepted budget by the organization is the one prepared by the department heads.
c. Budgets are hardly ever accepted by anyone except top management.
d. Budgets have a greater chance of acceptance if all levels of management have provided input into
    the budgeting process.
49. Top management notices a variation from budget and an investigation of the difference reveals that
the department manager could not be expected to have controlled the variation. Which of the following
statements is applicable?
a. Department managers should be held accountable for all variances from budgets for their
    departments.
b. Department managers should only be held accountable for controllable variances for their
    departments.
c. Department managers should be credited for favorable variances even if they are beyond their
    control.
d. Department managers' performances should not be evaluated based on actual results to budgeted
    results.
52. In many companies, responsibility for coordinating the preparation of the budget is assigned to
a. the company's independent certified public accountants.
b. the company's internal auditors.
c. the company's board of directors.
d. a budget committee.
53. A budget period should be
a. monthly.
b. for a year or more.
c. long-term.
d. long enough to provide an obtainable goal under normal business conditions.
54. If a company has adopted continuous budgeting, the budget will show plans for
a. every day.
b. a full year ahead.
c. the current year and the next year.
d. at least five years.
63. If there were 70,000 pounds of raw materials on hand on January 1, 140,000 pounds are desired
for inventory at January 31, and 420,000 pounds are required for January production, how many
pounds of raw materials should be purchased in January?
a. 350,000 pounds
b. 560,000 pounds
c. 280,000 pounds
d. 490,000 pounds
64. The total direct labor hours required in preparing a direct labor budget are calculated using the
a. sales forecast.
b. production budget.
c. direct materials budget.
d. sales budget.
65. The direct materials and direct labor budgets provide information for preparing the
a. sales budget.
b. production budget.
c. manufacturing overhead budget.
d. cash budget.
72. The following information is taken from the production budget for the first quarter:
   Beginning inventory in units                      900
   Sales budgeted for the quarter                342,000
   Capacity in units of production facility      354,000
How many finished goods units should be produced during the quarter if the company desires 2,400
units available to start the next quarter?
a. 343,500
b. 340,500
c. 355,500
d. 344,400
74. In a production budget, total required units are the budgeted sales units plus
a. beginning finished goods units.
b. desired ending finished goods units.
c. desired ending finished goods units plus beginning finished goods units.
d. desired ending finished goods units minus beginning finished goods units.
75. The direct materials budget details
           1. the quantity of direct materials to be purchased.
           2. the cost of direct materials to be purchased.
a. 1
b. 2
c. both 1 and 2
d. neither 1 nor 2
76. The production budget shows expected unit sales of 32,000. Beginning finished goods units are
5,600. Required production units are 33,600. What are the desired ending finished goods units?
a. 4,000
b. 5,600
c. 6,400
d. 7,200
77. The production budget shows expected unit sales are 50,000. The required production units are
52,000. What are the beginning and desired ending finished goods units, respectively?
     Beginning Units    Ending Units
a.      5,000              3,000
b.      3,000              5,000
c.      2,000              5,000
d.      5,000              2,000
78. The production budget shows that expected unit sales are 40,000. The total required units are
45,000. What are the required production units?
a. 5,000
b. 7,500
c. 10,000
d. Cannot be determined from the data provided.
82. Razmataz Company makes and sells umbrellas. The company is in the process of preparing its
Selling and Administrative Expense Budget for the last half of the year. The following budget data are
available:
                                  Variable Cost Per Unit Sold      Monthly Fixed Cost
    Sales commissions                        $0.60                     $ 3,000
    Shipping                                  1.20
    Advertising                               0.30
    Executive salaries                                                   20,000
    Depreciation on office equipment                                      4,000
    Other                                     0.35                       14,000
Expenses are paid in the month incurred. If the company has budgeted to sell 4,000 umbrellas in
October, how much is the total budgeted variable selling and administrative expenses for October?
a. $8,400
b. $9,200
c. $50,800
d. $9,800
83. Which of the following expenses would not appear on a selling and administrative expense budget?
a. Sales commissions
b. Depreciation
c. Property taxes
d. Indirect labor
84. Which of the following would not appear as a fixed expense on a selling and admini-strative
expense budget?
a. Freight-out
b. Office salaries
c. Property taxes
d. Depreciation
86. The starting point in preparing a master budget is the preparation of the
a. production budget.
b. sales budget.
c. purchasing budget.
d. personnel budget.
