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Use and Interpretation of HTTP Version Numbers

Status of this Memo

This memo provides information for the Internet community. It does not specify an Internet standard of any
kind. Distribution of this memo is unlimited.

Copyright Notice

Copyright © The Internet Society (1997). All Rights Reserved.

Abstract

HTTP request and response messages include an HTTP protocol version number. Some confusion exists
concerning the proper use and interpretation of HTTP version numbers, and concerning interoperability of
HTTP implementations of different protocol versions. This document is an attempt to clarify the situation. It
is not a modification of the intended meaning of the existing HTTP/1.0 and HTTP/1.1 documents, but it does
describe the intention of the authors of those documents, and can be considered definitive when there is any
ambiguity in those documents concerning HTTP version numbers, for all versions of HTTP.

Editorial Note

Distribution of this document is unlimited. Please send comments to the HTTP working group at <http-
wg@cuckoo.hpl.hp.com>. Discussions of the working group are archived at <URL:http://www.ics.uci.edu/
pub/ietf/http/>. General discussions about HTTP and the applications which use HTTP should take place on the
<www-talk@w3.org> mailing list.
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1.  Introduction

HTTP request and response messages include an HTTP protocol version number. According to section 3.1 of
the HTTP/1.1 specification [2],

HTTP uses a "<major>.<minor>" numbering scheme to indicate versions of the protocol. The
protocol versioning policy is intended to allow the sender to indicate the format of a message and its
capacity for understanding further HTTP communication, rather than the features obtained via that
communication. No change is made to the version number for the addition of message components
which do not affect communication behavior or which only add to extensible field values. The <minor>
number is incremented when the changes made to the protocol add features which do not change the
general message parsing algorithm, but which may add to the message semantics and imply additional
capabilities of the sender. The <major> number is incremented when the format of a message within the
protocol is changed.

The same language appears in the description of HTTP/1.0 [1].

Many readers of these documents have expressed some confusion about the intended meaning of this policy.
Also, some people who wrote HTTP implementations before RFC1945 [1] was issued were not aware of the
intentions behind the introduction of version numbers in HTTP/1.0. This has led to debate and inconsistency
regarding the use and interpretation of HTTP version numbers, and has led to interoperability problems in
certain cases.

This document is an attempt to clarify the situation. It is not a modification of the intended meaning of
the existing HTTP/1.0 and HTTP/1.1 documents, but it does describe the intention of the authors of those
documents. In any case where either of those two documents is ambiguous regarding the use and interpretation
of HTTP version numbers, this document should be considered the definitive as to the intentions of the
designers of HTTP.

The specification described in this document is not part of the specification of any individual version of HTTP,
such as HTTP/1.0 or HTTP/1.1. Rather, this document describes the use of HTTP version numbers in any
version of HTTP (except for HTTP/0.9, which did not include version numbers).

No vendor or other provider of an HTTP implementation should claim any compliance with any IETF HTTP
specification unless the implementation conditionally complies with the rules in this document.

1.1.  Robustness Principle

RFC791 [4] defines the "robustness principle" in section 3.2:

an implementation must be conservative in its sending behavior, and liberal in its receiving behavior.

This principle applies to HTTP, as well. It is the fundamental basis for interpreting any part of the HTTP
specification that might still be ambiguous. In particular, implementations of HTTP SHOULD NOT reject
messages or generate errors unnecessarily.
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2.  HTTP version numbers

We start by restating the language quoted above from section 3.1 of the HTTP/1.1 specification [2]:

It is, and has always been, the explicit intent of the HTTP specification that the interpretation of an HTTP
message header does not change between minor versions of the same major version.

It is, and has always been, the explicit intent of the HTTP specification that an implementation receiving
a message header that it does not understand MUST ignore that header. (The word "ignore" has a special
meaning for proxies; see section 2.1 below.)

To make this as clear as possible: The major version sent in a message MAY indicate the interpretation of other
header fields. The minor version sent in a message MUST NOT indicate the interpretation of other header
fields. This reflects the principle that the minor version labels the capability of the sender, not the interpretation
of the message.

Note: In a future version of HTTP, we may introduce a mechanism that explicitly requires a receiving
implementation to reject a message if it does not understand certain headers. For example, this might be
implemented by means of a header that lists a set of other message headers that must be understood by the
recipient. Any implementation claiming at least conditional compliance with this future version of HTTP
would have to implement this mechanism. However, no implementation claiming compliance with a lower
HTTP version (in particular, HTTP/1.1) will have to implement this mechanism.

This future change may be required to support the Protocol Extension Protocol (PEP) [3].

One consequence of these rules is that an HTTP/1.1 message sent to an HTTP/1.0 recipient (or a recipient
whose version is unknown) MUST be constructed so that it remains a valid HTTP/1.0 message when all
headers not defined in the HTTP/1.0 specification [1] are removed.