87. Which one of the following is not needed in preparing a production budget?
a. Budgeted unit sales
b. Budgeted raw materials
c. Beginning finished goods units
d. Ending finished goods units
88. A company budgeted unit sales of 102,000 units for January, 2008 and 120,000 units for February,
2008. The company has a policy of having an inventory of units on hand at the end of each month
equal to 30% of next month's budgeted unit sales. If there were 30,600 units of inventory on hand on
       December 31, 2007, how many units should be produced in January, 2008 in order for the company to
       meet its goals?
       a. 107,400 units
       b. 102,000 units
       c. 96,600 units
       d. 138,000 units
       89.       At January 1, 2008, Ceatric, Inc. has beginning inventory of 2,000 surfboards. Ceatric estimates
       it will sell 5,000 units during the first quarter of 2008 with a 12% increase in sales each quarter. Ceatrics
       policy is to maintain an ending inventory equal to 25% of the next quarters sales. Each surfboard costs
       $100 and is sold for $150. How much is budgeted sales revenue for the third quarter of 2008?
       a. $225,000
       b. $975,000
       c. $940,800
       d. $6,272
       90.     Sargent.Com plans to sell 2,000 purple lawn chairs during May, 1,900 in June, and 2,000 during
       July. The company keeps 15% of the next months sales as ending inventory. How many units should
       Sargent.Com produce during June?
       a. 1,915
       b. 2,200
       c. 1,885
       d. Not enough information to determine.
       91.    Secret Prizes, Inc. is planning to sell 200 buckets and produce 190 buckets during March. Each
       bucket requires 500 grams of plastic and one-half hour of direct labor. Plastic costs $10 per 500 grams
       and employees of the company are paid $15.00 per hour. Manufacturing overhead is applied at a rate
       of 110% of direct labor costs. Secret Prizes has 300 kilos of plastic in beginning inventory and wants to
       have 200 kilos in ending inventory. How much is the total amount of budgeted direct labor for March?
       a. $1,500
       b. $3,000
       c. $1,425
       d. $2,850
Sudler Production is planning to sell 600 boxes of ceramic tile, with production estimated at 580 boxes during
May. Each box of tile requires 44 pounds of clay mix and a quarter hour of direct labor. Clay mix costs $0.50
per pound and employees of the company are paid $15.00 per hour. Manufacturing overhead is applied at a
rate of 110% of direct labor costs. Sudler has 2,600 pounds of clay mix in beginning inventory and wants to
have 3,000 pounds in ending inventory.
        92.   What is the total amount to be budgeted for manufacturing overhead for the month?
        a. $2,392.50
        b. $2,475
        c. $9,570
        d. $9,900
       93.   What is the total amount to be budgeted for direct labor for the month?
       a. $2,175
       b. $8,700
       c. $2,250
       d. $34,800
       94.   What is the total amount to be budgeted in pounds for direct materials to be purchased for the
       month?
a.   25,520
b.   25,120
c.   25,920
d.   26,800
95.   Green Plants plans to sell 160 potted plants during April and 120 units in May. Green Plants
keeps 15% of the next months sales as ending inventory. How many units should Green Plants
produce during April?
a. 154
b. 166
c. 160
d. 178
96.     Swingers Company makes and sells widgets. The company is in the process of preparing its
Selling and Administrative Expense Budget for the month. The following budget data are available:
     Item                           Variable Cost Per Unit Sold   Monthly Fixed Cost
     Sales commissions                         $1                     $5,000
     Shipping                                  $3
     Advertising                               $4
     Executive salaries                                              $60,000
     Depreciation on office equipment                                 $2,000
     Other                                     $2                     $3,000
Expenses are paid in the month incurred. If the company has budgeted to sell 40,000 widgets in
October, how much is the total budgeted selling and administrative expenses for October?
a. $470,000
b. $70,000
c. $465,000
d. $400,000
97.    Tripod Exports, Inc. budgets on an annual basis for its fiscal year. The following beginning and
ending inventory levels are planned for the fiscal year of July 1, 2008 to June 30, 2009:
                          June 30, 2009      June 30, 2008
       Raw Materials        3,000 kilos        2,000 kilos
Three kilos of raw materials are needed to produce each unit of finished product. If Tripod Exports
plans to produce 280,000 units during the 2008-2009 fiscal year, how many kilos of materials will the
company need to purchase for its production during the year?
a. 841,000
b. 843,000
c. 840,000
d. 839,000
98.      The following information is taken from the production budget for the first quarter:
       Beginning inventory in units               600
       Sales budgeted for the quarter         228,000
       Production capacity in units           236,000
How many finished goods units should be produced during the quarter if the company desires 1,600
units available to start the next quarter?
a. 229,000
b. 227,000
c. 237,000
d. 229,600
99. A company determined that the budgeted cost of producing a product is $30 per unit. On June 1,
there were 40,000 units on hand, the sales department budgeted sales of 150,000 units in June, and
the company desires to have 60,000 units on hand on June 30. The budgeted cost of goods
manufactured for June would be
a. $3,900,000.
b. $5,700,000.
c. $4,500,000.
d. $5,100,000.
100. Of the following items, which one is not obtained from an individual operating budget?
a. Selling and administrative expenses
b. Accounts receivable
c. Cost of goods sold
d. Sales
101. Which of the following statements about a budgeted income statement is not true?
a. The budgeted income statement is prepared after the financial budgets are prepared.
b. The budgeted income statement is prepared on the accrual basis of accounting.
c. The budgeted income statement can be prepared in a multiple-step format.
d. The budgeted income statement is prepared using the individual operating budgets.
       104. Which of the following does not appear as a separate section on the cash budget?
       a. Cash receipts
       b. Cash disbursements
       c. Capital expenditures
       d. Financing
       105. The financing section of a cash budget is needed if there is a cash deficiency or if the ending
       cash balance is less than
       a. the prior years.
       b. management's minimum required balance.
       c. the amount needed to avoid a service charge at the bank.
       d. the industry average.
       107. The projection of financial position at the end of the budget period is found on the
       a. budgeted income statement.
       b. cash budget.
       c. budgeted balance sheet.
       d. sales budget.
108.   Reed Merchandising Company expects to purchase $90,000 of materials in July and $105,000 of
       materials in August. Three-quarters of all purchases are paid for in the month of purchase, and the
       other one-fourth are paid for in the month following the month of purchase. How much will August's
       cash disbursements for materials purchases be?
       a. $67,500
       b. $78,750
       c. $101,250
       d. $105,000
       110.   The following information was taken from Sloan Companys cash budget for the month of July:
              Beginning cash balance            $240,000
        Cash receipts                     152,000
        Cash disbursements                272,000
If the company has a policy of maintaining a minimum end of the month cash balance of $200,000, the
amount the company would have to borrow is
a. $80,000.
b. $40,000.
c. $120,000.
d. $48,000.
113. Macoo Company's cash budget showed total available cash less cash disbursements. What
does this amount equal?
a. Ending cash balance
b. Total cash receipts
c. The excess of available cash over cash disbursements
d. The amount of financing required
114. Which one of the following sections would not appear on a cash budget?
a. Cash receipts
b. Financing
c. Investing
d. Cash disbursements
115. A company's past experience indicates that 60% of its credit sales are collected in the month of
sale, 30% in the next month, and 5% in the second month after the sale; the remainder is never
collected. Budgeted credit sales were:
       January             $180,000
       February             108,000
       March                270,000
The cash inflow in the month of March is expected to be
a. $203,400.
b. $153,900.
c. $162,000.
d. $194,400.
           116. Which one of the following items would never appear on a cash budget?
           a. Office salaries expense
           b. Interest expense
           c. Depreciation expense
           d. Travel expense
121.   During September, the capital expenditure budget indicates a $140,000 purchase of equipment. The
       ending September cash balance from operations is budgeted to be $20,000. The company wants to
       maintain a minimum cash balance of $10,000. What is the minimum cash loan that must be planned to
       be borrowed from the bank during September?
       a. $110,000
       b. $120,000
       c. $130,000
       d. $150,000
122.   Lowe Ridge has budgeted its activity for December according to the following information:
          1. Sales at $400,000, all for cash.
          2. Budgeted depreciation for December is $10,000.
          4. The cash balance at December 1 was $10,000.
          5. Selling and administrative expenses are budgeted at $40,000 for December and are paid for in
             cash.
          6. The planned merchandise inventory on December 31 and December 1 is $12,000.
          7. The invoice cost for merchandise purchases represents 75% of the sales price. All purchases
             are paid in cash.
How much are the budgeted cash disbursements for December?
a. $230,000
b. $340,000
c. $350,000
d. $328,000
123. Streak Merchandising Company expects to purchase $60,000 of materials in March and
$70,000 of materials in April. Three-quarters of all purchases are paid for in the month of purchase, and
the other one-fourth are paid for in the month following the month of purchase. In addition, a 2%
discount is received for payments made in the month of purchase. How much will April's cash
disbursements for materials purchases be?
a. $44,100
b. $54,100
c. $66,450
d. $60,000
124. On January 1, Dooley Company has a beginning cash balance of $63,000. During the year, the
company expects cash disbursements of $510,000 and cash receipts of $435,000. If Dooley requires
an ending cash balance of $60,000, Dooley Company must borrow
a. $48,000.
b. $60,000.
c. $72,000.
d. $138,000.