2.1.  Proxy behavior

A proxy MUST forward an unknown header, unless it is protected by a Connection header. A proxy
implementing an HTTP version >= 1.1 MUST NOT forward unknown headers that are protected by a
Connection header, as described in section 14.10 of the HTTP/1.1 specification [2].

We remind the reader that that HTTP version numbers are hop-by-hop components of HTTP messages, and
are not end-to-end. That is, an HTTP proxy never "forwards" an HTTP version number in either a request or
response.

2.2.  Compatibility between minor versions of the same major version

An implementation of HTTP/x.b sending a message to a recipient whose version is known to be HTTP/x.a, a <
b, MAY send a header that is not defined in the specification for HTTP/x.a. For example, an HTTP/1.1 server
may send a "Cache-control" header to an HTTP/1.0 client; this may be useful if the immediate recipient is an
HTTP/1.0 proxy, but the ultimate recipient is an HTTP/1.1 client.

An implementation of HTTP/x.b sending a message to a recipient whose version is known to be HTTP/x.a, a
< b, MUST NOT depend on the recipient understanding a header not defined in the specification for HTTP/
x.a. For example, HTTP/1.0 clients cannot be expected to understand chunked encodings, and so an HTTP/1.1
server must never send "Transfer-Encoding: chunked" in response to an HTTP/1.0 request.

2.3.  Which version number to send in a message

The most strenuous debate over the use of HTTP version numbers has centered on the problem of
implementations that do not follow the robustness principle, and which fail to produce useful results when they
receive a message with an HTTP minor version higher than the minor version they implement. We consider
these implementations buggy, but we recognize that the robustness principle also implies that message senders
should make concessions to buggy implementations when this is truly necessary for interoperation.
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An HTTP client SHOULD send a request version equal to the highest version for which the client is at least
conditionally compliant, and whose major version is no higher than the highest version supported by the
server, if this is known. An HTTP client MUST NOT send a version for which it is not at least conditionally
compliant.

An HTTP client MAY send a lower request version, if it is known that the server incorrectly implements the
HTTP specification, but only after the client has determined that the server is actually buggy.

An HTTP server SHOULD send a response version equal to the highest version for which the server is at least
conditionally compliant, and whose major version is less than or equal to the one received in the request. An
HTTP server MUST NOT send a version for which it is not at least conditionally compliant. A server MAY
send a 505 (HTTP Version Not Supported) response if cannot send a response using the major version used in
the client's request.

An HTTP server MAY send a lower response version, if it is known or suspected that the client incorrectly
implements the HTTP specification, but this should not be the default, and this SHOULD NOT be done if the
request version is HTTP/1.1 or greater.
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3.  Security Considerations

None, except to the extent that security mechanisms introduced in one version of HTTP might depend on the
proper interpretation of HTTP version numbers in older implementations.
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Full Copyright Statement

Copyright © The Internet Society (1997). All Rights Reserved.

This document and translations of it may be copied and furnished to others, and derivative works that comment
on or otherwise explain it or assist in its implementation may be prepared, copied, published and distributed,
in whole or in part, without restriction of any kind, provided that the above copyright notice and this paragraph
are included on all such copies and derivative works. However, this document itself may not be modified
in any way, such as by removing the copyright notice or references to the Internet Society or other Internet
organizations, except as needed for the purpose of developing Internet standards in which case the procedures
for copyrights defined in the Internet Standards process must be followed, or as required to translate it into
languages other than English.

The limited permissions granted above are perpetual and will not be revoked by the Internet Society or its
successors or assigns.

This document and the information contained herein is provided on an “AS IS” basis and THE INTERNET
SOCIETY AND THE INTERNET ENGINEERING TASK FORCE DISCLAIMS ALL WARRANTIES,
EXPRESS OR IMPLIED, INCLUDING BUT NOT LIMITED TO ANY WARRANTY THAT THE USE OF
THE INFORMATION HEREIN WILL NOT INFRINGE ANY RIGHTS OR ANY IMPLIED WARRANTIES
OF MERCHANTABILITY OR FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
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Intellectual Property

The IETF takes no position regarding the validity or scope of any intellectual property or other rights that
might be claimed to pertain to the implementation or use of the technology described in this document or the
extent to which any license under such rights might or might not be available; neither does it represent that it
has made any effort to identify any such rights. Information on the IETF's procedures with respect to rights in
standards-track and standards-related documentation can be found in BCP-11. Copies of claims of rights made
available for publication and any assurances of licenses to be made available, or the result of an attempt made
to obtain a general license or permission for the use of such proprietary rights by implementors or users of this
specification can be obtained from the IETF Secretariat.

The IETF invites any interested party to bring to its attention any copyrights, patents or patent applications,
or other proprietary rights which may cover technology that may be required to practice this standard. Please
address the information to the IETF Executive Director.
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