125. Stanbrough Company has the following budgeted sales: July $100,000, August $150,000, and
September $125,000. 40% of the sales are for cash and 60% are on credit. For the credit sales, 50%
are collected in the month of sale, and 50% the next month. The total expected cash receipts during
September are
a. $140,000.
b. $132,500.
c. $131,250.
d. $125,000.
126. Kemper Company's direct materials budget shows total cost of direct materials purchases for April
$200,000, May $240,000 and June $280,000. Cash payments are 60% in the month of purchase and
40% in the following month. The budgeted cash payments for June are
a. $264,000.
b. $256,000.
c. $240,000.
d. $208,000.
127. Which one of the following budgets would be prepared for a manufacturer but not for a
merchandiser?
a. Direct labor budget
b. Cash budget
c. Sales budget
d. Budgeted income statement
128.   The formula for determining budgeted merchandise purchases is budgeted
       a. production + desired ending inventory  beginning inventory.
       b. sales + beginning inventory  desired ending inventory.
       c. cost of goods sold + desired ending inventory  beginning inventory.
       d. cost of goods sold + beginning inventory  desired ending inventory.
       129. Which one of the following is a problem resulting from a service company being overstaffed?
       a. Labor costs will be disproportionately low.
       b. Profits will be higher because of the additional salaries.
       c. Staff turnover may increase.
       d. Revenue may be lost.
       132. For a merchandiser, the starting point in the development of the master budget is the
       a. cash budget.
       b. sales budget.
       c. selling and administrative expenses budget.
       d. budgeted income statement.
       134. Company A is a manufacturer and Company B is a merchandiser. What is the difference in the
       budgets the two entities will prepare?
       a. Company A will prepare a production budget, and Company B will prepare a merchandise
          purchases budget.
       b. Company A will prepare a sales forecast, and Company B will prepare a sales budget.
       c. Company B will prepare a production budget, and Company A will prepare a merchandise
          purchases budget.
       d. Both companies will prepare the same types of budgets.
135.   An appropriate activity index for a college or university for budgeting faculty positions would be the
       a. faculty hours worked.
       b. number of administrators.
       c. credit hours taught by a department.
       d. number of days in the school term.
       136. A critical factor in budgeting for a service firm is to
       a. hire professional staff to perform the budgeting work.
       b. coordinate professional staff needs with anticipated services.
       c. classify all personnel as either variable or fixed.
       d. budget expenditures before anticipated receipts.
Additional Multiple Choice Questions
137.   The primary benefits of budgeting include all of the following except it
       a. requires only top management to plan ahead and formalize their future goals.
       b. provides definite objectives for evaluating performance.
       c. creates an early warning system for potential problems.
       d. motivates personnel throughout the organization.
138.   The responsibility for expressing management's budgeting goals in financial terms is performed by the
       a. accounting department.
       b. top management.
       c. lower level of management.
       d. budget committee.
140.   For better management acceptance, the flow of input data for budgeting should begin with the
       a. accounting department.
       b. top management.
       c. lower levels of management.
       d. budget committee.
141.   In the direct materials budget, the quantity of direct materials to be purchased is computed by adding
       direct materials required for production to
       a. desired ending direct materials.
       b. beginning direct materials.
       c. desired ending direct materials less beginning direct materials.
       d. beginning direct materials less desired ending direct materials.
142.   Unger Company has 12,000 units in beginning finished goods. If sales are expected to be 60,000 units
       for the year and Unger desires ending finished goods of 15,000 units, how many units must the
       company produce?
       a. 57,000
       b. 60,000
       c. 63,000
       d. 75,000
143.   The important end-product of the operating budgets is the
       a. budgeted income statement.
       b. cash budget.
       c. production budget.
       d. budgeted balance sheet.
144.   On January 1, Hogan Company has a beginning cash balance of $21,000. During the year, the
       company expects cash disbursements of $170,000 and cash receipts of $145,000. If Hogan requires an
       ending cash balance of $20,000, the company must borrow
       a. $16,000.
       b. $20,000.
       c. $24,000.
       d. $46,000.
145.   The budget that is often considered to be the most important financial budget is the
       a. cash budget.
       b. capital expenditure budget.
       c. budgeted income statement.
       d. budgeted balance sheet.
146.   Auermann Company's direct materials budget shows total cost of direct materials purchases for
       January $125,000, February $150,000 and March $175,000. Cash payments are 60% in the month of
       purchase and 40% in the following month. The budgeted cash payments for March are
       a. $165,000.
       b. $160,000.
       c. $150,000.
       d. $130,000.